Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Υπάρχει νόμος για την πρωινή προσευχή ;;

Recommended Posts

Εγώ είμαι κατά της κατάργησης της πρωινής προσευχής και της αφαίρεσης των εικόνων από τα σχολεία, γενικά και θα αντιμάχομαι πάντοτε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Το επίσημο θρήσκευμα στην Ελλάδα είναι η Ορθοδοξία. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας μας είναι Χ.Ο. και υποστηρίζουν την πρακτική αυτή. Δεν νοείται να αλλάξει, χάριν μιας ελάχιστης μειοψηφίας. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό, μάλλον δεν έχει κατανοήσει τις βασικές αρχές ενός δημοκρατικού πολιτεύματος.

Επίσης, όποιος πιστεύει ότι τα παιδιά προσηλυτίζονται μέσω της προσευχής στο σχολείο, μάλλον ζει σε διαφορετικό σύμπαν. Η ίδια η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Όλοι έχουμε πει προσευχή ως μαθητές κι έχουμε συμμετάσχει στον εκκλησιασμό με το σχολείο και στο μάθημα των θρησκευτικών...μετά την αποφοίτησή μας, τραβήξαμε χίλιους διαφορετικούς δρόμους ο καθένας.

Η πολιτεία προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία όλων των κατοίκων της επικράτειας. Δίνεται η δυνατότητα της αποχής από όλες τις θρησκευτικές εκδηλώσεις χωρίς καμια συνέπεια για τον μαθητή. Τα περί στιγματισμού κλπ, στην εποχής μας, είναι κακόπιστα επιχειρήματα και προφάσεις εν αμαρτίαις.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 420
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Εγώ είμαι κατά της κατάργησης της πρωινής προσευχής και της αφαίρεσης των εικόνων από τα σχολεία, γενικά και θα αντιμάχομαι πάντοτε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Το επίσημο θρήσκευμα στην Ελλάδα είναι η Ορθοδοξία. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας μας είναι Χ.Ο. και υποστηρίζουν την πρακτική αυτή. Δεν νοείται να αλλάξει, χάριν μιας ελάχιστης μειοψηφίας. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό, μάλλον δεν έχει κατανοήσει τις βασικές αρχές ενός δημοκρατικού πολιτεύματος.

Επίσης, όποιος πιστεύει ότι τα παιδιά προσηλυτίζονται μέσω της προσευχής στο σχολείο, μάλλον ζει σε διαφορετικό σύμπαν. Η ίδια η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Όλοι έχουμε πει προσευχή ως μαθητές κι έχουμε συμμετάσχει στον εκκλησιασμό με το σχολείο και στο μάθημα των θρησκευτικών...μετά την αποφοίτησή μας, τραβήξαμε χίλιους διαφορετικούς δρόμους ο καθένας.

Η πολιτεία προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία όλων των κατοίκων της επικράτειας. Δίνεται η δυνατότητα της αποχής από όλες τις θρησκευτικές εκδηλώσεις χωρίς καμια συνέπεια για τον μαθητή. Τα περί στιγματισμού κλπ, στην εποχής μας, είναι κακόπιστα επιχειρήματα και προφάσεις εν αμαρτίαις.

Με καλυπτεις απολυτα!

ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας μας είναι Χ.Ο. και υποστηρίζουν την πρακτική αυτή.

Όλοι έχουμε πει προσευχή ως μαθητές κι έχουμε συμμετάσχει στον εκκλησιασμό με το σχολείο και στο μάθημα των θρησκευτικών...μετά την αποφοίτησή μας, τραβήξαμε χίλιους διαφορετικούς δρόμους ο καθένας.

Διάλεξε τι από τα δύο συμβαίνει. Είναι η πλειονότητα των ελλήνων Χ.Ο. ή έχει τραβήξει διαφορετικούς δρόμους;

3Wwep3.png

k8Q2p3.png

Διάλεξε τι από τα δύο συμβαίνει. Είναι η πλειονότητα των ελλήνων Χ.Ο. ή έχει τραβήξει διαφορετικούς δρόμους;

Τράβηξαν διαφορετικούς δρόμους, αλλά δεν έφτασαν ως το τέρμα τους. Πράγμα που σημαίνει, είχαν πνευματικές αναζητήσεις, "φλέρταραν" με άλλες θρησκείες, κάποιοι παντρεύτηκαν και αλλόθρησκους...η συντριπτική πλειοψηφία, όμως, όσων τελικά έμειναν στη χώρα, δεν άλλαξαν το θρήσκευμά τους, τέλεσαν και θρησκευτικό γάμο, βάφτισαν τα παιδιά τους ορθόδοξα και κανείς δεν εξέφρασε αντιρρήσεις για την πρωινή προσευχή κλπ. Κάποιοι, όπως εγώ, από θέση. Πολλοί άλλοι όμως, που η στάση τους απέναντι στην Εκκλησία είναι πολύ χαλαρή, επειδή, πολύ απλά, δε θεωρούν πως τα παιδιά τους θα "προσηλυτιστούν". Που είναι εντελώς λάθος έκφραση, παρεμπιπτόντως, διότι, η έννοια του προσηλυτισμού, είναι ότι γίνεται σε άτομα διαφορετικού θρησκεύματος ή δόγματος.

Τι σημαίνει αυτό; Σόρυ, τα ελληνικά μου μάλλον δεν είναι πολύ καλά.

Σημαίνει, ουσιαστικά, "δικαιολογίες".

Διαφημίσεις

Τα περί στιγματισμού κλπ, στην εποχής μας, είναι κακόπιστα επιχειρήματα και προφάσεις εν αμαρτίαις.

Ξέρεις, είναι λίγο προσβλητικό αυτό που λες. Φαίνεται σαν να υπαινίσσεσαι ότι υπάρχει μια κρυφή ατζέντα, ένα σχέδιο, μια συνωμοσία την οποία εκφράζουμε όσοι έχουμε προβληματισμούς για το κατά πόσο το δημόσιο σχολείο σέβεται τους μαθητές του.

Υπάρχουν συνέπειες όταν δε συμμετέχεις κι ας μην είναι ένας κακός βαθμός ή μια τιμωρία. Υπάρχουν συνέπειες που σχετίζονται με την ψυχή και την αυτοεκτίμηση του μαθητή.

Όταν αποτελούμε μέλη της κυρίαρχης κουλτούρας δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε αυτό. Όταν όμως βρεθούμε στη θέση των άλλων αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι το σχολείο αγκαλιά είναι προτιμότερο από το σχολείο που απλώς ανέχεται το διαφορετικό.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Ξέρεις, είναι λίγο προσβλητικό αυτό που λες. Φαίνεται σαν να υπαινίσσεσαι ότι υπάρχει μια κρυφή ατζέντα, ένα σχέδιο, μια συνωμοσία την οποία εκφράζουμε όσοι έχουμε προβληματισμούς για το κατά πόσο το δημόσιο σχολείο σέβεται τους μαθητές του.

Υπάρχουν συνέπειες όταν δε συμμετέχεις κι ας μην είναι ένας κακός βαθμός ή μια τιμωρία. Υπάρχουν συνέπειες που σχετίζονται με την ψυχή και την αυτοεκτίμηση του μαθητή.

Όταν αποτελούμε μέλη της κυρίαρχης κουλτούρας δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε αυτό. Όταν όμως βρεθούμε στη θέση των άλλων αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι το σχολείο αγκαλιά είναι προτιμότερο από το σχολείο που απλώς ανέχεται το διαφορετικό.

miriki πολύ όμορφα τα έγραψες...

Να προσθέσω γιατί νομίζω ότι δεν γίνεται πολλές φορές αντιληπτό ότι οι γονείς που δεν επιθυμούν την σύνδεση σχολείου κ θρησκείας δεν αποτελούν απαραίτητα μειοψηφία γιατί μπορεί κ οι ίδιοι να είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Δεν είναι δηλαδή μόνο αλλόθρησκοι ή άθεοι όσοι τοποθετούνται υπέρ σε αυτό το ζήτημα.

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Καλή μου miriki, δεν υπονοώ τίποτα παρόμοιο. Δεν συνηθίζω να υπονοώ, γενικώς, όταν γράφω, προσπαθώ να είμαι ξεκάθαρη. Αν , στην προκειμένη περίπτωση, απέτυχα σε αυτό, ευχαρίστως να το αναλύσω περισσότερο.

Εννοώ λοιπόν, πως, ορισμένα άτομα, είναι τόσο ισχυρογνώμονα και τόσο πεπεισμένα για την ορθότητα των δικών τους πεποιθήσεων, που επιμένουν να τις επιβάλλουν με το ζόρι στην πράξη και σε όλους τους άλλους, αδιαφορώντας για το αν αυτό που επιθυμούν εκφράζει το κοινωνικό σύνολο, στο οποίο ζουν. Διαβάζοντας όλο το θέμα από την αρχή, αυτή την εικόνα σχημάτισα για τη θεματοθέτρια.

Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις, καταλαβαίνω το σκεπτικό σου, αλλά, στην πράξη, έχοντας περάσει πολλά χρόνια στις ίδιες τάξεις με παιδιά μαρτύρων του Ιεχωβά, Πεντηκοστιανά κλπ, δεν είδα να δημιουργείται κανένα πρόβλημα στον ψυχισμό τους από την αποχή. Ήταν κάτι απλό και δεδομένο από όλους, και μιλάμε τώρα, 30 χρόνια πίσω...όχι σήμερα, με όλη αυτή τη μετακίνηση πληθυσμών που μεσολάβησε.

Σε γενικές γραμμές, να πω ότι, προσωπικά, θεωρώ μεγάλο λάθος να προσπαθούμε να παρουσιάζουμε στα παιδιά μια πραγματικότητα εντός σχολείου διαφορετική από αυτήν που συναντούν εκτός σχολείου και η πραγματικότητα είναι αυτή που ανέφερα ήδη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που κατοχυρώνει μεν συνταγματικά την ανεξιθρησκεία, αλλά έχει επικρατούσα θρησκεία τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της έχουν διαφορετικό θρήσκευμα από ό,τι τα ίδιο. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις, καταλαβαίνω το σκεπτικό σου, αλλά, στην πράξη, έχοντας περάσει πολλά χρόνια στις ίδιες τάξεις με παιδιά μαρτύρων του Ιεχωβά, Πεντηκοστιανά κλπ, δεν είδα να δημιουργείται κανένα πρόβλημα στον ψυχισμό τους από την αποχή. Ήταν κάτι απλό και δεδομένο από όλους, και μιλάμε τώρα, 30 χρόνια πίσω...όχι σήμερα, με όλη αυτή τη μετακίνηση πληθυσμών που μεσολάβησε.

Εγώ δυστυχώς έχω αντίθετη εμπειρία. Στο γυμνάσιο είχαμε καθηγητή θρησκευτικών παπά ο οποίος όχι μόνο "εκβίαζε'' έμμεσα να πηγαίνουμε για εκκλησιασμό στην ενορία του προκειμένου να πάρουμε βαθμό. αλλά μας μιλούσε για τους μάρτυρες λες κ ήταν σατανιστές...Όταν λοιπόν πριν λίγα χρόνια γνώρισα μια κοπέλα που ήταν μάρτυρας με έκπληξη ανακάλυψα ότι μπορώ άφοβα να την κάνω παρέα (κ ότι δεν θα με φάει!)κ με λύπη μου διαπίστωσα πόσο άσχημα είχε στιγματιστεί ως παιδί από δικό της καθηγητή. Την σήκωνε μπροστά σε όλα τα παιδιά κ μιλούσε πολύ απαξιωτικά για αυτήν λόγω του θρησκεύματός της. Τα παιδιά την κορόιδευαν...

Μακάρι να αποτελούν εξαίρεση οι δικές μου εμπειρίες αλλά πολύ φοβάμαι ότι μάλλον δεν είναι έτσι...:-(

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Δεν ειναι οχι.....αλοιμονο αν οι παπαδες δεν 'υπερασπισουν ' την δουλεια τους. Γιατι απο τη στιγμη που πληρωνονται δεν ειναι μονο εργο για αυτους.

Και μια που ανεφερες τους μαρτυρες Ιεχωβα, για ποια ανεξιθρησκεια μιλαμε? Γνωριζουμε τι τραβουν αυτοι στο στρατο.

Διαφημίσεις

εγω στο γυμνασιο ειχα συμμαθητη μαρτυρα του ιεχωβα ο οποιος ειχε δηλωσει αποχη αποτο μαθημα των θρησκευτικων ,ετσι οταν ερχοταν εκεινη η ωρα εβγαινε απο την ταξη.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

Σε γενικές γραμμές, να πω ότι, προσωπικά, θεωρώ μεγάλο λάθος να προσπαθούμε να παρουσιάζουμε στα παιδιά μια πραγματικότητα εντός σχολείου διαφορετική από αυτήν που συναντούν εκτός σχολείου και η πραγματικότητα είναι αυτή που ανέφερα ήδη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που κατοχυρώνει μεν συνταγματικά την ανεξιθρησκεία, αλλά έχει επικρατούσα θρησκεία τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της έχουν διαφορετικό θρήσκευμα από ό,τι τα ίδιο. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Έχεις σκεφτεί τι χώρα θα έφιαχναν αύριο τα παιδιά μας ως ενήλικες (με τι Σύνταγμα κλπ) αν σήμερα δεν έκαναν κάθε μέρα προσευχή; Ή ανάποδα, τι σχολείο παρακολούθησαν ως μαθητές πριν από 30-40-50 χρόνια αυτοί που έχουν φιάξει τη σημερινή μας χώρα (το Σύνταγμά τη κλπ);

3Wwep3.png

k8Q2p3.png

Να πω τη δική μου οπτική:

θεωρώ υποκρισία τη δήλωση ενόχλησης για το μάθημα των θρησκευτικών ή για την πρωινή προσευχή, όσον αφορά τη συμμετοχή του δικού μας τέκνου, εάν και εφόσον οι ίδιοι βαφτίσαμε αυτό το τέκνο καταπατώντας (οι ίδιοι) κάθε ανθρώπινο δικαίωμα επιλογής στη Θρησκεία.

Από την άλλη θεωρώ βασικότατο το δικαίωμα του ανθρώπου (=και του μαθητή) να αυτοπροσδιορίζεται και να δηλώνεται θρησκευτικά ή πολιτικά. Να δηλώνει έστω και εμμέσως, μέσω της συμμετοχής του ή της αποχής του από το εν λόγω μάθημα, ποια είναι τα θρησκευτικά του ιδεώδη χωρίς τον φόβο της περιθωριόποίησηης ή της επιλεκτικής αντιμετώπισης.

Το Ήλεκτράκι μου και ο Οδυσσέας μου, οι ηλιαχτίδες μου!

..................................................................................

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

εγω στο γυμνασιο ειχα συμμαθητη μαρτυρα του ιεχωβα ο οποιος ειχε δηλωσει αποχη αποτο μαθημα των θρησκευτικων ,ετσι οταν ερχοταν εκεινη η ωρα εβγαινε απο την ταξη.

Το ίδιο συνέβαινε και στο σχολείο μου. Στο Δημοτικό, μάλιστα, που δεν μπορούσες να αφήσεις ένα παιδί να τριγυρνάει μόνο του στο σχολείο, ο δάσκαλος είχε κανονίσει έτσι το πρόγραμμα, ώστε τα θρησκευτικά να είναι πάντα τελευταία ώρα και να σχολάνε αυτά τα παιδιά νωρίτερα εκείνες τις μέρες.

Δεν αμφιβάλλω καθόλου πως υπήρξαν και διαφορετικές αντιμετωπίσεις στο παρελθόν. Απλά θεωρώ πως στο παρόν δεν υφίστανται πλέον. Οπωσδήποτε, όχι σε έκταση που να δικαιολογούν την απαίτηση της κατάργησης της πρωινής προσευχής κι όλων των υπολοίπων για αυτόν τον λόγο. Αν δηλαδή υπάρχουν μία ή δύο τέτοιες περιπτώσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια, η λύση είναι να γίνει έγγραφη αναφορά του ακατάλληλου δάσκαλου/καθηγητή στον Διευθυντή του σχολείου και στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του οικείου Νομού.

Ή ανάποδα, τι σχολείο παρακολούθησαν ως μαθητές πριν από 30-40-50 χρόνια αυτοί που έχουν φιάξει τη σημερινή μας χώρα (το Σύνταγμά τη κλπ);
Αυτοι που ''εφτιαξαν'' την σημερινη Ελλαδα ειναι τα μελη των διαφορων ''λεσχεων'',με συγκεκριμενη ιδεολογια και προσανατολισμο,που κληροδοτουν με την σειρα τους την εξουσια στους γονους τους,εξαγοραζοντας πανευκολα την ψηφο των διευθαρμενων ανθρωπων που δεν ενδιαφερονται σε καμια περιπτωση να βαδισουν τον σταυρικο δρομο του χριστιανου (στενη και τεθλιμενη η οδος της σωτηριας ειπε ο Κυριος)αλλα θελουν μονο να βολευτουν,να μην ζοριστουν,να κλεψουν και να λουφαρουν.Δηλαδη καταργωντας την προσευχη αυριο θα ξυπνησουμε στη χωρα-μοντελο αξιοκρατιας και διαφανειας??:shock::shock::shock:

Διαφημίσεις

Έχεις σκεφτεί τι χώρα θα έφιαχναν αύριο τα παιδιά μας ως ενήλικες (με τι Σύνταγμα κλπ) αν σήμερα δεν έκαναν κάθε μέρα προσευχή; Ή ανάποδα, τι σχολείο παρακολούθησαν ως μαθητές πριν από 30-40-50 χρόνια αυτοί που έχουν φιάξει τη σημερινή μας χώρα (το Σύνταγμά τη κλπ);

Επιμένεις, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, στο επιχείρημά σου, ότι η πρωινή προσευχή "προσηλυτίζει". Σου εξέθεσα τα επιχειρήματά μου, σύμφωνα με τα οποία, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αντί να μου απαντήσεις επ' αυτών, μου ζητάς να περάσω στη σφαίρα του φανταστικού, κάτι που δεν προτίθεμαι να κάνω. Αν έχεις κάτι άλλο να μου πεις, ευχαρίστως να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας.

Πριν από 30 χρόνια, παρακολούθησα το σχολείο και εγώ, που σε διαβεβαιώ πως δεν είχα την παραμικρή επαφή με την Ορθοδοξία ως τα 25 μου. Αν μεγάλωσες σε αυτή τη χώρα, κι εσύ το ίδιο σχολείο παρακολούθησες.

...Η Ελλάδα είναι μια χώρα που κατοχυρώνει μεν συνταγματικά την ανεξιθρησκεία, αλλά έχει επικρατούσα θρησκεία τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της έχουν διαφορετικό θρήσκευμα από ό,τι τα ίδιο. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Αν έβαζαν φόρο εκκλησιαστικό όπως γίνεται και σε άλλα κράτη, θα βλέπαμε πόσο επικρατέστερη είναι η θρησκεία. (Το κόβω για 60% άθεοι, ... μη σου πω πως τώρα με την κρίση θα έφτανε το 99% :lol:).

Με επικράτηση του νηπιοβαφτισμού, που ... έτσι και τολμήσει κάποιος να πει για ονοματοδοσία, να δεις για πότε θα τον κατασπαράξουν οι "επικρατούντες" χριστιανοί ορθόδοξοι, και για πότε οι θείτσες και μαμαδο-πεθερικά θα γυρίσουν πλάτες... μιλάμε για ... ελεύθερη απόφαση;;; Εδώ την παράδοση με τα ονόματα αψηφούν κάποιοι και χαλάνε σπίτια... πού να σηκώσει κανείς κεφάλι και να πει "δε βαφτίζω"!

Ας το αφήνανε ως επιλογή μετά τα 12-14 έτη του παιδιού, για να δούμε πόσοι θα ήταν από θέση ΧΟ και πόσοι στα χαρτιά, έτσι για να φαινόμαστε πολλοί!!

Ναι είναι επικρατούσα θρησκεία αλλά με νύχια και με δόντια.

Δέχομαι διάφορα επιχειρήματα... αλλά το εμείς είμαστε πολλοί... εεε δε μου φαίνεται και πολύ σταθερό.

Επίσης... ερωτησούλα... Είσαι εκπαιδευτικός;;;;

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Αν έβαζαν φόρο εκκλησιαστικό όπως γίνεται και σε άλλα κράτη, θα βλέπαμε πόσο επικρατέστερη είναι η θρησκεία. (Το κόβω για 60% άθεοι, ... μη σου πω πως τώρα με την κρίση θα έφτανε το 99% :lol:). Μπορει και παραπανω αλλα η αθεια δεν ειναι θρησκεια αρα παραμενει επικρατουσα θρησκεια ο Χριστιανισμος ,οπως βεβαιως ειναι επικρατουσα θρησκεια στην ευρωπαικη ηπειρο.:P

Με επικράτηση του νηπιοβαφτισμού, που ... έτσι και τολμήσει κάποιος να πει για ονοματοδοσία, να δεις για πότε θα τον κατασπαράξουν οι "επικρατούντες" χριστιανοί ορθόδοξοι, και για πότε οι θείτσες και μαμαδο-πεθερικά θα γυρίσουν πλάτες... μιλάμε για ... ελεύθερη απόφαση;;; Εδώ την παράδοση με τα ονόματα αψηφούν κάποιοι και χαλάνε σπίτια... πού να σηκώσει κανείς κεφάλι και να πει "δε βαφτίζω"! Σε ολα τα χριστιανικα κρατη γινεται νηπιοβαπτισμος,οπως αντιστοιχα στους Εβραιους περιτομη κατα την 8η μερα και στους μουσουλμανους.Δεν ευθυνεται ομως η θρησκεια μας για την αβουλια των γονιων που δεν μπορουν να αντιμετωπισουν τους συγγενεις τους.Καθε επιλογη στη ζωη εχει και το αντιστοιχο τιμημα,η πιτα ολοκληρη κι ο σκυλος χορτατος ειναι νοοτροπια βολεματος:P

Ας το αφήνανε ως επιλογή μετά τα 12-14 έτη του παιδιού, για να δούμε πόσοι θα ήταν από θέση ΧΟ και πόσοι στα χαρτιά, έτσι για να φαινόμαστε πολλοί!!Στην Ιταλια που ναι μεν νηπιοβαπτιζουν αλλα το χρισμα δινεται στα 9 και η πρωτη θεια κοινωνια στα 12(περιπου) η αποποιηση (μεσω μη προσελευσης )του καθολικισμου ειναι σχεδον μηδενικη:P

Δέχομαι διάφορα επιχειρήματα... αλλά το εμείς είμαστε πολλοί... εεε δε μου φαίνεται και πολύ σταθερό.Απεναντιας,δεν εχει σημασια να ειμαστε πολλοι,αλλα να ειμαστε σωστοι!(χριστιανοι εννοω):P:p

Βεβαια αν καποιος δεν ασχολειται με την θρησκεια μπορει να πιστευει πως ουτε οι αλλοι ασχολουνται και να μην εχει και τοσο αντικειμενικη αποψη για το αν τελικα ειναι ''πολλοι'' η ''λιγοι'' αυτοι οι χριστιανοι...

Αν έβαζαν φόρο εκκλησιαστικό όπως γίνεται και σε άλλα κράτη, θα βλέπαμε πόσο επικρατέστερη είναι η θρησκεία. (Το κόβω για 60% άθεοι, ... μη σου πω πως τώρα με την κρίση θα έφτανε το 99% :lol:).

Με επικράτηση του νηπιοβαφτισμού, που ... έτσι και τολμήσει κάποιος να πει για ονοματοδοσία, να δεις για πότε θα τον κατασπαράξουν οι "επικρατούντες" χριστιανοί ορθόδοξοι, και για πότε οι θείτσες και μαμαδο-πεθερικά θα γυρίσουν πλάτες... μιλάμε για ... ελεύθερη απόφαση;;; Εδώ την παράδοση με τα ονόματα αψηφούν κάποιοι και χαλάνε σπίτια... πού να σηκώσει κανείς κεφάλι και να πει "δε βαφτίζω"!

Ας το αφήνανε ως επιλογή μετά τα 12-14 έτη του παιδιού, για να δούμε πόσοι θα ήταν από θέση ΧΟ και πόσοι στα χαρτιά, έτσι για να φαινόμαστε πολλοί!!

Δέχομαι διάφορα επιχειρήματα... αλλά το εμείς είμαστε πολλοί... εεε δε μου φαίνεται και πολύ σταθερό.

Επίσης... ερωτησούλα... Είσαι εκπαιδευτικός;;;;

Όχι, δεν είμαι. Έχω διδάξει ένα χρόνο μόνο αγγλικά σε φροντιστήριο. Έχω όμως συγγενείς και φίλους εκπαιδευτικούς σε δημόσια σχολεία. Γιατί;

Τα περί εκκλησιαστικών φόρων και αντιδράσεων πεθερικών, είναι άσχετα με το θέμα μας. Γνωρίζω παιδιά, που δεν έχουν κάνει βάπτιση, αλλά ονοματοδοσία και σε διαβεβαιώ πως δεν τα "κατασπάραξε" κανείς στο σχολείο τους. Ούτε και το γνώριζε κανείς, πέρα από τους εκπαιδευτικούς που έκαναν την εγγραφή και παρέλαβαν τα πιστοποιητικά. Γιατί εδώ για το σχολείο συζητάμε, όχι για το τι θα πει/κάνει η πεθερά. Κι εγώ δηλαδή δεν δέχομαι το επιχείρημα "βαφτίζουν τα παιδιά για να μην τους κάνει ντα η πεθερά". Κακώς το κάνουν και είναι δικό τους πρόβλημα. Όποιον τον ενοχλεί ο νηπιοβαφτισμός, ας μην τον εφαρμόσει. Δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο σχολείο. Αλλά αν δεν έχει το σθένος να υποστηρίξει αυτό που του υπαγορεύουν οι πεποιθήσεις του απέναντι στους γονείς και τα πεθερικά του, ούτε μας αφορά, ούτε και μπορεί να γίνει κατι.

Όμως το "βαφτίζω το παιδί μου αλλά θέλω το σχολείο να μην του διδάσκει τίποτα για τη θρησκεία του", είναι, πρώτον άκρως υποκριτικό, όπως έχει ήδη ειπωθεί πολλές φορές και δεύτερον, εμμέσως, και δικό μου πρόβλημα.

Και μια που το αναφέραμε, μια ερώτηση στη θεματοθέτρια, αν θέλει να μας πει: η κορούλα σου είναι βαφτισμένη;

Βεβαια αν καποιος δεν ασχολειται με την θρησκεια μπορει να πιστευει πως ουτε οι αλλοι ασχολουνται και να μην εχει και τοσο αντικειμενικη αποψη για το αν τελικα ειναι ''πολλοι'' η ''λιγοι'' αυτοι οι χριστιανοι...

Και αυτό, επίσης. Όχι για την Αλκυόνη συγκεκριμένα, γενικά, όμως, είναι αλήθεια.

Να θέσω εγώ 'ενα άλλο ερώτημα;;;;

Αν δεχτούμε ότι στο σχολείο πρέπει να γίνεται προσευχή, και με το δεδομένο ότι στα σχολεία δεν υπάρχουν μόνο ΧΟ, μπορούμε να δεχτούμε ότι και οι υπόλοιποι θα προσεύχονται, ο καθένας με το δικό του τρόπο και στο δικό του Θεό;

Να γίνει δηλαδή η προσευχή προσωπική υπόθεση, στο χώρο του σχολείου

Όμως το "βαφτίζω το παιδί μου αλλά θέλω το σχολείο να μην του διδάσκει τίποτα για τη θρησκεία του", είναι, πρώτον άκρως υποκριτικό, όπως έχει ήδη ειπωθεί πολλές φορές και δεύτερον, εμμέσως, και δικό μου πρόβλημα.

Γιατί είναι υποκριτικό και μάλιστα 'άκρως'? Το σχολείο δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να κατηχηθεί το παιδί στη θρησκεία του (όποια και να είναι). Η ορθόδοξη εκκλησία έχει δικούς της θεσμούς, όπως κάθε εκκλησία, για να διδάσκονται τα παιδιά για τη θρησκεία τους, από ανθρώπους κατάλληλα εκπαιδευμένους και κυρίως σε συνδυασμό με την έμπρακτη εφαρμογή της θρησκείας. Τις θρησκευτικές εκδηλώσεις στα σχολεία, εγώ μόνο ως επίδειξη δύναμης μπορώ να τις εκλάβω.

Αν και δεν κατάφερα (ακόμα) να διαβάσω το θέμα από την αρχή, Lucy μου αρέσει πολύ ο τρόπος που γράφεις και συμφωνώ απόλυτα. Επείδή μάλιστα σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά (σχεδόν σίγουροι) την επιλογή να μην βαφτίσουμε το παιδί μας, μόλις είδα τον τίτλο του θέματος μπήκα να το διαβάσω. Έχω ήδη αρχίσει να φοβάμαι και να αναρωτιέμαι τί είδους αποκλεισμούς και ρατσιμούς μπορεί να βιώσουμε στο μέλλον εξαιτίας αυτής της απόφασης.

Ευχαριστώ! Μπορεί να τα γράφω αυτά αλλά ακολούθησα την πεπατημενη για τους λόγους που είπες. Δηλαδή, παντρεύτηκα, βάφτισα τα παιδιά και έτσι συνυπολογίζομαι και εγώ στην "επικρατούσα" θρησκεία. Ελπίζω οι επόμενες γενιές να φανούν πιο δυνατές.

Επίσημη θρησκεία έχουν σίγουρα το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και άλλα μουσουλμανικά κράτη - βέβαια, εκεί μάλλον γίνεται ιδιαίτερα προβληματική και η ανεξιθρησκεία.

Στην Ευρώπη ας πούμε, τα περισσότερα κράτη έχουν καθιερώσει τη θρησκευτική ελευθερία, αυτή της συνειδήσεως - που είναι ένα βήμα μετά την ανεξιθρησκία (στην ανεξιθρησκία, η κυριαρχούσα θρησκεία "ανέχεται" τις υπόλοιπες). Και εδώ κατοχυρώνεται η θρησκευτική ελευθερία μεν, αλλά υπάρχει κι η επικρατούσα θρησκεία...Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα έχει πάμπολλες καταδίκες για παράβαση της θρησκευτικής ελευθερίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (και επίσης για παράβασητου δικαιώματος της ιδιοκτησίας - άσχετο αυτό).

Έτσι όπως τα λές! Αυτό που με τρομάζει όμως είναι ότι οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται αυτή την παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας.

εχω δυο μπουμπουκακια

Να θέσω εγώ 'ενα άλλο ερώτημα;;;;

Αν δεχτούμε ότι στο σχολείο πρέπει να γίνεται προσευχή, και με το δεδομένο ότι στα σχολεία δεν υπάρχουν μόνο ΧΟ, μπορούμε να δεχτούμε ότι και οι υπόλοιποι θα προσεύχονται, ο καθένας με το δικό του τρόπο και στο δικό του Θεό;

Να γίνει δηλαδή η προσευχή προσωπική υπόθεση, στο χώρο του σχολείου

Εγώ δεν δέχομαι να γίνεται ομαδική προσευχή στα σχολεία (δεν έχει καμιά δουλειά το σχολείο. Γι΄αυτό το λόγο υπάρχουν οι εκκλησίες), αλλά αν θεωρήσουμε ότι έπρεπε να γίνεται, τότε ναι να προσεύχονται όλοι με τον δικό τους τρόπο.

Αλλά επειδή αυτό εγείρει πρακτικά ζητήματα, θα καταλήξουμε πάλι να προσεύχεται μόνο η "πλειοψηφία.

εχω δυο μπουμπουκακια

Εγώ δεν δέχομαι να γίνεται ομαδική προσευχή στα σχολεία (δεν έχει καμιά δουλειά το σχολείο. Γι΄αυτό το λόγο υπάρχουν οι εκκλησίες), αλλά αν θεωρήσουμε ότι έπρεπε να γίνεται, τότε ναι να προσεύχονται όλοι με τον δικό τους τρόπο.

Αλλά επειδή αυτό εγείρει πρακτικά ζητήματα, θα καταλήξουμε πάλι να προσεύχεται μόνο η "πλειοψηφία.

Είπα ότι σε νηπιαγωγείο που δούλευα προτείναμε να γίνει αυτό, αλλά οι αντιδράσεις που συναντήσαμε ήταν απίστευτες (τόσο από γονείς των ΧΟ παιδιών που ήταν μειοψηφία μέασ στην τάξη, όσο και από τον προϊστάμενο).....

Και να σημειώσω, ότι κανείς στην όλη αυτή διαδικασία δεν σκέφτεται τις έρμες τις νηπιαγωγούς που μπορεί να μην είναι ΧΟ......είναι υποχρεωμένες και αυτές να παρίστανται στην προσευχή (ανέφερα για συνάδελφο που δεν υμμετείχε, αλλά ήταν παρούσα, πώς απειλήθηκε με απόλυση από τον προϊστάμενο και πώς έγινε παρέμβαση από συλλόγους για προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απλά το θέμα είναι πόσο έχει κουράγιο κανείς (όπως η συγκεκριμένη) να το κυνηγήσει)

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...