Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Θηλασμός και απώλεια βαρους (της μαμας)

erica

Recommended Posts

Τρώώ ότι έτρωγα πάντοτε. Κάποιες μέρες παραπάνω κάποιες λιγότερο, γενικά τρώω μικρές και συχνές μερίδες και πολύ σοκολάτα και γλυκά σε καθημερινή βάση. Τώρα μετά τη γέννα, σε κάποιο βαθμό πιστεύω μπορεί μειώθηκε σε ποσότητα -σταθερή σε ποικιλία και ποιότητα - η προσλαμβάνουσα τροφή. πχ. πολλές φορές διέκοπτα το γεύμα μου λόγω του παιδιού και μετά δεν συνέχιζα, αλλά πλέον φροντίζω να τρώω όταν έχει κοιμηθεί ή να την απασχολεί κάποιος άλλος μέχρι να τελειώσω, διότι τρώω αργά.

ΠΙστεύω δεν αξίζει να σταματήσω να θηλάζω για αυτό το λόγο, απλά δεν ξέρω αν θα σταματήσει σε κάποιο σημείο ή βρίσκομαι σε κατάσταση αποσύνθεσης και απλώς ακόμη δεν έχω σοβαρές παρενέργειες. 

Δεν έχανα ποτέ κιλά (ακόμη και σε εποχή που πέρασα κατάθλιψη και δεν είχα καμία αίσθηση πείνας, ενίοτε ξεχνούσα να φάω μέχρι λιποθυμίας). Σταθερά στα 50. 

Αν ήταν κανένα κιλό δεν θα ασχολιόμουν καν, αλλά τους τελευταίους μήνες χάνω κάθε μήνα και ένα κιλό και προβληματίστηκα! 

Να τρώω απλώς περισσότερο;

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 792
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

1 hour ago, kine είπε:

Να τρώω απλώς περισσότερο;

Ναι, εγώ αυτό θα σου ελεγα. Είμαστε στα ίδια κιλά.Σε κάποια φάση όταν ο μικρός ήταν περίπου 13μηνων εφτασα τα 46, αλλά δεν πήγα πιο κατω.Αρχισα να τρωω καλυτερα και τωρα ειμαι 48-50.Απλα τρώγε περισσότερο για να αναπληρώνεις τις θερμίδες που χάνεις από τον θηλασμο και βλέπεις.

10 ώρες πρίν, kine είπε:

Καλησπέρα,

έχω ένα θεματάκι με την απώλεια βάρους. Από την εφηβεία μου έκλεισα στα 50 κιλά και μέχρι την εγκυμοσύνη τόσα ήμουν. Πήρα 10-12 κιλά και τα έχασα πολύ σύντομα, μετά τη γέννα. Ενα χρόνο μετά, διαπιστώνω σταδιακή μείωση αυτών των κιλών και 2 μήνες τώρα έχασα άλλα 2 με αποτέλεσμα να είμαι πλέον 46 με το ζόρι.

Υπάρχει συσχέτιση του θηλασμού με την απώλεια βάρους, πέραν της απώλειας των κιλών της εγκυμοσύνης; 

Προσπαθώ να μην χάσω άλλα διότι βλέπω καθοδηκή πορεία τελευταία, αν και ακόμη δεν μπορώ να θεωρήσω ότι είναι κάτι ανησυχητικό. 

Είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λάβω υπόψιν, να σταματήσω να θηλάζω για να συνέλθω ή δεν θα παίξει κάποιο ρόλο; Δεν έχω καμία γνώση επ' αυτού. 

Το παιδί είναι 14μηνών, θήλαζε αποκλειστικά το πρώτο 6μηνο και μέχρι το έτος είχε μπει σε πλήρη διατροφή στερεών, με ελεύθερο θηλασμό. Θηλάζει καμιά 10ρια φορές τη μέρα, ειδικά όταν έχει νεύρα, κούραση, δεν μπορεί να κοιμηθεί. Κατά τα άλλα, τρώει του καλού καιρού ότι βρεθεί μπροστά της.

Ναι, ο θηλασμός καταναλώνει 300-500 θερμίδες τη μέρα. Στην ηλικία που είστε, γύρω στις 500. Οποτε πρέπει να φας παραπάνω. Κι εγώ όταν θήλαζα τα παιδιά εκεί στο δεύτερο χρόνο είχα φτασει αρκετά κιλά κάτω από το προ εγκυμοσύνης βαρος μου.

γειά σου @kine εχεις δοκιμάσει διατροφή υψηλής διατροφικής αξίας?  τρώς ξηρούς καρπούς, ταχίνια, κουάκερ, λάδι καλό, βουτυράκι, ... (ανήκουν στην καλή διατροφή αυτά)

κάνε εξετάσεις ορμονολογικές οπωσδήποτε δηλαδή πάρε τηλέφωνο γυναικολογο ΄ηενδοκρινολογο και κάνε τις! μπορεί να είναι θυρεοειδικό, μετά την εγκυμοσύνη υπάρχει πολύ μεγάλη αλλαγή που το σώμα μερικές φορές κάνει αναποδιές!

εγώ πχ πήρα μετά τη γέννα 10 κιλά λόγω ακινησίας και υπερφαγίας.!  

υπολογισε ότι τώρα έχεις και άλλες καταναλώσεις που το μωρό έχει δραστηριότητες κλπ. ειναι μεν μικρό το βάρος που έχασες αλλά επειδή πανε με τα ποσοστά αυτά, νομίζω οτι πρεπει να το κοιτάξεις!   δηλαδή σε ένα άτομο 80 κιλά, τα 4 δεν είναι κάτι. σε σένα είναι σίγουρα πολύ, είναι λίγα αυτά τα κιλά, τι ύψος έχεις? 

Kαλησπερα

kine και εγω θα προτεινα να κανεις έναν ελεγχο για θυροειδή κτλ αν νιώθεις πως δεν εχεις αλλαξει κατι και χανεις βαρος, εγω από ότι γνωρίζω ο θηλασμος αποτελέι εμποδιο στο χασιμο βαρους. Περα από την προσωπικη μου εμπειρια (και δεν μιλω για τα κιλα της εγκυμοσύνης που χανονται αμεσως) μου το εχουν επιβεβαιωσει και δυο διατροφολόγοι.

Just now, iouliana είπε:

Kαλησπερα

kine και εγω θα προτεινα να κανεις έναν ελεγχο για θυροειδή κτλ αν νιώθεις πως δεν εχεις αλλαξει κατι και χανεις βαρος, εγω από ότι γνωρίζω ο θηλασμος αποτελέι εμποδιο στο χασιμο βαρους. Περα από την προσωπικη μου εμπειρια (και δεν μιλω για τα κιλα της εγκυμοσύνης που χανονται αμεσως) μου το εχουν επιβεβαιωσει και δυο διατροφολόγοι.

Μηπως είναι η ιδεα σου ότι τρως το ιδιο ενώ στην πραγματικοτητα εχεις μειωσει ποσοτητα, αυξησει δραστηριοτητα η εχεις αλλαξει τη διατροφή σου εισάγοντας τροφιμα λιγοτερων θερμιδων?

Διαφημίσεις

πρίν από 5 λεπτά , iouliana είπε:

Kαλησπερα

Δεδομένου ότι ο θηλασμός καίει πάρα πολλές θερμίδες (είναι το αντίστοιχο με 1-2 ωρες τρέξιμο τη μέρα) αυτό που λες είναι πάρα πολύ περίεργο. Βέβαια ο θηλασμός κατά κανόνα ανοίγει και την όρεξη, οπότε δεν είναι περίεργο μια μαμά που θηλάζει κυριολεκτικά να τρώει για δύο.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Εξετάσεις έχω κάνει και για θυροειδή και ορμονολογικές και για β12 και άλλες. Ολα είναι άψογα στα αποτελέσματα. Αλλά τα κιλά μειώνονται, εγώ είμαι γενικά ασθενική, υπό την έννοια ότι χάνω εύκολα τις δυνάμεις μου και ενώ παλαιότερα δεν είχε σημασία (απλώς δεν έκανα κοπιαστικά πράγματα όταν δεν μπορούσα) τώρα, δεν μπορώ να κάθομαι όποτε το αισθάνομαι.

Εχω ένα θέμα με το στομάχι και παλινδρόμηση οπότε το να τρώω πολύ, με δυσκολεύει όχι εκείνη την ώρα, αλλά αμέσως μετά όπου με την παραμικρή κοπιαστική κίνηση (πχ. να πλύνω πιάτα ή να σκύψω να μαζέψω τα φαγητά της μικρής από το πάτωμα), μου γυρίζει το φαγητό και με επιβαρύνει ΠΟΛΥ. Αν δεν σταματήσω επί τόπου, μετά μπορεί να είμαι χάλια για αρκετές ώρες, να έχω πονοκέφαλο κ.α..

Χαίρομαι που ακούω ότι συμβαίνει γενικά. Νόμιζα την έχουμε ξεπεράσει τη φάση όπου ο θηλασμός παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Θα φροντίσω να εντατικοποιήσω της προσπάθειες και να τρώω πιο καλά B)

Θενκς!

πρίν από 3 λεπτά , kine είπε:

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Εξετάσεις έχω κάνει και για θυροειδή και ορμονολογικές και για β12 και άλλες. Ολα είναι άψογα στα αποτελέσματα. Αλλά τα κιλά μειώνονται, εγώ είμαι γενικά ασθενική, υπό την έννοια ότι χάνω εύκολα τις δυνάμεις μου και ενώ παλαιότερα δεν είχε σημασία (απλώς δεν έκανα κοπιαστικά πράγματα όταν δεν μπορούσα) τώρα, δεν μπορώ να κάθομαι όποτε το αισθάνομαι.

Εχω ένα θέμα με το στομάχι και παλινδρόμηση οπότε το να τρώω πολύ, με δυσκολεύει όχι εκείνη την ώρα, αλλά αμέσως μετά όπου με την παραμικρή κοπιαστική κίνηση (πχ. να πλύνω πιάτα ή να σκύψω να μαζέψω τα φαγητά της μικρής από το πάτωμα), μου γυρίζει το φαγητό και με επιβαρύνει ΠΟΛΥ. Αν δεν σταματήσω επί τόπου, μετά μπορεί να είμαι χάλια για αρκετές ώρες, να έχω πονοκέφαλο κ.α..

Χαίρομαι που ακούω ότι συμβαίνει γενικά. Νόμιζα την έχουμε ξεπεράσει τη φάση όπου ο θηλασμός παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Θα φροντίσω να εντατικοποιήσω της προσπάθειες και να τρώω πιο καλά B)

Θενκς!

Οι θερμίδες που καταναλώνονται με το θηλασμό αυξάνονται με την ηλικία του παιδιού.

On 4/8/2017 at 1:04 ΜΜ, ΑΡΓΚ είπε:

Δεδομένου ότι ο θηλασμός καίει πάρα πολλές θερμίδες (είναι το αντίστοιχο με 1-2 ωρες τρέξιμο τη μέρα) αυτό που λες είναι πάρα πολύ περίεργο. Βέβαια ο θηλασμός κατά κανόνα ανοίγει και την όρεξη, οπότε δεν είναι περίεργο μια μαμά που θηλάζει κυριολεκτικά να τρώει για δύο.

Όντως με το θηλασμό καις θερμίδες αλλά δεν είναι περίεργο να μην αδυνατίζεις γιατί συνήθως οι ορμόνες δεν έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να μην έχει επανέλθει και η περίοδος ή να έχεις κατακράτηση, ακόμα και το γεγονός ότι μπορεί να μην κινείσαι όσο πριν ειναι παραγοντες που επιβαρυνουν το μεταβολισμο. Έπισης κατα το θηλασμο, ο οργανισμος "κραταει" το λιπος λογω προλακτινης. Μολις τα επιπεδα της πεσουν τοτε επερχεται κ η μειωση των κιλων. Φυσικα αυτο δεν ειναι κανονας, εξαρταται απο τον καθε οργανισμο γι αυτό και άλλες γυναίκες αδιαθετουν παρα το θηλασμο. Εμένα μου έχουν μείνει 5 από τα 19 τα οποία δε φεύγουν με τπτ εδω και 8 μηνες και περιμένω πως και πως να αδιαθετησω γιατί εκεί έχω εναπόθεσει τις τελευταίες μου ελπίδες!:))

Διαφημίσεις

πρίν από 22 λεπτά , Lenia16 είπε:

Όντως με το θηλασμό καις θερμίδες αλλά δεν είναι περίεργο να μην αδυνατίζεις γιατί συνήθως οι ορμόνες δεν έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να μην έχει επανέλθει και η περίοδος ή να έχεις κατακράτηση, ακόμα και το γεγονός ότι μπορεί να μην κινείσαι όσο πριν ειναι παραγοντες που επιβαρυνουν το μεταβολισμο. Έπισης κατα το θηλασμο, ο οργανισμος "κραταει" το λιπος λογω προλακτινης. Μολις τα επιπεδα της πεσουν τοτε επερχεται κ η μειωση των κιλων. Φυσικα αυτο δεν ειναι κανονας, εξαρταται απο τον καθε οργανισμο γι αυτό και άλλες γυναίκες αδιαθετουν παρα το θηλασμο. Εμένα μου έχουν μείνει 5 από τα 19 τα οποία δε φεύγουν με τπτ εδω και 8 μηνες και περιμένω πως και πως να αδιαθετησω γιατί εκεί έχω εναπόθεσει τις τελευταίες μου ελπίδες!:))

Λυπάμαι αλλά όταν τελειώσει ο θηλασμός, παίρνουμε βάρος, δε χάνουμε. Και μάλιστα ευκολότατα, γιατί αυτές τις 300-500 θερμίδες (που συνεχίζουμε να τρώμε κατά κανόνα για ένα διάστημα από κεκτημένη ταχύτητα) σε λίγες μόνο μέρες, σταματάμε να τις καίμε! 

2 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Λυπάμαι αλλά όταν τελειώσει ο θηλασμός, παίρνουμε βάρος, δε χάνουμε. Και μάλιστα ευκολότατα, γιατί αυτές τις 300-500 θερμίδες (που συνεχίζουμε να τρώμε κατά κανόνα για ένα διάστημα από κεκτημένη ταχύτητα) σε λίγες μόνο μέρες, σταματάμε να τις καίμε! 

Οσο θηλαζεις  ο οργανισμος αντιστέκεται στην μειωση του ποσοστού λιπους στο σωμα μας και σιγουρα εχεις μια κατακρατηση. Και τις δυο φορες, με το που αποθηλασα επεσε αμεσως το ποσοστο λιπους που ειχα (ανεβηκε αυτό της μυικης μαζας). Βεβαια αυτό μπορει να εξαρτάται και από το βαρος (λιπος) του καθενος η από τον κάθε οργανισμο. 

14 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Aκριβως αυτο.

Οταν θηλαζουμε χρειαζομαστε εως και 700 θερμιδες επιπλεον για να διατηρησουμε το βαρος μας. 

Εγω ετρωγα παρα πολυ, ποινουσα φοβερα και ειχα χασει βαρος. Τωρα τρωω πολυ λιγοτερο αλλα νιωθω οτι ο μεταβολισμος μου εχει μπλοκαρει. 

1 ώρα πρίν, summer wine είπε:

Aκριβως αυτο.

Οταν θηλαζουμε χρειαζομαστε εως και 700 θερμιδες επιπλεον για να διατηρησουμε το βαρος μας. 

Εγω ετρωγα παρα πολυ, ποινουσα φοβερα και ειχα χασει βαρος. Τωρα τρωω πολυ λιγοτερο αλλα νιωθω οτι ο μεταβολισμος μου εχει μπλοκαρει. 

Αυτό που όλες παίρνετε τη δική σας περίπτωση σαν κανόνα είναι φοβερό και γινεται σε ολα τα θεματα του φορουμ. Το ενδεχόμενο σε άλλες γυναίκες να μη συμβαίνει το ίδιο φυσικά δεν περνάει απτό μυαλό ετσι; Εγώ ας πούμε τρώω λιγότερο από ποτέ κ γυμναζομαι 2 φορες την εβδομαδα και δε χάνω ούτε γραμμαριο. Ρίξτε μια ματιά στις παλαιότερες αναρτήσεις του ποστ και πάρτε μια ιδέα. Μιλώντας έτσι κάνετε κάποιες κοπέλες που δε νιώθουν άνετα με τα κιλά τους να αισθανονται άσχημα.

Just now, Lenia16 είπε:

Αυτό που όλες παίρνετε τη δική σας περίπτωση σαν κανόνα είναι φοβερό και γινεται σε ολα τα θεματα του φορουμ. Το ενδεχόμενο σε άλλες γυναίκες να μη συμβαίνει το ίδιο φυσικά δεν περνάει απτό μυαλό ετσι; Εγώ ας πούμε τρώω λιγότερο από ποτέ κ γυμναζομαι 2 φορες την εβδομαδα και δε χάνω ούτε γραμμαριο. Ρίξτε μια ματιά στις παλαιότερες αναρτήσεις του ποστ και πάρτε μια ιδέα. Μιλώντας έτσι κάνετε κάποιες κοπέλες που δε νιώθουν άνετα με τα κιλά τους να αισθανονται άσχημα.

H αρχή διατήρησης της ενέργειας λειτουργεί για όλους τους ανθρώπους, όταν δεν χάνεις βάρος, τρως όσες θερμίδες καις. Ο θηλασμός απαιτεί αρκετές θερμίδες, για όλες τις γυναίκες. Ανάλογα με την ηλικία του μωρού, απο 300 και πάνω. Δεν είναι δυνατό μία γυναίκα να μην τρώει αυτές τις εξτρα θερμίδες και όμως να μην αδυνατίζει. 300 θερμίδες όμως είναι πραγματικα εύκολο να τις φας και να μην το καταλάβεις ποτέ. Μιλάμε για ελαφρά μεγαλύτερες μερίδες, ή ένα τοστ παραπάνω. Κι εγώ αυτή τη στιγμή (καμία σχέση με θηλασμό) δε νιώθω άνετα με τα κιλά μου, αλλά ξέρω γιατί τα έχω: γιατί λίγο λίγο, τρώω παραπάνω. δεν ειναι ντροπή, άνθρωποι είμαστε. Και ειδικά με παιδιά, υποχρεώσεις κλπ κλπ, ανθρώπινο είναι να μην έχουμε συνεχώς το τέλειο βάρος.

Διαφημίσεις

Aυτο δεν ειναι δικο μου συμπερασμα, αλλα γνωστο σε ολους  οτι ο μητρικος θηλασμος βοηθαει στον μεταβολισμο και χρειαζονται περισσοτερες θερμιδες προσληψης οι γυναικες. Οποιοδηποτε αρθρο, οχι εμπειριες αλλων μητερων,  διαβασεις θα το βρεις γραμμενο. 

Επισης το  700 θερμιδες δεν ειναι δικο μου νουμερο. Αλλα και αυτο δεν ειναι απολυτο γιαυτο εγραψα και ΕΩΣ. 

Οσες γνωστες μου πηραν βαρος με το θηλασμο, ηταν γιατι δεν τρεφονταν σωστα η γιατι εκαναν  συγκεκριμενη  διατροφη με  αποκλεισμο χορταρικων -σαλατικων για να μην εχει το παιδι κολικους η σε περιπτωση δυσανεξιας η αλλεργιας. Η δικη μου παιδιατρος,  μου ειχε πει οτι θα πρεπει να τρεφομαι κανονικα,  χωρις αποκλεισμο των χορταρικων και οσο το δυνατον πιο υγιεινα. Επισης μου ειχε δωσει συμπληρωμα σιδηρου και ασβεστιου. 

πρίν από 59 λεπτά , ΑΡΓΚ είπε:

H αρχή διατήρησης της ενέργειας λειτουργεί για όλους τους ανθρώπους, όταν δεν χάνεις βάρος, τρως όσες θερμίδες καις. Ο θηλασμός απαιτεί αρκετές θερμίδες, για όλες τις γυναίκες. Ανάλογα με την ηλικία του μωρού, απο 300 και πάνω. Δεν είναι δυνατό μία γυναίκα να μην τρώει αυτές τις εξτρα θερμίδες και όμως να μην αδυνατίζει. 300 θερμίδες όμως είναι πραγματικα εύκολο να τις φας και να μην το καταλάβεις ποτέ. Μιλάμε για ελαφρά μεγαλύτερες μερίδες, ή ένα τοστ παραπάνω. Κι εγώ αυτή τη στιγμή (καμία σχέση με θηλασμό) δε νιώθω άνετα με τα κιλά μου, αλλά ξέρω γιατί τα έχω: γιατί λίγο λίγο, τρώω παραπάνω. δεν ειναι ντροπή, άνθρωποι είμαστε. Και ειδικά με παιδιά, υποχρεώσεις κλπ κλπ, ανθρώπινο είναι να μην έχουμε συνεχώς το τέλειο βάρος.

Ακριβως αυτο,  η αρχη διατηρηση της ενεργειας ισχει παντα.

Πρεπει να  αντιληφθουμε οτι με το θηλασμο χανουμε αρκετες θερμιδες, κατι που δικαιολογει την αναγκη μας για φαγητο μετα το θηλασμο.

Τωρα εαν κατα τη διαρκεια της ημερας υπερκαλυπτουμε   τις θερμιδες που χανουμε φυσικο επομενο ειναι να παχαινουμε. 

Η αρχη διατηρησης τη ενεργειας ισχυει για ολους τους ανθρώπους και αποτελει τον βασικο κανονα, συμφωνω. Αλλα το ποιες πηγες θα χρησιμοποιησει ο οργανισμος η που και με τι μορφη θα αποθηκευσει την( (υπολλειπομενη/πλεοναζουσα) ενεργεια εξαρτάται από παρα πολλους παραγοντες (γενετικη, ορμονες, ηλικια, αγχος, υπνος, γενικα από το ιατρικο και διατροφικο του προφιλ κτλ) .

Στο δευτερο κομματι συμφωνω απολυτα, συνηθως τρωμε πολύ περισσοτερο από ότι νομιζουμε. Βεβαια και εγω τους πρωτους μηνες ετρωγα για 5 και εχασα αμεσως όλα τα κιλα της εγκυμοσύνης (τα 11 από τα 13 και τις δυο φορες και μετα τον αποθηλασμο αμεσως τα αλλα δυο).Εχω όμως πολύ καλο και δουλεμενο μεταβολισμο.

λενια γιατι δεν συμβουλεύεσαι έναν καλο διατροφολο? θα σε βοηθησει πολυ

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...