Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Στο όριο της φτώχειας πάνω από ένας στους τρεις Έλληνες

summer wine

Recommended Posts

Πλακα εχεις...αληθεια. Να παρουμε τηλεφωνο τις στατιστικες υπηρεσιες της ΕΕ, εγινε καποιο λαθος!

Δώσε μου ένα link έρευνας της ΕΕ που να λέει πως οι Έλληνες είναι πιο αποδοτικοί από άλλους ευρωπαίους εργαζόμενους, και αναλαμβάνω να τους πάρω εγώ να τους εξηγήσω το λάθος τους :P

Να μου δώσεις λινκ όμως, όχι κάπου το διάβασα ή το είδα.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 676
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Δεν αλλάζει, απλά προσαυξάνεται αναλογικά. Για να βγει μία ώρα διάλειμμα, πρέπει να δουλεύεις πάνω από 12 ώρες τη μέρα. Αυτό λέει ο νόμος https://www.gov.uk/rest-breaks-work/overview

Από εκεί και πέρα η κάθε εταιρεία μπορεί να αποφασίσει να κάνει ό,τι θέλει εφόσον υπερβαίνει το μίνιμουμ που θέτει ο νόμος. Δεν σε πληρώνει για την ώρα του φαγητού, οπότε αν θέλει σου τη δίνει, γιατί όχι? Άλλο πράγμα τι λέει ο νόμος και άλλο τι κάνουν μερικές εταιρίες.

Έχω εργαστεί σε τουλάχιστον 7-8 αγγλικές εταιρίες και μόνο σε μία είχα διάλειμμα μία ώρα και μόνο σε μία (όχι στην ίδια) είχαμε εστιατόριο. Μην παρουσιάζεις την μία σου εμπειρία ως κανόνα.

Μηπως αυτη που παρουσιαζει τη δικη της εμπειρια ως κανονα, εισαι εσυ? Και παντα με θεμα μερικες εταιρειες στην Αγγλια?

Σε πιστευω, ομως ο κανονας στις περισσοτερες χωρες της Ευρωπης και την Αμερικη ειναι 1 ωρα διαλειμμα για 8 ωρες εργασιας και τηρειται με ευλαβεια, στην ελλαδα 30' και δεν τηρειται.

Κι ολο αυτο το συζηταμε γιατι ειτε εχει ο αλλος 20' ειτε μια ωρα, τρωει και ηρεμει με την ησυχια του και δεν τον λενε-δικαιως-τεμπελη, ενω εδω αν κανει ο υπαλληλος πισω απο το γκισε 5' διαλειμμα για τουαλετα φωναζει μια ολοκληρη ουρα ατομων για την καταντια μας και την τεμπελια μας.

Μηπως αυτη που παρουσιαζει τη δικη της εμπειρια ως κανονα, εισαι εσυ? Και παντα με θεμα μερικες εταιρειες στην Αγγλια?

Προσπαθώ να μιλάω για πράγματα που γνωρίζω και αυτό που γνωρίζω είναι πώς δουλεύει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην Αγγλία. Αν γνώριζα για Γερμανία, θα έλεγα για Γερμανία. Αν γνώριζα για όλη την Ευρώπη, θα έλεγα για όλη την Ευρώπη. Τώρα αν εσένα σε πειράζει που δεν αερολογώ προβάλοντας θεωρίες για το τι νομίζω ότι συμβαίνει στο εξωτερικό.... ε τι να κάνουμε, ο κάθε άνθρωπος έχει τις ατέλειές του :roll:

Σε πιστευω, ομως ο κανονας στις περισσοτερες χωρες της Ευρωπης και την Αμερικη ειναι 1 ωρα διαλειμμα για 8 ωρες εργασιας και τηρειται με ευλαβεια, στην ελλαδα 30' και δεν τηρειται.

Σχετικά με την Αμερική, διάβασε εδώ: http://www.dol.gov/dol/topic/workhours/breaks.htm

Federal law does not require lunch or coffee breaks.

Δώσε μου ένα link έρευνας της ΕΕ που να λέει πως οι Έλληνες είναι πιο αποδοτικοί από άλλους ευρωπαίους εργαζόμενους, και αναλαμβάνω να τους πάρω εγώ να τους εξηγήσω το λάθος τους :P

Να μου δώσεις λινκ όμως, όχι κάπου το διάβασα ή το είδα.

Εσυ δεν ειπες οτι δεν χρειαζονται πηγες και αποδειξεις-μονο αποψεις? Εξαλλου, και να λεει ρητα οτι η Ελλαδα εχει τεραστια αποδοτικοτητα, παλι κατι θα βρεις να πεις, γι αυτο σε αγαπαμε. :D

Αν σε ενδιαφερει πραγματικα, ειναι ολα στο ιντερνετ. Στη στατιστικη τους υπηρεσια. Απλα θελει ψαξιμο, για να βρεις την ερευνα που σου απαντα ακριβως σε αυτο που θες. Ανα περιοδο δηλαδη, κλαδο, ανα GDP κλπ.

Εσυ δεν ειπες οτι δεν χρειαζονται πηγες και αποδειξεις-μονο αποψεις? Εξαλλου, και να λεει ρητα οτι η Ελλαδα εχει τεραστια αποδοτικοτητα, παλι κατι θα βρεις να πεις, γι αυτο σε αγαπαμε. :D

Αν σε ενδιαφερει πραγματικα, ειναι ολα στο ιντερνετ. Στη στατιστικη τους υπηρεσια. Απλα θελει ψαξιμο, για να βρεις την ερευνα που σου απαντα ακριβως σε αυτο που θες. Ανα περιοδο δηλαδη, κλαδο, ανα GDP κλπ.

Χαίρομαι πολύ που με αγαπάτε :P:roll: αλλά άλλο πράγμα να λες την άποψή σου και άλλο πράγμα να μιλάς για έρευνες.

ΕΣΥ είπες ότι οι έρευνες δείχνουν αυτό κι αυτό. Αν δεν τις έχεις δει, πώς ξέρεις τι δείχνουν; Αν τις έχεις δει, γιατί δεν μας δίνεις το λινκ;

Αν δεν θέλεις να μας δώσεις το λινκ, γιατί τις αναφέρεις; Πες μας απλά τη γνώμη σου (για το τι γίνεται στην Ευρώπη και την Αμερική).

Πάντως εγώ προτείνω να πας πρώτα με το καλό στο εξωτερικό αφού το έχεις προγραμματίσει, και μετά να έρθεις να μας πεις πώς τα βρήκες τα πράγματα. Θα έχει πιο ενδιαφέρον η συζήτηση.

Διαφημίσεις

Ενα αρθρο απο την Αυστραλια , πολυ ενδιαφερον, μιλαει για παραγωγικοτητα (Γερμανια: 25 ωρες, ελλαδα: 50 την εβδομαδα) αλλα κυριως για το lunch break ως θεσμο.

http://www.dailylife.com.au/news-and-views/dl-opinion/in-successful-economies-people-take-lunch-breaks-20130906-2ta5z.html

Χαίρομαι πολύ που με αγαπάτε :P:roll: αλλά άλλο πράγμα να λες την άποψή σου και άλλο πράγμα να μιλάς για έρευνες.

ΕΣΥ είπες ότι οι έρευνες δείχνουν αυτό κι αυτό. Αν δεν τις έχεις δει, πώς ξέρεις τι δείχνουν; Αν τις έχεις δει, γιατί δεν μας δίνεις το λινκ;

Αν δεν θέλεις να μας δώσεις το λινκ, γιατί τις αναφέρεις; Πες μας απλά τη γνώμη σου (για το τι γίνεται στην Ευρώπη και την Αμερική).

Πάντως εγώ προτείνω να πας πρώτα με το καλό στο εξωτερικό αφού το έχεις προγραμματίσει, και μετά να έρθεις να μας πεις πώς τα βρήκες τα πράγματα. Θα έχει πιο ενδιαφέρον η συζήτηση.

Οι ερευνες στις οποιες εχω προσβαση ειναι μελετες του Υπουργειου οπου εργαζομουν. Δεν τις βαζω λινκ σε δημοσιο φορουμ. Δεν μου ανηκουν. Ομως σου ανεφερα, οτι αν ψαξεις στην ιστοσελιδα της ΕΕ, θα βρεις ευρωπαικες ερευνες, που λενε τα ιδια. Το ξερω οτι υπαρχουν, γιατι εχω επεξεργαστει τετοια στοιχεια για διαφορα προγραμματα και μελετες. Κι εγω εκει τα ειχα βρει.

ΥΓ εχω εργαστει στο εξωτερικο, Ευρωπη οχι Αμερικη, και εχω πει ηδη τη γνωμη μου.

Η μονάδα μέτρησης της παραγωγικότητας δεν είναι το πόσες ώρες δουλεύει ο μέσος υπάλληλος σύμφωνα με τις στατιστικές πάντα. Είναι και συνάρτηση του τι παράγει σε αυτό το χρόνο. Αν παράγουν το ίδιο και περισσότερο στο μισό χρόνο, ασφαλώς και είναι πιο παραγωγικοί. Άσε που αυτό το 50 ώρες ως μέσο όρο για εμάς δεν νομίζω ότι ισχύει. Μάνι μάνι όλοι οι οικοδόμοι, σερβιτόροι, ξενοδοχοϋπάλληλοι και λοιπές κατηγορίες με τα 100 ένσημα το χρόνο, θα κατέβαζαν τις συνολικές ώρες εργασίας πάρα πολύ. Οπότε φαίνεται ότι σε κάθε χώρα κρατάνε διαφορετικά συστήματα μέτρησης της εργασίας.

Αυτό μου έκανε εντύπωση στους Γερμανούς. Είναι πολύ εργατικοί, αλλά δεν κάθονται να πονοκεφαλιάσουν για κάτι αν τους δυσκολεύει, προσπαθούν να βρουν έναν πιο έξυπνο και αποδοτικό τρόπο να δουλεύουν, αντί να δουλεύουν απλά περισσότερες ώρες.

Η μονάδα μέτρησης της παραγωγικότητας δεν είναι το πόσες ώρες δουλεύει ο μέσος υπάλληλος σύμφωνα με τις στατιστικές πάντα. Είναι και συνάρτηση του τι παράγει σε αυτό το χρόνο. Αν παράγουν το ίδιο και περισσότερο στο μισό χρόνο, ασφαλώς και είναι πιο παραγωγικοί.

Αμήν.

Ενα αρθρο απο την Αυστραλια , πολυ ενδιαφερον, μιλαει για παραγωγικοτητα (Γερμανια: 25 ωρες, ελλαδα: 50 την εβδομαδα) αλλα κυριως για το lunch break ως θεσμο.

http://www.dailylife.com.au/news-and-views/dl-opinion/in-successful-economies-people-take-lunch-breaks-20130906-2ta5z.html

Τι ακριβώς αποδεικνύει αυτό το άρθρο (ως προς το lunch break) πέραν αυτού που ήδη συζητήσαμε, δηλαδή ότι οι Έλληνες δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί; Δεν παίρνεις μπόνους ως Έλληνας επειδή τα 5/6 των δημοσίων υπαλλήλων σκοτώνονται στη δουλειά ενώ το 1/6 χαζολογάει ή επειδή η πλειοψηφία των ιδιωτικών υπαλλήλων δουλεύουν σαν σκυλιά χωρίς διάλειμμα. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος είναι - αναποτελεσματικοί στο σύνολό τους οι πρώτοι, λιγότερο αποτελεσματικοί απ' ό,τι θα μπορούσαν να είναι οι δεύτεροι.

Η μονάδα μέτρησης της παραγωγικότητας δεν είναι το πόσες ώρες δουλεύει ο μέσος υπάλληλος σύμφωνα με τις στατιστικές πάντα. Είναι και συνάρτηση του τι παράγει σε αυτό το χρόνο. Αν παράγουν το ίδιο και περισσότερο στο μισό χρόνο, ασφαλώς και είναι πιο παραγωγικοί. Άσε που αυτό το 50 ώρες ως μέσο όρο δεν νομίζω ότι ισχύει. Μάνι μάνι όλοι οι οικοδόμοι, σερβιτόροι, ξενοδοχοϋπάλληλοι και λοιπές κατηγορίες με τα 100 ένσημα το χρόνο, θα κατέβαζαν τις συνολικές ώρες εργασίας πάρα πολύ. Οπότε φαίνεται ότι σε κάθε χώρα κρατάνε διαφορετικά συστήματα μέτρησης της εργασίας.

Αθηνα αν διαβασεις πιο κατω το ποστ μου, θα δεις οτι αναφερω οτι υπαρχει τυπος με τον οποιο βγαινουν οι ωρες αυτες. Δεν ειναι ενας απλος μεσος ορος.

Επισης ο Ελληνας βγαινει ψηλα και σε ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ, οχι απλα ωρες εργασιας.

Διαφημίσεις

Αθηνα αν διαβασεις πιο κατω το ποστ μου, θα δεις οτι αναφερω οτι υπαρχει τυπος με τον οποιο βγαινουν οι ωρες αυτες. Δεν ειναι ενας απλος μεσος ορος.

Επισης ο Ελληνας βγαινει ψηλα και σε ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ, οχι απλα ωρες εργασιας.

Τότε ξαναδιάβασε το # 406, γιατί έτσι που τα γράφεις είναι σαν να μετράς την παραγωγικότητα με ώρες εργασίας και στη συνέχεια παραθέτεις το λινκ που μιλάει για μέσους όρους.

Τότε ξαναδιάβασε το # 406, γιατί έτσι που τα γράφεις είναι σαν να μετράς την παραγωγικότητα με ώρες εργασίας και στη συνέχεια παραθέτεις το λινκ που μιλάει για μέσους όρους.

διευκρινιση:

Στο ποστ 396 μιλησα για παραγωγικοτητα.

Στο ποστ 406 απαντουσα στο θεμα του lunch break. Το αρθρο αν το διαβασεις, γι αυτο μιλαει. Απλα σχολιασα οτι μεσα στο αρθρο αυτο, αναφερονται και οι ωρες εργασιας Γερμανιας-Ελλαδας και οτι της Γερμανιας ειναι στο μισο της Ελλαδας.

Περί παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας, λέω να σας πω μια ιστορία.

Χθες πήγα να ψωνίσω σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας ειδών γραφείου και αναλώσιμων. Στο συγκεκριμένο κατάστημα πάω πολύ συχνά και γνωρίζω το προσωπικό. Οι μισοί υπάλληλοι χθες ήταν άγνωστα πρόσωπα. Η αλυσίδα αυτή είναι γνωστή για την τακτική της να προσλαμβάνει νέο προσωπικό για 1-2 εβδομάδες, δήθεν δοκιμαστικά, και να τους διώχνει μετά το τέλος της δοκιμής. Το αποτέλεσμα φάνηκε χθες. Σε 3 ορόφους του καταστήματος που πήγαμε μας ρώτησαν 1-2 υπάλληλοι στον κάθε όροφο αν χρειαζόμαστε βοήθεια. Τέτοια προθυμία εξυπηρέτησης! Σε κάθε έναν που μας ρώτησε έκανα μια-δύο ερωτήσεις, μήπως έχετε αυτό, μήπως υπάρχει το άλλο, τι διαφορά έχει αυτό από αυτό? Σε καμία ερώτηση δεν πήρα σωστή απάντηση. Σε μία περίπτωση η υπάλληλος πήγε να ρωτήσει μια άλλη υπάλληλο και μετά μου απάντησε (σωστά, νομίζω). Σε μία άλλη περίπτωση, αφού η υπάλληλος μου είπε ότι δεν έχουν το προϊόν που έψαχνα, πήρα επί τόπου τηλέφωνο μια δική μου συνάδελφο (που ψωνίζει από το ίδιο μαγαζί) και μου είπε πώς λέγεται το προϊόν και πού να το βρω. Ναι, το προϊόν ήταν εκεί, στο ράφι του, πίσω ακριβώς από την υπάλληλο :roll:

Οι υπάλληλοι αυτοί, που όλοι τους ήταν χαμογελαστοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν, και μπορεί να ήταν όρθιοι 8 ώρες συνεχώς και να μην τους επέτρεπαν να πάνε ούτε για κατούρημα, μπορούν να θεωρηθούν παραγωγικοί; Εκτός του ότι με εκνεύρισαν γιατί συνεχώς με ρωτούσαν αν θέλω βοήθεια (όχι κοπέλα μου, προσπαθώ να διαλέξω υπογραμμιστήρι, τι βοήθεια να θέλω?) δεν ήξεραν ούτε για τα προϊόντα τους να με ενημερώσουν.

Και πριν πέσετε να με φάτε, σε καμία περίπτωση δεν κατηγορώ τους υπαλλήλους τους ίδιους. Σαφώς κατηγορώ την εταιρεία και τις τακτικές της. Πάντως το αποτέλεσμα ήταν χαμηλή παραγωγικότητα, άσχετο με το πού οφειλόταν.

Αν και η κουβέντα παρεκτράπη προς το θέμα της παραγωγικότητας, δεν είμαστε και τόσο παραγωγικοί πια.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_hour_worked

http://en.wikipedia.org/wiki/Productivity#/media/File:OECD_Productivity_levels_2007.svg

Η παραγωγικότητα των κρατών μετριέται με παράμετρο το ΑΕΠ.

Και το GDP - ΑΕΠ δεν είναι αξιόπιστο μέτρο για το αν υπάρχει ή όχι ανθρωπιστική κρίση και πόσο σημαντική. Όπως ειπε κάποιος το ΑΕΠ ανά κάτοικο έχει τη λογική ότι παίρνω τι βγάζω εγώ, τι βγάζει ο Βαρδινογιάννης, αρθοίζω τα δύο ποσά και το άθροισμά τους το διαιρώ διά δύο.

Ετσι και αλλιώς δεν έχουμε εντυπωσιακές επιδόσεις στην παραγωγικότητα και αν είχαμε, δεν ξέρω πόσο εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις του δημοσίου - προ μνημονίου ειδικότερα, γιατί από εκεί ξεκίνησε η κουβέντα περί παραγωγικότητας, αν δεν απατώμαι.

Αν και η κουβέντα παρεκτράπη προς το θέμα της παραγωγικότητας, δεν είμαστε και τόσο παραγωγικοί πια.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_hour_worked

http://en.wikipedia.org/wiki/Productivity#/media/File:OECD_Productivity_levels_2007.svg

Η παραγωγικότητα των κρατών μετριέται με παράμετρο το ΑΕΠ.

Και το GDP - ΑΕΠ δεν είναι αξιόπιστο μέτρο για το αν υπάρχει ή όχι ανθρωπιστική κρίση και πόσο σημαντική. Όπως ειπε κάποιος το ΑΕΠ ανά κάτοικο έχει τη λογική ότι παίρνω τι βγάζω εγώ, τι βγάζει ο Βαρδινογιάννης, αρθοίζω τα δύο ποσά και το άθροισμά τους το διαιρώ διά δύο.

Ετσι και αλλιώς δεν έχουμε εντυπωσιακές επιδόσεις στην παραγωγικότητα και αν είχαμε, δεν ξέρω πόσο εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις του δημοσίου - προ μνημονίου ειδικότερα, γιατί από εκεί ξεκίνησε η κουβέντα περί παραγωγικότητας, αν δεν απατώμαι.

Eνδιαφεροντα τα στοιχεια σου Athina...βρισκομαστε στη μεση λοιπον.....

Διαφημίσεις

Η ιστορία σου Little Monkey δίνει μια γεύση από τον παραλογισμό και τη λαμογιά ορισμένων από τα αφεντικά του ιδιωτικού τομέα. Το ίδιο πανηγυράκι με τους ψαρωμένους νέους υπαλλήλους βλέπω και σε μια μικρή επιχείρηση στη γειτονιά μου. Αυτό δεν δικαιώνει τη λογική να χωθούμε στο δημόσιο και να ξυνόμαστε... Υπάρχει και η μέση οδός. Να δουλεύει κάποιος αποτελεσματικά. Κάνει και στον εαυτό του καλό. Υπάρχουν δουλειές στον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχει σεβασμός στον εργαζόμενο και αρχές και έλεγχος σε λογικά επίπεδα. Και δεν χρειάζεται να βαράει κανείς προσοχές σε κυβερνήσεις και όπου φυσάει ο άνεμος.. Τουλάχιστον αυτό επικρατεί στις σχετικώς ευνομούμενες χώρες...

Υπάρχει και η μέση οδός. Να δουλεύει κάποιος αποτελεσματικά. Κάνει και στον εαυτό του καλό.

Σαφώς.

Σκέφτομαι και το άλλο, δηλαδή το πώς θα μπορούσαμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας με κάτι τέτοια περιστατικά.

Δεν ξέρω. Στη δική μου περίπτωση, συνεργάζομαι με τους γνωστούς άλλους υπαλλήλους που δεν ξέρω τι ρόλο βαράνε στην υπόθεση. Απέναντι σε εκείνους έχω ας πούμε, υποχρέωση και το αφεντικό δεν το ξέρω καν. Οπότε αν υποθέσουμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα που δεν στεριώνει ο περιστασιακός, πιθανόν να θεωρεί και ο μόνιμος ότι δυνητικά τον απειλεί ο νέος και τον υπονομεύει. Δεν του μαθαίνει τη δουλειά κλπ. Αν και αυτό που φαίνεται είναι, ότι δεν πρόκειται ουσιαστικά να δώσουν ευκαιρία στο νέο, αλλά τον χρησιμοποιούν ως φτηνή λύση. Νομίζω υπάρχουν προγράμματα για αυτό; Στη δική μου περίπτωση, δεν βλέπω να στεριώνει ο κάθε νέος παρά για μερικές μέρες.

Κατά τα άλλα, ξέρω ότι μόνιμο άτομο δεν έκοβε αποδείξεις, με ό,τι σημαίνει αυτό. Δεν νομίζω ότι τα λεφτά πήγαιναν στο ταμείο μαύρα, αλλά σε κάποια τσέπη. Μια μικρογραφία του τι μπορεί να πάει στραβά, όταν κανείς κάνει μια επιχείρηση.

Μερικές σελίδες πριν, μιλούσαμε για βιωσιμότητα επιχειρήσεων. Επειδή αυτό έχει σχέση με τις σπουδές μου, κάποια στιγμή δοκίμασα να κάνω ένα business plan για μια εταιρία που σκεφτόταν να φτιάξει ένας φίλος. Τα έξοδα είναι πολλά και πράγματι, όπως φαίνεται, αρκετές επιχειρήσεις δεν θα ήταν βιώσιμες και προ κρίσης και μετά, αν ήταν όλα κατά γράμμα, ΙΚΑ, εφορίες κτλ.

Μερικές σελίδες πριν, μιλούσαμε για βιωσιμότητα επιχειρήσεων. Επειδή αυτό έχει σχέση με τις σπουδές μου, κάποια στιγμή δοκίμασα να κάνω ένα business plan για μια εταιρία που σκεφτόταν να φτιάξει ένας φίλος. Τα έξοδα είναι πολλά και πράγματι, όπως φαίνεται, αρκετές επιχειρήσεις δεν θα ήταν βιώσιμες και προ κρίσης και μετά, αν ήταν όλα κατά γράμμα, ΙΚΑ, εφορίες κτλ.

Έτσι ακριβώς είναι. Σαν να έχουν φτιαχτεί οι νόμοι για να μην μπορεί να δουλέψει ο ιδιώτης ένα πράγμα!

Εγώ πλέον έχω αρχίσει να βλέπω τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με άλλο μάτι. Σαν αναγκαίο κακό περισσότερο, παρά σαν κλεψιά.

Βρηκα το λινκ μονο για τις ωρες σημερα. Αν βρω και για παραγωγικοτητα (λινκ στο ιντερνετ εννοω, εχω πινακες αλλα σε PDF), θα το αναρτησω.

http://ec.europa.eu/employment_social/eie/graphs/download/Chap1_Graph_34a.jpg

Έτσι ακριβώς είναι. Σαν να έχουν φτιαχτεί οι νόμοι για να μην μπορεί να δουλέψει ο ιδιώτης ένα πράγμα!

Εγώ πλέον έχω αρχίσει να βλέπω τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με άλλο μάτι. Σαν αναγκαίο κακό περισσότερο, παρά σαν κλεψιά.

Δεν πάει μόνο έτσι. Σε μια άλλη χώρα, δεν θα ξεκίναγε καν μια μερίδα επιχειρήσεων, γιατί ούτε και εκεί θα ήταν βιώσιμες... Ο φίλος μου ο Γερμανός απόρησε, προ κρίσης, που υπήρχε ένα μικρομάγαζο κάτω από κάθε πολυκατοικία. Όπως απόρησε που σε κάτι βουνά της Κρήτης, που έχει μόνο πέτρες σε απόσταση μισαώρου, τι στην ευχή παράγουν και έχουν πολυτελή 4X4... Τι να του πεις; Πάντως και αυτό που λες, σε κάποιο βαθμό ισχύει.

Η ιδέα που δούλεψα για το business plan έδειχνε πολλά υποσχόμενη, αλλά πράγματι, στην πραγματικότητα είναι αρκετά που χρειάζεται να υπολογίσει κανείς στα έξοδα. Σε αυτό το επίπεδο δεν μπορώ να συγκρίνω, συμπεραίνω ότι άλλες χώρες που έχουν κοινωνικό κράτος, έχουν αντίστοιχο σύστημα.

Περί παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας, λέω να σας πω μια ιστορία.

Χθες πήγα να ψωνίσω σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας ειδών γραφείου και αναλώσιμων. Στο συγκεκριμένο κατάστημα πάω πολύ συχνά και γνωρίζω το προσωπικό. Οι μισοί υπάλληλοι χθες ήταν άγνωστα πρόσωπα. Η αλυσίδα αυτή είναι γνωστή για την τακτική της να προσλαμβάνει νέο προσωπικό για 1-2 εβδομάδες, δήθεν δοκιμαστικά, και να τους διώχνει μετά το τέλος της δοκιμής. Το αποτέλεσμα φάνηκε χθες. Σε 3 ορόφους του καταστήματος που πήγαμε μας ρώτησαν 1-2 υπάλληλοι στον κάθε όροφο αν χρειαζόμαστε βοήθεια. Τέτοια προθυμία εξυπηρέτησης! Σε κάθε έναν που μας ρώτησε έκανα μια-δύο ερωτήσεις, μήπως έχετε αυτό, μήπως υπάρχει το άλλο, τι διαφορά έχει αυτό από αυτό? Σε καμία ερώτηση δεν πήρα σωστή απάντηση. Σε μία περίπτωση η υπάλληλος πήγε να ρωτήσει μια άλλη υπάλληλο και μετά μου απάντησε (σωστά, νομίζω). Σε μία άλλη περίπτωση, αφού η υπάλληλος μου είπε ότι δεν έχουν το προϊόν που έψαχνα, πήρα επί τόπου τηλέφωνο μια δική μου συνάδελφο (που ψωνίζει από το ίδιο μαγαζί) και μου είπε πώς λέγεται το προϊόν και πού να το βρω. Ναι, το προϊόν ήταν εκεί, στο ράφι του, πίσω ακριβώς από την υπάλληλο :roll:

Οι υπάλληλοι αυτοί, που όλοι τους ήταν χαμογελαστοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν, και μπορεί να ήταν όρθιοι 8 ώρες συνεχώς και να μην τους επέτρεπαν να πάνε ούτε για κατούρημα, μπορούν να θεωρηθούν παραγωγικοί; Εκτός του ότι με εκνεύρισαν γιατί συνεχώς με ρωτούσαν αν θέλω βοήθεια (όχι κοπέλα μου, προσπαθώ να διαλέξω υπογραμμιστήρι, τι βοήθεια να θέλω?) δεν ήξεραν ούτε για τα προϊόντα τους να με ενημερώσουν.

Και πριν πέσετε να με φάτε, σε καμία περίπτωση δεν κατηγορώ τους υπαλλήλους τους ίδιους. Σαφώς κατηγορώ την εταιρεία και τις τακτικές της. Πάντως το αποτέλεσμα ήταν χαμηλή παραγωγικότητα, άσχετο με το πού οφειλόταν.

Ναι....ηξερες ολους τους υπαλληλους σε πολυκαταστημα, ενω αλλαζουν συνεχως, παρατηρησες οτι ολοι αλλαξαν, παρατηρησες οτι ολοι ηταν ασχετοι και εβγαλες και το συμπερασμα οτι ο εργοδοτης...αχ βαριεμαι να συνεχισω... :lol:

ε, και? Εγω σημερα πηγα σε πολυκαταστημα και ηταν ολοι στην πριζα και με εξυπηρετησαν τελεια. Και παλι ε, και? Συμπερασμα μηδεν.

Βρηκα το λινκ μονο για τις ωρες σημερα. Αν βρω και για παραγωγικοτητα (λινκ στο ιντερνετ εννοω, εχω πινακες αλλα σε PDF), θα το αναρτησω.

Το άρθρο που συνοδεύει το γράφημα; Δεν μοιάζει αυτό να μας δείχνει στην κορυφή της παραγωγικότητας, κάτι άλλο λέει.

To link που έβαλες δείχνει την μείωση των ωρών εργασίας (δες το αρνητικό πρόσημο στον κάθετο άξονα) που επήλθε μεταξύ 2008-2009. Με βάση τον πίνακα αυτό ο μέσος Έλληνας δούλεψε 10% λιγότερες ώρες το 2009 σε σύγκριση με το 2008.

Ο πίνακας αυτός δεν δείχνει πόσες ώρες δουλεύουν οι εργαζόμενοι κάθε χώρας, αλλά πόσο λιγότερο δούλεψαν το 2009 σε σύγκριση με το 2008.

Το άρθρο που συνοδεύει το γράφημα; Δεν μοιάζει αυτό να μας δείχνει στην κορυφή της παραγωγικότητας, κάτι άλλο λέει.

Όντως, κάτι άλλο λέει.

Πφφ, δεν προλαβαίνω να σας παρακολουθήσω πόσο μάλλον να σχολιάσω.

Το προβλημα είναι πάντως και σε επίπεδο πολιτικής και σε επίπεδο υποδομής και σε επίπεδο νοοτροπίας. Δηλαδή συμβαίνουν ταυτόχρονα όλα αυτά που έχετε πει μέχρι στιγμής.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είμαι, όπως ξέρετε δημόσιος υπάλληλος. Άρα θεωρητικά ξύνομαι. Είναι πάρα πολλοί οι γονείς που συναντώ που έχουν έτοιμη την ατάκα περί ξυσίματος, χωρίς να ισχύει, όμως ταυτόχρονα εκείνοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο σχολείο (π.χ. δεν τηρούν το ωράριο, δε φροντίζουν για τη συμπεριφορά των παιδιών τους, δεν έρχονται όταν τους καλούμε κλπ).

Και το άλλο, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι οι νόμοι γίνονται όπως πρέπει και όλα εξυγιαίνονται, ποιος μας λέει ότι στις επόμενες εκλογές δε θα ανατραπούν πάλι όλα. Άρα ποιος θα εμπιστευτεί το κράτος και ποιος θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι σε αυτό.

Συνεπώς πάλι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώσουν (κυριολεκτικά αυτή τη φορά), γιατί το χαρτζιλίκι που πλέον παίρνουμε το ελέγχει το κράτος και όσο θέλει μας δίνει. Τώρα κυκλοφορεί και η φήμη ότι αν γίνει κανένα μπαμ στα κοντά θα μας δίνουν λέει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για να πληρώνουμε ΔΕΗ κλπ.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...