Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ο θηλασμός μου

Recommended Posts

Μπαγιατεύει;;;;; :shock::shock::shock:

Καλά' date=' έχω ακούσει διάφορα κουφά, αλλά ότι μπαγιατεύει κιόλας, πρώτη φορά! Μη χειρότερα![/quote']

Κι όμως υπάρχουν και χειρότερα! κάποια μαμά μου είπε ότι το γάλα της με τις ζέστες του καλοκαιριού είχε ξινίσει!!! :shock:

:shock::shock::shock::shock::shock::shock:

bxBwp2.png EgDTp2.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 101
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Γεια σας. Είμαι καινούρια στο χώρο και πολύ τυχερή που σας βρήκα! Νομίζω θα είχα υποκύψει. Το τρομερό μου το είπε ο πρώτος γιατρός που είχα, όταν του είπα ότι έχω διαβάσει για το θηλασμό και είμαι υπερ. ότι δυστυχώς εγώ δεν έχω γάλα και ότι αυτές που γράφουν για το θηλασμό είναι μαίες που θα ήθελαν αλλά δεν κατάφεραν να γίνουν γιατροί και δεν έχουν καμία γνώση ή ιδιότητα να συμβουλεύουν. και έπειτα πήγε στην κουμπάρα μου τη φαρμακοποιό και της είπε ότι (εγώ η καημένη) έχω μεγάλο πρόβλημα θηλασμού και δε θα τα καταφέρω, αλλά κατα τ' άλλα έχω γερό παιδάκι ευτυχώς. Αν δεν είναι αυτό ψυχολογική βία τότε τι είναι; Παρεπιπτόντως ήταν ο γιατρός από την κλινική που γέννησα!!

αυτές που γράφουν για το θηλασμό είναι μαίες που θα ήθελαν αλλά δεν κατάφεραν να γίνουν γιατροί

Πραγματικά λυπάμαι που υπάρχουν επαγγελματίες που αντί να ασχοληθούν με τη δική τους ανεπάρκεια για την οποία θα έπρεπε να ντρέπονται, χρήζουν τον εαυτό τους ειδικό και προσπαθούν να οικειοποιηθούν έναν χώρο λες και είναι χωράφι που διεκδικούν...

εγώ δεν είμαι μαία και δεν θέλησα ποτέ να γίνω ούτε μαία ούτε γιατρός και ούτε καν δουλεύω ως σύμβουλος γαλουχίας παρά το ότι έχω επαγγελματικό πιστοποιητικό.

Η Άννα Πατσούρου που έχει γράψει το δίτομο "Θηλασμός, μια υπέροχη σχέση" δεν είναι μαία αλλά παιδίατρος και IBCLC εδώ και 11 χρόνια..

Η Γιούλα Μέξη στο νοσκομείο Αττικόν είναι νεογνολόγος και IBCLC εδώ και ένα χρόνο...

Η Αναστασία Καραθανάση είναι ειδικευόμενη παιδίατρος και IBCLC εδώ και ένα μήνα...

Οι προαναφερθείσες δεν έχουν πει ποτέ ότι για το θηλασμό είναι μόνο οι ίδιες αρμόδιες παρόλο που διαθέτουν την πιστοποίηση...

Oι συγγραφείς του Breastfeeding Answer Book της La Leche League Intrnational δεν είναι μαίες ούτε γιατροί, είναι La Leche League Leders και IBCLC και ποτέ δεν θεώρησαν ότι ο θηλασμός είναι μόνο δική τους αρμοδιότητα...

και δεν έχουν καμία γνώση ή ιδιότητα να συμβουλεύουν.

Στην Ελλάδα οι μαίες διδάσκονται για το θηλασμό ότι και οι παιδίατροι... δηλαδή τίποτα πρακτικό, μόνο τα πλεονεκτήματα του θηλασμού και κάτι για τη φυσιολογία.

Όσο αναρμόδια είναι η μαία άλλο τόσο αναρμόδιος είναι και ο παιδίατρος.

Ευτυχώς υπάρχουν λίγες μαίες και λίγοι παιδίατροι που ασχολούνται και καταφέρνουν να υποστηρίξουν τις μητέρες...

Μόνο οι IBCLCs έχουν επαγγελματκάπιστοποιημένες γνωσεις να υποστηρίξουν το θηλασμό. Το πιστοποιητικό αυτό είναι διεθνές και στη χώρα μας δεν υπάρχει καμία πιστοποίηση σχετική.

Πέρα από αυτό όμως ο καθένας μπορεί να το ψάξει και να αποκτήσει τις γνώσεις, απλά δεν θα έχει την πιστοποίση. Το να το ψάξει πλέον είναι πάρα πολύ εύκολο, το κάνει ο καθένας από το σπίτι του.... Αρκεί να μπει σε μια μηχανή αναζήτησης και να γραψει breastfeeding. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαθέτει δωρεάν ολόκληρα βιβλία που τα κατεβάζει ο καθένας με ένα κλικ...

Oι Leaders της La Leche είναι μητέρες που έχουν επίσης εκπαιδευτεί για να στηρίζουν το θηλασμό. Η εκπαίδευσή τους μπορεί να μην είναι τόσο εξειδικευμένη όσο των IBCLCs, αλλά σίγουρα είναι πολύ καλύτερη από του κάθε γιατρού και της κάθε μαίας στην Ελλάδα. Αυτές οι μητέρες προσφέρουν πολύ σημαντική στήριξη και ούτε αυτές θεώρησαν ότι ο θηλασμός είναι δικό τους χωράφι....

και έπειτα πήγε στην κουμπάρα μου τη φαρμακοποιό και της είπε ότι (εγώ η καημένη) έχω μεγάλο πρόβλημα θηλασμού και δε θα τα καταφέρω, αλλά κατα τ' άλλα έχω γερό παιδάκι ευτυχώς. Αν δεν είναι αυτό ψυχολογική βία τότε τι είναι;

Ψυχολογική βία; Πώς σου πέρασε από το μυαλό;;;;

Παρεπιπτόντως ήταν ο γιατρός από την κλινική που γέννησα!!

Οι γιατροί στις κλινικές εξυπηρετούν συγκεκριμένα και πολύ γνωστά συμφέροντα. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την πολιτική εναντίων του θηλασμού που εφαρμόζεται στις κλινικές... Δυστυχώς όλες τα ίδια ακούμε από τους γιατρούς των κλινικών...

Γιατί νομίζεις βρίσκομαι εδώ; Για να υπονομεύσω την πολιτική τους :wink:

Το ίδιο κάνουν και πολλές άλλες μαμάδες στο διαδίκτυο (και όχι μόνο!) και φαίνεται να τα καταφέρνουν!!! :)

Join the club!!! :)

Σήμερα ήμουν με δύο μανούλες, και οι δυο υπέρ του θηλασμού. Η μία με μεγάλα παιδιά τα οποία θήλασε-δεν ξέρω για πόσο καιρό- και η άλλη με ένα μωράκι 11 μηνών το οποίο θηλάζει μεν αλλά παράλληλα δίνει και σκόνη και τρώει και στερεές τροφές.

Αυτό που θέλω να πω είναι για την παραπληροφόρηση για την οποία λέμε συνέχεια, η μία μου έλεγε ότι έτσι κι αλλιώς μετά τους 6 μήνες το γάλα το μητρικό δεν προσφέρει τίποτα (γιατί έτσι της είπε ο γιατρός) και η άλλη ότι άκουσε πως τα αγοράκια δεν πρέπει να θηλάζουν πολύ καιρό γιατί μετά θα κολλήσουν στην μαμά, κοινώς μαμόθρευτα :?: ή σαν αυτό που λένε ότι θα έχουν πρόβλημα στην σεξουαλική τους ζωή... :roll::roll::roll:

Και στις 2 περιπτώσεις, βέβαια, ,το λάθος δεν ήταν των μητέρων, το μόνο τους σφάλμα ήταν ίσως ότι ήταν ευκολόπιστες, αλλά από την άλλη όταν σου τα λέει με βεβαιότητα ο "γιατρός" τι να κάνεις? Λες επιστήμονας είναι κάτι θα ξέρει περισσότερο...(λέμε τώρα)!

Ήρθες και έγινες το νόημα της ζωής μου...

Πάντως μήπως γενικά υπάρχει κάποια βελτίωση στο θέμα της παραπληροφόρησης και ανταποκρίνονται στις προσπάθειες του συνδέσμου θηλασμού ολοένα και περισσότερα άτομα...?

Μου έκανε εντύπωση ένα φυλλάδιο για τον θηλασμό που μου δώσαν στο Ιασώ...ενω ήμουν σίγουρη ότι αυτά που θα διάβαζα θα με έβγαζαν από τα ρούχα μου, και ενώ έχω επιστρατευσει όλες μου τις γνώσεις για να τους αντιμετωπίσω όταν χρειαστεί...το φυλλάδιο ήταν άψογο, και οι πηγές του ήταν από την Unisef, τον οδηγό της αμερικανικής παιδιατρικής Ακαδημίας και ένα βιβλίο "Συμβουλές για μητρικό θηλασμό" των Θ.Ζάχου και Ι.Σοφατζή.

Ελεγε ακριβώς αυτά που μας λες Αγλαία, θηλασμός απο τον ένα μαστο, αντιμετώπιση πετρώματος μαστίτιδας με συχνότερο θηλασμό, ότι 97 τοις εκατό των γυναικών έχουν επάρκεια σε γάλα κλπκλπ

Μου έκανε εντύπωση...και αν γυρίσει κανεις να μου πει ότι δεν έχω γάλα ή οτιδήποτε...θα τους παραπέμψω στο ίδιο τους το φυλλάδιο!!!!!!!!!!

eNeap2.pngNziDp2.png

Διαφημίσεις

Πάντως μήπως γενικά υπάρχει κάποια βελτίωση στο θέμα της παραπληροφόρησης και ανταποκρίνονται στις προσπάθειες του συνδέσμου θηλασμού ολοένα και περισσότερα άτομα...?

Νομίζω ότι η αλλαγή έγινε από τη βάση, δηλαδή από τις μητέρες. Ολοένα και περισσότερες μητέρες είναι πληροφορημένες. Ολοένα και περισσότερες μητέρες κατηγορούν τους νεογνολόγους των κλινικών για τις ανοησίες που λένε. Κάποιοι τα έχουν δει και γραμμένα στο διαδίκτυο με το όνομά τους... Μετά από τόσο κράξιμο άρχισαν να συμμαζεύονται...

Μου έκανε εντύπωση ένα φυλλάδιο για τον θηλασμό που μου δώσαν στο Ιασώ...ενω ήμουν σίγουρη ότι αυτά που θα διάβαζα θα με έβγαζαν από τα ρούχα μου, και ενώ έχω επιστρατευσει όλες μου τις γνώσεις για να τους αντιμετωπίσω όταν χρειαστεί...το φυλλάδιο ήταν άψογο, και οι πηγές του ήταν από την Unisef, τον οδηγό της αμερικανικής παιδιατρικής Ακαδημίας και ένα βιβλίο "Συμβουλές για μητρικό θηλασμό" των Θ.Ζάχου και Ι.Σοφατζή.

Στο Ιασώ υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν εδώ και χρόνια, έχουν αγοράσει και το Breastfeeding aswer book. Όμως η προσπάθεια δεν είναι συνολική και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο καθένας λέει ότι του κατεβαίνει... Ακόμη και αν κάποιος τα πει σωστά, χάνετε αν ο επόμενος τα πει λάθος.

Επίσης σημαντικό είναι το κατά πόσο μπορούν να αξιολογήσουν μία κατάσταση. Για παράδειγμα στη Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, στα θεωρητικά καλοί είναι, στο πρόγραμμα όμως που πηγαίνουν το μωρό στις μητέρες είναι απαράδεκτοι. Επίσης στις μισές περίπου μητέρες λένε ότι οι θηλές τους είναι ακατάλληλες για θηλασμό και δίνουν ψευδοθηλές...

Από τη θεωρία στην πράξη η απόσταση είναι πολύ μεγάλη...

θηλασμός απο τον ένα μαστο

Αυτό είναι καλή τακτική μόνο για τις μητέρες που έχουν υπερπαραγωγή, για τις μητέρες που έχουν κανονική παραγωγή είναι απαραίτητοι και οι δύο μαστοί, για τις μητέρες που έχουν κάπως χαμηλή παραγωγή είναι απαρέτητες πολλές εναλλαγές από μαστό σε μαστό σε κάθε γεύμα...

,

αντιμετώπιση πετρώματος μαστίτιδας με συχνότερο θηλασμό

Επιτέλους!!!

,

ότι 97 τοις εκατό των γυναικών έχουν επάρκεια σε γάλα κλπκλπ

Δηλαδή μόνο το 3% των μαμάδω φεύγει από το Ιασώ με συνταγή για γάλα;;;

Μου έκανε εντύπωση...και αν γυρίσει κανεις να μου πει ότι δεν έχω γάλα ή οτιδήποτε...θα τους παραπέμψω στο ίδιο τους το φυλλάδιο

Πρόσεξε την παγίδα...

Λυπαμαι για ορισμενα πραγματα που διαβαζω και οφειλω να απαντησω.

Καταρχην οι μαιες διδασκονται το θηλασμο οχι μονο θεωρητικα αλλα και πρακτικα.Αν καποια συναδελφος μαια μετα το πτυχιο δεν ενδιαφερεται να παρακολουθει συνεδρια ,να διαβαζει και να ενημερωνεται γενικοτερα αυτο ειναι δικο της προβλημα και δεν αντιπροσωπευει το συνολο.

Η πλειοψηφια των μαιων ειναι επαρκεστατα καταρτισμενη στο θεμα του Μητρικου Θηλασμου.Η μαια ειναι <εν γενει> συμβουλος θηλασμου και δε χρειαζεται περαιτερω πιστοποιηση.

Η μαια ειναι <εν γενει> συμβουλος θηλασμου και δε χρειαζεται περαιτερω πιστοποιηση.

Ένα χρόνο πριν γίνω IBCLC έγινα μητέρα και οι γνώσεις μου στο θηλασμό περιορίζονταν στις γνώσεις που έχει η πλειοψηφία των μητέρων πριν πάει να γεννήσει.

Στην κλινική που γέννησα δεν συνάντησα δύο μαίες με ίδιες απόψεις αν και είχαν κάποια κοινά:

1. συμβούλευαν για 2 και 2, 5 και 5 10 και 10 λεπτά θηλασμού σε κάθε μαστό ανάλογα με τη μέρα για να μην πληγωθεί η θηλή

2. ούτε μία μαία είρθε να δει από κοντά έστω και μία φορά αν το μωρό είναι σωστά τοποθετημένο στο μαστό

3. όταν γέννησα ήμουν σε δίκλινο γιατί δεν υπήρχε ελεύθερο μονόκλινο, 36 ώρες μετά τον τοκετό πήγα στο μονόκλινο και ζήτησα να μου φέρουν το μωρό στο δωμάτιο. Πριν τον τοκετό είχα είσκεφθεί την κλινική και η μαία που με ξενάγησε μου είπε ότι έχω δυνατότητα για rooming-in στο μονόκλινο. Η ίδια μαία (σύμπτωση!!!) μου είπε ότι αυτό είναι αντίθετο με την πολιτική της κλινικής

:shock::shock::shock::shock:

Φώναξα την προϊσταμένη του ορόφου στην οποία ομολογώ ότι δεν διεκδίκησα τα αυτονόητα αλλά την παρακάλεσα να πάρω το μωρό γιατί είχα 36 ώρες να κοιμηθώ και δεν άντεχα άλλο. Το επέτρεψε και το έστειλε με την μαία που μου το είχε αρνηθεί η οποία μου το άφησε λέγοντας θυμωμένα και με πολύ ύφος:

"Πάρτο και εσύ είσαι υπεύθυνη! εμάς να μη μας φωνάξεις!"

Της απάντησα ότι δικό μου είναι το μωρό, δική μου και η ευθύνη... :?

4. Το 3ο 24ωρο που το γάλα κόντευε να μου προκαλέσει σπάργωμα στο στήθος ζήτησα το θήλαστρο (μετά από συμβουλή παιδιάτρου ibclc) και η "καταρτισμένη" μαία που μου το έφερε μου είπε ότι δεν κάνει να αντλώ γιατί θα αυξήσω την παραγωγή. Δεν άντεξα και της έκανα τη χαζή ερώτηση: αν αυξάνεται τόσο εύκολα η παραγωγή γιατί δεν το εφαρμόζετε στις τόσες μητέρες που λέτε ότι δεν έχουν αρκετό γάλα και δίνεται συμπλήρωμα (και σε μένα έδιναν....)

Η μαία που πλήρωσα για να μου κάνει μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής όταν έφτασε στα του θηλασμού:

α. υποστήριξε ότι είναι μια χαρά το 4ωρο τάισμα που μαθαίνουν στην κλινική για να θηλάσει ένα μωρό.

β. υποστήριξε ότι το μωρό πρέπει να έχει από την αρχή το χώρο του και να κοιμάται στο δωμάτιό του μακριά από τη μαμά (οδηγία αντίθετη με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής).

γ. παρόλο που ήταν πολύ νωρίς, λίγες εβδομάδες πριν τον τοκετό, μου είπε να μη στεναχωριέμαι αν δεν έχω τελικά γάλα και τα γάλατα που κυκλοφορούν τώρα είναι πολύ καλά.

δ. όταν γέννησα επισκεύθηκε το μωρό όταν ήταν 10 περίπου ημερών και μου πρότεινε να βγάλω γάλα σε ένα μπωλ με το χέρι για να δω πόσο γάλα έχω και να είμαι σίγουρη ότι το μωρό τρέφεται ικανοποιητικά.

Ας πούμε ότι ήμουν άτυχη στην προσωπική μου εμπειρία και το δείγμα των μαιών που αντιμετώπισα είναι πραγματικά μικρό για να βγάλω ένα συμπέρασμα στατιστικά ασφαλές.

Πέρα όμως από αυτό στα 7 χρόνια που έχω υποστηρίξει περίπου χίλιες μητέρες έχω σχηματίσει άποψη. Οι μαίες που είναι σχετικές με το θηλασμό είναι μετρημένες στα δάχτυλα και αποτελούν την αξαίρεση στην κανόνα. Όλες ανεξαιρέτως απέκτησαν γνώσεις με δική τους προσωπική προσπάθεια και κάνουν έναν άνισο αγώνα για να διαδώσουν τις σωστές απόψεις.

Έχω παρακολουθήσει τα σεμινάρια περιποίησης βρέφους που κάνουν 3 ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη. Τα όσα ακούγονται είναι επιοικώς φρικτά! Είναι οδηγίες αποθηλασμού που τις δίνουν οι "ορθά" καταρτισμένες μαίες... :?

Έχω παρακολουθήσει όλες τις εκδηλώσεις που έχει κάνει ο σύλλογος μαιών θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια για το θηλασμό. Ακόμη και οι μαίες που υποτίθεται ότι ξέρανε γι αυτό και ετοίμαζαν τις εισηγήσεις, έκαναν τραγικά λάθη. Ήταν ολοφάνερο ότι δεν έχουν διαβάσει την επιστημονικά τεκμηριωμένη βιβλιογραφία. Το κακό είναι ότι αυτοί που παρακολουθούσαν δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα σωστά από τα λάθη. Δυστυχώς τα σωστά χάνονταν μέσα στις αντιφάσεις μεταξύ των διαφορετικώς εισηγήσεων...

Παρακολούθησα και το περυσινό Πανελλήνιο συνέδριο μαιών στην Πάτρα. Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι η μη παρακολούθηση συνεδρίων. Μακάρι να έλειπαν μόνο οι πολύ πρόσφατες γνώσεις που μπορεί να ανακοινωθούν σε ένα συνέδριο. Το πρόβλημα είναι ότι λείπουν πολύ βασικές γνώσεις από την εκπαίδευση των μαιών.

Το μαιευτήριο "Έλενα Βενιζέλου" στην Αθήνα διοργανώνει εδώ και χρόνια ένα σεμινάριο 40 ωρών για το θηλασμό. Τυχαίνει να ξέρω λεπτομερώς την ύλη του σεμιναρίου, είναι αρκετά καλό σε σχέση με την τραγική άγνοια που κυκλοφορεί. Δυστυχώς περιέχονται μερικά λάθη αλλά αυτά είναι πτέσματα. Μία μαία που έχει παρακολουθήσει το σεμινάριο μπορεί να υποστηρίξει το θηλασμό σε μια μητέρα που δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Δυστυχώς όμως στην ύλη του σεμιναρίου δεν περιλαμβάνονται πολλά ειδικά προβλήματα και το χειρότερο είναι ότι για κάποια προβλήματα προτείνονται λάθος λύσεις.

Έχω κάνει σεμινάρια σε μια μικρή ομάδα μαιών που δουλεύουνε χρόνια εδώ στη θεσσαλονίκη. Το ενδιαφέρον τους ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό αν σκεφθείς ότι όλες δουλεύανε και δεν θα είχανε καμία απολαβή από τις επιπλέον γνώσεις. Απλά θέλανε να υποστηρίξουν καλύτερα τις μητέρες στο νοσοκομείο που δουλεύανε. Μπορώ να βεβαιώσω ότι η ανεπάρκεια των γνώσεών τους δεν οφείλονταν ούτε στην αδιαφορία τους, ούτε στο ότι δεν παρακολουθούσαν συνέδρια ή στο ότι δεν ενημερώνονταν, οφείλονταν κυρίως στην έλλειψη βασικών γνώσεων και στο ότι πολλά από αυτά που ήξεραν ήταν λάθος γιατί τα διδάχθηκαν λάθος, γιατί τα άκουσαν λάθος από υποτιθέμενους ειδικούς στο θηλασμό...

Η πλειοψηφια των μαιων ειναι επαρκεστατα καταρτισμενη στο θεμα του Μητρικου Θηλασμου.

Η επάρκεια της κατάρτισης των μαιών φαίνεται από τα ποσοστά επιτυχούς θηλασμού στην Ελλάδα (και μη μου πεις ότι οι μητέρες δεν θέλουν να θηλάσουν...)...

Φαίνεται και στο πόσες αντιφατικές πληροφορίες μεταφέρουν στις μητέρες, μόνο εδώ μέσα να διαβάσεις θα σχηματίσεις άποψη.

Αυτή η πίστη στην επάρκεια των γνώσεων είναι η μεγάλη παγίδα. Για να ψάξεις και να μάθεις πρέπει πρώτα να παραδεχθείς ότι υπάρχουν και πράγματα που μπορεί να μην ξέρεις...

Εντελώς ενημερωτικά: το πιστοποιητικό IBCLC έχει διάρκεια μόνο 5 χρόνια, θεωρούν υποχρεωτικό να περνάμε από τη διαδικασία της επαναπιστοποίησης κάθε 5 χρόνια γιατί οι γνώσεις ξεχνιούνται και γιατί πολλά αλλάζουν όσο η επιστήμη εξελίσεται....

Επίσης, οι περισσότερες από τις χιλιάδες IBCLCs στον κόσμο είναι μαίες!!!! Σύμφωνα με τα λεγόμενά σου καμία από αυτές δεν θα έπρεπε να περάσει από πιστοποίηση και όμως οι περισσότερες επιμένουν και κάνουνε και επαναπιστοποίηση κάθε 5 χρόνια!!!

Μήπως οι μαίες ανά τον κόσμο δεν εκπαιδεύονται επαρκώς με εξαίρεση την Ελλάδα;;;

ή μήπως στην Ελλάδα οι μαίες αποφάσισαν όχι μόνο να μείνουν στην άγνοια αλλά και να κρατήσουν και τις συναδέλφους τους σε αυτή υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια που κάνουν κάποιες ελάχιστες για να βελτιωθούν τα πράγματα στο θηλασμό;;;;

Εμενα πάντως οι μαιες εκαναν οτι μπορουσαν και πραγματικα με βοηθησαν παρα πολυ... να αποθηλασω ευκολα και γρηγορα μιας κ δεν επιθυμουσα να θηλασω καθοτη μανιακη καπνιστρια..

Παρόλο που ηταν υπερ του θηλασμου κ ερχονταν και με ενοχλουσαν ολη την ωρα, προσπαθωντας να με πεισουν να θηλασω γιατι ειναι καλό για το μωρο (ενω εγω ειχα δηλωσει απο την αρχη οτι δεν επιθυμω να θηλασω ουτε μια φορα) μου συστησαν το κλασσικο 3λεπτο θηλασμο, και φυσικα με εφοδιασαν με γαλα γιατι σιγουρα το μωρο δεν χορταινει και πειναει..

Πάντως ηταν ολες υπερ του θηλασμου...

Α και κατι αλλο που θυμηθηκα.. γενικα ακομα η ιδεα του μακροχρονιου θηλασμου ειναι ετη φωτος μακρυα απο την ελληνιδα μανα..

Την Δευτερα πηγα στα γενεθλια του παιδιου μια συναδελφου, οπου ηταν εκει και αλλες τρεις βρεφονηπιαγωγοι με τα παιδακια τους.. Συζητουσαν για μια μητερα στον παιδικο "που ειναι πολυ υπερβολικη κ παραξενη... φαντασου, το παιδι ηταν 8 μηνων κ το θήλαζε ακομα.. για ονομα του θεου". Τους λεω, που βρισκετε την υπερβολη στο συγκεκριμενο θέμα ? Ξερετε οτι ο παγκοσμιος οργανισμος υγειας προτεινει να θηλαζουμε τα παιδια μας τουλαχιστον τα δυο πρωτα χρονια της ζωης τους?"

Απανταση καμια... hellooooo?????

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Διαφημίσεις

Εμενα πάντως οι μαιες εκαναν οτι μπορουσαν και πραγματικα με βοηθησαν παρα πολυ... να αποθηλασω ευκολα και γρηγορα μιας κ δεν επιθυμουσα να θηλασω καθοτη μανιακη καπνιστρια..

Η αμερικάνικη ακαδημία παιδιατρικής αναφέρει ρητά ότι το κάπνισμα δεν αποτελεί αντένδειξη για το θηλασμό....

Παρόλο που ηταν υπερ του θηλασμου κ ερχονταν και με ενοχλουσαν ολη την ωρα, προσπαθωντας να με πεισουν να θηλασω γιατι ειναι καλό για το μωρο (ενω εγω ειχα δηλωσει απο την αρχη οτι δεν επιθυμω να θηλασω ουτε μια φορα)

Υπερ του θηλασμού είναι όλες και όλοι!!! το θέμα είναι να μπορούν να στηρίξουν τη μητέρα που θέλει να θηλάσει, εκεί είναι που δεν τα καταφέρνουν....

μου συστησαν το κλασσικο 3λεπτο θηλασμο,

για να θηλάσεις ή για να αποθηλάσεις;

και φυσικα με εφοδιασαν με γαλα γιατι σιγουρα το μωρο δεν χορταινει και πειναει....Πάντως ηταν ολες υπερ του θηλασμου...

Αν ήταν κατά του θηλασμού τι χειρότερο θα μπορούσαν να κάνουν;

Α και κατι αλλο που θυμηθηκα.. γενικα ακομα η ιδεα του μακροχρονιου θηλασμου ειναι ετη φωτος μακρυα απο την ελληνιδα μανα..

Την Δευτερα πηγα στα γενεθλια του παιδιου μια συναδελφου, οπου ηταν εκει και αλλες τρεις βρεφονηπιαγωγοι με τα παιδακια τους.. Συζητουσαν για μια μητερα στον παιδικο "που ειναι πολυ υπερβολικη κ παραξενη... φαντασου, το παιδι ηταν 8 μηνων κ το θήλαζε ακομα.. για ονομα του θεου". Τους λεω, που βρισκετε την υπερβολη στο συγκεκριμενο θέμα ? Ξερετε οτι ο παγκοσμιος οργανισμος υγειας προτεινει να θηλαζουμε τα παιδια μας τουλαχιστον τα δυο πρωτα χρονια της ζωης τους?"

Απανταση καμια... hellooooo?????

:) Κάτι μου λέει ότι εσύ που επέλεξες να μην θηλάσεις, προσφέρεις στο θηλασμό περισσότερα απ΄όσα θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος... :wink:

Λυπαμαι για ορισμενα πραγματα που διαβαζω και οφειλω να απαντησω.

Καταρχην οι μαιες διδασκονται το θηλασμο οχι μονο θεωρητικα αλλα και πρακτικα.Αν καποια συναδελφος μαια μετα το πτυχιο δεν ενδιαφερεται να παρακολουθει συνεδρια ,να διαβαζει και να ενημερωνεται γενικοτερα αυτο ειναι δικο της προβλημα και δεν αντιπροσωπευει το συνολο.

Η πλειοψηφια των μαιων ειναι επαρκεστατα καταρτισμενη στο θεμα του Μητρικου Θηλασμου.Η μαια ειναι <εν γενει> συμβουλος θηλασμου και δε χρειαζεται περαιτερω πιστοποιηση.

Ήρα συγνώμη αλλά δεν αντέχω να μη μεταφέρω κάτι πολύ φρέσκο που μόλις δημοσιεύτηκε αλλού:

Σήμερα στην πισίνα μιλούσα με μια γυναίκα που είχε και αυτή ένα μωράκι 2 μήνες μεγαλύτερο από το δικό μας.

Εκεί που λέγαμε για τα μωρά, πότε γεννήθηκαν κτλ, μου λέει

-"Που γέννησες;"

-"Στο Ιασώ" απαντάω.

-"Ποιος είναι ο γιατρός σου;"

-"Ο Τάδε", λέω.

"Mάλιστα ωραία.. ξέρεις, εγώ είμαι μαία στο Ιασώ".

-"Α", της λέω, "πολύ ωραία".

Συνεχίσουμε να μιλάμε.. μού λέει

-"Kαλέ, μεγαλόσωμη για την ηλικία της (η κόρη μου), πόσο καιρό της δίνεις στερεές;"

Της λέω ότι θήλαζα αποκλειστικά 6 μήνες και μετά ξεκίνησα στερεές συμπληρωμαικά με το θηλασμό.

Η κοπέλα γούρλωσε τα μάτια και μου λέει "καλά, ακόμα θηλάζεις;;" με την ίδια έκπληξη που θα με ρώταγε "καλά, πήγες στο φεγγάρι;;"

-"Φυσικά" της λέω.

-"Δηλαδή έχεις ακόμα γάλα;"

"Ναι, βέβαια" της λέω "γιατί να μην έχω;"

"Ξέρω εγώ, σπάνια να θηλάζουν τόσο πολύ, συνήθως μετά από λίγο το γάλα σταματάει.

Εγώ ας πούμε, θήλασα για ενα μήνα, μετά μου κόπηκε".

Εσὐ είσαι υλικό για το ανθολόγιο πηγα να της πω αλλά δεν το είπα, παρά της είπα

-"μήπως δίνατε και ξένο, γι αυτό σιγά σιγά μειώθηκε;"

-"Ε μα φυσικά! Και πάλι καλά γιατί όντως μετά από λίγο καιρό μου κόπηκε!".

Αυτά τα ωραία ακούς από κάποιες μαίες.

Και το θέμα είναι ότι νόμιζα ότι είχα πέσει στη περίπτωση τότε που γέννησα στο Ιασώ

και μου έλεγαν ότι τώρα που έμαθε μπιμπερό δεν θα θηλάσει ποτέ.

Αγνοια μαιών;

Βρήκα και αυτό βέβαια που λύνει αρκετές απορίες:

http://www.iatrotek.org/ioArt.asp?id=17906

Παραθέτω αυτό μόνο:

Η πλειοψηφία (73,6%) των μαιών υποστήριζε ότι οι λεχωίδες δεν ήταν ενημερωμένες για το μητρικό θηλασμό.

theusa_wall.gif

Κατάλληλοι για την παροχή της ενημέρωσης θεωρήθηκαν, κυρίως, οι μαίες, οι μαιευτήρες και οι παιδίατροι.

24.gif

Αγλαια πριν ακομη δω την απαντηση σου ειχα υποθεσει τα εξης.Ειτε οτι δεν ειχες μαια κατα τη διαρκεια της κυησης του τοκετου και της λοχειας σου ειτε οτι η μαια που ειχες δυστυχως δεν ηταν επαρκης.Μου απαντησες πριν προλαβω να σου θεσω το διλημμα μου!

Επειδη εχω διαβασει εδω ολα τα θεματα σχετικα με το θηλασμο βλεπω στο υφος σου ενα θυμο και λυπαμαι αν καποιος σε ταλαιπωρησε στη λοχεια σου χωρις λογο.

Σαφως οι μαιες αν δεν ενδιαφερομαστε μενουμε πισω σε γνωση και θα συμφωνησω μαζι σου.Κι εγω πριν απο 8 χρονια περιπου (για να σου θεσω παραδειγμα) απαντουσα σε γυναικες που με ρωτουσαν για τη διατροφη οτι δεν πρεπει να τρωνε σκορδο και κρεμμυδι γιατι μπορει να προκαλεσουν προβληματα.

Συνοπτικα επισης θα πω οτι η μαια στα μαιευτηρια παρεμποδιζεται συστηματικα να στηριξει τη λεχωνα που επιθυμει να θηλασει.Τα τελευταια 6 χρονια εργαζομαι σε ιδιωτικο μαιευτηριο.Μου εχουν κανει 4 αναφορες.Οι 2 πρωτες επειδη ειπα σε πελατισσα μεγαλογιατρου οτι δεν πρεπει να βαζει οινοπνευμα στις θηλες της αντιθετα με αυτο που ειχε πει ο γιατρος.Η επομενη αναφορα γιατι σε απογευματινη μου επισκεψη στα δωματια λεχωιδων συνεστησα να πεταξουν τα ρολογια την ωρα που θηλαζουν.Η τελευταια γιατι ειπα σε λεχωνα να μην πλενει το στηθος της πανω απο 1-2 φορες το 24ωρο(αυτο ηταν παραπονο της πεθερας της γυναικας :shock: ).

Για τα παραπανω δεν ειχα περαιτερω προβληματα απο τη διευθυνση λογω <εντιμου βιου> :wink: . :D Απλα εγινε σαφες να μην αλλαζονται οι οδηγιες των γιατρων.

Κλεινοντας θα επιμεινω στην αρχικη μου πεποιθηση οτι δηλαδη η μαια ειναι το πλεον καταρτισμενο ατομο για να στηριξει μια θηλαζουσα η μη θηλαζουσα μητερα.Απλα χρειαζεται υπομονη,απλοτητα,οχι υπερμετρος ενθουσιασμος,σεβασμος και ταπεινοτητα σε αυτο το μεγαλειο που ονομαζεται θηλασμος.

Να προσθέσω και εγώ πως αν περίμενα από τις μαίες του μαιευτηρίου που γέννησα συμβουλές περί θηλασμού, δεν υπήρχε περίπτωση να τα είχα καταφέρει με το θηλασμό... και δε με ενδιαφέρει αν το έκαναν από άγνοια ή επειδή κάποιος τους "υποχρεωνε" να το κάνουν, το αποτέλεσμα ήταν πως δε με στήριξαν... καταρχήν κάθε μία έλεγε τα δικά της (10 λεπτά στο στήθος, 5 λεπτά στο στήθος, τι... ακόμα τον έχεις στο στήθος, δε φτάνει το γάλα σου το παιδί ειναι μεγάλο δε χορταίνει, γέννησες με καισαρική άρα θέλει συμπλήρωμα κτλ κτλ....) και η μπουρδολογία (συγγνώμη για την έκφραση) πήγε σύννεφο. Στην ψυχολογική κατάσταση που ήμουν τότε, πήγαινα να τρελλαθώ με τα τόσα που άκουγα! :oops: Τελικά ακολούθησα το ένστικτό μου και τα όσα από πρίν γνώριζα περί θηλασμού και δεν το μετάνοιωσα... αλλά με λύπη μου έβλεπα άλλες κοπέλες στο δωμάτιο να πελαγώνουν και να "οδηγούνται" σε "λάθος" δρόμο, διαφορετικό από αυτόν που στην αρχή δήλωναν πως ήθελαν να ακολουθήσουν...

ΗΡΑ,

καταλαβαίνω τη θέση σου και το πως προσπαθείς να αποδώσεις τα «του καίσαρος τω καίσαρι» για το επάγγελμα σου... Στη θέση σου θα μου προκαλούσε και μένα κάποιον εκνευρισμό, κάποιος που δεν είναι μαία να κρίνει έτσι αυθαίρετα το σώμα των μαιών...

Απο την άλλη όμως, όντας μητέρα και έχοντας ένα κύκλο από 7 νέες μητέρες (κάτω του έτους τα μωρά τους) και διαβάζοντας και όλα όσα παραθέτουν τα μέλη του φόρουμ, να πω και εγώ ότι δυστυχώς οι αντιπρόσωποι του επαγγέλματος που αντιμετωπίσαμε η πλειοψηφία, δεν είναι όπως λες, δηλ. δεν είναι άρτια καταρτισμένες για να υποστηρίξουν το θηλασμό, αν μη τι άλλο. Πιθανότατα να ισχύει και αυτό που παραθέτεις, το ότι τους ασκείται πίεση από τα ιδρύματα στα οποία δουλεύουν και δεν τις αφήνουν να υποστηρίξουν τις μητέρες με τον τρόπο που μπορούν, επίσης ενδέχεται να έχουν κουραστεί από αυτή την πάλη "αντίθεση προς τις οδηγίες του μαιευτηρίου/ προσωπική βούληση να βοηθήσουν πραγματικά" και να έχουν παραιτηθεί....άλλες, όντως δεν ενδιαφέρονται για το θηλασμό γιατί ίσως οι ίδιες ως μητέρες να μην τον επέλεγαν και να θεωρούν την δική τους επιλογή την πιο σωστή.....αλλές αυτό....άλλες το άλλο....

Καταλαβαίνω πως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο! Άνθρωποι είμαστε και όλα αυτά είναι ανθρώπινα...

Από την άλλη όμως δεν μπορείς να ακυρώνεις το παράπονο μίας μεγάλης κοινότητας μητέρων που θεωρούν ότι δεν είχαν επαρκή υποστήριξη από τις μαίες τους και να λες ότι όλες πέσαμε στην περίπτωση!

Ίσως , επειδή εσύ είσαι πραγματικά ευσυνείδητη μαία και άνθρωπος, δεν πιστεύεις ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα και δεν μπορείς να χωνέψεις το γεγονός ότι οι πλειοψηφία των μαιών που αντιμετωπίσαμε (αυτή εδώ η ομάδα τουλάχιστον) έδιναν λανθασμένες συμβουλές και δεν μας υποστήριξαν - απο άγνοια ή με δόλο ...

Συμμερίζομαι την Αγλαΐα που βγάζει μία αγανάκτηση προς αυτές τις μαίες - γιατί υπονομεύουν κάτι τόσο σημαντικό όσο ο θηλασμός... στην τελική αν δεν τους ενδιαφέρει τόσο ζεστά ο θηλασμός, κατά την άποψή μου, υπάρχει πάντα η σιωπή! Μην συμβουλέψεις, και παρέπεμψε αλλού! Πιο ειλικρινές θα ήταν…

Τέλος πάντων, αυτό που θέλω να πω είναι ότι σεβόμαστε το επάγγελμα/λειτούργημα σας και τον κόπο που έχετε κάνει για να τα καταφέρετε να λέγεστε μαίες, από την άλλη ως μητέρα και πρώην λεχώνα όμως έχω να πω ότι ανήκω και εγώ στην ομάδα των μητέρων που δεν βρήκαν υποστήριξη στην προσπάθειά να θηλάσουν το παιδί τους. Και αυτό που πραγματικά θέλω να σου επισημάνω είναι ότι «ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ». Μπορεί να φταίει η εκπαίδεση σας, οι γιατροί, το περιβάλλον , οτιδήποτε, αλλά ένα μεγάλο δείγμα μαιών – για να μην πω η πλειοψηφία και κατηγορηθώ για γενίκευση – ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ τη μητέρα που θηλάζει ή ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να την υποστηρίξει…

Εύχομαι περισσότερες μαίες να είχαν το δικό σου πνεύμα, γιατί φαίνεται ότι ενδιαφέρεσαι , εξ ου και σε θίγει αυτή η πραγματικότητα… Αν όλες σου έμοιαζαν λιγάκι, ίσως να γινόταν ουσιαστικότερη δουλειά. :wink:

ΜΦΧ,

Διαφημίσεις

Θα ήθελα κι εγώ να παραθέσω την εμπειρία μου, που αν και γέννησα στο Έλενα που είναι φιλικό προς τα βρέφη και υποστηρίζεται ο θηλασμός, στην ενημέρωση που γίνεται στις λεχώνες για τον θηλασμό από μαία που ήταν ειδική στο θέμα, μια μητέρα που είχε γεννήσει το δεύτερο παιδάκι της είπε πως αισθανόταν άσχημα γιατί είχε θηλάσει το πρώτο της παιδί 17 μήνες επειδή ήταν αγόρι και του είχε αδυναμία και τώρα στο κορίτσι θα θηλάσει λιγότερο και η μαία την κοίταξε με γουρλωμένα μάτια (για το ότι είχε θηλάσει τόσο πολύ) και είπε πως 1 χρόνος θηλασμού είναι υπεραρκετός, μετά δεν ωφελεί να θηλάζεις γιατί και το γάλα δεν έχει πια καμμιά ουσία! :shock::shock:

Επίσης, καμμιά μαία δεν ήρθε στο δωμάτιο να μας δείξει πώς να θηλάζουμε, η διπλανή μου φώναζε συνεχώς να έρθει μια μαία να της δείξει, οι μαίες λέγανε πως περιμένετε θα έρθουν αργότερα ειδικές μαίες πάνω στο θέμα του θηλασμού από την Ψυχοπροφυλακτική και θα σας δείξουν, όσο είδατε εσείς άλλο τόσο είδαμε κι εμείς, η μόνη ενημέρωση έγινε μια μέρα προτού φύγω (αυτή που αναφέρω παραπάνω) την ώρα περνούσαν οι παιδίατροι από τα δωμάτια (μέσα στο άγχος δηλαδή) και ενημέρωση μιας ώρας μαζί με το πως φροντίζουμε το νεογέννητο. Τόσο καλά!

Επίσης, γειτόνισσά μου είναι μαία στο Αλεξάνδρα και όταν με είδε μόλις είχα έρθει στο σπίτι από το μαιευτήριο, μου είπε "Μπράβο, θηλάζεις; έχεις γάλα;" και μετά από 1 μήνα που μας ξαναείδε μου είπε "ακόμη θηλάζεις; έχεις γάλα;" :shock:

Στην κλινική οπου γέννησα υπηρχαν ελάχιστες μαίες, ενώ οι υπόλοιπες ήταν νοσοκόμες? (για κάποιες από αυτές αυτες αμφιβάλλω αν τελείωσαν ακόμα και καποιο ΙΕΚ νοσηλευτικής). Η διαφορα οσον αφορά τις συμβουλες τους για το θηλασμό ηταν τεράστια. Καποιες "νοσοκόμες" δεν ειχαν ιδεα για το θηλασμό. Απορώ πως μία τοσο μεγαλη κλινική δεν εχει απαιτησεις από το νοσηλευτικό προσωπικό της να εχει καποιες βασικές γνωσεις για το θηλασμό (και εδω δεν αναφερομαι σε ειδικές περιπτώσεις προβλήματα, γιατί με αυτά είναι αρμοδιότητα των γυναικολογων, των συμβουλων θηλασμου κλπ).

Καλησπερα,

να παραθεσω κ γω την εμπειρια μου οσον αφορα τον θηλασμο...

Γεννησα τον Αυγουστο με καισαρικη,πριν γεννησω εμπαινα καθε μερα στο forum αλλα το μονο που με ενδιεφερε ηταν τα θεματα πανω στην εγκυμοσυνη δεν ειχα ασχοληθει ποτε με τον θηλασμο και ουτε ειχα ενημερωθει.

Πιστευα οτι επειδη εχω μικρο στηθος δεν θα εχω γαλα,λαθος μου...

Γεννησα στην Γενικη Κλινικη της Θεσσαλονικης,μια ωρα μετα τον τοκετο μου εφεραν το μωρο να το βαλω στο στηθος.Εχω μικρες θηλες κ το μωρο δεν τις επιανε και επειδη ειχα κανει καισαρικη μου ειπαν οτι την επομενη μερα που θα ημουν καλυτερα θα προσπαθουσαμε περισσοτερο.

Την επομενη μερα ειχε ηδη πετρωσει το στηθος μου,βεβαια με τη βοηθεια της γιατρου μου και τον κοριτσιων της κλινικης ολα πηγαν καλα και κατεβηκε το γαλα μου.Ερχοταν οποτε τις φωναζα και με βοηθουσαν με το μωρο στο να το βαλω στο στηθος.

Το μωρο μου ειναι τωρα 3,5 μηνων και το θηλαζω αποκλειστικα και ειμαι πολυ ικανοποιημενη με τον εαυτο μου!!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!

B8xkp2.png 4MTZp2.png

Δυστυχώς Ήρα μου και η δική μου εμπειρία από τις μαίες δεν είναι η καλύτερη. Γέννησα σε δημόσιο νοσοκομείο, επαρχία αν αυτό παίζει ρόλο. Οι 4 στις 5 μαίες ήταν αδιάφορες σε όλα! Είχαν ένα ύφος αφ' υψηλού λες και κάναν κι εγώ δεν ξέρω τι...Μέχρι υποτιμητικό, και λυπάμαι πολύ που το λέω και πιο πολύ που το έζησα. Μόνο μια κοπέλα ήταν πολύ εξυπηρετική και γενικά γλυκός άνθρωπος, ενδιαφερόταν πραγματικά αλλά προφανώς δεν είχε τις γνωσεις. Μας έλεγε να θηλάζουμε για 10 λεπτά στο κάθε στήθος κλπ.

Ήρθες και έγινες το νόημα της ζωής μου...

Επειδη εχω διαβασει εδω ολα τα θεματα σχετικα με το θηλασμο βλεπω στο υφος σου ενα θυμο και λυπαμαι αν καποιος σε ταλαιπωρησε στη λοχεια σου χωρις λογο.

Αν ήμουν θυμωμένη όπως λες, δεν θα έκανα αφιλοκερδώς τα σεμινάρια στις μαίες. Απλά ξέρω πολύ καλά τη νοοτροπία του κλάδου.... Είναι πολύ λυπηρό να βλέπω κάποιες μαίες να προσπαθούν με αυταπάρνηση και να αφιερώνουν ώρες πέρα από τη δουλειά τους και τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και τα περισσότερα εμπόδια να τα βρίσκουν από συναδέλφους που τις υπονομεύουν...

Δυστυχώς ξέρω τα πράγματα από μέσα, από το σύλλογο... Ξέρω πόσο υπονομεύονται οι προσπάθειες της -δυστυχώς- μειοψηφίας.

Είμαι σίγουρη ότι αν ο σύλλογος μαιών είχε συνοχή και σταθερότητα στις απόψεις δεν θα μπορούσαν να σας καπελώνουν τόσο εύκολα οι γιατροί. Η έλλειψη συνοχής και κοινής άποψης είναι που σας δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα.

Να σημειώσω ότι μια από τις καλύτερές μου φίλες με την οποία ξεκινήσαμε την ίδρυση του συλλόγου των IBCLCs είναι μαία...

Σαφως οι μαιες αν δεν ενδιαφερομαστε μενουμε πισω σε γνωση και θα συμφωνησω μαζι σου.Κι εγω πριν απο 8 χρονια περιπου (για να σου θεσω παραδειγμα) απαντουσα σε γυναικες που με ρωτουσαν για τη διατροφη οτι δεν πρεπει να τρωνε σκορδο και κρεμμυδι γιατι μπορει να προκαλεσουν προβληματα.

Δεν υπάρχει λόγος να ενδιαφέρεστε όλες για όλα. Όσες δεν επιθυμουν να ασχοληθούν με το θηλασμό ας το πούνε και ας παραπέμπουνε σε συναδέλφισές τους που το κάνουν με χαρά.

Κλεινοντας θα επιμεινω στην αρχικη μου πεποιθηση οτι δηλαδη η μαια ειναι το πλεον καταρτισμενο ατομο για να στηριξει μια θηλαζουσα η μη θηλαζουσα μητερα.

Οι μαίες είναι οι πρώτες που έρχονται σε επαφή με τη μητέρα και το νεογέννητο και θα έπρεπε να είναι καλύτερα καταρτισμένες από τον καθένα στο θέμα του θηλασμού. Αυτό το πιστεύω ακράδαντα γιατί αυτό δείχνει η παγκόσμια πρακτική. Στην Αυστραλία όλες οι μαίες που είναι στο νεογνολογικό είναι υποχρεωμένες να είναι και IBCLC. Η Αυστραλία είναι μία από τις χώρες που έχουν εθνική πολιτική για το θηλασμό.

Ακόμη και στη Σουηδία που όλα τα νοσοκομεία είναι φιλικά στα βρέφη και όλο το προσωπικό όλων των βαθμίδων κάνει τα σεμινάρια για το θηλασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ακόμη κι εκεί έχουν συμβούλους γαλουχίας. Γιατί άραγε;

Απλά στη Σουηδία που τόσο οι μαίες όσο και οι γιατροί είναι καταρτισμένοι, χρειάζονται πολύ λίγες σύμβουλοι μόνο για ειδικά προβλήματα. Αντίθετα όπου το προσωπικό δεν είναι καταρτισμένο χρειάζονται περισσότεροι σύμβουλοι γιατί καλούνται να προτείνουν λύσεις και για τα πιο απλά θέματα που προκύπτουν.

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εθνική πολιτική για το θηλασμό. Η εκπαίδευση των μαιών είναι ανεπαρκέστατη στο θέμα θηλασμός (για τα υπόλοιπα δεν γνωρίζω). Είναι απαράδεκτο να παίρνει πτυχίο μία μαία και να μη γνωρίζει ούτε τα βασικά για το θηλασμό. Η ύλη του θηλασμού είναι όσο ένα μεσαίο εξαμηνιαίο μάθημα της ιατρικής, δεν είναι τόσο φοβερή. Κι όμως δεν φτάνει μέχρι τις σχολές σας γιατί κάποιοι φροντίζουν συστηματικά γι αυτό.

Μακάρι να γνωρίζατε όσα έπρεπε να γνωρίζετε, αν πράγματι συνέβαινε αυτό δεν θα υπήρχε πουθενά σύμβουλος γαλουχίας γιατί απλά θα ήταν άχρηστη!!!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει την αναγκαιότητα των συμβούλων και όταν ένα νοσοκομείο μπαίνει στη διαδικασία να χαρακτηρισθεί φιλικό στο βρέφος, ο Π.Ο.Υ. ζητά να συνεργαστεί με το σύμβουλο γαλουχίας του νοσοκομείου αν υπάρχει...

Στην Ελλάδα μέχρι τώρα κανένα νοσοκομείο δεν έχει πάρει το χαρακτηρισμό.

Στο Έλενα τόσα χρόνια (περίπου μια δεκαετία) προσπαθούν και δεν έχουν καταφέρει να πάρουν το χαρακτηρισμό... Αν είχαν καταρτισμένες μαίες σίγουρα θα το είχαν καταφέρει.

Τώρα έχει μπει στη διαδικασία το Αττικόν όπου είναι νεογνολόγος η Γιούλα Μέξη που είναι και IBCLC. Η γιατρός διοργανώνει σεμινάρια για το θηλασμό. Πέρυσι πήγα στα περισσότερα. Σταθερά δεν εμφανίστηκαν σε καμία συνάντηση περισσότερες από τρεις μαίες και ήταν πάντα οι ίδιες. Οι υπόλοιπες μάλλον θεωρούσαν ότι τα ξέρουν όλα...

Και όμως η γιατρός τα διοργάνωσε ειδικά για τις μαίες γιατί τις ξέρει καλά και ξέρει και το επίπεδο των γνώσεών τους...

Όσο οι μαίες επιμένουν ότι η κατάρτισή τους είναι επαρκής, το μόνο που θα κάνουν είναι να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν...

Αν πραγματικά θέλετε να έχετε τον τίτλο των πιο καταρτισμένων στο θηλασμό θα πρέπει να το κατακτήσετε με την καθημερινή πρακτική.

Έγινα σύμβουλος γαλουχίας μόνο για να θηλάσω το παιδί μου. Δεν έχω ασκήσει ούτε πρόκειται να ασκήσω ποτέ το επάγγελμα. Αν υπήρχαν πραγματικά καταρτισμένες μαίες δεν θα είχα κανένα λόγο να μπω σε τόσο κόπο, να ξενυχτήσω διαβάζοντας τόσες χιλιάδες σελίδες για να βγάλω μία άκρη...

Δυστυχώς κι εγώ δε μπορώ να πω ότι οι μαίες του Ιασώ με βοήθησαν.Ειδικά την πρώτη φορά που ήμουνα και απροετοίμαστη τα είδα όλα.Ευτυχώς που η μαία μου είναι πολύ έμπειρη και με βοήθησε όσο μπορούσε αλλά προφανώς δεν ήταν εκεί όλες τις ώρες. Πρώτα απ΄ όλα ενώ γέννησα στις 2 τα ξημερώματα μου έφεραν το μωρό στις 9 το πρωί και μάλιστα η κοπέλα που το έφερε, μόλις με είδε να ετοιμάζομαι αμέσως να βάλω το μωρό να θηλάσει μου είπε να το αφήσω να κλάψει πρώτα και μετά.Γενικά όποια και να ρωτούσες κάτι διαφορετικό θα άκουγες και οι περισσότερες καθώς και ο παιδίατρος μας έλεγαν πως πρέπει να θηλάζουμε για τόσα λεπτα από το κάθε στήθος και φυσικά πήραμε και τη συνταγή μας για συμπλήρωμα με τη συμβουλή ότι αν το μωρό κλαίει θα πεινάει και θα πρέπει να του δώσουμε λίγο συμπλήρωμα :?

Βέβαια πριν από 3 χρόνια που γέννησα το πρώτο μου παιδί νομίζω ότι τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα οπότε ίσως γίνονται μικρά βήματα βελτίωσης, ώστε οι γυνάικες να μην ταλαιπωρούνται και κυρίως να παίρνουν αποφάσεις κατόπιν σωστής ενημέρωσης και όχι κατοπιν παραπληροφόρησης.

Εχω μια απορία εδώ και καιρό και θέλω τη γνώμη σας.

Πολλές από εσάς και κυρίως η Αγλαϊα, γνωρίζετε ότι ταλαιπωρήθηκα και ταλαιπωρούμαι ακόμη πολύ για να καταφέρω να δώσω στο μωρό μου το δικό μου γάλα.

Η απορία μου είναι η εξής:

Οταν πήγα στην κλινική να γεννήσω, δεν είχα ζητήσει αποκλειστικό θηλασμό, οπότε μου φέρνανε το μωρό 3 φορές την ημέρα και σίγουρα χορτάτο - έκανα προσπάθειες να το ξυπνήσω και μια φορά του βγήκε και γάλα από το στόμα (από το προηγούμενο τάισμα μου είχανε πει : ).

Ττην τρίτη ημέρα που πρήστηκε το στήθος μου πολύ και πονούσα, οι μαίες μου έλεγαν να φοράω σφιχτό στηθόδεσμο. Εγώ είχα διαβάσει το βιβλίο της κας Πατσούρου σχετικά με το θηλασμό και έλεγε άλλα (πολύ θηλασμό, καθόλου σφίξιμο στο στήθος).

Οταν τόλμησα να πω ότι κάπου διάβασα ακριβώς το αντίθετο, μου είπαν επί λέξη "εμπιστεύσου μας" :!::!:

Ανίδεη εγώ από θηλασμό, τις εμπιστεύτηκα. Και πράγματι, μέχρι να βγω από την κλινική, σταμάτησα να πονάω και το στήθος μου ξεπρήστηκε.

Και ρωτώ:

Είναι σύμπτωση πως δεν είχα κατόπιν αρκετό γάλα για να ταίσω το μωρό μου :?:

Εχω μια απορία εδώ και καιρό και θέλω τη γνώμη σας.

Πολλές από εσάς και κυρίως η Αγλαϊα, γνωρίζετε ότι ταλαιπωρήθηκα και ταλαιπωρούμαι ακόμη πολύ για να καταφέρω να δώσω στο μωρό μου το δικό μου γάλα.

Η απορία μου είναι η εξής:

Οταν πήγα στην κλινική να γεννήσω, δεν είχα ζητήσει αποκλειστικό θηλασμό, οπότε μου φέρνανε το μωρό 3 φορές την ημέρα και σίγουρα χορτάτο - έκανα προσπάθειες να το ξυπνήσω και μια φορά του βγήκε και γάλα από το στόμα (από το προηγούμενο τάισμα μου είχανε πει : ).

Ττην τρίτη ημέρα που πρήστηκε το στήθος μου πολύ και πονούσα, οι μαίες μου έλεγαν να φοράω σφιχτό στηθόδεσμο. Εγώ είχα διαβάσει το βιβλίο της κας Πατσούρου σχετικά με το θηλασμό και έλεγε άλλα (πολύ θηλασμό, καθόλου σφίξιμο στο στήθος).

Οταν τόλμησα να πω ότι κάπου διάβασα ακριβώς το αντίθετο, μου είπαν επί λέξη "εμπιστεύσου μας" :!::!:

Ανίδεη εγώ από θηλασμό, τις εμπιστεύτηκα. Και πράγματι, μέχρι να βγω από την κλινική, σταμάτησα να πονάω και το στήθος μου ξεπρήστηκε.

Και ρωτώ:

Είναι σύμπτωση πως δεν είχα κατόπιν αρκετό γάλα για να ταίσω το μωρό μου :?:

δεν είναι καθόλου σύμπτωση, το σφιχτό στηθόδεσμο το συστήνουν στον γρήγορο αποθηλασμό για να περιοριστεί η παραγωγή του γάλακτος... :?

Βέβαια η έλλειψη συχνού θηλασμού είναι ακόμη ένας παράγοντας που όχι μόνο μειώνει το γάλα αλλά τις πρώτες ημέρες εμποδίζει την έναρξη της γαλουχίας και την επάρκειά της.

Μόλις επικοινώνησα με μία μητέρα που γεννησε πρόωρα (32η εβδομάδα κύησης) στο Έλενα.

Υπενθυμίζω ότι οι μαίες στο Έλενα έχουν παρακολουθήσει όλες το σεμινάριο των 40 ωρών για το θηλασμό που διοργανώνει το ίδιο το νοσοκομείο. Επίσης στην κλινική έχουν κοινή αντιμετώπιση και κάποια πρωτόκολλα για τα οποία είναι ενήμερες όλες οι μαίες και με βάση αυτά υποστηρίζουν τις μητέρες στο θηλασμό.

Οι συμβουλές που έδωσαν στη μητέρα για διατήρηση της γαλουχίας είναι:

5 αντλήσεις το 24ωρο

με χειροκίνητο θήλαστρο.

Το βράδυ δεν χρειάζεται να αντλεί, να ξεκουράζεται.

Το γάλα της δεν θα είναι ποτέ αρκετό γιατί με το παιδί είναι αλλιώς.

Η μητέρα μου τηλεφώνησε γιατί το γάλα της φυσικά δεν ήταν αρκετό. Της έδωσα τις σωστές οδηγίες που είναι :

8-10 αντλήσεις το 24ωρο για τουλάχιστον 10 λεπτά από τον κάθε μαστό

με νοσοκομειακό θήλαστρο (όλες οι μελέτες καταλήγουν στο ότι μόνο αυτά τα θήλαστρα είναι κατάλληλα για διατήρηση της γαλουχίας όταν το μωρό δεν βρίσκεται μαζί με τη μαμά)

η μία άντληση να είναι μεταξύ 12 και 6 το πρωί, και ποτέ να μη μένει διάστημα 6 ωρών μεταξύ δύο διαδοχικών αντλήσεων (επίσης από μελέτες έχει φανεί ότι όταν δεν υπάρχει νυχτερινή άντληση είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η γαλουχία ή να αυξηθεί επαρκώς το γάλα).

Τα συμπεράσματα δικά σας...

\Κλεινοντας θα επιμεινω στην αρχικη μου πεποιθηση οτι δηλαδη η μαια ειναι το πλεον καταρτισμενο ατομο για να στηριξει μια θηλαζουσα η μη θηλαζουσα μητερα.Απλα χρειαζεται υπομονη,απλοτητα,οχι υπερμετρος ενθουσιασμος,σεβασμος και ταπεινοτητα σε αυτο το μεγαλειο που ονομαζεται θηλασμος.

Ήρα, όλες οι μητέρες που έρχονται σε μένα και στις άλλες συμβούλους γαλουχίας, έχουν συναντήσει πρώτα τις μαίες και έχουν ακολουθήσει τις σουμβουλές τους....

Η ανεπάρκεια των μαιών τις οδηγεί στις συμβούλους γαλουχίας, αν οι μαίες ήταν επαρκείς όλες οι μητέρες θα τα κατάφερναν και δεν θα υπήρχε ποτέ ανάγκη να φτάσουν σε εμάς. Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των μαιών είναι ανεπαρκέστατες στο να υποστηρίξουν μια μητέρα στο θηλασμό και θα παραμείνουν έτσι γιατί εθελοτυφλούν και πιστεύουν ότι είναι τα πλέον καταρτισμένα άτομα.

Είστε το πρώτο άτομο με το οποίο έρχεται σε επαφή η μητέρα και το πρώτο άτομο που τη συμβουλεύει στο θηλασμό. Με τα όσα λετε και κάνετε έχετε χάσει το παιχνίδι μέσα από τα χέρια σας. Για να έρθει μια μητέρα σε μένα πρέπει να με ψάξει, εσείς την έχετε στα χέρια σας και την χάνετε γιατί δεν είστε καθόλου επαρκείς. Δυστυχώς οι μερικές δεκάδες μαίες που γνωρίζουν καποια πράγματα, χάνονται κάτω από την άγνοια και την αδιαφορία της πλειοψηφίας.

Για να υπερασπιστείτε τα επαγγελματικά σας δικαιώματα πρέπει πρώτα να αποδείξετε ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις.

Αν είστε επαρκείς καμία μητέρα δεν θα χρειαστεί ποτέ να αναζητήσει μία σύμβουλο γαλουχίας.

Δεν έχω ψάξει ποτέ καμία μητέρα, μόνες τους με βρίσκουν! :)

Εσείς τις έχετε και τις χάνετε! Αυτό και μόνο θα έπρεπε να σε προβληματίσει και να σε κάνει να αναρωτηθείς γιατί συμβαίνει....

Αντ αυτού όμως προσπαθείς να μας πείσεις ότι μόνο εσάς πρέπει να ρωτάνε οι μητέρες...

Για να πετύχει ο θηλασμό πρέπει όλες οι μαίες και όλοι οι παιδίατροι και όλοι οι γυναικολόγοι να είναι καταρτισμένοι το ίδιο καλά. Σε αυτή την περίπτωση μόνο λίγοι σύμβουλοι γαλουχίας χρειάζονται (στο Σουηδία αυτό συμβαίνει). Αν όμως όλοι αυτοί είναι άσχετοι, δυστυχώς χρειάζονται πολλοί σύβμουλοι γαλουχίας για να τα καταφέρουν οι μαμάδες! Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία από πολλές χώρες και αυτό είναι φανερό.

Τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους...

Αντί λοιπόν να μου λές έμμεσα να μην ανακατεύομαι στο θηλασμό γιατί είναι δικό σου χώρος, απλά φρόντισε ώστε οι μητέρες που υποστηρίζεις να μη με χρειαστούν ποτέ. :wink: Αν τις καλύψεις σίγουρα δεν θα με χρειαστούνε :wink: κι εγώ θα είμαι πιο ξεκούραση...

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...