Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ποιότητα σπέρματος μετά από κορωνοϊό covid - προσπάθεια σύλληψης


Recommended Posts

Καλησπέρα σας!

Με τον άντρα μου προσπαθούμε για παιδάκι και πριν 3 μερες βγηκε θετικός στον Covid. Επισης ξεκίνησε και αντιβιωση διότι ειχε υψηλό πυρετό. Γνωρίζετε αν αυτο θα επηρεάσει την προσπάθεια μας για παιδάκι σχετικά με την ποιοτητα του σπέρματος;  

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Γειά σας με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκαμε άρθρο που σχολιάζει το θέμα που θέτετε αλλά και έρευνες.

Συστήνουμε να επικοινωνήσετε με ειδικό σε θέματα ποιότητας σπέρματος ( πχ ουρολόγο;) για να σας συμβουλέψει κατάλληλα για το πως θα προχωρήσετε με τις προσπάθειές σας!  

 

https://www.ethnos.gr/health/article/188185/koronoiosereynadeixneisobaresepiptoseisstospermaskotoneispermatozoaria

Λήφθηκαν δείγματα από άνδρες που είχαν μέση ηλικία τα 35 χρόνια και ήταν χωρίς συμπτώματα, κατά μέσο όρο, για 52 ημέρες μέχρι τη στιγμή της λήψης των δειγμάτων. Όλοι τους έδειξαν μείωση κατά 37% στον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους μετά από μόλυνση από τον ιό. Ο αντίκτυπος του Covid στην ανδρική γονιμότητα διήρκεσε για τρεις μήνες, διαπίστωσαν οι ερευνητές, οπότε ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μετά επέστρεψε σε φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα με τον μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, σημειώθηκε πτώση 60% στην ικανότητα του σπέρματος να κινείται.

Κακή η ποιότητα σπέρματος

«Τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί θα πρέπει να προειδοποιούνται ότι η ποιότητα του σπέρματος μετά τη μόλυνση από Covid-19 μπορεί να είναι κακή», καταλήγει η μελέτη, αν και οι επιστήμονες αποδέχθηκαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξεταστεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στη γονιμότητα. 

Η έρευνα αντανακλά όσα είναι ήδη γνωστά για άλλους ιούς, όπως η γρίπη, που είναι γνωστό ότι βλάπτει το σπέρμα. Όσον αφορά τη γρίπη, οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως κατηγορήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις υψηλότερες θερμοκρασίες του σώματος που προκαλούνται από πυρετούς. Ωστόσο, με τον κορονοϊό, η μελέτη πρότεινε ότι δεν φταίει ο πυρετός, αλλά ότι τα προβλήματα στο σπέρμα οφείλονται στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στον ιό.

 

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, εντόπισαν μια συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων συγκεντρώσεων αντισωμάτων Covid στο αίμα ασθενών και μειωμένης λειτουργίας του σπέρματος, γνωστή ως προσωρινή δυσλειτουργία του σπέρματος.

 

Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις του Covid στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, οι ερευνητές σημείωσαν ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά μέσω του σπέρματος όσων έχουν πρόσφατα αναρρώσει από τον ιό.

 

 

https://www.lifo.gr/now/tech-science/andriko-sperma-mporei-na-ehei-heiroteri-poiotita-gia-mines-meta-apo-loimoxi-covid

 

Εκτίμησαν ότι στους περισσότερους άνδρες η ποιότητα του σπέρματος θα έχει αποκατασταθεί περίπου τρεις μήνες μετά την ανάρρωσή τους, όμως ανέφεραν ότι περαιτέρω μελέτες πρέπει να το επιβεβαιώσουν αυτό, καθώς επίσης να προσδιορίσουν κατά πόσο το σπέρμα μπορεί να υποστεί πιο μόνιμη βλάβη σε μια μειονότητα ανδρών.

----------

 2)

Μια νεότερη έρευνα επιβεβαιώνει τα παραπάνω. 

"In conclusion, there is an excessive possibility of testicular damage and later infertility following COVID-19 infection. The probability of testicular damage might be caused by either direct viral invasion via binding of SARS-CoV-2 virus to ACE-2 receptors or secondary to immunological and inflammatory response. Therefore, follow-up studies of reproductive function of recovered male patients are necessary to investigate this possibility"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9258969/#:~:text=Thus%2C male fertility can be,in sperm concentration and motility.

Malki MI. COVID-19 and male infertility: an overview of the disease. Medicine 2022;101:27(e29401).

 

 

3)

"studies have shown that COVID-19 patients have a higher percentage of impaired sperm parameters and, in particular, morphology, motility, and concentration."

The Possible Role of SARS-CoV-2 in Male Fertility: A Narrative Review  Department of Clinical and Experimental Medicine, University of Catania, Policlinico “G. Rodolico”, Via S. Sofia 78, 95123 Catania, Italy

https://www.mdpi.com/2673-396X/3/3/46/pdf

 

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Μαρκέλα!

Παρακολουθώ καιρό το forum αλλά δεν ήμουν μέλος! Μετά την ερώτηση σου έκανα εγγραφή! Με τον άντρα μου προσπαθήσαμε για παιδί ενώ ήταν θετικός στον κορονοϊό, έμεινα έγκυος και δυστυχώς στην όγδοη εβδομάδα ανακαλύψαμε ότι ήταν κύηση με αδειανό σάκο! Δεν ξέρω αν οφείλεται 100% σ’ αυτό το γεγονός αλλά μέσα μου πιστεύω ότι έφταιγε αυτό!

Αν ήξερα κι είχα την ευκαιρία να περιμένω να του περάσει ο κορονοιός τώρα θα το έκανα διότι μου στοίχισε πολύ το ότι δεν υπήρξε τελικά ποτέ μωράκι κι αναγκάστηκα να κάνω απόξεση…

Σας εύχομαι τα καλυτέρα ολόψυχα!! 

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...