Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Αγνοια και θρησκεία εναντίον του... Δαρβίνου

Recommended Posts

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 87
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για την επιστήμη, καλό είναι να κάνουμε μια μαθηματική ακτινογραφία στην δεσποινιδούλα μας............................Αυτές οι θεωρίες της επιστήμης νεογνού, συνεπώς ΚΑΙ, λόγω της ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙΣΑΣ αστρονομικής και ακατάσχετης αδυναμίας της, σαφώς καθίστανται αβάσιμες και ΑΠΡΙΟΡΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ.

Έχεις πλάκα εσύ...!

Ο Δαρβίνος μπόρεσε να εντοπίσει και να αποδείξει βασικές αρχές για την εξέλιξη του ανθρώπινου και κάθε είδους. Επιλογή. Κληρονομικότητα. Παραλλαγή. Μέσα από τη διαδοχή των γονιδίων.

Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει (και κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε) ήταν να αποδείξει την προέλευση της ζωής. Εκεί μας θέλω όλους. Καλά τα πιθήκια, τα μαιμούδια και όλα τα συναφή. Αλλά πιο πριν, Στην αρχέγονη αρχή. Τι έγινε;

Αν έχει κάποιος την ευγενή καλοσύνη ας μου δώσει τα φώτα του γιατί εγώ ζω σε απόλυτο σκότος. Σε απόλυτη άγνοια.

Το Ήλεκτράκι μου και ο Οδυσσέας μου, οι ηλιαχτίδες μου!

..................................................................................

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Ο Δαρβίνος μπόρεσε να εντοπίσει και να αποδείξει βασικές αρχές για την εξέλιξη του ανθρώπινου και κάθε είδους. Επιλογή. Κληρονομικότητα. Παραλλαγή. Μέσα από τη διαδοχή των γονιδίων.

Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει (και κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε) ήταν να αποδείξει την προέλευση της ζωής. Εκεί μας θέλω όλους. Καλά τα πιθήκια, τα μαιμούδια και όλα τα συναφή. Αλλά πιο πριν, Στην αρχέγονη αρχή. Τι έγινε;

Αν έχει κάποιος την ευγενή καλοσύνη ας μου δώσει τα φώτα του γιατί εγώ ζω σε απόλυτο σκότος. Σε απόλυτη άγνοια.

Σε αυτό προσπαθούν να απαντήσουν άλλες θεωρίες πχ το big bang theory και η επιστήμη με πειράματα τύπου cern. Προς το παρόν απάντηση δεν έχει βρεθεί, τουλάχιστον κάποια που να αποδεικνύεται από την επιστήμη.

Αλλά και η θρησκεία είναι κομματάκι σε αδιέξοδο, καθότι εν αρχή ην ο Λόγος (δηλ η λογική -πριν την ταλαιπωρήσουν οι θρησκόληπτοι, λέω εγώ τώρα) και ο λόγος ην ο Θεός, άρα για πιο πριν δεν έχει κάτι να μας πει...

Εκτός αν ο φίλος Βασίλης έχει κάτι να προσθέσει ΚΑΙ σε αυτό και να καταρρίψει και το big bang.

Σε αυτό προσπαθούν να απαντήσουν άλλες θεωρίες πχ το big bang theory και η επιστήμη με πειράματα τύπου cern. Προς το παρόν απάντηση δεν έχει βρεθεί, τουλάχιστον κάποια που να αποδεικνύεται από την επιστήμη.

Μα αυτό είναι το θέμα, απάντηση δεν βρέθηκε.

Τώρα αν κάποιος ασπάζεται την όποια θεολογική άποψη, είναι απόλυτα σεβαστό και κατανοητό.

Ερωτήματα του τύπου από που ερχόμαστε και που καταλήγουμε, αν υπάρχει μετά θάνατο ζωή κλπ μόνο σε φιλοσοφική βάση μπορούν να συζητηθούν - συζητήσεις που γενικά δεν καταλήγουν. Το τι ασπάζεται ο καθένας είναι τόσο προσωπικό που δεν επιδέχεται ούτε κριτική ούτε απόδειξη.

Εγώ προσωπικά νιώθω πολύ καλύτερα να πιστεύω στη θεία προέλευση του ανθρώπου, στην αθανασία της ψυχής κλπ παρά σε οτιδήποτε άλλο.

Βλέπεις καμιά επιστήμη δεν όρισε ως αποδεδειγμένη ούτε τη θεία προέλευση ούτε τη μη Θεία. Αυτό είναι μεγάλη ελευθερία για την δική μου ψυχή.

..................................................................................

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

Διαφημίσεις

Βλέπεις καμιά επιστήμη δεν όρισε ως αποδεδειγμένη ούτε τη θεία προέλευση ούτε τη μη Θεία. Αυτό είναι μεγάλη ελευθερία για την δική μου ψυχή.

Μαζί σου! η δική μου άποψη είναι ότι η επιστήμη με πείθει όταν αποδεικνύει κάτι, δηλ. όταν με τις ίδιες συνθήκες και τις ίδιες διαδικασίες επιτυγχάνει ίδιο αποτέλεσμα, πράγμα που για την προέλευση δεν έχει (ακόμα?) γίνει.

Και η θρησκεία δεν αποκλείει την επιστήμη, εξού και το εν αρχή ην ο Λόγος, η Λογική (επαναλαμβάνομαι λιγάκι).

Οι θρησκόληπτοι και φανατικοί άνθρωποι όμως αντιδρούν στην επιστήμη γενικώς και αδιακρίτως και εκεί είναι που έχω την ένστασή μου...

Οι θρησκόληπτοι και φανατικοί άνθρωποι όμως αντιδρούν στην επιστήμη γενικώς και αδιακρίτως και εκεί είναι που έχω την ένστασή μου...

Δυστυχώς έχουν μόνιμα την ιδεα ότι ξέρουν τη θέληση του Θεού και όλα τα άλλα.... :cool:

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

Έχουμε δύο κατηγορίες που υποστηρίζουν την Αγία Γραφή ως κείμενο απόλυτα ... επιστημονικό και όχι μεταφορικό / συμβολικό. Αυτούς που είναι θρησκόληπτοι κι αυτούς που τα λένε για να "κόψουν" αντιδράσεις κι ας μην τα πιστεύουν.

Έχω 1-2 μέλη στο νου ... που νομίζω θα μπορούσαν να κάνουν καλή παρέα με το Βασίλη και ... δεν είναι θρησκόληπτοι. ;) Ίσως πρέπει να τους συστήσουμε μεταξύ τους γιατί πιστεύω πως θα βρουν μια ταύτιση απόψεων (αν και πολύ φοβάμαι πως θα βρουν και ταύτιση... κατόπτρου).

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Σας ευχαριστώ για τα ποικίλα σχόλιά σας.

Τώρα απευθύνω ένα ερώτημα σε όσους πιστεύουν στο παραμύθι της εξέλιξης.

Γιατί η εξέλιξη ενώ, σε ορισμένα χρονικά διαστήματα ευνόησε την ολοκλήρωση χιλιάδων ζώων, οδηγώντας τα στο κοινό γνώρισμα της μη λογικής και της μη ομιλίας. Εξαιρώντας ΜΟΝΟ ένα ζώο,

το οποίο ανέδειξε σε ον (= ο άνθρωπος) με τη λογική και την ομιλία. Και δεν ευνόησε να αναδείξει την ίδια χρονική περίοδο και ορισμένα άλλα όντα (= ορισμένα εξελιγμένα ζώα, εκτός των πιθηκοειδών, διαφορετικής μορφής μεταξύ τους), έχοντα όμως, το κοινό γνώρισμα της ΑΚΡΙΒΟΥΣ ίδιας ποιότητας, λογική και ομιλία, με αυτήν του ανθρώπου;

Γιατί κάποιος το προηγούμενο βράδυ είχε πιει πολλές τεκίλες κι ευτυχώς δηλαδή γιατί δεν θα αντέχαμε τρολλαρίσματα και από άλλα "είδη":D:D

[B][SIZE="3"]Τα δικαιώματά μας συκοφαντήθηκαν ως προνόμια [/SIZE][/B](κλεμμένο το'χω, δεν είναι δική μου σοφία)

Διαφημίσεις

Το 1953, εγινε το γνωστό πείραμα των Miller–Urey, που αποδεικνύει ότι μπορεί να ξεκινήσει και να εξελιχθεί ζωή, με πολύ απλά βασικά συστατικά τα οποία υπήρχαν στη γη πριν από εκατομμύρια χρόνια. Δεν θέλει και πολύ κόπο δηλαδή... θέλει απλά κάτι δισεκατομμύρια χρόνια για να δεις αυτό που βλέπεις σήμερα απο την αρχική "σούπα" ζωής των Miller-Urey. Οι δυνάμεις της φύσης (χημεία κυρίως σε αυτό το στάδιο) κάνουν μόνες τους τη δουλειά τους.

Οι βιολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ από τότε και έχουν βρεθεί και άλλα πειστήρια για το ξεκίνημα της ζωής χωρίς τη παρέμβαση του όποιου θεού.

Όσο για το big-bang και την αρχή του σύμπαντος, υπάρχουν πολλές εξηγήσεις και οι εξελίξεις είναι φοβερές. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες (Guth, Krauss, Green, Susskind, Hawking, etc.) το σύμπαν ξεκίνησε από το τίποτα, καθώς το τίποτα μπορεί να δημιουργεί ανά πάσα στιγμή διάφορα σύμπαντα. Για να μην μακρηγορώ, σε ένα τέτοιο σύστημα δεν χρειάζεται κανένας δημιουργός καθώς τα πράγματα "κυλάνε" μόνα τους από τις δυνάμεις της φύσης που έχουν μελετηθεί και αναλυθεί με τρομακτική ακρίβεια (quantum mechanics and cosmology).

Υ.Γ.

Πω πώ, ξεφύγαμε πάλι...

"Δεν ξέρω κάτι άλλο, για το οποίο κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να νοιάζεται τόσο πολύ, όσο για το πώς θα γίνουν τα παιδιά του καλύτερα απ' αυτόν και τους όμοιούς του"

Πλάτωνας

chmod 777 world

που αποδεικνύει ότι μπορεί να ξεκινήσει και να εξελιχθεί ζωή, με πολύ απλά βασικά συστατικά τα οποία υπήρχαν στη γη πριν από εκατομμύρια χρόνια.

ΑΚριβώς, μπορεί να ξεκινήσει έτσι. Έτσι όμως ξεκίνησε;

Και ένα 4ποδο (ακόμα κα 2ποδο) μπορεί να δημιουργηθεί σε εργαστήριο, να αναπαραχθεί ως κλώνος. Αλλά η πραγματική αναπαραγωγή άλλη διαδιικσία έχει. Το δυνητικό ή δυνατό δεν σημαίνει ότι είναι και η Αρχή.

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

Πλακα θα ειχε και αλλα ειδη να μπαινανε και να εγραφαν τις αποψεις τους.. αν και καμια φορα νομιζω πως συμβαινει.

Χαχαχα! Είδες τι κάνει η φυσική επιλογή; Άφησε και μερικά μη ανθρωποειδη με δυνατότητα χρήσης Android και Windows XP. με ταλέντο να βρίσκουν νέα nicknames κάθε 3 εβδομάδες...

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

Διαφημίσεις

Σας ευχαριστώ για τα ποικίλα σχόλιά σας.

Τώρα απευθύνω ένα ερώτημα σε όσους πιστεύουν στο παραμύθι της εξέλιξης.

Γιατί η εξέλιξη ενώ, σε ορισμένα χρονικά διαστήματα ευνόησε την ολοκλήρωση χιλιάδων ζώων, οδηγώντας τα στο κοινό γνώρισμα της μη λογικής και της μη ομιλίας. Εξαιρώντας ΜΟΝΟ ένα ζώο,

το οποίο ανέδειξε σε ον (= ο άνθρωπος) με τη λογική και την ομιλία. Και δεν ευνόησε να αναδείξει την ίδια χρονική περίοδο και ορισμένα άλλα όντα (= ορισμένα εξελιγμένα ζώα, εκτός των πιθηκοειδών, διαφορετικής μορφής μεταξύ τους), έχοντα όμως, το κοινό γνώρισμα της ΑΚΡΙΒΟΥΣ ίδιας ποιότητας, λογική και ομιλία, με αυτήν του ανθρώπου;

Δεν θα μπω στην ουσία της συζήτησης γιατί δεν προλαβαίνω, αλλά μου "χτύπησε" η λέξη "παραμύθι"..

Αν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα σε παραμύθια, θα προτιμήσω αυτό που έχει μια επιστημονική βάση-εξήγηση όπως θέλετε πείτε το και παρατηρεί και προσπαθεί έστω να εξηγήσει-αναλύσει τον κόσμο γύρω μας με βάση πραγματικά δεδομένα (ως το σημείο που μπορεί να φθάσει), παρά το παραμύθι που ξεκινάει με δεδομένη μια θεική καλοκάγαθη οντότητα που δεν έχει αρχή και τέλος, δημιούργησε τον κόσμο και παρεμβαίνει για το "καλό" της ανθρωπότητας.

Επειδή δεν πήρα απάντηση, στον προβληματισμό που έχει τεθεί αποφάσισα να διευκολύνω την απάντησή σας.

Προς άρση κάθε παρεξήγησης τα πιο κάτω διατυπώνονται βάσει της εξελικτικής θεωρίας.

Θα αναφερθούν μερικές πιθανές βαρυσήμαντες αιτίες που δικαιολογούν τη εξέλιξη, στο ότι, γιατί ΑΔΡΑΝΗΣΕ, ώστε δια της εξελικτικής οδού να αναπτυχθεί και ένα ορισμένο σύνολο από όντα (= ορισμένα εξελιγμένα ζώα, εκτός των πιθηκοειδών, διαφορετικής μορφής μεταξύ τους), έχοντα και αυτά το κοινό γνώρισμα της ΑΚΡΙΒΟΥΣ ίδιας ποιότητας, λογική και ομιλία, με αυτήν του ανθρώπου.

Ξεκινάμε την αναφορά των πιθανών αιτιών:

1) Μπορεί, η καημένη εξέλιξη να πρόβλεψε ότι θα ήταν κουραστικό και το άφησε για το μέλλον.

2) Μπορεί, από ένα εντελώς αναπάντεχο συμβάν, να έσπασε το πόδι της.

3) Μπορεί, να την έπιασε κολικός.

4) Μπορεί, να στραμπούλιξε το μάτι της.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη διαφορετική αιτία!!!

5) Ενδέχεται όμως, να υπάρχει συμπεφωνημένη συνομωσία = ανταρσία των άλλων ζώων.

Μπορεί να πρόβλεψαν και «είπαν»: Αφήστε τους ανθρώπους, με την επιλογή που έκαναν θα βρουν τον μπελά τους.

Από μικροί θα μπαίνουν στα βάσανα, ένα σωρό χρόνια θα κάθονται στα θρανία, μετά, άλλα βάσανα, άντε να βρουν δουλειά και αν βρουν, μπορεί να μην τους κολλάνε τα ένσημα. Στη συνέχεια άντε να ανοίξουν οικογένεια, ένα σωρό έξοδα. Μετά να προικίζουν τα παιδιά τους.

Για όλα αυτά «είπαν»: Μακριά από εμάς η λογική και η ομιλία.

Για να διευκολύνω περισσότερο την απάντησή σας, επιλέγω τις δύο παρακάτω αιτίες.

5) Ενδέχεται όμως, να υπάρχει συμπεφωνημένη συνομωσία = ανταρσία των άλλων ζώων.

Μπορεί να πρόβλεψαν και «είπαν»: Αφήστε τους ανθρώπους, με την επιλογή που έκαναν θα βρουν τον μπελά τους.

Από μικροί θα μπαίνουν στα βάσανα, ένα σωρό χρόνια θα κάθονται στα θρανία, μετά, άλλα βάσανα, άντε να βρουν δουλειά και αν βρουν, μπορεί να μην τους κολλάνε τα ένσημα. Στη συνέχεια άντε να ανοίξουν οικογένεια, ένα σωρό έξοδα. Μετά να προικίζουν τα παιδιά τους.

Για όλα αυτά «είπαν»: Μακριά από εμάς η λογική και η ομιλία.

Διαλέξτε, είναι και οι δύο πολύ πειστικές!!! :-P:mad::lol::eek::-D:roll::mrgreen::eek::D:p:p:roll::cry::-P:mad::lol::eek::(

Η της πλάκας θεωρία της εξέλιξης είναι πηγή έμπνευσης για μεγάλες πλάκες!!!

Επειδή δεν πήρα απάντηση, στον προβληματισμό που έχει τεθεί αποφάσισα να διευκολύνω την απάντησή σας.

και ούτε σε κόβω να παίρνεις απάντηση. Εδώ μέσα συμπεριφερόμαστε με το γάντι στα διάφορα τρολ. Πως λέμε σε δουλεύω ψιλό γαζί?

Για να διευκολύνω περισσότερο την απάντησή σας, επιλέγω τις δύο παρακάτω αιτίες.

Εδώ συμφωνούμε απόλυτα

Η της πλάκας θεωρία της εξέλιξης είναι πηγή έμπνευσης για μεγάλες πλάκες!!!

και για μεγάλες τρολλιές βεβαίως βεβαίως:lol::lol::lol::lol::lol:

[B][SIZE="3"]Τα δικαιώματά μας συκοφαντήθηκαν ως προνόμια [/SIZE][/B](κλεμμένο το'χω, δεν είναι δική μου σοφία)

και ούτε σε κόβω να παίρνεις απάντηση.

Και όμως, στη συνέχεια απάντησες.

Στην εξής προτεινόμενη αιτία:

Απαντάς:
Εδώ συμφωνούμε απόλυτα.
Πράγματι, βγάζει πολύ πλάκα αυτή η αιτία.

Αλλά και οι άλλες δεν πάνε πίσω!!!

Βεβαίως, δεν μπορεί να στηριχθεί με τίποτα η θεωρία της εξέλιξης.

Το μόνο που κατορθώνει, είναι να παράγει επιχειρήματα απεριόριστης πλάκας!!!

Και μόνο το γεγονός της ύπαρξης της διαδικασίας της μάθησης είναι μια εφαρμογή της εξέλιξης.

π.χ. το ότι σε αυτό το φόρουμ εμφανίζονται πολλαπλοί λογαριασμοί γιατί κάποιοι ντρέπονται να κυκλοφορίσουν με την αρχική τους διαδικτυακή ταυτότητα και έπειτα τρολιάζουν... αντιμετωπίστηκε αρχικά με άμεση αναταραχή. Τώρα πια αντιμετωπίζεται με χιούμορ και πειράγματα ή ίσως και αδιαφορία.

Ποια καλύτερη απόδειξη πως η προσαρμογή είναι ένας βασικός μηχανισμός λειτουργίας της φύσης στη διαδικασία της εξέλιξης;

Βασιλάκη αγόρι μου... (αν είσαι αγοράκι)...

αφού δεν έχεις διάθεση για κουβέντα, τι το κουράζεις;

Το βασικό πρόβλημα με τα παράλογα επιχειρήματα είναι πως δεν έχεις από πού να τα πιάσεις... γιατί δεν ανταποκρίνονται στη λογική. Τι το παιδεύεις λοιπόν αφού σοβαρή απάντηση δε μπορείς να πάρεις; (Για την ακρίβεια δε βλέπω κάποιον από εμάς να είναι διατεθειμένος να δώσει.)

Υ.Γ. Οβελίξ λέει προς το φίλο του: "Αστερίξ... βαριέεεεμαιιιι" ...

(Άντε να ξεκινήσει η άδεια να πάμε διακοπές... Ούτε ένα τρολ της προκοπής δε μπορώ να βρω... ουφφφφ) <---- Αχ άτιμη εξέλιξη, μου έφαγες τα τρολ (και στενοχωρείς και τα φιλαράκια μας)!!

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Hmmmmm. summer trollin.... σαν να λέμε summer love ένα πράμα....

εν μέσω τριημέρου που έχουμε μείνει ταπί, και αντί να ψάξετε εκεί μελετηρά μου παιδιά επειχηρήματα, βιβλιογραφίες κτλ, φρενάρετε το τσαμένο το παιδί... shame!

εγώ πάντως είμαι βεβαία οτι η η εξέλιξη συνδέεται άμεσα με την μετενψύχωση - σε μια επόμενη ζωή θα ξεκολλήσουμε από τέλμα της αμοιβάδας...

s-age.png

Ένας εξελικτικός βιολόγος είπε κάποτε:

"Αν οι αρνητές της ιστορίας που αμφισβητούν το γεγονός της εξέλιξης, έχουν άγνοια της βιολογίας, εκείνοι που πιστεύουν ότι ο κόσμος άρχισε σε λιγότερο από δέκα χιλιάδες χρόνια πριν είναι χειρότεροι από αμαθείς, γιατί εξαπατώνται μέχρι σημείου διαστροφής."

"Δεν ξέρω κάτι άλλο, για το οποίο κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να νοιάζεται τόσο πολύ, όσο για το πώς θα γίνουν τα παιδιά του καλύτερα απ' αυτόν και τους όμοιούς του"

Πλάτωνας

chmod 777 world

Πέρα από πλάκες και trolls,

δείτε το παρακάτω video από το TED:

Ο ψυχολόγος Τζόναθαν Χέιντ κάνει μια απλή, αλλά δύσκολη ερώτηση: γιατί αναζητούμε την αυτο-υπέρβαση; Γιατί προσπαθούμε να χάσουμε τον εαυτό μας; Σε μια περιήγηση μέσω της επιστήμης της εξέλιξης από την επιλογή ομάδας, προτείνει μια προκλητική απάντηση.

Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη του Haidt!

Πλάτωνας

chmod 777 world

Rasta, μου έκανε εντύπωση εκείνη η μικρή (σχεδόν ντροπαλή) αναφορά στον πόλεμο. Ακούγεται παράξενο, σχεδόν διαστροφικό, αλλά έχω μια αίσθηση πως είναι σε κάποια βάση αληθινό... πως ο πόλεμος έχει κάποια "οφέλη". Σαν άποψη, την είχα ακούσει και παλαιότερα... πως εξυπηρετεί τη φυσική επιλογή... πως αρκετά από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της επιστήμης έγιναν κάτω από την πίεση/κίνητρο του πολέμου. Αρνιόμουν (και εξακολουθώ να αρνούμαι) να το πιστέψω... μα δείχνει με κάποιο τρόπο να είναι ένα είδος "πραγματικότητας". (???!! ??!?)

Το θεωρώ φριχτό.

Από την άλλη, δεν είμαστε το μόνο είδος στη φύση που πολεμά ενάντια στο ίδιο του το είδος.

Guest
Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις
  • Δημιουργία νέου...