Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Θηλασμός - το αργότερο μία ώρα μετά τη γέννηση του μωρού.

Recommended Posts

Θα συμφωνήσω με πολλά από αυτά που λες αγλαια και φυσικά όπως καταλαβαίνεις η συζήτηση στο πλαίσιο ενός forum είναι πιο δύσκολη πολλές φορες διότι δεν μπορείς να αποσαφηνίσεις πράγματα με αποτέλεσμα τα λεγόμενά σου να παρεξηγούνται. Σίγουρα για όλους μας η ένταξη και η μίμηση είναι πρακτικές που και δικαιολογούν πράξεις μας και μας ανακουφίζουν, όσον αφορά τις επιλογές μας. Εγώ ανήκω στην κατηγορία των γυναικών που σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία που ανέφερες έπρεπε να θηλάσει. Ήμουν τότε 28 ετών, μορφωμένη (σε λίγο παίρνω αισίως το διδακτορικό μου), εργαζόμενη και με οικονομική άνεση. Όμως με τις πρώτες δυσκολίες λόγω παραπληροφόρησης τα παράτησα και κανείς απο το περιβάλλον μου δεν με προέτρεψε για το αντίθετο. Διότι κανείς δεν είχε θηλάσει.

Το ίδιο συνέβη και σε άτομο του στενού οικογενειακού μου περιβάλλοντος. Με τη διαφορά ότι όταν έγινε για 2η φορά μανούλα, παρά τις οδηγίες των παιδιάτρων να προσπαθήσει να θηλάσει λόγω πιθανής αλλεργίας του παιδιού της στο αγελαδινό γάλα (είχε και το πρώτο και ταλαιπωρήθηκε πολύ), κατέφυγε στις ίδιες δικαιολογίες (δεν έχω γάλα, το παιδί πεινάει, δίνω συμπλήρωμα για να κοιμόμαστε κλπ). Το αποτέλεσμα: Το παιδί είναι 1,5 μηνών, δεν θηλάζει φυσικά, ήδη έχει εμφανίσει τα πρώτα σημάδια αλλεργίας και οι γονείς απολαμβάνουν τώρα που μιλάμε το πρώτο ταξίδι τους στο εξωτερικό....Αυτό εννοώ εγώ "ευκολη λύση". Το μπιμπερό σας φαίνεται δύσκολο σε εσάς που θηλάσατε τόσο καιρό από άποψη πρακτικής. Είναι όμως πιο εύκολο όσον αφορά την καθημερινότητα μιας μητέρας. Και τη δυνατότητα να επανέλθει πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα στις συνήθειές της. Θα μου πεις, είναι αυτό κακό; Αν της προσφέρει ισορροπία σίγουρα όχι. Αλλά από τη στιγμή που η υγεία του παιδιού σου περνάει σε ένα βαθμό απο το δικό σου χέρι πιστεύω ότι έχεις το χρέος να το ψάξεις παραπάνω. Όπως ψάχνεις παραπάνω που θα βάψεις τα μαλλιά σου, που θα κάνεις πεντικιούρ, ποια δίαιτα είναι καλύτερη, πόσες φορές θα πας γυμναστήριο κλπ.

Δεν θέλω να ακούγομαι αυστηρή με τους ανθρώπους. Ξέρω γυναίκες που θηλάσαν και η προσφορά στα παιδιά τους σταματά εκεί, ξερώ γυναίκες που δεν το έκαναν και είναι οι καλύτερες μανούλες. Απλα τώρα που έχω ενημερωθεί (και για αυτό φταίει το forum :-) βλέπω πόσα λάθη έκανα, πόσα λάθη έκαναν και κάνουν όσοι με περιβάλλουν, ακόμα και αυτοί που είναι αρμόδιοι για την υγεία των παιδιών μου και τη δική μου.

Το να φτάσεις στο άλλο άκρο, να σε πιάσει μονομανία με το θηλασμό ας πούμε, σε σημείο που η διαδικασία να γίνει αυτοσκοπός, πάλι κακό είναι. Θέλω να πω ότι πολύ θα μου άρεσε να ζούμε σε μια κοινωνία που αυτό θα ερχόταν φυσικά, θα θεωρούνταν κατά κάποιο τρόπο κοινωνικά δεδομένα, δεν θα ήταν κάτι για το οποίο πρέπει να λογοδοτείς και να έρχεσαι σε ρήξη με γιατρούς, συγγενείς κλπ. Μακάρι κάποια στιγμή να γίνουν έτσι τα πράγματα.

Συγγνώμη και πάλι για τη φλυαρία, θεωρώ όμως ότι όλες έχετε μια ευαισθησία στο θέμα.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 504
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Το αποτέλεσμα: Το παιδί είναι 1,5 μηνών, δεν θηλάζει φυσικά, ήδη έχει εμφανίσει τα πρώτα σημάδια αλλεργίας και οι γονείς απολαμβάνουν τώρα που μιλάμε το πρώτο ταξίδι τους στο εξωτερικό....

Αν ρωτήσεις έναν παιδοψυχολόγο θα σου πει ότι είναι καλύτερα να μην αφήνεις ένα βρέφος σε αυτή την ηλικία και να φεύγεις, ανεξάρτητα από το αν το μωρό θηλάζει ή όχι. Η εγκατάλειψη (γιατί το μωρό έτσι την αντιλαμβάνεται) είναι πολύ πιο σοβαρή από το μη θηλασμό. Η μητέρα που θεωρεί εντάξει να φεύγει με τόσο μικρό μωρό, σίγουρα δεν πρόκειται να θηλάσει.

Οι μητέρες που δεν επιθυμούν να θηλάσουν δεν το κάνουν ακόμη και αν ξέρουν ότι θα σώσουν το μωρό τους από βέβαιο θάνατο. Η αλλεργία δεν τους κολλάει. Απλά δεν χωράει στο μυαλό τους ο θηλασμός. Το έχουμε δει να συμβαίνει συνέχεια σε πρόωρα που εμφανίζουν νεκρωτική εντεροκολλίτιδα...

Το μπιμπερό σας φαίνεται δύσκολο σε εσάς που θηλάσατε τόσο καιρό από άποψη πρακτικής. Είναι όμως πιο εύκολο όσον αφορά την καθημερινότητα μιας μητέρας. Και τη δυνατότητα να επανέλθει πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα στις συνήθειές της. Θα μου πεις, είναι αυτό κακό; Αν της προσφέρει ισορροπία σίγουρα όχι.

Αν η ισορροπία της μαμάς είναι πιο σημαντική από την ισορροπία του μωρού, η δική μας άποψη περιττεύει. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουνε κάτι για παιδιά που δεν είναι δικά μας...

:?

Αλλά από τη στιγμή που η υγεία του παιδιού σου περνάει σε ένα βαθμό απο το δικό σου χέρι πιστεύω ότι έχεις το χρέος να το ψάξεις παραπάνω. Όπως ψάχνεις παραπάνω που θα βάψεις τα μαλλιά σου, που θα κάνεις πεντικιούρ, ποια δίαιτα είναι καλύτερη, πόσες φορές θα πας γυμναστήριο κλπ.

:? Ο καθένας κάτι ό,τι μπορεί...

πολύ θα μου άρεσε να ζούμε σε μια κοινωνία που αυτό θα ερχόταν φυσικά, θα θεωρούνταν κατά κάποιο τρόπο κοινωνικά δεδομένα, δεν θα ήταν κάτι για το οποίο πρέπει να λογοδοτείς και να έρχεσαι σε ρήξη με γιατρούς, συγγενείς κλπ. Μακάρι κάποια στιγμή να γίνουν έτσι τα πράγματα.

Αν και αυτό είναι το αυτονόητο, δυστυχώς θα πρέπει να παλέψουμε για το αυτονόητο...

Εδώ μέσα και αλλού οι μητέρες ενημερώνονται. Πριν από 4 περίπου χρόνια που άρχισα να υποστηρίζω μητέρες διαδικτυακά μόνο δύο είμασταν που είχαμε θηλάσει πάνω από χρόνο. Τώρα υπάρχουν πάρα πολλές που θηλάζουν χρόνια, υπάρχουν ακόμη περισσότερες που συναντούν δυσκολίες αλλά τις ξεπερνούν, υπάρχουν μητέρες που θηλάζουν ταυτόχρονα δύο παιδιά (το μικρό και το μεγάλο), που θηλάζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης...

Ακόμη και αν ο διαδικτυακό χώρος είναι πολύ μικρός για την Ελλάδα, πάλι κάτι γίνεται! Κι έξω από το διαδίκτυο έχουν αλλάξει τα πράγματα. Πριν 7 χρόνια στη Θεσσαλονίκη υπήρχε μόνο μία ομάδα υποστήριξης μητέρων από το Σύνδεσμο Θηλασμού και σε κάθε συνάντηση πηγαίνανε 5-8 μητέρες. Τώρα οι ομάδες είναι τρεις και ο κόσμος πολύ περισσότερος!

:)

Όλες μαζί αλλάζουμε το σκηνικό :)

Και εγώ το ίδιο νιώθω anniw.

Αν δεν είχα την αδερφή μου καταρχήν που είναι γιατρός και έχει θηλάσει τα 3 της παιδιά απο 2-3 χρόνια, να μου λέει μη τυχών και δε θηλάσεις δε ξερω αν θα επέμενα τόσο πολύ. :)

Και μετά όλες εσεις και προπάντων η Αγλαία με τις γνώσεις της με έκαναν να λύσω οτι απορία , προβληματισμό και δυσκολία αντιμετώπιζα. Η κουνιάδα μου μου έλεγε, καλοπροαίρετα γιατι έτσι της είχανε πει, οτι μετά τις 40 μέρες το γάλα δεν είναι τόσο θρεπτικό και οτι είναι ματαιο να θηλάζεις :shock: Η νύφη μου μετά τις 40 μέρες επειδη έβγαζε με το θήλαστρο το γάλα και έβλεπε οτι είναι αραιό έκοψε το γάλα γιατί έλεγε ότι δεν είναι πια της΄σύστασης που πρέπει να πίνει το μωρό, συνένεσαι και η παιδίατρος σ'αυτό. Τώρα που τους λέω όλα αυτά που διαβάζω από τις εμπειρίες όλων των μαμάδων που προσπαθούν να συνεχίσουν να θηλάζουν τα παιδιά τους , και τις επισημάνσεις της Αγλαίας με κοιτούν με απορία αν είναι αλήθεια αλλά και με λύπη γιατί ζούμε μέσα στην άγνοια, πληρώνουμε τόσα λεφτά τους γιατρούς μας , παιδίατρους και γυναικολόγους, και κανένας δεν μας επισημαίνει τη σοβαρότητα του θέματος θηλασμός. Οταν μένουμε έγκυες οι περισσότερες απο εμάς διαβάζουμε βιβλία για την ανάπτυξη του εμβρύου , πόσα εκατοστά πρέπει να πάρει κάθε μήνα , πόσο είναι το αναμενόμενο βάρος , γινόμαστε εξπερ στα θέματα εγκυμοσύνης και τοκετού . Μέχρι εκεί όμως. Γεννάμε και μένουμε μόνες στο σπίτι να παλεύουμε να βγάλουμε άκρη με ένα πλασματάκι που η ύπαρξη του εξαρτάται απο έμας. Και ενώ τις περισσότερες φορές μπορούμε να του προσφέρουμε απλά , απλόχερα το πιο σημαντικό πράγμα στο κόσμο , το μητρικό γάλα, τις περισσότερες φορές απο φόβο, από άγνοια , απο έλλειψη συμπαράστασης όδηγούμαστε σε λάθος επιλογές και κινήσεις.

Σας ευχαριστώ όλες γιατί η πιο απλή ή και ''ανόητη'' απορία σας μπορεί να δώσει λύση στο πιο σημαντικό προβλημα που αντιμετωπίζει κάποια απο εμάς :D:D:wink:

Ευχαριστώ επίσης την Αγλαία που βρίσκει πάντα χρόνο να μας προσφέρει απλόχερα τις γνώσεις της!! :D

Καλή συνέχεια σε όλες :lol:

Ειστε η ζωη μου: Θεοδώρα 3ων, Στελα 2, Μπεμπης-Αποστολος!

Νεκταριε Σ' ΑΓΑΠΩ!!!

Επειδη διαβαζω τα σχολια σας και βρισκω σ'αυτα αληθειες και γεγονοτα που εχω ζησει κι εγω θα ηθελα -αν μου επιτρεπετε- να καταθεσω κι εγω την αποψη μου.

Οταν στο σχολειο υπαρχει ειδικο μαθημα -οικιακης οικονομιας- οπου αναπτυσσονται διαφορα θεματα υγειας, διατροφης, καλης συμπεριφορας κτλ, αλλα δεν αναλυονται στην εκταση που πρεπει τα οφελη του θηλασμου, πως περιμενουμε να υπαρχει η σχετικη παιδεια;

Για να μη γινω υπερβολικα καχυποπτη, εχω την αισθηση οτι ακομη και οι παιδιατροι δεν εχουν παρει στα σοβαρα τον ρολο τους στην υποστηριξη του θηλασμου, ισως οχι για να εξυπηρετησουν συμφεροντα- αλλα πολλες φορες απο πεποιθηση οτι ο θηλασμος υπερεκτιμαται ή οτι θα "στριμωξουν" την μανα σε κατι που θα ειναι γι'αυτην ταλαιπωρια.

Μακαρι να μπορουσαν να εισακουστουν -γιατι χωρις να γνωριζω, ειμαι βεβαιη οτι εχουν γινει- οι προτασεις για την εκτενεστερη και λεπτομερεστερη αναλυση των πλεονεκτηματων του θηλασμου στα σχολεια, και μαλιστα απο μικρη ηλικια.

Γιατι τι να το κανω, αν ξερω πως να σηκωνω το πιατο για να φαω τη σουπα, οταν δεν ξερω πως να δωσω με τον πιο απλο και φυσικο τροπο στο παιδι μου ενα δωρο, που πολλες φορες δεν γνωριζω καν οτι εχω;

Διαφημίσεις

Η κουνιάδα μου μου έλεγε, καλοπροαίρετα γιατι έτσι της είχανε πει, οτι μετά τις 40 μέρες το γάλα δεν είναι τόσο θρεπτικό και οτι είναι ματαιο να θηλάζεις :shock:

Δεν είναι στην πρόθεσή μου να θείξω την κουνιάδα σου αλλά και λίγη κοινή λογική δεν βλάπτει. Τα θηλαστικά έχουν επικρατήσει στον πλανήτη εδώ και 60 εκ. χρόνια (αν και υπάρχουν πολύ περισσότερα). Σίγουρα δεν θα μπορούσαν να επικρατήσουν αν δεν είχαν βρει έναν επιτυχημένο τρόπο να μεγαλώνουν τα μικρά τους. Ο άνθρωπος εμφανίστηκε εδώ και 1 εκ. χρόνια. Είναι το τελευταίο θηλαστικό στην αλυσίδα της εξέλιξης και σίγουρα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο από όλα τα προηγούμενα, μάλλον καλύτερο θα είναι...

Ακόμη όμως και αν κάποιος δεν μπορεί να σκεφτεί όλα αυτά, θα μπορούσε απλώς να αναρωτηθεί πώς μεγαλώναν τα μωρά μέχρι πριν 5 δεκαετίες που δεν είχαν διαδοθεί τα γάλατα σε σκόνη. Τί τρώγανε τα μωρά μετά τις 40 μέρες;

Αλήθεια ποιος είναι ο φοβερός αυτός μηχανισμός που κάνει το γάλα να αλλάζει σε σύσταση μετά από κάποιο διάστημα και πώς καταλαβαίνει ο οργανισμός ότι πέρασε το διάστημα αυτό;

Αν άλλαζε το γάλα σε μας θα άλλαζε και στα άλλα θηλαστικά και στις αγελάδες... Το γάλα τους όμως το αγοράζουμε...

Η νύφη μου μετά τις 40 μέρες επειδη έβγαζε με το θήλαστρο το γάλα και έβλεπε οτι είναι αραιό έκοψε το γάλα γιατί έλεγε ότι δεν είναι πια της΄σύστασης που πρέπει να πίνει το μωρό, συνένεσαι και η παιδίατρος σ'αυτό.

:?

Υποθέτω ότι σε αυτή την παιδίατρο δεν θηλάζουν και πολλά μωρά. Σίγουρα δεν είναι αποκλειστική ευθύνη των μαμάδων αυτό... Βλέπουμε γύρω μας τί γίνεται. Αν η παιδίατρος μας δίνει διαφημιστικά από ξένα γάλατα, ε, δεν περιμένουμε να ακούσουμε και πολλά σωστά για το θηλασμό...

Τώρα που τους λέω όλα αυτά που διαβάζω από τις εμπειρίες όλων των μαμάδων που προσπαθούν να συνεχίσουν να θηλάζουν τα παιδιά τους , και τις επισημάνσεις της Αγλαίας με κοιτούν με απορία αν είναι αλήθεια αλλά και με λύπη γιατί ζούμε μέσα στην άγνοια, πληρώνουμε τόσα λεφτά τους γιατρούς μας , παιδίατρους και γυναικολόγους, και κανένας δεν μας επισημαίνει τη σοβαρότητα του θέματος θηλασμός.

Δυστυχώς είναι έτσι όπως τα λες. Μην ξεχνάς ότι και οι γιατροί είναι θύματα του ίδιου συστήματος... Αν και γι αυτούς είναι υποχρέωση να είναι ενημερωμένοι και να το ψάχνουνε για να καλύψουν όλες τις μαμάδες και αυτές που επιθυμούν να θηλάσουν...

Δυστυχώς όμως η επαγγελματική δεοντολογία στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και συχνά οι γιατροί επιβάλλουν στους ασθενείς απόψεις πόυ δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες αλλά αποτελούν προσωπικές επιλογές τους... :?

Δυστυχώς τη διαφορά καλλούμαστε να την κάνουμε εμείς! Η υποστήριξη από μητέρα σε μητέρα έχει τόσο μεγάλη επιτυχία που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το έχει συμπεριλάβει σε ένα από τα 10 βήματα για τον επιτυχή θηλασμό, συγκεκριμένα στο 10ο βήμα:

Να ενθαρρύνετε τη δημιουργία ομάδων μητέρων που θηλάζουν τα παιδιά τους και υποστηρίζουν το θηλασμό και οι μητέρες να παραπέμπονται σε αυτές κατά την έξοδό τους από την κλινική.

Εγώ γέννησα στις 12.15 τα μεσάνυχτα, σε ιδιωτική κλινική. Οπότε μου τον έφεραν τον μικρό την επόμενη μέρα στις 9 το πρωϊ.

Ευτυχώς ήμουν από τις τυχερές και δεν είχα κανένα πρόβλημα με το προσωπικό, ήταν όλοι τους συνεργάσιμοι και μας έδειξαν με αρκετή υπομονή πως θα πρέπει να θηλάζουμε.

Πάντα όμως μας έφερναν και ένα μπουκαλάκι με γάλα, διότι τις πρώτες μέρες δεν φτάνει μόνο το μητρικό, ( έτσι τουλάχιστον μας έλεγαν..), μετά το πρώτο 24 ωρο μπορούσαμε εάν θέλαμε να κρατήσουμε το μωρό στο δωμάτιο μας και να το θηλάζουμε όλο το βράδυ.

Εγώ σαν νέα μαμά και άπειρη φοβήθηκα να το κρατήσω όλο το βράδυ :oops::oops::oops: , έτσι κατά τις 12 το βράδυ ζήτησα να τον πάρουν και να μου τον φέρουν πάλι όταν πεινάσει, έτσι κατά τις 5 το πρωϊ μου τον έφεραν πάλι. Σίγουρα ενδιάμεσα έτρωγε και ξένο γάλα, πράγμα που νομίζω ότι στις μέρες μας δεν μπορούμε πλέον να το αποφύγουμε.

Πάντως είχαμε την δυνατότητα να πάρουμε το μωράκι μας ότι ώρα θέλαμε, έβλεπα άλλες μαμάδες που είχαν είδη 1 και 2 παιδιά που τα έπαιρναν στο δωμάτιο τους σχεδόν όλη την ημέρα

ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ; ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ

Εγώ γέννησα στις 12.15 τα μεσάνυχτα, σε ιδιωτική κλινική. Οπότε μου τον έφεραν τον μικρό την επόμενη μέρα στις 9 το πρωϊ.

:? Κρίμα...

Ευτυχώς ήμουν από τις τυχερές και δεν είχα κανένα πρόβλημα με το προσωπικό, ήταν όλοι τους συνεργάσιμοι και μας έδειξαν με αρκετή υπομονή πως θα πρέπει να θηλάζουμε.

Κάτι είναι κι αυτό, αδικαιολόγητη όμως η καθυστέρηση....

Πάντα όμως μας έφερναν και ένα μπουκαλάκι με γάλα, διότι τις πρώτες μέρες δεν φτάνει μόνο το μητρικό, ( έτσι τουλάχιστον μας έλεγαν..), μετά το πρώτο 24 ωρο μπορούσαμε εάν θέλαμε να κρατήσουμε το μωρό στο δωμάτιο μας και να το θηλάζουμε όλο το βράδυ.

Πραγματικά δεν ξέρουν τις τους γίνεται... Είναι απαράδεκτο να υπονομεύουν με μπιμπερό τη μαμά...

Τουλάχιστον είναι πιο φιλικοί και συνεργάσιμοι από άλλους, δημιουργούν λιγότερα προβλήματα. Καλό θα ήταν να αναφέρεις την κλινική ώστε οι μητέρες να έχουν τη δυνατότητα και αυτών των επιλογών.

Προσωπικά νιώθω μεγάλη ανακούφιση και σιγουριά από την ημέρα που αναλάκυψα το forum. Να είστε όλες καλά

Κι εγώ έτσι νιώθω. Πραγματικά από τότε που ανακάλυψα αυτό το "βήμα" με βοήθησε να αντιμετωπίσω προβλήματα που προέκυψαν στον θηλασμό. Δυστυχώς, εκεί έξω υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και πολλές φορές εσκεμμένη :cry: Θα καταθέσω μια περιπέτεια που πέρασε μια γνωστή μου που γέννησε σε ιδιωτικό μαιευτήριο.

Ήθελε να θηλάσει ωστόσο δεν τα κατάφερε γιατί ο γυναικολόγος της την έπεισε πως το γάλα της δεν ήταν καλό, μάλιστα της είπε πως είχε προσβληθεί από μικρόβιο (από σεξουαλική επαφή που είχε με τον σύζυγό της :o ) Μάλιστα πήρε και δείγμα για εξέταση και επαληθεύτηκε και από τα αποτελέσματα (τα οποία προφανώς η γνωστή μου ποτέ δεν είδε! :? )

Δυστυχώς δεν μπόρεσα να τη βοηθήσω τότε, δεν ήμουν πληροφορημένη, ήμουν στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης μου και φανταστείτε πως από φόβο κι εγώ έκοψα τις σεξουαλικές επαφές με τον σύζυγό μου!

Ήθελε να θηλάσει ωστόσο δεν τα κατάφερε γιατί ο γυναικολόγος της την έπεισε πως το γάλα της δεν ήταν καλό,

:shock::shock::shock:

μάλιστα της είπε πως είχε προσβληθεί από μικρόβιο (από σεξουαλική επαφή που είχε με τον σύζυγό της :o ) Μάλιστα πήρε και δείγμα για εξέταση και επαληθεύτηκε και από τα αποτελέσματα (τα οποία προφανώς η γνωστή μου ποτέ δεν είδε! :? )

angry-smiley-035.gifangry-smiley-005.gif

WLn5p2.png

Διαφημίσεις

Έτσι ήταν και στην Αμερική πριν από 30 χρόνια.Όταν κατάλαβαν όμως ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη γιατρειά και ότι το μωρό που θηλάζει είναι ο αυριανός υγιής ενήλικας άλλαξαν γνώμη και νοοτροπία.Δεν εκθειάζω την Αμερικάνικη κοινωνία προς Θεού.Όμως επειδή τους έζησα καλά σε αυτό το θέμα, έχουν καταφέρει να είναι εξαίρεση στον κανόνα η μητέρα που δεν θηλαζει και όχι το αντίθετο.Όλα τελικά είναι θέμα κουλτούρας και ενημέρωσης...Πριν γίνω μητέρα ούτε που μου περνούσαν από το μυαλό όλα αυτά.Ήταν ένας κόσμος άγνωστος για μένα.Η αλήθεια είναι ότι αν δεν γεννούσα εκεί και δεν ενημερωνόμουν θα ήμουν μπερδεμένη όπως τόσες μανούλες...Οι αλλαγές γίνονται σιγά-σιγά και με κόπο.Ας προσπαθήσουμε όλοι!

line_m122_beg_17_time_1131080400_text_cf20e3e9fcf220eceff520e5dfede1e9.gif

line_feet_beg_40_time_1262494800_text_cf20e3e9fcf220eceff520e5dfede1e9.gif

• 3 εβδομάδες μετά...
Γέννησα στις 2 Δεκεμβρίου και ευτυχώς όλα πήγαν...και πηγαίνουν καλά με τον θηλασμό. Η μικρή θήλασε 20 λεπτά αφού γεννήθηκε και επειδή απαίτησα αποκλειστικό θηλασμό και ζητούσα να μου την αφήνουν περισσότερο χρόνο, την είχα σχεδόν όλη την ημέρα στο δωμάτιο ( γέννησα στο Μητέρα). Η δική μου άσχημη εμπειρία προέρχεται από τον παιδίατρο του μαιευτηρίου. Σε μια πρώτη συζήτηση μου είπε ότι είναι υπερ του μητρικού θηλασμού ...αλλά η συνταγή που μου έδωσε περιελάμβανε πρώτο πρώτο στην σειρά γνωστό συμπλήρωμα! Επιπλέον την τελευταία ημέρα πριν να φύγουμε με έκανε να βάλω τα κλάματα! Η μικρή από 3.250 που γεννήθηκε έφτασε στα 2.980. Η απώλεια ήταν φυσιολογική, όπως γνώριζα.Επίσης παρουσιάσε και λίγο ίκτερο, σχεδόν στα όρια του φυσιολογικού, χωρίς να χρειαστεί να μπει σε λάμπα. Ο γιατρός λοιπόν με ύφος απόλυτο μου είπε 1) ότι δεν έχω γάλα (το στήθος μου είχε πρηστεί και το γάλα σχεδόν εκτοξευόταν) 2) ότι το μωρό έχει χάσει πολύ βάρος 3) ότι πρέπει να τρέφεται καλά λόγω ίκτερου και ότι αν δεν του έδινα συμπλήρωμα θα ήμουν αποκλειστικά υπεύθυνη για τα όποια προβλήματα.

Ευτυχώς που είχα ενημερωθεί επαρκέστατα πριν για να του απαντήσω και ευτυχώς που με στήριξαν ο άνδρας μου και η μαία! Τελικά επέμενα στον αποκλειστικό θηλασμό και όλα πάνε εξαιρετικά. Αναρωτιέμαι όμως για την πολιτική των μαιευτηριών στο συγκεκριμένο ζήτημα....που ενώ διατείνονται ότι ο θηλασμός είναι απαραίτητος...από την άλλη πλευρά κάνουν ότι μπορούν για να τον αποτρέψουν.

Δεν μου κάνει εντύπωση...το πτυχίο δεν κάνει τον άνθρωπο.

Στο Κέντρο Φυσικού Τοκετού που γέννησα εγώ, το παιδί ήταν μαζί μου από την αρχή και δεν το αποχωρίστηκα καμιά στιγμή. Αμέσως το βάλαμε στο στήθος και άρχισε να θηλάζει.

Κανένας γιατρός δεν ήταν παρόν και οι μαίες βοήθησαν πολύ στο να μάθω να θηλάζω σωστά. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν εύκολο, αλλά τα καταφέραμε.

Τις επόμενες μέρες έκανε και η μικρή μου ίκτερο, αλλά η μόνη συμβουλή της μαίας ήταν να τη βλέπει ο ήλιος (να είναι φωτεινό το δωμάτιο) και να τρώει καλά (όποτε θέλει και όσο θέλει).

Δεν έγινε καμιά κουβέντα για συμπλήρωμα. Και το μωρό ξέρει πόσο θέλει να φάει και ο οραγισμός πόσο να παράγει.

Αφού εμπιστεύτηκες το ένστικτο σου και τον εαυτό σου και συνέχισες, μπράβο σου.

Φαντάζομαι θα άλλαξες τον παιδίατρο. :wink:

• 2 εβδομάδες μετά...

Nepheli πριν φτάσει η ώρα να γεννήσω είχα παρακολουθήσει την σειρά συναντήσεων της "Ευτοκίας" και είχα πειστεί για τα θετικά του θηλασμού. Ανεξαρτήτως όμως της επιλογής μου να θηλάσω, περίμενα ότι τουλάχιστον στο μαιευτήριο θα με υποστήριζαν στο θέμα αυτό. Ο παιδίατρος που περιγράφω είναι ο παιδίατρος του μαιευτηρίου, δηλαδή ο πρώτος άνθρωπος που εξετάζει το παιδί σου και σε ενημερώνει για την κατάσταση της υγείας του. Ως νέα μητέρα και ούσα άπειρη ένιωσα πολύ άσχημα με την προσπάθειά του να με υπονομεύσει για να προωθήσει το προϊόν με το οποίο έχει "σύμβαση", υποστηρίζοντας ότι θα είμαι υπεύθυνη για τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν, ενώ το παιδί δεν είχε κανένα πρόβλημα! Ευτυχώς είναι και ο άντρας μου γιατρός και είχα τεκμηριωμένες απαντήσεις να του δώσω. Αναρωτιέμαι όμως ποιός του έδωσε το δικαίωμα να με "απειλεί" με έναν αδιόρατο φόβο, την στιγμή που ήμουν τόσο ευάλωτη και χρειαζόμουν την υποστήριξή του. Να ξανατονίσω ότι ο ίδιος υποστήριζε ότι είναι υπερ του μητρικού θηλασμού ....αλλά τα λεγόμενά του και οι πράξεις του έρχονταν σε πλήρη αντίφαση με αυτό που δήλωνε.

Nepheli πριν φτάσει η ώρα να γεννήσω είχα παρακολουθήσει την σειρά συναντήσεων της "Ευτοκίας" και είχα πειστεί για τα θετικά του θηλασμού. Ανεξαρτήτως όμως της επιλογής μου να θηλάσω, περίμενα ότι τουλάχιστον στο μαιευτήριο θα με υποστήριζαν στο θέμα αυτό. Ο παιδίατρος που περιγράφω είναι ο παιδίατρος του μαιευτηρίου, δηλαδή ο πρώτος άνθρωπος που εξετάζει το παιδί σου και σε ενημερώνει για την κατάσταση της υγείας του. Ως νέα μητέρα και ούσα άπειρη ένιωσα πολύ άσχημα με την προσπάθειά του να με υπονομεύσει για να προωθήσει το προϊόν με το οποίο έχει "σύμβαση", υποστηρίζοντας ότι θα είμαι υπεύθυνη για τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν, ενώ το παιδί δεν είχε κανένα πρόβλημα! Ευτυχώς είναι και ο άντρας μου γιατρός και είχα τεκμηριωμένες απαντήσεις να του δώσω. Αναρωτιέμαι όμως ποιός του έδωσε το δικαίωμα να με "απειλεί" με έναν αδιόρατο φόβο, την στιγμή που ήμουν τόσο ευάλωτη και χρειαζόμουν την υποστήριξή του. Να ξανατονίσω ότι ο ίδιος υποστήριζε ότι είναι υπερ του μητρικού θηλασμού ....αλλά τα λεγόμενά του και οι πράξεις του έρχονταν σε πλήρη αντίφαση με αυτό που δήλωνε.

Το πτυχίο του του δίνει το δικαίωμα να λέει ότι θέλει. Δικιά μας ευθύνη είναι να ψάχνουμε τους σωστούς ανθρώπους που θα υποστηρίζουν τις δικές μας πεποιθήσεις και αρχές.

Ο δικός μου παιδίατρος είναι τέτοιος άνθρωπος και αν και υπερ του θηλασμού, αν και με βοήθησε πολύ στην αρχή (και με την κατάθλιψη που έπαθα), δεν με έκανε να αισθάνομαι άχρηστη όταν χρειάστηκε να διακόψω το θηλασμό. Νιώθω πραγματικά τυχερή που τον βρήκα σε αυτό το χάος των φαρμακευτικών εταιριών (γιατί πιστεύω ότι κατά κύριο λόγο αυτές διοικούν την ιατρική σήμερα).

Η κόρη μου είναι 6 1/2 μηνών...ούτε depon δεν της έχω δώσει ακόμα.

Διαφημίσεις

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.ΕΓΩ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΙΣ 40 ΜΕΡΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ ΝΑ ΕΧΩ ΓΑΛΑ,ΙΣΩΣ ΛΟΓΟ ΑΓΧΟΥΣ..

ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΤΟ ΘΗΛΑΣΩ.

• 3 εβδομάδες μετά...

Kalispera se olous (ke signomi gia to greeklish)

Distihos (me dio pedia) den prolaveno na diavaso oti ehete grapsi mehri tora alla tha ithela na sas po tin diki mou embiria.

Den ehi simasia se pio nosokomio tha genisis an ke genika eho akousa pos i fabrika Iaso ine i hiroteri (imoun sto Mitera logo giatrou). Alla as min krivomaste, afta ta nosokomia ehoun katandisi xenodohia politelias. Simasia ehi o/i giatros pou ehis pou distihos ki eki iparhoun pola "frouta".

Eho mia iperohi ginekologo pou itan parousa apo tin arhi tou toketou ke mehri pou piga sto domatio. Den me afise katholou stin aithousa ananipsis. Andaftou me pigan pali stin aithousa odinon opou itan parousa ke i maia mou. Mou eferan amesos to moro na to thilaso ke mou emathan pos na to kano me ton sosto ton tropo. Afto egine ke stis dio genes mou. Kathe mera erhondousan na me doun ke i dio Pera apo tin pathologiki ipostirixi pou proseferan ke psyhologiki (afou iha/eho provlima me ton thilasmo).

Stis nosileftries anefera pos ithela apoklistiko thilasmo ke ta iha ta mora mou oso borousa sto domatio. Pistevo pos genika den prepi na edosan boukali ektos an itan i ora pou tha ta evlepe o pediatros ke afta eklegan. Opos episis ke isos otan hriastike (to ena) lamba gia ton iktero.

Afto pou me piraxe ine pos merikes (kirios megaliteris ilikias) nosileftries mou elegan me ironiko ifos pos mou eferan to moraki mou giati eklege. Diladi ti prepi na kani ena moro? Nomiza pos eprepe na nioso enohi pou tous enohli kiolas...

Episis ezisa ke to exis sto Iaso. Mia fili mou ihe genisi to proto tis pedi ke fisika den ixere pos na thilasi sosta. Ke fisika o giatros tis den frondise na tis pi tipota oute itan mazi tis meta. Imoun parousa otan tis eferan to moro ke fisika i kopela hriazotan kapia voithia. I nosokoma (ke afti megaliteris ilikias) tis edixe viastika ke me agenia. Isos na theorouse pos eprepe na ehoume kani oles mas diatrivi pano ston thilasmo...

Ti na po vre pedia, aho apogoitefti me ola afta pou simvenoun giro mou. Prosopika iha provlima ke den boresa na thilase (eno to ithela ke iha ke aperioristi voithia apo tous giro mou). Ine krima mia gineka na bori ke na theli na thilasi ke na min tin voithoun i giro tis. Akoma hirotero ine pos se apokardioni ke kosmos o opios den ehi kanena simferon apo afto (opos ta nosokomia pou proothoun ta xena galata).

Sas efhome na vrite tin voithia pou zitate gia na boresete na thilasete tha mora sas oso pio poli ginete...

Καλησπέρα,

Έχω ακριβώς την ίδια γνώμη με εσένα όσον αφορά τα συγκεκριμένα νοσοκομεία. Πιστεύω ότι όλα έχουν να κάνουν με τον γιατρό και την μαία. Όταν γέννησα το 2005 ένα κοριτσάκι δεν ήχερα τίποτα για τον θηλασμό απο πρακτικής άποψης το λέω. Μόνο ότι είχα διαβάσει. Γέννησα λοιπόν - όλα φυσιολογικά και περίμενα να κατέβει το γάλα. Ζήτησα το μωρό απο την αρχή (στο Μητέρα) αλλά η απάντηση τους ήταν ότι δεν έχω ακόμα γάλα και ότι πρέπει να περιμένω. Γέννησα σε τρίκλινο και τα μωρά τα φέρνανε κοιμισμένα και ταϊσμένα. Την 2η προς 3η μέρα άρχισα να στουμπώνω. Το στήθος μου άρχισε να γεμίζει και το ίδιο βράδυ ήταν όλο γεμάτο και είχε αρχίσει να με πονάει. Μάταια έβαζα το μωρό στο στήθος άλλα ήταν μάλλον ταισμένο και κοιμόταν. Το ίδιο βράδυ ζήτησα ένα θήλαστρο και μετά απο καμια ώρα μου το δώσανε. Ήρθε μια νοσηλεύτρια το παράτησε στο κομοδίνο μου και μου είπε μέσα σε 1 λεπτό πώς να το βάλω. Το έβαλα στο στήθος μου και έβγαλα σχετικά γρήγορα ένα μπουκάλι. Χαρούμενη πάω στο δωματιάκι που κρατάνε τα μωρά και χτυπάω για να τους πώ να το δόσουν στο παιδάκι μου όταν ξυπνήσει και απο εδώ και πέρα να μου το φέρνουν να το θηλάσω γιατί έχω γάλα.Όταν μου άνοιξε η νοσηλεύτρια μου απάντησε με κυνικό ύφος "Κυρία μου, δεν μπορείτε να το δώσετε αυτό το γάλα γιατί το μπουκάλι δεν είναι αποστειρωμένο" - Έμεινα!! Είχε δίκιο αλλά δεν το είχα σκεφτέι και κανένας δεν φρόντισε να με ενημερωσει. Την ρώτησα με ποιό τρόπο μπορούσα να έχω δικό μου μπουκάλι και μου είπε ότι με΄μία χρέωση 30 ευρώ θα μπορούσα να "νοικιάσω" το δικό μου μπουκάλι αποστειρωμένο και έτσι έκανα. ΄

Πήγα στο σεμινάριο που κάνουν για τον θηλασμό. Παρόλα όσα έλεγαν για το πόσο ευεργετικός είναι ο θηλασμός για την μάνα και το παιδί σε πληροφορώ ότι κάναμε αγώνα εγώ και οι άλλες 2 κοπέλες για να πείσουμε τις νοσηλευτριες να φέρνουν τα μωρά όταν ήταν πεινασμένα. Σε σημείο που τα φέρνανε μετά απο καβγάδες με κατεβασμένες μούρες λές και δεν ήταν αυτή η δουλειά τους. Λες και δεν τους πληρώνεις.

Γεγονός είναι ότι φεύγοντας απο το μητέρα για το σπίτι είχα στουμπωσει πάλι γιατί το θήλαστρο δεν μπορούσα να το έχω όποτε το ήθελα - το μωρό δεν έτρωγε πάρα πολύ ή δεν ήξερα πως να το βάλω σωστά και όταν πήγα σπίτι πάλευα με ζεστές πετσέτες και με θήλαστρο για να μπορέσει το στήθος μου να "έρθει στα ίσια του". Χώρια που δεν ήξερα ότι μπορώ να καταψύξω το γάλα και το πετούσα γιατί είχα πάρα πολύ.

Τώρα στο δεύτερο παιδάκι μου που γέννησα πριν 4 μήνες ήξερα πως να το χειριστώ - αν και το παιδάκι μου μπήκε θερμοκοιτίδα 2-3 μέρες (θα σας την πώ μια άλλη φορά την ιστορία) λόγω του ότι ήταν πρόωρο και εμφάνισε ταχύπνια. Είχα δικό μου θήλαστρο το έβαζα σε σακουλάκια της Μedela και το έδινα στον σύζυγό μου όπου το κατεψυχα. Αυτή την φορά "ήξερα"...

Πού θέλω να καταλύξω. Αν ο γιατρός σου δεν ενδιαφέρεται , άν δεν έχεις μαια..αυτά τα νοσοκομεία ειναι ΚΑΤΑ του θηλασμού όσο δεν παει. Αυτή ειναι η προσωπική μου γνώμη...απο αυτά που βίωσα.

Τώρα θηλάζω ακόμα τον bebuino μου και προσπαθώ (αφού τώρα βρήκα και εσάς) να το κάνω όσο το δυνατόν καλύτερα.

Την ρώτησα με ποιό τρόπο μπορούσα να έχω δικό μου μπουκάλι και μου είπε ότι με΄μία χρέωση 30 ευρώ θα μπορούσα να "νοικιάσω" το δικό μου μπουκάλι αποστειρωμένο και έτσι έκανα. ΄

Σου χρεώσανε το να έχεις αποστειρωμένο μπουκάλι και μάλιστα "νοικιασμένο";;;; Πώς ενοικιάζεται το μπουκάλι και από ποιον;

Την ρώτησα με ποιό τρόπο μπορούσα να έχω δικό μου μπουκάλι και μου είπε ότι με΄μία χρέωση 30 ευρώ θα μπορούσα να "νοικιάσω" το δικό μου μπουκάλι αποστειρωμένο και έτσι έκανα. ΄

Σου χρεώσανε το να έχεις αποστειρωμένο μπουκάλι και μάλιστα "νοικιασμένο";;;; Πώς ενοικιάζεται το μπουκάλι και από ποιον;

Sorry pou ime ektos thematos alla:

Boris aglaia mou na mou exigisis pos ehoun katandisi etsi? Afou to plironoume pou to plironoume to paketo giatro-nosokomio. Tous halage na ine kai sosti epaggelmaties?

Diladi i andres ginekologi ti ipiresies prosferoun stis idies tous tis ginekes?

(ase xero zondano paradigma ke frito...)

Boris aglaia mou na mou exigisis pos ehoun katandisi etsi? Afou to plironoume pou to plironoume to paketo giatro-nosokomio. Tous halage na ine kai sosti epaggelmaties?

Στη δεκαετία του 1970, όταν οι εταιρείες με τα γάλατα προσπαθούσαν να καταλάβουν την ελληνική αγορά, χάριζαν αυτοκίνητο στους παιδιάτρους που άνοιγαν ιατρείο...

Οι ιατρικοί επισκέπτες που μοίραζαν τα δείγματα, μοίραζαν και φυλλάδια για το θηλασμό με φρικτή παραπληροφόρηση. Δυστυχώς οι περισσότεροι γιατροί δεν ξέρουν για το θηλασμό τίποτα περισσότερο από αυτά τα φυλλάδια.

Αν ήταν σωστοί επαγγεματίες με ήθος θα χάνανε πολλά δωράκια. Ειδικά οι γιατροί που είναι μέτοχοι σε κλινικές.

Και όλα αυτά δεν τα γράφω ανώνυμα, δεν κρύβομαι πίσω από ένα ψευδώνυμο, τα γράφω επώνυμα... Αν πληκτρολογήσει κάποιος το όνομά μου στο google είναι εύκολο να με εντοπίσει και ως φυσική παρουσία.

Diladi i andres ginekologi ti ipiresies prosferoun stis idies tous tis ginekes?

(ase xero zondano paradigma ke frito...)

Τις ίδιες που προσφέρουν και στις πελάτισές τους....

Το θεμα είναι σε τι τοκετό εκπαιεδεύονται. Εκπαιδεύονται σε ένα πολύ παρεμβατικό τοκετό και δεν ξέρουν καν ότι υπάρχει και λιγότερο παρεμβατικός τοκετός.... Όσο για το θηλασμό δεν ασχολούνται καν. Αν ανοίξεις τις μαιευτικές και διαβάσεις τι γράφουν μέσα θα φρίξεις (ότι ο θηλασμός πάνω από 6 μήνες προκαλεί υπερπαλλινδρόμηση της μήτρας, δηλαδή ατροφία, Παπανικολάου μαιευτική...)....

Enas (kamenos) pathologos mou ipe kapote pos stin iatriki kinotita, i ginekologi theoroude i hiroteri giati to dialegoun apo simferon.

Ke den ehoume ke sosti enimerosi s'afti tin hora.

Herome pou i tihi ta efere etsi oste na vro tin ginekologo pou eho tora. Opos xanaipa, amesos mou efere to moro na to thilaso. Den exafanistike na pai se kanena kanonismeno party...

Herome pou i tihi ta efere etsi oste na vro tin ginekologo pou eho tora. Opos xanaipa, amesos mou efere to moro na to thilaso. Den exafanistike na pai se kanena kanonismeno party...

Οι περισσότεροι γυναικολόγοι δεν έχουν δει μωρό να θηλάζει ούτε και ξέρουν πόσο διαρκεί ο θηλασμός.... Δεν ξέρουν καν πώς είναι ένα μωρό στο στήθος. Ο ξάδελφός μου ο γυναικολόγος που βοηθούσε στις εφημερίες τις μητέρες να ξεκινήσουν το θηλασμό, μου έλεγε ότι τον κοιτούσαν σαν εξωγήινο! :roll:

Θυμαμαι όταν ο γιος μου ήταν 2,5 και θήλαζε πολύ, βρέθηκα σε ένα φαρμακείο όπου μία φίλη μου συζητούσε με ένα γυναικολόγο για το θηλασμό. Ο γυναικολόγος στην προσπάθειά του να δείξει θετικός στο θηλασμό είπε ότι αν μια γυναίκα θέλει να θηλάσει μπορεί να το κάνει ακόμη και για ένα χρόνο!!! Το έλεγε και του φαινόταν μυθική διάρκεια.... Το χειρότερο ήταν ότι στο μυαλό του αυτό ήταν το μέγιστο διάστημα θηλασμού ενώ η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής μιλά για τουλάχιστον ένα χρόνο. Κάπου θα το διάβασε και νόμιζε ότι το "τουλάχιστον" ήταν "μέχρι".... γιατί δεν μπορούσε να πιστέψει ότι είναι δυνατό να υπάρχει διάστημα θηλασμού μεγαλύτερο του χρόνου... :?

(δεν μίλησα για να μην πάθει τίποτα...)

Ti perimenis se mia hora pou sou dinoun 63 meres na megalosis kai na thilasis to moro sou? Pos bori mia gineka stin Ellada na thilasi meta? Me thilastra ke apostiromena biberos otan i epaggelmatiki hori ine ftiagmeni apo andres gia andres? Aftous tous andres pou mas zitane na tous megalosoume ta paidia tous (mas).

Mou ehoun pi allodapes ginekes tou anatolikou block ke proin sovietikis enosis pos borousan na figoun apo tin doulia tous gia kapies ores gia na boroun na thilazoun! Aftes i ginekes thilazan 2 ke 3 hronia kai oute kouvenda gia bibero.

Ade pali off topic ime. Tha mas kinigai o/i admin.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...