Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Υπάρχει νόμος για την πρωινή προσευχή ;;

Recommended Posts

Αληθια οσοι ασκητε τον Χριστιανισμο ειναι επειδη κανατε προσευχη και θρησκευτικα στο σχολειο? Γιατι εγω με τον αντρα μου ειμαστε συμμαθητες απο την α' γυμνασιου και μαλιστα στο ιδιο τμημα οποτε και τις ιδιες προσευχες ακουγαμε και τα ιδια μαθηματα αλλα εχουμε διαφορετικη αποψη επι του θεματος...

Εγω δεν θυμαμαι να λεμε ΟΛΑ τα παιδια την προσευχη. Ενας ανεβαινε στον πρωτο οροφο και ελεγε την προσευχη και οι αλλοι καναμε ησυχια γιατι ή το πατερ ημων ψηθιριζες ή τι εγινε στην "κραυγη των λυκων" την ιδια φασαρια δημιουργουσες...

Το μαθημα τον θρησκευτικων? Ενα μαθημα σαν ολα τα αλλα.. Ωραιο μαθημα. Με ελαχιστη προσπαθεια επερνες καλο βαθμο! Μου εμεινε οτι και απο την γεωγραφια ΤΙΠΟΤΑ. Πιο πολλα μου εχουν εγχαρακτει απο τις ταινιες στην τηλεοραση που επαναλαμβανονταν 10ετιες (αρα δεν ειναι το σχολειο ειναι το ολο περιβαλλον). Οσο για τον εκκλησιασμο? γιουπι! χανουμε 2 ωρες μαθημα!!! (και δυσκολο μαθημα) Μην μου πειτε οτι καταλαβαινατε / καταλαβαινετε τωρα ολα τα λογια οταν ειστε στην εκκλησια...

Χωρες με εντονη την παρουσια της θρησκιας υπαρχουν και αλλες στη ευρωπη. Ξερει καποιος να μας πει για την Ιταλια??? Νομιζω οτι η Κρατικη τηλεοραση εχει το κυρηγμα του Παπα καθε Κυριακη και κατα διαστηματα εχω πετυχει εκπομπες για το τι καλη που ειναι η Καθολικη εκκλησια και διαφημησεις για την ενυσχυση της. Δεν λεω αν ειναι σωστο ή λαθος. Λεω οτι η Ελλαδα δεν ειναι η μοναδικη.

Στο Βελγιο στο σχολειο μας δεν λενε προσευχη και μπορουμε να επιλεξουμε ποια φιλοσοφια θα δειδαχτουν τα παιδια στο δημοτικο. Υπαρχουν ομως και σχολεια Καθολικα. Μηπως σε αυτα ειναι διαφορετικος ο χειρισμος? Μεχρι τωρα δεν τους εχουν μιλησει για τα Χριστουγεννα και το Πασχα ειναι τα σοκολατενια αυγα, ομως για τον Αγιο Νικολα προετοιμαζονται μια βδομαδα πριν και το τραγουδακι που μαθαν (ολα τα παιδια της ταξης ανεξαρτητου θρησκιας) λεει οτι ο Αγιος κραταει σταυρο και φορα μιτρα (αλλα φτιαχνει και σοκολατες οποτε ολα καλα)

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 420
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Υπάρχει μια παρανόηση μεταξύ ανεξιθρησκείας και α-θρησκείας.

Το ότι δε μας εκφράζει η επικρατούσα θρησκεία, δε σημαίνει πως πρέπει να την αποχρωματίσουμε, να την εξαφανίσουμε από τη ζωή μας ή πως δε θα τη βρίσκουμε μπροστά μας. Ίσα ίσα, στα πλαίσια της ανεξιθρησκείας θα πρέπει να καλλιεργηθεί στα παιδιά μας πώς να λειτουγούν αρμονικά με τα υπόλοιπα, ανεξάρτητα από το δόγμα που ακολουθούν........

........Το ότι η θρησκεία δε λειτουργεί για τους γονείς (εμάς), αυτό δε σημαίνει πως τα παιδιά μας δεν τη χρειάζονται. Η θρησκευτικότητα προσφέρει κάποια συγκεκριμένα πράγματα και συνήθως είναι -ως ένα βαθμό- ανθρώπινες ανάγκες. Δε βλέπω το λόγο, γιατί το παιδί να μην έρθει σε επαφή με μία θρησκεία (προσωπικά δε με απασχολεί ποια απ' όλες), και να λειτουργήσει μέσα από αυτή προς όφελός του.

Συμφωνω με ολα αυτα!

Επισης θα ηθελα να πω κατι ακομη. Το Συνταγμα κηρυσσει την ανεξαρτησια αλλα συγχρονως αν καποιος δεν ειναι ΧΟ δεν μπορει να ειναι Προεδρος της Δημοκρατιας. Νομικο κωλυμα. Κατ'εμε, η ανεξιθρησκεια στην Ελλαδα ετσι και αλλιως δεν στηριζεται στην πραξη.

Θελει πολυ δρομο ακομη....μεγαλο δρομο....

Τα δικα μου παιδια δεν ξερουν να κανουν το σταυρο τους καλα καλα αλλα προσπαθω να μην γινουν α-θεοι. Η πιστη πιστευω οτι ειναι μεγαλη δυναμη και επισης δεν θελω να φτασουν σε σημειο να νομιζουν οτι μπορουν να καταφερουν η να φροντιζουν για τα παντα.

Στα πλαισια αυτα, δεν ενοχλουμαι καθολου με τα της παραδοσης της ορθοδοξιας και ας μην ειμαστε κατα συνειδηση ΧΟ.

Θα με ενοχλουσε μονο αν ημουν υπερ (πολυ υπερ ;)) καποιας αλλης θρησκειας πιστευω.

Εφ'οσον ο νομος προφυλασσει την ορθοδοξια και , το βασικοτερο, το κοινο αισθημα την υποστηριζει, δεν βρισκω λογο να μην ακολουθειται στα σχολεια.

Υπαρχουν ανθρωποι, οι περισσοτεροι ,που μαλιστα σε αυτην την περιπτωση ειναι και οι 'νομιμοι', που ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ και ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ στη ζωη τους αυτες τις διαδικασιες.

Συμφωνω με τον διαχωρισμο εκκλησιας και κρατους αλλα επειδη θελει πολυ δουλεια, ας αρχισουμε πρωτα με την φορολογηση της περιουσιας της και μετα ας προχωρησουμε....

... ας αρχισουμε πρωτα με την φορολογηση της περιουσιας της και μετα ας προχωρησουμε....

Χαχαχαχααχα :lol: :lol: :lol:

Το άλλο ... με τον Τοτό... το ξέρεις;;; :lol:

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Συμφωνω με τον διαχωρισμο εκκλησιας και κρατους αλλα επειδη θελει πολυ δουλεια, ας αρχισουμε πρωτα με την φορολογηση της περιουσιας της και μετα ας προχωρησουμε....

χαχαχαχαχα αστειάκια:lol::lol::lol:

να σε διαβάσει και κα'νας μητροπολίτης να τρέχουμε βραδιάτικα.

Εσείς που ζητάτε την αποσύνδεση κράτους - εκκλησίας δεν γίνεται για έναν πολύ απλό λόγο.

Απώλεια ψήφων.

Είναι υπολογίσιμη δύναμη το παπαδαριό στις εκλογές.

Γι'αυτό συμφορουμίτες και συμφορουμίτεσες προς το παρόν ξεχάστε το:lol::lol:

Αλήθεια γιατί στην Γερμανία όταν δηλώσεις άθεος δεν φορολογείσαι? Τι κουλό είναι αυτό?

Να παω να ζήσω Γερμανία ρε παιδιά.

[B][SIZE="3"]Τα δικαιώματά μας συκοφαντήθηκαν ως προνόμια [/SIZE][/B](κλεμμένο το'χω, δεν είναι δική μου σοφία)

Αλήθεια γιατί στην Γερμανία όταν δηλώσεις άθεος δεν φορολογείσαι? Τι κουλό είναι αυτό?

Να παω να ζήσω Γερμανία ρε παιδιά.

Δεν είναι κουλό, γιατί δεν πρόκειται για φόρο που πάει στο κράτος, αλλά για εκκλησιαστικό φόρο που πάει κατ' ευθείαν στα ταμεία του εκάστοτε δόγματος.

Αυτός είναι ο τρόπος που χρηματοδοτούνται και ο λόγος για τον οποίο οι ιερείς εκεί δεν ζητούν χρήματα για την τέλεση κανενός μυστηρίου.

Όσο για το κατά πόσο πρέπει να θεωρούμε κάποιες χώρες ως παραδείγματα, ας δούμε λίγο πως κυλά μια συνηθισμένη μέρα στις εκάστοτε κοινωνίες...:?:rolleyes:

Διαφημίσεις

Δεν είναι κουλό, γιατί δεν πρόκειται για φόρο που πάει στο κράτος, αλλά για εκκλησιαστικό φόρο που πάει κατ' ευθείαν στα ταμεία του εκάστοτε δόγματος.

Αυτός είναι ο τρόπος που χρηματοδοτούνται και ο λόγος για τον οποίο οι ιερείς εκεί δεν ζητούν χρήματα για την τέλεση κανενός μυστηρίου.

ναι αλλά εγώ κατάλαβα ότι αν δηλώσεις άθεος δεν φορολογείσαι ΚΑΘΟΛΟΥ.

Ισχύει αυτό? Ή αν δηλώσεις άθεος γλιτώνεις απλά το μέρος της φορολογίας που πάει στην εκκλησία?

Εκεί μπερδεύτηκα.

[B][SIZE="3"]Τα δικαιώματά μας συκοφαντήθηκαν ως προνόμια [/SIZE][/B](κλεμμένο το'χω, δεν είναι δική μου σοφία)

Μου κάνει εντύπωση που μεταξύ των παιδιών που λένε την προσευχή είναι και αλλοδαπά, που τα βάφτισαν οι γονείς τους για δικούς τους λόγους, ενώ εμείς που έχουμε την παράδοση θέλουμε να καταργήσουμε τα ίδια μας τα έθιμα.

Αυτη η αποψη ειναι πολυ ενδιαφερουσα και τελικα ειναι και το ''ζουμι'' της συζητησης.Εχουμε αυτοκαταστροφικες τασεις ως λαος,μηπως το ιδιο δεν κανουμε με την Ιστορια μας η τη γλωσσα μας?

Ολοι οι λαοι εχουν το δικαιωμα να ειναι περηφανοι για τις παραδοσεις τους ,δεν βλεπω τον λογο να λειτουργουμε μονιμως ενοχικα και συμπλεγματικα και να ειμαστε λιγοτερο υπερηφανοι απο αυτους.

Καλα ολα αυτα που λετε βρε κοριτσια περι ανεξιθρησκειας κλπ.. αλλα εγω δεν καταλαβαινω γτ απο την στιγμη που συμμετεχουμε στο συνολο... επειδη δεν συμφωνουμε πρεπει να αλλαξει το συνολο και οχι εμεις!Δηλαδη η δημοκρατια ειναι οπου μας βολευει?Η εννοια της πλειοψηφιας αυτο δεν ειναι?

Παντως απο τα χρονια τα δικα μου (ειμαι 34) και ειχαμε παιδακια Ιαχωβαδες μια χαρα περνουσαν την ωρα της απαλλαγης.. και γενικα δεν ειχα προσεξει ποτε καποια περιεργη συμπεριφορα πανω σε αυτο το θεμα!Ποσο μαλλον τωρα.. που σε καθε σχολειο υπαρχουν και περισσοτερα παιδακια απο αλλες χωρες που ειναι μουσουλμανοι κλπ!Και οπως ειπε μια κοπελα πιο πανω.. με αυτη τη λογικη .. τα παιδακια αυτα να κανουν μαθημα και τα Χριστουγεννα... του Αγιου Πνευματος.. των Φωτων κλπ.. γτ σιγουρα οταν καθονται στο σπιτι τους αντι να πανε σχολειο εκεινες τις μερες επισης νιωθουν παραγκωνισμενα!

Πιστευω οτι δεν χρειαζεται αμα δεν συμφωνουμε σε κατι (θρησκεια.. κομμα κλπ) να τα ισοπεδωνουμε ολα τα πιστευω του συνολου μονο και μονο για να αισθανομαστε εμεις καλα!Με μια καλη εκπαιδευση απο ολους τους γονεις για την διαφορετικοτητα.. η προσευχη και η απαλλαγη θα εχουν μηδαμινη σημασια!

FvxMp3.png

Ισχύει αυτό? Ή αν δηλώσεις άθεος γλιτώνεις απλά το μέρος της φορολογίας που πάει στην εκκλησία?

Εκεί μπερδεύτηκα.

:lol:

Έλα ρε φιλενάδα!! Η εφορία σε έχει ζαλίσει τελείως... :-P:lol: (νταξ.. κι εγώ παραμιλάω...) :lol:

Εννοείται πως απαλλάσσεσαι για το μέρος της φορολογίας της εκκλησίας. ;) Σμουτς!! Πολλά φιλάκια.. :)

Όμως έχει τύχει να ακούσω πως ακόμα και άθεοι μπορεί να δηλώνουν κάποιο δόγμα ως πίστη και να φορολογούνται για αυτό, μόνο και μόνο γιατί απλά θεωρούν καλό το να υπάρχει μια ενορία με τη δράση της και το κοινωνικό/ηθικό/... έργο της.

Υ.Γ. Το ίδιο ισχύει για την Ελβετία.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Εκεί μπερδεύτηκα.

Δεν πληρωνεις τον φορο που παει απ ευθειας στην Εκκλησια,κατα τα αλλα φορολογεισαι κανονικα αλλα αν θυμαμαι καλα η απαλλαγη τωρα δεν ισχυει σε ολα τα κρατιδια.(θα το ψαξω ομως)

Διαφημίσεις

:lol:

Έλα ρε φιλενάδα!! Η εφορία σε έχει ζαλίσει τελείως... :-P:lol: (νταξ.. κι εγώ παραμιλάω...) :lol:

Εννοείται πως απαλλάσσεσαι για το μέρος της φορολογίας της εκκλησίας. ;) Σμουτς!! Πολλά φιλάκια.. :)

Όμως έχει τύχει να ακούσω πως ακόμα και άθεοι μπορεί να δηλώνουν κάποιο δόγμα ως πίστη και να φορολογούνται για αυτό, μόνο και μόνο γιατί απλά θεωρούν καλό το να υπάρχει μια ενορία με τη δράση της και το κοινωνικό/ηθικό/... έργο της.

Χρωστάω τα χαράτσι της ΔΕΗ (το προηγούμενο) και την εφορία, είνα να μην ζαλιστώ η γυναίκα?:lol::lol:

Άρα καταλαβαίνω ότι και σε άλλες χώρες "διδάσκονται" θρησκείες, απλά σου λένε "μεσιέ διάλεξε τι θες να είσαι". Δεν υπάρχει σώνει και καλά ανεξιθρησκεία, αλλά επιλογή της θρησκείας ή του αθεϊσμού τεςπα.

Γενικώς είναι πιο οργανωμένοι και γκρουπαρισμένοι οι άνθρωποι εκεί σε τέτοια θέματα.:D

Δεν πληρωνεις τον φορο που παει απ ευθειας στην Εκκλησια,κατα τα αλλα φορολογεισαι κανονικα αλλα αν θυμαμαι καλα η απαλλαγη τωρα δεν ισχυει σε ολα τα κρατιδια.(θα το ψαξω ομως)

καλά αυτό κι αν είναι επιβολή και μάλιστα φασιστική.

Να σου παίρνουν λεφτά με το έτσι θέλω υπέρ της εκκλησίας ενώ εσύ είσαι άθεος.

Harlow άσε κάτω το διαβατήριο δεν ήρθε η ώρα της μετανάστευσης. :)

Maela, εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει κάποιος. Ένιωσα τεράστια χαρά όταν σε ένα τμήμα μου είχα κόπτες που προσεύχονταν με τα χέρια ανοιχτά, Μάρτυρες του Ιεχωβά με τα χεράκια τους ενωμένα κάτω από το πιγούνι (η προσευχή που λέγαμε είχε πάρει "έγκριση" από τον ιερέα τους), μουσουλμανάκια στα τέσσερα, ορθόδοξα χριστιανόπουλα να κάνουν και το σταυρό τους και ένα ντεμί σεζόν (που η μαμά του δεν είχε συγκεκριμένο προσανατολισμό ή απαίτηση) απλά να στέκεται όρθιο ή να αντιγράφει ό,τι έκαναν τα άλλα.

Μιλούσαν κατά καιρούς για την "εκκλησία τους" το καθένα (τα μουσουλμανάκια δε μιλούσαν καθόλου ελληνικά, οπότε δυστυχώς εκείνο το κομμάτι το χάσαμε γιατί προσπαθούσαμε να βρούμε πιο επείγοντες κώδικες όπως τουαλέτα νερό κλπ).

Πόσο απαραίτητο ήταν το "Πάτερ ημών" και το "Πιστεύω" σε αυτήν την τάξη; Άλλωστε ο νόμος δεν ορίζει απαραίτητα αυτές τις δυο προσευχές υποχρεωτικές, αλλά την ομαδική προσευχή. Όλα γίνονται αρκεί οι αρχές της δημοκρατίας να είναι ο οδηγός μας.

Φέτος έχω ένα παιδί που αρνείται πεισματικά να λάβει μέρος στην προσευχή. Σήμερα του είπα ότι απλώς θέλω να σταθεί όρθιο και να κάνει ησυχία, ότι δεν είναι υποχρεωμένος να πει τα λόγια, απλά να δείξει σεβασμό. Είδα ανακούφιση στα μάτια του. Τη Δευτέρα θα συζητήσω με τους κηδεμόνες του, γιατί νομίζω ότι κάτι παίζει εδώ και φοβάμαι μην προσβληθούν οι άνθρωποι και δε θέλω να έρχεται σε δύσκολη θέση το παιδί.

Όταν θα διαχωριστεί ο Μαυρογιαλούρος, από τον παπά της ενορίας τα ξαναλέμε για το διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Maela, εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει κάποιος. Ένιωσα τεράστια χαρά όταν σε ένα τμήμα μου είχα κόπτες που προσεύχονταν με τα χέρια ανοιχτά, Μάρτυρες του Ιεχωβά με τα χεράκια τους ενωμένα κάτω από το πιγούνι (η προσευχή που λέγαμε είχε πάρει "έγκριση" από τον ιερέα τους), μουσουλμανάκια στα τέσσερα, ορθόδοξα χριστιανόπουλα να κάνουν και το σταυρό τους και ένα ντεμί σεζόν (που η μαμά του δεν είχε συγκεκριμένο προσανατολισμό ή απαίτηση) απλά να στέκεται όρθιο ή να αντιγράφει ό,τι έκαναν τα άλλα.

Μιλούσαν κατά καιρούς για την "εκκλησία τους" το καθένα (τα μουσουλμανάκια δε μιλούσαν καθόλου ελληνικά, οπότε δυστυχώς εκείνο το κομμάτι το χάσαμε γιατί προσπαθούσαμε να βρούμε πιο επείγοντες κώδικες όπως τουαλέτα νερό κλπ).

Πόσο απαραίτητο ήταν το "Πάτερ ημών" και το "Πιστεύω" σε αυτήν την τάξη; Άλλωστε ο νόμος δεν ορίζει απαραίτητα αυτές τις δυο προσευχές υποχρεωτικές, αλλά την ομαδική προσευχή. Όλα γίνονται αρκεί οι αρχές της δημοκρατίας να είναι ο οδηγός μας.

Φέτος έχω ένα παιδί που αρνείται πεισματικά να λάβει μέρος στην προσευχή. Σήμερα του είπα ότι απλώς θέλω να σταθεί όρθιο και να κάνει ησυχία, ότι δεν είναι υποχρεωμένος να πει τα λόγια, απλά να δείξει σεβασμό. Είδα ανακούφιση στα μάτια του. Τη Δευτέρα θα συζητήσω με τους κηδεμόνες του, γιατί νομίζω ότι κάτι παίζει εδώ και φοβάμαι μην προσβληθούν οι άνθρωποι και δε θέλω να έρχεται σε δύσκολη θέση το παιδί.

Χίλια μπράβο σου miriki, είσαι άξια να λέγεσαι δασκάλα να εξασκείς πραγματικά το λειτούργημα που είναι η διδασκαλία των παιδιών.

Αυτά προσπαθώ να πω.............οι δάσκαλοι κάνουν την διδαχή και την διαφορά. το κράτος να πάει να κουρεύεται ότι νόμους και να βγάζει.

Όταν θα διαχωριστεί ο Μαυρογιαλούρος, από τον παπά της ενορίας τα ξαναλέμε για το διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας.

Να χάσουν ψήφους? Είσαι τρελή παιδί μου????:P:p

Όταν πήγαινα στο δημοτικό είχαμε στην τάξη δύο συμμαθητές ιαχωβάδες. Δεν συμμετείχαν στις προσευχές και στο μάθημα των θρησκευτικών. Δεν απαίτησαν ποτέ να μην γίνεται προσευχή ή να μην πηγαίνουμε στην εκκλησία ή να μην κάνουμε θρησκευτικά για να μην νιώθουν παραγκωνισμένοι. Δεν ενόχλησαν κανένα και δεν ενοχλήθηκε κανείς.

Με λίγα λόγια, ας μην δημιουργούμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει. Όποιο νήπιο προσβάλλεται από το χριστιανικό αίσθημα της πρωινής προσευχής, μπορεί να απέχει. Δεν βλέπω πού είναι το πρόβλημα...

Συμφωνω! Παρόμοια εμπειρία, εχω και εγω.. (Βρε λες να ειμασταν συμμαθητριες και να μην το ξερουμε?:lol:)

Το θεμα ειναι απλό. Εκτως του οτι ειναι επισημη θρησκεια του κρατους (Ολα τα κρατη εχουν απο μια, γιατι οχι και εμεις!), και παραλληλα η μεγαλη πλειοψηφια συμφωνει, δεν βλεπω γιατι θα πρεπει να ακολουθησουν οοοολοι τον δρομο της μειοψηφιας! Πολυ εγωιστικο μου ακουγεται!

Εαν εμενα δεν μου αρεσει το γαλαζιο χρωμα, επειδη εχω καποια τραυματικη εμπειρια στο παρελθον με αυτο, θα πρεπει ντε και σωνει να αλλαξει το χρωμα της σημαιας μας?:confused::confused:

Εαν τα περισσοτερα παιδακια τρωνε στο σχολειο ανθυγειηνα τροφιμα οπως πατατακια, κρουασαν κλπ, θα πρεπει και το δικο σου να τα φαει, ή θα πρεπει να απαγορεψεις στα αλλα παιδακια να τρωνε αυτο που θελουν για να μην αισθανεται το δικο σου περιεργα?:confused:

Τα Συντάγματα αλλάζουν. Δεν θα έπρεπε ούτε επίσημη θρησκεία να αναφέρει.

Έχεις δίκιο ότι μπορούμε να επηρρεάσουμε τα πράγματα. Αλλά αυτό που λέω στους περισσότερους φαίνεται αδιανόητο. Σου λέει είμαστε ΧΟ οπότε γιατί να μην το ξέρουν όλοι, γιατί να μην έχουμε χριστιανικά σύμβολα στα σχολεία, γιατί να μην λέει το παιδί μου την προσευχή του δυνατά, κτλ.

Δεν πάει όμως έτσι. Εϊναι ένα προσωπικό ζήτημα και θα έπρεπε το κράτος να φροντίζει να παραμείνει προσωπικό.

Αλλά ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας δεν έχει γίνει, όχι τυχαία, αλλά επειδή παίζονται συμφέροντα.

Harlow, ο δάσκαλος τη δουλειά του κάνει και δεν προσηλυτίζει κανέναν. Το ξέρω αυτό. Δεν λέω το αντίθετο. Αλλά το όλο περιβάλλον, ακόμα και το τι γράφεται στα βιβλία είναι φτιαγμένο για ΧΟ. Οι υπόλοιποι πρέπει να μην συμμετέχουν καθόλου, να περιθωριοποιηθούν.

Δεν φοβάμαι μην τυχόν και αλλαξοπιστήσει κάποιο παιδάκι. Γιατί βεβαίως παίζει ρόλο το οικογενειακό περιβάλλον. Αλλά κάποιος πχ που δεν είναι Χριστιανός ή είναι αλλά όχι Ορθόδοξος ή είναι άθεος ή αγνωστικιστής ή μουσουλμάνος ή οτιδήποτε, πρέπει να ζητήσει απαλλαγή, γιατί διδάσκονται μόνο τα περι χριστιανισμού.

Σε ένα τόσο προσωπικό ζήτημα δεν θα έπρεπε να ανακατεύεται το σχολείο. Γενικά δεν θα έπρεπε να ανακατεύεται η εκκλησία σε θέματα του κράτους. Η κάθε εκκλησία φροντίζει τους πιστους της και το Κράτος του πολίτες ανεξαιρέτως.

Γνωριζεις πολλα κρατη οπου δεν αναφερουν επισημη θρησκεια?:rolleyes:

Ειπαμε! Να πρωτοπορησουμε στην παγκοσμια οικονομικη κριση αλλα μην το κανουμε και συνηθεια να πρωτοπορουμε και στα πάντα! Να αφησουμε και κατι για αλλους λαους!:lol::lol::lol:

Διαφημίσεις

Δεν έχουν όλα τα Δυτικά κράτη επίσημη θρησκεία. Οι ΗΠΑ όχι, η Γαλλία σίγουρα όχι: εκεί έχουν το πολύ ωραίο σύστημα πχ ότι ο γάμος είναι πολιτικός. Μετά ανάλογα με τα πιστεύω του καθενός, μπορείς να κάνεις ό,τι θρησκευτικό γάμο θέλεις - αν θέλεις. Και ο χωρισμός Κράτους - Εκκλησίας έγινε νομίζω εκεί ήδη με τη Γαλλική Επανάσταση, τουλάχιστον σε επίπεδο θεσμικό.

Γιατί οι άνθρωποι έχουμε πεπερασμένες δυνατότητες, δεν τα ξέρουμε όλα, δεν τα καταφέρνουμε όλα, οπότε καλό είναι να διατηρούμε τη μετριοφροσύνη μας ενεργή. Επίσης μερικές φορές χρειαζόμαστε στήριξη έστω και αϋλη. Αυτό που σήμερα είναι θρησκεία για το ίδιο παιδί αύριο μπορεί να είναι η επιστήμη, μια πολιτική θεωρία κάτι.

Τέλος μαθαίνοντας να σέβεται μια διαδικασία (π.χ. την προσευχή) αρχίζει να βλέπει ότι οι άνθρωποι όταν φτιάχνουν ομάδες, φτιάχνουν και ρουτίνες, κανόνες κλπ που ακολουθούν για να εντάσσονται στις ομάδες αυτές. Ταυτόχρονα μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται την πραγματικότητά τους όταν είτε δε θέλουν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ομάδα είτε κάποιος άλλος θέλει να απέχει.

Τα νήπια δεν μπορούν να μείνουν εκτός τάξης μόνα τους. Συνεπώς το δε συμμετέχω στην προσευχή σημαίνει για τη δική μου τάξη απλά σηκώνομαι όρθιο μαζί με τους άλλους και δεν ενοχλώ όταν προσεύχονται οι άλλοι (ένδειξη σεβασμού όπως όταν παίζει ο εθνικός ύμνος οποιασδήποτε χώρας π.χ.) και δε λέω τα λόγια και δεν μπαίνω στη διαδικασία να προσευχηθώ.

Τα υπόλοιπα δεν τα έχω διαβάσει ακόμη θα επανέλθω.

το πιο ωραίο και ουσιώδες post όλης της συζήτησης. respect miriki, ωραία οπτική γωνία.

Κατερίνα, και όλες οι Κατερίνες, κοιτάτε το δέντρο, και χάνετε το δάσος, ακούστε με καλά, μιλάει η παθούσα :

ο πατέρας μου πέθανε όταν ήμουν 9. Μέχρι πριν πεθάνει δήλωνε και ζούσε σαν άθεος (η λευκαιμία βέβαια του θύμισε τα θεία την ύστατη στιγμή, στα 60 του χρόνια)

πήγαινα λοιπόν σχολείο και άκουγα για παράδεισους, αγγελάκια και ψυχές. Γυρνούσα σπίτι και μου έλεγε οτι πεθαίνουμε, μας θάβουν στο χώμα κάτω από τα λουλούδια και αυτά μεγαλώνουν από μας και πως η ζωή και φύση ακολουθούν τον κύκλο τους. Μεγάλη σύγχηση το νήπιο και το πρωτάκι - δευτεράκι.

Η μάχη του πετέρα μου με το κοινωνικό είθιστε, με τις προσευχές και την θρήσκα δασκάλα μου ξεπέρασε εμένα, εκείνος νίκησε την μάχη, αλλά εγώ που δεν περιθωριοποίηθηκα γι αυτό το θέμα μεν, συγχίστηκα πολύ μέσα μου δε. Αν ήταν χαλαρός, αν δεν με φόρτιζε συναισθηματικά να παλεύω με λουλούδια ή παράδεισους, μεγάλη χάρη θα μου έκανε. Είμαι 36 και ακόμη ώρες ώρες θα ήθελα να μήν είχε αποκλειστεί το θείο τόσο ριζικά από τόσο νωρίς... και τελικά δεν απέκτησα ποτέ καμία σχέση με το θείο, αλλά θα ήθελα να μου είχε δοθεί και αυτή η πλευρά, και ας μου έβγαινε όπως θα ήθελα να μου βγει, η πλήρη απουσία με κάνει να νιώθω πως η α-θρησκία ήταν τελικά μάλλον επιβεβλημμένη.

Ζούμε εδώ και εδώ προς το παρών τα πράγματα είναι έτσι. Δείτε το όπως η Μιρίκη να πάρετε τα θετικά της υπόθεσης, και αφήστε τις μάχες για χώρους ενηλίκων, ουυυ για μάχες να έχετε όρεξη, τόσα πεδία γύρω τριγύρω, δεν πιάνουμε το κράτος καλύτερα να το κάνουμε κομμάτια? εδώ σε λίγο δεν θα έχουμε να τα ταίσουμε, η προσευχές μας πείραξαν...

s-age.png

Επίσημη θρησκεία έχουν σίγουρα το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και άλλα μουσουλμανικά κράτη - βέβαια, εκεί μάλλον γίνεται ιδιαίτερα προβληματική και η ανεξιθρησκεία.

Στην Ευρώπη ας πούμε, τα περισσότερα κράτη έχουν καθιερώσει τη θρησκευτική ελευθερία, αυτή της συνειδήσεως - που είναι ένα βήμα μετά την ανεξιθρησκία (στην ανεξιθρησκία, η κυριαρχούσα θρησκεία "ανέχεται" τις υπόλοιπες). Και εδώ κατοχυρώνεται η θρησκευτική ελευθερία μεν, αλλά υπάρχει κι η επικρατούσα θρησκεία...Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα έχει πάμπολλες καταδίκες για παράβαση της θρησκευτικής ελευθερίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (και επίσης για παράβασητου δικαιώματος της ιδιοκτησίας - άσχετο αυτό).

Επεξεργάστηκαν by peony
Ορθογραφικό λάθος!

Μοοn child, δεν έχω τα ίδια βιώματα, ούτε συμφωνώ απόλυτα, αλλά μου αρεσε πολύ το ποστ σου.

Αν θελεις μου απαντας (είναι και οφφ τόπικ άλλωστε), πώς διαχειρίζεσαι ή σκοπευεις να διαχειριστείς αυτό το θέμα με τα παιδιά σου; Από περιέργεια ρωτάω γιατί θα με απασχολήσει κάποια στιγμή το θέμα.

....γιατί ξέρω ότι η κόρη μου είναι μυαλωμένη. Ό,τι και να καταπιεί αμάσητο στη σχολική της πορεία, της έχω εμπιστοσύνη...

δεν ξέρω γιατί αλλά το παραπάνω μου φαίνεται κάπως, ως μητέρα τριων παιδιών αυτής σχεδόν της ηλικίας ΔΕ θα μπορούσα να το σκεφτώ καν!!!!!!!!!

ΔΕΝ έχω εμπιστοσύνη στο πως θα επηρεάσουν οι εκπαιδευτικοί, παπουδογιαγιάδες, φίλοι ακόμα κι εγώ τα ίδια μου τα παιδιά, δε σημαίνει τα πιστεύω, οι ιδιοτροπίες και αυτά που κάνω εγώ στη ζωή μου και τα έχουν ως πρότυπα αναγκαστικά τα παιδιά μου είναι σωστά!!!!!!!!

Να μην ανησυχεις τοτε,ασε το αγχος σε εμας που εχουμε αμυαλα παιδια:P ...........

για 5χρόνα, όχι ότι κι ότι παιδιά!!!!!!!!!

όσο για το άγχος άστα να πάνε

φίλτατη Harlow εσύ προσοχή μη φας πάλι καμιά κάρτα

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΧΑΡΙΣΜΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ.

Πιστευω οτι δεν χρειαζεται αμα δεν συμφωνουμε σε κατι (θρησκεια.. κομμα κλπ) να τα ισοπεδωνουμε ολα τα πιστευω του συνολου μονο και μονο για να αισθανομαστε εμεις καλα!Με μια καλη εκπαιδευση απο ολους τους γονεις για την διαφορετικοτητα.. η προσευχη και η απαλλαγη θα εχουν μηδαμινη σημασια!

Τότε γιατί στα σχολεία να μη γίνεται και προπαγάνδα υπέρ του πλειοψηφούντος στις τελευταίες εκλογές κόμματος αφού το επέλεξε η πλειονότητα των πολιτών; Να μια καλή ιδέα! Εντάξει θα χρειάζεται να αλλάζει η ύλη κάθε 3-4 χρόνια, αλλά νομίζω ότι αφού θα το θέλει η πλειοψηφία, μπορεί και να γίνει.

3Wwep3.png

k8Q2p3.png

Ένιωσα τεράστια χαρά όταν σε ένα τμήμα μου είχα κόπτες που προσεύχονταν με τα χέρια ανοιχτά, Μάρτυρες του Ιεχωβά με τα χεράκια τους ενωμένα κάτω από το πιγούνι (η προσευχή που λέγαμε είχε πάρει "έγκριση" από τον ιερέα τους), μουσουλμανάκια στα τέσσερα, ορθόδοξα χριστιανόπουλα να κάνουν και το σταυρό τους και ένα ντεμί σεζόν (που η μαμά του δεν είχε συγκεκριμένο προσανατολισμό ή απαίτηση) απλά να στέκεται όρθιο ή να αντιγράφει ό,τι έκαναν τα άλλα.

Τέλεια εικόνα! Τυχερή που είσαι!

3Wwep3.png

k8Q2p3.png

Αλκυόνη τώρα πια δεν νιώθω οτι μπορώ να πιστέψω σε κάτι συγκεκριμένο δυαντά... είναι και η εκκλησία με τα χίλια της κακά που δεν μπορώ να παραβλέψω, όταν για πολλά πολλά χρόνια βλέπεις τα πράγματα από μία οπτική γωνία το μάτι έχει γυμναστεί να βλέπει με ένα συγκεκριμένο τρόπο, δύσκολα γυρνάει εντελώς, το βλέπει το διαφορετικό, το δέχεται, αλλά αυτό δεν φτάνει στην καρδιά... βασικά, και επειδή την βλέπω την κάρτα να ρχεται ούτως ή αλλως, το να μαθαίνεις ένα παιδί να μήν πιστεύει σε τίποτε, σε εμένα δλδ, είχε ως αποτέλεσμα να μήν πιστεύω ουσιαστικά σε τίποτε γενικά, επικύνδινος δρόμος, ειδικά για δύσκολες στιγμές... σε κάνει ώρες ώρες κυνικό, μηδενιστή, καχύποπτο και σίγουρα μοναχικό...

πεονύ, θα ήταν αγένεια να μήν απαντήσω:P:p, θα την φάω την κάρτα όπως προείπα, γουατ δε χεκ,

.... στην κόρη μου λοιπόν, λέω οτι υπάρχει χριστούλης! και μωάμεθ! (έχει αλβανάκι μουσουλμανάκι στον παιδικό) και αι βασίλης! και οτι όλοι έχουμε έναν δικό μας θεούλη, όποιον θέλουμε! και της είπα και οτι όλοι αγαπάνε τον θεούλη της σαν την μαμά και τον μπαμπά τους, γι' αυτό προσέχουμε τι λέμε για τους θεούληδες του ενός και του άλλου, και καμία κουβέντα παραπάνω, όταν με ρωτάει, προσπαθώ να απαντώ μόνο με τα βασικά, και όταν με ρώτησε αφού πεθάνουμε τί γίνεται, της είπα πως κανείς δεν ξέρει στα σίγουρα, όλοι όμως έχουν και από μια ιστορία να πουν, το μόνο σίγουρο είναι οτι δυστυχώς φεύγουμε από εδώ και δεν βλέπουμε πια και δεν μας βλέπουνε οι γύρω μας...

και ο θεός βοηθός πεονύ! μιας και πολύ τον μελετήσαμε!

s-age.png

.

Miriki, συγνώμη αλλά τι σημαίνει ''αρνείτε συστηματικά΄΄ ? Δεν έφτανε μόνο μια άρνηση του και να την δεκτείς ?

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα παιδιά που δεν θέλουν να συμμετέχουν πρέπει να στέκονται όρθια - σαν τιμωρία ενα πράγμα μου φαίνεται

Ισως πρέπει να βρεθεί κάτι πιο πρακτικό. Δεν μπορούν να καθήσουν σε μια γωνιά να ζωγραφίσουν πχ ήσυχα χωρίς να ενοχλούν - αρα να σέβονται?

Συγνώμη αλλά όταν στέκονται όρθια μαζί με τους άλλους που λένε την προσευχή είναι σαν να ψιλοσυμμετέχουν.

Δεν βλέπω τον παραλληλισμό με τον εθνικό ύμνο.

Τα λέω αυτά γιατί πραγματικά πιστεύω ότι αν θέλουμε να διευκολύνουμε τα παιδιά που είτε τα ίδια ή οι γονείς έχουν αποφασίσει να μην συμμετέχουν στα θρησκευτικά πρέπει πρώτα να το αποδεκτούμε και να ψάξουμε να βρούμε τρόπους να το κάνουμε λειτουργικό, όσο πρέπει τα παιδιά που δεν προσεύχονται να σεβαστούν τους υπόλοιπους που προσεύχονται τόσο πρέπει και οι υπόλοιποι να σεβαστούν αυτά.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...