sofuka

Registered Users
 • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

  1.653
 • Μελος απο

 • Τελευταια επισκεψη

Όλα όσα δημοσίευσε η/ο sofuka

 1. Η μπέμπα μου (8μηνών) θα χειρουργηθεί στις 4/11 για στενό δακρυϊκό πόρο και με την ευκαιρία θα κόψουνε και τον χαλινό της γλώσσας που είναι κοντός. Έχει κάνει καμιά σας την επέμβαση στο χαλινό; Αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι αν θα μπορεί να θηλάσει αμέσως μετά, αφού βγουν οι οροί ή μήπως θα έχει δυσκολία ή θα πονάει. Μήπως χρειαστεί να πάρω το θήλαστρο μαζί και να της δώσω γάλα με το καλαμάκι; Λογικά θα πεινάει, γιατί μου είπανε λόγω νάρκωσης που θα γίνει για την επέμβαση στο μάτι της, πρέπει να είναι νηστική από τις 3πμ. (τώρα πώς θα το καταφέρω αυτό, δεν ξέρω, προβλέπεται πολλή γκρίνια και κλάματα, από τις 5 μέχρι τις 7 θηλάζει λίγο, κοιμάται, ξαναθηλάζει, κ.ο.κ.). Μ' έχει αγχώσει πιο πολύ το θέμα αυτό, παρά οι επεμβάσεις και η αναισθησία! Όποια ξέρει κάτι, ας μου δώσει τα φώτα της παρακαλώ πολύ!
 2. Βίντεο για το σωστό πιάσιμο της θηλής και πολλά άλλα http://www.drjacknewman.com/
 3. Bάσια, μια χαρά τα πάτε! Εννοείται ότι εσύ έχεις κομμένα τα γαλακτοκομικά (και τα κρυφά, δηλ. αυτά που είναι στα μπισκότα, στο ψωμί του τοστ, τα αλλαντικά και διάφορα άλλα συσκευασμένα τρόφιμα -να κοιτάς πάντα τις ετικέτες πριν καταναλώσεις κάτι). Ελέγχεις τις πάνες της για ούρα, όπως σου είπανε παραπάνω τα κορίτσια. Εναλλαγές στο στήθος τώρα που είναι αρχή και που θέλεις να αυξήσεις την παραγωγή σου θα κάνεις αφήνοντας το μωρό να σε καθοδηγήσει, δηλαδή, θα την αφήνεις να πίνει από το ένα, όταν θα το αφήνει θα τη σηκώνεις για ρέψιμο και θα συνεχίζετε στο άλλο. Αν αφήσει κι αυτό και δεν έχει κοιμηθεί, θα αλλάζεις πάλι στήθος, όσες φορές χρειαστεί μέχρι να χορτάσει. Σταδιακά, το ίδιο το μωρό θα σε καθοδηγήσει και μπορεί να χρειάζεται να δίνεις μόνο το ένα στήθος σε κάθε γεύμα. Για τη ΓΟΠ, τα γνωστά, όρθια στάση αρκετή ώρα να ρευτεί καλά, ύπνος με ελαφρά ανασηκωμένο στρώμα ή σε ρηλάξ. Το πλεονέκτημα του μητρικού είναι ότι δεν κάνει εύκολα οισοφαγίτιδες, δηλ. ένα μωρό με ΓΟΠ μπορεί να βγάζει γουλιές αρκετή ποσότητα γάλα, αλλά να μην προκαλεί αυτό φλεγμονή στον οισοφάγο του. Καλή συνέχεια!
 4. Όταν ένα μωράκι μας δαγκώνει (συνήθως το κάνουν την εποχή που έχουν την οδοντοφυΐα και τα ανακουφίζει να ασκούν πίεση στα ούλα), δεν το "μαλώνουμε" με την έννοια ότι δεν του μιλάμε απότομα και έντονα, ούτε όταν το απομακρύνουμε από το στήθος μετά δεν το ξαναπροσφέρουμε. Του μιλάμε σταθερά και ήρεμα, με ήρεμο τόνο στη φωνή, του λέμε ότι δεν δαγκώνουμε τη μαμά, βγάζουμε το μωρό από το στήθος με το γνωστό τρόπο, με το δάχτυλο στη γωνία των χειλιών του και μετά το αφήνουμε να ξαναθηλάσει. Αν ξαναδαγκώσει αμέσως, κάνουμε την ίδια διαδικασία. Ούτε χρειάζεται να σφίγγουμε τα δόντια και να προσποιούμαστε πως δεν πονάμε και να το αφήνουμε να δαγκώνει. Το διακόπτουμε, του εξηγούμε "δεν δαγκώνουμε, η μαμά πονάει" με ήρεμη και σταθερή φωνή και του επιτρέπουμε να ξαναθηλάσει αμέσως. Δεν τα έγραψα αυτά για να σε ψέξω, δεν ξέρω τι εννοείς όταν γράφεις "το μάλωσα" μπορεί να το έκανες έτσι όπως το περιγράφω κι ακόμα καλύτερα, μερικές φορές τα μωρά "παρεξηγούν" πολύ εύκολα. Τα γράφω για να τα δουν και άλλες μανούλες που θα τους συμβεί το ίδιο. Τώρα, το τι θα κάνεις από εδώ και πέρα, είναι καθαρά δικό σου θέμα. Ακολούθησε το ένστικτό σου! 10 μήνες είναι ένα σπουδαίο δώρο που έκανες στο μωρό σου. Εσύ θα αποφασίσεις αν θέλεις να συνεχίσεις κι άλλο ή όχι. Το ότι σταμάτησε τώρα, μόλις ένα μήνα πριν από την ημερομηνία που είχες θέσει σαν όριο για τον αποθηλασμό, σαφώς και διευκολύνει. Αν όμως έχεις αλλάξει γνώμη και αποφασίσεις να συνεχίσεις, μπορείς, αρκεί να συμφωνεί και το μωρό. Συνήθως δεν αποθηλάζουν τα μωρά από μόνα τους σ' αυτή την ηλικία, η απομάκρυνση από το στήθος είναι επακόλουθο κάποιας απεργίας θηλασμού και αν η μαμά επιμείνει μπορεί να επανέλθουν. Ό,τι και να κάνεις, μη νιώθεις άσχημα! Το μωρό σου δεν απομακρύνεται από εσένα, αλλά από τον θηλασμό. Η μαμά δεν είναι μόνο θηλαστικό, είναι χίλια δύο άλλα πράγματα και είναι πάντα απαραίτητη στα παιδιά της σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις φάσεις της ζωής τους. Θα δεις ότι και χωρίς θηλασμό, η σχέση σας θα είναι το ίδιο σημαντική και αποκλειστική και θα βρείτε νέους τρόπους να εκφράζετε την αγάπη σας ο ένας για τον άλλο. Αν νιώθεις πιεσμένη, σκέψου ότι δεν χρειάζεται να αποφασίσεις τίποτα, απλά να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες του μωρού σου. Καλή συνέχεια, όποια εξέλιξη και να έχετε!
 5. Mην απογοητεύεσαι και μην κολλάς στην ποσότητα που έβγαλες με το θήλαστρο. Το μωρό που θηλάζει μπορεί να τραβήξει πολύ περισσότερο γάλα από το θήλαστρο, ειδικά ένα μωρό που έχει θηλάσει με επιτυχία 10 μήνες. Δες τις απαντήσεις της True, ό,τι γράφει είναι πολύ σωστό. Διάβασε και στο θέμα που σου παραθέτει, για να δεις τεχνικές ώστε να επαναφέρεις το μωρό στο στήθος και χρησιμοποίησε το θήλαστρο ώστε σταδιακά να αυξηθεί η παραγωγή σου, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθείς να αυξήσεις το χρόνο παραμονής του μωρού στο στήθος. Όταν αυξηθεί η παραγωγή σου λιγάκι, το μωρό θα κάθεται πιο ευχάριστα στο στήθος. Αν παρεξηγήθηκε επειδή αντέδρασες κάποιες φορές έντονα στον πόνο από το δάγκωμα, δούλεψε πάνω σε αυτό, να τον σταματάς χωρίς να φωνάζεις, ήρεμα αλλά σταθερά, δηλ. να μην του επιτρέπεις να σε δαγκώνει, αλλά να μην αντιδράς και με τρόπο που το μωρό δεν έχει συνηθίσει και ίσως το τρομάζει (άλλα μωρά, αντί να τρομάξουν, θεωρούν πολύ αστείες τις φωνές και δαγκώνουν περισσότερο γιατί το βρίσκουν πολύ διασκεδαστικό να κάνουν τη μαμά να φωνάζει...) Σκέψου τι θέλεις να κάνεις από εδώ και πέρα, επειδή είπες πως ήθελες να αποθηλάσεις σε 2 μήνες. Αν αποφασίσεις ότι θέλεις να συνεχίσεις, τότε δοκίμασε τους τρόπους που σου προτείνανε και σ' αυτό το θέμα και στο θέμα που παραθέτει η Τrue.
 6. http://www.unicefusa.org/news/releases/unicef-breastfeeding.html http://www.breastfeedingmomsunite.com/2009/04/world-hunger-day-breastfeeding-reduces-hunger-duh-and-infant-mortality/ O Παγκόσμιος οργανισμός υγείας και η Unicef, κάνουν ολόκληρες καμπάνιες ώστε να πείσουν τις υποσιτισμένες μητέρες του 3ου κόσμου να επιστρέψουν στον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες και να σταματήσουν τη φόρμουλα, τόσο για τους λόγους που ανέφερες (συνθήκες υγιεινής και αποστείρωσης, οικονομική αδυναμία αγοράς φρόρμουλας που οδηγεί σε παρασκεύ γάλακτος αραιωμένου ή με προσμίξεις με ακατάλληλα υλικά), όσο και για το γεγονός ότι το γάλα ακόμα και μιας υποσιτισμένης μητέρας μπορεί να θρέψει το μωρό της, η ίδια η μητέρα βέβαια η οποία υποσιτίζεται θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας που θα επιβαρυνθούν από το γεγονός ότι θηλάζει και χρησιμοποιούνται θρεπτικά συστατικά εις βάρος του οργανισμού της και προς όφελος του μωρού. Εδώ όμως μιλάμε για μια κοπέλα η οποία πρέπει να κάνει μια δίαιτα χωρίς καθόλου λιπαρά για ένα μήνα, για ιατρικούς λόγους, η οποία μέχρι τώρα τρεφόταν κανονικά, οπότε έχει αποθήκες σιδήρου, βιταμινών και όλων των θρεπτικών συστατικών ώστε να θρέψει το μωρό της, χωρίς να επιβαρυνθεί. Η συμβουλή που της δόθηκε ήταν αφενός να δώσει περισσότερα στοιχεία για την ποσότητα της φόρμουλας που χρειάζεται το μωρό, αφετέρου, να μην τη διακόψει αμέσως, αλλά σταδιακά, σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα ιατρικά πρωτόκολλα επαναγαλακτισμού, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία του μωρού της. Αν η ίδια λόγω της δίαιτας χωρίς λιπαρά νιώσει ότι εξαντλείται από τον θηλασμό, σαφώς και μπορεί να προχωρήσει τον επαναγαλακτισμό πολύ πιο αργά, πχ. μπορεί να μειώνει το συνολικό συμπλήρωμα κατά 30 ml μέσα σε ένα 24ώρο, να κρατάει αυτή τη μείωση σταθερή για αρκετά 24άωρα προτού προχωρήσει σε νέα μείωση, ώστε και να μην πιεστεί και να μην κινδυνεύσει κανείς από τους δύο με "υποσιτισμό"
 7. Kατ' αρχήν, περαστικά! Μην αγχώνεσαι για τη διατροφή σου, ακόμα και οι μαμάδες στις χώρες που υπάρχει πρόβλημα έντονου υποσιτισμού στην Αφρική πχ. έχουν αρκετό και θρεπτικό γάλα για τα μωρά τους, μάλιστα όσο αυτά θηλάζουν αποκλειστικά δεν έχουν θέματα με το βάρος τους, ούτε υποσιτίζονται, όταν σταματάει ο αποκλειστικός θηλασμός, τότε τα μωρά αυτά έχουν προβλήματα, αφού υποσιτίζονται και αυτά. Τις μέρες που ήσουν στο νοσοκομείο και εφόσον αντλούσες με οικιακό και όχι με νοσοκομειακό θήλαστρο και ιδίως αν δεν ακολουθούσες το πρωτόκολο αντλήσεων (τουλάχιστον 8 αντλήσεις των 10-15 λεπτών την ημέρα), το γάλα σου μειώθηκε. Είναι λογικό το μωρό να μη χορταίνει και να ζητάει συμπλήρωμα. Όμως, όπως μειώθηκε, μπορεί να αυξηθεί και πάλι. Δεν θα κόψεις απότομα το συμπλήρωμα, γιατί θα είναι επικίνδυνο για το μωρό. Γράψε περισσότερες λεπτομέρειες για να δούμε πόσο συμπλήρωμα παίρνει το μωρό τώρα και πόσο γρήγορα μπορείς να το μειώνεις, απαντώντας στις ερωτήσεις εδώ http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=40795 Διάβασε κι εδώ για το πώς θα κάνεις επαναγαλακτισμό! http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=59853 Καλή συνέχεια!
 8. Tα κακά του πώς είναι; Πόσες πάνες λερώνει την ημέρα, τι χρώμα έχουν, είναι οι κενώσεις του εκκρηκτικές κλπ; Εσύ πώς θηλάζεις; Δίνεις και από τα 2 στήθη σε κάθε γεύμα ή από ένα; Κάθε πόση ώρα περίπου θηλάζει, πόσα γεύματα κάνει την ημέρα;
 9. Γερμένη προς τα πίσω, ακουμπισμένη σε μαξιλάρια με το μωρό πάνω σου (μειώνει την ένταση της ροής του γάλακτος) Μπορείς να προσαρμόσεις το πόσο ξαπλωμένη θα είσαι, ανάλογα με το πόσο σε βολεύει και με το αποτέλεσμα. Προσαρμόζοντας αυτή τη στάση, φέρνεις το μωρό ψηλότερα από το στήθος σου όπως λέει η miriki Επίσης, μην απορρίπτεις την ξαπλωτή στάση (ξαπλωτή και η μαμά). Σε περιόδους που είχα υπερπαραγωγή όταν θήλαζα ξαπλωτή δεν είχα πρόβλημα, επίσης και στο ένα μωρό μου που είχε ήπια ΓΟΠ, και πάλι η ξαπλωτή στάση ήταν σωτήρια, ποτέ δεν είχε ενοχλήσεις με ξαπλωτό θηλασμό. Δοκίμασε και δες αν δουλεύει σε εσάς. Για την υπερπαραγωγή, όπως τα λέει η Nina Nana.
 10. Δες αυτά που γράφει η Μπουρμπουρ για την έντονη ροή (μπορεί να έχεις έντονο let down, δηλαδή το γάλα να έρχεται γρήγορα στην αρχή του θηλασμού και να την πνίγει). Σε αυτό βοηθάει να τη θηλάζεις σε σχετικά όρθια στάση ή να την έχεις "καθιστή" πάνω στο πόδι σου και να είσαι κάπως ξαπλωμένη προς τα πίσω κι αυτή ξαπλωμένη επάνω σου και γενικά να είναι ψηλότερα από το στήθος. Όταν κλαίει, θα τη σταματάς και θα την κρατάς να ρευτεί και θα συνεχίζεις μόλις ηρεμήσει. Μπορείς να βγάζεις και λίγο γάλα στην αρχή του θηλασμού, για να έρχεται με μικρότερη ροή και να μην την πνίγει. Αν είναι αυτό, όσο θα μεγαλώνει θα μάθει να το διαχειρίζεται καλύτερα και δεν θα πνίγεται ... Όμως.... τα πράσινα κακά που αναφέρεις ότι κάνει μερικές φορές, σε συνδυασμό με τη συμπεριφορά της, μου κάνουν σε υπερπαραγωγή Αυτό σημαίνει ότι έχεις πάρα πολύ γάλα και το μωρό παίρνει περισσότερο από το υδαρές γάλα και λιγότερο από το λιπαρό. Αυτό προκαλεί ενοχλήσεις στο στομάχι του και πονάει, δυσφορεί και σταματάει τον θηλασμό κλαίγοντας κλπ. Αυτό πολλές φορές υπάρχει μαζί με έντονο let down. Η υπερπαραγωγή λύνεται με το να μη δίνεις και από τα 2 στήθη σε κάθε γεύμα. Όσο συχνότερα εναλλάσσεις στήθος, ο οργανισμός σου παίρνει μήνυμα ότι το μωρό χρειάζεται περισσότερο γάλα, όσο πιο λίγες εναλλαγές κάνεις, μειώνεται το γάλα που παράγεις. Ξεκίνα να δίνεις από το ίδιο στήθος, όσες φορές και να θηλάσει για ένα συνεχόμενο 4άωρο και μετά άλλαξε στήθος. Αν δεν δεις βελτίωση, δοκίμασε να αυξήσεις το χρόνο που δίνεις από το ίδιο στήθος. Εντωμεταξύ, παρακολουθείς τη συμπεριφορά του μωρού και το χρώμα που έχουν τα κακά. Θα πρέπει να σταματήσουν τα πράσινα και να είναι όλες οι πάνες με μουσταρδί με κόκους. Πόσες φορές κάνει πράσινα κακά;
 11. Εξαρτάται από το μωρό, αν θα δεχτεί να θηλάσει τόσο σύντομα ή όχι, άλλα μωρά θηλάζουν συνέχεια και άλλα βάζουν μεγαλύτερα διαστήματα. Πιστεύω κι εγώ ότι το ίδιο το μωρό έχει κανονίσει να παίρνει όσο χρειάζεται τη νύχτα. Επίσης, προσπάθησε να προσφέρεις συχνά και τα Σαββατοκύριακα, θα βοηθήσει την παραγωγή σου να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα κι έτσι να μην κινδυνεύσεις να χάσει το ενδιαφέρον του για το στήθος το μωρό. Καλή συνέχεια!
 12. Οι θηλασμοί δεν ξέρουμε πόσοι είναι... το μωρό θηλάζει αρκετές φορές τη νύχτα (πόσες περίπου;... αν κι εγώ αν με ρωτήσεις, δεν θυμάμαι πόσες φορές έχει θηλάσει τη νύχτα η δικιά μου, κι εγώ έτσι κοιμάμαι μαζί της και θηλάζει). Επίσης, θηλάζει σίγουρα 1 φορά το απόγευμα και 1 το βράδυ και πίνει από το αντλημένο στη διάρκεια της απουσίας της μαμάς (πάλι δεν ξέρουμε πόσα γεύματα κάνει από το αντλημένο). Οπότε, μπορεί να είναι αρκετό το γάλα που παίρνει στη διάρκεια της ημέρας. Συμφωνώ πως αν οι πάνες και η πρόσληψη βάρους είναι καλές, να συνεχίσεις έτσι, χωρίς να αγχώνεσαι με το πρωινό. Μπορείς αν θέλεις να είσαι σίγουρη να δίνει η μαμά σου ένα μπουκάλι αντλημένο πριν τη φρουτόκρεμα και να μετατεθεί αργότερα η φρουτόκρεμα ή να προσθέσεις άλλον ένα θηλασμό το απόγευμα (με την προϋπόθεση ότι θα το δεχτεί το μωρό) Καλή συνέχεια!
 13. Τα μωρά που θηλάζουν δεν έχουν "πρόγραμμα" Έχουν ένα στοιχειώδες πρόγραμμα το οποίο με την πάροδο του χρόνου συνεχώς τροποποιείται. Μια χαρά πρόγραμμα είναι ένα μωρό έξι μηνών να ξυπνάει αρκετές φορές μέσα στη νύχτα για να θηλάσει, απόλυτα φυσιολογικό. Στα πρακτικά τώρα, το μωρό περίπου τι ώρα ξυπνάει για πρωί και τι τρώει συνήθως εκείνη την ώρα; Του αφήνεις γάλα αντλημένο ή δεν ασχολείσαι με αντλήσεις; Αν του αφήνεις αντλημένο, τότε μπορεί να πίνει το πρωινό του γάλα από το μπουκάλι, αν όχι, μπορεί να τρώει φρουτόκρεμα όποτε ξυπνάει και να συνεχίζει με τις υπόλοιπες στερεές μέχρι να γυρίσεις εσύ και μετά να θηλάζετε μόνο, δηλ. να μη δίνεις εσύ στερεές. Μην κολλάς στο ότι πρέπει να πιει γάλα για πρωινό. Αν ξυπνάει συχνά τη νύχτα, μπορεί να έχει θηλάσει πχ καλά στις 5.00 τα ξημερώματα ή και στις 4.00 ή στις 6.00 και να μην πεινάσει πριν τις 8.00 ή 9.00 το πρωί. Μπορεί να φάει φρουτόκρεμα νωρίς και επίσης νωρίς (πχ. γύρω στις 11.30-12.00 το μεσημεριανό του και το απογευματινό επίσης νωρίς, προτού γυρίσεις εσύ. Γράψε μας τι ώρα γυρνάς στο σπίτι, αν το μωρό πίνει και αντλημένο γάλα τις ώρες που λείπεις, πόσο καλά έχει μπει στις στερεές (αν τρώει καλά στερεές, καλύπτεται για τις ώρες της απουσίας σου και μπορεί να μη χρειάζονται αντλήσεις, αλλιώς θα πρέπει να συμπληρώνει με αντλημένο). Όλα λοιπόν είναι σχετικά, οπότε δώσε περισσότερες λεπτομέρειες για το μωρό και τις συνήθειές του και για τα ωράριά σου.
 14. Mην αγχώνεσαι με την ανορεξία, είναι φυσιολογική όταν είναι άρρωστα τα μωρά! Όσο θα βελτιώνεται η κατάσταση, θα επανέρχεται η όρεξή της! Πρόσεξε μόνο τα υγρά (να μην αφυδατωθεί). Για τον θηλασμό, ρίξε μια ματιά εδώ http://kellymom.com/bf/concerns/child/back-to-breast/ Μπορείς να αντλείς στις ώρες περίπου που θήλαζε (αν αρνείται ακόμα να θηλάσει), ώστε να διατηρήσεις την παραγωγή σου. Μην κοιτάς πόσο βγάζεις σ' αυτή τη φάση, μόλις συνέλθει η μικρούλα και αρχίσει πάλι να θηλάζει με όρεξη, θα επαναφέρει το γάλα που χρειάζεται. Να αντλείς τακτικά, περίπου όσες φορές θήλαζε η μικρή στο 24άωρο και για 10-15 λεπτά την κάθε φορά από το κάθε στήθος και με θήλαστρο νοσοκομειακό (αυτά που ενοικιάζονται). Για να επαναφέρεις τη μικρή στο στήθος, δοκίμασε να προσφέρεις σε φάσεις που είναι πιο χαλαρή, πχ. ξαπλώστε μαζί για ύπνο και θήλασε τη νύχτα όταν είναι μισοκοιμισμένη, κάντε ένα μπανάκι μαζί και πρόσφερέ της όταν θα είναι χαλαρή. Αν αρνηθεί, μην απογοητευτείς, πρόσφερε ξανά μετά από λίγο. Μην επιμένεις αν κλαίει και αρνείται, να προσφέρεις λίγο αργότερα. Περαστικά σας!
 15. pax, να σου ζήσει!!!! Τι ωραίος τοκετός και τι όμορφη υποδοχή από τις αδελφούλες!!! Καλούς θηλασμούς εύχομαι! (Συγνώμη για το εκτός θέματος κορίτσια!)
 16. Συμφωνώ με αυτά που γράφει η jackrussel! Να κάνεις επαναγαλακτισμό γίνεται και έχει γραφτεί εδώ στο φόρουμ από την Αγλαΐα http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=59853 Όμως είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, ψυχοφθόρα και με αρκετό άγχος, ενώ δεν έχει σίγουρα αποτελέσματα (όσο περισσότερος καιρός περάσει τόσο πιο αβέβαιο είναι το αποτέλεσμα). Από την άλλη, δεν μιλάμε για ένα μωρό μικρό που τρέφεται αποκλειστικά με γάλα ή που μόλις έχει μπει στις στερεές, αλλά ένα μωρό που εδώ και καιρό έχει μπει στις στερεές και μια μαμά που παλεύει με θέματα υγείας. Είναι πολύ πιθανό να μη συνεργαστεί καθόλου η μικρή, να ζητάει το γάλα με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και η δική μου κόρη και ο γιος της jackrussel και να την μπερδέψεις μπαίνοντας σε διαδικασία επαναγαλακτισμού. Και πάλι, είναι προσωπικό το θέμα! Καλό θα ήταν, αν σκέφτεσαι να μπεις στη διαδικασία, να πάρεις τη γνώμη ενός έμπειρου συμβούλου θηλασμού που θα σου δώσει πιο υπεύθυνες συμβουλές από εμάς! Να χαίρεσαι τη μικρούλα σου και να συνεχίσεις να είσαι τόσο δυνατή, είναι το καλύτερο που προσφέρεις στο μωρό σου, καλύτερο κι από τον μακροχρόνιο θηλασμό και από πολλά!
 17. evita, εύχομαι να έχει ξεπεραστεί τώρα το πρόβλημα στην υγεία σου! Για το αν έχει ξεπεράσει τον θηλασμό η μικρή σου... Η δικιά μου η μεγάλη, που σταμάτησε να θηλάζει από μόνη της σε ηλικία 4,5 ετών, ζητάει που και που να θηλάσει και πλησιάζει ή ξαπλώνει πάνω στο στήθος ή το φιλάει. Εγώ το παίρνω λίγο με χιούμορ και της λέω "τώρα γάλα; εσύ τώρα έχεις μεγαλώσει". Εγώ βέβαια έχω γάλα, γιατί θηλάζω τη μικρή και το ξέρει η μεγάλη, οπότε δεν μπορώ να της πω ότι δεν έχει. Από την άλλη, σε περίπτωση που πραγματικά το θέλει ακόμα και δεν είναι απλά νοσταλγία παροδική (που εμφανίζεται και σε παιδιά που αποθηλάζουν μόνα τους), έχει νόημα να αναρρωτιέσαι; Εννοώ, αν πραγματικά θέλει η μικρή σου να ξαναθηλάσει, θα μπορούσες (ιατρικά υπάρχει η δυνατότητα αυτή τη στιγμή; Έχουν τελειώσει οι θεραπείες; ). Επίσης, εσύ το θέλεις; Απ' ότι κατάλαβα, δεν ζητάει με επιμονή να θηλάσει, οπότε ίσως να είναι σωστότερο και για την ίδια να μην της προσφέρεις να θηλάσει. Το να θέλει να κοιμάται μαζί σου σ' αυτή την ηλικία είναι απόλυτα φυσιολογικό, σιγά σιγά μεγαλώνοντας θα το ξεπεράσει, δεν έχει να κάνει με το αν της λείπει ο θηλασμός. Το να αποκοιμιέται χαϊδεύοντας το στήθος, για ένα μωρό που έχει θηλάσει τόσους μήνες, είναι πάλι φυσιολογικό, εκεί έβρισκε παρηγοριά τόσο καιρό. Άλλα παιδιά θέλουν να χαϊδεύουν ένα μεταβατικό αντικείμενο (αρκουδάκι, κουβερτούλα κλπ). Όλα αυτά είναι βέβαια προσωπική μου άποψη και μπορεί να κάνω και λάθος. Νομίζω ότι το ένστικτό σου θα σε οδηγήσει σωστά σε σχέση με το αν πρέπει να προσπαθήσεις να επανέλθετε στον θηλασμό ή όχι. Από την άλλη, αν αυτό δεν γίνεται είτε για ιατρικούς λόγους ή για δικούς σου προσωπικούς λόγους, δεν έχει νόημα να αναρρωτιέσαι αν η μικρή ξεπέρασε τον θηλασμό. Με ή χωρίς θηλασμό, προχωράτε παρακάτω, είσαι διαθέσιμη για το μωρό σου με τον καλύτερο τρόπο που μπορείς και εκείνη έχει βρει υγιείς τρόπους να παρηγοριέται κλπ, οι οποίοι, απόλυτα φυσιολογικά για την ηλικία της, είναι σε σχέση με τη δική σου παρουσία και διαθεσιμότητα (εφόσον και έτσι έχει συνηθίσει λόγω του θηλασμού των προηγούμενων μηνών)
 18. Γιώτα, είχες υπερπαραγωγή και την αντιμετώπισες σωστά, δίνοντας το ίδιο στήθος, όσες φορές ζητούσε το μωρό μέσα σε 3 συνεχόμενες ώρες (αν δεν βελτιωνόταν η κατάσταση, θα έπρεπε να αυξήσεις το χρόνο, δηλ. το ίδιο στήθος και για 4 και περισσότερες ώρες, μέχρι τα κακά θα επανέλθουν στο φυσιολογικό χρώμα και σύσταση -μουσταρδί με κόκκους). Προσοχή όμως. Ο τρόπος αντιμετώπισης αυτός, κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πιστεύεις και έχω επισημάνει με τα μαύρα γράμματα. Δεν αυξάνει το γάλα, αλλά το μειώνει (εξάλλου, είχες υπερπαραγωγή, δηλαδή, παρήγαγες περισσότερο γάλα απ' όσο χρειαζόταν το μωρό σου, με αποτέλεσμα σε κάθε γεύμα το μωρό να παίρνει περισσότερο από το αραιό γάλα και λιγότερο από το λιπαρό, εξ' ου και τα πράσινα κακά χωρίς κόκκους -οι κόκκοι είναι ακριβώς το λιπαρό γάλα). Το στήθος, όσο δεν ενεργοποιείται (θηλάζοντας), δεν "φουλάρει-γεμίζει", αλλά παράγει όλο και λιγότερο γάλα. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό χρειαζόταν να γίνει. Έχε το νου σου όμως, γιατί κάποια στιγμή, το μωρό σου θα κάνει άλμα ανάπτυξης και θα χρειαστεί να αυξήσει την ποσότητα που πίνει. Τότε θα χρειαστεί να ξεκινήσεις πάλι να αλλάζεις στήθος νωρίτερα από το τρίωρο, ώστε να δώσεις περισσότερο ερέθισμα στον οργανισμό σου για να αυξηθεί το γάλα που παράγεις. Ίσως χρειαστεί να δίνεις ένα στήθος σε κάθε γεύμα, ίσως και πολλές φορές να δίνεις και από το δεύτερο στήθος στο ίδιο γεύμα! Θα παρακολουθείς το μωρό και θα ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες του. Αν δείχνει ότι δεν βρίσκει γάλα, τότε θα αλλάξεις στήθος. Αν δεις πάλι πράσινα κακά, επανέρχεσαι σε μεγαλύτερο μεσοδιάστημα θηλασμού από το ίδιο στήθος. Πάει βλέποντας και κάνοντας.
 19. Διαβάστε εδώ http://www.eeae.gr/gr/docs/president/_piriniki_iatriki.pdf και για περισσότερες υπεύθυνες πληροφορίες, πάρτε τηλ. στα τηλέφωνα που αναγράφει.
 20. Ρίξε μια ματιά κι εδώ http://kellymom.com/bf/concerns/child/back-to-breast/ ίσως σε βοηθήσει να φέρεις πάλι το μωρό στο στήθος.
 21. Δες στη σελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, εδώ http://www.eeae.gr/gr/index.php?fvar=html/president/_info_preg#5 στο Β. " Β. Υποβολή εγκύων σε ιατρικές εξετάσεις με χρήση ιοντιζουσών ακτινοβολιών Εάν η εγκυμοσύνη έχει επιβεβαιωθεί, συνιστώνται οι παρακάτω διαδικασίες: Αναζήτηση κατάλληλων εναλλακτικών διαγνωστικών μεθόδων ή θεραπειών, με χαμηλότερη ή μηδενική ακτινική επιβάρυνση του κυήματος, όπως υπέρηχοι, μαγνητική τομογραφία κλπ." Αναφέρεται στην εγκυμοσύνη, αλλά ισχύει και στον θηλασμό (παρακάτω αναφέρει και για τον θηλασμό) Αν ο ακτινολόγος σου πεί ότι είναι επικίνδυνη, μπορείς να πάρεις τηλέφωνο στην Επιτροπή Ατομικής ενέργειας (τα τηλέφωνα αναφέρονται στο σάιτ) και υπεύθυνα με ονοματεπώνυμο θα σε ενημερώσουν.
 22. Στο πρώτο παιδί με είχαν φάει οι δρόμοι και τα ξυπνήματα, το δεύτερο το θήλαζα καθιστή κάθε 2 ώρες, κοιμόμουν καθιστή την ώρα που θήλαζα και ήταν πολύ επικίνδυνο να μου πέσει! Στο τρίτο δεν έβαλα μυαλό, συνέχισα να πηγαινοέρχομαι τις νύχτες! Την τέταρτη την πήρα στο κρεβάτι μας, αργότερα που πήγε σε μονό κρεβάτι, την κοίμιζα εκεί αγκαλίτσα και θηλάζοντας και όταν ξύπναγε τη νύχτα πήγαινα και συνέχιζα τον ύπνο μου στο δικό της κρεβάτι ή ερχόταν αυτή στο δικό μας. Ευτυχώς, η σεξουαλική μας ζωή δεν επηρρεάστηκε και κάναμε και πέμπτο παιδί, το οποίο κοιμίζω κι αυτό στο κρεβάτι μου. Η 4η κόρη σταμάτησε να ξυπνά τη νύχτα γύρω στα 3,5 χρόνια, οπότε δεν υπήρχε λόγος να πηγαίνω εγώ ή να έρχεται αυτή στο δικό μας κρεβάτι, ενώ από την ίδια ηλικία σταμάτησε να με χρειάζεται μαζί της για να αποκοιμηθεί. Στα δύο τελευταία μου παιδιά, έχω κουραστεί πολύ λιγότερο σε σχέση με τα πρώτα, όλα μου φαίνονται πιο εύκολα, γιατί δεν αναλώνομαι σε περιττές διαδικασίες όπως να πηγαινοφέρνω παιδιά στις κούνιες ή να προσπαθώ να μείνω ξύπνια τη νύχτα μέχρι να θηλάσουν κλπ. Α, και η τέταρτη κόρη μου τώρα είναι στο προνήπιο και οι δασκάλες της έχουν να λένε για το πόσο ανεξάρτητη είναι. Αυτός βέβαια είναι ο δικός μου τρόπος, αλλά περί ορέξεως όπως λέει και η συμφορουμίτισα παραπάνω... Δεν υπάρχει απόλυτο σωστό και λάθος, ειρήνη υμίν!
 23. Κατ' αρχήν περαστικά! Ο θηλασμός δεν διακόπτεται όταν η μαμά έχει πυρετό, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία που ανεβάζει. Το γάλα δεν είναι ακατάλληλο. Επιβάλλεται να θηλάζουμε συχνά όταν έχουμε ίωση όπως είπαν τα κορίτσια παραπάνω, γιατί τότε μέσω του γάλακτος δίνουμε στο μωρό έτοιμα αντισώματα για τη συγκεκριμένη ίωση. Προσέχουμε την καθαριότητα των χεριών μας και αν χρειάζεται φοράμε μάσκα, αυτά τα μέτρα είναι αρκετά. Το γάλα που μάζεψες δεν χρειάζεται να το πετάξεις, μπορείς να το δώσεις άνετα στο μωρό. Αν χρειαστεί να πάρεις φάρμακο στο μέλλον, να ξέρεις ότι υπάρχουν φάρμακα συμβατά με τον θηλασμό και να ζητάς να σου χορηγούνται αυτά. Δες κι εδώ http://www.mitrikosthilasmos.com/2011/01/blog-post_4160.html