Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

βάφτιση για γέλια

fito

Recommended Posts

Διαφημίσεις

:D:D:D:D:D

Τι ζόρι τράβαγε και η νονά!!!!!!!Πάντως καλά ξηγήθηκε η μαμά, αφού έσκισε τα χαρτιά!Πολύ δυναμική!!!!

Πολύ αργά για να είναι εγκαίρως, αλλά πολύ νωρίς για να είναι αδύνατον!

Καλά της έκανε η μαμά! Και ένα χέρι ξύλο μετά! Άκου πρωτοβουλίες η νονά...:rolleyes:

Πάντως έχω ακούσει από κοπέλες ότι θέλουν να γίνουν νονές μόνο και μόνο για να δώσουν το όνομά τους!!!:shock::shock:

EkcAp3.png

Πρώτον, η μαμά που έχει χωρήσει και έχει την επιμέλεια, δεν δίνει όποιο όνομα θέλει στο παιδί. Η επιλογή του ονόματος είναι μέρος της γονικής μέριμνας, την οποία έχουν (πλην ελλαχίστων εξαιρέσεων) και οι δύο γονείς.

Δεύτερον, σύμφωνα με την θρησκευτική μας παράδοση (την οποία υποθέτω αποδεχόμαστε, εφόσον βαφτιζουμε τα παιδιά μας), το όνομα το δίνει η νονά και ο νονός;);). Ο παπάς είναι υποχρεωμένος να επαναλάβει το όνομα που θα πει η νονά, όπως θα το πει (αν πχ. ο νονός πει Μιχαήλ, ο παπάς θα βαφτίσει Μιχαήλ, αν πει Μιχάλης, έτσι θα βαφτίσει η παπάς).

Εννοείται βέβαια ότι όταν θέλεις να βαφτίσεις ένα παιδάκι, αρχικά σέβεσαι τους γονείς του και την επιλογή ονόματος που έχουν κάνει.....

Τι απαραδεκτα πραγματα ειναι αυτα? καλα εχθροι ειναι με τη νονα? Τυπικα βεβαια ετσι οπως τα λεει η maya ειναι αλλα ηθικα δεν ειναι καθολου σωστο. Με ποιο δικαιωμα χαλαει ετσι το μυστηριο η νονα και στενοχωρει τοσους ανθρωπους ? Τοσο σημαντικο της ηταν πια να αλλαξει το όνομα? Μου δειχνει κακο ανθρωπο παντως εμενα.

Και εν πασει περιπτωσει δεν μπορει η νονα να παιρνει αποφασισεις για λογαριασμο των γονιων. Τελικα Λουκία ποια ηταν η ίδια? :confused::lol:

Όλα είναι μια ιδέα...

Διαφημίσεις

Το ότι βαπτίζουμε τα παιδιά μας δεν συνεπάγεται κιόλας ότι αποδεχόμαστε την θρησκευτική μας παράδοση. Νομίζω ότι μας επιβάλλεται. Αν υπάρχει άλλος τρόπος, πείτε τον, μπορεί και να σφάλω εγώ.

ster τιποτα δεν μας επιβαλλεται σημερα. ποσες μαμαδες απο εδω μεσα εχουν κανει ονοματοδοσια στα παιδια τους χωρις κανενα προβλημα; προτιμω κατι τετοιο απο βαπτισεις "καραγκιοζ μπερντε" σαν και αυτη. το θεμα ειναι αλλο: ποσο κριμα που οι γονεις δεν μπορεσαν να συμφωνησουν ουτε στο ονομα, γιατι για να φτασει η νονα να παριστανει τον δικαιο κριτη φανταζομαι τι ειχε προηγηθει. ουτε ομως και η συμπεριφορα της νονας ειναι αξια συγχαρητηριων. ποια νομιζει οτι ειναι αυτη και αποφασιζει για ενα ονομα που θα ακολουθει το παιδι για ολη του τη ζωη; δεν εχει σημασια αν ονομαζεται Λουκια, Μαρια ή Θεοπιστη. η κινηση της ηταν απαραδεκτη. δυστυχως ομως η μικρη θα ονομαζεται Λουκια οσα χαρτια και να σκισει η αγανακτησμενη μανα. ο ιερεας απλως θα φτιαξει καινουρια δηλωση βαπτισης προς αντικατασταση της φθαρεισας και το ονομα θα παραμεινει το ιδιο.

lRR9p3.png

Δεύτερον, σύμφωνα με την θρησκευτική μας παράδοση (την οποία υποθέτω αποδεχόμαστε, εφόσον βαφτιζουμε τα παιδιά μας), το όνομα το δίνει η νονά και ο νονός;);). Ο παπάς είναι υποχρεωμένος να επαναλάβει το όνομα που θα πει η νονά, όπως θα το πει (αν πχ. ο νονός πει Μιχαήλ, ο παπάς θα βαφτίσει Μιχαήλ, αν πει Μιχάλης, έτσι θα βαφτίσει η παπάς).

Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Επειδή έχουμε παπά στην οικογένεια, ξέρω ότι ρωτά τους γονείς πάντα πριν τη βάφτιση για το όνομα, για να μην υπάρξουν τέτοια παρατράγουδα. Συχνά οι ανάδοχοι έχουν τέτοιο τρακ, που λένε άλλα αντί άλλων εκείνη τη στιγμή, αλλά ο παπάς σαν να μην άκουσε συνεχίζει με το όνομα που του είπαν οι γονείς εξ αρχής.

Για την περίπτωση της "Λουκίας", αν έχει γίνει ήδη ονοματοδοσία, νομικά δεν έχει σημασία με ποιο όνομα βαφτίστηκε. Όπως και οι ενήλικες που αλλάζουν θρησκεία και παίρνουν καινούργιο όνομα, διατηρούν στην ταυτότητα το παλιό τους, εκτός αν υποβληθούν στη διαδικασία αλλαγής ονόματος.

Το ότι βαπτίζουμε τα παιδιά μας δεν συνεπάγεται κιόλας ότι αποδεχόμαστε την θρησκευτική μας παράδοση. Νομίζω ότι μας επιβάλλεται. Αν υπάρχει άλλος τρόπος, πείτε τον, μπορεί και να σφάλω εγώ.

Άλλος τρόπος να κάνεις τι; Το παιδί σου Χριστιανό; Μόνο αυτός (του βαφτίσματος).

Αν δεν σε ενδιαφέρει να το κάνεις Χριστιανό, αλλά να του δώσεις όνομα, κάνεις ονοματοδοσία. Κανένας δεν σου επιβάλλει να βαφτίσεις το παιδί σου απλά και μόνο για να του δώσεις όνομα.

το θεμα ειναι αλλο: ποσο κριμα που οι γονεις δεν μπορεσαν να συμφωνησουν ουτε στο ονομα, γιατι για να φτασει η νονα να παριστανει τον δικαιο κριτη φανταζομαι τι ειχε προηγηθει. ουτε ομως και η συμπεριφορα της νονας ειναι αξια συγχαρητηριων. ποια νομιζει οτι ειναι αυτη και αποφασιζει για ενα ονομα που θα ακολουθει το παιδι για ολη του τη ζωη; δεν εχει σημασια αν ονομαζεται Λουκια, Μαρια ή Θεοπιστη. η κινηση της ηταν απαραδεκτη. δυστυχως ομως η μικρη θα ονομαζεται Λουκια οσα χαρτια και να σκισει η αγανακτησμενη μανα. ο ιερεας απλως θα φτιαξει καινουρια δηλωση βαπτισης προς αντικατασταση της φθαρεισας και το ονομα θα παραμεινει το ιδιο.

Σαφώς και η νονά δεν είναι άξια συγχαρητηρίων, αλλά ας μην κρίνουμε τόσο εύκολα όταν δεν ξέρουμε όλη την ιστορία. Δύο γονείς εν διαστάσει που δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για το όνομα μετά από τόσους μήνες και η νονά στη μέση... μπορώ να φανταστώ τραγελαφικά σενάρια. Κάποτε βάφτισε η μαμά μου ένα κοριτσάκι που οι γονείς και τα πεθερικά δεν συμφωνούσαν για το όνομα. Σκεφτείτε ότι της είπαν τι όνομα αποφάσισαν μέσα στην εκκλησία, λίγο πριν ξεκινήσει το μυστήριο, μέχρι τότε δεν είχε ιδέα πώς θα το πει. Και δεν ήταν και σε διάσταση οι γονείς (χώρισαν όμως μετά από μερικά χρόνια...). Η θέση της μαμάς μου ως νονάς ήταν πάρα πολύ λεπτή τότε, παρότι οι γονείς του μωρού ήταν και οι δύο συζητήσιμοι και όχι στα πρόθυρα του διαζυγίου, που όσο να 'ναι επιβαρύνει τις σχέσεις. Στο τραπέζι που έγινε μετά τη βάφτιση, οι δύο πεθερές του ζευγαριού ούτε κοιτάζονταν μεταξύ τους, όχι να μιλήσουν κιόλας!

Εμένα μου φαίνεται ότι την πρήξαν τη νονά (ξέρετε πώς γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις... σε πιάνει η μία πεθερά σου λέει να βάλεις έτσι το όνομα, σε πιάνει η άλλη σου λέει άκου να δεις, αυτό το όνομα θα πεις, μετά σε πιάνει η κουνιάδα, μετά ο πεθερός κ.ο.κ.) οπότε και η κοπέλα είπε έτσι μου είστε, πάρτε ένα άσχετο όνομα να ξεμπερδεύουμε. Αλλά ό,τι και να έγινε, να φτάσει η μάνα σε τέτοιο σημείο υστερίας που να καλέσουν την αστυνομία... τι να πω... αυτά είναι ρεζιλίκια.

Διαφημίσεις

Δεν είναι κάποια ιδιαίτερη διαδικασία. Πάνε οι γονείς στο Ληξιαρχείο που είναι γραμμένο το παιδί και δηλώνουν τι όνομα θέλουν να του δώσουν. Το μόνο που πρέπει να έχουν μαζί είναι τις ταυτότητές τους.

Σαφώς και η νονά δεν είναι άξια συγχαρητηρίων, αλλά ας μην κρίνουμε τόσο εύκολα όταν δεν ξέρουμε όλη την ιστορία. Δύο γονείς εν διαστάσει που δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για το όνομα μετά από τόσους μήνες και η νονά στη μέση... μπορώ να φανταστώ τραγελαφικά σενάρια. Κάποτε βάφτισε η μαμά μου ένα κοριτσάκι που οι γονείς και τα πεθερικά δεν συμφωνούσαν για το όνομα. Σκεφτείτε ότι της είπαν τι όνομα αποφάσισαν μέσα στην εκκλησία, λίγο πριν ξεκινήσει το μυστήριο, μέχρι τότε δεν είχε ιδέα πώς θα το πει. Και δεν ήταν και σε διάσταση οι γονείς (χώρισαν όμως μετά από μερικά χρόνια...). Η θέση της μαμάς μου ως νονάς ήταν πάρα πολύ λεπτή τότε, και φανταστείτε ότι οι γονείς του μωρού ήταν και οι δύο συζητήσιμοι και όχι στα πρόθυρα του διαζυγίου, που όσο να 'ναι επιβαρύνει τις σχέσεις. Και παρόλο που δεν ήρθε η αστυνομία, στο τραπέζι που έγινε μετά τη βάφτιση, οι δύο πεθερές του ζευγαριού ούτε κοιτάζονταν μεταξύ τους, όχι να μιλήσουν κιόλας!

Εμένα μου φαίνεται ότι την πρήξαν τη νονά (ξέρετε πώς γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις... σε πιάνει η μία πεθερά σου λέει να βάλεις έτσι το όνομα, σε πιάνει η άλλη σου λέει άκου να δεις, αυτό το όνομα θα πεις, μετά σε πιάνει η κουνιάδα, μετά ο πεθερός κ.ο.κ.) οπότε και η κοπέλα είπε έτσι μου είστε, πάρτε ένα άσχετο όνομα να ξεμπερδεύουμε. Αλλά ό,τι και να έγινε, να φτάσει η μάνα σε τέτοιο σημείο υστερίας που να καλέσουν την αστυνομία... τι να πω... αυτά είναι ρεζιλίκια.

αυτο μου συνεβη και εμενα οταν βαφτισα τη βαφτηστηρα μου. ακριβως το ιδιο, μονο που επεφταν και καταρες!!!!!

στο θεμα της νονας εξακολουθω να εχω αντιρρησεις γιατι αν σε πρηζουν ολοι απλα δεν κανεις τη βαπτιση μηπως ετσι και ταρακουνηθουν. οταν βλεπεις οτι η μαμα ειναι τρελοκομειο, ο μπαμπας αλλου και το σοι "σε ολα τα σπιτια ενας τρελος και στο δικο μας ολοι" την κανεις με ελαφρα γιατι οσο καλες προθεσεις και να εχεις στο τελος τρως το ξυλο, οπως και εγινε. στη δικη μου βαπτιση οπως προανεφερα γινοταν το "ελα να δεις και να γελασεις". οταν απειλησα οτι δεν θα βαπτισω το κοριτσακι τοτε πεσαν οι τονοι, οι γονεις του κουμπαρου μου δεν μπηκαν στο ναο, εγινε το μυστηριο και μετα στο τραπεζι καταριοντουσαν ο ενας τον αλλον.

lRR9p3.png

Αν υπάρχει άλλος τρόπος να δώσουμε όνομα στα παιδιά μας? Φυσικά και υπάρχει. Ο πολιτικός τρόπος (ονοματοδοσία). Άλλωστε, όπως μάθαμε και στα θρησκευτικά, με τη βάφτιση δεν δίνεις όνομα, δίνεις θρήσκευμα. Οπότε, πρέπει να σέβεται κανείς τους κανόνες του θρησκεύματος που δίνει στο παιδί.....

Για το ηθικό του πράγματος και τον κακό τρόπο της νονάς, συμφωνώ.... εννοείται....

Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Επειδή έχουμε παπά στην οικογένεια, ξέρω ότι ρωτά τους γονείς πάντα πριν τη βάφτιση για το όνομα, για να μην υπάρξουν τέτοια παρατράγουδα. Συχνά οι ανάδοχοι έχουν τέτοιο τρακ, που λένε άλλα αντί άλλων εκείνη τη στιγμή, αλλά ο παπάς σαν να μην άκουσε συνεχίζει με το όνομα που του είπαν οι γονείς εξ αρχής.

Σύμφωνα με το τελετουργικό και αν ο παπάς είναι τυπικός, πρέπει να βάλει το νονό να επαναλάβει το ονομα σωστά (το ξέρω, το έχω πάθει). Τους γονείς φυσικά και τους ρωτάει ο παπάς. Ότι θέλουν αυτοί ονομάζεται το παιδί και, εννοείται ότι ο καθε φυσιολογικός νονός θα πει αυτό που θα του πούνε οι γονείς!

Για την περίπτωση της "Λουκίας", αν έχει γίνει ήδη ονοματοδοσία, νομικά δεν έχει σημασία με ποιο όνομα βαφτίστηκε. Όπως και οι ενήλικες που αλλάζουν θρησκεία και παίρνουν καινούργιο όνομα, διατηρούν στην ταυτότητα το παλιό τους, εκτός αν υποβληθούν στη διαδικασία αλλαγής ονόματος

Δεν την 'κόβω' τη Λουκία για ονοματοδοσία, εδώ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν οι γονείς για το όνομα, θα πήγαιναν ΜΑΖΙ να κάνουν ονοματοδοσία στο παιδί? Δύσκολο:lol::lol::lol::lol:

Διαφημίσεις

Επίσης η βάφτιση σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση δε συνδέεται αναγκαστικά με την ονοματοδοσία. Με τη βάφτιση αυτό που γίνεται είναι ότι γίνεσαι Χριστιανός. Το όνομα κανονικά το παίρνεις στις 8 ημέρες με διάβασμα ευχής. Έτσι κάναμε κι εμείς με τη Μαρία μας.

Στην Αγγλία που ζω πρέπει να δηλώσεις το όνομα του παιδιού σου μεχρι αυτό να γίνει 40 ημερών. Δηλώσαμε το όνομά της στο ληξιαρχείο και πήγαμε όταν ήταν 10 ημερών στην εκκλησία για την ευχή της ονοματοδοσίας. Ήρθαμε στην Ελλάδα και τη γράψαμε στην οικογενειακή μας μερίδα με το ονοματεπώνυμό της πριν βαφτιστεί.

Αλλά κι αυτή η νονά του περιστατικού βρε παιδιά! Χάθηκε να του έβγαζε ένα συνηθισμένο όνομα; Κατερίνα, Χριστίνα, Γεωργία... Ήθελε να διαιωνίσει το δικό της όνομα (συγγνώμη Λουκίες, δεν έχω κάποιο πρόβλημα με το όνομα, αλλά είναι που δεν είναι και πολύ συνηθισμένο)

Σκέφτομαι σωστά = νιώθω καλά

Δεν την 'κόβω' τη Λουκία για ονοματοδοσία, εδώ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν οι γονείς για το όνομα, θα πήγαιναν ΜΑΖΙ να κάνουν ονοματοδοσία στο παιδί? Δύσκολο:lol::lol::lol::lol:

Χαχαχα πες το ψέματα!!

Αλλά κι αυτή η νονά του περιστατικού βρε παιδιά! Χάθηκε να του έβγαζε ένα συνηθισμένο όνομα; Κατερίνα, Χριστίνα, Γεωργία... Ήθελε να διαιωνίσει το δικό της όνομα (συγγνώμη Λουκίες, δεν έχω κάποιο πρόβλημα με το όνομα, αλλά είναι που δεν είναι και πολύ συνηθισμένο)

Μπορεί να το έκανε για σπάσιμο ή από αμηχανία. Πάντως εμένα το Λουκία μ' αρέσει :)

Σύμφωνα με το τελετουργικό και αν ο παπάς είναι τυπικός, πρέπει να βάλει το νονό να επαναλάβει το ονομα σωστά (το ξέρω, το έχω πάθει). Τους γονείς φυσικά και τους ρωτάει ο παπάς. Ότι θέλουν αυτοί ονομάζεται το παιδί και, εννοείται ότι ο καθε φυσιολογικός νονός θα πει αυτό που θα του πούνε οι γονείς!

Έχεις δίκιο. Πάντως και να μην υπάρχει κακή πρόθεση, είναι απίστευτο το τι λένε οι νονοί μέσα στο black-out τους: ονόματα διαφορετικού φύλου, μεγαλύτερων αδερφιών, παρατσούκλια, ή και το δικό τους όνομα, όχι για να το διαιωνίσουν, αλλά όπως θα φώναζαν "παρών!".

Έχεις δίκιο. Πάντως και να μην υπάρχει κακή πρόθεση, είναι απίστευτο το τι λένε οι νονοί μέσα στο black-out τους: ονόματα διαφορετικού φύλου, μεγαλύτερων αδερφιών, παρατσούκλια, ή και το δικό τους όνομα, όχι για να το διαιωνίσουν, αλλά όπως θα φώναζαν "παρών!".

Κι εμάς η νονά μας άλλα αντί άλλων είπε... αλλά το έσωσε ο παπάς (ο οποίος μας είχε ρωτήσει από πριν τι όνομα θα βάλουμε) :cool:

στη δικη μου βαπτιση οπως προανεφερα γινοταν το "ελα να δεις και να γελασεις". οταν απειλησα οτι δεν θα βαπτισω το κοριτσακι τοτε πεσαν οι τονοι, οι γονεις του κουμπαρου μου δεν μπηκαν στο ναο, εγινε το μυστηριο και μετα στο τραπεζι καταριοντουσαν ο ενας τον αλλον.

Μπράβο σου που πάτησες πόδι! Κάποιες φορές είναι απαραίτητο.

Κι εμάς η νονά μας άλλα αντί άλλων είπε... αλλά το έσωσε ο παπάς (ο οποίος μας είχε ρωτήσει από πριν τι όνομα θα βάλουμε) :cool:

Και αυτό πάλι με το άγχος των νονών....Και εμάς είπε λάθος το δεύτερο όνομα της κόρης μου...Αισθάνθηκα λίγο άσχημα, να πω την αλήθεια...

Έλα μου ντε... η δικιά μας γενικά δεν είναι καθόλου ψύχραιμη, την είχαμε ψυλλιαστεί από το γάμο τη δουλειά :lol: αλλά τη συγκεκριμένη μέρα της πήγαν και άλλα πράγματα στραβά, π.χ. έφτασε στην εκκλησία, έβγαλε τα βαφτιστικά και ανακάλυψε ότι έλλειπαν τα εσώρουχα (!!!) οπότε ως ένα βαθμό τη δικαιολογώ που ήταν τρακαρισμένη. Ευτυχώς μιλούσε αρκετά σιγανά οπότε μάλλον δεν κατάλαβε κανείς άλλος ότι μπουρδούκλωσε το όνομα. Ήταν και γρήγορος ο παπάς, το επανέλαβε σωστά αμέσως, πάλι καλά!

Εσάς τι έγινε τελικά; Σας βοήθησε ο παπάς ή βάλατε στο παιδί λάθος όνομα;

Εγώ που το είπα το παιδί Άκη? Όπως το φωνάζαμε δηλαδή. Με κοίταξε η μάνα έντρομη, ο μπαμπάς έτοιμος να ξεραθεί, οι γιαγιάδες με οίκτο και ο παπάς με ερωτηματικό, τύπου: κάτι άλλο δεν είχαμε πει?

Μετά ξέχασα εντελώς το όνομα από τη ντροπή μου, μετά όλο το εκκλησίασμα (ξένοι και συγγενείς) φώναξαν το όνομα του παιδιού, μετά ο παπάς με κοίταξε με απορία, άντε χριστιανή μου, τελείωνε, είπα το όνομα και από τότε έχω να πατήσω στην εκκλησία αυτή!

Υπάρχουν και χειρότερα. Το γιο μιας φίλης μου (Μιχαήλ) τον είπε η νονά σωστά και τον είπε ο παπάς Μιχάλιο (εκ του Δημήτριο, Γρηγόριο, Σταμάτιο, Γεώργιο κλπ κλπ). :lol::lol::lol::lol::lol:

Εσάς τι έγινε τελικά; Σας βοήθησε ο παπάς ή βάλατε στο παιδί λάθος όνομα;

Το διόρθωσε γρήγορα η ίδια, αλλά ένα σχετικό γέλιο έπεσε στην εκκλησία...Ο παπάς ήταν στον κόσμο του, δεν πρέπει να θυμόταν και τα δύο ονόματα...

Εγώ νομίζω οτι δεν έγινε από πρόθεση. Απλώς η νονά ήταν κι αυτή τόσο πιεσμένη με την όλη κατάσταση που όταν τη ρώτησε ο παπάς "και το όνομα αυτής;" νόμισε οτι τη ρωτούσε το όνομά της (προφανώς δεν είχε και μεγάλη επαφή με τη διαδικασία του μυστηρίου) και απάντησε πολύ φυσικά σαν να τη ρωτούσαν "πώς σε λένε;"

Πάντως θεωρώ τραγικό να γίνονται τέτοια γεγονότα, να κοντεύουν να χωρίσουν ζευγάρια γιατί δε μπορούν να συμφωνήσουν στο όνομα του παιδιού (αν και προφανώς υπάρχουν βαθύτερα θέματα στο ζευγάρι για να φτάνει σε τέτοιο σημείο).

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...