Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ζωγραφικη, απο ποτε;

Recommended Posts

Σιγα σιγα θα ηθελα να εχει καποιο σχεση η μπεμπα με την ζωγραφικη. Ποιο ειναι το σωστο τροπο να το κανουμε; Να της δωσω ενα μεγαλο χαρτονι και μαρκαδορους και να την αφησω να κανει οτι θελει (το δοκημασαμε, γραμουλες τραβαγε παντου ακομα και πανω στα ποδια της και ηθελε να φαει το μαρκαδορο, μαλλον ειναι φυσιολογικο για την ηλικια της). Γενηκως ποσο επεμβαινουμε στον εργο που κανει; Επησης βρηκα και ξυλομπογιες και κυρομπογιες για μωρα, τα εχει δοκημασει κανεις;

Διαφημίσεις

πρίν από 18 λεπτά , Δωρα είπε:

Σιγα σιγα θα ηθελα να εχει καποιο σχεση η μπεμπα με την ζωγραφικη. Ποιο ειναι το σωστο τροπο να το κανουμε; Να της δωσω ενα μεγαλο χαρτονι και μαρκαδορους και να την αφησω να κανει οτι θελει (το δοκημασαμε, γραμουλες τραβαγε παντου ακομα και πανω στα ποδια της και ηθελε να φαει το μαρκαδορο, μαλλον ειναι φυσιολογικο για την ηλικια της). Γενηκως ποσο επεμβαινουμε στον εργο που κανει; Επησης βρηκα και ξυλομπογιες και κυρομπογιες για μωρα, τα εχει δοκημασει κανεις;

Εγω έχω κάνει τέτοιες δοκιμές κ το αποτελεσμα ηταν να τα τρωει. Επειδή όμως της αρέσει της έχω πάρει ενα πινακακι απο αυτα που γράφεις κ σβήνεις κ το στυλό είναι μαγνητικό. Ε αυτό ηταν κ αποτελεσματικό κ καθαρό!!

υπάρχουν κάτι ειδικά πινακάκια που είναι με ρινίσματα σιδήρου και το "στυλό" είναι μαγνητικό.

νομίζω ότι αυτό είναι πολύ καλό για να ξεκινήσει.

δε θυμάμαι καθόλου πώς λέγονται. 

2t7wp3.png

1 hour ago, jellyfishch είπε:

υπάρχουν κάτι ειδικά πινακάκια που είναι με ρινίσματα σιδήρου και το "στυλό" είναι μαγνητικό.

νομίζω ότι αυτό είναι πολύ καλό για να ξεκινήσει.

δε θυμάμαι καθόλου πώς λέγονται. 

Ναι αυτό εννοώ κ εγω!!!! 

Εγω απο τη λαϊκή της το έχω πάρει 1€

Εξαιρετικό!

Διαφημίσεις

2 ώρες πρίν, Δωρα είπε:

Το πιο απλό είναι να ζωγραφίζεις εσύ. Πάρε χοντρούς μαρκαδόρους και μπογιές, και ένα πακέτο χαρτιά και ζωγράφιζέ της εσύ πρώτα, απλά σχήματα, ανθρωπάκια, λουλούδια κλπ. Μετά της δίνεις να "επαναλάβει" με τη σειρά της, και όσο μπορείς διορθώνεις το πιάσιμο, βάζοντάς της τη μπογιά στο χεράκι. Πολύ βολικές είναι και οι χοντρές ξυλομπογιές και κηρομπογιές, που και να πάει να τα βάλει στο στόμα, προλαβαίνεις να αντιδράσεις πριν γίνει χάλια. Κοντά στο χρόνο πρέπει να μπορεί να μουτζουρώνει απλά. Μετά πηγαίνοντας προς τα 2, πρώτα θα κατακτήσει τις γραμμές, και αργότερα τον κύκλο.

κ μεις με αυτα τα πινακακια ξεκινησαμε κοντα στον χρονο κ τα δυο.η μεγαλη πλεον ζωγραφιζει κ με πινελα κ νερομπογιες

ο μικρος αλλο στυλ.δ θελει να λερωνεται,οποτε μαρκαδοροι-κηρομπογιες δ ειναι τα αγαπημενα του.προτιμα ξυλομπογιες,φυσικα με επιβλεψη γτ ειναι μικρος,εχω πιο κοντες κ χοντρες(αλλα κανενα απο τα δυο δ δοκιμασε να φαει τις μπογιες)

Εγώ στον 1.5 χρόνο του εδωσα μαρκαδόρους κοντόχοντρους έπειτα από πρόταση μέλους για ενασχόληση και διαπίστωσα πως έπρεπε να το κάνω νωριτερα! 

Είμαι πάντα από πάνω του όχι για να μην τους βάλει στο στόμα (εκτός από φαγητο δεν βάζει τίποτα άλλο ευτυχώς) αλλά για να μην χτυπήσει. 

Τον παίρνω αγκαλιά και ζωγραφίζω εγώ, κάνω μπάλες, αυτοκίνητα, καραβάκια, ποδήλατα, ανθρωπακια, φρουτα (φοβερό ταλέντο :P) ανάλογα τι θα μου ζητήσει κ τι θα σκαρφιστω. Παράλληλα διαλέγει κι εκείνος ένα χρώμα συνήθως το μπλε και έπειτα έρχεται το πράσινο στις προτιμήσεις μας. Μουτζουρωνει, γράφει πάνω απ τα δικά μου, λέει πως ζωγραφίζει μπάλες κτλ.

Γενικα το χαίρεται, είναι μία ώρα που μιλάμε πολύ, εξηγω συνέχεια, "παπαγαλιζει" κι εκείνος, περνάμε όμορφα και δημιουργικά μπορώ να πω. Εχει αρχίσει κ ξεχωρίζει και κάποια χρώματα, όπως το μπλε, το κόκκινο κ το μωβ! 

Εγώ χρησιμοποιώ μπλοκ γιατί αρέσει στο γιο μου να ξεφυλλιζει κ να έχει τα έργα μας συγκεντρωμένα για να τα βλέπει. 

Αν γράψει χέρια-πόδια τον αφήνω να πειραματιστεί αλλά του υπενθυμιζω πως ζωγραφιζουμε στο χαρτί. 

Δεν του αρέσει να του καθοδηγώ το χέρι και τον αφήνω να συνεχίζει την "αφηρημένη τέχνη".

Ξυλομπογιες δεν αγόρασα ακόμη αλλά σκοπεύω σύντομα να πάρω κηρομπογιες όταν βρω ευκαιρία χρόνου.

Παντως ήδη συμπλήρωσαμε το πρώτο μας μπλοκ ζωγραφικής και το φυλαξα στα ενθύμια!

4 ώρες πρίν, Δωρα είπε:

ναι αλλα εκεινα τα εργα δεν μπορεις να τα κραταμε...σαν μειωνεκτημα εννοω.

Αν εννοείς τους μαγνητικούς πίνακες που λεν τα κορίτσια, ναι είναι αναλώσιμα τα "έργα" των παιδιών μας! :lol:

Ο γιος μου δεν ενθουσιάστηκε με τετοιους πίνακες,  προτιμά σαφέστερα τα χρώματα κ το χαρτί! 

Δεν πολύ κατάλαβα το μήνυμα, αν εννοείς κάτι διαφορετικό μάλλον είναι άκυρο το ποστ μου!:oops:

Διαφημίσεις

ηταν ομως μια καλη αρχη

εγω το πρωτο της μεγαλης που εμοιαζε με κανονικη ζωγραφια το εβγαλα φωτο:P

κ γενικα εκεινη δ εχει θεμα γτ εχουμε κ πινακα λευκο με μαρκαδορους που σβηνεις οταν γεμισει κ ξανα απο την αρχη,γτ αλλιως τωρα που ειναι 4θα ειχαμε καταναλωσει καμια δεκαρια μπλοκ

Εχει και κηρομπογιες σε σχημα αυγου που βολευει περισσοτερο για τα μικρα χερακια και τους πρωτους πειραματισμους ζωγραφικης και φυσικα οι χοντροι μαρκαδοροι. Θεωρω ομως οτι το ιδανικοτερο υλικο για τις βρεφικες ηλικιες ειναι οι δαχτυλομπογιες με βαση το νερο (μπορεις να βρεις και οικολογικες). Ξυλομπογιες καλο ειναι να δινονται σε μεγαλυτερες ηλικιες γιατι ειναι δυσκολες στην σχεδιαση.

Δεν παρεμβαινεις. Απλως μιμείσαι και συμμετεχεις έτσι. Στοχος ειναι πρωτα η ανακαλυψη της πραξης κ αποτελεσματος δηλδη πως αντιδρουν τα υλικα οταν τα παραμορφωνουμε (στα επιτρεπτα πλαίσια) και παραλληλα η απο κοινου διασκεδαστικη δραστηριοτητα.

Αυτη η διαδικασια ειναι εντελως παιδαγωγικη κ δεν πρεπει να ειναι  «διδακτικη» γιατι χανεται εντελως η ευκαιρία/σκοπιμοτητα των παραπανω. 

Τωρα θελεις να ανακαλυψει το αποτελεσμα της δικης του/της πράξης. Και να φτασει στην μαθηση βημα βημα μονο του, γιατι ετσι θα το κανεις να αγαπησει καθε βημα της μαθησης οχι να αναζητει το αποτελεσμα. 

Μην ψαχνεις το αποτελεσμα, βοηθησε να ανακαλυψει κ να αγαπησει την διαδικασια.

ειναι τα πρωτα βηματα -μαθήματα για την εκμαιευσης της γνώσης που διδασκαν και οι αρχαιοι.

το ιδιο και με την πλαστελινη. 

Ειναι οτι πιο αποκαρδιωτικο το να μαθαινεις σε ενα μετεπειτα ενηλικα, τι αποτελεσμα περιμενεις, (ανθρωπακι; Ζωακι; Λουλουδακι;) και να θελεις και να το επαναλαβει για να σου δειξει οτι μπορει. 

Αυτο οπως μπορεις να φανταστεις δεν αφηνει περιθωριο / δεν δινει στο παιδι το μηνυμα Οτι το ωραιο ειναι να δημιουργεις, κι οχι να αντιγραφεις, ή να υλοποιεις κατι ηδη προδιαγεγραμμένο. Ναι... απο τοσο νωρις.

για οποιον θελει να διαβασει απλως βαλτε τη λεξη δημιουργικότητα creativity σε περιηγητή.

18 hours ago, Sentir...natureza said:

Εχει και κηρομπογιες σε σχημα αυγου που βολευει περισσοτερο για τα μικρα χερακια και τους πρωτους πειραματισμους ζωγραφικης και φυσικα οι χοντροι μαρκαδοροι. Θεωρω ομως οτι το ιδανικοτερο υλικο για τις βρεφικες ηλικιες ειναι οι δαχτυλομπογιες με βαση το νερο (μπορεις να βρεις και οικολογικες). Ξυλομπογιες καλο ειναι να δινονται σε μεγαλυτερες ηλικιες γιατι ειναι δυσκολες στην σχεδιαση.

Που βρισκουμε τετοιους κηρομπογιες, μαλλον θα την βολευουν περισσοτερο απο τα βρεφικα που βρηκα. Τις δακτυλομπογιες της δοκημασαμε αλλα τα φοβαται προς το παρων....

18 hours ago, belleblue said:

Δεν παρεμβαινεις. Απλως μιμείσαι και συμμετεχεις έτσι. Στοχος ειναι πρωτα η ανακαλυψη της πραξης κ αποτελεσματος δηλδη πως αντιδρουν τα υλικα οταν τα παραμορφωνουμε (στα επιτρεπτα πλαίσια) και παραλληλα η απο κοινου διασκεδαστικη δραστηριοτητα.

Αυτη η διαδικασια ειναι εντελως παιδαγωγικη κ δεν πρεπει να ειναι  «διδακτικη» γιατι χανεται εντελως η ευκαιρία/σκοπιμοτητα των παραπανω. 

Τωρα θελεις να ανακαλυψει το αποτελεσμα της δικης του/της πράξης. Και να φτασει στην μαθηση βημα βημα μονο του, γιατι ετσι θα το κανεις να αγαπησει καθε βημα της μαθησης οχι να αναζητει το αποτελεσμα. 

Μην ψαχνεις το αποτελεσμα, βοηθησε να ανακαλυψει κ να αγαπησει την διαδικασια.

ειναι τα πρωτα βηματα -μαθήματα για την εκμαιευσης της γνώσης που διδασκαν και οι αρχαιοι.

το ιδιο και με την πλαστελινη. 

Ειναι οτι πιο αποκαρδιωτικο το να μαθαινεις σε ενα μετεπειτα ενηλικα, τι αποτελεσμα περιμενεις, (ανθρωπακι; Ζωακι; Λουλουδακι;) και να θελεις και να το επαναλαβει για να σου δειξει οτι μπορει. 

Αυτο οπως μπορεις να φανταστεις δεν αφηνει περιθωριο / δεν δινει στο παιδι το μηνυμα Οτι το ωραιο ειναι να δημιουργεις, κι οχι να αντιγραφεις, ή να υλοποιεις κατι ηδη προδιαγεγραμμένο. Ναι... απο τοσο νωρις.

για οποιον θελει να διαβασει απλως βαλτε τη λεξη δημιουργικότητα creativity σε περιηγητή.

Αυτα διαβασα και εγω αλλα επειδη στα ελληνικα δεν βρηκα τιποτα σχετικο δεν ημουν και πολυ σιγουρη. Στα νηπιαγωγια ομως τι γυνεται; Εκει ξεκηνανε με το χρωματισμα σε πλαισιο, αυτο δεν επηρεαζει την δημιουργηκοτητα του παιδιου;

Διαφημίσεις

2 ώρες πρίν, Δωρα είπε:

Εκει ξεκηνανε με το χρωματισμα σε πλαισιο, αυτο δεν επηρεαζει την δημιουργηκοτητα του παιδιου;

Kαλα αν δεν πετυχεις σε καλη νηπιαγωγο μην περιμενεις να επηρεαστει θετικα η δημιουργικοτητα του παιδιου. Εχουμε πολλα θεματα στην προσχολικη εκπαιδευση και ενα απο αυτα ειναι η στειρα καλλιτεχνικη δημιουργια. 

Τετοιες κηρομπογιες μπορεις να βρεις στο διαδικτυο, ειχα πετυχει μια ιστοσελιδα που τα πουλουσε. Θα την βρω και θα στην παραθεσω.

Επεξεργάστηκαν by Sentir...natureza

@Δωραδεν επηρεάζει απαραίτητα τη δημιουργικότητα, εξ άλλου για να μάθεις να δημιουργείς θα πρέπει πρώτα να αποκτήσει μία κάποια σταθερότητα το χέρι σου και πρωτίστως να μάθεις την ΤΕΧΝΙΚΗ μίας τέχνης.

Αυτό ισχύει για όλες τις καλές τέχνες.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν έχεις κατακτήσει ένα κάποιο τεχνικο επίπεδο και συνεχίζεις να αναλώνεσαι σε "ασκήσεις".

1 hour ago, xaroumenh mama είπε:

εμενα βρε κοριτσια ο γιος μου τον οκτωβρη κλεινει τα τρια και δε δειχνει κανενα ενδιαφερον για τη ζωγραφικη .... να ανυσηχω;;;;

όχι, ούτε εμένα του αρέσει ιδιαιτέρως. αντιθέτως για τη μουσική τρελαίνεται. 

έχει να κάνει τόσο με τα ερεθίσματά του όσο και με τις έμφυτες κλίσεις του, don t worry

Επεξεργάστηκαν by jellyfishch
2t7wp3.png

Οι κηρομπογιες που ειχα βρει ηταν μαλλον σε ξενη ιστοσελιδα γιατι δεν τις βρηκα πουθενα σε ελληνικο διαδικτυακο καταστημα. Στο amazon τις εχει https://www.amazon.com/Crayola-First-Egg-Crayons-Easy-Grip/dp/B00FY2P7KC 
Μπορεις να δεις κι αυτες https://www.kidworld.gr/paixnidia/6879-playon-crayon-khrompogies.html.

Επισης, μπορεις να φτιαξεις και μονη σου βαζοντας τις κλασσικες κηρομπογιες κομματακια σε φορμα σιλικονης με σχηματα της επιλογης σου (κατι κυκλικο που να το πιανουν ευκολα τα μικρα χερακια ή ακομη και των μικρων μαφινς) και να τις λιωσεις σε προθερμανσμενο φουρνο στους 180 για 5-10', να τις αφησεις να κρυωσουν, να τις βαλεις στο ψυγειο για ευκολο ξεφορμαρισμα και ετοιμες!

Ειχα βρει και κιμωλιες, ξεχασα να στις γραψω http://www.imaginarium.gr/εργονομικά-χρώματα-για-μωρά-welcome-to-art!-egg-chalks-92314.htm

Επεξεργάστηκαν by Sentir...natureza

4 ώρες πρίν, xaroumenh mama είπε:

εμενα βρε κοριτσια ο γιος μου τον οκτωβρη κλεινει τα τρια και δε δειχνει κανενα ενδιαφερον για τη ζωγραφικη .... να ανυσηχω;;;;

Αν δεν μπορεί να πιάσει μολύβι και να κάνει κάτι πολύ απλό, όπως να τραβήξει μία γραμμή, ίσως θα ήταν καλό να μιλήσεις με τον παιδίατρό σας.

22 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Αν δεν μπορεί να πιάσει μολύβι και να κάνει κάτι πολύ απλό, όπως να τραβήξει μία γραμμή, ίσως θα ήταν καλό να μιλήσεις με τον παιδίατρό σας.

Το πιάνει μουτζουρωνει το φύλλο κ μετά το αφήνει 

πρίν από 14 λεπτά , xaroumenh mama είπε:

Μάλλον δεν τον τραβάει ή ζωγραφική! Μήπως δεν του αρέσουν οι μαρκαδόροι? Μήπωςτου αρέσει το στυλό? Ή οι νερομπογιές ή κηρομπογιες? 

2 ώρες πρίν, xaroumenh mama είπε:

Μπορεί να κάνει κάτι άλλο εκτός από το να μουτζουρώνει; Δηλαδή αν του ζητήσεις κάποια στιγμή να τραβήξει μία γραμμή ή να κάνει ένα κύκλο, μπορεί; Αν όχι, θα ήταν καλό να συζητήσετε με τον γιατρό μήπως υπάρχει κάποιο θέμα λεπτής κινητικότητας ας πούμε. Αν απλά δεν τον τραβά η ζωγραφική, κάθε παιδί έχει τις προτιμήσεις του φυσικά :)

3 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Μπορεί να κάνει κάτι άλλο εκτός από το να μουτζουρώνει; Δηλαδή αν του ζητήσεις κάποια στιγμή να τραβήξει μία γραμμή ή να κάνει ένα κύκλο, μπορεί; Αν όχι, θα ήταν καλό να συζητήσετε με τον γιατρό μήπως υπάρχει κάποιο θέμα λεπτής κινητικότητας ας πούμε. Αν απλά δεν τον τραβά η ζωγραφική, κάθε παιδί έχει τις προτιμήσεις του φυσικά :)

Κύκλο δε μπορεί ακόμα να κάνει αλλά είναι ακόμα αρχή πρόσφατα ξεκινήσαμε τη ζωγραφική .. το θέμα με τη λεπτή κινητικότητα δε το γνωρίζω θα το κοιτάξω όμως ..σε αυτό που έχουμε μείνει είναι ότι ίσως έχει κάποιο θέμα αισθητηριακής διαταραχής αλλά μας είπε η παιδίατρος ότι θα φανεί όταν ξεκινήσει σχολείο θα το συζητήσουμε βέβαια μαζί της ξανά σε λεγεσ μέρες που έχουμε εμβόλιο . !

6 ώρες πρίν, Mama_Anesti_ είπε:

Μάλλον δεν τον τραβάει ή ζωγραφική! Μήπως δεν του αρέσουν οι μαρκαδόροι? Μήπωςτου αρέσει το στυλό? Ή οι νερομπογιές ή κηρομπογιες? 

Νερομπογιές κ κηρομπιγιες δεν έχω πάρει ακόμα αλλά θα του πάρω κ από αυτούς βασικά μαρεσαν οι δαχτυλομπογιες που ειπώθηκαν παραπάνω ....!!!!

@xaroumenh mama και ο δικός μου είναι στην ίδια ηλικία. Δεν μπορώ να πω ότι αγαπάει ιδιαίτερα τη ζωγραφική, αλλά στον παιδικό σταθμό έκαναν "εργασίες" με δαχτυλομπογιές, στη συνέχεια με πινέλο και τέλος με ξυλομπογιές. Παρατήρησα από αυτά που μου έλεγε αλλά και όταν είδα τα "έργα" του, ότι του κίνησαν περισσότερο το ενδιαφέρον τα δύο πρώτα.

Με ξυλομπογιά, μολύβι κλπ κάνει μουντζούρες, ζωγραφίζει το κέντρο της εικόνας κυρίως και αν του ζητήσω κάνει κύκλο (λίγο μεγάλο και όχι με κλειστά όρια).

Κι εγώ δεν είμαι σίγουρη αν θα έπρεπε να είναι λίγο πιο εξοικειωμένα σε αυτή την ηλικία ή αν είναι απλά θέμα προτίμησης.

Πάντως δοκίμασε και με τους άλλους τρόπους.

Δοκίμασε επίσης και παιχνίδια προγραφής για να δείς την λεπτή κινητικότητά του

On 23/8/2018 at 11:11 ΠΜ, anath είπε:

@xaroumenh mama και ο δικός μου είναι στην ίδια ηλικία. Δεν μπορώ να πω ότι αγαπάει ιδιαίτερα τη ζωγραφική, αλλά στον παιδικό σταθμό έκαναν "εργασίες" με δαχτυλομπογιές, στη συνέχεια με πινέλο και τέλος με ξυλομπογιές. Παρατήρησα από αυτά που μου έλεγε αλλά και όταν είδα τα "έργα" του, ότι του κίνησαν περισσότερο το ενδιαφέρον τα δύο πρώτα.

Με ξυλομπογιά, μολύβι κλπ κάνει μουντζούρες, ζωγραφίζει το κέντρο της εικόνας κυρίως και αν του ζητήσω κάνει κύκλο (λίγο μεγάλο και όχι με κλειστά όρια).

Κι εγώ δεν είμαι σίγουρη αν θα έπρεπε να είναι λίγο πιο εξοικειωμένα σε αυτή την ηλικία ή αν είναι απλά θέμα προτίμησης.

Πάντως δοκίμασε και με τους άλλους τρόπους.

Δοκίμασε επίσης και παιχνίδια προγραφής για να δείς την λεπτή κινητικότητά του

Θα τα δοκιμάσω ..!!!! Ευχαριστώ πολύ ..!!!!

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...