Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Τι (δεν) λέτε στα παιδιά σας για το Θεό;

Recommended Posts

moon τι να καταστρέψεις παιδί μου; Το θέμα ή το σύνταγμα; :lol:

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 821
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Απελευθερος το προβλημα με εσενα ειναι οτι συμφωνω στα σημεια δυσαρεσκειας σου απο τις θρησκειες......:-)

Επισης δεν ξερω τι ειναι ο ντειστικος Θεος και δεν θα το γκουγκλαρω για να κανω οτι ξερω. :lol::lol:

Δεν εχω καποιες αλλες σκεψεις μου να συμπληρωσω στην παρουσα φαση....τα εχω πει ολα οσα πσιτευω και σκεφτομαι, ο,τι και να πω απο εδω και περα νομιζω οτι απλα θα επαναλαβω ο,τι εχω πει.

Η επιστημη δεν ειναι ο αντιποδας του Θεου. καποςτε ισως ηταν ο αντιποδας της θρησκειας, τωρα ομως πιστευω οτι οι περισσοτεροι μπορουννα ενημερωθουν και μπορουν να επιλεξουν.

Στα επιχειρηματα που ανεφερα δεν δοθηκαν απαντησεις γιατι ΔΕΝ μπορουν να δοθουν. ουτε εγω μπορω να σας πεισω οτι υπαρχει Θεος ουτε και φυσικα το αντιθετο.....

Moon child το να καταστρεψεις ενα θεμα ειναι το πιο ευκολο.....και το πιο απλο....δεν ανησυχω. Τη ζωη μας μην καταστρεψουμε, αυτο ειναι το σοβαρο.;)

Τελειωνοντας θα ξαναπω οτι απο πατερα αθεο και μητερα αθρησκη, με βρισκω πολυ κοντα στον Θεο....η τρελλαθηκα η μου αποκαλυφτηκε.....

Σε καθε περιπτωση , ειμαι ευτυχισμενη :cool:

Το ιδιο επιθυμω τελικα και δι ΄υμας! :P

@FEHKO

Ε εντάξει, άμα προσεύχεται ο γαμπρός σου, τρέχω να πάω στην εκκλησία μην χάσω τον εσπερινό.

Μα καλά, είναι επιχειρήματα αυτά;

που είναι η πηγή για την είδηση από το associate press? έψαξα και βρήκα το κείμενο σε κάτι καμένα χριστιανικά blog μόνο.

που είναι η πηγή για το ότι «φτιαχτήκαμε για να πιστεύουμε στο θεό;»

Σου ζητώ πηγές γιατί ξέρω ότι δεν θα βρεις. Ξέρω τι λένε οι έρευνες, και λένε διαφορετικά πράγματα από αυτό που ισχυρίζεσαι.

Δεν καταλαβαίνεις επίσης ότι αυτό είναι επιχείρημα υπέρ του αθεισμού. Επειδή ο άνθρωπος είναι επιρρεπής στη δεισιδαιμονία, λόγω εξελικτικής εύνοιας αυτού του χαρακτηριστικού, είναι που έχουν εφευρεθεί οι θεοί, και όχι επειδή υπάρχουν.

λες

ʼΟ καθε ανθρωπος το ποσο δεκτικος ειναι εξαρταται καθαρα απο την ψυχη του, όχι από το μυαλο του. Και ο ιδιος ο ανθρωπος , με το ιδιο μυαλο , κατα τη διαρκεια της ζωη του αλλες φορες μπορει να ειναι δεκτικος αλλες να ειναι τελειως αρνητικος .
Οπότε να υποθέσω ότι ο άνθρωπος αλλάζει ψυχή στη διάρκεια της ζωής του; τι είναι η ψυχή, μπαταρία και την αλλάζεις όποτε ναναι; Τι γίνεται με τους ανθρώπους που έχουν διάφορες νευρολογικές ιδιαιτερότητες (όπως aspergers) και είναι άθεοι σε ποσοστά 100%; Δεν έχουν ψυχή αυτοί να τους ελέγξει;

Τι γίνεται με τους ανθρώπους που παθαίνουν κάτι, ένα εγκεφαλικό, η ατύχημα στον εγκέφαλο πχ, και αλλάζει ΕΝΤΕΛΩΣ ο χαρακτήρας τους; αφού η ψυχή είναι άλλο πράγμα από τον εγκέφαλο, δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται, σωστά;

Εν πάση περιπτώσει αυτό που κάνεις είναι απολογητική. Επαναλαμβάνεις πράγματα που δεν ισχύουν, μάλλον λόγω ελλιπούς κατανόησης τους.

Αυτό με τον ντειστικό θεό ... το έχω κι εγώ απορία και δεν το έχω "πιάσει".

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Διαφημίσεις

Αμάν ρε απελεύθερε... ένα σκονάκι ζήτησα... πφφφ αμέσως να με ρίξεις στο διάβασμα. :P

από τον καναπέ μου άλκυ, μόνο το θέμα δυστυχώς...

για το σύνταγμα έχουμε ακόμη δρόμο να περπατήσουμε (κυριολεκτικά και μεαφορικά)

και άντε βρε, αφού με βάλατε στα μεράκια.... θα ξεκινήσω με το θέμα:cool:.

με ενοχλούν οι άνθρωποι που για να αποδείξουν οτι η δική τους πίστη είναι η ορθή (οποιαδήποτε και αν είναι αυτή) επικαλούνται την επιστήμη, την βίβλο, γενικά οτιδήποτε γραπτό, και πάντα έξω από αυτούς...

το οτι και ο άλλος πηγε να πνιγεί, δεν με πείθει σε καμία περίπτωση...

το έχω ξαναπεί, αυτή η προσπάθεια να αποδειχτεί το υπακειμενικό σώνει και καλά αντικειμενικό, και μάλιστα με ξένες αναφορές, και ας τις έγαψε και ο Αινσταιν δλδ, σκασίλα μου, με συφιλλιάζει...

ειδικά για ένα θέμα τόσο προσωπικό όσο τα πιστεύω μας...

γιατί δεν λέτε πχ, δεν πιστεύω γιατί δεν νιώθω την ανάγκη να πιστέψω πουθενα? γιατί δεν με έμαθαν έτσι? από αντίδραση στο σύστημα? όταν με χτυπάει η μοίρα χτυπάω ένα jack και στανιάρω?

γιατί δεν λέτε οτι πιστεύω γιατί έστι νιώθω αποδεκτός, έτσι νιώθω οτι δεν είμαι μόνος στα δύσκολα, γιατί είναι το σωστό αφού το κανει η πλειοψηφία? γιατί έτσι με έμαθε η μαμά μου?

καλές οι θεωρίες, τα γραπτά και οι αναλύσεις, αλλά όταν μιλάμε για την πάρτη μας, ας τα λέμε με δικά μας λόγια, δεν χρειαζόμαστε την σοφία κανενός για να δικαιολογήσουμε οτι το δικό μας είναι το σωστό σώνει και καλά...

εγώ δεν έχω κανένα κόμπλεξ να πω οτι είμαι.... αθεη να το πω? γιατί ναι, έτσι με έμαθε ο μπαμπάς μου, τέτοιο σπόρο μου ρίξανε, και ζω μεσα στην αμφιβολία και στην αμφισβήτηση για όλα, χωρίς αυτό να με κάνει πιο ευτυχισμένη, και χωρίς αυτό να με κάνει πιο έξυπνη γιατί το κάναν έτσι και οι σοφοί...

και ακριβώς επειδή δεν θεωρώ τα δικά μου πιστεύω δείγμα ευφυείας, και δεν θεωρώ πως είναι τα σωστά για κανέναν άλλο πέρα από μένα, ούτε για τα παιδιά μου καν, δεν τα προμοτάρω...

live and let live, αφήστε τα ύσηχα τα δόλια, θα βρουνε τον δρόμο τους...

στο κάτω κάτω η θεματοθέτρια Αλκυόνη έθεσε το θέμα για ... έμπνευση ίσως? ιδέες? πληροφόρηση? όχι για να μάθει πια είναι η αλήθεια στον κόσμο και να την πει στα παιδιά της. αυτή για την πάρτη της την ξέρει, μεγάλο κορίτσι είναι;)

s-age.png

γιατί δεν λέτε πχ, δεν πιστεύω γιατί δεν νιώθω την ανάγκη να πιστέψω πουθενα? γιατί δεν με έμαθαν έτσι? από αντίδραση στο σύστημα?

Έχω αναφέρει τους προσωπικούς λόγους σε προηγούμενες αναρτήσεις. Πέρα από τα αυστηρά προσωπικά, όλα αυτά που λέω είναι λόγοι για τους οποίους είμαι άθεος.

για να βοηθήσω λίγο παρατηρώ πως υπάρχουν διάφοροι πιστοί....

1) οι απόλυτα πιστοί στο δόγμα τους και τις αλήθειες που αυτό διακυρήσει (ακροδεξιοί :-D )

2) οι πιστοι σε κάποιον αοριστο θεό (κεντροδεξιοί :-) )

3) οι άπιστοι που ελπίζουν να υπάρχει κάποιος θεός έστω και στιγμιαία (κεντροαριστεροί :| )

4) οι πουριτανοί άπιστοι όπου δε δέχωνται μύγα στο σπαθι τους (ακροαριστεροι :evil: )

οι φατσούλες αντικατροπτίζουν τα συναισθήματα του πιστού στο "θεό"

Διαφημίσεις

FEHKO, μιας και εκφράζεις την άλλη όψη του νομίσματος σε σύγκριση πάντα με αυτή του απελεύθερου, μπορείς να μου πεις πως διαχειρίζεσαι κάποια θέματα, ως προς τα παιδιά:

Είναι γνωστό πως υπάρχουν θρησκευόμενοι άνθρωποι και ιερωμένοι που κάθε άλλο παρά ακολουθούν το νόμο του θεού. Κατά το φαίνεσθαι... όλα καλά και άγια, μα από κοντά... άστα μην τα ρωτάς!

Για αυτούς τους τύπους, που σίγουρα έχουν βρεθεί και στο δικό σου δρόμο... πώς προετοιμάζεις τα παιδιά σου ώστε να φυλάγονται;

Πώς από τη μια τα αφήνεις να εμπιστεύονται το θεό και τους "εκπροσώπους" του επί γης... και από την άλλη να τους εξηγήσεις αυτή την τραγική ασυνέπεια μερικών η οποία παρεμπιπτώντως ... δε φαίνεται συνήθως εύκολα;

Για το ερωτημα που εχεις θεσει εχω ηδη απαντησει οτι τα παιδια τα διδασκουμε με τις πραξεις μας και τις επιλογες μας και δεν χρειαζεται να μας προβληματιζει ιδιατερα. Αυτο που θα πρεπει να λεμε ειναι αυτο που πραγματικα πιστευουμε και εφαρμοζουμε.

Τιποτα περισσοτερο τιποτα λιγοτερο.

Για τους κληρικους που το εχουν κανει επαγγελμα και δυστυχως ειναι πολλοι, και για τους ναους που τους εχουν μετατρεψει σε επιχειρηση νομιζω οτι ειναι απλο .

Αποφευγεις να πηγαινεις τα παιδια σου σε τετοιες εκκλησιες .

Εξαλλου και εγω για αυτο το λογο προτιμω μικρες εκκλησιες, μοναστηρια και συνηθως επιλεγω και με κριτηριο τον ιερεα.

Ετσι θα προσπαθησω να γνωρισω στο παιδι μου την καλη πλευρα της εκκλησιας .

Οταν αρχισει σιγα σιγα να μεγαλωνει ο μικρος μου και να προβληματιζεται και να μου θετει τετοιου ειδους ερωτηματα , θα του εξηγησω πολυ απλα οτι οπως σε ολους τους χωρους υπαρχουν οι ικανοι και ανικανοι , ετσι και στην εκκλησια υπαρχουν κληρικοι και ανθρωποι με αδυναμιες και ελλατωματα και δυστυχως σε αντιθεση με το λογο του Θεου εκμεταλλευονται την πιστη των αλλων προς οφελος τους .

Δυστυχως υπαρχουν και σημερα υποκριτες και Φαρισαιοι και οχι μονο οταν εζησε ο Χριστος.

Υπηρχαν,και θα υπαρχουν παντα.

Δεν θα αποκρύψω την αληθεια η δεν θα αμφισβητησω την κριση του η δεν θα πω μην κρινεις , αλλα θα εστιασω στους καλους κληρικους στους καλους χριστιανους ,και στα καλα παραδειγματα της εκκλησιας.

Θελω να εχω προλαβει να του δειξω πρωτα τον πραγματικο χριστιανισμο, και χριστιανους ανθρωπους .

Εκει ειναι η ανησυχια μου.

Θα μπορεσω να το πετυχω αυτο?

Εξαρταται απο τις δικες μου πραξεις και όχι τοσο από τις πραξεις των κακων κληρικων η των αλλων ξενων θρησκευομενων.

Εξαλλου για πολλα θεματα στη ζωη μας υπαρχουν δυο πλευρες η καλη και η κακη.

Το θεμα ειναι που μενουμε εμεις σαν γονεις και που εστιαζουμε. Που δινουμε εμφαση στη ζωη μας.

Στην καλή πλευρα η στην κακη ? Ειναι σταση ζωης.

Ποια προβαλλουμε στο παιδι μας με το παραδειγμα μας την καλη η την κακη οψη ?

Επισης πως αντιμετωπιζουμε την πλευρα που δεν συμφωνουμε.

Με εντονη κατακριση? , με ειρωνιες? , με γενικοτερη απορριψη και της καλης?, η με προβληματισμο ? η ακομα και σαν παραδειγμα προς αποφυγη για εμας στη ζωη μας ?

Η συμμετοχη που εχει το συγκεκριμενο θεμα, δειχνει οτι υπαρχει η αναγκη να μιλησουμε για το Θεο δημοσια ακομα και μεσα απο τη διαφωνια και την απορριψη .

Τωρα για καποιες που θελουν να το υποτιμουν και να το γελιοποιουν , εχουν την επιλογη να μην συμμετεχουν.

αν θέλει ένας γονιός να μιλήσει στο παιδί του γ το θεό θα το κάνει.κ όσο πιο μικρή η ηλικία του παιδιού τόσο μεγαλύτερη βαρύτητα έχει αυτό που θα λάβει απ το γονιό του παρά απο οποιονδήποτε άλλο πχ τη δασκάλα στον παιδικό.

Συνήθως τα όσα λέμε τα υιοθετούν τα παιδιά μέχρι να αποκτήσουν δικές τους ιδέες. Και σου έρχονται εκεί στην εφηβεία και σου ανατρέπουν τα πάντα έως ότου ισορροπήσουν ξανά εκεί που εκείνα νομίζουν.

... Εκτός κι αν... το ενοχικό στοιχείο, το οποίο είναι έντονο και σε μεγάλες δόσεις, στους έντονα θρησκευόμενους........ ή το "επαναστατικό" στοιχείο στους μη θρησκευόμενους.... είναι τόσο ισχυρά, που πωρώσουν τη συνείδηση του παιδιού προς μία κατεύθυνση.

Όσο για το θέμα της βαρύτητας της γνώμης των γονιών από αυτή των δασκάλων...

Ακόμα και μία φράση αρκεί για να δημιουργήσει μια "ρωγμή"... στα ύφαλα, εφόσον ο νους δουλεύει κριτικά και όχι απόλυτα απορροφητικά.

ε και?ας το αμφισβητήσει.ας το απορρίψει.αλλα να το ξέρει.νιώθω την ανάγκη να το μεταφέρω στο παιδί μου,όπως κ την σωστή συμπεριφορά.απο εκεί κ πέρα δ μεγάλωνω γενιτσαρο!αν δ της κάνει ας το απορρίψει.αλλα αυτό που λέω είναι οτι θέλω να το έχει γνωρίσει πριν κ όταν αποφασίσει αν συμφωνεί ή όχι.:-)

xthLp3.png?N3RWspeV

LBhKp2.png?23AKgaR7

Θεωρω αναφερετο δικαιωμα του καθενος να πιστευει ή να μην πιστευει.Δεν αισθανομαι καμια αναγκη και καμια υποχρεωση να αποδειξω σε κανεναν αν αυτο που πιστευω υφισταται και αν καλως το πιστευω η οχι...οπως δε με ενδιαφερει να αλλαξω γνωμη σε κανεναν απιστο.

Αυτο που μου κανει εντυπωση ομως ειναι ο τροπος με τον οποιο παρουσιαζονται οι πιστοι ως ανθρωποι.Μου δινετε την εντυπωση πως για μερικους η λεξη χριστιανος ταυτιζεται με κατι κυριους/κυριες μεγαλυτερης ηλικιας που συναντας συχνα πυκνα στις εκκλησιες να σταυρωκοπιονται με τις ωρες ταχαμου για να δειξουν ποσο καλοι χριστιανοι ειναι...και πεντε βηματα πιο περα θα ενοχληθουν με το τσιγγνακι που ζητιανευει...που θα σε θεωρησουν ανηθικο αν πεις πως δεν πιστευεις...κακο ανθρωπο μπλα μπλα μπλα.

Φυσικα και υπαρχουν αυτοι οι ανθρωποι...ανθρωποι μιας αλλης γεννιας...αμορφωτοι κυριως που σου δινουν την εντυπωση πως πανε στην εκκλησια απο χομπι...μιας και δεν εχουν που αλλου να πανε.

Αυτο ειναι για σας χριστιανος?Αυτο εχετε στο νου σας οταν τσουβαλιαζετε και κατηγορειτε και χλευαζετε?

Αγαπητη moon child...θα συμφωνησω σε οσα λες στο προηγουμενο κατεβατο σου θα σου πω ομως το εξης...ετσι εντελως ενημερωτικα...

Κι εγω που πιστευω πολλες φορες στα δυσκολα κοπαναω μια τεκιλα να στανιαρω...καπνιζω και κανα πακετο τσιγαρα για να ηρεμησω....αμφισβητω και τσαντιζομαι γυρω μου με πολλα και με πολλους και αν γυρισει το ματι μου για τα καλα αρχιζω τα μπινελικια.Δεν πιστεω γιατι φοβαμαι...ουτε γιατι ειμαι αβουλο ον που χρειαζομαι πατεριτσες για ναζησω.

Προσπαθεις απο αυτα που γραφεις να περασεις ενα μυνημα του τυπου "ξεκουβαλάτε ολοι κι αφηστε τις ερευνες και τα βιβλια και αφηστε τον καθενα να πιστευει ή να μην πιστευει"...και συμφωνω.Ομως και παλι παρουσιαζεις μια εικονα του cool απιστου...που δε μασαει τπτ..σε σχεση με τον κακομοιρο τον πιστο που πιστευει γιατι φοβαται μηπως δε γινει αοδεκτος ή μηπως τον μαλωσει η μαμα του.

Διαφημίσεις

ΜΑΡΙΑΛ, ωραία το έθεσες, απλώς να παρατηρήσω ότι ο βαθμός πίστης/απιστίας στο θεό δεν υπονοεί τον ενστερνισμό μιας συγκεκριμένης οικονομικής ιδεολογίας η πολιτικού συστήματος.

mefirst, γιατί ηλικίες μιλάμε; Το παιδί όταν είναι μικρό (ως 8 ετών) δέχεται ότι του λες άκριτα και σε εμπιστεύεται επειδή είσαι γονιός του. Δεν του το «γνωρίζεις» απλώς αν του κάνεις κατήχηση όσο είναι μικρό, μεγαλώνεις έναν πιστό χριστιανό που θα πρέπει να καταβάλει σημαντική διανοητική προσπάθεια για να διαφωνήσει, αν ποτέ δεχθεί τα ισχυρά ερεθίσματα για κάτι τέτοιο.

Παρατηρώ ότι σε αυτό το νήμα, ανεξαρτήτως βαθμού πίστης/απιστίας όλοι συμφωνούμε στο ότι η εκκλησία είναι διεφθαρμένη σε κάποιο βαθμό. Εφόσον η εκκλησία είναι Ο φορέας αναμετάδοσης του χριστιανισμού, τη στιγμή που αναγνωρίζετε τη διαφθορά, πως είστε σίγουρες για τα κίνητρα και την ακρίβεια στην αναμετάδοση των περιεχομένων του χριστιανισμού; Και δε μιλώ για το παρόν μόνο, μιλώ για τα 1500-2000 χρόνια βάθος, περιλαμβάνοντας τα διαστήματα που έσφαζαν τους αλλόπιστους κατά χιλιάδες, που έκαναν σταυροφορίες, που λειτουργούσε η ιερά εξέταση βασανίζοντας κόσμο με φρικτούς τρόπους.

Η εκκλησία στο σύστημα διοίκησης της σήμερα περιλαμβάνει δικαστική δίωξη και ποινές για όποιον αμφισβητήσει ανοιχτά οτιδήποτε από το δόγμα. Παλιότερα αφόριζαν. Παλιότερα βασάνιζαν τους αιρετικούς. Ξέρουμε ότι τα περισσότερα βιβλία γράφτηκαν αρκετούς αιώνες μετά τα γεγονότα που περιγράφουν, δίνοντας προφανώς αρκετό χώρο για υποκειμενισμό και αυθαιρεσία στην παρουσίαση των γεγονότων. Δείτε τη διαφθορά σήμερα. Πως εμπιστεύεστε τα κίνητρα αυτών που δημιούργησαν την πίστη, ειδικά σε μια εποχή που ήταν συστατικό του αγώνα για την εξουσία (ο αυτοκράτορας ήταν και η κεφαλή της εκκλησίας κλπ);

Παιδάκια... ηρεμία εε ;

Καλά τα λέγαμε ως τώρα. ΟΚ, δε συμφωνούσαμε όλοι με όλους, αλλά αυτό δε μας ενοχλούσε... σωστά; :rolleyes:

...

Αυτο που μου κανει εντυπωση ομως ειναι ο τροπος με τον οποιο παρουσιαζονται οι πιστοι ως ανθρωποι.Μου δινετε την εντυπωση πως για μερικους η λεξη χριστιανος ταυτιζεται με κατι κυριους/κυριες μεγαλυτερης ηλικιας που συναντας συχνα πυκνα στις εκκλησιες να σταυρωκοπιονται με τις ωρες ταχαμου για να δειξουν ποσο καλοι χριστιανοι ειναι...και πεντε βηματα πιο περα θα ενοχληθουν με το τσιγγνακι που ζητιανευει...που θα σε θεωρησουν ανηθικο αν πεις πως δεν πιστευεις...κακο ανθρωπο μπλα μπλα μπλα.

Φυσικα και υπαρχουν αυτοι οι ανθρωποι...ανθρωποι μιας αλλης γεννιας...αμορφωτοι κυριως που σου δινουν την εντυπωση πως πανε στην εκκλησια απο χομπι...μιας και δεν εχουν που αλλου να πανε.

Αυτο ειναι για σας χριστιανος?.......

Στην εκκλησία μαζεύονται όλοι όσοι πιστεύουν (ή όχι). Κανένας δεν κάνει έλεγχο πίστης πριν μπει κάποιος σε έναν ναό. Άλλος μπορεί να ανήκει σε άλλο δόγμα και απλά να βρήκε μια εκκλησία να μιλήσει στο θεό (του). Άλλος μπορεί να πιστεύει στο θεό χωρίς να ακολουθεί το εκκλησιαστικό τυπικό και τη θρησκευτική λατρεία. Άλλος μπορεί να τα ακολουθεί όλα γιατί έτσι το νιώθει κι άλλος γιατί απλά φοβάται το θεό.

Σίγουρα υπάρχει μεγάλο φάσμα "πιστών", όπως υπάρχει μεγάλο φάσμα "απίστων".

Κανένας δε μπορεί να αρνηθεί πως υπάρχουν όλες οι κατηγορίες. Και φυσικά δεν έχουν το μονοπώλιο στη θρησκοληψία μόνο οι άνθρωποι κάποιας άλλης εποχής και με έλλειψη μόρφωσης. Δυστυχώς υπάρχουν και στις μέρες μας. Προσοχή άλλο η θρησκευτικότητα και άλλο η θρησκοληψία παρόλο που πολλές φορές τα όρια μεταξύ τους είναι δυσδιάκριτα.

Όμως στην εκκλησία μπορεί να πάει ο καθένας... Και επειδή κάποια χαρακτηριστικά στηλιτεύονται, αυτό δε σημαίνει πως όλοι οι πιστοί τα έχουν, ούτε πως υπάρχουν στον ίδιο βαθμό σε όλους.

Μιας και αναφέρθηκε το θέμα, να πω πως θρησκευόμενο ονομάζω κάποιον άνθρωπο που πιστεύει σε έναν θεό και τον λατρεύει σύμφωνα με το δόγμα που πιστεύει (δηλαδή όχι μόνο τους ΧΟ). Γιατί ακόμα και μεταξύ μας, στη συζήτηση ετούτη εδώ, δεν πρέπει να ανήκουν όλοι οι πιστοί στο ίδιο δόγμα εξ όσων φαίνεται. Δεν το λέω λοιπόν με καμία αρνητική χροιά.

-----------------------

Από την άλλη, στη θρησκεία και το δόγμα υπάρχουν κάποια λογικά χάσματα. Είναι γεγονός. Και μάλιστα είναι τόσο προφανή που ακόμα και τα παιδιά ρωτάνε ευθέως για τα "παράδοξα" αυτά. Εκεί ... τι λες; Πως εντάξει η επιστήμη τα λέει έτσι... όμως ο θεός κάνει ότι θέλει μεν, αλλά δεν πρόκειται να ξαναδείς τέτοιο "παράδοξο" δε;

Συγχωρέστε με για τις σφήνες, αλλά ΣΚ και πριν το Πάσχα, μέρες που είναι ξεκάρφωτα μπαίνω...

Πάνω στο θέμα τι λέμε στα παιδιά, πώς τους εξηγούμε ότι οι θρησκευόμενοι άνθρωποι της οικογένειας είναι ελάχιστα παρόντες στη ζωή των παιδιών μας με δεδομένο ότι τρέχουν σε εκκκλησιασμούς, συλλόγους και άλλα που σύμφωνα με την πρακτική (και τις γραφές) αξιολογούνται πιο ψηλά σε σχέση με το να κάθεται κάποιος σπίτι του και να κοιτάζει (και) την οικογένειά του;

γραφετε πολλά και δεν σας προλαβαίνω...

απελεύθερε, οι προσωπικοί λόγοι που αναφέρεις θα ήταν για μένα αυτοί που θα έιχαν ουσία, οι υπόλοιποι είναι, για μένα πάντα, ξένα επιχειρήματα που έχεις ενστερνιστεί.

φυαικά έχεις βέβαια δικαίωμα να τους επικαλείσε, αλλά σε κάποιους λιγότερο διαβαστερούς σαν εμένα, θα είναι πάντα ξένες απόψεις, και πάντα αμισβητίσιμες.

Νίκη, η ενόχληση μου δεν είναι στους πιστούς, αλλά σε συγκεκριμένη επιχειρηματολογία ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ. Στην προσπάθειά τους να πείσουν τους απέναντι οτι έχουν δίκιο. Την δική μου θέση στο θεμα την έδωσα παλιότερα στην πρώτη σελίδα, όπου και θα δεις οτι καμια απαξίωση δεν έχω σε όσους πιστεύουν. και επειδή δεν θυμάμαι κάτι από τα προηγούμενα γραπτά σου, δεν καταλαβαίνω γιατί σε ενόχλησε.

... αν και δεν δηλώνω χριστιανή, θαυμάζω τον Χριστό, δές πως έδειχνε εκείνος τα πιστεύω του, δες και πως τα διακύρητταν αργότερα οι συνεχιστές του (κύρηκες του ευαγγελίου, ιεαραπόστολοι, κατηχητές κτλ) και πες μου εσύ τι βλέπεις σήμερα εδώ (γενικά όχι μόνο στο φόρουμ). οι 9 στους δέκα λένε τι ωραία που τα έκανε ο Χριστός, και μετά συνεχίζουν στις πράξεις όπως οι συνεχιστές...

εμένα προσοωπικά λοιπόν η επιμονή απόδειξης της ορθότητας των πιστεύω του καθενός με ενοχλεί.

και με ενοχλεί όχι για μένα, αλλά για τα παιδιά μου, και για τον κόσμο του αύριο.

δεν μπορώ να φανταστώ δλδ να λέει συμμαθήτρια της τετράχρονης σήμερα κόρης μου, στα 6-8-10κτλ: "ο θείος μου που είναι μεγας χειρούργος στην Αμερική /ακα κοινωνικά και μορωτικά ανώτερος σε πιο ανεπτυγμένη χώρα/ και βλέπει την ζωή και τον θάνατο κάθε μέρα /αρα ξέρει καλύτερα/ πάντα προσεύχεται πριν κόψει κάποιον, αρα.... εσένα λάθος σου τα λένε φιλενάδα...

και μην μου πει κανεις οτι δεν παιζει το σκηνικό γιατί έχω ακούσει και βιώσει πολύ πιο ευφάνταστα...

s-age.png

απελεύθερε, οι προσωπικοί λόγοι που αναφέρεις θα ήταν για μένα αυτοί που θα έιχαν ουσία, οι υπόλοιποι είναι, για μένα πάντα, ξένα επιχειρήματα που έχεις ενστερνιστεί.

έχω ακριβώς την αντίθετη άποψη βασικά, και το λέω επειδή μου κάνει εντύπωση η τοποθέτηση σου. Θεωρώ ότι οι προσωπικοί λόγοι για οτιδήποτε (δλδ συνοπτικά τα «έτσι μου αρέσει») δεν είναι επιχείρημα που έχει αξία να προβάλλεται σε μία συζήτηση. Παρόλα αυτά τους έχω αναφέρει.

«ξένα επιχειρήματα που έχω ενστερνιστεί»; οτιδήποτε γράφω έχει περάσει από προσωπική αξιολόγηση. Ακόμα και έτσι, ολόκληρος ο πολιτισμός μας, είναι ξένες ιδέες που έχουμε ενστερνιστεί, είτε είναι των γονιών μας, είτε των δασκάλων μας, είτε οποιωνδήποτε μορφών μας έχουν εμπνεύσει. Ακόμα και το ίδιο το θέμα που συζητάμε, η θρησκεία, είναι ξένες ιδέες που έχουν ενστερνιστεί οι φορείς τους, δεδομένου ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν γνώρισε το χριστό η κάποια άλλη θεολογική μορφή, προσωπικά και κατόπιν να σχημάτισε τη δική του άποψη. Όταν γεννιόμαστε, είμαστε όλοι άθεοι.

Τι να πω κι εγώ που μετακομίσαμε στο Βέλγιο και ο μικρός πηγαίνει σε καθολικό σχολείο?

Δεν μεγαλώνω ένα φανατικό βέβαια χριστιανό όμως με έχει ρωτήσει για τον Θεό και έχουμε κάνει μία σχετική συζήτηση. Στο σχολείο δεν υπάρχει επιλογή θρησκευτικά ή ηθική υπάρχουν μόνο θρησκευτικά

Επίσης τώρα είμαστε στην ερώτηση ποιος δημιούργησε τους ανθρώπους την οποία μου πέταξε μια μέρα και μετά έφυγε γιατί τον περίμενε ο μπαζλάιτγιαρ:D

Ετοιμάζομαι λοιπόν να του απαντήσω την επόμενη φορά που θα με ρωτήσει

Πάντως όταν συζητάμε μου αρέσει να του παρουσιάζω όλες τις πιθανές απαντήσεις μίας ερώτησης, αν βέβαια υπάρχουν παραπάνω από μία.

Δηλαδή όταν με είδε κάποια στιγμή να προσεύχομαι του είπα ότι ένιωσαν την ανάγκη να το κάνω και το έκανα. Δεν ξεκινάω κήρυγμα πρέπει να προσευχόμαστε κλπ κλπ

Πιστεύω ότι πρέπει να δίνουμε όσα αντέχουν. Δηλαδή αν κάποια απάντησή μας σε ένα θέμα είναι πολυ απλοική και δεν τα καλύψει σίγουρα θα επανέλθουν για διευκρινήσεις. Αν όχι σημαίνει κατά την άποψή μου ότι δεν είναι έτοιμα να αγγίξουν ακόμα κάποια θέμα. Έτσι σεβόμαστε το θέλω του παιδιού και δεν κάνουμε κήρυγμα

FXWyp3.png

ΜΑΡΙΑΛ, ωραία το έθεσες, απλώς να παρατηρήσω ότι ο βαθμός πίστης/απιστίας στο θεό δεν υπονοεί τον ενστερνισμό μιας συγκεκριμένης οικονομικής ιδεολογίας η πολιτικού συστήματος.

mefirst, γιατί ηλικίες μιλάμε; Το παιδί όταν είναι μικρό (ως 8 ετών) δέχεται ότι του λες άκριτα και σε εμπιστεύεται επειδή είσαι γονιός του. Δεν του το «γνωρίζεις» απλώς αν του κάνεις κατήχηση όσο είναι μικρό, μεγαλώνεις έναν πιστό χριστιανό που θα πρέπει να καταβάλει σημαντική διανοητική προσπάθεια για να διαφωνήσει, αν ποτέ δεχθεί τα ισχυρά ερεθίσματα για κάτι τέτοιο.

Ε αν βρει τέτοια ερεθίσματα μπορει κ να τ απορρίψει.μπορει κ στην εφηβεία όπως είπε η αλκυον.μπορει κ ποτέ.δ μπορώ να πρόβλεψω το μέλλον.εγώ θέλω να δωσω στο παιδί μου οτι θεωρώ εγώ σημαντικό.υποθέτω εσυ θα μιλάς αρνητικά στα δικά σου γ τη θρησκεία.δικαίωμα σου.κ εσυ λοιπόν απ την πλευρά σου κατηχεις.γιατι δηλ είναι σωστό αυτό που κάνεις εσυ?ξέρεις,ωραία όλα αυτά που λες γ κίνητρα κ ιστορία περί θρησκείας κ μπορει να ισχύουν κάποια απο αυτά, δ λέω.το θέμα είναι να ανοίξεις τοοοσο δα την καρδιά σου.κ μου κάνει εντύπωση πόση μελέτη εχεις ρίξει γ κάτι που ΔΕΝ πιστεύεις.σε σημείο μίσους θα έλεγα.κάτι τέτοιο μου βγάζεις απ τον τρόπο που γράφεις.εγώ δ έχω κολλημα που εσυ δ πιστεύεις.εσυ γιατι εχεις??

xthLp3.png?N3RWspeV

LBhKp2.png?23AKgaR7

α ήταν χιουμοριστικοσ ο συσχετισμός....

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...