Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Υπάρχει νόμος για την πρωινή προσευχή ;;

Recommended Posts

Θα μπορούσαν να κάνουν μια "εναλλακτική προσευχή", του στυλ "χαίρομαι που έχω όσα έχω, αλλά δεν ξεχνώ και όσυς δεν έχουν".

Δεν θα προσεύχονατι σε κάποιον Θεό (ή Θεούς)....

Σκέψεις κάνω....Άλλωστε, όταν προσπάθησα να το εφαρμόσω (και παρόμοια θέματα θα τα έλυνα στην πορεία) βρήκα απίστευτη αντίδραση.....

Επειδη μαλλον μπερδευτηκα με αυτα που διαβασα στο ποστ σου, θα μπορουσες να μας εξηγησεις τι σημαινει "Προσευχη"? Νομιζω οτι καπου εχουν μπερδευτει οι εννοιες...

Εγω, εχω μαθει οτι προσευχη ειναι η διαδικασια του να "μιλας" με τον Θεο. Εχει αλλαξει κατι ή εγω εχω καταλαβει κατι λαθος?

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 420
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Το έχουμε εξαντλήσει και αυτό... είπαμε π.χ. για Μάρτυρες του Ιεχωβά που ήταν συμμαθητές της σημερινής γενιάς των μαμάδων (και πιο πριν και άρα Έλληνες) και εκτός από μία εξαίρεση, δεν αντιμετώπισαν κανένα απολύτως πρόβλημα.

"Οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι που τους νοιάζει η ουσία και όχι οι τύποι", όπως λες κι εσύ, αν έχουν θέμα να πουν μια προσευχή που προέρχεται από τη διδασκαλία του ίδιου του Χριστού, τι να πώ, μήπως κάτι δεν έχουν καταλάβει;

Οι Έλληνες Καθολικοί επίσης δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα γιατί το "Πάτερ ημών" είναι ίδιο :wink: κι αν κάνουν το σταυρό τους ανάποδα πάλι δεν υπάρχει θέμα. Εξʼ άλλου τα παιδιά έχουν δει τόσους αθλητές να κάνουν το σταυρό τους έτσι που μάλλον ωραίο θα τους φανεί.

Οι Έλληνες Προτεστάντες δεν κάνουν το σταυρό τους, αλλά και πάλι το "Πάτερ ημών" λογικά είναι το ίδιο.

Από κει και πέρα, όποιος δεν θέλει, δεν συμμετάσχει. Τέλος. Τα παιδιά ζητάνε να ανέβουν να πουν την προσευχή, δεν τα τραβάνε με το ζόρι!

Σε μας, δεν ανεβαινουν απλα! Τσακωνονται ποιο θα την πει!!!

Πανε και περιμενουν 20 λεπτα πριν χτυπησει το κουδουνι για να ειναι σιγουρα οτι θα την πουν αυτα!

Το δικο μου το παιδι, (αργό λιγακι στις κινησεις του, και μικρο), δεν προλαβαινει σχεδον ποτε!!!!

ουπς δεν είδα ότι είχε ρωτήσει και η αγγελίνα το ίδιο πράγμα.

jannis η προσευχή στο σχολείο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

Επίσης ποιος κρίνει για το πόσο καλός χο είναι ο οποιοσδήποτε ? δεν κατάλαβα πως το εννοείς...sorry

Ο λόγος που ρώτησα εγώ για το εαν έχει βαφτίσει το παιδί της η κατερινα είναι διότι όταν κάτι δεν μας αρέσει/εκφράζει κ.τ.λ το βγάζουμε πρώτα από τον μικρόκοσμο μας και μετά κάνουμε προσπάθιες να το βγάλουμε από το "σύνολο".

για το ποσο καλος ΧΟ αναφερομουν στο σχόλιο της αγγελίνας για υποκρίσια.

Κατα τα άλλα:

Μπορεί κάποιος να βάφτισε και μετά να μετάνιωσε.

Μπορεί κάποιος να βάφτισε για λάθος λόγους.

Μπορεί κάποιος να βάφτισε αλλά να θέλει να κρατήσει το θέμα θρησκεία προσωπική υπόθεση.

Μπορεί καποιος να βάφτισε, το παιδί να μην θέλει να πιστέψει και να θέλει να ακούσει το παιδί του.

Επειδη μαλλον μπερδευτηκα με αυτα που διαβασα στο ποστ σου, θα μπορουσες να μας εξηγησεις τι σημαινει "Προσευχη"? Νομιζω οτι καπου εχουν μπερδευτει οι εννοιες...

Εγω, εχω μαθει οτι προσευχη ειναι η διαδικασια του να "μιλας" με τον Θεο. Εχει αλλαξει κατι ή εγω εχω καταλαβει κατι λαθος?

Προσευχή για μένα είναι μια πολύ προσωπική διαδικασία όπου ο καθένας κάνει την αυτοκριτική του, σκέφτεται τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει τους άλλους που είναι σε χειρότερη μοίρα από τον ίδιο, αναγνωρίζει ότι είναι τυχερός που έχει γονείς/υγεία/οικογένεια κλπ

Είναι δηλαδή μια πολύ προσωπική στιγμή και δραστηριότητα.

Αν θέλει να ευχαριστήσει το Θεό (όποιος και αν είναι αυτός) για όλα αυτά, καλά θα κάνει και θα τον ευχαριστήσει, αλλά είναι καθαρά δική του απόφαση.

Η κοπέλα ανοιξε το θεμα ρωτώντας εάν υπάρχει νόμος για την πρωινη προσευχή... της έχουν ήδη απαντήσει και για την εξαίρεση για όσους δεν θέλουν να προσεύχονται ή θέλουν να εξαιρούνται από το μάθημα των Θρησκευτικών... η θεματοθετρια θεωρεί ότι ασκείται προσηλυτισμός με την πρωινή προσευχή... ξαναλέω λοιπόν γιατί προφανώς δεν έγινα κατανοητή, πως όταν ζεις σε μία χώρα είσαι υποχρεωμένος να σέβεσαι και τους νόμους της.. εάν σου αρέσει ή όχι ή θεωρείς ότι δεν είναι σωστοί είναι δικό σου πρόβλημα όχι της χώρας...

Ρώτησα αν υπάρχει νόμος. Πήρα την απάντηση ότι ναι, υπάρχει. Σέβομαι αυτό το νόμο, όπως σέβομαι όλους τους νόμους του κράτους. Δε μπορώ όμως να μην αμφισβητήσω την χρησιμότητά τους. Και δε μπορώ επειδή είμαι μάλλον στη μειοψηφία να μην πω την άποψή μου. Έχω άποψη και δεν πρόκειται να την αλλάξω επειδή πρέπει να είμαι "νομοταγής". Όπως πιστεύω ότι πολλοί νόμοι στην Ελλάδα (π.χ. φορολογικός) είναι τουλάχιστον μπούρδες, έτσι το πιστεύω και για αυτόν σχετικά με την προσευχή.

3Wwep3.png

k8Q2p3.png

Διαφημίσεις

Βεβαια αν καποιος δεν ασχολειται με την θρησκεια μπορει να πιστευει πως ουτε οι αλλοι ασχολουνται και να μην εχει και τοσο αντικειμενικη αποψη για το αν τελικα ειναι ''πολλοι'' η ''λιγοι'' αυτοι οι χριστιανοι...

Έχοντας βρεθεί και στις δύο όψεις του νομίσματος στον κοινωνικό περίγυρο... υπάρχει μια τάση οι ΧΟ να υπερεκτιμούν την πληθισμιακή τους "υπεροχή".

Στην πράξη όσοι άθεοι ξέρω είναι ΧΟ στην ταυτότητα. Άρα... "προσμετρώνται" εκεί. Οπότε... δε με πείθει το "επικρατούσα", με βάση την πλειοψηφία. Εννοώ ως επιχείρημα.

Θα προτιμούσα όλα να κινούνται στα πλαίσια του σεβασμού απέναντι στο συνάνθρωπο. Επομένως σέβομαι και τον άθεο, τον μουσουλμάνο, τον εβραίο κτλ κτλ που όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε δεν έχει σχέση με τους μετανάστες αφού υπάρχουν και Έλληνες με αντίστοιχα θρησκεύματα.

Επίσης ο αθεϊσμός όσο κι αν φαίνεται πως είναι μη-θρησκεία, έχει όλα τα χαρακτηριστικά της θρησκείας! (παράδοξο?! κι όμως! ;))

Άρα γιατί να μην τον λαμβάνω υπόψη; Γιατί να μη σέβομαι και τα δικά του δικαιώματα;

Θυμίζω πως δε μιλάω για ισοπέδωση! Πιστεύω πως κάποια πράγματα χρειάζονται να μείνουν ως πολιτιστική κληρονομιά... αλλά όχι με βάση το αιτιολογικό πως "είμαστε πολλοί και κάνουμε ότι μας αρέσει αγνοώντας τους άλλους".

Ελπίζω να γίνομαι κατανοητή...

Όχι, δεν είμαι. Έχω διδάξει ένα χρόνο μόνο αγγλικά σε φροντιστήριο. Έχω όμως συγγενείς και φίλους εκπαιδευτικούς σε δημόσια σχολεία. Γιατί;

...

Από απλή περιέργεια. Για το ύφος γραφής (εντελώς δική μου απορία,και άσχετο με το θέμα μας -o ορισμός της οφφ τόπικ ερώτησης! :lol:)

Εμένα θα με έβρισκε σύμφωνοι, αλλά οι άθεοι πάλι δεν μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτή την ομαδική - προσωπική - υπόθεση.

Νομίζω πως η θέση των άθεων θα έπρεπε να είναι η ανοχή και ο σεβασμός απέναντι στους άλλους που θέλουν να πιστεύουν. Άρα, μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα (στα μάτια μου).

....

άσε που η γν'ησια ορθόδοξη ζωή μπορεί να οδηγήσει σε μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή, (έχετε διαβάσει γεροντικά; και ποιο δε θα ταν ευτυχισμένο με τόση αγάπη)

...

Στο "γνήσια" το χαλάμε. :lol:

Όλοι πιστεύουν πως είναι γνήσιοι... αλλάαααααααα η πράξη άλλα δείχνει. Δεν ξέρω τι επαφή έχεις με την εκκλησία, αλλά τα βλέπεις όλα ρόδινα, και δεν είναι.

Οι ηθικές αξίες, δεν είναι μονοπόλιο των θρησκευόμενων ανθρώπων. Αντίθετα, οι ηθικές αξίες έχουν ενσωματωθεί στις θρησκείες, μαζί με στοιχεία πολιτισμού του κάθε λαού. Έτσι οι ηθικές αξίες εξακολουθούν να υφίστανται στους ανθρώπους, με ή χωρίς πίστη σε κάποιο θεό.

Όσο για τα ράσα και τον παπά... κι εγώ και η moon... το αναφέραμε ως παράδειγμα. Δεν αναζητούσαμε την απάντηση, απλά τρόπο αντιμετώπισης για τις διάφορες απορίες των παιδιών.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

"Οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι που τους νοιάζει η ουσία και όχι οι τύποι", όπως λες κι εσύ, αν έχουν θέμα να πουν μια προσευχή που προέρχεται από τη διδασκαλία του ίδιου του Χριστού, τι να πώ, μήπως κάτι δεν έχουν καταλάβει;

Το πρόβλημα είναι πως για ένα θέμα τόσο προσωπικό σε αναγκάζουν να πάρεις θέση δημοσίως στο χώρο του σχολείου.

Κάποιους δεν τους πειράζει γιατί έτσι κι αλλιώς δηλώνουν την πίστη τους δημοσίως, άλλους τους ενοχλει είτε είναι ΧΟ είτε όχι. Δεν θα κάτσουμε να μετρήσουμε ποιοι είναι η πλειοψηφία.

Δεν έχει καμιά δουλειά το κράτος να σε αναγκάζει να πάρεις θέση για προσωπικά ζητήματα. Θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο αυτό...

εχω δυο μπουμπουκακια

Έχοντας βρεθεί και στις δύο όψεις του νομίσματος στον κοινωνικό περίγυρο... υπάρχει μια τάση οι ΧΟ να υπερεκτιμούν την πληθισμιακή τους "υπεροχή".

Στην πράξη όσοι άθεοι ξέρω είναι ΧΟ στην ταυτότητα. Άρα... "προσμετρώνται" εκεί. Οπότε... δε με πείθει το "επικρατούσα", με βάση την πλειοψηφία. Εννοώ ως επιχείρημα.

Θα προτιμούσα όλα να κινούνται στα πλαίσια του σεβασμού απέναντι στο συνάνθρωπο. Επομένως σέβομαι και τον άθεο, τον μουσουλμάνο, τον εβραίο κτλ κτλ που όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε δεν έχει σχέση με τους μετανάστες αφού υπάρχουν και Έλληνες με αντίστοιχα θρησκεύματα.

Επίσης ο αθεϊσμός όσο κι αν φαίνεται πως είναι μη-θρησκεία, έχει όλα τα χαρακτηριστικά της θρησκείας! (παράδοξο?! κι όμως! ;))

Άρα γιατί να μην τον λαμβάνω υπόψη; Γιατί να μη σέβομαι και τα δικά του δικαιώματα;

Θυμίζω πως δε μιλάω για ισοπέδωση! Πιστεύω πως κάποια πράγματα χρειάζονται να μείνουν ως πολιτιστική κληρονομιά... αλλά όχι με βάση το αιτιολογικό πως "είμαστε πολλοί και κάνουμε ότι μας αρέσει αγνοώντας τους άλλους".

Ελπίζω να γίνομαι κατανοητή...

Οι ηθικές αξίες, δεν είναι μονοπόλιο των θρησκευόμενων ανθρώπων. Αντίθετα, οι ηθικές αξίες έχουν ενσωματωθεί στις θρησκείες, μαζί με στοιχεία πολιτισμού του κάθε λαού. Έτσι οι ηθικές αξίες εξακολουθούν να υφίστανται στους ανθρώπους, με ή χωρίς πίστη σε κάποιο θεό.

.

Συμφωνώ απολύτως!

Βλέπω ότι τους άθεους τους αντιμετωπίζουν σαν ανήθικους. Λες και η ηθική υπαγορεύεται από την θρησκεία...

εχω δυο μπουμπουκακια

Προσευχή για μένα είναι μια πολύ προσωπική διαδικασία όπου ο καθένας κάνει την αυτοκριτική του, σκέφτεται τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει τους άλλους που είναι σε χειρότερη μοίρα από τον ίδιο, αναγνωρίζει ότι είναι τυχερός που έχει γονείς/υγεία/οικογένεια κλπ

Αν θέλει να ευχαριστήσει το Θεό (όποιος και αν είναι αυτός) για όλα αυτά, καλά θα κάνει και θα τον ευχαριστήσει, αλλά είναι καθαρά δική του απόφαση.

Λυπάμαι που θα σε στενοχωρήσω, ομως μετα απο μια γρηγορη αναζητηση που εκανα, βρηκα τον ορισμο της "προσευχης" και δεν εχει καμια σχεση με αυτο που αποκαλεις εσυ "προσευχη". Μπορεις να το αποκαλεσεις αλλιως , ισως, παντως οχι ετσι!

Δεν νομιζω οτι μπορουμε ετσι ευκολα και αυθαιρετα να αλλαζουμε την ετυμηγορια καποιων λεξεων ωστε να εξυπηρετησουν τους σκοπους μας...

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CF%85%CF%87%CE%AE

Ρώτησα αν υπάρχει νόμος. Πήρα την απάντηση ότι ναι, υπάρχει. Σέβομαι αυτό το νόμο, όπως σέβομαι όλους τους νόμους του κράτους. Δε μπορώ όμως να μην αμφισβητήσω την χρησιμότητά τους. Και δε μπορώ επειδή είμαι μάλλον στη μειοψηφία να μην πω την άποψή μου. Έχω άποψη και δεν πρόκειται να την αλλάξω επειδή πρέπει να είμαι "νομοταγής". Όπως πιστεύω ότι πολλοί νόμοι στην Ελλάδα (π.χ. φορολογικός) είναι τουλάχιστον μπούρδες, έτσι το πιστεύω και για αυτόν σχετικά με την προσευχή.

Σε αυτο συμφωνουμε!

Σιγουρα δεν ειναι δυνατον ολοι οι νομοι και όλα τα ηθη, εθιμα, συνήθειες, τα παντα γυρω μας να ειναι αρεστα απο ολους!

Το θεμα ειναι παντα σε μια δημοκρατικη και οχι φασιστικη κοινωνια, να λαμβανεται η οποια αποφαση υποστηριζεται απο την πλειοψηφια. !

Διαφημίσεις

....

Το θεμα ειναι παντα σε μια δημοκρατικη και οχι φασιστικη κοινωνια, να λαμβανεται η οποια αποφαση υποστηριζεται απο την πλειοψηφια. !

... μια πλειοψηφία, που παράλληλα να σέβεται τις όποιες μειοψηφίες.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

... μια πλειοψηφία, που παράλληλα να σέβεται τις όποιες μειοψηφίες.

Απο την στιγμη που κανεις δεν σου βαζει το μαχαιρι στον λαιμο να προσευχηθεις (και δεν θα ειχε και νοημα αλλωστε),

οπου σου δινεται η δυνατοτητα να κρατησεις αποσταση και να μην συμμετεχεις,

οπου, σου δινεται η ευκαιρια εν ολοιγις να εξαιρεσεις το παιδι σου απο το μαθημα των θρησκευτικων, να μην το βαπτισεις, κλπ,

ε.... θεωρω, οτι Ναι! Σεβεται τις μειοψηφιες!

Μακαρι και σε αλλα κρατη (μουσουλμανικα κα) να γινοταν το ιδιο!

Λυπάμαι που θα σε στενοχωρήσω, ομως μετα απο μια γρηγορη αναζητηση που εκανα, βρηκα τον ορισμο της "προσευχης" και δεν εχει καμια σχεση με αυτο που αποκαλεις εσυ "προσευχη". Μπορεις να το αποκαλεσεις αλλιως , ισως, παντως οχι ετσι!

Δεν νομιζω οτι μπορουμε ετσι ευκολα και αυθαιρετα να αλλαζουμε την ετυμηγορια καποιων λεξεων ωστε να εξυπηρετησουν τους σκοπους μας...

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CF%85%CF%87%CE%AE

Δεν σου αρέσει αυτή η ονομασία; Μπορείς να το πεις όπως αλλιώς θες.... (αν και ο ορισμός που δίνεται στην παράθεση σου δεν είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που δίνω εγώ)

Για μένα η προσευχή αυτή τη σημασία έχει: Να αναλογιστώ τι έχω, να ευχαριστήσω γι΄αυτά που έχω και ταυτόχρονα να αναλογιστώ ότι υπάρχουν και συνάνθρωποι μου που χρειάζονται τη βοήθεια μου, γιατί δεν έχουν αυτά (τα λίγα ή πολλά) που έχω εγώ....

Για μένα αυτό είναι και το νόημα του χριστιανισμού (αν και δεν είμαι ΧΟ πλέον)

Στο "γνήσια" το χαλάμε. :lol:

Όλοι πιστεύουν πως είναι γνήσιοι... αλλάαααααααα η πράξη άλλα δείχνει.

δεν μίλησα για ανθρώπους αλλά για την ορθόδοξη διδασκαλία, και τι προσφέρει στα παιδιά μου η εφαρμογή της

(μάλλον με διάβασες βιαστικά :wink: )...

να αναφέρω ενδεικτικά...

(κλίμακα, γεροντικά, άγιος ιωαννης χρυσόστομος) και άλλα νεότερα (πατήρ παίσιος κτλ)....

πραγματικά αν ο κόσμος εφάρμοζε τα μισά από όσα προτήνουν θα είχαμε μηδέν προβλήματα....

love

απλά συμπλήρωσα την πρότασή σου, δε διατύπωσα αντίθεση.

Διαφημίσεις

Δεν σου αρέσει αυτή η ονομασία; Μπορείς να το πεις όπως αλλιώς θες....

Για μένα η προσευχή αυτή τη σημασία έχει: Να αναλογιστώ τι έχω, να ευχαριστήσω γι΄αυτά που έχω και ταυτόχρονα να αναλογιστώ ότι υπάρχουν και συνάνθρωποι μου που χρειάζονται τη βοήθεια μου, γιατί δεν έχουν αυτά (τα λίγα ή πολλά) που έχω εγώ....

Για μένα αυτό είναι και το νόημα του χριστιανισμού (αν και δεν είμαι ΧΟ πλέον)

Το θεμα δεν ειναι εαν μου αρεσει ή οχι η ονομασια!

Το θεμα ειναι οτι για να υπαρξει επικοινωνια και συννενοηση μεταξυ ανθρωπων, θα πρεπει όλοι να μιλουν την ιδια γλωσσα, και να χρησιμοποιουν την ιδια ορολογια! Δεν μπορω εγω να αποκαλω "τραπεζι" την ... "καρεκλα"!:lol::lol::lol:

Οσων αφορα τα θρησκευτικα σου "Πιστευω", δεν εξεπλαγην, αλλα δεν με αφορουν κι ολας! Ειπαμε! Ο καθενας, πιστευει οπου και οτι νομιζει! Δημοκρατια εχουμε!

Οσων αφορα αυτο που υποστηριζεις, το βρισκω πολυ γλυκο, Θεαρεστο, χρησιμο, ομορφο και παραλληλα ανθρωπινο. Σε καμια περιπτωση ομως δεν αποκαλειται "Προσευχη" και ουτε μπορει να την αντικαταστησει διοτι απλως δεν εχει καμια σχεση με αυτην!

ΥΣ. Δεν διαφερει απο αυτο που λες εσυ? Μαλλον δεν διαβασαμε τα ιδια πραγματα!

Λεει καθαρα οτι " προσευχή αποτελεί ενεργή προσπάθεια να επικοινωνήσει ο άνθρωπος με μια θεότητα ή πνεύμα"....

@ΜΑΡΙΑΛ

Δε σε διάβασα βιαστικά. ;) Για την ακρίβεια σε πολλά μηνύματα που έχεις γράψει, κρατιέμαι για να μην απαντήσω, κάτι που δεν κατάφερα σε αυτή την περίπτωση. Και ο μόνος λόγος που αποφεύγω τις απαντήσεις είναι... για να μην οδηγηθούμε σε off-off-topic. (Να όπως τώρα....) :lol:

Αν όπως λες εφαρμόσουν τα μισά από αυτά... ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος. Αν όμως εφαρμόσουν τα άλλα μισά... ο κόσμος θα πάει......................

Και μη βιαστείς να μου απαντήσεις... δεν τα λέω ελαφρά τη καρδία.

Επίσης πολλά από αυτά χρείζουν ερμηνείας και προσαρμογής σε χρόνο και τόπο. Και η ερμηνεία... αν γίνει από άνθρωπο χαρισματικό, έχει καλώς. Αλλά δεν υπάρχουν πολλοί χαρισματικοί. Όταν οι διδάσκαλοι πάσχουν... τι να περιμένεις από το ποίμνιο; Αλλά, δεν είναι του παρόντος... ;)

Υ.Γ. Τα λέω με διάθεση συζήτησης και σε καμία περίπτωση επίθεσης.

love, μια προσευχή μπορεί να εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Δεν είναι στεγανή. Είναι τρόπος έκφρασης άρα δε μπορεί να αποκλειστεί αυτό που λέει η emmaki.

Τα παιδάκια στον παιδικό, λένε ένα τραγουδάκι σαν προσευχή. Αφού το κάνουν με στοχο την προσευχή και το νιώθουν έτσι... τότε είναι.

Το wikipedia, είναι ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια, με ότι αυτό συνεπάγεται. Και δε νομίζω πως χρειάζεται βιβλιογραφία για να αιτιολογηθεί μια προσευχή.

love, μια προσευχή μπορεί να εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Δεν είναι στεγανή. Είναι τρόπος έκφρασης άρα δε μπορεί να αποκλειστεί αυτό που λέει η emmaki.

Τα παιδάκια στον παιδικό, λένε ένα τραγουδάκι σαν προσευχή. Αφού το κάνουν με στοχο την προσευχή και το νιώθουν έτσι... τότε είναι.

Το wikipedia, είναι ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια, με ότι αυτό συνεπάγεται. Και δε νομίζω πως χρειάζεται βιβλιογραφία για να αιτιολογηθεί μια προσευχή.

Απο την στιγμη που δεν απευθυνεσαι σε καμια Θεοτητα, Προσευχη δεν ειναι!

Τι να σου πω! Αμφισβητουμε τωρα οχι μονο αυτα που μαθαμε στο σχολειο, αλλα και αυτα που γραφουν οι εγκυκλοπαιδιες?

Με ποια ιδιοτητα?

Ως τι μιλας και απορριπτεις ετσι ορολογιες? Δεν νομιζω οτι με το ετσι θελω μπορουμε να αλλαξουμε τα δεδομενα!

Επειτα, στον δικο μας παιδικο, τα παιδακια αναφερονταν καθαρα στον Χριστουλι και στην Παναγιτσα!

Και Ναι! χρειαζεται τελικα (δυστηχως) βιβλιογραφια για να προσδιοριστει ακομα και η... Προσευχη! Αφου πανε καποιοι να αλλαξουν αυτα τα τοσο απλα και ξεκαθαρα πραγματα!

Το θεμα δεν ειναι εαν μου αρεσει ή οχι η ονομασια!

Το θεμα ειναι οτι για να υπαρξει επικοινωνια και συννενοηση μεταξυ ανθρωπων, θα πρεπει όλοι να μιλουν την ιδια γλωσσα, και να χρησιμοποιουν την ιδια ορολογια! Δεν μπορω εγω να αποκαλω "τραπεζι" την ... "καρεκλα"!:lol::lol::lol:

Οσων αφορα τα θρησκευτικα σου "Πιστευω", δεν εξεπλαγην, αλλα δεν με αφορουν κι ολας! Ειπαμε! Ο καθενας, πιστευει οπου και οτι νομιζει! Δημοκρατια εχουμε!

Οσων αφορα αυτο που υποστηριζεις, το βρισκω πολυ γλυκο, Θεαρεστο, χρησιμο, ομορφο και παραλληλα ανθρωπινο. Σε καμια περιπτωση ομως δεν αποκαλειται "Προσευχη" και ουτε μπορει να την αντικαταστησει διοτι απλως δεν εχει καμια σχεση με αυτην!

Πάμε πάλι. Ξαναλέω πώς ερμηνεύω εγώ την προσευχή

Πώς ορίζεται στο σάιτ που παρέπεμπψες:

Η προσευχή αποτελεί ενεργή προσπάθεια να επικοινωνήσει ο άνθρωπος με μια θεότητα ή πνεύμα, περιλαμβανομένου του μονοθεϊστικού Θεού, με τους Αγίους, με θεούς που είναι μέρος ενός πανθέου ή με άλλους. Περιλαμβάνει την προσφορά αίνου, την υποβολή αιτημάτων (δεήσεων), την εξομολόγηση αμαρτιών ή απλά την έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων. Οι λέξεις μιας προσευχής μπορεί να αποτελούνται από συγκεκριμένους ύμνους ή ξόρκια, ή να αποτελούν αυθόρμητη λεκτική διατύπωση του ατόμου.

Τι έχουν κοινό οι 2 ορισμοί; Προσφορά, εξομολόγηση, έκφραση σκέψεων ή συναισθημάτων, μπορεί να είναι αυθόρμητη λεκτική διατύπωση, απευθύνεται προς θεότητα/πνεύμα/αγίους/θεότητες κλπ.

Πού η διαφορά, πέρα από τις λέξεις; Η ουσία ποιά είναι; Ουσιαστικά τι είναι η προσευχή; Είναι συγκεκριμένη λεκτική διατύπωση (π.χ. "πάτερ ημών") ή μπορεί να είναι και αυθόρμητο ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο;

Όσο για τα δικά μου πιστεύω, χαίρομαι πολύ για τη στάση σου.... Άλλωστε προσωπικά η επιλογή μου έγινε μετά από πολύ διάβασμα για πολλές θρησκείες. Επίσης, δεν έχω καμία σχέση με το φανατισμό από όποια πλευρά και να προέρχεται και μέσα στην τάξη μου προσπαθούσα (γιατί πλέον δεν είμαι σε τάξη) η διαφορετικότητα να γίνεται σεβαστή (αυτό το απαιτούσα, δεν το προσπαθούσα απλώς) και να δίνεται χώρος έκφρασης σε όλους.

Δεν απευθύνεται σε καμία συγκεκριμένη θεότητα. Δηλαδή δε λέει θα προσευχηθούμε στο Θεό που πιστεύει η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ούτε λέει θα προσευχηθούμε στο Θεό κατά τα πρότυπα της Καθολικής Εκκλησίας, ούτε στον Ιεχωβά, ούτε στον Αλλάχ. Ο καθένας βάζει και την προσανατολίζει στο δικό του θεό. Το βρίσκω απελευθερωτικό και καθ' όλα σύμφωνο με τη βασική αρχή της προσευχής.

Η wikipedia είναι ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια, άρα θέλει διασταύρωση σε αυτά που λέει. Επίσης επειδή διάβασα αυτό που παρέθεσες από τη συγκεκριμένη πηγή, οφείλω να ομολογήσω πως οι αναφορές είναι κυρίως μέσω της παλαιάς διαθήκης και όσες αφορούν την καινή διαθήκη ερμηνεύονται σύμφωνα με δυτικά πρότυπα. Τα τελευταία έχουν σαφείς και μεγάλες διαφοροποιήσεις από όσα ακολουθούνται από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Απο την στιγμη που δεν απευθυνεσαι σε καμια Θεοτητα, Προσευχη δεν ειναι!

Τι να σου πω! Αμφισβητουμε τωρα οχι μονο αυτα που μαθαμε στο σχολειο, αλλα και αυτα που γραφουν οι εγκυκλοπαιδιες?

Με ποια ιδιοτητα?

Ως τι μιλας και απορριπτεις ετσι ορολογιες? Δεν νομιζω οτι με το ετσι θελω μπορουμε να αλλαξουμε τα δεδομενα!

Από το http://users.sch.gr/babaroutsoup/pareababa/wish/wish2.htm

Προσευχή: κάθε πράξη επικοινωνίας του ανθρώπου με ιερό πρόσωπο, τον Θεό η τους θεούς, την υπερβατική πραγματικότητα ή τις υπερφυσικές δυνάμεις.

Όπως βλέπεις δεν απευθύνεται μόνο σε θεότητα, αλλά και σε άλλες δυνάμεις και την υπερβατική πραγματικότητα

.......

Τι έχουν κοινό οι 2 ορισμοί; Προσφορά, εξομολόγηση, έκφραση σκέψεων ή συναισθημάτων, μπορεί να είναι αυθόρμητη λεκτική διατύπωση, απευθύνεται προς θεότητα/πνεύμα/αγίους/θεότητες κλπ.

; Η ουσία ποιά είΠού η διαφορά, πέρα από τις λέξειςναι; Ουσιαστικά τι είναι η προσευχή; Είναι συγκεκριμένη λεκτική διατύπωση (π.χ. "πάτερ ημών") ή μπορεί να είναι και αυθόρμητο ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο;

Όσο για τα δικά μου πιστεύω, χαίρομαι πολύ για τη στάση σου.... Άλλωστε προσωπικά η επιλογή μου έγινε μετά από πολύ διάβασμα για πολλές θρησκείες. Επίσης, δεν έχω καμία σχέση με το φανατισμό από όποια πλευρά και να προέρχεται και μέσα στην τάξη μου προσπαθούσα (γιατί πλέον δεν είμαι σε τάξη) η διαφορετικότητα να γίνεται σεβαστή (αυτό το απαιτούσα, δεν το προσπαθούσα απλώς) και να δίνεται χώρος έκφρασης σε όλους.

Ψαχνεις για διαφορα, όμως δεν κοιταξες καλα τα κοινα στοιχεια...

Που βρισκεται η Θεοτητα στην δικη σου περιπτωση?

Δεν καταλαβα να απευθυνεσαι σε καποια συγκεκριμενη...

Ακομα, να ξεκαθαρισω οτι Προσευχη δεν ειναι το Πατερ Ημων " μονο, αλλα οτιδηποτε λες και επικοινωνεις με τον Θεο (Οποιον πιστευεις, τελος παντων!)

Ψαχνεις για διαφορα, όμως δεν κοιταξες καλα τα κοινα στοιχεια...

Που βρισκεται η Θεοτητα στην δικη σου περιπτωση?

Δεν καταλαβα να απευθυνεσαι σε καποια συγκεκριμενη...

Ακομα, να ξεκαθαρισω οτι Προσευχη δεν ειναι το Πατερ Ημων " μονο, αλλα οτιδηποτε λες και επικοινωνεις με τον Θεο (Οποιον πιστευεις, τελος παντων!)

Γιατί να απευθυνθείς σε θεότητα;

Μπορείς κάλλιστα να απευθυνθείς σε άλλη δύναμη.....ή σε κάποια άλλη οντότητα....

Ο κόσμος δεν πιστεύει μόνο σε Θεό, Αλάχ, Βούδα....πιστεύει και στο νερό, στη φύση, στα δέντρα, στο χρήμα, στον εαυτό του κλπ κλπ σε ό,τι μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει γύρω μας

Εγω, σταματω εδω...

Δεν εχει νοημα να συνεχισω αυτην την συζητηση...

Το ολον όμως, emmaki, πιο πολυ σε διαλογισμο μου κανει, και οχι σε προσευχη...

Ο καθενας οπως το εκλαμβανει...

Καληνυχτα σε ολους

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...