Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

φυσιολογικός τοκετος μετά από καισαρική? vaginal birth after cesarian

Recommended Posts

Ποπη μου εγω θα πω να το προσπαθησεις. Και βλεπεις πως θα νοιωσεις, το πολυ πολυ αλλαζεις γνωμη! :wink:

Μιλησα με τον γιατρο μου προχθες κ μου ειπε πως εφοσον εχει περασει τουλαχιστον ενας χρονος (κανονικα δυο) απο την πρωτη γεννα αναλαμβανει να ξεγεννησει με φυσιολογικο τοκετο.

Μου ειπε πως θα πρεπει να πληρουνται καποιες προυποθεσεις.

Βαρος μωρου κλπ κλπ...

αυτά που μου είπε κι εμένα ο γιατρός μου :D

«Να αμφιβάλεις, αν τ' άστρα είναι φωτεινά. Να αμφιβάλεις, αν ο ήλιος κινείται. Να αμφιβάλεις, αν η αλήθεια είναι αλήθεια ή ψέμα. Μα ποτέ μην αμφιβάλεις για την αγάπη μου.»

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 2,2k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Εγώ κορίτσια εχω τον Ωκεανό 2 χρονών & 10 μηνών, τώρα είμαι 9 μηνών έγκυος. Στον Ωκεανό γέννησα με καισαρική τομή, τώρα θα δοκιμάσω να γεννησω με φυσιολογικό τοκετό στο κέντρο φθσικό τοκετού. Θα σας ενημερώσω αν όλα πήγαν καλά όταν γεννήσω... :)

.png.png

• 2 εβδομάδες μετά...

Επειδή πέρασα μια δύσκολη ανάρρωση από καισαρική, όταν πήγα στον γιατρό μου για τυπικό έλεγχο μετά τον σαραντισμό, μου είπε "χαριτολογώντας" ότι το 3ο παιδί θα μου το ξεγεννήσει με φυσιολογικό τοκετό. Και όταν του απάντησα ότι θα πρέπει να περάσουν 4 χρόνια απ΄την προηγούμενη γέννα (έτσι ήξερα), μου απάντησε πολύ σοβαρά ότι αρκεί να μείνω έγκυος σε 3 μήνες. Δηλαδή, μαζί με τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης, περίπου ένα χρόνο μετά την τελευταία γέννα μπορώ να γεννήσω ξανά φυσιολογικά.

Φυσικά ούτε που το σκέφτομαι!!!

Με τα παιδιά μου, ξαναγεννιέμαι...

bUwEp2.png

Ο γιατρός μου είναι υπέρ του φυσιολογικού τοκετού, εγώ λόγω επιπλοκών μετά απο 10 ώρες γέννησα με καισαρική. Την επόμενη μέρα ήρθε ο γιατρός και μου είπε ότι και τώρα αμέσως να μείνω έγκυος αν ξεκινήσει το μωρό κανονικά θα γεννησουμε φυσιολογικά. Έχει εκπαιδευτεί στο συγκεκριμμένο θέμα. Είναι πολύ καλός γιατρός και υπέροχος άνθρωπος. Είναι ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ (ΙΑΣΩ) .

Z1wgp3.png?2viAIhybxo82p3.png?qeXjQ4Ll

Ο γιατρός μου είναι υπέρ του φυσιολογικού τοκετού, εγώ λόγω επιπλοκών μετά απο 10 ώρες γέννησα με καισαρική. Την επόμενη μέρα ήρθε ο γιατρός και μου είπε ότι και τώρα αμέσως να μείνω έγκυος αν ξεκινήσει το μωρό κανονικά θα γεννησουμε φυσιολογικά. Έχει εκπαιδευτεί στο συγκεκριμμένο θέμα. Είναι πολύ καλός γιατρός και υπέροχος άνθρωπος. Είναι ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ (ΙΑΣΩ) .

το ιδιο ειπε και σε μενα :lol::lol::lol: ο γιατρουλης μας

hGbPp3.png

Διαφημίσεις

• 2 εβδομάδες μετά...

ΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ!

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ VBAC ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΚΑΙΣΑΡΙΚΕΣ Η ΕΣΤΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ.ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΔΥΟ ΓΕΝΝΕΣ ΜΕ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΙΑΣ ΤΡΙΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗΣ ...ΚΛΩΤΣΑΩ!

Είμαι πλέον μια πολύτεκνη μαμά!!!!

I have been blessed with five angels!

qwlrp3.png

• 1 month later...

Καλησπέρα κορίτσια!!

Ακουω διάφορα περί του θέματος και ο γιατρός μου μου είπε ότι υπό συκγεκριμένες συνθήκες (τις οποίες δεν ξέρω) θα πάμε για φυσιολογικό. (Η πρώτη μου γέννα ήταν καισαρική). Τελικά υπάρχει καμιά κοπέλα που το έχει καταφέρει ή μας χρυσώνουν το χάπι?

:?:? [/b]

Evolve or Dissolve

Μάταιοι είναι οι αγώνες που δεν δόθηκαν ποτέ.

Θα σου απαντήσω απαισιόδοξα, χλωμό εως αδύνατο γιατί η πρώτη καισαρική είναι πολύ κοντά χρονικά με τη δεύτερη, άρα ο γιατρός ότι κι αν σου λέει τώρα για να μην σε απογοητεύσει, θα προχωρήσει πάλι σε καισαρική για το φόβο των σοβαρών επιπλοκών.

Λυπάμαι που στο λέω αλλά το έχω συζητήσει με πολλούς γυναικολόγους και όλοι την ίδια άποψη έχουν.

Μακάρι όμως, εσένα να σου έρθουν ιδανικά και να γεννήσεις το μπεμπάκι σου φυσιολογικά. (και εγώ αυτό εύχομαι ~ αν και επειδή είναι δίδυμα και σύντομα η πρώτη καισαρική και εμένα χλωμή με βλέπω....)

Διαφημίσεις

Και καλά κάνεις και ελπίζεις! Ποτέ δεν ξέρεις, πάντως ο δικός μου επειδή τα λέει χύμα, να το πω έτσι απλά, μου είπε να προσγειωθώ και να ξεχάσω τον φ.τ. , αλλά σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μην ισχύει το ίδιο για εσένα.

Μου εξήγησε ότι πριν τα 4 με 5 χρόνια μετά τον πρώτο τοκετό με καισαρική δεν έχει προλάβει να θρέψει η μήτρα και να είναι ικανή να υποστηρίξει 100% έναν τοκετό με τις συσπάσεις και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει η παλαιά τομή. Ανέφερε τα παραπάνω στον γιατρό σου να δεις τι θα σου απαντήσει....

Θα τον ρωτήσω οπωσδήποτε! Κρίμα γιατί εχθές ήμουν εκεί για τα αποτελέσματα της αυχενικής... Δεν πειράζει, στο επόμενο ραντεβού θα τον ανακρίνω!!

:D:D

Evolve or Dissolve

Nikolekaki η θεια μου εχει γεννησει μετα απο καισσαρικη με φυσιολογικο τοκετο,βεβαια αυτο εγινε με διαστημα 14χρονων, κ πριν 17χρονια οποτε η επιστημη προχωρα κ ισως να μην χρειαζεται να περασουν 14χρονια

Το 1916, ο Cragin χρησιμοποίησε την έκφραση « Μια φορά Καισαρική, για πάντα Καισαρική» (Once a cesarean, always a cesarean) προκειμένου να αναφερθεί στους κινδύνους της καισαρικής τομής σαν χειρουργείο και να πείσει ώστε να αποφεύγονται οι Καισαρικές τομές, με στόχο την μείωση κινδύνων από μελλοντικά χειρουργεία. Το 1960, η επανάληψη Καισαρικής τομής όταν έχει προηγηθεί ήδη Καισαρική τομή, έγινε η αποδεκτή πρακτική στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών και η εξέλιξη στον τομέα της αναισθησιολογίας έδωσε ώθηση στο ποσοστό των διενεργούμενων καισαρικών τομών, των οποίων το ποσοστό από 5% που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, εκτινάχθηκε στο 27% το 1988.

Αυτή η ραγδαία αύξηση συνοδεύτηκε από αύξηση της μητρικής θνησιμότητας, από επιμήκυνση του χρόνου νοσηλείας και από ανύψωση του κόστους νοσηλείας. Συνέπειες οι οποίες οδήγησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια εθνική προσπάθεια μείωσης των ποσοστών καισαρικών τομών την δεκαετία του 1980. Οι καισαρικές που πραγματοποιούνταν λόγω προηγηθείσης καισαρικής, αποτελούσαν το 1/3 του συνόλου των επεμβάσεων, και η διενέργεια φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή διαφάνηκε σαν στρατηγική μείωσης του ποσοστού των καισαρικών.

Από τότε μέχρι σήμερα, πολλές μελέτες για την ασφάλεια και τα οφέλη του κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή διενεργήθηκαν.

Αφορά όμως την Ελλάδα το θέμα των αυξημένων ποσοστών Καισαρικών τομών; Με ποσοστό περίπου 31% επί των γεννήσεων, κατέχουμε την δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Και στην Ελλάδα, λοιπόν, αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να μειωθεί εάν η προηγηθείσα καισαρική τομή σταματούσε να αποτελεί απόλυτη ένδειξη για την καισαρική τομή.

Σε έρευνες, κατά την ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας, το ποσοστό επιτυχίας ενός κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή κυμαίνεται από 60% έως 90%.

Η γνώση των παραγόντων που συνδέονται με αυξημένα ποσοστά επιτυχίας μας βοηθά να προβλέψουμε ποιες γυναίκες αξίζει και μπορούν να μπουν σε αυτή την διαδικασία.

Το μικρό ύψος, το αυξημένο βάρος καθώς και η μεγάλη ηλικία της μητέρας συνδέονται με αυξημένα ποσοστά αποτυχίας. Βάρος νεογνού μεγαλύτερο από τέσσερα κιλά, μειώνει επίσης τις πιθανότητες επιτυχίας. Η παρουσία φυσιολογικού τοκετού ή κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή στο μαιευτικό ιστορικό της γυναίκας, ενισχύουν σημαντικά τις πιθανότητες, με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 89% και 93% αντίστοιχα.

Η διαστολή του τραχήλου πάνω από πέντε εκατοστά σε προηγούμενο τοκετό που εξελίχθηκε σε καισαρική τομή, αποτελεί επίσης θετικό προγνωστικό στοιχείο.

Γυναίκες στις οποίες το μεσοδιάστημα μεταξύ των κυήσεων ήταν μεγαλύτερο από 18 μήνες, δηλαδή η καισαρική τομή είχε γίνει πριν από 18 μήνες και πλέον, έχουν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Ιδιαίτερη σημασίας έχουν, τέλος, οι λόγοι που οδήγησαν σε καισαρική τομή την προηγούμενη φορά. Στην περίπτωση κεφαλοπυελικής δυσαναλογίας, δυστοκίας και μη εξέλιξης του τοκετού, τα ποσοστά επιτυχίας είναι πιο χαμηλά.

Η ρήξη της μήτρας αποτελεί την σπουδαιότερη από την άποψη των συνεπειών, επιπλοκή ενός κολπικού τοκετού μετά από καισαρική.

Η αναφερόμενη πιθανότητα ρήξης της μήτρας σε διάφορες μελέτες κυμαίνεται από 0,2% έως 1,5%. Οι συνέπειές της περιλαμβάνουν τον θάνατο ή τις νευρολογικές βλάβες του νεογνού σε ποσοστό 30% των περιπτώσεων, την ολική υστερεκτομή, την αιμορραγία, τον τραυματισμό άλλων οργάνων όπως η ουροδόχος κύστη, και τον θάνατο της γυναίκας σε ποσοστό 1-2% των περιπτώσεων.

Γυναίκες με δύο καισαρικές τομές στο ιστορικό τους, έχουν τρεις με πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ρήξης μήτρας.

Η πρώτη, ίσως, ένδειξη ρήξης μήτρας είναι η εμβρυϊκή δυσχέρεια η οποία αποτυπώνεται στο παθολογικό καρδιοτοκογράφημα. Άλλα σημεία είναι η μεγάλη διακολπική αιμορραγία, η ξαφνική μεταβολή στα ζωτικά σημεία και στο επίπεδο συνείδησης της γυναίκας και ο έντονος πόνος στην περιοχή της παλαιάς τομής.

Αυξημένο κίνδυνο ρήξης μήτρας αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με ιστορικό προηγηθείσης κλασικής κάθετης καισαρικής τομής. Σε γυναίκες που έχουν κάνει περισσότερες από μία καισαρικές το ποσοστό ρήξης μήτρας ανέρχεται στο 3,7%.

Επίσης, ινομυωματεκτομή και πλαστικές εγχειρήσεις του τοιχώματος της μήτρας, αυξάνουν τον κίνδυνο ρήξης.

Η εκτεταμένη χορήγηση οξυτοκίνης σε γυναίκες που προετοιμάζονται για κολπικό τοκετό μετά από καισαρική αυξάνει τον κίνδυνο, και σε έρευνες το ποσοστό ρήξης μήτρας ανέρχεται στο 2,3% έως 2,7% των περιπτώσεων. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση της χρήσης προσταγλανδινών.

Γυναίκες με ιστορικό καισαρικής τομής απαιτούν ιδιαίτερη διαχείριση και μαιευτική φροντίδα, τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και κατά τον τοκετό.

Η επιλογή σχετικά με τον τρόπο τερματισμού της εγκυμοσύνης ανήκει τόσο στην ομάδα υγείας όσο και στην ίδια την γυναίκα, η οποία πρέπει να είναι ενημερωμένη τόσο για τις διαφορετικές επιλογές που της δίδονται όσο και για τους κινδύνους και τις συνέπειες των επιλογών που κάνει.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, πληροφορίες από το ιστορικό της γυναίκας, όπως και τα δεδομένα της νέας κύησης, πρέπει να συγκεντρώνονται και να αξιολογούνται. Η καταγραφή των παραγόντων που μπορεί να καθορίσουν την επιτυχία ενός κολπικού τοκετού μετά από καισαρική, όπως και των παραγόντων που μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη μήτρας βοηθά τόσο στην λήψη αποφάσεων όσο και στην ρεαλιστική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Οι παραπάνω παράγοντες επαναξιολογούνται και την στιγμή της εισαγωγής της γυναίκας στο νοσοκομείο για τον τοκετό της.

Το Αμερικάνικο κολέγιο γυναικολόγων και Μαιευτήρων, τέλος, περιέλαβε στις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε το 1999, οδηγία σύμφωνα με την οποία, ομάδα με χειρουργούς, αναισθησιολόγους και νεογνολόγους, όπως και αίθουσα χειρουργείου, πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα κάθε φορά που διενεργείται κολπικός τοκετός σε γυναίκα με ιστορικό καισαρικής τομής.

Η διενέργεια κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή είναι εφικτή και η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω σε αυτό το κομμάτι της μαιευτικής φροντίδος.

Τα ποσοστά επιτυχημένων τέτοιων τοκετών σε άλλες χώρες πρέπει να μας ενθαρρύνουν και η γνώση των πραγματικών διαστάσεων των κινδύνων, όπως αυτή προσφέρεται από τις έρευνες, οφείλει να αποτελέσει οδηγό μας.

Μπορούμε να επενδύσουμε στον κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή, έχοντας στο μυαλό μας πως η εναλλακτική μιας δεύτερης καισαρικής τομής δεν εκμηδενίζει τους κινδύνους.

1aLup3.png

BtUIp3.png

Γνωριζω κοπελα που γενησε στην Γερμανια το πρωτο της με ΚΤ,δυο χρονια μετα με ΦΤ και το τριτο της 5 χρονια αργοτερα με ΚΤ

Σε αντιθεση με μια κπελα στην Ελλαδα που στο πρωτο εκανε ΚΤ,13 μηνες μετα παλι ΚΤ και 13 χρονια αργοτερα δεν της αφησε κανενα περιθωριο για ΦΤ,αμεσως ΚΤ

Τι να πει κανεις...13 χρονια μετα δεν ειχε "θρεψει" η μητρα της???

4

Διαφημίσεις

Μάλλον είναι καθαρά θέμα γιατρού, πόσο το διακινδυνεύει όταν είναι σύντομος ο χρόνος μεταξύ των δύο τοκετών ή το πόσο επιλέγει να κάνει καισαρική για την ευκολία του.

Koρίτσια σας ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση!

Η αλήθεια είναι ότι με έχει απασχολήσει πολύ το θέμα, αλλα τελικά δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι είμαι έτοιμη να πάρω τα πιθανά ρίσκα. Θα δούμε. Πάντως για την ιστορία, στον προηγούμενο τοκετό έκανα επίγουσα καισαρική στην 35η εβδομάδα λόγω προβλήματος ζαχάρου. Δεν ξεκίνησα για φυσιολογικό ή τίποτα τέτοιο. Κι αυτό απ ότι κατάλαβα δεν είναι θετικό στοιχείο για vbac...

:?:roll::roll:

Evolve or Dissolve

• 4 εβδομάδες μετά...

Κορίτσια, υπάρχει τελικά κάποια από εσάς που να έχει γεννήσει φυσιολογικά μετά από καισαρική; Και με ποιον γιατρό (και που;). Έχω ήδη μια δυσάρεστη καισαρική στο ιστορικό μου και είμαι στην αρχή της δεύτερης εγκυμοσύνης και γενικά ψάχνομαι, όσο με παίρνει βέβαια ακόμα!

Απ΄ότι έχω καταλάβει εγώ καμιά απ΄το φόρουμ δεν έχει γεννήσει φυσιολογικά μετά από καισαρική. Κι εγώ είμαι πάλι έγκυος 3 μηνών, ο γιος μου είναι σχεδόν 10, τον έκνανα με καισαρική και τώρα είπαμε με το γιατρό να πάμε για φυσιολογικό. Φοβόμουν ότι ίσως μου πει ότι είναι μικρό το διάστημα κ πρέπει να κάνω καισαρική αλλά ευτυχώς το βρήκε αρκετα μεγάλο για να πάμε για φυσιολογικό. Οπότε μια χαρά και είμαι αισιόδοξη ότι όλα θα πάνε καλά. Ψάξε το και συ όσο μπορείς, το κυριότερο είναι να βρεις γιατρό που να μπορεί να σε αναλάβει και να είναι θετικός και φυσικά η δικιά σου θέληση για να τα καταφέρεις.

Απ΄ότι έχω καταλάβει εγώ καμιά απ΄το φόρουμ δεν έχει γεννήσει φυσιολογικά μετά από καισαρική. Κι εγώ είμαι πάλι έγκυος 3 μηνών, ο γιος μου είναι σχεδόν 10, τον έκνανα με καισαρική και τώρα είπαμε με το γιατρό να πάμε για φυσιολογικό. Φοβόμουν ότι ίσως μου πει ότι είναι μικρό το διάστημα κ πρέπει να κάνω καισαρική αλλά ευτυχώς το βρήκε αρκετα μεγάλο για να πάμε για φυσιολογικό. Οπότε μια χαρά και είμαι αισιόδοξη ότι όλα θα πάνε καλά. Ψάξε το και συ όσο μπορείς, το κυριότερο είναι να βρεις γιατρό που να μπορεί να σε αναλάβει και να είναι θετικός και φυσικά η δικιά σου θέληση για να τα καταφέρεις.

δηλαδη για να καταλαβω καλα, μετα απο 10 μηνες;;;σε ειπε ναι και το εχει ξανακανει;γιατι και ο δικος μου ειπε ναι αλλα δεν το κανει, ετσι το λενε πολλοι. και αν το εννοει μπορεις να με πεις ή να στειλεις pm ποιος ειναι και που ξεγενναει;ευχαριστω

Η Κατερινούλα μου εχει αποκτησει αδερφούλη 

Ο γυναικολόγος που πάω έχει εμπειρία σε τέτοιους τοκετούς, είναι όμως στην Κύπρο. Θα έχουν περάσει 17 μήνες περίπου απτην προηγούμενη γέννα. Βασικά αν διαβάσεις και στο φορουμ θα δεις ότι κι άλλες κοπέλες έχουν γιατρούς στην Ελλάδα οι οποίοι αναλαμβάνουν τέτοιες περιπτώσεις.

Για ποιό λογο έγινε η πρώτη σου καισαρική και πριν πόσο καιρό?

δεν ειμαι ακομα εγκυος απλα με ενδιαφερει πολύ και ψαχνω πληροφοριες. Πηγαίναμε κανονικά, την 7η μερα του 9ου μήνα, το παιδι κατεβαινε αλλά οι σφυγμοί του πεφτανε πολύ και εγω να σου πω δεν καταλαβα πολλά πολλά, με επιασε ζαλη, δεν ξερω, ο αντρας μου μου τα ειπε μετα, με πηραν λεει σαν τρελοι 4-5 γιατροι και φωναζανε. Μετα μας ειπε ο γιατρος οτι κατεβαινε με τον ομφαλιο στα μουτρα και με το προσωπο...απ οτι διαβασα ειναι πολύ επικίνδυνο αλλα στεναχωριεμαι πολύ γιατι ηθελα να ζησω τον τοκετο και να φανταστεις δεν ειχα κανει και επισκληριδιο με αποτελεσμα να με πανε για ολική. Το μωρο ηταν μικρό, 2620 και ειχα καποια διαστολή, τωρα τι να πω...

Απ οτι διαβαζω στο forum, υπαρχουν γιατροι αλλά παλι καμια δεν το εχει κανει ουτε και ξερει αλλη...εγω μενω κοντα στην Αθηνα οποτε ψαχνω καποιον εκει

Η Κατερινούλα μου εχει αποκτησει αδερφούλη 

Η γιατρός που ειχα στο δεύτερο παιδί μου με παρότρυνε να γεννήσω φυσιολογικα μετα απο καισαρική. Η ιδια ειχε προσφατα ξεγεννήσει καποια άλλη κυρία που ειχε προηγουμένως μια καισαρικη.

Το παιδι δε, οπως μου είπε αργότερα ήταν αρκετά μεγάλο 4 κιλα.

Τελικα εγω αποφάσισα να προχωρήσω σε μια καισαρικη ακομα.

Animation3-6.gif

"Some only dream of Angels, I held three in my arms"

Guest
Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις
  • Δημιουργία νέου...