Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ύφασμα (Wrap/Pouch) που κρατά το μωρό κοντά στο σώμα

Recommended Posts

Δεν θέλω να κατηγορήσω καμία μάρκα συγκεκριμένα, απλά να σας καλέσω να προσέξετε μερικά πράγματα με τους "κάθετους" μάρσιππους που αφήνουν τα πόδια να κρέμονται κάτω.

1. Πρώτον βάζουν όλο το βάρος στο χαμηλό μέρος της σπονδυλικής στήλης του παιδιού. Αυτό δεν είναι καλό ούτε για την ανάπτυξη της σπονδυλικής τους στήλης, ούτε για την ανάπτυξη των ισχίων τους. Και είναι και ένας απ' τους λόγους που οι μάρσιπποι αυτοί δεν προτείνονται για νεογέννητα. Επίσης για τα αγοράκια, βάζουν πολύ βάρος στα γεννητικά τους όργανα.

Σημ. Οι ενήλικες έχουμε 4 καμπύλες στη σπονδυλική μας στήλη, ψηλά στον αυχένα, στο ύψος της πλάτης που κάνει μια μικρή καμπύλη σαν καμπούρα, χαμηλά στη μέση που μπαίνει μέσα και ακόμα πιο χαμηλά στον κόκκυγα που βγαίνει προς τα έξω. Τα μωρά δε γεννιούνται με αυτές τις καμπύλες και τις αναπτύσσουν σταδιακά (όταν αρχίζουν να στηρίζουν το κεφάλι, αργότερα όταν κάθονται και αργότερα όταν στηρίζονται στα πόδια τους και περπατάνε). Για να μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά οι καμπύλες αυτές, η πλάτη του μωρού πρέπει να είναι στη φυσική στάση (ελαφρώς καμπουριαστή) και όχι άκαμπτη ίσια (και φυσικά με τίποτα να μην καμπυλώνει ανάποδα, σαν λόρδωση, για να το πω καλύτερα). Οι κάθετοι, άκαμπτοι μάρσιπποι, που αφήνουν τα πόδια κάτω, αναγκάζουν το παιδί σε μια τέτοια "τεντωμένη", όρθια στάστη, που δεν τα βοηθάει να αναπτυχθούν σωστά. Στο sling πάντως είναι πάντα στη σωστή θέση!

howto%20004.jpgsummerslings%20012.jpg

2. Είναι άβολοι γι' αυτόν που τους φοράει! Μετά από λίγη ώρα πιάνεσαι από παντού (εγώ τουλάχιστον και με όσους έχω συζητήσει). Το βάρος δε μοιράζεται στο σώμα καλά, αλλά πιάνει μόνο στους ώμους προς τα κάτω... Ζόρι, ειδικά αν έχεις θέμα με τη μέση σου (όπως εγώ!).

3. Είναι άβολοι για το μωρό. Εκτός από τα ορθοπεδικά θέματα, που έγραψα παραπάνω, το μωρό είναι αναγκαστικά "κρεμασμένο". Σε sling μπορεί να είναι ξαπλωμένο, όρθιο, καθιστό, στην κοιλιά της μαμάς, στην πλάτη της μαμάς, στο πλάι της μαμάς... όπως θα κρατούσαμε το μωρό μας αγκαλιά.

(Πρόσφατα, κυκλοφορεί ένας τύπος μάρσιππου που υποτίθεται ότι προσφέρεται για θηλασμό και ξεκουμπώνεις τη μια πλευρά για να είναι το παιδί σε ξαπλωτή θέση, αλλά όποιος το έχει δοκιμάσει λέει ότι είναι αδύνατον να θηλάσεις έτσι! Πόσο μάλλον να έχεις και ελεύθερα χέρια, όπως με το sling!).

newborn%20in%20sling%20breastfeeding.jpgbabywearing%20003.jpgpouch%20007.jpg

4. Είναι δύσχρηστοι (πάλι κατά τη γνώμη μου). Πρέπει να κουμπώσεις αγκράφες, να σφίξεις λουριά, να φέρεις το μάρσιππο στο σωστό μέγεθος... Και αν μετά θες να φορέσει το μωρό ο μπαμπάς, πρέπει πάλι να κάνεις τα ίδια (χωρίς το μωρό μέσα εννοείται). Για να βάλεις και να βγάλεις το μωρό πρέπει να έχεις σπουδάσει πυρηνική φυσική. Με sling, μετά τις πρώτες φορές, είναι πανεύκολο, σαν να δένεις τα παπούτσια σου!

5. Είναι πολύ ζεστοί (δράμα το καλοκαίρι) και δεν πλένονται στο πλυντήριο. (Φαντάσου να έχεις μωρό που βγάζει γουλίτσες...)

Τα slings μπορούν να είναι από ό,τι ύφασμα θέλει κανείς (λινά, βαμβακερά, μεταξωτά) και πλένονται άφοβα στο πλυντήριο.

hod2.jpgNINO280607%20007.jpg

5. Κάνουν περίπου 70-80 ευρώ κατά μέσο όρο και χρησιμοποιούνται ελάχιστους μήνες. (Από 2 μηνών μέχρι 6 το πολύ, γιατί μετά δε χωράει το μωρό). Ενώ οι μάρσιπποι αγκαλιάς (slings) κάνουν 30-50 ευρώ κατά μέσο όρο και χρησιμοποιούνται απ' την πρώτη μέρα της ζωής του μωρού μέχρι 3 χρονών περίπου.

HPIM0710.JPGP3100475.jpg

Θέλω να πω, πως είμαι βέβαιη ότι θα υπάρχουν γονείς που βολεύονται μ' αυτούς τους μάρσιππους και ότι το θέμα της άνεσης είναι καθαρά προσωπικό. (Αλλά εγώ δεν ξέρω σχεδόν κανέναν που να προτιμά κάθετο μάρσιππο από sling, οποιουδήποτε τύπου).

Αν θέλετε να διαβάσετε και άρθρο από ορθοπεδικό σχετικά με το θέμα της ανάπτυξης, υπάρχει ένα καλό link εδώ:

Έκανα επεξεργασία και πρόσθεσα φωτογραφίες! Συγγνώμη για τις πολλές φωτογραφίες (αν έκαναν βαριά τη σελίδα θα τις βγάλω), θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να πει κανείς κάποια πράγματα!

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 448
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Θέλω πάντως να προσθέσω κάτι ακόμα (πάλι προσωπική μου γνώμη). Ότι από το να αφήνουμε τα μωρά για ώρες στο πάρκο ή σε καρεκλάκια αυτοκινήτου να κοιτάνε το ταβάνι και τα γόνατα των μεγάλων, προτιμώ χίλιες φορές τους μάρσιππους (κι ας είναι και απ' τους κάθετους του εμπορίου) για όσο αντέχουμε να τους φοράμε! Τα μωρά είναι πάντα πιο ευτυχισμένα ψηλά στην αγκαλιά μας, μαθαίνουν καλύτερα, αναπτύσσονται καλύτερα, νιώθουν καλύτερα!

Μέχρι πόσα κιλά μπορεί να σηκώσει ?? Συμφωνώ με όσα αναφέρεται παραπάνω αυτοί του εμπορίου είναι δυσχρηστοι. Αντε με εχετε ξεσηκώσει. Σίγουρα στο αλλο μου παιδάκι θα παρω τέτοιο !!!!

Μέχρι πόσα κιλά μπορεί να σηκώσει ??

Σίγουρα περισσότερα απ' όσα μπορούμε εμείς να σηκώσουμε! :D

Ο γιος μου είναι σχεδόν 16 κιλά και τον φοράω (και είμαι και έγκυος στον 9ο μήνα)! Έχω δει γονείς που φοράνε παιδιά 4 χρονών!

Σε σχέση με την ηλικία μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ: http://www.babywearing.gr/Babywearing/age.htm

Φυσικά αυτό προϋποθέτει να έχει ραφτεί σωστά και να έχει επιλεγεί το κατάλληλο ύφασμα για τον κατάλληλο τύπο sling. (Υφάσματα που είναι κατάλληλα για ring slings δεν είναι κατάλληλα για mei tai ή για pouch).

Στα ring slings, για παράδειγμα, οι ραφές που κρατάνε το ύφασμα στους κρίκους είναι πολλές και διπλές (και πυκνές).

stitchingforsafety005.jpg

Όταν το sling είναι διπλής όψης, θα πρέπει να έχει προσεχτεί πολύ η ένωση των υφασμάτων:

stitchingforsafety001.jpg

Δες πώς η ένωση είναι μέσα στους κρίκους, για να μπορεί πραγματικά το sling να φορεθεί κι απ' τις δύο όψεις, αλλά η κάτω πλευρά του υφάσματος φαίνεται πως είναι μονοκόμματη, ώστε να εξασφαλίζεται αντοχή. Και φυσικά και οι δύο πλευρές είναι ραμμένες και πάλι πολλές φορές:

stitchingforsafety003.jpgstitchingforsafety002.jpg

Στα mei tai, είναι απαραίτητο να υπάρχουν ραφές ενίσχυσης στις ράντες, και οι ράντες να είναι βαθιά στο σώμα του mei tai (όχι απλά ραμμένες στις άκρες).

meitai_diy%20060.jpg

Υπάρχουν πολλά ακόμα τέτοια σημεία που θα 'πρεπε κανείς να προσέχει όταν φτιάχνει ή όταν αγοράζει ένα sling. Ελπίζω πως κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να πουλήσει κάτι που δεν είναι ασφαλές!

Πάντως όταν τηρούνται οι προϋποθέσεις, τα slings αντέχουν άνετα 20 κιλά παιδί. (Εσύ αντέχεις; :D )

Πραγματικά, αυτοί του εμπορίου είναι πολύ δύσχρηστοι και δεν κρατάνε παιδί περισσότερο από 9 κιλά.

Εγώ είχα έναν της Chicco, και η αλήθεια είναι ότι με βοήθησε πολύ όσο ήταν 3-7 μηνών. Μπορούσα και έκανα πολλές δουλειές και δεν γκρίνιαζε. Το μόνο μειονέκτημα ήταν ότι δεν "κρατούσε" σωστά το παιδί.... ή έτσι το ένιωθα εγώ. Έπρεπε να κρατάω τη μικρή με το ένα μου χέρι για να ακουμπάει στο σώμα μου αλλιώς έπεφτε το σωματάκι της μπροστά ή πίσω (ανάλογα με το που κοιτούσε το μωρό). Παρόλα αυτά ηταν καλύτερο απ'τον να την κρατάω αγκαλιά στα χέρια...

Και γω στο δεύτερο θα κοιτάξω για του μάρσιπους που αναφέρονται εδώ.

sL7ap2.png

Διαφημίσεις

Φοβερό !!! Και με το θέμα της εγκυμοσύνης ? Σου επιτρέπεται δηλαδή με τα slings να σηκώσεις τόσο βάρος :o ? Γιατί έχουμε θέμα με αυτό το πράγμα ο δικός μου θέλει συνέχεια αγκαλιά και δεν μπορώ ιδιαίτερα γιατι και μένα πονάει η μέση μου , αλλά αυτό που σκέφτομαι είναι πως θα τον παίρνω αγκαλιά αν μείνω έγκυος - γιατί το προσπαθούμε - ! Και μένα είναι 16 κιλά δεν είναι και αυτός ελαφρύς.!! :)

να ρωτήσω εγώ κάτι; έχω πάρει για τη μικρή μου pouch.

τρεις φορές που δοκίμασα να τη βάλω μέσα στο σπίτι έδειχνε να στριμώχνεται και έκλαιγε.ήταν φαγωμένη και ξεκούραστη.είναι 29 μερών τώρα και ήθελα να συμμαζέψω την κουζίνα μου και δεν τα κατάφερα :(

το κεφαλάκι της καλυπτόταν όλο από ύφασμα και δεν της άρεσε που δεν έβλεπε.επίσης τα ποδαράκια της δοκίμασα να της τα διπλώσω αλλά τα τέντωνε και έμοιαζε να μη χωράει άνετα.κάνω κάτι λάθος;ελπίζω να το συνηθίσει μεγαλώνοντας γιατί θέλω ήδη να τη φορέσω και δεν μπορώ.και σε λίγο που θα θέλουμε να κάνουμε βόλτες στο σούπερ μάρκετ;;;

ευχαριστώ

τρεις φορές που δοκίμασα να τη βάλω μέσα στο σπίτι έδειχνε να στριμώχνεται και έκλαιγε.ήταν φαγωμένη και ξεκούραστη.είναι 29 μερών τώρα και ήθελα να συμμαζέψω την κουζίνα μου και δεν τα κατάφερα :(

το κεφαλάκι της καλυπτόταν όλο από ύφασμα και δεν της άρεσε που δεν έβλεπε.επίσης τα ποδαράκια της δοκίμασα να της τα διπλώσω αλλά τα τέντωνε και έμοιαζε να μη χωράει άνετα.κάνω κάτι λάθος;ελπίζω να το συνηθίσει μεγαλώνοντας γιατί θέλω ήδη να τη φορέσω και δεν μπορώ.και σε λίγο που θα θέλουμε να κάνουμε βόλτες στο σούπερ μάρκετ;;;

ευχαριστώ

ευδοκία είπε:

ευχαριστώ

Να τη χαίρεσαι τη μικρή σου, και ελπίζω σύντομα να χαίρεσαι και το pouch σου!

Κατ' αρχήν, αφού μιλάμε για pouch, να δούμε λίγο τα βασικά:

1. Είναι το pouch σου το σωστό μέγεθος;

Δες εδώ πώς θα ξέρεις αν είναι εντάξει: 

(Αν σου είναι πολύ μικρό δεν θα είναι άνετο για καμιά σας, αν σου είναι πολύ μεγάλο δεν θα είναι άνετο για σένα).

2. Είναι το pouch σου ραμμένο από το κατάλληλο ύφασμα (με λίγο ελαστικότητα) και απ' τη σωστή πλευρά;

Αν είναι πολύ ελαστικό δεν είναι άνετο για σένα, αν δεν είναι καθόλου ελαστικό δεν είναι άνετο για τόσο μικρό μωρό. (Σταθερά υφάσματα κάνουν για pouch, αλλά για μεγαλύτερα παιδιά).

Είναι η ελαστικότητα απ' τη σωστή πλευρά; (τη στενή;) Πρέπει δηλαδή να τεντώνει λίγο κατά πλάτος και όχι κατά μήκος.

3. Ποια θέση δοκιμάζεις;

Πολλά μωρά δεν θέλουν την ξαπλωτή θέση παρά μόνο αν κοιμούνται ή αν τρώνε. Ίσως και το δικό σου μωράκι να είναι ένα απ' αυτά. Από νεογέννητα ακόμα, μπορείς να δοκιμάσεις την όρθια θέση ή μια πιο "ημι-καθιστή" θέση. Όπως εσύ έχεις προτιμήσεις για τον τρόπο που προτιμάς να κάθεσαι ή να ξαπλώνεις, το ίδιο ισχύει και για το μωρό σου! Δοκίμασε να βρεις ποια θέση προτιμά εκείνο!

Το μωράκι σου είναι μικρό, άρα πρέπει να προσέχεις να στηρίζεις πάντα το κεφάλι της κατάλληλα με το ύφασμα του pouch σου και να μη διπλώνει το σαγονάκι της στο στήθος της (για να αναπνέει ελεύθερα). Κατά τα άλλα μπορείς να διαλέξεις να έχεις τα πόδια της μέσα ή έξω, ανάλογα με το πώς προτιμάει εκείνη και πώς νιώθεις άνετα εσύ. (Μην νομίζεις ότι τα πόδια έξω είναι μόνο για μεγαλύτερα παιδιά. Συνήθως τα μικρά μωράκια θέλουν τα πόδια τους διπλωμένα μέσα στο sling/pouch, αλλά υπάρχουν και άλλα που τα θέλουν έξω!)

4. Μην προσπαθείς να στηρίξεις το κεφάλι του μωρού στο "βάθος" του pouch. Το μωρό νιώθει ότι "χάνεται", πολύ βαθιά, και δεν του αρέσει. Το κεφάλι του πρέπει να στηρίζεται από την άκρη (την πλευρά) του sling/pouch σου και φυσικά να μην καλύπτεται όλο.

pouch%20007.jpg 

Δες και τις φωτογραφίες, πιστεύω ότι θα σε βοηθήσουν!

Ξαναρώτα με αν κάτι δεν εξήγησα καλά!

Καλή τύχη, καλό babywearing!

Διαφημίσεις

Βρήκα ωραίες φωτογραφίες (αν και όχι δικές μου) με αυτό που σου λέω με το κεφάλι:

ΛΑΘΟΣ ΘΕΣΗ:

wrongcradlepositioninpcopy.jpg

Το μωρό πολύ βαθιά χωμένο στο pouch, το κεφάλι του σχεδόν διπλωμένο στο στήθος του.

ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ:

correctcradlepositionincopy.jpg

Εδώ έχουμε τραβήξει ψηλότερα την εσωτερική πλευρά του pouch (στην κοιλιά της μαμάς), ώστε η εξωτερική να κατέβει λίγο πιο χαμηλά.

Επίσης δες τη θέση της ραφής. Στην πρώτη φωτογραφία είναι περίπου στον πωπό του μωρού, ενώ στη δεύτερη το μωρό έχει μετακινηθεί, ώστε η ραφή να του έρθει στο κάτω μέρος της πλάτης και το κεφάλι του να στηρίζεται στο πλάι (στην πλευρά) του pouch. Πώς σου φαίνεται;

Σημειώνω επίσης ότι στο pouch, επειδή δεν έχει την ευελιξία του ring sling, να το προσαρμόσεις όπως θες, μπορείς να παίξεις διπλώνοντας το ύφασμα. Αν κάνεις το κόλπο που γυρίζεις τον ώμο ας πούμε κάνεις την εξωτερική πλευρά πιο στενή αν χρειάζεται (σαν να ρυθμίζεις τη μια άκρη της ουράς στο ring sling).   shoulderflip 

Αχ,πολυ τα ζηλευω αυτα...Ειχα παρει κι εγω ενα μαρσιππο αλλα τον χρησιμοποιησα ελαχιστα γιατι πιανομουν ολοκληρη.Στο δευτερο θα παρω σιγουρα ενα μαρσιππο αγκαλιας,αν και πρεπει να ξεκαθαρισω λιγο τις διαφορες μεταξυ τους πριν καταληξω ποιον να παρω :oops::lol::lol: !!

bxBwp2.png EgDTp2.png

Αχ,πολυ τα ζηλευω αυτα...Ειχα παρει κι εγω ενα μαρσιππο αλλα τον χρησιμοποιησα ελαχιστα γιατι πιανομουν ολοκληρη.Στο δευτερο θα παρω σιγουρα ενα μαρσιππο αγκαλιας,αν και πρεπει να ξεκαθαρισω λιγο τις διαφορες μεταξυ τους πριν καταληξω ποιον να παρω :oops::lol::lol: !!

Να δοκιμάσεις, μόνο έτσι θα καταλάβεις τι σου ταιριάζει καλύτερα και τι ταιριάζει στο μωρό σου!

Αλλά γιατί στο δεύτερο; Ο γιόκας σου δε θέλει πια αγκαλιά; :D:D

κατ'αρχήν ευχαριστώ πάρα πολύ sstamoul για την άμεση και κατατοπιστική απάντηση! :D

στη φωτό με τη λάθος θέση του κεφαλιού,αυτό ακριβώς έκανα!το κεφάλι της χανόταν και μάλλον δυσκολευόταν να αναπνεύσει :shock:

θα δοκιμάσω και την όρθια στάση και να δούμε...μόλις ξυπνήσει θα την βάλω

μόλις έχω νεότερα θα σας πω!

και πάλι ευχαριστώ! :wink:

Διαφημίσεις

Sstamoul συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σου. Είναι πολύ καλή και με πάρα πολλές πληροφορίες. Περιττό να πω ότι από χθες που άρχισα να διαβάζω για τους μάρσιππους αγκαλιάς έχω ήδη γίνει fan τους. Ήδη σκέφτομαι ποιον να πάρω. Για νεογέννητο μάλλον ο καλύτερος είναι ο ο pouch ή ο wrap; Και επίσης ποιος είναι ο πιο εύκολος να χρησιμοποπιείς χωρίς πολύ "εκπαίδευση";

A6s2p3.png

Για νεογέννητο μάλλον ο καλύτερος είναι ο ο pouch ή ο wrap; Και επίσης ποιος είναι ο πιο εύκολος να χρησιμοποπιείς χωρίς πολύ "εκπαίδευση";

Ωχ, όταν η ερώτηση είναι έτσι, πολύ δυσκολεύομαι! Ο λόγος είναι ότι είναι καθαρά θέμα προτίμησης! Μπορώ αν θες να σου πω την προσωπική μου γνώμη, αλλά είμαι σίγουρη ότι πολλές άλλες μαμάδες θα σκέφτονται τα εντελώς αντίθετα!

Λοιπόν, προσωπικά για νεογέννητο προτιμώ τα ring slings. Τα θεωρώ αξεπέραστα στην ευελιξία. Με ring sling μπορείς να φέρεις το μωρό ΑΚΡΙΒΩΣ στη θέση που το θέλεις. Όσο ψηλά θες, με το κεφάλι όσο ψηλά θες, τα πόδια όσο ψηλά θες... (Ειδικά αν θηλάζει κανείς, αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού στο θηλασμό η σωστή θέση παίζει μεγάλο ρόλο και αφού πρέπει πάντα να φέρνεις το μωρό στο στήθος και όχι το στήθος στο μωρό... Χώρια απ' την ουρά που προσφέρει κάλυψη και προστασία, και όχι μόνο στο θηλασμό αλλά γενικότερα, απ' τον ήλιο, απ' τον αέρα, απ' τα αδιάκριτα μάτια...)

Τα pouch είναι πολύ εύκολα. Κάποιοι τα προτιμούν και ως "εικόνα", δεν τους αρέσει η ουρά. Εμένα η ουρά μ' αρέσει, μου θυμίζει εσάρπα, αλλά καταλαβαίνω ότι κάποιος μπορεί να προτιμάει ένα πιο "μαζεμένο look". Αν το pouch είναι καλοραμμένο και σωστό ύφασμα, είναι πραγματικά πολύ βολικό και πολύ εύκολο. Και για νεογέννητο.

Ανάμεσα στα δύο υπάρχει μεγάλο θέμα... Ξέρω μαμάδες που έχουν και τα δυο και χρησιμοποιούν φανατικά το ένα ενώ το άλλο τους φαίνεται ότι τους δυσκολεύει... (Αλλά όχι όλες το ίδιο!) Γι' αυτό σου λέω είναι καθαρά θέμα προτίμησης.

Είναι αλήθεια πως το sling θέλει λίγο εξάσκηση παραπάνω, αλλά για μένα αξίζει τον κόπο... Μετά γίνεται δεύτερη φύση και το κάνεις όπως αλλάζεις ταχύτητες στο αυτοκίνητο, χωρίς καν να κοιτάς...

Όσο για το wrap, είναι υπέροχο, γιατί είναι τόσο απλό και σου προσφέρει τόσο πολλές δυνατότητες! Το μόνο θέμα με το wrap είναι το εξής:

Για νεογέννητο (επειδή θα πρέπει να το βγάζεις συχνά, για να το ταϊσεις, να το αλλάξεις, κλπ.), είναι καλύτερα να προτιμήσει κανείς ένα ελαστικό ύφασμα (ώστε να βγάζει το μωρό χωρίς να λύνει το wrap, αλλά και για να στηρίζει πιο άνετα το κεφαλάκι του, κλπ.). Όταν όμως αρχίζει το παιδί και βαραίνει, το ελαστικό πρέπει να το δέσεις πολύ προσεκτικά για να είναι άνετο, και ίσως είναι καλύτερα να βρεις τότε ένα σταθερό ύφασμα.

Και φυσικά έχω δει πολλές φορές και νεογέννητο σε mei tai (όχι το δικό μου για να πω την αλήθεια, το πρώτο μου mei tai το απέκτησα όταν ο Βασίλης ήταν ήδη 4 μηνών) και είναι επίσης βολικό για αρκετούς (ειδικά για μωρά που θέλουν ΜΟΝΟ όρθια θέση.

Μάλλον σε μπέρδεψα περισσότερο αντί να βοηθήσω... :? Συγγνώμη, αλλά ξαναλέω, είναι καθαρά θέμα προτίμησης (της μαμάς, του μωρού)... Έχει να κάνει με πολλά: για πόσο διάστημα συνεχόμενα θέλεις να φοράς το μωρό σου; Για λίγα λεπτά ή για μεγάλες βόλτες; Το μωρό σου είναι τύπος που θέλει μια πάνω και μια κάτω ή θα θέλει "μαμά αγκαλιά" όλη την ώρα; Η δική σου αντοχή πώς είναι; Τώρα, όταν κρατάς το παιδάκι σου αγκαλιά σε κουράζει εύκολα ή μετά από ώρα; Οδηγείς; Πόσο συχνά κοιμάται το μωρό σου στην αγκαλιά σου; Θέλω να σου πω ότι είναι αρκετά πράγματα που παίζουν ρόλο και το σημαντικότερο είναι τι σου "πάει" σαν άνεση και σαν στυλ.

Δες τα links εδώ για πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε τύπου, και εδώ για τα υφάσματα που είναι κατάλληλα για wrap.

Δεν με μπέρδεψες καθόλου. Ίσα ίσα μου δίνεις τόσα στοιχεία που καταλαβαίνω ότι ενδεχομένως με όλους τους μάρσιππους μπορώ να βολευτώ. Ακόμα είμαι στην 17η εβδομάδα οπότε έχω πολύ καιρό να το ψάξω και να αποφασίσω. Σε ευχαριστώ πολύ! :)

A6s2p3.png

Θα ηθελα ν ακανω μια ερωτηση... Θα ομολογησω πρωτα ότι δεν έχω διαβασει όλο το κείμενο...

Έχω σκολίωση και οι γιατροί μου είχαν πει οτι δεν πρεπει να χρησιμοποιησω μάρσιπο... Μπορώ να χρησιμοποιησω κάτι άλλο ? Κάτι που να μην επιβαρύνει μέση και πλάτη ?

Θα ηθελα ν ακανω μια ερωτηση... Θα ομολογησω πρωτα ότι δεν έχω διαβασει όλο το κείμενο...

Έχω σκολίωση και οι γιατροί μου είχαν πει οτι δεν πρεπει να χρησιμοποιησω μάρσιπο... Μπορώ να χρησιμοποιησω κάτι άλλο ? Κάτι που να μην επιβαρύνει μέση και πλάτη ?

Μαριλένα, σε νιώθω!

Έχω κι εγώ σκολίωση, έχω και τρεις κήλες στους 3 τελευταίους δίσκους, έχω και πρόβλημα με το ιερό οστό! Από φοιτήτρια πονούσα και υπέφερα με τη μέση μου!

Προσωπικά, με το babywearing έχω βρει την τέλεια λύση! Όχι μόνο μου είναι πολύ άνετο, αλλά επειδή ξεκίνησα σταδιακά (δηλαδή με μικρό μωρό που μεγάλωνε μέρα με τη μέρα και που το φορούσα όλο και περισσότερο), οι μύες που συγκρατούν τη σπονδυλική στήλη δυνάμωσαν και νιώθω πλέον καλύτερα! Αλήθεια, από τότε που άρχισα να φοράω το Βασίλη δεν έχω ξαναπέσει στο κρεβάτι (παλιά κρεβατωνόμουν για τουλάχιστον μια βδομάδα δυο φορές το χρόνο!).

Αλλά δεν μπορώ να σου απαντήσω τίποτα άλλο παρά να συμβουλευτείς το γιατρό σου. Εξήγησέ του (ή πάρε μαζί σου να του δείξεις) πώς κατανέμουν το βάρος στο σώμα σου οι μάρσιπποι αγκαλιάς και πόσο διαφορετικοί είναι από τους συνηθισμένους μάρσιππους και μετά ακολούθησε τη συμβουλή του. (Ίσως ένα wrap να είναι το ιδανικό για σένα, ή ένα mei tai με ιδιαίτερα φαρδιές ράντες... )

Είμαι κι εγώ φανατική του babywearing και από την αρχή έβαζα τον Ιάσονα σε ring slig της Maya. Τώρα που έχει αρχίσει και μεγαλώνει και βαραίνει, το sing sling δε βοηθάει στις μακρινές βόλτες, οπότε μου έφτιαξε η Στέλλα (ευχαριστώ πολύ Στέλλα και "Καλή λευτεριά") ένα mei tai. Με έχει βολέψει πολύ και είναι καταπληκτικό! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Τώρα χρησιμοποιώ και τα δύο! Το ring sling πιο πολύ μέσα στο σπίτι αλλά και για κοντά, όταν είναι να πεταχτώ κάπου και το mei tai για μακρινές βόλτες. Επίσης το mei tai θα το χρησιμοποιώ άνετα και για τα επόμενα χρόνια (όσο αντέξω... κι όσο ο Ιάσονας θέλει αγκαλιά) εφόσον η Στέλλα (και πάλι την ευχαριστώ) προνόησε και το ύφασμα είναι αρκετά μεγάλο.

Επίσης προσθέτω ένα μεγάλο πλεονέκτημα: και τα δύο βοηθούν τα μωρά με πρόβλημα στα ισχία, το οποίο έχουμε κι εμείς κι απ'ότι έχω καταλάβει είναι πολύ συνηθισμένο :cry:

[/img]

sstamoul να σε ρωτήσω κάτι ακόμα;μπορώ να βάλω τη μικρή μου στο pouch στην καθιστή θέση;είναι 5 εβδομάδων...για τη μέση της ρωτάω που δεν κάνει να κάθεται.δοκίμασα και την έβαλα πιο σωστά νομίζω αλλά πάλι δεν της πολυάρεσε.ανησυχώ μήπως δεν της αρέσει και εγώ είμαι τόσο ενθουσιασμένη! :shock: υπάρχει περίπτωση να θέλει το χρόνο της να το συνηθίσει;εσάς τα μωρά σας με το που τα βάλατε τους άρεσε;

συγνώμη που σας ζαλίζω αλλά θα μου κακοφανεί αν δεν με βολέψει τελικά γιατί θέλω πολύ!

όπως και για άλλες δραστηριότητες υπάρχει η σωστή στιγμή για όλα. όταν είναι σε φάση που θέλει να έχει κάποια σωματική κίνηση και παιχνίδια δεν θα θέλει να είναι "περιορισμένη" απο το ύφασμα.

είναι νομίζω μέχρι να βρείς πότε της αρέσει. (ποιά χρονική στιγμή την ημέρα).

θα πεί και η Στέλλα τι άλλο βοηθάει.

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

sstamoul να σε ρωτήσω κάτι ακόμα;μπορώ να βάλω τη μικρή μου στο pouch στην καθιστή θέση;είναι 5 εβδομάδων...για τη μέση της ρωτάω που δεν κάνει να κάθεται.δοκίμασα και την έβαλα πιο σωστά νομίζω αλλά πάλι δεν της πολυάρεσε.ανησυχώ μήπως δεν της αρέσει και εγώ είμαι τόσο ενθουσιασμένη! :shock: υπάρχει περίπτωση να θέλει το χρόνο της να το συνηθίσει;εσάς τα μωρά σας με το που τα βάλατε τους άρεσε;

συγνώμη που σας ζαλίζω αλλά θα μου κακοφανεί αν δεν με βολέψει τελικά γιατί θέλω πολύ!

Ναι. Αν το pouch σου είναι σωστά φτιαγμένο και από σωστό ύφασμα, μπορείς να τη βάλεις σε καθιστή θέση, αρκεί να της στηρίζεις το κεφάλι.

Θα πρέπει όμως τα πόδια της να είναι (έστω ελαφρά) ανοιχτά και τα γόνατα να είναι ψηλότερα απ' τον πωπό της (ώστε το βάρος της να μοιράζεται όμορφα παντού και να μην πηγαίνει στο κάτω μέρος της σπονδυλικής της στήλης.

Έχω ξαναβάλει κάπου αυτή τη φωτογραφία (είναι με ring sling, αλλά είναι το ίδιο ακριβώς με pouch):

hipcarrywithheadsupport.jpgtummy2tummy_sling.jpg

Το κοριτσάκι στη φωτογραφία είναι πολύ μικρό, σαν το δικό σου, αλλά προτιμούσε τα ποδαράκια της έξω. Της στηρίξαμε όμως το κεφάλι. Τώρα είναι 7 μηνών και από εκείνη τη μέρα αυτή τη θέση προτιμούσε! (Δεν είναι στ' αλήθεια "καθιστή", κι ας φαίνεται έτσι, το βάρος μοιράζεται σε όλο της το σώμα και ακουμπά και στη μαμά της, είναι όπως όταν την κρατάει η μαμά της αγκαλιά, την υποστηρίζει το ύφασμα από παντού!)

Οπότε ναι, η θέση είναι κατάλληλη, ακόμα και για νεογέννητα.

Αυτό που λέει η Μαρία ισχύει. Ωστόσο ισχύει περισσότερο για μεγαλύτερα μωρά. Το δικό σου το μωράκι είναι ακόμα πολύ μικρό για να μη θέλει αγκαλιά έστω κάποιες από τις φορές που τη δοκιμάζεις (εννοείται αν είναι ταϊσμένη, αλλαγμένη και ξεκούραστη). Φυσικά, ένα μωρό που έχει αρχίσει να κάθεται και θέλει να εξερευνήσει τα παιχνίδια γύρω της, ή ένα μωρό που έχει μάθει να κοιμάται ξαπλωμένο στην κούνια του με μουσική και εκείνη την ώρα που θες εσύ να το δοκιμάσεις σε sling για πρώτη φορά θέλει να κοιμηθεί, δεν θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα! Πράγματι για όλα υπάρχει μια σωστή στιγμή. Όμως από την εμπειρία μου βλέπω ότι ειδικά με μικρά μωράκια η στιγμή αυτή είναι πολύ πολύ εύκολο να βρεθεί (αν όχι τώρα σε δέκα λεπτά)!

Θέλεις να μας βάλεις μια φωτογραφία με τις δοκιμές σου; Να δούμε πώς είναι;

Ίσως εσύ κάτι να κάνεις λάθος (Συγγνώμη που το λέω έτσι, αλλά κάποτε μια μαμά παραπονιόταν ότι το μωρό της δεν κάθεται με τίποτα στο pouch που της έστειλα και παρατηρώντας προσεκτικά τη φωτογραφία που μου έστειλε κατάφερα να διακρίνω ότι έβαζε τη ραφή στον ώμο της. Η ραφή είναι το πιο βαθύ, φαρδύ και άνετο σημείο του pouch και το μωρό σου πρέπει να είναι εκεί!)

Ίσως το pouch σου να μην είναι σωστό μέγεθος (και το μωρό σου να στριμώχνεται αν είναι πολύ μικρό ή να νιώθει ανασφάλεια αν είναι πολύ μεγάλο).

Ίσως να είναι σωστό μέγεθος αλλά η καμπύλη του να είναι πολύ έντονη (πολύ σφιχτές άκρες) ή όχι αρκετά έντονη (αφήνει το μωρό πολύ μακριά απ' το σώμα σου).

Ίσως το pouch σου είναι πολύ σταθερό ύφασμα; (αυτό είναι άνετο με μεγαλύτερα μωράκια, αλλά ειδικά για μικρά και για τις θέσεις που είναι κατάλληλες για μικρά, η σωστή ελαστικότητα παίζει ρόλο).

Ίσως είναι πολύ "φαρδύ" με αποτέλεσμα να είναι πολύ βαθύ;

Ίσως όλες τις φορές που δοκιμάζεις είσαι εσύ υπερβολικά αγχωμένη και το μωρό σου το καταλαβαίνει και νιώθει ότι κάτι πάει στραβά;

Εσύ τι νομίζεις ότι φταίει; Πώς τη βλέπεις; Στριμώχνεται; Ζεσταίνεται; Μήπως απλά δεν της αρέσει η συγκεκριμένη θέση που δοκιμάζεις; Όταν την κρατάς αγκαλιά είναι ήσυχη ενώ όταν τη βάζεις στο pouch κλαίει (ή κλαίει συνέχεια ακόμα και αν την έχεις απλώς αγκαλιά);

Τέλος, σου προτείνω να κάνεις την εξής δοκιμή: Δοκίμασε τη θέση "Βούδα". Κανονικά η θέση είναι κατάλληλη για μωρά που στηρίζουν το κεφάλι τους, αλλά για όσο διαρκεί η δοκιμή θα της το στηρίζεις εσύ με τα χέρια σου (να μη γέρνει δεξιά κι αριστερά, πίσω θ' ακουμπάει πάνω σου).

Η θέση αυτή αρέσει στο 99% των μωρών που έχω δει (και πίστεψέ με, έχω δει πάάάάρα πολλά) και επίσης είναι και μια καλή ένδειξη του μεγέθους του pouch σου. Αν δε μπορείς να βάλεις το μωρό σου σ' αυτή τη θέση στο pouch, κάτι δεν πάει καλά (δεν είναι αρκετά ελαστικό ή είναι πολύ μικρό, ή είναι πολύ βαθύ, κλπ.). Μόλις τη βάλεις σ' αυτή τη θέση, περπάτα, πήγαινε σε έναν καθρέφτη να κοιταζόσαστε και να της χαμογελάς, χτύπα της ελαφρά και τον πωπούλη από κάτω και μετά πες μας!

(Φρόντισε να μην έχει ΜΟΛΙΣ φάει, γιατί όπως θα έχει τα ποδαράκια της στο στομάχι της μπορεί να βγάλει γουλιές!)

Αν νομίζεις ότι θα βοηθήσει, πάρε με τηλέφωνο όποτε θες να τα πούμε με λεπτομέρειες! (είσαι βλέπεις και μακριά, αλλιώς θα σου 'λεγα να βρισκόμασταν!)

Η μπεμπα μου δεν καθοταν με τιποτα στο pouch μικροτερη, και προσπαθησα παρα πολυ και ειδα ολα τα video με οδηγιες και διαβασα ολα τα σχετικα...

Τωρα πλεον καθεται και δεν διαμαρτηρεται!!! Μεγαλωσε το κοριτσακι μου και κραταει το κεφαλακι της και μπορει να κατσει με τα ποδαρακια εξω. Βγαινουμε την βολτιτσα μας ετσι και αποκοιμιεται κιολας :wink: Επιτελος βρηκαμε τη σταση που μας βολεψε!!!

Το δικο μας pouch ειναι απο σταθερο υφασμα και αυτο που με προβληματιζει ειναι μηπως την κοβει πολυ πισω απο τα γονατακια της εκει που διπλωνει το υφασμα. Οταν την βγαζω εχει κοκκινιλες και εκει και στην κοιλιτσα της που ακουμπαει πανω μου.

Σας συμβαινει και σε σας? Ειναι επικινδυνο?

Με εχει βολεψει παρα πολυ παντως και το συνιστω σε ολες τις μανουλες. Εχω και ενα wrap της Moby ομως ακομη δεν βρηκαμε σταση να μας αρεσει...Δεν εγκαταλειπω ομως γιατι τα παιδια αλλαζουν μερα με τη μερα και περιμενω ποτε θα βολευτουμε και με αυτο...

sstamoul στις οδηγιες που πηρα με το wrap εχει μια προτεινομενη θεση ( το παιδι να κοιταει μπροστα με τα ποδαρακια να κρεμονται ) που την εχεις στα λαθος, να μην την βαζω ετσι?

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...