Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ούτε δημόσιο, ούτε ιδιωτικό(homeschooling)

Recommended Posts

Σε μια δημοκρατία (θα έπρεπε να) θεωρείται αυτονόητο ότι κάθε κοινωνική ομάδα δικαιούται να διεκδικεί αλλά και υποχρεούται να συμμορφωθεί με τα θεσπισμένα.

Βρίσκω τεράστιες διαφορές του homeschooling με άλλες δράσεις, όπως αυτή για την προώθηση του θηλασμού ή την παραμονή των γονιών με το παιδί τους κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων. Περιληπτικά:

1) Οι δεύτερες περιπτώσεις είναι νόμιμες. Πρόκειται για περιπτώσεις που η κακή πρακτική (=έθιμο) ματαιώνει ένα αναγνωρισμένο δικαίωμα.

2) Οι δεύτερες περιπτώσεις απηχούν τη σύγχρονη αντίληψη. Το homeschooling ανάγεται στον Μεσαίωνα. Το σχολείο δεν είναι μόνο γνώσεις και κατανομή της ύλης. Είναι γνώση που αποκτάται μέσω αλληλεπίδρασης, είναι παιχνίδι και συνεργασία, είναι φιλία και ομαδικότητα. Πρωτίστως, όμως, είναι ΕΝΤΑΞΗ του παιδιού στην κοινωνία. Η οικογένεια είναι το κύτταρο της κοινωνίας και το σχολείο η πρώτη βαθμίδα αυτής.

Το homeschooling αποτρέπει αυτήν τη διαδικασία ένταξης στην κοινωνία και ωρίμανσης μέσω των μηχανισμών της.

3) Εκπαιδευτικό δίκαιο δεν ξέρω. Αλλά γνωρίζω ότι οι διεθνείς συμβάσεις για τα εκπαιδευτικά θέματα κινούνται στην περιοχή του soft law. Πραγματικά θα εκπλαγώ αν υπάρχει διεθνής σύμβαση (του ΟΗΕ;;;;;) που να εγκαθιδρύει τέτοια διεθνή υποχρέωση στη χώρα μας. Ευρωπαϊκή οδηγία δεν νομίζω να υπάρχει: η ΕΕ εξετάζει τα πάντα υπό το πρίσμα της ενιαίας αγοράς, δηλαδή βάσει του οικονομικού τους αντικτύπου.

4) Αφαίρεση της επιμέλειας δεν σημαίνει αναγκαστικά τον εγκλεισμό του παιδιού σε ίδρυμα. Μπορεί να σημαίνει κάλλιστα την ανάθεση της φροντίδας του παιδιού σε άλλον συγγενή (πατέρας, παππούς, γιαγιά, ενήλικα αδέρφια).

5) Η εισαγγελέας δεν έδρασε αυτεπαγγέλτως. Προφανώς κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά. Και -υποθέτω- ο μηνυτής είναι ο πατέρας.

6) Οι εισαγγελείς επικαλούνται νομικές βάσεις. Το ποινικό δίκαιο δεν έχει τις ευχέρειες ερμηνειών του αστικού-εμπορικού-διοικητικού δικαίου. Οικοδομείται πάνω στην αρχή ότι "δεν υφίσταται έγκλημα ούτε ποινή χωρίς σαφή νόμο". Επομένως, η εισαγγελέας θα έχει εντοπίσει τη διάταξη που και ορίζει το προκείμενο ζήτημα ως "παράνομη πράξη" και προσδιορίζει τις έννομες συνέπειες, στις οποίες συγκαταλαγέται η αφαίρεση της επιμέλειας. Περίπτωση νομικού κενού αποκλείεται.

7) Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται για όλους, αθίγγανους και μη. Είναι προς τιμήν της δικαστικής λειτουργού που δεν έκλεισε τα μάτια.

:cool: Υπάρχουν πάρα πολλές δικλείδες για τις ιδιαίτερες περιπτώσεις. Στις απομακρυσμένες περιοχές γίνεται τηλε-μετάδοση του μαθήματος. Στις περιπτώσεις δυσκολιών προσαρμογής, γίνεται αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Επίσης, οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί δίνουν "χρόνο" στο παιδί να ξεπεράσει τραυματικές εμπειρίες ή άλλες καταστάσεις, απλώς με το να μη σημειώνουν απουσίες. Είναι κάτι που συμβαίνει με τις "έφηβες" εγκυμοσύνες, για παράδειγμα. Αλλά αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν την έσχατη λύση και έχουν χρονικά περιορισμένο χαρακτήρα.

9) Δείτε και τα άρθρα 28 και 29 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Φαίνεται σαν να μην περνά καν από το μυαλό των συντακτών ότι η εκπαίδευση μπορεί να παρέχεται εκτός των (δημοσίων και ιδιωτικών) εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Και ο λόγος βέβαια δεν μπορεί να είναι ότι αγνοούσαν το homeschooling.

10) Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει δεδικασμένο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει από το 2006 δικαιώσει τη Γερμανία. Αναγνώρισε μεν το δικαίωμα των γονιών να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους ... αλλά μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος και κατά τα Σαββατοκύριακα. Δεν μπορώ να βάλω το λινκ αλλά είναι η υπόθεση Fritz Conrad v. Germany.

Επομένως, η μητέρα ελπίζει να ανατρέψει νομολογία;;;

Κρίμα και για την έλλειψη αναφοράς στο παιδί: πόσο χαίρεται με αυτήν την κατάσταση - τι θα επέλεγε - έχει φίλους;

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 1,1k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Μαρια Στυλιανακη είπε:
Εγώ πάλι επισης να πω οτι δεν καταλαβαίνω τον όρο " η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για αυτό".

Ωραία, να περιμένουμε πότε η κοινή γνώμη θα είναι "έτοιμη" στο να αποδεχτεί ότι κάποια πράγματα κάθε φορά που είναι να ψηφιστεί κάποιος νόμος!!! ΧΑΧΑΑΧ (ειρωνικό γέλιο! :-S!!!!) Άραγε έτσι ψηφίζουν οι βουλευτές αυτές τις μέρες? (...)

Επίσης και κάτι άλλο.

= ο νόμος αφορά την εκπαίδευση, όχι την επιμέλεια.

Θεωρεί παράνομη την μή εκπαίδευση του παιδιού - μα όλοι συμφωνούμε σε αυτό.

Στο εξωτερικό το παιδί δεν περνάει τις εξετάσεις στο τέλος ή στα μέσα της χρονιάς εφόσον δεν έχει εκπαιδευθεί στην ύλη,

είτε κάνει hs είτε είναι στο σχολείο.

Καμία διαφορά.

Δεν καταλαβαίνω όσους λένε ότι δεν θα το επέτρεπαν στις μητέρες

και ευτυχως δεν αποφασίζουν αυτά τα άτομα για την τύχη της μητέρας/παιδιού!

Απο την στιγμή που το κράτος σου επιτρέπει να κάνεις παιδί χωρίς πριν να αποκτήσεις δίπλωμα, και επιτρέπεται να το διαπαιδαγωγήσειες για 4 έτη μόνη σου,

απο που κι ως που ΞΑΦΝΙΚΑ κάποιες δεν το επιτρέπετε μετά τα 5 χρόνια?

Είναι πιο σημαντικά τα χρόνια του δημοτικού λέτε, απο τα πρώτα 4 χρόνια της ζωής? ...χμ όχι, το λένε όλες οι μελέτες..... ότι τα πρώτα 4 έτη χτίζεται ψυχολογία συμπεριφορά και χίλια άλλα.

Οπότε,.... ξαφνικά λέτε η μάνα δεν είναι πια ικανή να διαβάζει κάθε μέρα απο 4-5 σελίδες βιβλίο, στο παιδί της

!!!!!

this is a COMPLETE JOKE !

Οι παιδαγωγοί κ καθηγητές, δεν είναι εκπαιδευμένοι στην ΥΛΗ, έκαναν κάποιες πρακτικές ασκήσεις στο σχολείο (σιγά το φοβερό..στο εξωτερικό κάνουν και 2 έτη ολόκληρα φουλ ταιμ, εξάσκηση! ..εδώ ελάχιστα) ...

Το ότι κάποιοι έιναι φοβεροί την ώρα που το σύστημα είναι χάλια και μπορεί μια μητέρα να μη φτάσει το επίπεδό τους, ήταν επειδή είχουν οι ίδιοι φοβερή οικογενειακή παιδεία , όχι επειδή εκπαιδεύτηκαν σε αυτό. δεν είναι λοιπον ομοιόμορφο αυτό το ποσοστό, για να πεις, χμ, η μαμα δυσκολα θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο επειδή είναι όλοι καλοί δάσκαλοι. ...ΟΧΙ.... μπορεί να σου ΤΥΧΕΙ καλός δάσκαλος/δασκάλα, μπορεί να σου ΤΥΧΕΙ καλός διευθυντής, μπορεί να σου ΤΥΧΕΙ καλό σχολείο.

ΑΠΕΙΡΕΣ φορές το έχω ακουσει αυτό, κ μου κάνει εντυπωση ΠΩΣ το δέχονται οι γονείς... λες και παιζουν ρουλέτα ένα πράγμα, όπου υπάρχει μια αναστάτωση, για το ΤΙ ΘΑ ΤΥΧΕΙ !

"Τι λέτε φέτος θα έχουμε καλή δασκάλα????" "Είναι καλό το σχολείο της γειτονιάς σου"..?

"Αχ φέτος μας ΕΤΥΧΕ...."

το ερώτημα είναι ΚΑΙ ΑΥΤΟ δηλαδή πέραν του hs

οιπότε

α) εφόσον επιτρεπεις ως κράτος ανατροφη εκ γενετής χωρίς τεστ, επιτρέπεις κ εκπαιδευση απλώς με έλεγχο προόδου την ίδια υλη πάντα.

β) δεν υπαρχει αποδειξη οτι ο δάσκαλος μπορεί απαραιτήτως να εκπαιδεύσει καλυτερα τα παιδιά

ο δάσκαλος υπάρχει γιατι είναι βολικό κ οικονομικό για το κράτος να στοιβαζει 25-30 παιδιά σε μια τάξη όχι επειδή ειναι καλό.εγώ ήμουν με 35 κάποτε. μηδέν επικοινωνία, μάσημα τροφής, άντε να έρθει η σειρά σου μια στο κάποτε.

γ) υπάρχουν καταστάσεις που κάνουν το hs καλύτερο για το παιδί - αυτό το ξέρει η μαμά, και το παιδί.

Να λαμβάνεται υπόψη και η άποψη του παιδιού σε σχέση και με τις καταστάσεις!

Εάν η μαμά δεν θέλει να στέιλει το παιδί στο σχολείο, αλλά το παιδί απεναντίας θέλει, μπορεί με μία απλή συνέντευξη ο διευθυντής του σχολείου της περιοχής να το καταλάβει.

όπως και να έχει πιστεύω οτι μια μητέρα μπορεί κάλιστα να εκπαιδευσει το παιδί της στην ύλη που διδασκεται και καλιστα όλα του τα απογεύματα να πηγαίνει να βλέπει κάθε μέρα ομάδες παιδιών, σε ποδόσφαιρα, ομαδικά παιχνίδια, αθλητισμό και να συνυπάρχει με τα άλλα παιδιά και να κοινωνικοποιηθεί έτσι.

Θα είναι διαφορετικό, ναι, (απέναντι στα άλλα παιδιά που λογικά θα το ζηλεύουν)

και? από πότε η διαφορετικότητα είναι κάτι κατακριτέο και κάτι που πρέπει να αποφεύγει κανείς πάση θυσία?

Εγώ ΔΕΝ το διδασκω αυτό σε κανένα παιδί που ξέρω ούτε θα το κανω και στο δικό μου. Αντίθετα, μια κοινωνία είναι πλήρης όταν έχει διαφορετικότητα και όταν η διαφορετικότητα ανεξαρτήτως απο πού προέρχεται, γίνεται αποδεκτή και αγκαλιάζεται απο την κοινωνία.

Επισης είναι σημαντικό να ξέρεις ότι δεν πρέπει να "φοβάσαι "επειδή κάνεις ή θέλεις ή είσαι διαφορετικός απο τους άλλους.

Δεν θα περιμένω να αλλάξει η κοινωνία για να το διδάξω αυτό στο παιδί μου.

Εσείς είναι δική σας επιλογή -αφού την επιμέλεια του παιδιού σας εσείς την έχετε οπότε κάνετε προφανώς ότι θέλετε.

Έχουμε δημοκρατία, εκφράζουμε τις πεποιθήσεις μας. Επειδή υπάρχει και δημοκρατία, καλό θα ήταν και το κράτος να αποδέχεται την επιλογή αυτή ενός γονέα εφόσον τον κρίνει ΙΚΑΝΟ για την ανατροφή του παιδιού του.

Εάν τον κρίνει ανίκανο, αυτό ας το αποδείξει, και ας εχει κριτήρια περαν απο το ότι μόνο θέλει να κάνει hs.

Δεν τον καθιστά μή ικανό για την ανατροφή κ επιμέλεια του παιδιού του αυτό. Κατά τη γνώμη μου πάντα.

Αυτό είναι το πραγματικό θέμα της συζήτησης κ της νομικής διεκδίκησης κ της αποφασης της εισαγγελέως.

Κατά τη γνωμη της δικηγόρου λοιπόν, δεν έχει βάση η εισαγγελέας να αποφασίσει ότι η μητέρα δεν είναι ικανή για την ανατροφή του παιδιού.

Αν έχει βάση για κάτι πχ ότι η μητέρα παρανομεί, (με βάση τους νόμους σχολικής νομοθεσίας) με το να μην εγγραφει το παιδί της στο σχολείο, ας επιβάλλει ποινή στην μητέρα την οποία η μητέρα να μπορεί νομικά να αντιμετωπίσει κ να υπάρξει δίκη κ να κριθεί η υπόθεση!.

όχι αυθαίρετα να αποφασίσει ότι δεν είναι ικανή για επιμέλεια!

ελπίζω να καταλαβαίνετε την διαφορά των δύο, αν το καταλάβετε αυτό θα είναι ορατός κ ο λόγος της διάδοσης του μηνύματος. Είναι νομικό το θέμα.

Για το νομικό του θέματος απάντησα ήδη. Ο νόμος που ορίζει ως παράνομη τη μη φοίτηση των παιδιών στο σχολείο, προσδιορίζει ως συνέπεια όχι ένα απλό πρόστιμο (δεν πρόκειται για τροχαία παράβαση) αλλά την αφαίρεση της επιμέλειας (=αποτυχία στον γονεικό ρόλο).

Επίσης, συμφωνώ 1000% στο να διεκδικείς μια νομοθετική αλλαγή αλλά διαφωνώ 1000% στο να διεκδικείς το δικαίωμα στην παρανομία, επειδή έχεις διαφορετική άποψη. Οι Ρωμαίοι λέγανε "dura lex, sed lex" (δηλαδή σκληρός νόμος αλλά νόμος). Επίσης, ο Σωκράτης προτίμησε το κώνειο από το να δραπετεύσει για να αποφύγει την τιμωρία του στη βάση μιας κατάφωρα άδικης δικαστικής απόφασης.

Χωρίς τους νόμους, βαδίζουμε σε ζούγκλα.

Η κάθε κοινωνική ομάδα θα αναγνωρίζει ως "άδικους" κάποιους νόμους... Χάος!

Παρατηρώ ότι ταυτίζεις το σχολείο με την εμπέδωση διδακτικής ύλης.

Μόνο αυτό είναι το σχολείο;

Είναι δυνατόν το σχολικό κλίμα, οι φιλίες, οι συνεργασίες, οι ομαδικές εργασίες, η προετοιμασία γιορτών και θεατρικών παραστάσεων, η αναμονή μέχρι να έρθει η σειρά μας, η γνώση μέσα από τα λάθη αλλά και τα κατορθώματα των συμμαθητών μας

ΟΛΑ

αυτά μπορούν να υποκατασταθούν από την παρακολούθηση μιας δραστηριότητας (ποδόσφαιρο-μπαλέτο κλπ.) 3 απογεύματα την εβδομάδα;

Έχουν αυτά σημασία;

Πώς εξασφαλίζονται στο homeschooling?

Έχει δικαίωμα ο γονιός να αποφασίσει ότι το παιδί του θα τα στερηθεί;

*** Το κράτος θα το βόλευε οικονομικά η λύση του homeschooling. Θα το βάφτιζε μορφή ιδιωτικής εκπαίδευσης, και 3 πονοκέφαλοι (δάσκαλοι, κτίρια, αναλώσιμα) λιγότεροι...

Αυτή του η απόφαση δεν έχει επιστημονικό (παιδαγωγικό/ψυχολογικό/κοινωνιολογικό) υπόβαθρο;

Aimee, μαύρα μάτια κάναμε να σε δουμε!:D

Χαίρομαι τόσο πολύ που απάντησες στο συγκεκριμένο θέμα!

Όπως είπα και σε άλλο ποστ, η κοινή λογική "φωνάζει" ότι το θέμα είναι άκυρο, το οποίο εσύ αποδεικνύεις και επιστημονικά.

Aimee είπε:
2) Οι δεύτερες περιπτώσεις απηχούν τη σύγχρονη αντίληψη. Το homeschooling ανάγεται στον Μεσαίωνα. Το σχολείο δεν είναι μόνο γνώσεις και κατανομή της ύλης. Είναι γνώση που αποκτάται μέσω αλληλεπίδρασης, είναι παιχνίδι και συνεργασία, είναι φιλία και ομαδικότητα. Πρωτίστως, όμως, είναι ΕΝΤΑΞΗ του παιδιού στην κοινωνία. Η οικογένεια είναι το κύτταρο της κοινωνίας και το σχολείο η πρώτη βαθμίδα αυτής.

Το homeschooling αποτρέπει αυτήν τη διαδικασία ένταξης στην κοινωνία και ωρίμανσης μέσω των μηχανισμών της.

Αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ. Συν τα πλεονεκτήματα της κοινωνικής μάθησης.

Επίσης, εσείς που κόπτεστε για το ευρωπαϊκό δίκαιο, σκεφτείτε τι θα σήμαινε στην την Ελλάδα το homeschooling (δεδομένης και της έλλειψης δομών υποστήριξης και ελέγχου), για τους αγροτικούς πληθυσμούς που ζουν σε απομακρυνσμένες περιοχές και για τους πληθυσμούς Ρομά. Πόσα παιδιά δεν θα λάμβαναν ούτε βασικά στοιχεία εκπαίδευσης με τη δικαιολογία του homeschooling και επίσης τι καλή δικαιολογία θα ήταν για το κράτος. για να γλιτώσει το έξοδο της αποστολής δασκάλων και της συντήρησης σχολικών κτηρίων σε δυσπρόσιτες ή αραιοκατοικημένες περιοχές της χώρας.

Συνήθως είμαι υπέρ της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ πως ο Έλληνας νομοθέτης σκέφτεται σωστά.

Διαφημίσεις

Πάλι γράφτηκαν τεράστια ποστ. Εντάξει, το φόρουμ σύμφωνα με την "ελευθεροτυπία" την οποία κατέχω στην επαγγελματική μου ζωή κατά κάποιο τρόπο, μπορεί να παροτρύνει ανθρώπους, κυρίως άβουλα άτομα, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση νομίζει και αισθάνεται.

Γιαυτό θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί.

Και όπως μπορεί ο ελεύθερος λόγος να παρασύρει, μπορεί και να κρίνεται αγαπητή. Γιατί προσβάλεσαι; είναι οι απόψεις μου αυτές. Δεν είναι σεβαστές; Ο δημόσιος λόγος έχει και αντίλογο. Μπορεί το co-sleeping και ο ανεμβολιασμός για παράδειγμα να μην έχουν θέση, είναι όμως υποσύνολα της κατευθυντήριας γραμμής στην οποία συντάσσεται εδώ το φόρουμ και έχω διαβάσει ατέλειωτους λόγους με αναφορές σε άρθρα στο παρελθόν. Κόντεψα κι εγώ να γίνω θύμα κάποια στιγμή. Ευτυχώς συνήλθα σύντομα.

Και κρίνω ως μέλος που έχω κι εγώ τον δημόσιο λόγο μου, πως αυτά όλα καταστρέφουν, διαλύουν τους δεσμούς της οικογένειας.

Κι αν την μήνυση την έκανε ο πατέρας, έρχομαι και επιβεβαιώνομαι πανυγηρικά θα έλεγα.

Χαίρομαι κι εγώ που στην Ελλάδα η δικαιοσύνη δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια, θα συμφωνήσω και πάλι με τα κορίτσια και ευχαριστούμε θερμά την Aimee που πραγματικά διαφώτισε νομικά το ζήτημα.

Μαρια Στυλιανακη είπε:
Εγώ πάλι επισης να πω οτι δεν καταλαβαίνω τον όρο " η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για αυτό".

Ωραία, να περιμένουμε πότε η κοινή γνώμη θα είναι "έτοιμη" στο να αποδεχτεί ότι κάποια πράγματα κάθε φορά που είναι να ψηφιστεί κάποιος νόμος!!! ΧΑΧΑΑΧ (ειρωνικό γέλιο! :-S!!!!) Άραγε έτσι ψηφίζουν οι βουλευτές αυτές τις μέρες? (...)

Επίσης και κάτι άλλο.

= ο νόμος αφορά την εκπαίδευση, όχι την επιμέλεια.

Θεωρεί παράνομη την μή εκπαίδευση του παιδιού - μα όλοι συμφωνούμε σε αυτό.

Στο εξωτερικό το παιδί δεν περνάει τις εξετάσεις στο τέλος ή στα μέσα της χρονιάς εφόσον δεν έχει εκπαιδευθεί στην ύλη,

είτε κάνει hs είτε είναι στο σχολείο.

Καμία διαφορά.

Δεν καταλαβαίνω όσους λένε ότι δεν θα το επέτρεπαν στις μητέρες

και ευτυχως δεν αποφασίζουν αυτά τα άτομα για την τύχη της μητέρας/παιδιού!

Απο την στιγμή που το κράτος σου επιτρέπει να κάνεις παιδί χωρίς πριν να αποκτήσεις δίπλωμα, και επιτρέπεται να το διαπαιδαγωγήσειες για 4 έτη μόνη σου,

Είναι πιο σημαντικά τα χρόνια του δημοτικού λέτε, απο τα πρώτα 4 χρόνια της ζωής? ...χμ όχι, το λένε όλες οι μελέτες..... ότι τα πρώτα 4 έτη χτίζεται ψυχολογία συμπεριφορά και χίλια άλλα.

Οπότε,.... ξαφνικά λέτε η μάνα δεν είναι πια ικανή να διαβάζει κάθε μέρα απο 4-5 σελίδες βιβλίο, στο παιδί της

!!!!!

Οι παιδαγωγοί κ καθηγητές, δεν είναι εκπαιδευμένοι στην ΥΛΗ, έκαναν κάποιες πρακτικές ασκήσεις στο σχολείο (σιγά το φοβερό..στο εξωτερικό κάνουν και 2 έτη ολόκληρα φουλ ταιμ, εξάσκηση! ..εδώ ελάχιστα) ...

Το ότι κάποιοι έιναι φοβεροί την ώρα που το σύστημα είναι χάλια και μπορεί μια μητέρα να μη φτάσει το επίπεδό τους, ήταν επειδή είχουν οι ίδιοι φοβερή οικογενειακή παιδεία , όχι επειδή εκπαιδεύτηκαν σε αυτό. δεν είναι λοιπον ομοιόμορφο αυτό το ποσοστό, για να πεις, χμ, η μαμα δυσκολα θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο επειδή είναι όλοι καλοί δάσκαλοι. ...ΟΧΙ.... μπορεί να σου ΤΥΧΕΙ καλός δάσκαλος/δασκάλα, μπορεί να σου ΤΥΧΕΙ καλός διευθυντής, μπορεί να σου ΤΥΧΕΙ καλό σχολείο.

ΑΠΕΙΡΕΣ φορές το έχω ακουσει αυτό, κ μου κάνει εντυπωση ΠΩΣ το δέχονται οι γονείς... λες και παιζουν ρουλέτα ένα πράγμα, όπου υπάρχει μια αναστάτωση, για το ΤΙ ΘΑ ΤΥΧΕΙ !

"Τι λέτε φέτος θα έχουμε καλή δασκάλα????" "Είναι καλό το σχολείο της γειτονιάς σου"..?

"Α,φάωχ φέτος μας ΕΤΥΧΕ...."

!

οιπότε

α) εφόσον επιτρεπεις ως κράτος ανατροφη εκ γενετής χωρίς τεστ, επιτρέπεις κ εκπαιδευση απλώς με έλεγχο προόδου την ίδια υλη πάντα.

β) δεν υπαρχει αποδειξη οτι ο δάσκαλος μπορεί απαραιτήτως να εκπαιδεύσει καλυτερα τα παιδιά

ο δάσκαλος υπάρχει γιατι είναι βολικό κ οικονομικό για το κράτος να στοιβαζει 25-30 παιδιά σε μια τάξη όχι επειδή ειναι καλό.εγώ ήμουν με 35 κάποτε. μηδέν επικοινωνία, μάσημα τροφής, άντε να έρθει η σειρά σου μια στο κάποτε.

γ) υπάρχουν καταστάσεις που κάνουν το hs καλύτερο για το παιδί - αυτό το ξέρει η μαμά, και το παιδί.

Εάν η μαμά δεν θέλει να στέιλει το παιδί στο σχολείο, αλλά το παιδί απεναντίας θέλει, μπορεί με μία απλή συνέντευξη ο διευθυντής του σχολείου της περιοχής να το καταλάβει.

όπως και να έχει πιστεύω οτι μια μητέρα μπορεί κάλιστα να εκπαιδευσει το παιδί της στην ύλη που διδασκεται και καλιστα όλα του τα απογεύματα να πηγαίνει να βλέπει κάθε μέρα ομάδες παιδιών, σε ποδόσφαιρα, ομαδικά παιχνίδια, αθλητισμό και να συνυπάρχει με τα άλλα παιδιά και να κοινωνικοποιηθεί έτσι.

και? από πότε η διαφορετικότητα είναι κάτι κατακριτέο και κάτι που πρέπει να αποφεύγει κανείς πάση θυσία?

Εγώ ΔΕΝ το διδασκω αυτό σε κανένα παιδί που ξέρω ούτε θα το κανω και στο δικό μου. Αντίθετα, μια κοινωνία είναι πλήρης όταν έχει διαφορετικότητα και όταν η διαφορετικότητα ανεξαρτήτως απο πού προέρχεται, γίνεται αποδεκτή και αγκαλιάζεται απο την κοινωνία.

Επισης είναι σημαντικό να ξέρεις ότι δεν πρέπει να "φοβάσαι "επειδή κάνεις ή θέλεις ή είσαι διαφορετικός απο τους άλλους.

Εσείς είναι δική σας επιλογή -αφού την επιμέλεια του παιδιού σας εσείς την έχετε οπότε κάνετε προφανώς ότι θέλετε.

Έχουμε δημοκρατία, εκφράζουμε τις πεποιθήσεις μας. Επειδή υπάρχει και δημοκρατία, καλό θα ήταν και το κράτος να αποδέχεται την επιλογή αυτή ενός γονέα εφόσον τον κρίνει ΙΚΑΝΟ για την ανατροφή του παιδιού του.

Εάν τον κρίνει ανίκανο, αυτό ας το αποδείξει, και ας εχει κριτήρια περαν απο το ότι μόνο θέλει να κάνει hs.

Δεν τον καθιστά μή ικανό για την ανατροφή κ επιμέλεια του παιδιού του αυτό. Κατά τη γνώμη μου πάντα.

Αυτό είναι το πραγματικό θέμα της συζήτησης κ της νομικής διεκδίκησης κ της αποφασης της εισαγγελέως.

Κατά τη γνωμη της δικηγόρου λοιπόν, δεν έχει βάση η εισαγγελέας να αποφασίσει ότι η μητέρα δεν είναι ικανή για την ανατροφή του παιδιού.

Αν έχει βάση για κάτι πχ ότι η μητέρα παρανομεί, (με βάση τους νόμους σχολικής νομοθεσίας) με το να μην εγγραφει το παιδί της στο σχολείο, ας επιβάλλει ποινή στην μητέρα την οποία η μητέρα να μπορεί νομικά να αντιμετωπίσει κ να υπάρξει δίκη κ να κριθεί η υπόθεση!.

ελπίζω να καταλαβαίνετε την διαφορά των δύο, αν το καταλάβετε αυτό θα είναι ορατός κ ο λόγος της διάδοσης του μηνύματος. Είναι νομικό το θέμα.

Εεε..?????

Παραλογιζεσαι λιγάκι,δε νομίζω να το συνειδητοποιείς....

Ειλικρινά ο άντρας σου τι λέει για όλα αυτά;

Αλλά προφανώς δε θα σε νοιάζει,επειδή εσύ είσαι η μάνα και έχεις όλα τα δικαιώματα του κόσμου να κόβεις και να ράβεις...

Εδώ μας ζητάς να στηρίζουμε τα παράνομα!

Υ.γ. Και επιτέλους μάθε να γράφεις πιο σύντομα μηνύματα γιατί όλο αυτό είναι πολύ κουραστικό,άσε που και σε ένα σημείο να έχεις δίκιο,χάνεται μέσα στον ωκεανό!

Συμφωνω με την aimee και χαιρομαι που μας διαφωτισε σχετικα με το νομικο πλαισιο της υποθεσης!!

Κυρια Στυλιανακη, παρατηρώ μεγάλη διαστρέβλωση σε πολλά απο όσα ειπώθηκαν. Ποιός έθιξε την ελευθεροτυπία; Το πρώτο σας μήνυμα ξεκινούσε λέγοντας 'Στρηρίζουμε την προσπάθεια...'. Αυτό δεν είναι απλή διάδοση μίας πληροφορίας.

Ποιοί στηρίζουμε την προσπάθεια; Εσείς με την εταιρεία σας ή παροτρύνεται και εμάς τα μέλη;

Γιατί νομίζω όλες αντιληφθήκαμε την παρότρυνση να στηρίξουμε την προσπάθεια μίας μητέρας να διδάξει στο σπίτι την κόρη της χωρίς σοβαρές νομικές συνέπειες για αυτή την παράνομη πράξη. Σε αυτή την παρότρυνση αντιδράσαμε κυρίως.

Και επειδή και εγώ έκανα αναφορά σε co-sleeping και άλλες πρακτικές, παρόλο που το τόνισα, το λέω και πάλι γιατί το διαστρεβλώσατε, δεν κρίνω καμία πρακτική αλλά κρίνω αρνητικά το μέτρο που χάνεται κατά τη λάθος εφαρμογή κάποιων εξαιρετικών παιδαγωγικών μεθόδων.

Η χώρα μας περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο και πολλοί τομείς δεν λειτουργούν σε ικανοποιητικό βαθμό, ένας απο αυτούς είναι και η παιδεία.

Δεν είμαστε όμως σε τόσο άσχημη κατάσταση που να δικαιολογείται και να επικροτείται ο ακτιβισμός. Θα επικροτούσα τον ακτιβισμό αν κάποιο παιδί στερούνταν τη μόρφωση ή κάποιο δικαίωμα του.

Εδω η μητέρα κάνει ακτιβισμό για τις δικές της φιλοδοξίες! Είναι το παιδί της θύμα μπουλινγκ; Έχει υποστεί κάποιο τραύμα ή κάποιον απο όλους αυτούς τους λόγους που μας παραθέσατε ώστε να είναι τόσο επιτακτική η ανάγκη της κατ'οίκον διδασκαλίας του; Αν υπήρχε κάποιος λόγος τότε όλοι θα στηρίζαμε την πράξη της μητέρας, γιατί θα ήταν μια πράξη αλτρουισμού, θα παρανομούσε για το πραγματικό καλό του παιδιού της και όχι για τα υποθετικά σενάρια του τι θα γινόταν ΑΝ....

Και φυσικά ο νομοθέτης δεν πρέπει να περιμένει την κοινωνία να ωριμάσει, πρέπει να προνοεί και για τις μειονότητες ασχέτως με την άποψη της κοινής γνώμης.

Στο συγκεκριμένο θέμα, η παρέμβαση των γονέων στην επιμόρφωση και την καλλιέργεια των παιδιών τους είναι εφικτή σε τεράστιο βαθμό! Δεν τα στέλνουμε σε οικοτροφεία, 8-2 είναι το ωράριο, εάν ο λόγος της συγκεκριμένης μητέρας είναι να προσφέρει καλύτερης ποιότητας μόρφωση στο παιδί της τότε βρίσκω ακαία επιλογή το να παρανομίσει για να το επιτύχει και δεν βλέπω κανένα λόγο να στηρίξω τον αγώνα της.

Aimee, I was hoping and praying να λάμβανες μέρος στη συζήτηση. Καλώς μας ήρθες. :)

Απομονώνω κάποιες φράσεις της Μαρίας Στυλιανάκη, που μου έκαναν μεγάλη εντύπωση:

Μαρια Στυλιανακη είπε:

Κάποιες φορές οι νόμοι είναι λανθασμένοι και πρέπει να διορθωθούν.

Θα πρεπε να διορθώνονται πριν χρειαστεί να φτάσει κάποιος να χρειαστεί να παρανομήσει για να αναδείξει ότι το δικαίωμά του προσβάλλεται

Και ποιος θα το κρίνει αυτό; Ο καθένας από εμάς; Και θα πρέπει να προβλέπει ο νομοθέτης, τι θα του σφυρίξει του καθενός καθημερινά, για να προλάβει να το αλλάξει, μην τυχόν και προσβληθούμε;

(ας γινουμε δικηγόροι να κρίνουμε, δεν ειναι τόσο απλό το θέμα, αυτό για όσους ήδη λένε ότι η μητέρα παρανομεί πριν υπάρξει κάποιο έγγραφο επίσημο στο οποίο να μπορεί η δικηγόρος της μητέρας να απαντήσει).

Τι επίσημο έγγραφο δηλαδή; Δεν είναι γνωστό τοις πάσι ότι η φοίτηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι υποχρεωτική κι επομένως, όποιος το παραβιάζει, παρανομεί;

Ευχομαι η εισαγγελία να το ξανασκεφτεί καλά και να δεί ότι το θέμα πρέπει να το κοιτάξει το υπουργείο παιδείας και να κάνει ειδική ρύθμιση που να εναρμονίζεται με το ευρωπαικό δίκαιο, αλλά και υπογεγραμμένες συνθήκες απο την Ελλάδα, αλλά και με το ότι προστάζει η σύγχρονη παιδαγωγική.

Η σύχρονη παιδαγωγική απέχει εικοσαετίες απο αυτά που διδάσκει τώρα το Ελληνικό παιδαγωγικό σύστημα, όχι τόσο ή μόνο στο θέμα της ύλης αλλα στο πως αυτή διδάσκεται. Τα παιδιά δεν μαθαίνουν ποτέ να αυτορρυθμίζουν την γνώση, δεν μαθαίνουν την εκμαίευσή της όπως πολύ τρανά έλεγαν οι αρχαίοι,

(ειρωνικά όμως μαθαίνουν τα μηνύματα αυτά... στα αρχαία!! ...) , δεν μαθαίνουν την συνύπαρξη με ομαδικότητα και συνεργασία, την αυτονομία παρά μόνο σε ελάχιστες στιγμές.

Η λέξη οικονομία (ελληνική λέξη επίσης) δεν μαθαίνεται ΚΑΝ σε καμία βαθμίδα στην πράξη, σε βάθος χρόνου, με ελευθερία στον τρόπο εφαρμογής.

Η δημιουργικότητα δε, το πιο σημαντικό κριτήριο όλων , για την επίλυση προβλημάτων και γέννηση νεων ιδεών, δε, δεν υπάρχει καθολου.

Η σύγχρονη παιδαγωγική, συνιστά το homeschooling; Που, ως πρακτική εκμάθησης, ανάγεται στο Μεσαίωνα, όπως πολύ σωστά παρατήρησαν κι άλλα μέλη; Μπορούμε να έχουμε κάποια τεκμήρια αυτής της θέσης; Εκτός αν δεν κατάλαβα καλά.

Το σχόλιο περί οικονομίας, σίγουρα δεν το κατάλαβα καθόλου.

Μαρια Στυλιανακη είπε:

!!!!!

"Αχ φέτος μας ΕΤΥΧΕ...."

οιπότε

Οι θέσεις που εκφράζονται σε αυτό το μήνυμα, πραγματικά με ξεπερνάνε. Δεν ξέρω τι να απαντήσω σε μια τόσο διαστρεβλωμένη παρουσίαση της πραγματικότητας. Σύμφωνα με τη λογική που μας παρουσιάζεται εδώ, επειδή δεν είμαστε εκ του νόμου υποχρεωμένες να δίνουμε εξετάσεις καταλληλότητας, πριν φέρουμε στον κόσμο ένα παιδί, αυτό εξ ορισμού σημαίνει πως είμαστε κατάλληλες να αναλάβουμε εξ ολοκλήρου την εκπαίδευσή του....διαβάζοντάς του 4-5 σελίδες βιβλίο την ημέρα (αυτό κι αν είναι complete joke λέμε :lol:)...και πηγαίνοντάς το οπωσδήποτε "να βλέπει κάθε μέρα ομάδες παιδιών, σε ποδόσφαιρα, ομαδικά παιχνίδια, αθλητισμό και να συνυπάρχει με τα άλλα παιδιά και να κοινωνικοποιηθεί έτσι".

Αχ...από πού να το πιάσω...να κάνω μια ευθεία ερώτηση; Έχετε διδάξει ποτέ στη ζωή σας; Έχετε μπει σε τάξη, έστω για μια ώρα; Τα μηνύματά σας, επιτρέψτε μου να πω, δείχνουν πως βρίσκεστε σε άλλη στρατόσφαιρα με ό,τι αφορά στην εκπαίδευση. Έτσι έχετε την εντύπωση πως μπορεί να διδαχθεί η (οποιαδήποτε) ύλη μαθημάτων, δημοτικού και άνω; Σαν να διαβάζουμε παραμύθι στο νήπιο;

Ναι, τα πράγματα στη δημόσια εκπαίδευση στην ελληνική επικράτεια, δεν είναι ιδανικά, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι από πού προκύπτει αυτή η πλήρης απαξίωση, ειλικρινά.

Επίσης, μόνο με τα ποδόσφαιρα και τον αθλητισμό δεν επιτυγχάνεται η ομαλή κοινωνικοποίηση ενός μελλοντικά ψυχικά ισορροπημένου ατόμου.

Κι εν πάση περιπτώσει, αν είναι τόσο απλά τα πράγματα, ως προς τη διδασκαλία, τότε μήπως να καταργούσαμε και τις παιδαγωγικές σχολές, τα πανεπιστήμια; Δε βλέπω σε τι χρησιμεύουν, αφού το αλάνθαστο ένστικτο της μανούλας υπερέχει των πάντων.

handsoffgreekmom...πολύ ευφάνταστο και απολύτως κατατοπιστικό περί των αντιλήψεων που πρσβεύονται από τους υποστηρικτές του. Έτσι μπράβο, ξεκάθαρα πράγματα, να καταλαβαίνουν όλοι με τη μία περί τίνος πρόκειται.

Διαφημίσεις

Aimee είπε:
Σε μια δημοκρατία (θα έπρεπε να) θεωρείται αυτονόητο ότι κάθε κοινωνική ομάδα δικαιούται να διεκδικεί αλλά και υποχρεούται να συμμορφωθεί με τα θεσπισμένα.

Βρίσκω τεράστιες διαφορές του homeschooling με άλλες δράσεις, όπως αυτή για την προώθηση του θηλασμού ή την παραμονή των γονιών με το παιδί τους κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων. Περιληπτικά:

1) Οι δεύτερες περιπτώσεις είναι νόμιμες. Πρόκειται για περιπτώσεις που η κακή πρακτική (=έθιμο) ματαιώνει ένα αναγνωρισμένο δικαίωμα.

3) Εκπαιδευτικό δίκαιο δεν ξέρω. Αλλά γνωρίζω ότι οι διεθνείς συμβάσεις για τα εκπαιδευτικά θέματα κινούνται στην περιοχή του soft law. Πραγματικά θα εκπλαγώ αν υπάρχει διεθνής σύμβαση (του ΟΗΕ;;;;;) που να εγκαθιδρύει τέτοια διεθνή υποχρέωση στη χώρα μας. Ευρωπαϊκή οδηγία δεν νομίζω να υπάρχει: η ΕΕ εξετάζει τα πάντα υπό το πρίσμα της ενιαίας αγοράς, δηλαδή βάσει του οικονομικού τους αντικτύπου.

4) Αφαίρεση της επιμέλειας δεν σημαίνει αναγκαστικά τον εγκλεισμό του παιδιού σε ίδρυμα. Μπορεί να σημαίνει κάλλιστα την ανάθεση της φροντίδας του παιδιού σε άλλον συγγενή (πατέρας, παππούς, γιαγιά, ενήλικα αδέρφια).

5) Η εισαγγελέας δεν έδρασε αυτεπαγγέλτως. Προφανώς κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά. Και -υποθέτω- ο μηνυτής είναι ο πατέρας.

6) Οι εισαγγελείς επικαλούνται νομικές βάσεις. Το ποινικό δίκαιο δεν έχει τις ευχέρειες ερμηνειών του αστικού-εμπορικού-διοικητικού δικαίου. Οικοδομείται πάνω στην αρχή ότι "δεν υφίσταται έγκλημα ούτε ποινή χωρίς σαφή νόμο". Επομένως, η εισαγγελέας θα έχει εντοπίσει τη διάταξη που και ορίζει το προκείμενο ζήτημα ως "παράνομη πράξη" και προσδιορίζει τις έννομες συνέπειες, στις οποίες συγκαταλαγέται η αφαίρεση της επιμέλειας. Περίπτωση νομικού κενού αποκλείεται.

7) Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται για όλους, αθίγγανους και μη. Είναι προς τιμήν της δικαστικής λειτουργού που δεν έκλεισε τα μάτια.

:cool: Υπάρχουν πάρα πολλές δικλείδες για τις ιδιαίτερες περιπτώσεις. Στις απομακρυσμένες περιοχές γίνεται τηλε-μετάδοση του μαθήματος. Στις περιπτώσεις δυσκολιών προσαρμογής, γίνεται αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Επίσης, οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί δίνουν "χρόνο" στο παιδί να ξεπεράσει τραυματικές εμπειρίες ή άλλες καταστάσεις, απλώς με το να μη σημειώνουν απουσίες. Είναι κάτι που συμβαίνει με τις "έφηβες" εγκυμοσύνες, για παράδειγμα. Αλλά αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν την έσχατη λύση και έχουν χρονικά περιορισμένο χαρακτήρα.

9) Δείτε και τα άρθρα 28 και 29 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Φαίνεται σαν να μην περνά καν από το μυαλό των συντακτών ότι η εκπαίδευση μπορεί να παρέχεται εκτός των (δημοσίων και ιδιωτικών) εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Και ο λόγος βέβαια δεν μπορεί να είναι ότι αγνοούσαν το homeschooling.

10) Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει δεδικασμένο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει από το 2006 δικαιώσει τη Γερμανία. Αναγνώρισε μεν το δικαίωμα των γονιών να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους ... αλλά μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος και κατά τα Σαββατοκύριακα. Δεν μπορώ να βάλω το λινκ αλλά είναι η υπόθεση Fritz Conrad v. Germany.

Επομένως, η μητέρα ελπίζει να ανατρέψει νομολογία;;;

Κρίμα και για την έλλειψη αναφοράς στο παιδί: πόσο χαίρεται με αυτήν την κατάσταση - τι θα επέλεγε - έχει φίλους;

Εξαιρετικη -οπως παντα- η απαντηση, με επιχειρηματα και κυριως, επιστημονικη βαση. Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες.

Εγώ δεν βρίσκω κακό που η ιδιοκτησία του φόρουμ έχει μία άποψη, την οποία ζητά να συμμεριστούμε. Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε, οι περισσότεροι με παιδιά και οικογένειες, μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει κάτι και ποια είναι η θέση μας σε αυτό το κάτι.

Ποτέ δεν αισθάνθηκα στο φόρουμ αυτό ότι δεν μπορώ να πω την άποψή μου για κάτι. Δεν ξέρω τι έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις, όπου αναφέρονται αποκλεισμοί κλπ.

Για το HS έχω πολλές αντιρρήσεις και επομένως σίγουρα δεν θα το εφάρμοζα στα παιδιά μου. Πολλά πράγματα όμως που δεν εφαρμόζω εγώ, θα τα δεχόμουν για τους άλλους, εφόσον βέβαια ήθελαν (πχ. το co sleeping ή την καύση νεκρών). Οπότε θα υπέγραφα άνετα την προσπάθεια κάποιου να πετύχει κάτι. Την ιδέα του HS όμως δεν μπορώ να την υποστηρίξω, γιατί την θεωρώ επικίνδυνη.

1. κανείς δεν μου εξασφαλίζει ότι η Χ μαμά έχει την ικανότητα να μορφώσει ένα παιδία

2. Κανείς δεν μου εξασφαλίζει ότι η Χ μαμά θέλει να το μορφώσει ή ότι δεν είναι μία διαταραγμένη που θέλει να το κλείσει κοντά της.

3. Το Hs δεν εξασφαλίζει στα παιδιά την απαραίτητα για την ανάπτυξή τους απόσταση από την οικογένεια

Μπορώ να πω κι άλλα αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας.

υγ. Αυτό με τη μαμά που διαβάζει 4-5 σελίδες και μορφώνει το παιδί δείχνει ότι δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα.

Αγγελίνα_2 είπε:
Aimee, I was hoping and praying να λάμβανες μέρος στη συζήτηση. Καλώς μας ήρθες. :)

Απομονώνω κάποιες φράσεις της Μαρίας Στυλιανάκη, που μου έκαναν μεγάλη εντύπωση:

Η σύγχρονη παιδαγωγική, συνιστά το homeschooling; Που, ως πρακτική εκμάθησης, ανάγεται στο Μεσαίωνα, όπως πολύ σωστά παρατήρησαν κι άλλα μέλη; Μπορούμε να έχουμε κάποια τεκμήρια αυτής της θέσης; Εκτός αν δεν κατάλαβα καλά.

Το σχόλιο περί οικονομίας, σίγουρα δεν το κατάλαβα καθόλου.

Οι θέσεις που εκφράζονται σε αυτό το μήνυμα, πραγματικά με ξεπερνάνε. Δεν ξέρω τι να απαντήσω σε μια τόσο διαστρεβλωμένη παρουσίαση της πραγματικότητας. Σύμφωνα με τη λογική που μας παρουσιάζεται εδώ, επειδή δεν είμαστε εκ του νόμου υποχρεωμένες να δίνουμε εξετάσεις καταλληλότητας, πριν φέρουμε στον κόσμο ένα παιδί, αυτό εξ ορισμού σημαίνει πως είμαστε κατάλληλες να αναλάβουμε εξ ολοκλήρου την εκπαίδευσή του....διαβάζοντάς του 4-5 σελίδες βιβλίο την ημέρα (αυτό κι αν είναι complete joke λέμε :lol:)...και πηγαίνοντάς το οπωσδήποτε "να βλέπει κάθε μέρα ομάδες παιδιών, σε ποδόσφαιρα, ομαδικά παιχνίδια, αθλητισμό και να συνυπάρχει με τα άλλα παιδιά και να κοινωνικοποιηθεί έτσι".

Αχ...από πού να το πιάσω...να κάνω μια ευθεία ερώτηση; Έχετε διδάξει ποτέ στη ζωή σας; Έχετε μπει σε τάξη, έστω για μια ώρα; Τα μηνύματά σας, επιτρέψτε μου να πω, δείχνουν πως βρίσκεστε σε άλλη στρατόσφαιρα με ό,τι αφορά στην εκπαίδευση. Έτσι έχετε την εντύπωση πως μπορεί να διδαχθεί η (οποιαδήποτε) ύλη μαθημάτων, δημοτικού και άνω; Σαν να διαβάζουμε παραμύθι στο νήπιο;

Ναι, τα πράγματα στη δημόσια εκπαίδευση στην ελληνική επικράτεια, δεν είναι ιδανικά, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι από πού προκύπτει αυτή η πλήρης απαξίωση, ειλικρινά.

Επίσης, μόνο με τα ποδόσφαιρα και τον αθλητισμό δεν επιτυγχάνεται η ομαλή κοινωνικοποίηση ενός μελλοντικά ψυχικά ισορροπημένου ατόμου.

Κι εν πάση περιπτώσει, αν είναι τόσο απλά τα πράγματα, ως προς τη διδασκαλία, τότε μήπως να καταργούσαμε και τις παιδαγωγικές σχολές, τα πανεπιστήμια; Δε βλέπω σε τι χρησιμεύουν, αφού το αλάνθαστο ένστικτο της μανούλας υπερέχει των πάντων.

Γράφεις ήρεμα, με επιχειρήματα και συγκροτημένα, θα δυσκολευτούν να σε καταλάβουν οι αποδέκτες :mrgreen:

Συμφωνώ απόλυτα με την aimme η οποία απαντά βασισμένη σε νομικά επιχειρήματα και όχι στο τι θα ήθελε να κάνει ο καθένας με τον κάθε Νόμο που δεν συμφωνεί ο ίδιος ή πως θα έπρεπε να είναι....

Επίσης στα πλαίσια της ελευθεροτυπίας που θίχτηκε από την διαχείριση θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

ο όρος "στηρίζουμε" ειναι αδόκιμος καθώς εάν αφορά σε προσωπική επιλογή ατόμου της διαχείρισης θα έπρεπε να είναι "στηρίζω και διαδίδω"..

ο πληθυντικός αριθμός αφορά και τα μέλη, εκ των οποίων πολλοί όχι μόνο δεν στηρίζουμε αλλά και αποδοκιμάζουμε, στα πλαίσια της τήρησης των Νόμων και του συντάγματος... για το λόγο αυτό παρακαλώ όπως αφαιρεθεί καθώς είναι αυθαίρετος...

Ακόμη θα ήθελα να ρωτήσω την κα Στυλιανάκη εάν η συγκεκριμένη αναφορά της που παραθέτω: ((Σχετικά με τη χρήση της λέξης μητέρας, συγκεκριμένα σε αυτή τη περίπτωση αφορά μητέρα. δεν διαχωρίζω τον ρόλο του πατέρα κ πιστεύω στην ισότητα, δυστυχώς στην Ελλάδα όχι μεγάλο ποσοστό πατέρων ασχολείται πραγματικά τυχερές οι οικογένειες και τα παιδιά αυτά. )) βασίζεται σε στοιχεία έρευνας ή είναι προσωπικές εκτιμήσεις...

Καλό θα είναι να μην γενικεύουμε, ειδικά εάν οι γενικεύσεις δεν μπορούν να τεκμηριωθούν...

Σε ότι αφορά το θέμα που συζητείται, όπως έγραψα, συμφωνώ με την νομικό Aimme...

Προσωπικα το homeschooling με βρισκει αντιθετη, για τους ιδιους λογους που ανελυσαν οι παραπανω. Στοχος του σχολειου δεν ειναι απλα η καλυψη της εκπαιδευτικης υλης. Ειναι και η ομαδικοτητα, η ενταξη του παιδιου σε μια κοινωνια, η κοινωνικοποιηση του δηλαδη. Μαθαινει να εχει ενα προγραμμα, να ειναι στην ωρα του, να συνδιαλεγεται με αλλα ατομα, να ακολουθει κανονες, να δημιουργει σε συνεργασια με αλλους, να οργανωνει δραστηριοτητες, να συμμετεχει σε δρωμενα και αλλα πολλα. Κι ολα αυτα μακρια απο το σπιτι. Ειναι σημαντικο το σημειο αυτο, διοτι το παιδι πρεπει να μαθει οτι ειναι μελος μιας ευρυτερης κοινωνιας και να μαθει να ανεξαρτητοποιειται.

-Εαν δεν μας αρεσει το σχολειο μας σημερα, ας κανουμε αγωνες για τη βελτιωση του. Ποσο μαλλον αν ειμαστε εκπαιδευτικοι. Ας λειτουργησουμε ομαδικα, οχι ατομικα.

-Αν δεν μπορουμε ή δε θελουμε, μπορουμε να συμπληρωνουμε το σχολειο στο σπιτι, το απογευμα. Δεν τα εχουμε οικοτροφα. Το σπιτι ειναι το Α και το Ω στη διαπαιδαγωγιση του παιδιου.

-Εαν παρολα αυτα θελουμε homeschooling, ας ακολουθησουμε μια νομιμη οδο, θεσμοθετησης του, και να συμμετεχουμε σε αυτο σε συνεργασια με τους θεσμους και τους εκπαιδευτικους φορεις, και οχι ερημην τους. Επισης εδω θα πρεπει να αναλογιστουμε το ρισκο και στο θεμα καλυψης της υλης. 4-5 σελιδες ειπατε? Αρκουν?

Για το συγκεκριμενο περιστατικο ειδικα, δεν θελω να σχολιασω ειναι θεμα του εισαγγελεα και δεν ειμαι αρμοδια.

Διαφημίσεις

Από το ποστ της "goody" έρχεται και με ξεσηκώνει η εξής παράγραφος:

"Εδω η μητέρα κάνει ακτιβισμό για τις δικές της φιλοδοξίες! Είναι το παιδί της θύμα μπουλινγκ;"

Πολύ εύστοχο! Και ρωτώ: Ποια η διαφορά της μητέρας που επεμβαίνει στη ζωή του παιδιού σύμφωνα με τις δικες τις ακτιβιστικές απόψεις, από το "μπούλινγκ" που ασκεί ένα παιδί σε ένα άλλο στο σχολείο;

Είναι το ίδιο πράγμα. Είναι εξαναγκασμός προς μία κατεύθυνση μη κοινωνικά αποδεκτή. Προς το περιθώριο. Ασκεί βίαια την άποψη της κόντρα στους κοινωνικούς κανόνες.

Η ίδια η μητέρα πραγματικά πειραματίζεται με το παιδί της, το προωθεί προς το περιθώριο και αν δεν είναι αυτή η πράξη ο ορισμός της εγωκεντρικότητας δεν ξέρω πως αλλιώς θα πρέπει ευπρεπώς να την χαρακτηρίσω.

Για το θεμα της συμμετοχης του πατερα στη διαπαιδαγωγιση εχω διαφορετικη αποψη, πιστευω οτι οι σημερινοι πατεραδες ασχολουνται παρα πολυ με τα παιδια τους. Βεβαια κανεις μας δεν εχει στατιστικα στοιχεια, αυτο βασιζεται παντα στην προσωπικη εμπειρια του καθενος.

Στην σύγχρονη οικογένεια κι εγώ είμαι της άποψης πως οι πατεράδες ασχολούνται αρκετά με τα παιδιά τους αλλά και την διαχείριση των οικογενειακών θεμάτων γενικότερα.

Μα υπάρχουν αποκλεισμοί τους από μερικές μητέρες οι οποίες ασπάζονται μεθόδους περιθωριακές ή ασυνήθιστες, κάτι που τελευταία έχει γίνει μόδα απ' ότι βλέπω. Οταν ένας πατέρας αποκλειστεί από την κηδεμονία μέσω αυτών των αποφάσεων της μητέρας (και συντρόφου του), όταν αποκλειστεί από το κρεββάτι του, όταν αποκλειστεί ακόμη κι από τον γονεϊκό ρόλο του (από επικριτικές συντρόφους) και η μητέρα έχει βάλει παρωπίδες και βλέπει μόνο αυτά που θέλει στην οικογένεια, μοιραία αυτές οι οικογένειες διαλύονται.

Αυτά τα παραθέτω από προσωπικές εμπειρίες - τα έχω δει να συμβαίνουν σε φιλικές οικογένειες δυστυχώς.

Μαρια Στυλιανακη είπε:

Θα ρωτάει ο διευθυντής το εξάχρονο αν θέλει να πάει σχολειο;

Το εξάχρονο; Που βλέπει την μανούλα του σαν Θεά και είναι τόσο εύκολα χειραγωγίσιμο, πιστεύεις θα έχει διαμορφώσει δική του άποψη για κάτι άγνωστο σε αυτό και θα μπορεί να ορθώσει και ανάστημα στη βούληση και στις πεποιθήσεις της μαμάς του για το 'κακό' σχολείο με τα κακά παιδιά που θα σε βαράνε και τους άσχετους δασκάλους που φωνάζουν και δεν θα σε προσέχουν;;; Μην σου φανεί υπερβολική η εικόνα, αυτή την εικόνα παρουσιάζεται για τα σημερινά σχολεία!

Στις ευρωπαικές χώρες ή στην Αμερική που εφαρμόζεται το hs τα άλλα παιδιά ζηλεύουν τα παιδιά αυτά;; Παρατηρώ τον γιο μου με τι χαρά πηγαίνει στους φίλους του στο σχολείο, με τι χαρά θέλει να μου μεταδώσει τα καινούργια πράγματα που μαθαίνει, που πραγματικά δεν μπορώ να τον φανταστώ να ζηλεύει ένα παιδί που κάθε μέρα μένει σπίτι του με τη μαμά του η οποία είναι και δασκάλα του! Εσώκλειστο δηλαδή! Θα το ζηλεύει μήπως για την ακαδημαική του πρόοδο;

Και με τη λογική αυτή ασφαλώς βγαίνουν άχρηστες οι παιδαγωγικές σχολές όπως είπε και η elenip, μην αναφέρω καν τις νηπιαγωγούς! Τραγουδάκια και κατασκευές, σιγά το δύσκολο! :rolleyes::rolleyes:

Δεν ξέρω αν είναι μπουλινγκ απο την πλευρά της μαμάς όπως λέει η xena άλλα όταν το παιδί δεν έχει κανένα πρόβλημα και η κατ'οίκον διδασκαλία γίνεται μόνο για την καλύτερη μόρφωση του και μάλιστα παρανομώντας τότε μάλλον η μητέρα επιβεβαιώνει τον εγωισμό της ή τις φοβίες της αντί να καλύπτει κάποια πραγματική ανάγκη του παιδιού της!

Κυρία Στυλιανάκη θα ήθελα να σας ρωτήσω και το εξής: λέτε ότι: "Μακάρι να της δοθεί και να είναι η πρώτη που νόμιμα θα κάνει homeschooling στο παιδί της".

εχετε γνώση της συγκεκριμένης υπόθεσης (ψυχολογία μητέρας - παιδιού - οικογένειας) τα ερεθίσματα που έχει το παιδί, τι ακριβώς συμβαίνει και υπερθεματίζετε ή στο ευρύτερο πλαίσιο της υποστήριξής σας για το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να γίνει ας γίνει με ότι κόστος??

Τα δικαιώματα του παιδιού ποιος τα προστατεύει???

Επίσης, κάποια ζητήματα που αναφέρονται προσβάλλουν την νοημοσυνη μας... λάβετε υπόψη σας ότι ένα παιδί σε ένα διαζύγιο π.χ. υπάρχει διαμάχη ψυχολόγων - δικαστών για το σε ποια ηλικία μπορεί να ερωτηθεί το ίδιο το παιδί με το ποιον γονέα επιλέγει να μείνει .. εκεί οι απόψεις διίστανται.. κάποιοι δικαστές δέχονται από την ηλικία των 12 ετών να μπορεί το παιδί να παρευρεθεί στο δικαστήριο και να ερωτηθεί.. κ

ένα παιδί στην ηλικία των 6 ετών θα ερωτηθεί εάν θέλει να πάει σχολείο και θα απαντήσει??? μην προσβάλλετε την νοημοσύνη μας..

επίσης όταν ένα σύστημα πάσχει, τι κάνουμε?? βαπτίζουμε ευατόν υπεράνω όλων και παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας?

με αυτή τη λογική και εγώ διαφωνώ με το σύστημα υγείας.. να ανοίξω ιατρείο και να κάνω εγχειρήσεις?? δεν ξέρω αλλά μπορώ να μάθω... πόσο δύσκολο είναι??

εφόσον μπορεί ο καθένας να υποκαταστήσει το δάσκαλο / το σχολείο / την κοινωνικοποίηση κλπ γιατί εγώ να μην μπορώ να προσφέρω στο σπίτι μου υπηρεσίες ιατρικές / νομικές / οικονομικές κλπ???

και μην μου πείτε ότι αυτά απαιτούν ειδικές γνώσεις γιατί και το επάγγελμα του εκπαιδευτικού απαιτεί ειδικότατες γνώσεις...

όταν διαφωνούμε με το σύστημα αναλαμβάνουμε δράσεις για να το αλλάξουμε.. εάν φυσικά συμφωνεί και το λοιπό κοινωνικό σύνολο.. ζούμε σε μία χώρα με δημοκρατία.... όχι με υποστήριξη της κατάλυσης των Νόμων επειδή δεν μας αρέσουν....

Δεν ξέρω τι να πρωτοσχολιάσω...

Θα σταθώ σε αυτό:

Μαρια Στυλιανακη είπε:

[/u]

Από που κι ως που μια μητέρα είναι εξ ορισμού ικανή να εκπαιδεύσει το παιδί της στην διδακτέα ύλη; Στην οποιαδήποτε διδακτέα ύλη; Και δεν μιλάμε μόνο για πρώτες τάξεις του δημοτικού έτσι; Είναι ικανή να του διδάξει ΟΛΑ τα μαθήματα σε ΟΛΕΣ τις ηλικίες; Επειδή είναι μητέρα;;;:shock: Και εκπαιδευτικός να είναι, έχει τις γνώσεις να διδάξει όλα τα αντικείμενα; Έχει και το χρόνο να το κάνει;

Τα άλλα παιδιά θα το ζηλεύουν;:shock: Για ποιον λόγο ακριβώς;

Χαίρομαι που η Aimee έπιασε το θέμα από τη νομική του πλευρά.

Εγώ πάλι θα ήθελα να δω τέτοια μαχητικότητα και ακτιβισμό για τα αμέτρητα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, για την ανύπαρκτη χρηματοδότηση (έρχεται χειμώνας και λόγω κάπιταλ κοντρόλς και δημοσιονομικής κατάρρευσης, δεν μπορεί να αγοραστεί πετρέλαιο από πολλά σχολεία), για τα αναλυτικά προγράμματα, για τα βιβλία, για την απαράδεκτη αναλογία παιδιών ανά εκπαιδευτικό, για τη φρικτή κτιριακή κατάσταση, για τη μη μόνιμη παρουσία καθαριστριών στα σχολεία, για την απουσία φυλάκων και σχολικών τροχονόμων, για την ανεπαρκή υποστήριξη των σχολικών μονάδων από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές και που να πιάσω την ειδική αγωγή, τη διαπολιτισμικότητα, την καλλιτεχνική παιδεία, τη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών την εκπαίδευση και επιμόρφωση των διευθυντών και των άλλων στελεχών.....

Υπάρχουν σχολεία που ακόμη δεν έχουν ανοίξει και υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να φοιτήσουν γιατί τους λείπει η υποστήριξη που χρειάζονται. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και κανένας να καλύψει τη θέση τους...

Είμαι υπέρ των εναλλακτικών προσεγγίσεων στη μαθηση. Όνειρό μου είναι να βρεθώ σε ένα νηπιαγωγείο και να λειτουργήσουμε όπως τα σχολεία της Reggio Emilia και αυτό να γενικευτεί με την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών. Είμαι κατά του hs για πολύ συγκεκριμένους λόγους (τους έχω αναφέρει στο παρελθόν), αλλά υπέρ του δικαιώματος των ανθρώπων να διεκδικούν τα θέλω τους. Μέσω των νόμιμων διαδικασιών.

Το παιδί αυτό απέχει τρία χρόνια από την υποχρεωτική εκπαίδευση και υποθέτω έχουν γίνει όλες οι σχετικές ενέργειες (μένει να το δούμε από τα σχετικά έγγραφα). Επομένως οι υπηρεσίες δεν έδρασαν και ακαριαία από προκατάληψη... Δε συμφωνώ με την απομάκρυνσή του από το σπίτι του, όμως αυτό πραγματικά είναι επιλογή της μητέρας του εν τέλει. Φοβάμαι ότι το τελικό ζήτημα ανάγεται στον εγωισμό των εμπλεκόμενων ενηλίκων να αποδείξουν ποιος έχει δίκιο. ίσως και να εξαντλήθηκε η αυστηρότητα, δεν το ξέρω, αν και κρίνοντας από αυτά που λέει η εμέ μάλλον όχι.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μάχονται για το hs και για άλλες εναλλακτικές προσεγγίσεις σε διάφορους τομείς τη ζωής (π.χ. υγεία) και καλώς κάνουν, εφόσον ακολουθούν τις νόμιμες οδούς. Είναι αγώνας μακρύς και συχνά ατελέσφορος, αν και για πολλά πράγματα αρχίζει να φαίνεται φως. Όμως όντως ο ακτιβισμός (το να κινείσαι στα όρια του νόμου ή και λίγο παραέξω) δυνητικά εχει συνέπειες. Και εγώ προσωπικά δε βάζω πρόσημο στη λέξη ακτιβισμός. Είναι στάση ζωής όπως και ο καναπέςκαι το πληκτρολόγιο ....

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την εξέλιξη και εύχομαι να γίνει το καλύτερο για το παιδί.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Βερενίκη είπε:
Εγώ δεν βρίσκω κακό που η ιδιοκτησία του φόρουμ έχει μία άποψη, την οποία ζητά να συμμεριστούμε. Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε, οι περισσότεροι με παιδιά και οικογένειες, μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει κάτι και ποια είναι η θέση μας σε αυτό το κάτι.

Ποτέ δεν αισθάνθηκα στο φόρουμ αυτό ότι δεν μπορώ να πω την άποψή μου για κάτι. Δεν ξέρω τι έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις, όπου αναφέρονται αποκλεισμοί κλπ.

Για το HS έχω πολλές αντιρρήσεις και επομένως σίγουρα δεν θα το εφάρμοζα στα παιδιά μου. Πολλά πράγματα όμως που δεν εφαρμόζω εγώ, θα τα δεχόμουν για τους άλλους, εφόσον βέβαια ήθελαν (πχ. το co sleeping ή την καύση νεκρών). Οπότε θα υπέγραφα άνετα την προσπάθεια κάποιου να πετύχει κάτι. Την ιδέα του HS όμως δεν μπορώ να την υποστηρίξω, γιατί την θεωρώ επικίνδυνη.

1. κανείς δεν μου εξασφαλίζει ότι η Χ μαμά έχει την ικανότητα να μορφώσει ένα παιδία

2. Κανείς δεν μου εξασφαλίζει ότι η Χ μαμά θέλει να το μορφώσει ή ότι δεν είναι μία διαταραγμένη που θέλει να το κλείσει κοντά της.

3. Το Hs δεν εξασφαλίζει στα παιδιά την απαραίτητα για την ανάπτυξή τους απόσταση από την οικογένεια

Μπορώ να πω κι άλλα αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας.

υγ. Αυτό με τη μαμά που διαβάζει 4-5 σελίδες και μορφώνει το παιδί δείχνει ότι δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα.

Άλλο να έχει μια άποψη το φόρουμ και άλλο να έχει βγάλει και πόρισμα για συγκεκριμένη υπόθεση.

Στα υπόλοιπα προφανώς συμφωνω!

Μαρια Στυλιανακη είπε:

[Οι παιδαγωγοί κ καθηγητές, δεν είναι εκπαιδευμένοι στην ΥΛΗ, έκαναν κάποιες πρακτικές ασκήσεις στο σχολείο (σιγά το φοβερό..στο εξωτερικό κάνουν και 2 έτη ολόκληρα φουλ ταιμ, εξάσκηση! ..εδώ ελάχιστα) ...

"Αχ φέτος μας ΕΤΥΧΕ

Επίσης, μπορεί να σου ΤΥΧΕΙ καλή ή όχι μαμά κ μπαμπάς !!!!!!!

Μαμά υστερική με εμμονές ή αδιάφορη.

φαντάζομαι αστειεύεστε

Σίγουρα πιο οικονομικό για το κράτος θα ήταν να υπάρχουν σχολεία κ να ''διδάσκει'' η κάθε μαμά ότι νομίζει κ μπορεί στο σπίτι

Επειδή το αλλοπρόσαλο ποστ σας έχει πολλά σημεία πραγματικά αστεία, θα αρκεστώ να πω ότι είμαι κατά του hs για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν. Ειλικρινά τα τεράστια κείμενα σας είναι πολύ κουραστικά σε σημείο να βαριέται κανείς να διαβάσει.

3W24p3.png

Παραπλανητικό και το άρθρο του φόρουμ http://parents.org.gr/news/a611 ....

"....

Στο εξωτερικό αυτή η επιλογή είναι απολύτως νόμιμη ......"

Με ένα απλό search στο google μπορούμε να πληροφορηθούμε πως δεν είναι μόνο η κακιά και αιώνες πίσω Ελλάδα που απαγορεύει το hs, αλλά και πολλά άλλα κράτη (όπως η Γερμανία), τα οποία κατά πώς μας συμφέρει πάντα χρησιμοποιούμε ως παραδείγματα.

Επίσης σε πολλά άλλα κρατη το hs επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις.

Τελικά θέλουμε να ενημερώνουμε ή να δημιουργούμε εντυπώσεις? :confused:

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...