Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Χωρίς πάνες απο την αρχή?


Recommended Posts

http://www.timl.com/ipt/

 

αναφέρθηκε αυτό το θέμα σε ένα άλλο τόπικ, και θυμήθηκα ένα λίνκ που μου είχε στείλει η Sandra που δεν είχα προλάβει να κοιτάξω.

 

 

δεν είμαι γνώστης του αντικειμένου, ούτε γνωρίζω κάποια μητέρα που το δοκίμασε.

 

σίγουρα αποτελεί ενδιαφέρον το να δούμε τι κάνουν οι μητέρες σε άλλες χώρες όπου πχ δεν υπάρχουν πάνες.

 

δεν ξέρω κατα πόσο αυτη η μέθοδος έχει βρεί πολλούς στο εξωτερικό σε πιο δυτικές χώρες, που θέλουν να την ακολουθήσουν,.. αλλά το σχόλιο του (γνωστού) dr. Sears σίγουρα είναι πολύ θετικό. ..

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 εβδομάδες μετά...

Διαφημίσεις


Αξιζει να δοκιμασετε την μεθοδο αυτη.

Εμεις εδω και 2 μηνες περιπου κανουμε κακα μας με παραγγελμα, μολις γκρινιαξει και υποψιαστω οτι μπορει να θελει της ανοιγω την πανα, σηκωνω τα ποδαρακια στην κοιλιτσα και κανω ενα συγκεκριμενο θορυβο σαν να σφιγγομαι :oops: ( προσπαθει να με μιμιθει και αυτη οταν θελει να τα κανει ) Επιμενω λιγο και αν ειναι να τα κανει τα κανει :D Την επιβραβευω με μπραβο, φιλακια, χαρες κλπ και την βλεπω οτι χαιρετε και αυτη. Μετρημενες στα δακτυλα του ενος χεριου οι φορες που δεν την προλαβα και λερωσαμε το pampers γιατι μαλλον αργησα να την ανοιξω :( . Παντως ουτε στον υπνο της τα κανει, με εχει σωσει αυτη η μεθοδος. Σειρα εχει τωρα να μαθουμε και τα τσισα :lol: αυτο μαλλον θα ειναι πιο δυσκολο...

Την μεθοδο αυτη μου την εμαθε η μητερα μου που την ειχε εφαρμοσει και στα 2 παιδια της, και ειχε αποτελεσμα. Να μην μας ματιαξω καλα τα παμε και εμεις!!! Και να μην μαθουμε τα τσισα, και μονο που δεν κολυμπαει το παιδι στα σ*@^α εμενα μου φτανει!!!

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον γενικά σαν θεμα. Από την αρχή που το είδα μου έκανε εντύπωση και ακόμη περισσότερο τώρα mariam που βλέπω ότι το εφαρμόζεις και μάλιστα σε τόσο μικρό μωρό...Η αλήθεια είναι ότι μικρότερο τον καταλάβαινα πιο καλά πότε ήταν να "τα κάνει". Αν και τώρα θα ήταν πιο εύκολο μια και κάνει μια φορά την μέρα! Πάντως θα προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε κι εμείς και βλέπουμε...

 

Ήρθες και έγινες το νόημα της ζωής μου...

Link to comment
Share on other sites

Εμένα πάντως το θέμα δε με βρίσκει καθόλου σύμφωνη..

Αν προσέξετε έχουμε διάφορες εμμονές κ πολλές απαιτήσεις απ΄τα παιδιά μας.π.χ. να κόψουν γρήγορα τις πάνες,να κόψουν γρήγορα τ'αλεσμένα,να περπατήσουν γρήγορα,να μιλήσουν νωρίς κλπ.(ακόμη τρώτε αλεσμένα? εμένα ο δικός μου τα'χει κόψει εδώ και καιρό!!!) ε και τι έγινε λοιπόν όλα θα'ρθουν στον καιρό τους,είδατε εσείς κανέναν ενήλικα να φοράει πάνες???

θα σας αναφέρω απλά το παράδειγμα της συνυφάδας μου η οποία είχε μεγάλη εμμονή να κόψει γρήγορα ο γιός της τις πάνες μέχρι που το παιδί κρατούσε τα κακά,με αποτέλεσμα δυσκοιλιότητα και τέλος εγκόπριση......η οποία είναι ψυχολογική διαταραχή και χρειάζετε ή βοήθεια ειδικού για ν'αντιμετωπιστεί.

τώρα είναι 7 ετών και ακόμα λερώνει το εσώρουχο του,λέγοντας ότι δήθεν δεν πρόλαβε να πάει τουαλέτα.

Όσο για τις χώρες που δεν έχουν πάνες φανταστείτε μόνες σας το τί γίνεται.

url=http://www.xarakas.gr]line_m123_beg_40_time_1156910400_text_cf20e3e9fcf220eceff520e5dfede1e9.gif[/url]

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι και εγώ διαφώνω, χωρίς φυσικά να θέλω να θείξω όποιν χρησιμοποιεί ή επιθυμεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο. Πρίν κάνω παιδιά είχα διαβάσει τυχαία στι βιβλίο ενός παιδιάτρου ότι η μέθοδος αυτή στην ουσία (το λέω με δικά μου λόγια, συμπαθάτε με) δημιουργεί στα μωρά ένα εξαρτημένο αντανακλαστικό χωρίς να υπάρχει ωρίμανση του νευρικού συστήματος των παιδιών και συνειδητός έλεγχος των σφιγκτήρων. Είναι κάτι σαν να εκπαιδεύεις το σκύλο σου. Και ότι ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Θα συμφωνήσω με τη Rafaella. Τα τελευταία χρο΄νια οι γονείς έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από τα παιδιά μας. Τελικά, το θέλουμε για το καλό του παιδιού ή για την ησυχία τη δικιά μας και για να περηφανευόμαστε για τα "έξυπνα" μωρά μας;

 

Κάθε πράγμα στον καιρό του..... :)

sL7ap2.png

Link to comment
Share on other sites

αν μπορείς θυμήσου ποιό βιβλίο ήταν και χρονολογία έκδοσης.

 

Πάντως να πω :) ότι δεν εχει καμια σχέση με το να εκπαιδευεις το σκύλο σου....είναι άλλο θέμα αυτό, που μπορώ να σας το αναλύσω (σε άλλο τόπικ εκτενέστερα) μιάς και η μπέλλα είναι εκπαιδευμένη απο μένα απο μικρή με βιβλίο και έχει μάθει να γαβγίζει όταν της λέω "μίλα" να δίνει πόδι, να κάνει τούμπα, να ξαπλώνει όταν της το λέω κτλ.

και όλα έγιναν με ένα πολύ θετικό τρόπο. (επιβράβευση ποτέ ξύλο)

ίσως μιλάς για άλλου είδους εκπαίδευση? (τα σκυλιά πάντως είναι πανέξυπνα, και όταν μαθαίνουν κάτι πχ με θετικό τρόπο, απλώς χρησιμοποιούν την δική τους νοημοσύνη που ήδη έχουν).

 

τέλος πάντων, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε και το βιβλίο που λες :) να ενημερωθούμε καλύτερα. είναι μεγάλη δήλωση το να γράφει ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ψυχοσωματικά προβλήματα, και εάν δεν βασίζεται σε κάποια έρευνα που έχει γίνει δεν ξέρω αν είναι επιστημονικό σχόλιο - για να ισχύει πρέπει να έχει γίνει κάποια έρευνα που να το αποδεικνύει.

οπότε για να μην αφήσουμε κάτι στον αέρα, αν αν αν θυμάσαι τίτλο, συγγραφέα ή περιπου το θέμα του βιβλίου να το ψάξουμε για να ξέρουμε!

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Link to comment
Share on other sites

 

τέλος πάντων, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε και το βιβλίο που λες :) να ενημερωθούμε καλύτερα. είναι μεγάλη δήλωση το να γράφει ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ψυχοσωματικά προβλήματα, και εάν δεν βασίζεται σε κάποια έρευνα που έχει γίνει δεν ξέρω αν είναι επιστημονικό σχόλιο - για να ισχύει πρέπει να έχει γίνει κάποια έρευνα που να το αποδεικνύει.

 

 

Γιάννης Τσιαντης, Θάλεια Δραγώνα

Εκδ. Καστανιώτη

Μωρά και μητέρες

Ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και υγεία στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής

 

Μαρία στο παραπάνω βιβλίο είχα διαβάσει κάποια σχόλια για το ότι οι μητέρες καταπιέζουν τα κορίτσια να μάθουν να χρησιμοποιούν τους σφικτήρες της κύστης πολύ νωρίτερα από ότι τα αγόρια. Νομίζω ότι κάνει και κάποια αναφορά στη μακρόχρονη επίδραση αυτής της νοοτροπίας.

 

Επίσης σε ένα βιβλίο όχι και τόσο αξιόλογο αλλά με μερικά αξιόλογα στοιχεία, ανέφερε το ίδιο και μάλιστα σχολίαζε κάτι και για τη μακρόχρονη επίδραση αυτής της τακτικής (θυμάμαι μόνο τον τίτλο: τα καλά κορίτσια πάνε στον παράδεισο, τα κακά πάνε παντού).

 

Επίσης έχω υπόψη μου περιστατικά (μου μεταφέρθηκαν προφορικά) στα οποία η πρώιμη παρέμβαση στη χρήση των σφικτήρων οδήγησε σε χρόνια προβλήματα (χρόνια κολπίτιδα, δυσκοιλιότητα...) νομίζω ότι και ο Φρόυντ κάνει σχετικές αναφορές.

Link to comment
Share on other sites

θεωρείται όμως,

ρωτάω για να μου λύσεις την απορία σαν καλοδιαβασμένη,

ενώ εγώ δεν είμαι για αυτό το θέμα :oops: τόσο,

 

είναι το ίδιο το να προσπαθείς να μάθεις στο παιδί να κρατάει τα τσίσα/κακά του σε ηλικία νωρίτερη απο αυτή στην οποία μπορεί να το κάνει,

 

με το να απλώς όταν βλέπεις ότι είναι έτοιμο να ενεργηθεί, να κάνεις αυτό που κάνουν στις άλλες χώρες όπου δεν υπάρχουν/χρησιμοποιούν πάνες απο την πρώτη στιγμή που γεννιέται το μωρό?

 

καθοδηγεί αυτό στα προβλήματα που αναφέρονται,

 

ή εννοούν το να ξεκινήσει κάποιος με αυτή τη διαδικασία με σκοπό τον έλεγχο των σφιγκτήρων σε ηλικία πχ ενός έτους ή ενάμισυ ετών "ξαφνικά"?

 

μήπως έχει διαφορά το ένα απο το άλλο?

 

απο αυτά που διάβασες τι πιστεύεις?

αναφερόντουσαν συγκεκριμένα σε αυτή τη μέθοδο ή πιο γενικά?

θέλω να το ψάξω λίγο.

 

http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/109/3/e48 εδώ λέει απλώς ότι τα κορίτσια αποκτούν λίγο πιο νωρίς την ικανότητα αυτή απο ότι τα αγόρια

 

μου κάνει εντύπωση ότι βάζοντας στο google τις λέξεις οι οποιες περιγράφουν την μέθοδο αυτή

(elimination communication, infant potty training) σκέτες ή μαζί με κάποιο άλλο (myths, research, infection) που να υποδηλώνει ερευνα, προβλήματα κτλ

ειδικά και σε σχέση με κίνα δεν βρήκα καμία - καμία έρευνα ούτε άρθρο ούτε τίποτε, που να μιλάει αρνητικά για αυτήν.

 

( όπου απο ότι διάβασα αυτή η μέθοδος είναι εντελώς διαδεδομένη, με αποκορύφωμα τα παντελόνια τα παιδικά, να έχουν ειδική σχισμή έτσι ώστε οπουδήποτε βρίσκονται, να μπορούν να κρατήσουν το παιδί τους σε στάση για να αφοδεύσει/κατουρήσει χωρίς να χρειαστεί να βγάλουν παντελόνια κτλ... και αυτό θεωρείται απο εκατομμύρια ανθρώπους εκεί φυσιολογικό..!?.!. http://www.tribalbaby.org/ECinchina.html )

 

βρήκα απλώς άρθρα που μιλούν γενικά και το μόνο που γράφει κάπου είναι το να μην δημιουργούν οι γονείς στρέςς στα παιδιά τους όταν τα εκπαιδεύουν να μη φοράνε πλέον πάνα.

 

http://www.aap.org/sections/scan/practicingsafety/Modules/ToiletTraining/ToiletTraining.pdf

http://www.aap.org/family/healthychildren/06fall/QandA.pdf

 

σε αυτή τη μέθοδο όμως απο ότι κατάλαβα, δεν καλείται το παιδί να κρατηθεί.

ο γονέας απλώς του προσφέρει συνέχεια τη δυνατότητα και σιγά σιγά το παιδί ζεί με αυτή την λύση.

 

δεν ξέρω για κάποιο λόγο δε μπορώ να φανταστώ ότι κάνει κακό αυτή η λύση, -... ίσως γιατί ακούγεται φυσική - δεν προκαλεί ενοχές στο παιδί

 

που με την κανονική μέθοδο έχει μάθει να τα κάνει πανω του και ξαφνικά καλείται να καταλάβει ότι αυτο πλεον δεν ειναι αποδεκτο.

δεν ξέρω, θέλω να μάθω περισσότερα,.. ίσως στην Κίνα να έχουν κάνει έρευνες και να μην είναι ορατές απο το google..

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Link to comment
Share on other sites

Τα τελευταία χρο΄νια οι γονείς έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από τα παιδιά μας

 

Φυσικά και δεν εχω απαιτησεις απο ενα τοσο μικρο μωρακι, σιγα μην το βαλω και τιμωρια, απλα εχω τον χρονο και την υπομονη και την εμπειρια φυσικα γιατι οπως ανεφερα η μητερα μου εκανε το ιδιο, και αν ρωτησετε και κανα παλαιοτερο, απο την προpampers εποχη θα δειτε πως ολοι ειχαν τις μεθοδου τους και κανενα παιδακι δεν το ειχαν με πανες μεχρι τα 3 και βαλε, γιατι πλυνε-στεγνωνε-σιδερωνε τις πανες δεν ειναι το ιδιο με το βγαζω και πεταω

 

Τελικά, το θέλουμε για το καλό του παιδιού ή για την ησυχία τη δικιά μας και για να περηφανευόμαστε για τα "έξυπνα" μωρά μας;

 

Ησυχία δικη μου θα ηταν να μην ασχοληθω μαζι της, αφου το παιδι μου δειχνει σημαδια να αδιαφορισω? Ειμαι περιφανη, ναι, γιατι επικοινωνω με το παιδι μου με οποιον τροπο μπορω.

 

Για ψυχοσωματικά προβλήματα δεν ειμαι ειδικη να μιλησω, μηπως ομως αναφερονται για καταπιεση τιμωρια κλπ ...

Εγω παντως ειμαι η Μαρια και ειμαι καλα.....

:D:D:D:D:D:D

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

είναι το ίδιο το να προσπαθείς να μάθεις στο παιδί να κρατάει τα τσίσα/κακά του σε ηλικία νωρίτερη απο αυτή στην οποία μπορεί να το κάνει,

 

με το να απλώς όταν βλέπεις ότι είναι έτοιμο να ενεργηθεί, να κάνεις αυτό που κάνουν στις άλλες χώρες όπου δεν υπάρχουν/χρησιμοποιούν πάνες απο την πρώτη στιγμή που γεννιέται το μωρό?

 

σίγουρα δεν είναι το ίδιο. Αυτά που διάβασα αναφέρονται σε περιπτώσεις οπου οι γονείς εκπαιδεύουν το παιδί να συγκρατείται πολύ πριν το ίδιο δείξει σημάσια ωριμότητας.

 

 

ή εννοούν το να ξεκινήσει κάποιος με αυτή τη διαδικασία με σκοπό τον έλεγχο των σφιγκτήρων σε ηλικία πχ ενός έτους ή ενάμισυ ετών "ξαφνικά"?

 

δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που η εκπαίδευση ξεκίνησε από τότε που το βρέφος ήταν μηνών, πριν κλείσει χρόνο :shock::shock::shock:

Νομίζω ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι πιο τραγικές.

 

Γενικά γίνονται αναφορές για πίεση πρίν το ίδιο το παιδί είναι έτοιμο (να κατεβαίνει σκάλες...).

 

 

 

απο αυτά που διάβασες τι πιστεύεις?

αναφερόντουσαν συγκεκριμένα σε αυτή τη μέθοδο ή πιο γενικά?

 

Για τη μέθοδο δεν διάβασα τίποτα, μόνο για πρώιμες προσπάθειες εκπαίδευσης

 

http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/109/3/e48 εδώ λέει απλώς ότι τα κορίτσια αποκτούν λίγο πιο νωρίς την ικανότητα αυτή απο ότι τα αγόρια

 

Έτσι είναι

 

Νομίζω ότι το πρόβλημα ξεκινά από τις προσδοκίες των γονέων να μη ξεφύγουν τα παιδιά τους από το μέσο όρο, από τη βιασύνη τους να τα καταφέρει το παιδί...

 

 

 

βρήκα απλώς άρθρα που μιλούν γενικά και το μόνο που γράφει κάπου είναι το να μην δημιουργούν οι γονείς στρέςς στα παιδιά τους όταν τα εκπαιδεύουν να μη φοράνε πλέον πάνα.

 

 

που με την κανονική μέθοδο έχει μάθει να τα κάνει πανω του και ξαφνικά καλείται να καταλάβει ότι αυτο πλεον δεν ειναι αποδεκτο.

 

υπάρχει και η άλλη μέθοδος που δεν κάνεις τίποτα. Θα σου πω τη δική μου εμπειρία. Ο γιος μου μόνος προσπαθούσε να κάνει τσίσα στην τουαλέτα από τα 2,5 χωρίς να τα καταφέρνει, μπορούσε να κάνει μόνο λίγες σταγόνες. Επειδή από μόνος του το προσπαθούσε πολύ δεν του είπα ποτέ το παραμικρό για να μην τον αγχώσω. Λίγο πριν τα 3 μια μέρα ένιωσε έτοιμος και είπε "θέλω να κάνω τσίσα, νομίζω μπορώ να τα κάνω στην τουαλέτα". Από τότε τα κάνει στην τουαλέτα. Εκείνη τη μέρα μάλιστα αφού πήγε 3-4 φορές στην τουαλέτα, είπε: "ωραία, τώρα μπορώ να πάω σχολείο!" Είχε ακούσε ότι τον γράψαμε στο σχολείο και ότι για να πάει δεν πρέπει να φοράει πάνες.

Link to comment
Share on other sites

Μαρία δυστυχώς δε μπορώ να θυμηθώ το βιβλίο (το είχα βρει τυχαία σε τραπέζι της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου!!!)Το νόημα ήταν ότι το βρέφος ναι μεν μαθαίνει να συμμετέχει αντανακλαστικά σε αυτή τη διαδικασία χωρίς όμως να έχει την απαραίτητη ωρίμανση του νευρικού συστήματος.Σαν πιθανή "παρενέργεια" θυμάμαι σίγουρα ότι ανέφερε πως αυτή η αντανακλαστική λειτουργία μπορει να χαθεί και τότε το παιδί να μη μπορεί να ελέγξει τους σφιγκτήρες του. Σε φώτισα, το ξέρω!!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 χρόνια μετά...

Γεια χαρά σε όλες τις μαμάδες εδώ & ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα πολλά & πολύτιμα που έμαθα μέσα απο αυτό το site τον τελευταίο μήνα. Είμαι καινούργια εδώ, αν και παλιά μαμά, ο μεγάλος μου είναι πια 16, αλλά ευτύχισα να ξαναγίνω φέτος & όλα μου φαίνονται & πάλι καινούργια. Έτσι άρχισα πάλι να ψάχνομαι & με τη βοήθεια του διαδυκτίου αυτή τη φορά (βοήθεια που δεν είχα στο 1ο μου παιδί). Ψάχνοντας διάφορα θέματα για μωράκια, έπεσα πάνω σε κάποια άρθρα (όλα στα αγγλικά), που έλεγαν λίγο ως πολύ ότι ένα βρέφος είναι σε θέση να επικοινωνήσει τις ανάγκες του από την πρώτη μέρα της ζωής του, αρκεί ο γονιός του να μπορεί & να ενδιαφέρεται να το καταλάβει (είτε από σημάδια, είτε από διαίσθηση). Αυτά έγιναν τον τελευταίο μήνα που το μωράκι μου ήταν 4 μηνών.Διάβασα ο,τι σχετικό βρήκα, κατέβασα & ένα θαυμάσιο βιβλίο ("Diaper-free baby" της Ingrid Bauer καθώς & τιπς & συμβουλές από το Tribalbaby & diaperfreebaby.org & άλλα σχετικά sites) & τελικά ξεκίνησα πριν 2 εβδομάδες να βάζω τον μικρούλι μου στο γιο-γιο (τόσο από περιέργεια, όσο & γιατί μου φάνηκαν απόλυτα λογικά όσα διάβαζα) με απίστευτα αποτελέσματα! Το μωράκι μου ανταποκρίθηκε αμέσως, λες και το περίμενε! Μόλις ξυπνήσει το πρωί, αλλά & απο τους ενδιάμεσους υπνάκους της μέρας & της νύχτας, τον βοηθάω να κάτσει στο γιο-γιο και μόλις του κάνω "τσσσςςςς" σε λίγα λεπτά θα κάνει κακάκια ή τσισάκια, όχι μόνο αδιαμαρτύρητα, αλλά & με μια ανακούφιση & ευχαρίστηση! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τον αφήνω χωρίς πάνα για 2-3 20λεπτα στη διάρκεια της μέρας & τότε είναι η καλύτερη του :-). Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε ως σήμερα (σε 15 μέρες δηλαδή) έχω δει κακάκια στην πάνα του μόνο 3 φορές, έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα πονάκια στην κοιλίτσα & η δυσκοιλιότητα (αφού σε καθιστή θέση τα κάνει πιο εύκολα & δε βασανίζεται) & αντί για 12 με 16 μουσκεμένες πάνες που άλλαζα καθημερινά, τώρα αλλάζουμε 4 με 6! Κι αυτές όποτε χάνω ή παρερμηνεύω τα σήματα του. Ανακάλυψα λοιπόν ότι τα μωράκια όντως επικοινωνουν την ανάγκη τους & -αντίθετα μ ότι αφεθήκαμε να πιστέψουμε- ελέγχουν αρκετά τους σχετικούς μυς. Οπου κι αν το έχω κουβεντιάσει με κοιτάζουν σαν ... εξωγήινη, όμως συμβαίνει. Κι όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο ενοχλημένος δείχνει όταν βραχεί στον ύπνο του & δεν τον προλάβω. Το μόνο που μετανιώνω είναι που δεν το ήξερα νωρίτερα ώστε να το ξεκινήσω από την αρχή. Αυτός είναι κι ο βασικός λόγος που γράφω αυτό το μήνυμα, απευθηνόμενη κυρίως στις μαμάδες που τα μωράκια τους είναι ακόμη μικρά (και άρα δεν έχουν ακόμα συνηθίσει να κάθονται στη βρεμένη τους πάνα). Δεν ξέρω αν ο μικρούλης μου θα βγάλει γρηγορότερα τις πάνες τελειωτικά ή όχι & είμαι ακόμα στην αρχή, όμως ειλικρινά αυτό που βιώνω ως τώρα με το μωράκι μου με κάνει να αμφισβητώ σοβαρά τις "μεθόδους" που ακολουθούμε στην Ελλάδα (& γενικά στον "ανεπτυγμένο" κόσμο) για την υγειηνή των μωρών & την χρονική τους "ετοιμότητα" & αναρωτιέμαι τελικά: αν τα μωρά επικοινωνούν με τον τρόπο τους τις ανάγκες τους από τόσο νωρίς, πόσο λογικό είναι να τα αφήνουμε να τις ξεχνούν & έπειτα στα 2 & 3 τους χρόνια να τους ζητάμε να εκπαιδευτούν ξανά απ την αρχή? Απλά σκεφτήτε το λίγο & πείτε μου τη γνώμη σας. Για όποια νέα μαμά ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα θα χαρώ να μοιραστώ μαζί της όλα τα χρήσιμα links, μια που σε ελληνικά site δεν βρήκα ακόμα τίποτα.

Συγνώμη αν σας κούρασα με το μεγάλο post, αλλά μου φάνηκε σημαντικό να το μοιραστω εδώ & να ακούσω κι άλλες απόψεις.

__________________

lKinp2.png
Link to comment
Share on other sites

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο maria7 viewpost.gif

iren66 μόλις διάβασα το μήνυμα σου και μπορώ να πώ ότι είναι πολύ ενδιαφέρον. Ο γιός μου είναι 7 μηνών και φυσικά είναι με πάνες αλλά επειδή με ενδιαφέρουν αυτά που γράφεις και επειδή "ψάχνομαι" γενικότερα θα ήθελα να διαβάσω τα άρθρα που αναφέρεις

 

Μαράκι αν διαβάζεις αγγλικά θα βρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες στο

http://www.diaperfreebaby.org/mission.htm

αλλά και στα υπόλοιπα site παρακάτω:

http://www.tribalbaby.org/

http://thepottytrainer.com/indexgtmonntaucp.html

http://www.timl.com/ipt/

http://groups.yahoo.com/group/elimin..._001104185309/

http://www.naturalchild.org/guest/ingrid_bauer.html

 

Στο tribalbaby & στο pottytrainer μπορείς να δώσεις το mail σου & θα σου στείλουν χρήσιμα τιπς & πρακτικές συμβουλές (for free, ακομα & αν δεν αγοράσεις τα βιβλία τους) & στο γκρουπ της yahoo θα βρεις πολλές μαμάδες που το εφαρμόζουν , με προβλήματα & λύσεις απο πρώτο χέρι. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο "Όχι παι πάνες", δεν το διάβασα, μόνο της Μπάουερ έχω αγοράσει & γενικά αποφεύγω να χώνω χρήματα σε καταστάσεις που τάζουν "εύκολες λύσεις". Δεν είναι απλό όλο αυτό, θέλει δουλειά & ναι, θέλει τη μαμά (ή κάποιαν αφοσιωμένη νταντά) από πολύ κοντά, απλά μπορώ να βεβαιώσω οτι η φυσική βρεφική υγειηνή δουλεύει & μπορεί να βελτιώσει σε απίστευτο βαθμό το δέσιμο μαμάς & βρέφους & να οδηγήσει σε πιο χαρούμενα μωράκια. Αυτές τις μέρες ετοιμάζω ένα blog σχετικά μ αυτό & άλλα θέματα (όπως baby singh= νοηματική γλώσσα για μωρά από 8 μηνών) εδώ: http://freediaperbabies.blogspot.com/ ώστε να ανεβάζω οτιδήποτε σχετικό & χρήσιμο. Στην πορεία μη διστάσεις να με ρωτήσεις ότι θες.

Να χαιρεσαι το μωράκι σου, όλες να τα χαιρόμαστε τα ζουζουνάκια μας :-)

lKinp2.png
Link to comment
Share on other sites

Θέλει όπως είπες μια πολύ αφοσιωμένη μαμά... εγώ δεν αντέχω το δηλώνω...

Στην Αφρική οι γυναίκες που δουλεύουν όλη μέρα με το μωρό δεμένο στην πλάτη, ξέρουν πότε πρέπει να το βάλουν για πιπί.

Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που προτείνεις.

ΥΓ. Η γυναίκα που μου κρατάει το παιδί μου είχε πει ότι είχε μάθει την κόρη της έξι μηνών να κάνει πιπί στη λεκάνη (την κράταγε κι έκανε πσσσς) αλλά ο παιδίατρος την απέτρεψε, γιατί της είπε ότι θα πιεστούν τα νεφρά της κι έτσι δεν το συνέχισε (μιλάω για δεκαετία 70).

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Σε νιώθω, & εγώ στον μεγάλο μου γιο (16 χρονια πριν), ούτε που το δοκίμασα & ούτε που το φανταζόμουν καν. Μόλις τον περασμένο μήνα όμως έμαθα απ τη μαμά μου πως η (συχωρεμένη πια )γιαγιά μου που με μεγάλωσε έκανε το ίδιο σε μένα & έβγαλα τις πάνες πριν χρονίσω! Ο άντρας μου μικρός τα ίδια από 10 μηνών, απ ότι λέει η πεθερά μου & την πιστεύω. Ο παιδίατρος νομίζω κάνει λάθος γιατι σ αυτή τη θέση όχι μόνο δεν πιέζονται τα νεφρά, αλλά διευκολύνονται & άλλωστε δε το κρατάμε το μωράκι πολύ ώρα έτσι. Του κάνεις "τσσςςς" & αν έχει θα κάνει αμέσως, αν όχι δε πειράζει, θα τα κάνει αργότερα, είτε έτσι είτε στην πάνα του & φυσικά δεν υπάρχει λόγος να επιμείνεις.

lKinp2.png
Link to comment
Share on other sites

΄

Ο παιδίατρος νομίζω κάνει λάθος γιατι σ αυτή τη θέση όχι μόνο δεν πιέζονται τα νεφρά, αλλά διευκολύνονται & άλλωστε δε το κρατάμε το μωράκι πολύ ώρα έτσι.

Κι εμένα δεν μου φάνηκε πειστικό, δεν νομίζω ότι ζορίζεται σε κάτι το μωρό.

Είναι αλήθεια ότι παλιά κόβανε τις πάνες πολύ πιο νωρίς. Τώρα βολευόμαστε όλοι και καθυστερούμε.

Καλή συνέχεια, αν το μωρό ανταποκρίνεται, από τόσο μικρό μάλιστα, είναι εκπληκτικό.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον θέμα τόσο γενικά όσο και ειδικά για μένα, καθώς ο γιος μου είναι 3,5 χρονών και ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να καθαρίσουμε εντελώς από την πάνα ενώ έχω και ένα μωράκι 5 μηνών...

 

Θα το ψάξω στα links που μας παραθέτεις και θα επανέλθω. Δυο πρώτες σκέψεις, ωστόσο:

1. Είναι αλήθεια ότι και εμένα η μητέρα μου, όπως μου έχει πει με έβαζε από 6 μηνών στο γιογιό, καθώς τότε δεν υπήρχαν οι πάνες μιας χρήσης και προσπαθούσε να γλιτώσει πλυσίματα. Όπως έχει παραδεχτεί και η ίδια όμως το ότι έκανα τις ανάγκες μου στο γιογιο δεν είχε να κάνει με το ότι είχα οποιονδήποτε έλεγχο σ' αυτές, απλά οφείλονταν στο γεγονός ότι με άφηνε ΠΟΛΛΕΣ ώρες στο γιογιο.

2. Έχω τρία παιδιά και γνωρίζω ότι σε πολύ μικρές ηλικίες κάνουν πολύ συχνότερα τις ανάγκες τους από ότι ένα μεγαλύτερο παιδάκι. Έτσι δεν είναι περίεργο, αν τους βγάλεις την πάνα για λίγη ώρα να κάνουν και κάτι, αν ουρούν για παράδειγμα 20 φορές την ημέρα και κάνουν κακά τους 8.:wink:

.....δε νομίζω τάκη....

Link to comment
Share on other sites

Στο γιο-γιο τον βάζω 3 με 5 λεπτά & όχι παραπάνω. Τον βάζω κάθε φορά που ξυπνάει & όταν τον δω να τινάζει τα ποδαράκια, ή να σταματάει να θηλάζει & να μένει ακίνητος, όταν αρχίζει να κουτουλάει τη θηλή χωρίς να τρώει, ή απλά όταν δείχνει "ανήσυχος" χωρίς άλλο προφανή λόγο. Ο μικρούλης μου κάνει κακάκια 2 φορές τη μέρα από τοτε που αρχίσαμε & σε συγκεκριμένες ώρες, μια πρωϊ & μια βράδυ, & ενώ πριν δεν είχε "ωράριο", τώρα τον πετυχαίνω 2 στις 2. Τσισάκια βέβαια κάνει σχεδόν ανά τρία τέταρτα :-), οπότε τον "τσακώνω" 5 με 6 φορές στις 10. Άρα 6 με 8 φορές στο γιο-γιο & τις υπόλοιπες στην πάνα (κυρίως στον ύπνο του), αλλά και πάλι αυτό το "σκορ" είναι πολύ καλό για αρχή. Μέρα με τη μέρα διαπιστώνω ότι αρχίζει να μου γίνεται "δεύτερη φύση" και συχνά τον "τσακώνω" πλέον & διαισθητικά (πέρα απ τα σημάδια & τον χρονισμό), δε μπορώ να το εξηγήσω, απλά συμβαίνει. Εννοείται βέβαια πως ακόμα κι έτσι λερώνουμε 5-6 πάνες το 24 ωρο :-)

lKinp2.png
Link to comment
Share on other sites

Χρήσιμα τα "σημάδια" που αναφέρεις. Θα δοκιμάσω κι εγώ από περιέργεια να δω αν ισχύουν και σε μας.:wink:

 

Για να καταλάβω, αφού λερώνει στην τελική πάνες (απλά λιγότερες) ποιος είναι ο απώτερος στόχος της μεθόδου αυτής; Να εκπαιδευτεί στο να βγάλει τις πάνες γρηγορότερα;

 

Γιατί οι παιδίατροι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά δεν έχουν έλεγχο στην κύστη τους μέχρι την ηλικία που είναι έτοιμα να εκπαιδευτούν και ότι αν προσπαθήσουμε νωρίτερα να τους βγάλουμε την πάνα, δεν θα τα καταφέρουν καθαρά για ανατομικούς λόγους.

.....δε νομίζω τάκη....

Link to comment
Share on other sites

Για να καταλάβω, αφού λερώνει στην τελική πάνες (απλά λιγότερες) ποιος είναι ο απώτερος στόχος της μεθόδου αυτής; Να εκπαιδευτεί στο να βγάλει τις πάνες γρηγορότερα;

ΟΧΙ, ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΣ, ΟΥΤΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΜΕΛΗΤΕΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ :-). Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΕΤΑ, ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΑ & ΣΤΑ ΣΤΕΓΝΑ, ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΧΩΡΙΣ ΖΟΡΙ (ΕΝΩ ΠΡΙΝ, ΣΤΟ ΞΑΠΛΩΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΤΡΕΛΑ ΔΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΚΑΚΙΑ!), ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΑΝ ΠΟΝΑΚΙΑ & ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΕΣ & Ο ΠΟΠΟΣ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΣΤΕΓΝΟΣ & ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΕΣ & ΓΛΥΤΩΝΟΥΜΕ & ΤΑ ΣΥΓΚΑΜΑΤΑ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΚΑΚΙΑ & ΤΣΙΣΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ & ΟΧΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΠΑΝΩ ΜΑΣ & ΟΤΙ Η ΜΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ & ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ (ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ, ΜΑΣ ΤΑΪΖΕΙ ΚΛΠ,ΚΛΠ)

lKinp2.png
Link to comment
Share on other sites

ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΥΊΚΟ ΕΛΕΓΧΟ, ΑΦ ΕΝΟΣ ΚΑΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΙΦΘΕΙ & ΑΦ ΕΤΕΡΟΥ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ (ΑΝ ΘΕΣ ΘΑ ΒΡΩ ΚΑΙ Τ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ) ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΑ 70TIES ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ ΓΙΑ "ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ" (& την ακολουθουν ως σήμερα σε Αμερική & Ευρώπη μαζικά) ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΜΠΕΡΣ Νο 6!!! ΟΠΟΤΕ ΕΜΕΝΑ ΚΑΤΙ ΔΕ ΜΕ ΠΕΙΘΕΙ ΣΑΥΤΟΝ, ΑΣΕ ΠΟΥ Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΤΑΤΑ ΟΤΑΝ ΤΗΣ ΤΟ ΕΙΠΑ: "ΝΑΙ, ΞΕΡΩ, ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ & ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΕΣ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ".

lKinp2.png
Link to comment
Share on other sites

Γεια κι απο μένα. Ενδιαφέροντα πολύ όλα αυτά, μπορεί και να μου φανούν χρήσιμα σε ένα επόμενο μωρό.

Με τον άντρα μου είχαμε πάει για ένα μήνα στην Κίνα και μας είχε κάνει πολλή εντύπωση ότι τα παιδάκια εκεί φοράνε κάτι παντελονάκια με τρύπα (στην ουσία τους λείπει η ραφή του καβάλου) από πολύ μωρά και οι μαμάδες τους τα βοηθούν ώστε να τα κάνουν χωρίς πάνα. Βέβαια εκεί τα κρατούσανε όπου να 'ναι, πάνω από σκουπιδοντενεκέδες κλπ., οπότε το είχα συγκρατήσει ως απλά μια βρώμικη συνήθεια, αλλά τώρα που το λέτε, μάλλον έχει και άλλη αξία που δεν είχα σκεφτεί...

Link to comment
Share on other sites

Όταν η κόρη μου ήταν 1 1/2 χρονών η παιδίατρος μου είπε ότι επιβάλλεται να κόψουμε τις πάνες.. Μου είχε φανεί νωρίς και τότε άκουσα για πρώτη φορά ότι μπορείς από πολύ νωρίς να τις κόψεις στο μωρό και ότι είχε γνωρίσει Σουηδέζα μητέρα που στον 8ο μήνα δεν φορούσε καθόλου πάνες στο μωρό της...

Λογικό μου φαίνεται και μπράβο σου για την υπομονή σου...:)

LCizp3.pngI0Pwp3.png

Link to comment
Share on other sites

Γεια κι απο μένα. Ενδιαφέροντα πολύ όλα αυτά, μπορεί και να μου φανούν χρήσιμα σε ένα επόμενο μωρό.

:-) Και εγώ στον δεύτερο γιο τ ανακάλυψα όλα αυτά, στον πρώτο είχα χάσει το μπούσουλα στην αρχή !

Ναι, στη Κίνα τα παντελονάκια αυτά τα λένε crotch-pants και πλέον κυκλοφορούν και στο ιντερνετ, βολεύουν πάρα πολύ αλλά είναι για παιδάκια που ήδη περπατούν, ώστε να μπορούν εύκολα να κάνουν την ανάγκη τους χωρίς να μπλέκονται με πολλά ρούχα.

lKinp2.png
Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...