Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική (VBAC)

evelina_1983

Recommended Posts

Just now, Vasilo είπε:

Τέλεια!! Ναι κοίτα τα!! :) ευχαριστώ!!!

Αρχικά να διευκρινησω ότι αναφέρομαι στον Νίκο Παπανικολάου(προς αποφυγή συγχησης γιατί υπάρχει και ο Αλεξης Παπανικολάου στη Θεσσαλονικη, κι αυτός με μερικά vbac στο ιστορικό του). Άλλοι 2 που αναλαμβάνουν είναι η Μπουζακη Αγγελική (κι αυτή με μεγάλη εμπειρία) και ο Μαμοπουλος Απόστολος(κι αυτός με μερικά vbac στο ιστορικό του). 

• 1 month later...

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 3,1k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

• 1 month later...

Διαφημίσεις

7 hours ago, Vasilo said:

Τώρα να πω εγώ πως άκουσα πως στο Ιπποκράτειο ανέλαβαν μία κοπέλα για vbac. Αν θέλεις να κάνεις μια έρευνα θα βοηθούσες πολύ και τις υπόλοιπες.

Εννοείς πως άκουσες ότι έκανε τελικά vbac;  ή ότι της είπε ο γιατρός θεωρητικά να προσπαθήσουν για vbac αν συντρεχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις;  γιατί αυτό που ξέρω, αλλά μακάρι να έχει αλλάξει, είναι ότι στα δημόσια δεν κάνουν vbac γιατι οι προϋποθέσεις που θέτουν είναι αδύνατον να συντρεχουν στην πράξη τελικά. Αλλά θεωρητικά υπάρχουν κάποιοι γιατροί που σου λένε οκ. Αλλά δεν έχει νόημα αυτό γιστι στο τέλος καισαρική θα κάνεις πάλι 

16 ώρες πρίν, Vasilo είπε:

Τώρα να πω εγώ πως άκουσα πως στο Ιπποκράτειο ανέλαβαν μία κοπέλα για vbac. Αν θέλεις να κάνεις μια έρευνα θα βοηθούσες πολύ και τις υπόλοιπες.

Δυστυχώς, πήρα τηλ στο Ιποκράτειο και μου έιπαν ότι δε δέχονται καινούργιες έγκυες λόγω covid. Χωρίς καρτέλα παρακολούθησης δε σε δέχονται για γέννα vbac. Για γέλια και για κλάματα, σε αναγκάζουν να πας ιδιωτικά, ενώ πληρώνεις το μισό μισθό σου στο ΙΚΑ. 

Vbac 'εκαναν ναι, απ ότι κατάλαβα ήταν μία τύπου πανεπιστημιακή  έρευνα και συνέλεγαν δεδομένα. Έπρεπε όταν σε πιάσουν οι πόνοι να εφημερεύει το νοσοκομείο όμως (εφημερεύει 5 από τις 7 ημέρες.)

Η αντιμετώπιση είναι η κλασσική των δημόσιων νοσοκομείων, χωρίς επισκληρίδιο, χωρίς συνοδό και με στάνταρ περινεοτομή. Αλλά ήταν δωρεάν. 

8 ώρες πρίν, Κατερινα22 είπε:

Θα κάνω μια αναζήτηση. Οσους ξερω κανουν σε ιδιωτικές. Με τα δημόσια γιατί ετσι; Σε ολη την Ελλάδα απ οτι βλέπω 

Το απαγορεύει το πρωτόκολλο. Μέχρι τη δεκαετία του 1990 επιτρεπόταν. τώρα όχι πια. Κάτι έχει αρχίσει να ακούγεται αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να αλλάξει το καθεστώς. Η καισαρική είναι το μόνο εύκολο για τους γιατρούς, σε 20 λεπτάκια έχουν ξεμπερδέψει.

Επεξεργάστηκαν by jellyfishch
2t7wp3.png

10 ώρες πρίν, maripoz είπε:

Εννοείς πως άκουσες ότι έκανε τελικά vbac;  ή ότι της είπε ο γιατρός θεωρητικά να προσπαθήσουν για vbac αν συντρεχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις;  γιατί αυτό που ξέρω, αλλά μακάρι να έχει αλλάξει, είναι ότι στα δημόσια δεν κάνουν vbac γιατι οι προϋποθέσεις που θέτουν είναι αδύνατον να συντρεχουν στην πράξη τελικά. Αλλά θεωρητικά υπάρχουν κάποιοι γιατροί που σου λένε οκ. Αλλά δεν έχει νόημα αυτό γιστι στο τέλος καισαρική θα κάνεις πάλι 

Την ανέλαβε γιατρός και όντως  γέννησε με vbac. Απλά δν ξέρω λεπτομέρειες γιατί το έμαθα από τρίτο άτομο. Μου έκανε εντύπωση και να τώρα μάθαμε και την αλήθεια από τη jelly.

• 1 month later...
Just now, Κατερινα22 είπε:

Καλήσπερα και πάλι. Ξέρουμε που περίπου κυμαίνονται οι τιμές του vbac; σαν της φυσιολογικης; σαν της καισαρικής; περισσότερα; 

Αν πετύχει το vbac τότε λογικά είναι τιμή φυσιολογικού.Τουλαχιστον φίλη μου που έκανε vbac έδωσε σαν φυσιολογικου.

Διαφημίσεις

Just now, Sentir...natureza said:

Αν πετύχει το vbac τότε λογικά είναι τιμή φυσιολογικού.Τουλαχιστον φίλη μου που έκανε vbac έδωσε σαν φυσιολογικου.

Αυτο ειναι ευχάριστο. Γιατί πηρε το αυτι μου κατι για 3000 μονο ο γιατρός και τρελαθηκα. 

2 ώρες πρίν, Κατερινα22 είπε:

Αυτο ειναι ευχάριστο. Γιατί πηρε το αυτι μου κατι για 3000 μονο ο γιατρός και τρελαθηκα. 

Ο κάθε γιατρος χρεώνει όσο θέλει.. ευτυχώς υπάρχουν επιλογές!

2t7wp3.png

9 hours ago, jellyfishch said:

Ο κάθε γιατρος χρεώνει όσο θέλει.. ευτυχώς υπάρχουν επιλογές!

Ναι φυσικα απλά οπως και στον ΦΤ και στην καισαρική πανω κάτω οι σύνηθες τιμες ειναι ιδιες με μικρη απόκλιση. Για την αμοιβή γιατρου μιλαω παντα. 

Νεότερα από το Ιπποκράτειο, δεν αναλαμβάνουν φυσιολογικούς τοκετούς με προηγηθείσα καισαρική.

2t7wp3.png

• 1 χρόνο μετά...

Καλησπέρα σας, ήθελα να ρωτήσω σχετικά με επιτυχή VBAC με πρόκληση τοκετού στις 37-38 εβδομάδες. Έχω στο ιστορικό μου μία προηγούμενη καισαρική πριν 2 χρόνια στις 37+4ημ εβδομάδες λόγω παρουσίασης χολόστασης με πολύ αυξημένες τιμές. Προσπαθήσαμε τότε για φυσιολογικό όμως το μωρό είχε εγκάρσια προβολή και ο τοκετός δεν προχωρούσε (διαστολή μόνο 2 επειτα από 18 ώρες με τεχνητούς πόνους). Είμαι τώρα 26 εβδ στο δεύτερο μωρό και κάναμε μία αρχική συζήτηση με το γιατρό μου να προσπαθήσουμε για φυσιολογικό. Μου εξήγησε ότι το ιδανικό θα ήταν να ξεκινήσει φυσιολογικά ο τοκετός αλλά λόγω προηγούμενης κλινικής εικόνας έχω 90% να παρουσιάσω ξανά χολόσταση οπότε θα πρέπει να το παρακολουθούμε στενά και πολύ πιθανό να χρειαστεί να μπούμε ξανά με πρόκληση νωρίτερα (ανάλογα την κλινική εικόνα). Έχει κάποια εμπειρία επιτυχούς VBAC με πρόκληση τοκετού στις 37 με 38 εβδομάδες; Να το προσπαθήσω;

Διαφημίσεις

1 hour ago, Alekaki86 said:

Καλησπέρα σας, ήθελα να ρωτήσω σχετικά με επιτυχή VBAC με πρόκληση τοκετού στις 37-38 εβδομάδες. Έχω στο ιστορικό μου μία προηγούμενη καισαρική πριν 2 χρόνια στις 37+4ημ εβδομάδες λόγω παρουσίασης χολόστασης με πολύ αυξημένες τιμές. Προσπαθήσαμε τότε για φυσιολογικό όμως το μωρό είχε εγκάρσια προβολή και ο τοκετός δεν προχωρούσε (διαστολή μόνο 2 επειτα από 18 ώρες με τεχνητούς πόνους). Είμαι τώρα 26 εβδ στο δεύτερο μωρό και κάναμε μία αρχική συζήτηση με το γιατρό μου να προσπαθήσουμε για φυσιολογικό. Μου εξήγησε ότι το ιδανικό θα ήταν να ξεκινήσει φυσιολογικά ο τοκετός αλλά λόγω προηγούμενης κλινικής εικόνας έχω 90% να παρουσιάσω ξανά χολόσταση οπότε θα πρέπει να το παρακολουθούμε στενά και πολύ πιθανό να χρειαστεί να μπούμε ξανά με πρόκληση νωρίτερα (ανάλογα την κλινική εικόνα). Έχει κάποια εμπειρία επιτυχούς VBAC με πρόκληση τοκετού στις 37 με 38 εβδομάδες; Να το προσπαθήσω;

Το πρόβλημα δεν είναι οι εβδομάδες αλλά ότι πρόκληση και vbac δεν είναι ιδανικος συνδυασμός. Ο γιατρός σου κάνει γενικά vbac? Θέλει εμπειρία αυτό που πάτε να κάνετε. Με το καλό!

πρίν από 40 λεπτά , maripoz είπε:

Το πρόβλημα δεν είναι οι εβδομάδες αλλά ότι πρόκληση και vbac δεν είναι ιδανικος συνδυασμός. Ο γιατρός σου κάνει γενικά vbac? Θέλει εμπειρία αυτό που πάτε να κάνετε. Με το καλό!

Ευχαριστώ, δεν τον ρώτησα για να είμαι ειλικρινής αν έχει ξανακάνει ή όχι. Δεν είναι βέβαια στα ονόματα που έχω διαβάσει στο συγκεκριμένο θέμα αλλά αυτό από μόνο του αποκλείει να μην το έχει ξανακάνει; Πάντως δίκιο έχεις και σε ευχαριστώ, στην επόμενη επίσκεψη θα τον ρωτήσω. Κάτι άλλο που μπορεί να μου διαφεύγει και καλό θα ήταν να τον ρωτήσω πάνω σε αυτό;. Αυτό που μου αρέσει πολύ στο γιατρό μου είναι ότι είναι πολύ καθησυχαστικός και δεν κινδυνολογεί χωρίς αιτία. Μου είπε ότι η επιτυχία ενός VBAC είναι περίπου 70% (με αυτόματη έναρξη τοκετού) αλλά και στην αντίθετη περίπτωση ακόμα και στην περίπτωση ρήξης μήτρας η κίνηση είναι επείγουσα καισαρική τομή, δλδ αντί να την κάνω από την αρχή μπορεί να καταλήξουμε να την κάνουμε στο τέλος. Θα ήθελα να γεννήσω φυσιολογικά αλλά επίσης είμαι συγκρατημένη και προσπαθώ να βρω τι θα είναι καλύτερο για μένα και το μωρό. Αν πχ το VBAC στην περίπτωση μου μπορεί να ενέχει αρκετούς κινδύνους δεν έχω πρόβλημα να πάω από την αρχή για καισαρική.

18 hours ago, Alekaki86 said:

Kαλησπέρα.Εγω έκανα vbac με πρόκληση όμως στις 40 εβδομάδες και 5 ημερες. Γέννησα μετά από 14 ώρες φυσιολογικά, αν και το μωρό μου το τράβηξε με κουτάλες. Τώρα για αυτές τις εβδομάδες που θές εσύ δεν γνωρίζω και για το πρόβλημα αυτό.  

On 12/10/2022 at 5:57 ΜΜ, Alekaki86 είπε:

Εγώ έκανα vbac με πρόκληση στις 40+ βέβαια. Στο vbac έχει σημασία ο τρόπος που γίνεται η πρόκληση. Απαγορεύεται πχ να χρησιμοποιηθούν κολπικά υπόθετα (προσταγλανδινών). Εμείς είχαμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε μπαλονάκι κ την επόμενη μέρα θα σπάγαμε τα νερά. Τελικά δεν χρειάστηκε το μπαλονάκι γιατί είχα ήδη 2-3 διαστολή.

Ρώτα τον γιατρό σου με ποιο τρόπο προτείνει να γίνει η πρόκληση και πόσο χρόνο πιστεύει ότι πάρει. Έτσι θα καταλάβεις αν όντως θα σε υποστηρίξει. Εμένα μου είχε πει ότι μπορεί να έπαιρνε 1-2 ή ακόμα κ 3 μέρες! Το vbac θέλει υπομονή κ να μην πιέζεις καταστάσεις.

On 12/10/2022 at 5:57 ΜΜ, Alekaki86 είπε:

Η αληθεια ειναι η προκληση και το vbac δεν ειναι πολυ καλος συνδυασμος, δεν ειμαι καν σιγουρη οτι γινεται σε αυτες τις εβδομαδες. Περισσοτερη σημασια ομως εχει ο γιατρος που σε παρακολουθει. Στην Ελλαδα υπαρχουν σχετικα λιγοι γιατροι που αναλαμβανουν vbac (πραγματικα αναλαμβανουν, οχι να πουν οτι γινεται και στο τελος να βρουν προφαση για καισαρικη) και ακομη λιγοτεροι με την απαραιτητη εμπειρια. Πρεπει να συζητησεις περισσοτερο μαζι του. Κανε μια κουβεντα αλλα παρακολουθησε τον προσεκτικα. Μην μενεις στα λογια του, κοιτα την σταση του σωματος του, το βλεμμα του, τον τονο της φωνης του. Λογικα θα καταλαβεις οτι εννοει αυτα που λεει και αν ειναι σιγουρος για τα λογια του. Ζητα λεπτομερειες (πχ ποσοστα, ερευνες κλπ) για το vbac γενικοτερα αλλα και για την δικη σου προσωπικη κατασταση . Αν ειναι οντως γνωστης δεν θα δυσκολευτει να σου εξηγησει με ανεση και λεπτομερειες πως εχουν τα πραγματα. Μπορεις φυσικα να παρεις και δευτερη γνωμη απο καποιον που ειναι γνωστος για vbac για να εισαι πιο σιγουρη. Κατα την αποψη μου τετοιες αποφασεις δεν παιρνονται με μια μονο αποψη ενος μονο γιατρου, χρειαζεται ερευνα και ψαξιμο απο μερους της εγκυου για να διασταυρωσει τις πληροφοριες και να δει τι εχουν να πουν κι αλλοι γνωστες του θεματος.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...