Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Παιδικός σταθμός ναι ή όχι?

Recommended Posts

Πράγματι οι παιδοψυχολόγοι λένε πως στα 3 πρέπει να πάει, όμως τι γίνεται με τις ιώσεις? Και η δική μου εμπειρία λέει πως στα 3 είναι συνέχεια άρρωστο ενώ στα 4 άλλο παιδί!

4599150571.png6def44b14c.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 163
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται όσο το παιδί εκτείθετε σε αντιγόνα ( σκόνη, γύρη,μήκυτες, ιούς , βακτήρια κτλ) που προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων. Κάθε χρόνος που περνάει τφέρνει το παιδί σε επαφή με περισσότερα αντιγόνα άρα αναπτύσσει τα αντίστοιχα αντισώματα για να ανταπεξέρθει. Αν ένα παιδί είναι άκρως προφυλαγμένο και δεν πάθει ιώσεις ( το έχουμε απομονωμένο πχ μέχρι τα 7 και δεν έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά και δεν κολλήσει ) και ξαφνικά εκτεθεί στα 7 τότε θα είναι ακόμα και τότε εξαιρετικά ευάλωτο. Αν από μικρό έρθει σε επαφή με ιώσεις και κολλήσει και αποκτείσει αντισώματα τότε παύει να είναι ιδιαίτερα ευάλωτο.Άρα όποτε και να πάει σε παιδικό για πρώτη φορά θα έχει ιώσεις, οπότε το περνάς νωρίς και τελειώνει. Άσε που διάβασα τελευταία και το εξής . Παιδιά που πάνε από νωρίς παιδικό και ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό τους με ιώσεις κινδυνεύουν λιγότερο να πάθουν λευκαιμία....!

Καλό βέβαια είναι να μάθουμε στα παιδιά μας στοιχιώδεις κανόνες υγιεινής.. δεν πίνουμε από ποτήρια άλλων, δεν φιλάμε άλλα παιδάκια και κυρίως όταν τα βλέπουμε να μην νιώθουν καλά, πλένουμε καλά και συχνά τα χεράκια, καλό είναι να ανοίγουν και οι δασκάλες στο σχολείο τα παράθυρα συχνά να αερίζονται οι αίθουσες (και το χειμώνα) τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν από το κρύο αλλά από το ότι βρίσκονται πολλά μαζί σε κλειστό χώρο.

Αυτά και ο θεός βοηθός!

Εγώ θα έλεγα ότι αφού δεν εργάζεσαι καλύτερα να περιμένεις για κάνα χρόνο ακόμα. Αυτές οι ιώσεις στους σταθμούς είναι ό,τι χειρότερο και αφού έχεις και μωράκι σπίτι γιατί να ταλαιπωρείστε κάθε τρεις και λίγο? Σίγουρα είναι καλύτερο για τα παιδιά να βρίσκονται μαζί με άλλα παιδάκια, αλλά πίστεψέ με και η δικιά μου κόρη το Σεπτέμβριο θα πάει πρώτη φορά προνήπιο (4 ετών). Βέβαια εγώ έχω και τις γιαγιάδες που την κράταγαν μέχρι τώρα αλλά ξέρεις πώς σκέφτομαι το θέμα με τις ιώσεις δοδομένου ότι είμαι πάλι έγκυος και θα γεννήσω τέλη Σεπτεμβρίου?

Εννοείται βρε κορίτσια ότι είναι καλό το παιδί μετά τα 3 να πάει στον παιδικό, εφόσον όμως δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι - όπως π.χ. ύπαρξη νεογέννητου στο σπίτι. Σ' αυτήν την περίπτωση μάλλον δεν ενδείκνυται το παιδί να πάει στον παιδικό και να κουβαλήσει όλες τις ιώσεις στο σπίτι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και να αισθανθεί ενδεχομένως και "διωγμένο" λόγω της γέννησης του νέου μέλους της οικογένειας. Εξάλλου άλλες αντιστάσεις στις ιώσεις έχει ένα παιδί στα 2 και άλλες στα 4. Η μεγάλη μου η κόρη πήγε παιδικό κατευθείαν στα 4 (για τους λόγους που περιέγραψα - άλλωστε και ο παιδίατρός μας ήταν κάθετος σ' αυτό). Αρρώστησε μόνο 2 φορές μέσα στο χρόνο πολύ πολύ ελαφριά και δεν υπολείπεται σε τίποτε. Αντίθετα, είναι από τα λίγα παιδιά στο τμήμα της που ξέρει μέχρι και να διαβάζει (χωρίς να λέω ότι ενδείκνυται κάτι τέτοιο για την ηλικία της).

Αν ένα παιδάκι έχει ορεξη και διάθεση να μάθει κάτι, με τη σωστή υποστήριξη και με την αγάπη της γιαγιάς, της μαμάς ή κάποιας καλής κυρίας που το προσέχει, το μαθαίνει άνετα και στο σπίτι του.

Αυτή βέβαια είναι η άποψή μου, η οποία προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τη δική μου θετική εμπειρία.

Καλή τύχη σε ό,τι κι αν επιλέξει ο καθένας για τους δικούς του προσωπικούς λόγους!

Συμφωνώ μαζί σου. Κι εγω δεν πήγα τον γιο μου σε σταθμό φέτος λόγω του νεογέννητου και επειδή η παιδιατρος μας ήταν κάθετη. Δεν μπορώ να πω οτι ειναι αντικοινωνικος αλλά σίγουρα έχει ένα θεμα με το να μοιράζεται πράγματα με άλλους, συνέπεια του να ειναι όλη μέρα μόνος μαζίμου. Τον πάω βεβαια σε παιδοτοπους και πάρκα αλλά κακα τα ψέματα αλλιως τα μαθαινουν οι δασκαλες στο σχολείο. Ωστόσο πρέπει να σου πω οτι έχεις δίκιο σ αυτό που λές: αν το παιδί έχει όρεξη μαθαινει πράγματα έτσι κι αλλιως αρκει να έχει κάποιον από κοντά να του το καλλιεργεί. Ο δικός μου μετρα ως το 40, ξέρει την ΑΒ και τους μύθους του Αισωπου, του τα εμαθα εγω και ο μπαμπας μου και παπους του. Αλλά ασχολήθηκα, μ ένα παιδι που το χει πολύ κέφι να ασχολείται με τέτοια. Για μένα ο παιδικός σταθμός είναι μεγάλη βοήθεια στην κοινωνικοποίηση, στο να μάθουν τα παιδια οτι δεν είναι το κέντρο του κόσμου οτι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι, με τους οποίους μοιραζόμαστε πράγματα κι εν πάσει περιπτώσει σεβόμαστε τις αναγκες τους...γιατί κακα τα ψέματα με την μανουλα όλη μερα να μη χαλα χατίρι δύσκολα είναι τα πράγματα...

80ffc6ceff.png[/url]59b611aa66.png

Ως μαμά δύο παιδιών εργαζόμενη όμως, οπότε αναγκαστκά το μεγάλο το πάω παιδικό η γνώμη μου έιναι να μην το στείλεις, γιατί εγώ αυτόν τον χειμώνα ζορίστηκα πολύ. Η μεγάλη δεν αρρώστησε φετος γιατί πήγαινε για δευτερη χρονιά. Το μωράκι μου όμως κακοπέρασε, το κολλούσε γιατί προφανώς τα μετέφερε σπίτι. Περάσαμε δύσκολο χειμώνα και ιδίως το μωρό. Οπότε προτείνω να μην μπείς σε αυτήν την διαδικασία.Καταλαβάινω βέβαια ότι με δύο παιδιά στο σπίτι είναι τρέλα και χρειάζεσαι λίγο χρόνο να χαλαρώνεις, αλλά απ το να τα έχεις και τα δύο άρρωστα? Βέβαια όσον αφορά την κοινωνικοποίηση θεωρώ ότι ναι στον σταθμο τα παιδάκια περνούν καλά. η δικιά μου τουλάχιστον τρελένεται.Πάντως αν το αποφασίσεις φρόντισε να πείς στον μεγάλο ότι παέι και το μικρό σε σχολείο για μωρά για να μην νιώσει ότι το διώχνεις.

Διαφημίσεις

Θα περίμενα απο κάποια κοπέλα που δουλεύει σε παιδικό σταθμό να τονίσει και τα προτερρήματα του παιδικού σταθμού και όχι μόνο τα μειονεκτήματα. ....

Και γω ειμαι παιδαγωγος αλλα ποτε δεν θα παροτρηνα μια μαμα να παει το παιδι της σε παιδικο σε ηλικια μικροτερη των 4.5 χρ. δηλαδη προνηπιο, για να μην πω κατευθειαν νηπιαγωγειο.

Δεν νομιζω οτι θα βρεις παιδαγωγους που να εχουν εμπειρια σε πολυ μικρες ηλικιες να σου βρουν οφελη στο να παει ενα 2χρονο στον παιδικο..

Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν να οργανώνονται, κάνουν παρέα με άλλα παιδιά, παίρνουν πρωτοβουλίες, γίνονται αυτόνομα, μαθαίνουν την σημασία της "ομάδας" ,να μοιράζονται πράγματα και πολλά άλλα.

Τα μικρα παιδακια εχουν περισσοτερη αναγκη την "αποκλειστικοτητα" που τους παρεχει η μαμα, γιαγια κλπ παρα τη "εξαναγκαστικη" συντροφια των αλλων παιδιων. Νομιζω οτι μια βολτα στο παρκο ή μια επισκεψη σε μια φιλη με παιδια αρκει για να καλυψει τις αναγκες για "παρεα" αυτης της ηλικιας.. Δεν χρειαζεται καν να ειναι καθημερινα.

Οσο για τις πρωτοβουλιες εδω μαλλον θα γελασω.. Αν αφηνα καθενα απο τα εικοσι 2χρονα που μπορει να εχω στην ταξη μου να παρει πρωτοβουλιες μαλλον θα μας γραφαν στα καναλια. Σε εναν σταθμο (ακομα και σε αυτους που πηγαιναμε ως φοιτητριες και καναμε project με ολη τον νεανικο μας ενθουσιασμο και ορεξη, η λεξη "πρωτοβουλια" ηταν και αυτη μεσα σε πολυ κλειστα ορια).

Επισης το "μοιταζομαι" ειναι κατι που το μαθαινει αναγκαστικα και οχι γιατι ηρθε η ωρα του.. Απλα δεν εχει επιλογες.

Φυσικά και υπάρχουν ιώσεις αλλά αν πάει κατευθείαν νήπιο και δημοτικό το παιδί θα είναι άρρωστο το μισό χρόνο και δεν θα πηγαίνει σχολείο και θα χάνει μαθήματα. Ασε που κάνει αντισώματα, όσο πιο μικρό περνάει τις ιώσεις. Οι κοπέλες που προσέχουν τα παιδιά στον παιδικό φυσικά και δεν μπορούν να έχουν τα μάτια τους σε όλα ταυτόχρονα αλλά εκεί έγκειται και το να μάθει το κάθε παιδάκι να αυτονομείται.

Ενα παιδακι που ερχεται σε επαφη με κοσμο θα κανει εκ των πραγματων αντισωματα δεν ειναι αναγκη να παει παιδικο..

Και ενα παιδακι 5 χρονων ειναι εκ των πραγματων πιο ανθεκτικο απο ενα 2 χρ. Εγω πηγα στα κατευθειαν νηπιο και δεν αρρωστησα ποτε.

Αλλωστε το πως θα αντιδρασει ο οργανισμος ενος παιδιου την πρωτη χρονια στον παιδικο εξαρταται καθαρα απο την ιδιοσυγκρασια του.

Εχω δουλεψει αρκετα χρονια με πολυ μικρες ηλικιες και ειδα χρονιαρικα να μην αρρωσταινουν ποτε και μεγαλυτερα να ειναι ολο το χρονο αρρωστα.

Οι κοπελες που δουλεουν στους παιδικους δεν εχουν 2 ματια εχουν 100 και προσεχουν ολα τα παιδια.. Αν δεν ειχαν σε καθε σταθμο καθημερινα θα χτυπουσε το 80 % των παιδιων..

Ομως δυστυχως δεν εχουν 100 χερια εχουν μονο 2 και αυτα τα χερια χωρανε καθε φορα μονο ενα παιδακι που θελει λιγη αγκαλια..:(

Εγώ έστειλα το παιδί αναγκαστικά 2,5 μηνών και δεν έχω κανένα μα κανένα παράπονο. Δεν λέω να το στείλεις το παιδί βρέφος αλλά γύρω στα 2,5 έτη είναι η καλύτερη ηλικία να πάει το παιδί στο σταθμό και ας αρρωστήσει, δεν πειράζει, αν δεν το περάσει εκεί θα το περάσει αργότερα στο σχολείο.Οσο για το αν θα δημιουργηθεί ψυχικό τραύμα στο παιδί επειδή η μαμά του θα το στείλει στον παιδικό σταθμό ε μ' αυτή την λογική να μην πάει και στο σχολείο....

Και γω το εστειλα 14 μηνων αναγκαστικα. Θα προτιμουσα ομως να μην το ειχα κανει.. Θα προτιμουσα εφοσον δουλευω να εχω εναν ανθρωπο στο σπιτι να ασχολειται μονο με το δικο μου παιδι.. Ομως η μανα μου ηταν εγχειρησμενη και στα δυο της χερια, εκανα δυο αποπειρες με γυναικες οι οποιες ηταν αποτυχημενες και τελικα με κρυα καρδια και για λογους καθαρα ασφαλειας του παιδιου το πηγα στον παιδικο..

και το ιδιο θα κανω και με το δευτερο αν θεος φυλαξει η μανα μου παθει παλι κατι και δεν μπορει. Εχει φοβηθει το ματι μου με τις "ντανταδες" και θα της αποφυγω.. (ισως απο λαθος επιλογες δικες μου αλλα δυστυχως τελικα προτιμησα την λυση της "γνωστης".. η μια ηταν νονα της κολλητης μου και χαπακωνονατε και φεροταν ασχημα στο παιδι και η αλλη αδελφη φιλης μου και με κατακλεψε)

Ο σταθμος ειναι η τελεια λυση για την μαμα που δουλευει και δεν εχει που να βασιστει..

Ομως εγω παρολο που γνωριζω τα "οφελη" του σταθμου, ποτε δεν πηγα το παιδι στο σταθμο μια μερα που πηρα αδεια για να κανω τις δουλειες μου (το εσερνα μαζι μου), ουτε οταν ειχα ενα ρεπο επειδη την προυγουμενη δουλευα νυχτα και ηθελα να κοιμηθω την επομενη)

Και απο την πρωτη μερα που η μανα μου ενιωσε οτι πλεον μπορει να ανταπεξελθει στις αναγκες του παιδιου παλι δεν το ξαναπηγα και οταν βγηκα με την αδεια κυησης πηγαμε και χαιρετησαμε τις δασκαλες.

Φετος τον εγραψα ξανα για του χρονου, με την εξης λογικη.. Οτι ναι μεν ειμαι εγκυος και θα κατσω για εναμιση χρονο, αλλα (φτου φτου και μακρυα) πες οτι κατι παει στραβα και χρειαστει να ξαναπαω στη δουλεια απο σεπτεμβρη. Τι θα τον κανω τον μικρο?

Αν ολα πανε καλα δεν θα τον στειλω μεχρι να ξαναπαω στη δουλεια.

Οσο για τα δευτερα παιδια που ειναι στο σπιτι και θελουν ολη μερα αγκαλια καταλαβαινω οτι ειναι δυσκολα τα πραγματα αλλα πρεπει να κανουμε λιγο πετρα την καρδια μας και να τα αφησουμε και λιγο κατω.. Το "μεγαλο" μας παιδακι μας χρειαζεται οσο και το μικρο.. Μπορει στο πρωτο να αφιερωναμε 24 ωρες αλλα τωρα ειναι 2 και πρεπει να αφιερωσουμε απο 12 στο καθενα.. το δευτερο δεν ειναι "ρηγμενο" ειναι απλα το δευτερο παιδι μιας οικογενειας.. και ολα τα παιδια χρειαζονται την προσοχη μας ανεξαρτητου ηλικιας.

Μαριλενα το οτι το παιδακι σου δεν μοιραζεται τα παιχνιδια του δεν το κανει αντικοινωνικο.. κανενα παιδακι δεν θελει να μοιραζεται τα παιχνιδια του.. Ο σταθμος κατα τη γνωμη μου δεν τα βοηθαει να το κανουν αυτο .. Το οτι το κανουν για τις ωρες που ειναι στο σχολειο δεν σημαινει οτι θα το κανουν και στο σπιτι.. Αυτο εξαρταται καθαρα απο σενα .. Στο σχολειο υπαρχουν αλλοι κανονες.. Τα παιδια ξερουν οτι το παιχνιδι δεν ειναι δικο τους και ξερουν οτι αν δεν το μοιραστουν απλα δεν θα παιξουν καθολου με αυτο..

Πχ εχουμε μια μπαλα.. Ολα τα παιδακια θα παιξουν μαζι ή θα παιξει λιγο το ενα λιγο το αλλο.. γιατι η μπαλα ανηκει σε ολους.

Στο παρκο αν παρετε την μπαλα σας ειναι δικη σας.. Αν θελει να παιξει με αλλους το κανει αν οχι δεν ειναι υποχρεωμενος.. απλα η μπαλα ειναι δικη του.

O5Lop2.png

kIP3p2.png

• 4 χρόνια μετά...

Καλησπερα!

ειμαι παιδαγωγος και ζω τα τελευταια χρονια στην σουηδια και τον τελευταιο χρονο εργαζομαι σε παιδικο σταθμο. Ο παιδικος αποτελειτε απο 5 τμηματα εκ των οποιων 2 με παιδια ηλικιας 3.5-6 ετων ενα αναμεικτο και 2 με παιδια 1-3.5 ετων.

Τους τελευταιους μηνες εργαζομαι σε ενα απο τα τμηματα με μικρα παιδια.

Η αληθεια ειναι πως η δουλεια αυτη μου εχει δημιουργησει πολλα ερωτηματικα ιδιαιτερα για τα τμηματα με τα μικρα παιδια. Δυστυχως απο οπου και να το πιασω δεν μπορω να βρω προτερηματα, πλεονεκτηματα οταν αφορα τοσο μικρα παιδια.

Αυτη την στιγμη ειμαι εγκυος και το μονο που σκεφτομαι ειναι πως θα καταφερω να μεινω με το παιδι μου μεχρι να κλεισει τουλαχιστον τα 3 του χρονια γιατι δεν θελω με τιποτα να το στειλω τοσο μικρο στον παιδικο. (Και ας ειναι οι παιδικοι τους ομορφοι καλοφτιαγμενοι συμφωνα με το σκανδιναβικο μοντελο κτλ )

Δεν θελω να μπω σε περισσοτερες λεπτομερειες αλλα καθε μερα που βρισκομαι στην δουλεια η ερωτηση παραμενει ιδια στο μυαλο μου, γιατι αυτα τα μωρα δεν ειναι σπιτι με τις μαμαδες τους? Ειδικα τα παιδια που εχουν νεογεννητο αδερφακι στο σπιτι γιατι πρεπει να ειναι στον παιδικο? Και αν η μαμα το θεωρει δυσκολο με δυο παιδια γιατι μπαινει στην διαδικασια?

Τα πλεονεκτηματα βεβαια για ενα παιδι ανω των 3.5-4 ετων ειναι πολλα αρκει ο παιδικος να πληρει τις προυποθεσεις. Κοινωνικοποιηση, διαφορες δραστηριοτητες, εκδρομες κτλ.

Ομως και παλι τα 8ωρα και τα 10ωρα δεν ειναι για τοσο μικρα παιδια.

Ξερω πως εδω τα πραγματα ειναι αλλιως εχει περασει η νοοτροπια οτι η γυναικα πρεπει να δουλευει και ειναι κατι τελειως φυσιολογικο ενα μωρο 15 μηνων να ειναι 10 ωρες την ημερα στον παιδικο. Εμενα ομως αυτο το μοντελο μου φαινεται λιγο αρρωστο. Γιατι να κανω παιδια αν ειναι να μου τα μεγαλωνουν,διαπαιδαγωγουν αλλοι?

Το Σεπτεμβριο το παιδακι σου θα ειναι σχεδον 3 ετων. Πρεπει οπωσδηποτε να τον στειλεις στον παιδικο εστω κι αν τον στειλεις μονο στο πρωινο προγραμμα, δηλαδη μονο για παιχνιδι και οχι για φαγητο η υπνο.

Παλια τα παιδια δεν πηγαιναν στο σταθμο και πηγαιναν κατευθειαν στο δημοτικο, αλλα :

Ολες οι μητερες δεν δουλευαν οποτε πηγαιναν η μια στο σπιτι της αλλης και τα παιδια εκαναν παρεα και στα περισσοτερα μερη τα παιδια ηταν συνεχεια εξω παιζοντας με συνομηλικους τους.

Δεν τους κανει καλο σε τιποτα να ειναι κλεισμενα μεσα στο σπιτι με εναν ανθρωπο.

Φυσικα κι εγω αν μπορουσα δε θα εστελνα την κορη μου 18 μηνων στο σταθμο, αλλα 2,5 χρονων θα την εστελνα σιγουρα.

Εμενα παει στο σταθμο, παιζει και το απογευμα θελει παλι βολτα και παιδακια. Φαντασου να ηταν και ολη μερα μεσα δηλαδη.

Δεν ξερω αν σε ολους τους σταθμους φυλανε 25 παιδακια 3 κοπελες.

Σε αυτον που παει η κορη μου το τμημα της εχει 8 παιδακια και ειναι με 2 κοπελες.

Οσο για τις ιωσεις, οσο πιο εντονα το φυλας το παιδι απο φυσιολογικες ιωσεις που αναπτυσσουν και θωρακιζουν το ανοσοποιητικο του, τοσο πιο ευαλωτο γινεται. Και να εχεις υποψη σου οτι οποτε και να παει στο σχολειο, θα αρρωστησει το ιδιο, ισως και περισσοτερο αν ειναι τελειως αμαθο το ανοσοποιητικο του.

Παντως οσο εχει αρρωστησει η κορη μου που παει στον παιδικο, ακριβως τοσο εχουν αρρωστησει και τα 2 συνομηλικα παιδια των φιλεναδων μου που ειναι σπιτι.

Εκτος κι αν ενα παιδι δε βλεπει αλλον ανθρωπο απο τους γονεις του, αλλα και παλι και οι γονεις κατι φερνουν απο εξω.

Συμφωνώ σε όλα. Έστειλα τον γιο μου σε ιδιωτικό παιδικό 2,5 χρονων αν κ δεν δούλευα κ ειχα κ ένα μωράκι στο σπιτι. Δεν το πήγα ουτε για να αρρωστήσει, ούτε για παρκάρισμα, ούτε επειδή δεν το αγαπώ. Αντιθέτως το πήγα γιατι ζήλευε απίστευτα, γιατί ήθελα να κάνει δραστηριότητες που εγώ έχοντας ενα μωράκι να φροντίζω δεν μπορούσα να του τις προσφέρω. Στην τάξη του ειναι 11 παιδάκια με 2 δασκάλες. Κ αν κ πίστευα οτι θα ναι μονίμως άρρωστος, αρρώστησε μια φορά σε αντίθεση με πέρυσι που ηταν σπιτι κ μονίμως κρυομένος.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Εξαρτάται από την μαμά, το παιδί και τον σταθμό.

Καλά, για τα πολύ μικρά παιδάκια νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι είναι προτιμότερο, αν είναι δυνατόν, να μένουν σπίτι με την μαμά.

Για τα μεγαλύτερα τώρα, εγώ έχω το παραδειγμα της κόρης μου η οποία πρωτοπήγε σχολείο στο προνήπιο, δηλαδή 4 χρονών. Λοιπόν, συνέχεια μου παραπονιόταν ότι βαριέται και ότι στο σχολείο δεν κάνουν ενδιαφέροντα πράγματα και στο σπίτι περνάει καλύτερα. Δεν είχε πρόβλημα αποχωρισμού, γιατί κάποια απογεύματα την πήγαινα σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι και περναγε περίφημα. Επίσης, περίφημα πέρναγε και στην πλατεία που πηγαίναμε τότε σχεδόν κάθε μέρα για παιχνίδι με άλλα παιδιά. Εκει ήθελε να πηγαίνει. Αυτό εννοώ ότι είναι και θέμα του σταθμού. Ίσως αν ένα παιδάκι το έχει η μαμά συνέχεια κλεισμένο μέσα να περνάει καλύτερα στο σταθμό. Ίσως εάν καλύπτονται αλλιώς οι ανάγκες κοινωνικοποιησης και ενδιαφερόντων να μην χρειάζεται τον σταθμό. Ίσως πάλι εγώ να είχα κάνει λάθος επιλογή σταθμού. Δεν ξέρω. Δεν νομίζω όμως ότι υπάρχει ένα απόλυτο μέγεθος. Τα παιδιά σίγουρα χρειάζονται παιχνίδι και κοινωνικοποίηση. Ο σταθμός είναι ένα σχήμα. Για εμάς λειτούργησαν καλυτερα τα εναλλακτικά σχήματα.

Αν η μαμα δεν εργαζεται, τοτε δεν υπαρχει κανενας λογος να πηγαινει το παιδι σχολειο γενικα, πριν τα 3,5. Ο,τι και να εχω διαβασει σαν κακες δικαιολογιες μου ακουγονται. Και τι αλλο εχει δηλαδη προτεραιοτητα;

Αν η μαμα εργαζεται, καλυτερα μεχρι τα 3 ή οποτε το παιδι καπως επικοινωνει με τη μαμα, να υπαρχει μια γιαγια ή αλλο προσωπο. Εγω, πηρα αδεια ανευ αποδοχων.

Μετα τα 3,5, εξαρταται απο το παιδι. Ιδιως αν ειναι πολυ ζωηρο, καλο του κανει αν βεβαια ψαξεις εναν καλο σταθμο ή προνηπιο. Και να εχεις το παιδι χαλαρο αλλα απο κοντα,να σου λεει τι εγινε σχολειο (πως περασες;).

γενικα γιατι βιαζεστε; Ο σταθμος ειναι εφευρεση λογω ΑΝΑΓΚΗΣ. Για εργαζομενες μητερες.

Μονο απο τον κυκλο μας εχουμε ακουσει τα εξης: να τα αφηνουν μονα τους στην αυλη σε πανακριβο σταθμο, να τα πηγαινουν τιμωρια στο υπογειο (εγινε μηνυση απο τη θεια του αγοριου που το κατηγγειλε), να τους δινουν να τρωνε απο το ιδιο μπιμπερο γιατι βαριοντουσαν να πλενουν, να τα χτυπανε, να τα εκβιαζουν οτι αν δεν φανε, δεν θα τα παρει η μαμα τους σπιτι μετα (σε επισης πανακριβο σταθμο Ν προαστιων), να αφηνουν ανοικτη τη καγκελοπορτα, να προκαλουν εμετο σε παιδι που ειχε μυξες, και ποσα αλλα. Φανταστειτε τι συμβαινει που δεν τα μαθαινουμε!!!!!

Στη ζωη τους θα δουν ενα σωρο αδικιες και κακο. Δεν χρειαζεται απο τωρα να τα αφησω στα χερια ανθρωπων που μεχρι χτες δεν ηξερα, αν δεν υπαρχει πραγματικη ΑΝΑΓΚΗ.

Διαφημίσεις

Γιατι να κανω παιδια αν ειναι να μου τα μεγαλωνουν,διαπαιδαγωγουν αλλοι?

Δηλαδη Αναστασια εσυ γραφτηκες στο φορουμ για να μας προτείνεις να μην κανουμε παιδια επειδή δεν εχουμε την οικονομικη δυνατοτητα να τα εχουμε στο σπιτι μαζι μας μεχρι τα 3 ετη?? ειδικα στην ελλαδα της κρισης και της υπογεννητικότητας η ιδεα σου είναι καπως αστεια.

Δηλαδη Αναστασια εσυ γραφτηκες στο φορουμ για να μας προτείνεις να μην κανουμε παιδια επειδή δεν εχουμε την οικονομικη δυνατοτητα να τα εχουμε στο σπιτι μαζι μας μεχρι τα 3 ετη?? ειδικα στην ελλαδα της κρισης και της υπογεννητικότητας η ιδεα σου είναι καπως αστεια.

Δεν νομίζω βρε eirinako ότι ήταν αυτό το πνεύμα της Αναστασίας. Νομίζω ότι αναφέρει έναν προβληματισμό από τον οποίο μάλλον έχουμε περάσει όλες. Νομίζω ότι όλες έχουμε κάνει αυτήν την ερώτηση στον εαυτό μας και αναλογα με τις συνθήκες και το χαρακτήρα μας απαντάμε.

Με εχει κουρασει ολη αυτή η απαξιωση των σταθμων και των μαμαδων που στελνουν τοσο ακαρδα τα μωρα τους. Δεν είναι ευκολο για μια μαμα να στειλει το μωρακι της στο σταθμο αλλα για να το κανει υπαρχει λογος. δεν νομιζω ότι είναι καμια μαμα το στελνει γιατι βαριεται να το μεγαλωσει η γιατι δεν ενδιαφέρεται και μονο η καθε μαμα ξερει τι στεναχωρια περναει όταν είναι να επιστρεψει στη δουλεια της. Αλλα δεν υπαρχει πλεον η δυνατοτητα (για πολλους λογους) να καθόμαστε σπιτι. δυστηχως ετσι είναι τα πραγματα...

Με εχει κουρασει ολη αυτή η απαξιωση των σταθμων και των μαμαδων που στελνουν τοσο ακαρδα τα μωρα τους. Δεν είναι ευκολο για μια μαμα να στειλει το μωρακι της στο σταθμο αλλα για να το κανει υπαρχει λογος. δεν νομιζω ότι είναι καμια μαμα το στελνει γιατι βαριεται να το μεγαλωσει η γιατι δεν ενδιαφέρεται και μονο η καθε μαμα ξερει τι στεναχωρια περναει όταν είναι να επιστρεψει στη δουλεια της. Αλλα δεν υπαρχει πλεον η δυνατοτητα (για πολλους λογους) να καθόμαστε σπιτι. δυστηχως ετσι είναι τα πραγματα...

Καθε φορα που μιλαμε για το θεμα αυτο, τα ιδια....ΔΕΝ μιλαμε για την ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΑΜΑ! Δεν ειναι η μονη που τα στελνει! Εννοειται οτι αν εργαζεσαι καπου θα τα αφησεις.

Η κοπελα επανω, αν παρατηρησεις, μιλαει για τις περιπτωσεις που η μαμα ειναι σπιτι, και εχει αλλο παιδι.

Εγω αναφερθηκα στις περιπτωσεις που επισης δεν εργαζεται η μητερα ή/και υπαρχει γιαγια.

Στην περιοχη μου, ειχα παει σε καφε συλλογου και ολες ηταν ετσι. Δεν εργαζεται καμμια, και ολες τα στελνουν στους σταθμους για να ειναι μονες τα πρωινα και να πηγαινουν για καφε. Μαλιστα, με ΚΟΡΟΙΔΕΥΑΝ γιατι γυρισα στη δουλεια μου, οτι ειμαι κοροιδο.

Υπαρχει και αυτη η περιπτωση, οσο και να θελουμε να την αγνοουμε.....και

δεν ειναι και λιγες. eirinako γιατι εισαι τοσο απολυτη, οτι μαλιστα δεν υπαρχει;

Και στην επαρχια που εχω συγγενεις, καμμια δεν εργαζεται επισης. Ποσοι πιστευετε οτι εμειναν οι εργαζομενοι στην Ελλαδα; Η ανεργια ειναι επισημα 28% και ανεπισημα 57!

δεν ειναι και λιγες. eirinako γιατι εισαι τοσο απολυτη, οτι μαλιστα δεν υπαρχει;

Και στην επαρχια που εχω συγγενεις, καμμια δεν εργαζεται επισης. Ποσοι πιστευετε οτι εμειναν οι εργαζομενοι στην Ελλαδα; Η ανεργια ειναι επισημα 28% και ανεπισημα 57!

ελισα μου συγνωμη αλλα σε εχασα λιγο... εννοεις κάθονται σπιτι από επιλογή η από ανεργια δεν καταλαβα.

αν είναι από ανεργια το καταλαβαινω αλλα από επιλογή το θεωρω πολυτελεια δλδ στις μερες μας καποιος αν εχει δουλεια, δυσκολα θα προτιμησει να μεινει σπιτι από οικονομικης αποψης μιλωντας.

Διαφημίσεις

...............

Στην περιοχη μου, ειχα παει σε καφε συλλογου και ολες ηταν ετσι. Δεν εργαζεται καμμια, και ολες τα στελνουν στους σταθμους για να ειναι μονες τα πρωινα και να πηγαινουν για καφε. Μαλιστα, με ΚΟΡΟΙΔΕΥΑΝ γιατι γυρισα στη δουλεια μου, οτι ειμαι κοροιδο.

Σωστά, κι εγώ αυτό βλέπω στην δική μου περιοχή. Παιδικός, και εν συνεχεία ολοήμερο. Και οι μαμάδες σπίτι. ΑΕΡΓΕΣ και όχι ΑΝΕΡΓΕΣ. Είναι μια αλήθεια της εποχής μας. Με κάθε σεβασμό προς την εργαζόμενη μανούλα μιλάω. Και στην άνεργη.

Ξερω πως εδω τα πραγματα ειναι αλλιως εχει περασει η νοοτροπια οτι η γυναικα πρεπει να δουλευει και ειναι κατι τελειως φυσιολογικο ενα μωρο 15 μηνων να ειναι 10 ωρες την ημερα στον παιδικο. Εμενα ομως αυτο το μοντελο μου φαινεται λιγο αρρωστο. Γιατι να κανω παιδια αν ειναι να μου τα μεγαλωνουν,διαπαιδαγωγουν αλλοι?

παντως η αναστασια λεει και για τις εργαζόμενες μαμαδες.

ελισα μου συγνωμη αλλα σε εχασα λιγο... εννοεις κάθονται σπιτι από επιλογή η από ανεργια δεν καταλαβα.

αν είναι από ανεργια το καταλαβαινω αλλα από επιλογή το θεωρω πολυτελεια δλδ στις μερες μας καποιος αν εχει δουλεια, δυσκολα θα προτιμησει να μεινει σπιτι από οικονομικης αποψης μιλωντας.

Αεργες....

Μαλιστα η ξαδερφη μου που μενει Μαραθωνα, μου ελεγε τα ιδια....ειναι η μονη στην περιοχη σχεδον που εργαζεται....απο τη στιγμη που κανουν παιδια, θεωρουν φυσιολογικο να μενουν σπιτι ΑΛΛΑ τα παιδια στο ολοημερο. Δηλωνουν αγροτισσες και καλα! Και καμμια δεν βγαινει απο το σπιτι παρα μονο για να παει παραλια. Ειχα παει μια φορα που ειχα αδεια με το μεγαλο μου το παιδι για καφε απο τα μερη τους και οι καφετεριες ηταν γεματες μιλαμε!!! Και το μαλλι, μαλλι! Κατι καμπριο, κατι 4x4!!!!

Στην περιοχη μου, ειναι πιο "μοντερνες" και πανε και δηλωνονται στον ΟΑΕΔ για το επιδομα απο επιλογη-καμμια δεν θελει να βρει δουλεια. Μαλιστα μερικες μπαινουν σε προγραμματα καταρτισης κλπ (με ρωτανε γιατι εργαζομαι σε δουλεια σχετικη) και εχουν την ΑΠΑΙΤΗΣΗ να παιρνουν επιδοτηση χωρις να πατανε. Και το παιδι, παλι, παιδικο....

Βεβαια και ανεργη αν ειναι η αλλη, γιατι να το στειλει; καθε μερα σε συνεντευξεις ειναι;;;;

Εχω και κατι ακομα να προσθεσω γιατι ειμαι πολυ θυμωμενη....εβαλε ταξι η πρωτοβαθμια για τη μεγαλή μου κορη, το νηπιο....και δεν μου το ειχαν πει (κλασικα, δεν με ξερουν). Γεμισε το ταξι και δεν ειχε χωρο για τη δικια μου και πληρωνω ταξι απο την τσεπη μου καθε πρωι γιατι δεν εχω αυτοκινητο!

Εμαθα οτι 2 απο τις μητερες (εχει 4 θεσεις) δεν εργαζονται...πηρα τηλ και ξερετε τι μου απαντησαν; "δεν με βολευει, κι ας εχω αυτοκινητο, δεν μπορω να βγαινω εξω τοσο νωρις, να παω το παιδι νηπιαγωγειο!"

Δεν εργαζονται, εχουν αυτοκινητο και εχουν και ταξι απο το δημοσιο!!! Κι εγω εργαζομαι, δεν εχω αυτοκινητο και πληρωνω ταξι! Σε τετοια χωρα ζουμε! :mad:

Τώρα θα φτάσουμε να κουβεντιάζουμε για το άλλο άκρο. Για εκείνες που από επιλογή κάθονται *δικαίωμα τους* κ παρκάρουν τα παιδιά στους παιδικούς.

Τώρα θα φτάσουμε να κουβεντιάζουμε για το άλλο άκρο. Για εκείνες που από επιλογή κάθονται *δικαίωμα τους* κ παρκάρουν τα παιδιά στους παιδικούς.

Μα δεν εχει νοημα να μιλαμε για τις εργαζομενες μαμαδες, που να τα αφησουν; Οι ντανταδες κοστιζουν ακριβοτερα και οι μισθοι ειναι πενιχροι.

Μην αγνοεις επισης το γεγονος οτι πλεον, οι εργαζομενοι γενικα ειναι λιγοι....αντρες και γυναικες...δεν μιλαμε για 1-2 ατομα...

Ναι απλά το θέμα μας είναι τα υπερ κ τα κατά του παιδικού αν κατάλαβα. Τώρα αν δουλεύουν ή όχι οι μαμάδες ειναι άλλο θέμα. Από την άλλη όσες πάνε τα παιδιά στους παιδικούς για να πίνουν καφέδες είναι αχαρακτήριστες. Αλλιώς αξιολογώ μια μητέρα που μπορεί να μην δουλεύει αλλά πάει στον παιδικό για κοινωνικοποίηση κ αλλιώς αυτή που το παει για να χει χρόνο για κομμωτήρια κ καφέδες.

Καλησπέρα,

Ο Κωνσταντίνος είναι 2 χρόνων και 4 μηνών και σκέπτομαι τον Σεπτέμβριο να τον στείλω παιδικό σταθμό.

Να σας πω ότι δεν εργάζομαι και έχω άλλο ένα πιτσιρίκι 9 ½ μηνών.

Μήπως είναι μικρός? Μήπως θα είναι καλλίτερα να τον κρατήσω στο σπίτι και να πάει κατευθείαν προ-νήπιο έτσι ώστε να έχει και ο μικρός παρέα?

Το θεμα του thread KonstantinaDimitris, ειναι το παραπανω. (παραθετω το 1ο ποστ)

Για εμενα, το θεμα ειναι λοιπον ενα, ειτε εργαζεσαι και δεν εχεις αλλη επιλογη απο το να τον πας παιδικο ειτε δεν εργαζεσαι και δεν πρεπει. Απλα. Τα περι κοινωνικοποιησης τα θεωρω δικαιολογιες. Σορρυ.

Το αποτελεσμα ειναι το ιδιο, το βρεφος ειναι ολη μερα σε ενα μερος εκτος σπιτιου (του) με ατομο που δεν ειναι η μητερα (του) και η μητερα εχει ελευθερο χρονο να κανει...ο,τι θελει να κανει. ΤΟ αν θα παει κομμωτηριο ή θα βαλει σκουπα 3 φορες ποσως με ενδιαφερει.

Το θέμα αυτό είναι αν δεν κάνω λάθος του 2009.....και επειδή παρόμοια θέματα με υπέρ- κατά παιδικών και καλές- ¨κακές" μαμάδες έχουν υπάρξει πολλά, να πω για να κλείσω με την άποψή μου πως καθεμιά πράττει ανάλογα με τη συνείδησή της. Και ναι, είναι δικαίωμά της πώς μεγαλώνει το παιδί/τα παιδιά της. Μάνες λέγονται όλες. Η κριτική σε τέτοια θέματα απλά πληγώνει.

Σε 10 χρόνια από τώρα λοιπόν, που τα παιδιά τα σημερινά θα περνάνε εφηβεία, θα δούμε η καθεμιά από μας τι δάφνες θα δρέψουμε......κι αν η εφηβεία σας φαίνεται προβληματική περίοδος, μπορείτε να τα ρωτήσετε και όταν ενηλικιωθούν. Θα μας πουν τότε, πως νιώθανε στους παιδικούς.....και σε εκείνα θα πούμε τους λόγους και τις αιτίες μας...

Ας μην κατηγορούμε η μία την επιλογή της άλλης λοιπόν. Άλλοι θα μας κρίνουν. Φιλικά και με καλή διάθεση.

Το θέμα αυτό είναι αν δεν κάνω λάθος του 2009.....και επειδή παρόμοια θέματα με υπέρ- κατά παιδικών και καλές- ¨κακές" μαμάδες έχουν υπάρξει πολλά, να πω για να κλείσω με την άποψή μου πως καθεμιά πράττει ανάλογα με τη συνείδησή της. Και ναι, είναι δικαίωμά της πώς μεγαλώνει το παιδί/τα παιδιά της. Μάνες λέγονται όλες. Η κριτική σε τέτοια θέματα απλά πληγώνει.

Σε 10 χρόνια από τώρα λοιπόν, που τα παιδιά τα σημερινά θα περνάνε εφηβεία, θα δούμε η καθεμιά από μας τι δάφνες θα δρέψουμε......κι αν η εφηβεία σας φαίνεται προβληματική περίοδος, μπορείτε να τα ρωτήσετε και όταν ενηλικιωθούν. Θα μας πουν τότε, πως νιώθανε στους παιδικούς.....και σε εκείνα θα πούμε τους λόγους και τις αιτίες μας...

Ας μην κατηγορούμε η μία την επιλογή της άλλης λοιπόν. Άλλοι θα μας κρίνουν. Φιλικά και με καλή διάθεση.

Συμφωνώ.....άλλωστε σε κάθε θέμα εκεί καταλήγουμε...στο να αλληλοκατηγορεί η μια την άλλη για το ποια ειναι καλυτερη μάνα. Επειδή λοιπόν στο τελος κρινόμαστε όντως από τα παιδιά μας, κ γω σταματώ εδώ..

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...