Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Μπορώ να θηλάσω ξένο μωρό;

Recommended Posts

marandnik, καταλαβαίνω το σκεπτικό σου εν μέρει, όμως στα παιδιά σου βουρτσίζεις τα δόντια τους με την δική σου οδοντόβουρτσα; Υποθέτω όχι, γιατί κι αυτό είναι ανθυγιεινό. Αυτό ομως σημαίνει ότι είναι ανθυγιεινό και να τα θηλάσεις;

jv42p3.png

DfUyp2.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 109
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

marandnik, καταλαβαίνω το σκεπτικό σου εν μέρει, όμως στα παιδιά σου βουρτσίζεις τα δόντια τους με την δική σου οδοντόβουρτσα; Υποθέτω όχι, γιατί κι αυτό είναι ανθυγιεινό. Αυτό ομως σημαίνει ότι είναι ανθυγιεινό και να τα θηλάσεις;

Βρε Palladin, κάπου με έχασες.:cool:

Πώς ακριβώς καταλήξαμε ότι επειδή δεν χρησιμοποιώ την ίδια οδοντόβουρτσα με τα παιδιά μου, θα ήταν ανθυγιεινό και να τα θηλάσω και εγώ η ίδια, δεν κατάλαβα....:roll:

Να σου το πω κι αλλιώς. Εσύ, ας πούμε θα χρησιμοποιούσες χωρίς δεύτερη σκέψη το ίδιο ξυραφάκι με τις φίλες σου; Αν, όχι, για ποιο λόγο δεν θα το χρησιμοποιούσες; (προεξοφλώ το όχι, δηλαδή :wink:)

.....δε νομίζω τάκη....

Βρε Palladin, κάπου με έχασες.:cool:

Πώς ακριβώς καταλήξαμε ότι επειδή δεν χρησιμοποιώ την ίδια οδοντόβουρτσα με τα παιδιά μου, θα ήταν ανθυγιεινό και να τα θηλάσω και εγώ η ίδια, δεν κατάλαβα....:roll:

Να σου το πω κι αλλιώς. Εσύ, ας πούμε θα χρησιμοποιούσες χωρίς δεύτερη σκέψη το ίδιο ξυραφάκι με τις φίλες σου; Αν, όχι, για ποιο λόγο δεν θα το χρησιμοποιούσες; (προεξοφλώ το όχι, δηλαδή :wink:)

Όχι, δεν θα χρησιμοποιούσα ίδιο ξυραφάκι με την φίλη μου, ούτε την οδοντόβουρτσά της. Όμως, όπως λες κι εσύ εδώ

Επειδή ανέφερες

Για μένα είναι καθαρά θέμα υγιεινής. Δεν θα δίναμε στο παιδί μας νερό από ποτήρι που έχει πιεί άλλος, δεν μοιραζόμαστε την οδοντόβουρτσά μας, το ξυραφάκι μας, την πετσέτα μας....

Δεν του δίνουμε και ξένο στήθος.:roll:

Όσο υγιής και να υποστηρίζει ότι είναι κάποιος, δεν θα πίναμε από το ίδιο ποτήρι μ' αυτόν. Για ποιο λόγο θα αφήναμε ένα μωρό λίγων μηνών;

συμφωνώ ότι δεν θα έδινα στο παιδί μου νερό από το ποτήρι που ήπιε άλλος, ούτε από οδοντόβουρτσα άλλου. Όμως, αυτό για μένα, δεν είναι επιχείρημα για να μην το αφήσω να θηλάσει από φίλη μου. Γιατί, ούτε με την δική μου οδοντόβουρτσα την αφήνω να πλύνει τα δόντια της, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν την αφήνω να θηλάσει από μένα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Ελπίζω να τα γράφω κατανοητά, γιατί η μικρή ακόμα δεν κοιμάται και με τραβολογάει

jv42p3.png

DfUyp2.png

Και όμως το να θηλάσει το παιδί σου από κάποια άλλη μαμά ενέχει τους ίδιους ή και περισσότερους κινδύνους με το να χρησιμοποιήσει το ξυραφάκι της.

Απλά, το διαφορετικό ξυραφάκι είναι μια σύμβαση που έχουμε αποδεχτεί και μάθει να ζούμε μ' αυτή στην κοινωνία μας. Από την άλλη, το θηλασμό φαίνεται να τον βλέπεις περισσότερο συναισθηματικά και γι'αυτό δεν συνειδητοποιείς ότι οι κίνδυνοι είναι ίδιοι.

Από την φίλη μας την llli, για να μην με περνάς και για υποχόνδρια :cool:

Although rare, Leaders do receive questions from mothers about wet nursing and cross nursing. La Leche League does not encourage or suggest wet nursing or cross nursing of infants. Indeed, the practice is discouraged for a number of physical and psychological reasons.

If a mother says she plans to cross nurse we can point out the hazards. Most important is the hazard of potential infection for mother and baby. In recent years, the media have reported various "new" viruses and diseases. We are all more aware that the possibility of transmitting infections is heightened. Fear of infection has caused mothers who once shared breastfeeding in a child care situation to no longer consider cross nursing as an option.

The mother who is cross nursing may experience a reduced supply of milk for her own baby. Nursing another baby during the day may leave the cross nursing mother with an inadequate amount of milk for her own baby later in the day. Various factors including the ages of the two babies and the regularity of the cross nursing schedule would affect whether or not the cross nursing mother's milk supply would build up to meet the needs of both babies.

Babies of different ages require a specific composition of milk. Milk from the baby's own mother will provide the exact make-up the infant needs; another mother whose baby is not the same age may not provide the same components.

Cross nursing can also affect the baby psychologically. A difference in the let down, either in the timing or in the forcefulness, can confuse and frustrate an infant. In many cases, a baby will refuse to nurse from a cross nursing mother/ child care provider, especially if the baby is four months or older.

In 1981, Krantz and Kupper published an article, "Cross-nursing: Wet-nursing in a Contemporary Context." In this study, mothers of four-month-old babies said that when cross nursing, the babies "looked puzzled" when offered the breast of the "other" mother. One baby, although she latched on and nursed well, became disturbed if the surrogate mother spoke while nursing. The baby "stopped nursing and whimpered" each time the woman spoke and continued to do so until the woman stopped talking. The involvement of a substitute nursing mother also detracts from the unique bonding a nursing mother and her baby share.

If a mother asks about cross nursing, a Leader can suggest that a substitute nursing mother needs to be screened carefully using the following criteria:

• She should be healthy, well-nourished and taking no medication. Ideally, she has an infant about the same age as the one she would be cross nursing.
  • She should be screened for tuberculosis, syphilis, hepatitis-associated antigen, cytomegalovirus, herpes virus, HIV and other infectious agents.
  • She should not smoke, drink alcohol, or consume large amounts of caffeinated or artificially sweetened beverages.
  • Her own infant should be healthy, gaining well and free of all infections.

Πηγή: http://www.llli.org/llleaderweb/lv/lvjulaug95p53.html

P.S .Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες και οι υπόλοιποι λόγοι που αναφέρονται πέραν από αυτόν της υγιεινής.

.....δε νομίζω τάκη....

Στον πρώτο μου γιο, είχα τόσο πολύ γάλα που στην αρχή το πετούσα...δεν ήξερα για τα σακουλάκια κατάψυξης ...μια μέρα ήρθε η διπλανή -που είχε μωράκι μεγαλύτερο από το δικό μου και δεν μπορούσε να θηλάσει για κάποιο λόγο, με είδε να πετάω το περίσσιο γάλα , και μου πρότεινε να της το δίνω...έτσι κι έγινε, για περίπου τρεις -τέσσερις μήνες , της γέμιζα ένα μπουκαλάκι μετά από κάθε θηλασμό σχεδόν...και το έδινε στο δικό της. Δεν το έβαλα ποτέ στο στήθος το μωράκι εκείνο, ούτε ένιωθα πως ήθελα να το κάνω...Ο παιδίατρος ήταν σύμφωνος και δεν υπήρξε ποτέ κανένα πρόβλημα.

Διαφημίσεις

Κατ΄αρχήν δεν αντιδικούμε. Συζητάμε... ή αυτό νομίζω εγώ... Το συγκεκριμένο είναι προσωπικό ζήτημα και προφανώς η καθεμιά έχει την άποψή της. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος.

Φυσικα και δεν αντιδικουμε...αν σου ακουστηκα αποτομη συγγνωμη.Οπως ειπα κι εγω το θεμα ειναι καθαρα προσωπικο.

Αφού το προσωποποιείς όμως, σου απαντώ:

Ναι, τα θέματα υγιεινής αλλά και ψυχικής ασφάλειας του παιδιού μου είναι πολύ σημαντικά ακόμα κι αν πρόκειται να το αφήσω για μισή ώρα. Εξίσου σημαντικό είναι το τι τρώει, το πώς τρώει και το από ποιον τρώει.

Κι εγώ δεν θα ήμουν πολύ άνετη στο να θηλάσει το παιδί μου άλλη μαμά παρότι έχω νιώσει την ανάγκη σε δεδομένη στιγμή να θηλάσω άλλο παιδί ή να του δώσω το γάλα μου.

Αυτο που λες οπωςξαναειπα δεν το καταλαβαινω...δε μου ετυχε ποτε και δε μπορω να φανταστω για ποιο λογο θα ενιωθα εγω την αναγκη να θηλασω ενα ξενο παιδι.

Όταν έχασα όλο το απόθεμα που είχα στην κατάψυξη, φίλες θηλάζουσες (από το φόρουμ !) προσφέρθηκαν να μου δώσουν γάλα. Εκτίμησα ιδιαίτερα την προσφορά τους. Μ' αυτή την αφορμή και κάποιες άλλες προβληματίστηκα για το πώς είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε ως αυτονόητη εναλλακτική τη σκόνη σ' ένα κουτί και να αναρωτιόμαστε ή -πολύ περισσότερο- να ανατριχιάζουμε στη σκέψη του να δώσουμε γάλα άλλης μαμάς... Αυτούς τους προβληματισμούς εξέφρασα παραπάνω.

Για μενα ειναι αλλο να πιει το παιδι αντλημενο γαλα απο αλλη μαμα (το οποιο εννοειται εχει ελεγχθει)...και αλλο να θηλασει απευθειας.Τωρα ετσι να μου δωσει η αλλη ενα μπουκαλι γαλα δικο της χωρις να εχω τη βεβαιοτητα του ποτε το αντλησε,πως το εχει συντηρισει,αν ειναι υγειης κλπ εγω δε θα ρισκαρα νομιζω να του το δωσω.

Προσωπικά θεωρώ το να θηλάσει το παιδί μας από άλλη μαμά ή το να θηλάσουμε εμείς άλλο μωρό και υγιεινό και υγιές αλλά και ασφαλές, υπό κάποιες προϋποθέσεις φυσικά.

Το να αρνείται το ίδιο το παιδί σαφώς είναι αντένδειξη. Εδώ όμως δεν συζητάμε τυχόν άρνηση του ίδιου του μωρού αλλά τις δικές μας επιλογές-προτιμήσεις.

Εσύ για παράδειγμα περιγράφεις ένα περιστατικό "φρίκης" που ενώ δεν έχει γίνει (παραπάνω λες ότι απλά το σκέφτηκε η πεθερά σου) για σένα είναι ήδη διαστροφικό (στο μήνυμα αυτό το περιγράφεις σαν να έχει γίνει και έχει σαφή σεξουαλικά υπονοούμενα). Καταλαβαίνω πώς το σκέφτεσαι, προσωπικά όμως θεωρώ ότι -κι αυτό αναφέρω παραπάνω- αυτό είναι απόρροια ενός "ταμπού" καθώς η κοινωνία μας "βλέπει" στο θηλασμό ερωτικές προεκτάσεις... Επέκταση αυτού είναι το ταμπού του παρατεταμένου θηλασμού.

Το αν εχει γινει ή οχι αυτο που περιεγραψα δυστυχως δε το γνωριζω.Μεσα μου νιωθω οτι εχει γινει.Θες το ενστικτο μου,θες οι αντιδρασεις του παιδιου,θες η συμπεριφορα της...πιστευω οτι το επιχειρησε.Και φυσικα το θεωρω διαστροφικο.Εντελως διαστροφικο.Προσεξε ομως...υπαρχει μια βασικη λεπτομερια...η πεθερα μου δεν ειναι θηλαζουσα.Αν ειχα αφησει το παιδι μο σε καποια κοπελα η οποια να ειχε κι αυτη μωρο και να θηλαζε και επειδη το δικο μου πειναγε να το εβαζε να θηλασει δε θα το θεωρουσα διαστροφικο.Και παλι δε θα μου αρεσε αλλα δε θα το θεωρουσα διαστροφικο.Το να βαζει ομως η αλλη ηλικιωμενη γυναικα το παιδι μου στο στηθος της ενω δεν εχει γαλα και φυσικα ολα αυτα εν αγνοια μου μονο διαστροφη μπορω να το θεωρησω.Ετσι και ειχα νταντα και την επιανα να κανει τετοιο πραγμα στο μωρο θα την ειχα πνιξει.Βεβαια το θεμα που συζηταμε αφορα το θηλασμο απο αλλη θηλαζουσα μαμα και ειναι διαφορετικο απο αυτο που περιεγραψα εγω οπτε ας μεινουμε σε αυτο.Απλα με πνιγει μεσα μου και φουτωνω καθε φορ που το σκεφτομαι.

Όσο για το πώς μπορεί να πάσχει η σχέση μιας μαμάς μ' ένα τόσο μικρό παιδί, σκέψου ότι η σχέση μιας μαμάς μπορεί να πάσχει ακόμα κι από την εγκυμοσύνη, πριν δηλ. το μωρό γεννηθεί... (π.χ. ανεπιθύμητη κύηση, μαμά ανέτοιμη ή φοβισμένη με τη γέννα, μαμά που βιώνει δύσκολη -ψυχολογικά-εγκυμοσύνη, μαμά που βιώνει ανεπιθύμητες καταστάσεις λόγω της εγκυμοσύνης και άμεσα ή έμμεσα θεωρεί το μωρό υπεύθυνο, έμβρυο με οργανικά προβλήματα και μη αποδοχή από τη μητέρα, "αστοχία" φύλου) ή και με τη γέννηση (τραύμα της ματαιοδοξίας λόγω μωρού άσχημου/ανάπηρου/πρόωρου, αναστάτωση ή ρήξη της σχέσης του ζευγαριού όπου το μωρό θεωρείται υπεύθυνο, "απαιτητικό" μωρό που δεν "ταιριάζει" με την ιδιοσυγκρασία της μαμάς κλπ.).

Θα συμφωνησω γενικα με τη marandnik...θα το δεχομουν μονο αν το παιδι μου κινδυνευε.Τωρα για να παω στ σουπερ μαρκετ οπως αναφερθηκε παραπανω θα μπορουσα να βρω μια αλλη λυση.Μιλαω καθαρα για μενα...δε το λεω για να θιχτει η κπελα.

H συγκεκριμένη ιστορία είναι λίγο άτοπη.Γιατί στην ουσία ο πατέρας σου "υιοθετήθηκε" απο τη θεία του για 2 χρόνια σχεδόν!Είναι λογικό να έχει δημιουργηθεί μεγάλο δέσιμο με την γυναίκα που τον μεγάλωσε για περίπου 2 χρόνια και λογικό να μην μπόρεσε να δεθεί πραγματικά με την μητέρα του!Αν μένανε κοντά οι δυο γυναίκες και η θεία του μόνο τον θήλαζε αλλά ο πατέρας σου μεγάλωνε κανονικά με την μητέρα του,όλα θα ήταν διαφορετικά!

Αν ήταν το πρώτο ποστ μετά το άνοιγμα του θέματος, θα είχες δίκιο. Οι αναφορές σε ομογάλακτους, κατοχή και συνθήκες ζωής-θανάτου, με έκαναν να αναφέρω το συγκεκριμένο περιστατικό. Και δεν είμαι καθόλου σίγουρη, ούτε και μπορεί κανείς να είναι, για το αν θα είχαν εξελιχθεί όλα διαφορετικά, αν η θεία του μπαμπά μου δεν τον είχε πάρει μαζί της και τον θήλαζε μόνο. Γιατί αυτό το "μόνο", σε ό,τι αφορά στον θηλασμό, απλά δεν υπάρχει, κατά την άποψή μου. Εξάλλου, πρόβλημα εκδηλώθηκε και από την πλευρά της φυσικής μητέρας (γιαγιάς μου), όπως προανέφερα.

Πέρα από αυτά, για να τοποθετηθώ και προσωπικά, ναι, θα με εξόργιζε να βάλει οποιαδήποτε θηλάζουσα γυναίκα το παιδί μου στο στήθος της, χωρίς την άδειά μου. Εάν μάλιστα επρόκειτο για μη θηλάζουσα, στην καλύτερη περίπτωση, θα της έκανα μήνυση, ακόμα κι αν ήταν η μάνα που με γέννησε. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος στον κόσμο που θα δικαιολογούσε μια τέτοια κίνηση.

Ευτυχώς ήμουν από τις τυχερές που μπόρεσαν να θηλάσουν τα παιδιά τους. Όμως αν δεν τα κατάφερνα, δεν υπήρχε περίπτωση να καταφύγω σε μία "τροφό", αν υποθέσουμε πως εξακολουθεί να υπάρχει κάτι τέτοιο στις μέρες μας. Ενδεχομένως να αναλογιζόμουν την τράπεζα γάλακτος. Τους συναισθηματικούς λόγους τους ανέφερα ήδη, γι' αυτούς που αφορούν στην υγιεινή, με κάλυψε απολύτως η marandnik. Aντιστοίχως, με χαρά θα πρόσφερα το περισσευούμενο γάλα μου σε σακουλάκια, αν είχα, αλλά δεν θα έμπαινα στη διαδικασία του θηλασμού ενός ξένου παιδιού, ούτε για μία ούτε για περισσότερες φορές.

Και όμως το να θηλάσει το παιδί σου από κάποια άλλη μαμά ενέχει τους ίδιους ή και περισσότερους κινδύνους με το να χρησιμοποιήσει το ξυραφάκι της.

Απλά, το διαφορετικό ξυραφάκι είναι μια σύμβαση που έχουμε αποδεχτεί και μάθει να ζούμε μ' αυτή στην κοινωνία μας. Από την άλλη, το θηλασμό φαίνεται να τον βλέπεις περισσότερο συναισθηματικά και γι'αυτό δεν συνειδητοποιείς ότι οι κίνδυνοι είναι ίδιοι.

Από την φίλη μας την llli, για να μην με περνάς και για υποχόνδρια :cool:

Πηγή: http://www.llli.org/llleaderweb/lv/lvjulaug95p53.html

P.S .Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες και οι υπόλοιποι λόγοι που αναφέρονται πέραν από αυτόν της υγιεινής.

Το άρθρο που αναφέρεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικό. Μην ξεχνάς ωστόσο ότι οι οδηγίες της La Leche είναι γενικές, απευθύνονται δηλαδή σε όλες τις μητέρες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, οικονομικών, κοινωνικών κλπ. συνθηκών. Με αυτό το πρίσμα, είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλιστούν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής εκεί όπου δεν είναι στοιχειωδώς αυτονόητοι...

Από την άλλη, η σύγκριση με το ξυραφάκι είναι τουλάχιστον άστοχη. Μια έφηβη μπορεί να πάρει από το ξυραφάκι της μαμάς της οποιαδήποτε μόλυνση της μαμάς ή του περιβάλλοντος κάτι που δεν συμβαίνει με το μητρικό γάλα καθώς πέραν του ότι είναι αποστειρωμένο περιέχει και ισχυρούς αντιμικροβιακούς παράγοντες. Αν δεν ίσχυε αυτό τότε δεν θα ήταν ασφαλές για ένα μωρό που η μαμά του έχει π.χ. μαστίτιδα, να συνεχίσει να θηλάζει (κάτι που ξέρουμε ότι όχι μόνο επιτρέπεται αλλά επιβάλλεται καθώς το μωρό είναι πλήρως προστατευμένο, παίρνοντας μάλιστα τα έτοιμα αντισώματα της μαμάς). Ακόμα και η μετάδοση σοβαρότερων ασθενειών (π.χ ηπατίτιδα) μέσω του θηλασμού αμφισβητείται αλλά φυσικά για πολλούς λόγους δεν θα ήταν φρόνιμο ένα μωρό να θηλάζει από τρίτη γυναίκα που πάσχει από κάτι σοβαρό, αν δεν είναι η μητέρα του.

Σχετικά με τον ψυχολογικό παράγοντα: φυσικά είναι πολύ σημαντικός και παντού αναφέρθηκε ότι θα πρέπει και το παιδί να δεχτεί. Η La Leche υποστηρίζει -και δικαίως- ότι δεν θα πρέπει να γίνεται ευκαιριακά, προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχιση στο παιδί και να μην επηρεάζει το δεσμό του παιδιού με τη μητέρα του.

Από αυτά όμως μέχρι να θεωρούμε ακραίο το θηλασμό άλλου παιδιού ή του παιδιού από άλλη μάνα, υπό κάποιες συνθήκες, έχει μεγάλη διαφορά.

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με την Εύα.

Το άρθρο marandnik είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Η αλήθεια είναι ότι, αν μια γνωστή μου, ρωτούσε τη γνώμη μου θεωρώντας με ας πούμε "έμπειρη" για να τη συμβουλέψω να αφήσει το παιδί της να το θηλάσει κάποια άλλη μαμά, θα της έλεγα καλύτερα όχι. Γιατί ακριβώς, όπως λένε και οι επίσημες οδηγίες του ΠΟΥ, δεν θεωρείται ασφαλές πάντα.

Από την άλλη, εγώ προσωπικά, αν είχα αφήσει το μωρό να το προσέχει φίλη μου που θηλάζει, και για κάποιο απρόοπτο λόγο καθυστερούσα να γυρίσω και το μωρό έκλαιγε, και με έπαιρνε τηλ. και με ρωτούσε "το μωρό κλαίει συνέχεια, μήπως να το βάλω να θηλάσει μήπως ηρεμήσει;" θα έλεγα ναι χωρίς να σκεφτώ όοολα αυτά (καλώς ή κακώς.) Βέβαια, οι συγκεκριμένες φίλες που έχω κατά νου, πληρούν τις προϋποθέσεις της La Leche, σίγουρα το 1, το 3 και το 4 που είναι οφθαλμοφανή, και αν και δεν έχω δει τις εξετάσεις αίματος, είμαι σίγουρη ότι πληρούν και το 2

If a mother asks about cross nursing, a Leader can suggest that a substitute nursing mother needs to be screened carefully using the following criteria:

• She should be healthy, well-nourished and taking no medication. Ideally, she has an infant about the same age as the one she would be cross nursing.
  • She should be screened for tuberculosis, syphilis, hepatitis-associated antigen, cytomegalovirus, herpes virus, HIV and other infectious agents.
  • She should not smoke, drink alcohol, or consume large amounts of caffeinated or artificially sweetened beverages.
  • Her own infant should be healthy, gaining well and free of all infections.

jv42p3.png

DfUyp2.png

Να προσθέσω ότι με την παστερίωση χάνονται κάποια συστατικά, επομένως θεωρώ προτιμότερο το γάλα που δίνει κατεψυγμένο μια φίλη που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε, παρά από νοσοκομειακή τράπεζα γάλακτος. Φυσικά αν δεν προθυμοποιηθεί κάποια μητέρα που γνωρίζουμε, το ελεγμένο και παστεριωμένο από το νοσοκομείο είναι η επόμενη καλύτερη λύση.

Διαφημίσεις

Εμενα παντως δεν θα μου αρεσε καθολου να θηλασει μια αλλη μανουλα το παιδι μου....εκτος αν βρισκομουν στην αναγκη και μονο απο καλη μου φιλη που γνωριζω αν τηρει ολους τους κανονες υγιεινης....επισης δεν θα μου αρεσε αν καποια κοπελα ενω εγω ειχα παει τουαλετα και το μωρο εκλγε να βαλει το μωρο στο στηθος μονο επειδη η ιδια αντεδρασε αυθορμητα....δεν το λεω για την κοπελα αλλα μιλαω γενικα....ασε που πιστευω πως κανονιζουμε χωρις τον ξενοδοχο...δηλ εμεις πολλα μπορει να θελουμε αλλα το μωρο θα παρει το στηθος μια αλλης μανουλας;;...θηλασα τον μικρο μου 7 μηνες ενιωσα υπεροχα και δοξαζω τον θεο ομως αν δεν ειχα γαλα για χ,ψ λογους δεν θα ηθελα να θηλασει μια αλλη μαμα το δικο μου παιδι..Δεν ξερω ισως δεν το εχω συνηθησει ως εικονα

Γειά σας,

μπορείτε να δείτε και να λάβετε μέρος στις δύο νέες ψηφοφορίες

του forum της ΕΕΕΓ

Μητρικό Γάλα απο άλλη μαμά ,

Δωρεά Μητρικού Γάλακτος

Ευχαριστούμε από την διαχείριση

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

Είμαι με ανοιχτό το στόμα αυτή τη στιγμή!

Το συζητάμε σοβαρά αυτό το θέμα?

Άλλο μητρικό γάλα από άλλη μαμά και άλλο, εντελώς διαφορετικό πράγμα, το να θηλάσεις ένα ξένο μωρό και μάλιστα χωρίς την άδεια των γονιών του!

Θα απαντήσω μόνο στο αρχικό ερώτημα... Πώς θα αντιδρούσα αν έβγαινα από το μπάνιο και έβλεπα μια φίλη μου να έχει το μωρό μου στο στήθος της? Η πρώτη αντίδραση θα ήταν να την διώξω από το σπίτι μου. Μετά θα ήθελα κάποιες μέρες για να ξεπεράσω το σοκ!

Η σχέση που αναπτύσσω με το βρέφος μου μέσω του θηλασμού είναι μοναδική, πάνω από ερωτική! Τα συναισθήματά μου όταν βλέπω τον αντράκο μου να φωτίζεται το προσωπάκι του όταν βλέπει το στήθος μου είναι απερίγραπτα! Δεν έχω ξανανιώσει έτσι στη ζωή μου! Και το μωρό μου νιώθει όμορφα γιατί το στήθος αυτό είναι της μαμάς του, αυτή η κυρία με την μαγική αγκαλιά που μέσα της περνάει κάθε πόνος, φόβος και έγνοια!

Είμαι σίγουρη πως σας έχει τύχει να δώσετε το μωρό σας σε μια ξένη αγκαλιά(φίλου, συγγενή,...) και να πλαντάξει στο κλάμα. Δεν είναι ίδιες όλες οι αγκαλιές! Και μιλάμε για μια απλή αγκαλιά, όχι το ιερό για το μωράκι στήθος της μαμάς!

Θα σας συμβούλευα να μην το κάνετε! Και ειδικά χωρίς άδεια!

Ούτε εγώ θα θήλαζα το μωρό μιας άλλης γυναίκας(εκτός και αν οι καταστάσεις το επέβαλαν) σκεπτόμενη μόνο και μόνο το μωρό και πόσο περίεργα και άσχημα θα αισθανόταν σε ένα ξένο στήθος!

Nothing you would take... Everything you gave...

ασε που πιστευω πως κανονιζουμε χωρις τον ξενοδοχο...δηλ εμεις πολλα μπορει να θελουμε αλλα το μωρο θα παρει το στηθος μια αλλης μανουλας;;...

Δεν κανονίζουμε τίποτε, απλώς συζητούμε πώς το βλέπουμε εμείς.

Είμαι με ανοιχτό το στόμα αυτή τη στιγμή!

Το συζητάμε σοβαρά αυτό το θέμα?

Άλλο μητρικό γάλα από άλλη μαμά και άλλο, εντελώς διαφορετικό πράγμα, το να θηλάσεις ένα ξένο μωρό και μάλιστα χωρίς την άδεια των γονιών του!

Θα απαντήσω μόνο στο αρχικό ερώτημα... Πώς θα αντιδρούσα αν έβγαινα από το μπάνιο και έβλεπα μια φίλη μου να έχει το μωρό μου στο στήθος της? Η πρώτη αντίδραση θα ήταν να την διώξω από το σπίτι μου. Μετά θα ήθελα κάποιες μέρες για να ξεπεράσω το σοκ!

Η σχέση που αναπτύσσω με το βρέφος μου μέσω του θηλασμού είναι μοναδική, πάνω από ερωτική! Τα συναισθήματά μου όταν βλέπω τον αντράκο μου να φωτίζεται το προσωπάκι του όταν βλέπει το στήθος μου είναι απερίγραπτα! Δεν έχω ξανανιώσει έτσι στη ζωή μου! Και το μωρό μου νιώθει όμορφα γιατί το στήθος αυτό είναι της μαμάς του, αυτή η κυρία με την μαγική αγκαλιά που μέσα της περνάει κάθε πόνος, φόβος και έγνοια!

Είμαι σίγουρη πως σας έχει τύχει να δώσετε το μωρό σας σε μια ξένη αγκαλιά(φίλου, συγγενή,...) και να πλαντάξει στο κλάμα. Δεν είναι ίδιες όλες οι αγκαλιές! Και μιλάμε για μια απλή αγκαλιά, όχι το ιερό για το μωράκι στήθος της μαμάς!

Θα σας συμβούλευα να μην το κάνετε! Και ειδικά χωρίς άδεια!

Ούτε εγώ θα θήλαζα το μωρό μιας άλλης γυναίκας(εκτός και αν οι καταστάσεις το επέβαλαν) σκεπτόμενη μόνο και μόνο το μωρό και πόσο περίεργα και άσχημα θα αισθανόταν σε ένα ξένο στήθος!

Καλώς επέστρεψες στο forum και να χαίρεσαι το μωρό σου.

Το αρχικό μήνυμα ήταν η αφορμή για τη συζήτηση που εξελίσσεται. Η κοπέλα που το άνοιξε το θέμα, είπε τι της ήρθε αυθόρμητα να κάνει και φυσικά δεν το έκανε. Απλά προφανώς την προβλημάτισε η παρόρμησή της και θέλησε να μοιραστεί τη σκέψη της με άλλες μητέρες που θηλάζουν.

Ας μην αντιδρούμε λοιπόν υπερβολικά σε κάτι που στην τελική ήταν μόνο μία σκέψη...

Διαφημίσεις

Καλώς επέστρεψες στο forum και να χαίρεσαι το μωρό σου.

Το αρχικό μήνυμα ήταν η αφορμή για τη συζήτηση που εξελίσσεται. Η κοπέλα που το άνοιξε το θέμα, είπε τι της ήρθε αυθόρμητα να κάνει και φυσικά δεν το έκανε. Απλά προφανώς την προβλημάτισε η παρόρμησή της και θέλησε να μοιραστεί τη σκέψη της με άλλες μητέρες που θηλάζουν.

Ας μην αντιδρούμε λοιπόν υπερβολικά σε κάτι που στην τελική ήταν μόνο μία σκέψη...

Σ'ευχαριστώ πολύ! :D

Ναι, οκ, απλώς είναι τελείως λάθος, αν μη τι άλλο!

Αλλά όπως έγραψα παρακάτω, γενικότερα διαφωνώ με το να θηλάσει μια ξένη μάνα ένα μωρό! Το σημαντικότερο στον θηλασμό δεν είναι η τροφή αλλά το δέσιμο που αναπτύσσεται μέσω αυτού ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος. Το μωρό στο στήθος της μαμάς του νιώθει την ασφάλεια πως όλα είναι αγγελικά πλασμένα και κάθε φορά που νιώθει τη μαμά του αυτό ενεργοποιείται. Μαμά=Ασφάλεια. Χτίζεται όμως αυτό από την πρώτη μέρα επαφής με το στήθος της μαμάς.

Το μωρό μου(και είμαι σίγουρη πως συμβαίνει και στα δικά σας) όταν είναι στο στήθος δεν τρομάζει με ήχους που συνήθως τον ταράζουν. Δε φοβάται τίποτα, η απόλυτη ηρεμία, ζεν!

Το ξένο στήθος δεν μπορεί να το κάνει αυτό! Οπότε ποιος ο λόγος?

Και αν η μαμά δε μπορεί να θηλάσει, θεωρώ τραγικό λάθος να επιτρέψει αποκλειστικό θηλασμό από μια άλλη μαμά. Το μωρό δε πρέπει να αναπτύξει τέτοια σχέση με τρίτους και, ακόμη πιο σημαντικό, το άτομο που το θηλάζει θα πρέπει να είναι εκεί όταν το μωρό χρειάζεται μία "ασφαλή" αγκαλιά! Δεν γίνεται να θηλάζεις και να εξαφανίζεσαι. Το μωρό αποζητά το άτομο που το θηλάζει σε όλη τη διάρκεια της μέρας, είτε για να θηλάσει είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Αλλά όπως έγραψα παρακάτω, γενικότερα διαφωνώ με το να θηλάσει μια ξένη μάνα ένα μωρό! Το σημαντικότερο στον θηλασμό δεν είναι η τροφή αλλά το δέσιμο που αναπτύσσεται μέσω αυτού ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος. Το μωρό στο στήθος της μαμάς του νιώθει την ασφάλεια πως όλα είναι αγγελικά πλασμένα και κάθε φορά που νιώθει τη μαμά του αυτό ενεργοποιείται. Μαμά=Ασφάλεια. Χτίζεται όμως αυτό από την πρώτη μέρα επαφής με το στήθος της μαμάς.

Το μωρό μου(και είμαι σίγουρη πως συμβαίνει και στα δικά σας) όταν είναι στο στήθος δεν τρομάζει με ήχους που συνήθως τον ταράζουν. Δε φοβάται τίποτα, η απόλυτη ηρεμία, ζεν!

Και αν η μαμά δε μπορεί να θηλάσει, θεωρώ τραγικό λάθος να επιτρέψει αποκλειστικό θηλασμό από μια άλλη μαμά. Το μωρό δε πρέπει να αναπτύξει τέτοια σχέση με τρίτους και, ακόμη πιο σημαντικό, το άτομο που το θηλάζει θα πρέπει να είναι εκεί όταν το μωρό χρειάζεται μία "ασφαλή" αγκαλιά! Δεν γίνεται να θηλάζεις και να εξαφανίζεσαι. Το μωρό αποζητά το άτομο που το θηλάζει σε όλη τη διάρκεια της μέρας, είτε για να θηλάσει είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Εκτός από τους λόγους υγιεινής/υγείας που έχουν ήδη αναφερθεί, θα συμφωνήσω και με τα παραπάνω.

Ειλικρινά απορώ : Αν δεν συντρέχει λόγος επιβίωσης, γιατί να γίνει κάτι τέτοιο και μάλιστα αυθορμήτως, χωρίς να έχει καν ζητηθεί από την άλλη μητέρα?

Σ'ευχαριστώ πολύ! :D

Ναι, οκ, απλώς είναι τελείως λάθος, αν μη τι άλλο!

Έχεις απόλυτο δίκιο. Γι' αυτό και συνέβη ό,τι συνέβη ανάμεσα στον πατέρα μου, τη μητέρα του και τη θεία του που τον θήλασε. Βέβαια εκεί δεν ετίθετο ερώτημα, γιατί αν δε θήλαζε από τρίτο άτομο, ο θάνατός του θα ήταν θέμα λίγων ημερών.

Εκτός από τους λόγους υγιεινής/υγείας που έχουν ήδη αναφερθεί, θα συμφωνήσω και με τα παραπάνω.

Ειλικρινά απορώ : Αν δεν συντρέχει λόγος επιβίωσης, γιατί να γίνει κάτι τέτοιο και μάλιστα αυθορμήτως, χωρίς να έχει καν ζητηθεί από την άλλη μητέρα?

Στο "χωρίς να έχει ζητηθεί από τη μητέρα" θα συμφωνήσω, αν αυτό έχει την έννοια ότι η μητέρα δεν θα συμφωνούσε. Το να μην το έχει ζητήσει μεν αλλά η άλλη μητέρα να προσφερθεί δεν το βρίσκω κακό.

Από κει και πέρα, ας σκεφτούμε το θέμα λίγο πιο έξω από το δικό μας "περιβάλλον" και τις δικές μας συνθήκες. Ναι, πράγματι για τα περισσότερα από τα δικά μας μωρά ίσως θα ήταν εντελώς άτοπο να τα θηλάσει άλλη μαμά. Όμως όλος ο κόσμος δεν είναι ο δικός μας "μικρό"-κοσμος. Πιστεύω πραγματικά ότι μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου π.χ. ένα μωρό θηλάζει αποκλειστικά, έχει αλλεργία στο ξένο γάλα, η μαμά επιστρέφει στη δουλειά (ίσως και πολύ νωρίς) και δεν μπορεί να αντλεί καθόλου ή αυτό που αντλεί δεν φτάνει. Εκεί, αν μια φίλη της μητέρας που επίσης θηλάζει προσφερόταν να κρατήσει το μωρό τις ώρες που η μαμά δουλεύει και να το θηλάζει, και με την προϋπόθεση βέβαια ότι η μαμά συμφωνεί και το μωρό συνεργάζεται, πού είναι το "κακό"; Σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά δεν είναι προτιμότερη αυτή η λύση;

Ένα μωρό θα νιώσει "τραύμα" -εντός ή εκτός εισαγωγικών- ούτως ή άλλως με την επιστροφή της μαμάς στη δουλειά (δηλ. με την απουσία της) και το μωρό αυτό ούτως ή άλλως πρέπει να δεθεί και με αυτόν που το κρατάει, προκειμένου το αίσθημα ασφάλειας που είναι ζωτικό για το παιδί να παραμείνει άρρηκτο (όσο μπορεί) ακόμα και με την απουσία της μαμάς. Θεωρώ ότι η συνεργασία ή μη του ίδιου του παιδιού σ' αυτή την περίπτωση είναι κριτήριο για το αν η επιλογή είναι "καλή" ή "κακή" (τα βάζω σε εισαγωγικά γιατί πιστεύω ότι ως έννοιες δεν είναι σχεδόν ποτέ απόλυτες).

Δε θα είχα κανένα πρόβλημα να θηλάσει άλλη μητέρα το παιδάκι μου ούτε να θηλάσω εγώ άλλο...δεδομένων κάποιων συνθηκών, δε μπορώ να φανταστώ ποιες θα είναι αυτές.

Σίγουρα το να έχει πάει η μανούλα στο μπάνιο και εγώ να το θηλάσω ή το ανάποδο, προσωπικά το βρίσκω υπερβολικό.

Djccp2.png

67KIp2.png

• Επιστημονική συνεργάτιδα

Και αν η μαμά δε μπορεί να θηλάσει, θεωρώ τραγικό λάθος να επιτρέψει αποκλειστικό θηλασμό από μια άλλη μαμά.

Αυτό το τραγικό λάθος επαναλαμβάνεται για ένα εκατομμύριο χρόνια, ως ο μόνος τρόπος επιβίωσης των μωρών που η μητέρα τους δεν μπορεί να τα θηλάσει.

Το σχετικά ασφαλές γάλα σε σκόνη είναι κατάκτηση μόλις λίγων δεκαετιών και δεν είναι διαθέσιμο για όλο τον πλανήτη.

Για μερικά μωρά, ακόμη και σήμερα, το μητρικό γάλα ίσως να είναι το μόνο μέσο για να επιβιώσουν και το ηλεκτρικό ρεύμα, το θήλαστρο, το ψυγείο κλπ δεν είναι διαθέσιμα για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

Οι κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές συνθήκες που ισχύουν για εμάς και το μικροπεριβάλλον μας, δεν μπορούν να ισχύουν για την πλειοψηφία του πλανήτη.

Από τη ζωή της Βασίλισσας Ελισσάβετ της Α:

http://www.elizabethan-era.org.uk/childhood-of-queen-elizabeth-i.htm

The Christening of Princess Elizabeth

Princess Elizabeth was given a lavish christening but her father, King Henry did not attend. She was christened in the Chapel of the Observant Friars. Her Godfather was Thomas Cramner and her Godmother was the Duchess of Norfolk. Following the christening Princess Elizabeth was tended to in the royal nursery. She was attended buy a wet nurse who fed her and a dry nurse who attended to her other needs.

Από έναν ιστορικό, τροφοί στη Βικτωριανή Αγγλία

http://vichist.blogspot.com/2008/08/wet-nursing-in-victorian-england.html

Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και

Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

Η αναφορά για την συμβατότητα ενός φαρμάκου με τον θηλασμό ή όχι, απο μέλη ή επιστημονικούς συνεργάτες του φόρουμ της ΕΕΕΓ, ΔΕΝ αποτελεί συνταγογράφηση, προτροπή ή αποτροπή της λήψης του φαρμάκου. Ο μόνος αρμόδιος για κάτι τέτοιο είναι ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί. Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε συμπληρώματα διατροφής, απαραιτήτως συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί: Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων διατροφής ή η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Αυτό το τραγικό λάθος επαναλαμβάνεται για ένα εκατομμύριο χρόνια, ως ο μόνος τρόπος επιβίωσης των μωρών που η μητέρα τους δεν μπορεί να τα θηλάσει.

Το σχετικά ασφαλές γάλα σε σκόνη είναι κατάκτηση μόλις λίγων δεκαετιών και δεν είναι διαθέσιμο για όλο τον πλανήτη.

Για μερικά μωρά, ακόμη και σήμερα, το μητρικό γάλα ίσως να είναι το μόνο μέσο για να επιβιώσουν και το ηλεκτρικό ρεύμα, το θήλαστρο, το ψυγείο κλπ δεν είναι διαθέσιμα για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

Οι κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές συνθήκες που ισχύουν για εμάς και το μικροπεριβάλλον μας, δεν μπορούν να ισχύουν για την πλειοψηφία του πλανήτη.

Από τη ζωή της Βασίλισσας Ελισσάβετ της Α:

http://www.elizabethan-era.org.uk/childhood-of-queen-elizabeth-i.htm

The Christening of Princess Elizabeth

Princess Elizabeth was given a lavish christening but her father, King Henry did not attend. She was christened in the Chapel of the Observant Friars. Her Godfather was Thomas Cramner and her Godmother was the Duchess of Norfolk. Following the christening Princess Elizabeth was tended to in the royal nursery. She was attended buy a wet nurse who fed her and a dry nurse who attended to her other needs.

Από έναν ιστορικό, τροφοί στη Βικτωριανή Αγγλία

http://vichist.blogspot.com/2008/08/wet-nursing-in-victorian-england.html

Κι η γιαγιά μου τους έδινε γάλα κατευθείαν από κατσίκα, αυτό δε σημαίνει κάτι.

Φυσικά και θα θήλαζα ένα ξένο μωρό αν υπήρχαν λόγοι επιβίωσης, μην τρελαθούμε.

Τώρα αν μιλάμε για λαούς που δεν έχουν ούτε νερό να πιουν αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους, ναι, φυσικά κάνουν τα πάντα για να σώσουν τα μωράκια τους και ούτε που θα ασχοληθούν με την ψυχολογία τους. Τίθεται όμως θέμα επιβίωσης, το αν θα επηρεαστεί η ψυχολογία του μωρού θα κοιτάξουν?

Στους δυτικούς πολιτισμούς έχουμε την ευτυχία να ασχολούμαστε με άλλα πράγματα και όχι με το αν θα βρούμε φαγητό για το παιδί μας. Και εύχομαι να συνεχίσουν να είναι έτσι τα πράγματα αν και έχουμε πάρει πολύ την κατρακύλα.

"Τραγικό λάθος" το θεωρώ εγώ και πάντα σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα που έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με την ψυχολογία των παιδιών μας. Τώρα, αν με ρωτάς αν πεινούσε το παιδί μου τι θα έκανα, και σε λύκαινα θα το έδινα να μου το θηλάσει. Πέτρες θα έλιωνα για να φάει.

Οπότε σε ένα βαθμό συμφωνώ μαζί σου, αν οι συνθήκες ήταν τέτοιες στο δρόμο να το έβρισκα το γάλα, θα του το έδινα.

Ευτυχώς όμως, επαναλαμβάνω, τα πράγματα δεν είναι έτσι για εμάς... ακόμη.

Σε μια φίλη μου όμως να το θηλάσει χωρίς ιδιαίτερο λόγο δεν θα το έδινα.

Δε συμφωνείς πως το μωρό "φωνάζει" το άτομο που τον θηλάζει σε όλη τη διάρκεια της μέρας χωρίς απαραίτητα να θέλει να φάει? Ο δικός μου τουλάχιστον, μόνο για τον μικρό μου άλλωστε μπορώ να μιλήσω, πολλές φορές δεν θέλει τον πατέρα του. Θέλει εμένα. Νομίζω πως ο θηλασμός έχει να κάνει με αυτό. Φωτίζεται το προσωπάκι του όταν με βλέπει

Προσωπικα δεν καταλαβαινω για ποιο λογο χρησιμοποιειται ως επιχειρημα το οτι καποτε οι γυναικες χρησιμοποιουσαν τροφο.So what?

Επισης καποτε οι γυναικες δεν ειχαν δικαιωματα...επισης καποτε(στο πολυ προσφατο παρελθον μαλιστα) το ξενο γαλα θεωρειτο οτι καλυτερο για τα βρεφη...σημαινουν κατι ολα αυτα?

Το οτι αυτο συνεβαινε καποτε παει να πει οτι ηταν και σωστο?

Εξετασε κανεις ποτε την επιδραση την οποια θα μπορουσε να εχει κατι τετοιο στην ψυχολογια ενος παιδιου?Υποθετω πως οχι.

Το οτι καποια τροφος θηλασε τη Βσιλισσα Ελισαβετ αντι της μητερας της για ποιο λογο αναφερεται και τι σημασια εχει?

Το οτι σε καποιες χωρες το μητρικο γαλα ειναι οτο μονο μεσο επιβιωσης ενος βρεφους οκ να το καταλαβω και πιστευω ολες συμφωνουμε οτι να τιθεται θεμα επιβιωσης του βρεφους προφανως η μανα θα κανει τα παντα για να βοηθησει το παιδι της.Αλλα ας μη πιανουμε τα ακρα.

Εάν κάποια άλλη θήλαζε το μωρό μου, θα έτρωγα χοντρή φρίκη. Ακόμη κι εάν αυτή ήταν η μάνα μου, η κολλητή μου, η αδερφή μου! Ο θηλασμός είναι κάτι το ''ιερό'', ο λώρος που ακόμη δε κόπηκε. Δε νομίζω και το μωρό να θελήσει να θηλάσει από ξένη. Θα το καταλάβει με τη μια.

Μη τα ισοπεδώνουμε όλα.....

iyuNp3.png4hNCp3.png

Νομίζω πως δεν χρειαζεται να ανατρέξουμε σε ιστορικές πηγές, ούτε στη Βικτωριανή Αγγλία, για να αποδείξουμε το αυταπόδεικτο. :roll: Όλοι γνωρίζουμε πως στο παρελθόν, και μάλιστα στο πολύ πιο πρόσφατο, της δικής μας χώρας, η τακτική των τρίτων θηλαζουσών-τροφών ήταν συνηθέστατη.

Εδώ όμως δε μιλάμε για το παιδί της βασίλισσας ή για το παιδί, που, για τον χψ λόγο, αν δε θηλάσει από ξένη γυναίκα, θα πεθάνει. Μιλάμε για τα παιδιά της Ελλάδας του 21ου αιώνα.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...