Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Υπάρχει νόμος για την πρωινή προσευχή ;;

Recommended Posts

Και ας θεωρήσουμε ότι αυτό είναι έτσι (πράγματι τα παιδιά θέλουν ρουτίνα και σταθερότητα για ασφάλεια).

1) Γιατί θα πρέπει να είναι μέσα στη ρουτίνα η προσευχη και όχι μια απλή συγκέντρωση όπου θα γίνονται οι καθημερινές ανακοινώσεις του σχολείου.

Γιατί δεν έχει κάθε μέρα ανακοινώσεις... Τι να γίνει δηλαδή; Στοιχηθείτε - φεύγετε; Ίσως κι αυτά τα 2-3 λεπτά να βοηθάνε στη μετάβαση από το τρεχαλητό πριν το κουδούνι στην ηρεμία που χρειάζεται για να ξεκινήσει το μάθημα.

2) Πώς δικαιολογείται πάλι στο νηπιαγωγείο, από τη στιγμή που τα παιδιά μπαίνουν στην τάξη, ξεκινά το πρόγραμμα με ελεύθερες δραστηριότητες και μετάαααα γίνεται η προσευχή...και δεν γίνεται σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δεν γίνεται δηλαδή στις 9 αλλά μπορεί να γίνει στις 9 ή στις 9:15 ή στις 8:50

Δεν μπορώ να απαντήσω καθ΄ότι ούτε είμαι εκπαιδευτικός ούτε ξέρω πως, γιατί και από πότε γίνεται έτσι.

Η δικιά μου εμπειρία και άποψη έχει να κάνει με τη συγκέντρωση όλων των μαθητών στην αυλή.

Πάντως νομίζω πως το θέμα έχει πλέον καλυφθεί από κάθε άποψη.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 420
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Ελεγα να μην συζητησω παραπερα αλλα θα ηθελα να πω πως για εναν γονιο που βαφτισε τα παιδια του οχι επειδη πιστευε στην ορθοδοξια αλλα για καθαρα 'κοινωνικους' λογους, δηλαδη εμενα, ειναι αδιαφορο το αν υπαρχει προσευχη.

Στην περιπτωση που υπαρχει βεβαια , θα επιθυμουσα να μπορουν να προσευχονται ολοι εκει που πιστευουν, ορθοδοξοι η μη.

Τα σχολια για γονεις σαν 'και εμενα' που δεν ασπαζονται την ορθοδοξια παρ' όλα αυτα προχωρησαν σε βαφτιση, με αφηνουν αδιαφορη, ειδικα αν αναλογιστω και εγω τι σκεφτομαι (και προς το παρον δεν λεω-γραφω) για αυτους που ασπαζονται την οποιαδηποτε θρησκεια με τετοιον φανατισμο.

Κορίτσια να παραθέσω κι εγώ την άποψη μου, το θέμα άλλωστε είναι πολύ ενδιαφέρον για όλους μας.Εγώ δεν πιστεύω στην ύπαρξη ανώτερης δύναμης γενικά.Δεν ξέρω εάν αυτό είναι αθεϊσμός , δεν το έχω ψάξει ποτέ.Δεν ασχολούμαι καθόλου με το θέμα Θεός και θρησκεία , απλά δεν με αφορά.Είμαι βαφτισμένη όπως σχεδόν όλοι μας Χ.Ο.Παντρεύτηκα με θρησκευτικό γάμο γιατί ο άνδρας μου δεν είναι μεν φανατικός Χριστιανός ,πιστεύει όμως πως υπάρχει Θεός.Δεν με πείραξε ο θρησκευτικός γάμος παρόλο που δεν συμπεριλαμβάνεται στα πιστεύω μου γιατί για μένα ήταν πιο σημαντικό να χαρεί ο άνδρας μου και οι οικογένειες μας παρά να διατυμπανίσω ανοιχτά την αθεϊα μου αρνούμενη να τελέσω θρησκευτικό γάμο.Εάν το θέμα της πίστης ή μη ήταν καταλυτικό για μένα , σίγουρα θα επέμενα στην τέλεση πολιτικού γάμου.Δεν είναι όμως.'Εχω συνειδητά επιλέξει να μην διατυμπανίζω τα πιστεύω μου γιατί έτσι θέλω.Κάποιος άλλος μπορεί να θέλει να δηλώνει την πίστη του ή μη, είναι δικαίωμα του καθενός και το σέβομαι απόλυτα.

Ο γιος μου φέτος πάει νήπιο.Κάνουν προσευχή κάθε πρωί και το ίδιο έκαναν και πέρσι στο προνήπιο.Δεν έχω πρόβλημα με αυτό.Η πιο διαδεδομένη θρησκεία είναι η ορθοδοξία και θεωρώ θεμιτό το παιδί μου να νιώθει πως ανήκει στο σύνολο.Θα μου πεις από την προσευχή το περιμένεις?Όχι , αλλά δεν θα κάνω το παιδί μου δική μου σημαία.Στο σπίτι δεν συζητάω ποτέ θρησκευτικά ζητήματα γιατί δεν με αφορούν.Το παιδί έχει τύχει να με ρωτήσει τι είναι Θεός και εάν υπάρχει και που πάνε οι άνθρωποι όταν πεθαίνουν.Στο σχολείο του είχαν πει πως πάνε στον ουρανό.Λόγω του θανάτου του παππού πριν 1 μήνα , είδα πως όταν του είπα πως ο παππούς σε βλέπει από τον ουρανό ηρέμησε.Δεν θεώρησα σκόπιμο να ξεκινήσω συζήτηση με το 5χρονο σχετικά με το τι πιστεύω εγώ , δηλ.παιδί μου δεν υπάρχει Θεός ,οι άνθρωποι θάβονται και αυτό είναι κλπ.

Έχω δικαίωμα να μιλήσω για τα πιστεύω μου εάν και όταν θέλω , έχω δικαίωμα να βαφτίσω το παιδί μου παρόλο που δεν πιστεύω γιατί για μένα είναι σημαντικότερη η επιθυμία του άνδρα μου από την μη πίστη μου(επαναλαμβάνω για μένα) και δεν έχω κανένα πρόβλημα με την συμμετοχή του παιδιού μου στην εθιμοτυπική πρωινή προσευχή γιατί το μυαλό του δεν θα καταλάβαινε την μη συμμετοχή του για δικούς μου λόγους, θα το έπαιρνε σαν αποκλεισμό.

Σέβομαι απόλυτα τους αλλόθρησκους , τους Χ.Ο. , τους άθεους , αλλά διατηρώ το δικαίωμα να δηλώνω ή να μην δηλώνω την αθεϊα μου και επίσης να θεωρώ το θέμα της πίστης ουσιώδες ή επουσιώδες(που για μένα είναι).Όποιος το θεωρεί σημαντικό έχει δικαίωμα να απέχει το παιδί του από την προσευχή ή να επιμένει στην συμμετοχή.

H κορη μου ειναι 3 ετων και 7 μηνων.Χτες μου ειπε μονη της μετα απο 7 εργασιμες ημερες στον παιδικο σταθμο ολοκληρο το πατερ ημων.Τι ρωτησα αν ξερει τι σημαινει.Με απλα λογια μου το εξηγησε ολο(και σωστα).

Υπαρχουν παιδαγωγοι και παιδαγωγοι.....

Το έμαθε κιόλας; Ολόκληρο; Σπάνιο για τέτοια ηλικία. Εκτός θέματος το ξέρω, αλλά από απλή περιέργεια μπορείς να μας πεις πώς το εξήγησε όλο κ σωστά; Δηλαδή τι σου είπε ακριβώς; Εμπεριέχει κ δύσκολες έννοιες και αναρωτιέμαι με ποιο τρόπο τις έχει προσεγγίσει. Ρωτάω από καθαρά επαγγελματικό ενδιαφέρον.

Το διευκρινίζω γιατί ο γραπτός λόγος είναι παρεξηγήσιμος πολλές φορές.

Πάντως ακόμα κ αν δεν το είχε μάθει ολόκληρο ή αν δεν το είχε καταλάβει ακόμα γιατί είναι πάρα μα πάρα πολύ νωρίς δεν θα σήμαινε ότι είχε κακή παιδαγωγό. Το αντίθετο ίσως. Τις πρώτες μέρες της προσαρμογής είναι δύσκολα τα πράγματα κ συνήθως εστιάζουμε στα παιδάκια που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή στο πως λειτουργούμε στην τάξη... Το λέω γιατί φάνηκε σαν να κατηγορείς την παιδαγωγό σε περίπτωση που το παιδάκι σου δεν ήξερε την προσευχή.

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Τα πραγματικά προβλήματα του σχολείου σήμερα δεν είναι η προσευχή.

Θα ήθελα να δω άλλες τόσες σελίδες για αυτά.

Ο καθένας έχει την σεβαστή του άποψη. Δεν καταλαβαίνω γιατί αναλώνεστε τόσο πολύ σε αυτό το θέμα.

Θα πω μόνο αυτό: μπαμπάς άθεος πήρε απαλλαγή για τον γιο του από τα θρησκευτικά και μετά επέμενε το παιδί να μένει στην αίθουσα και να ασχολείται με κάτι άλλο. Η θρησκευτικός το αρνηθηκε λέγοντας πώς αυτό είναι προσηλυτισμός αλλά ο κύριος έφτασε μέχρι τον προϊστάμενο :confused:.

Επίσης πέρισυ των 3ων Ιεραρχών ήρθαν στην εκκλησία 10 ΧΟ και 2 πακιστανάκια :confused::). Ήθελαν λέει να δουν πώς είναι η Εκκλησία και να φάνε άρτο. Καλά ούτε για ανέκδοτο δεν ήταν αυτό!

Διαφημίσεις

Το έμαθε κιόλας; Ολόκληρο; Σπάνιο για τέτοια ηλικία. Εκτός θέματος το ξέρω, αλλά από απλή περιέργεια μπορείς να μας πεις πώς το εξήγησε όλο κ σωστά; Δηλαδή τι σου είπε ακριβώς; Εμπεριέχει κ δύσκολες έννοιες και αναρωτιέμαι με ποιο τρόπο τις έχει προσεγγίσει. Ρωτάω από καθαρά επαγγελματικό ενδιαφέρον.

Το διευκρινίζω γιατί ο γραπτός λόγος είναι παρεξηγήσιμος πολλές φορές.

Πάντως ακόμα κ αν δεν το είχε μάθει ολόκληρο ή αν δεν το είχε καταλάβει ακόμα γιατί είναι πάρα μα πάρα πολύ νωρίς δεν θα σήμαινε ότι είχε κακή παιδαγωγό. Το αντίθετο ίσως. Τις πρώτες μέρες της προσαρμογής είναι δύσκολα τα πράγματα κ συνήθως εστιάζουμε στα παιδάκια που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή στο πως λειτουργούμε στην τάξη... Το λέω γιατί φάνηκε σαν να κατηγορείς την παιδαγωγό σε περίπτωση που το παιδάκι σου δεν ήξερε την προσευχή.

Εχετε δικιο,δεν το εξηγησα σωστα.Επειδη η κορη μου αργησε να μιλησει (20 μηνων),κι αφου δεν ειχα και αλλη εμπειρια απο παιδια,δεν σκεφτηκα ποτε να της πω ουτε το πατερ ημων ουτε το πιστευω.Της εμαθα δυο μικρες αυτοσχεδιες προσευχες και τις λεγαμε μαζι πρωι και βραδυ Π.χ θεουλη μου προσεχε ολα τα παιδακια στειλε μου τη νυχτα το φυλακα αγγελο μου κτλ....Στον προηγουμενο παιδικο σταθμο εμαθε μια προσευχη που ελεγαν στο τραπεζι,την κλασικη ''ελα Χριστε και Παναγια και καθισε κοντα μας κι ευλογησε το τραπεζι μας και τα φαγητα μας''.

Χτες κι ενω ξεσκονιζα ερχεται και λεει μονη της ''την εμαθα τωρα την προσευχη που λεμε το πρωι''(πλοσευχη και πλωι λεει :P).Και αρχιζει το πατερ ημων.Μα το ειπε ολο.Τι ρωτησα τι σημαινει πατερ ημων και μου λεει πατερα μας...και στη συνεχεια μου ειπε οτι σημαινει πατερα μας που εισαι στον ουρανο,μακαρι να ερθει το βασιλειο σου και στη γη,να γινεται αυτο που θελεις,να μας στελνεις το φαγητο που εχουμε αναγκη,να μας συγχωρεις αν κανουμε λαθη αλλα κι εμεις θα συγχωρουμε τους αλλους ανρωπους αν κατα λαθος μας κανουν κατι και να μας βοηθας για να κανουμε μονο καλα πραγματα.Εγω απεναντιας οχι μονο δεν θα κατηγορουσα την δασκαλα της αν δεν την ηξερε την προσευχη,(δεν πιστευω οτι ειναι υποχρεωμενη και να το κανει)αλλα ουτε καν θα μου περνουσε απο το μυαλο οτι σ αυτη την ηλικια τα παιδια θα μπορουσαν να μαθουν κατι τετοιο.Εντυπωση δεν μου εκανε το πατερ ημων.Μου εκανε το οτι καθησε να τους εξηγησει τι σημαινει ,δηλ καθαρα ''εκπαιδευτικα'' νοιωθω οτι πηγε το παιδι μου ενα βημα παραπερα.Τον ιδιο θαυμασμο θα ενοιωθα αν τους ειχε μαθει τον εθνικο υμνο η ενα αγγλικο ποιημα,δηλαδη δεν ειναι το γεγονος οτι προκειται για προσευχη αλλα για το οτι περασε κατι πολυ δυσκολο(για μενα) σε τοσο μικρα παιδια.Και το αντιπαρεβαλλα με την παιδαγωγο που ανεφερε η emmaki ως προς το εξης.Οτι το παιδακι ειπε ''λεμε λεξουλες'' δηλ η δασκαλα δεν χρησιμοποιει την λεξη ''προσευχη''?Ελπιζω τωρα να το εκανα πιο κατανοητο.

Α,δεν ξερω αν παιζει ρολο αλλα ολα τα παιδακια εχουν ξαναπαει σταθμο,τα περισσοτερα ειναι απο βρεφη εκει,αλλα και η δικια μου δεν ειχε καθολου θεμα προσαρμογης.

Χθες διάλογος πιτσιρίκι φίλης προνηπιάκι που είναι σε νηπιαγωγείο που κάνουν προσευχή και μάλλον (θα δέιτε γιατί) λένε το Πάτερ ημών....

- Χ τι κάνετε στο σχολείο πρωί;

- Λέμε λόγια

- Τι λόγια λέτε Χ;

- Λέμε για το παμόν και τη θεία Ράνια και μετά το τοοο τοοοο

Χώμα από τα γέλια........

Αυτο εχει να κανει με τους γονεις αλλα και τους εκπαιδευτικους που δεν διδασκουν στα παιδια αυτα που πρεπει να διδαξουν περι θρησκειας!

Τα δικα μου δηλ πως το ξερουν νερακι το Πατερ Ημων απο 2,5- 3 ετων? Φωστηρες ειναι?

Οχι! Καποιοι αφιερωσαν καθημερινα χρονο να τους το μαθουν, καθως επισις και το τι σημαινουν τα λογια αυτα.

Και επειδη ακριβως οι γονεις δεν ειναι εκπαιδευτικοι και δεν γνωριζουν πως να διδαξουν, δουλεια των εκπαιδευτικων ειναι να το κανουν!

Να γιατι πρεπει να μαθαινουν στο σχολειο τα παντα για την θρησκεια μας! Οι γονεις, οση καλη διαθεση και να εχουν, δεν μπορουν παντα να μεταδοσουν πραγματα στα παιδια

Τα πραγματικά προβλήματα του σχολείου σήμερα δεν είναι η προσευχή.

Θα ήθελα να δω άλλες τόσες σελίδες για αυτά.

Μπορώ να σου γράψω εγώ μόνη μου τις διπλα΄σιες σελίδες για τα προβλήματα της Ελληνικής Εκπαίδευσης. Αν πιάσω και τα προβλήματα με τα παιδιά που αντιμετωπίζουμε καθημερινά....θα κλείσει το φόρουμ.

Απλά, εδώ το θέμα είναι η προσευχή και κατ΄επέκτασιν η θρησκευτική ελευθερία, τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών.

Για μένα είναι θέμα (όχι πρόβλημα) του σχολείου και αυτό.

Αυτο εχει να κανει με τους γονεις αλλα και τους εκπαιδευτικους που δεν διδασκουν στα παιδια αυτα που πρεπει να διδαξουν περι θρησκειας!

Τα δικα μου δηλ πως το ξερουν νερακι το Πατερ Ημων απο 2,5- 3 ετων? Φωστηρες ειναι?

Οχι! Καποιοι αφιερωσαν καθημερινα χρονο να τους το μαθουν, καθως επισις και το τι σημαινουν τα λογια αυτα.

Και επειδη ακριβως οι γονεις δεν ειναι εκπαιδευτικοι και δεν γνωριζουν πως να διδαξουν, δουλεια των εκπαιδευτικων ειναι να το κανουν!

Να γιατι πρεπει να μαθαινουν στο σχολειο τα παντα για την θρησκεια μας! Οι γονεις, οση καλη διαθεση και να εχουν, δεν μπορουν παντα να μεταδοσουν πραγματα στα παιδια

Να διδάξουν οι εκπαιδυετικοί από την πρλωτη εβδομάδα προσευχές και ειδικά το Πάτερ Ημών σε 5χρονά;;;;;

Εδώ προσπαθούμε τα παιδιά να πάψουν νακλαίνε, να μάθουν το χώρο τους, να γνψριστούν μεταξύ τους κλπ. Άσε που ΔΕΝ είναι δουλειά των εκπαιδευτικών αυτή! (να μην τα ξαναλέμε). Από τη στιγμή που δεν υπάρχει νόμος που να λέει ποιά προσευχή πρέπει να λέγεται, δεν είναι δουλειά να διδάξουν αυτή την προσευχή! Αν θέλουν οι γονείς να το κάνουν στο σπίτι τους, καλά θα κάνουν!

Και το αντιπαρεβαλλα με την παιδαγωγο που ανεφερε η emmaki ως προς το εξης.Οτι το παιδακι ειπε ''λεμε λεξουλες'' δηλ η δασκαλα δεν χρησιμοποιει την λεξη ''προσευχη''?Ελπιζω τωρα να το εκανα πιο κατανοητο.

Δεν μπορώ να ξέρω τι λέει η νηπιαγωγός (όχι παιδαγωγός, μιας και μιλάμε για νηπιαγωγείο και όχι για παιδικό σταθμό) μέσα στην τάξη. Ξέρω αυτό που είπε το παιδί. Αν και τα τραγούδια και τα παραμύθια που τους είπε τα λέει "λογάκια"....

Πάντως πλάκα πλάκα δεν πιάνεστε πουθενά!

Όποιος δεν κάνει προσευχή (εκπαιδευτικός) δεν είναι σωστός στη δουλειά του.

Όποιος δεν χρησιμοιποιεί τη λέξη "προσευχή" με τον τρόπο που εσείς θέλετε, πάλι δεν είναι καλός στη δουλειά του.

Όποιος κάνει προσευχή, αλλά δεν έιναι αυτή που θέλετε, πάλι δεν είναι καλός στη δουλειά του.

Όποιος κάνει την προσευχή που θέλετε, αλλά για κάποιο λόγο τα παιδιά δεν την μαθαίνουν και μπερδεύουν τα λόγια, πάλι δεν είναι καλός στη δουλειά του!

Διαφημίσεις

Αν ο γονιός θέλει να μάθει το παιδάκι του σωστά το Πατέρα Ημων αλλά δεν γνωρίζει πώς να του το διδάξει, υπάρχει ένα πολυ καλο σχολείο που μπορεί να του το μάθει καλα - το κατηχητικο. Ο εκπαιδευτικός στο σχολείο έχει άπειρα άλλα πράγματα να μάθει στα παιδιά μας.

Κάθε πρωί που ξεκινά η προσευχή θα έλεγα πώς είναι προσοχή και όχι προσευχή. Τα παιδιά ηρεμούν και κάθονται όμορφα. Για μένα πάντως αν και όπως προείπα είμαι άτομο θρησκευόμενο ( με την εκκλησία μου, τις νηστείες μου και όλα μου :D) τη θεωρώ αγγαρεία :oops:. Θέλω να προσευχηθώ όπως εγώ το νιώθω και την στιγμή που εγώ το αισθάνομαι και όχι να μου το επιβάλλουν.

Δεν είμαι αντίθετη στην προσευχή απλά λέω την ειλικρινή μου γνώμη.

Βλέπω τα παιδιά....σαν να παίζουν μαντολίνο και αυτό είναι ξεφτίλα πραγματικά....

Κάθε πρωί που ξεκινά η προσευχή θα έλεγα πώς είναι προσοχή και όχι προσευχή. Τα παιδιά ηρεμούν και κάθονται όμορφα. Για μένα πάντως αν και όπως προείπα είμαι άτομο θρησκευόμενο ( με την εκκλησία μου, τις νηστείες μου και όλα μου :D) τη θεωρώ αγγαρεία :oops:. Θέλω να προσευχηθώ όπως εγώ το νιώθω και την στιγμή που εγώ το αισθάνομαι και όχι να μου το επιβάλλουν.

Δεν είμαι αντίθετη στην προσευχή απλά λέω την ειλικρινή μου γνώμη.

Βλέπω τα παιδιά....σαν να παίζουν μαντολίνο και αυτό είναι ξεφτίλα πραγματικά....

Ακριβώς.....

Και στο νηπιαγωγείο είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα......

Α! Και κάτι που θέλω να το γράψω από χθες και το ξεχνάω....

Στο τελευταίο νηπιαγωγείο που ήμουν, οι γονείς αποφάσισαν να φύγει η εικόνα γιατί τη θεώρησαν επικίνδυνη!

Ήταν σε ένα μέρος όπου γινόταν πολλοί σεισμοί και θεώρησαν ότι το κούνημα του κτηρίου θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση της εικόνας ή χαλάρωση των στηριγμάτων της, και πιθανό τραυματισμό παιδιού.

Μάλιστα έστειλαν επιστολή στον προϊστάμενο (τον ίδιο που απείλησε συνάδελφο με απόλυση επειδή η ίδια δεν έκανε προσευχή αλλά στεκόταν προσοχή την ώρα που τα παιδιά προσευχόταν) με αυτή την επιχειρηματολογία και αυτός συμφώνησε......έτσι αφαιρέθηκε η εικόνα!!!

ο νονός τουλάχιστον ήτο πιο γνωστικός, θρησκεύματα, πολλά και διάφορα, για να διαλέξει κάθε εκπαιδευτκός αυτό που του αρέσει, ξέρεις, χο, καθολικός συριανός, πομάκος μουσουλμάνος, κοκ

αχ αυτός ο χριστούλης (γλυκήτατη μορφή) κάπως αλιώς προσέγγιζε τους ανθρώπους, δεν έχω ακούσει παρά ελάχιστους χο να έχουν κάτι από τον μειλίχιο λόγο του, κάτι από την αποδοχή και τον σεβασμό που έδειχνε στους ανθρώπους...

όχι δηλαδή, πείτε μου με ειλικρίνια, αν ζούσε στην χώρα μας και τον ρωτούσε κανείς αν ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται προσευχή στο νήπιο, θα έλεγε ποτέ ΝΑΙ ΠΡΕΠΕΙ? Προς την διατήρηση των ηθών των εθίμων και παραδόσεων?

αυτά τα έλεγε αυτός με το πουλί στην κορνίζα... ο χριστούλης... δεν νομίζω Τάκη... μάλλον θα έλεγε κανένα παραμυθάκι στα παιδάκια, και θα δίδασκε μέσα από την ελευθερία της επιλογης

κάτι που κανένας χο δεν δέχεται να αναγνωρίσει εδώ μέσα:-P

s-age.png

Διαφημίσεις

Η εικόνα για αυτόν το λόγο καλό είναι να βγει.

Αν ήμουν σε ξένο κράτος και στην τάξη των παιδιών μου υπήρχε πχ ο Βούδας καθόλου δεν θα με πείραζε. Υποτίθεται ότι είναι εκεί για να προστατεύει τα παιδιά. Ο χριστιανισμός εξάλλου δεν κάνει εξαιρέσεις. Ο Χριστός αγαπά, όπως λέει η θρησκεία μας, και προστατεύει όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως τί πιστεύουν.

Α! Και κάτι που θέλω να το γράψω από χθες και το ξεχνάω....

Στο τελευταίο νηπιαγωγείο που ήμουν, οι γονείς αποφάσισαν να φύγει η εικόνα γιατί τη θεώρησαν επικίνδυνη!

Ήταν σε ένα μέρος όπου γινόταν πολλοί σεισμοί και θεώρησαν ότι το κούνημα του κτηρίου θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση της εικόνας ή χαλάρωση των στηριγμάτων της, και πιθανό τραυματισμό παιδιού.

Μάλιστα έστειλαν επιστολή στον προϊστάμενο (τον ίδιο που απείλησε συνάδελφο με απόλυση επειδή η ίδια δεν έκανε προσευχή αλλά στεκόταν προσοχή την ώρα που τα παιδιά προσευχόταν) με αυτή την επιχειρηματολογία και αυτός συμφώνησε......έτσι αφαιρέθηκε η εικόνα!!!

χα, χα, για να το ελαφρύνω λίγο.....ε, σε εμας έπεσε η εικόνα. Ευτυχώς, όχι στο κεφάλι της κόρης μου, αλλά στο θρανίο της πάνω, όταν πήγαινε Α' δημοτικού. Πίσω από την έδρα υπήρχε τοίχος φυσαρμόνικα που άνοιγε για να ενωθεί και η άλλη τάξη. Έτσι, είχαν βάλει την εικόνα σε διπλανό τοίχο.

Έλα, όμως, που η δασκάλα είχε βάλει τα θρανία σε σχήμα Π και η κόρη μου καθόταν στο πλάι κάτω από την εικόνα, η οποία μια μέρα ξαφνικά προσγειώθηκε στο θρανίο της.....την άλλη μέρα που πήγα, η κόρη μου καθόταν στη μέση της αίθουσας και η εικόνα πάνω στη ντουλάπα.....

Τώρα τα θυμάμαι και γελάω....

Κόρη στο σχόλασμα: Μαμά, έπεσε ο Χριστός πάνω μου..

Σκέψεις παλαβής μαμάς: Παναγία μου, τι τους κάνουν στο σχολείο; Τους λένε ότι είναι αμαρτωλά και θα πέσει ο Χριστός πάνω τους;

Ελεγα να μην συζητησω παραπερα αλλα θα ηθελα να πω πως για εναν γονιο που βαφτισε τα παιδια του οχι επειδη πιστευε στην ορθοδοξια αλλα για καθαρα 'κοινωνικους' λογους, δηλαδη εμενα, ειναι αδιαφορο το αν υπαρχει προσευχη.

Στην περιπτωση που υπαρχει βεβαια , θα επιθυμουσα να μπορουν να προσευχονται ολοι εκει που πιστευουν, ορθοδοξοι η μη.

Τα σχολια για γονεις σαν 'και εμενα' που δεν ασπαζονται την ορθοδοξια παρ' όλα αυτα προχωρησαν σε βαφτιση, με αφηνουν αδιαφορη, ειδικα αν αναλογιστω και εγω τι σκεφτομαι (και προς το παρον δεν λεω-γραφω) για αυτους που ασπαζονται την οποιαδηποτε θρησκεια με τετοιον φανατισμο.

Αναφερόμενη και εγώ σε εκείνους που έχουν κάνει την βασική αρχή, δηλαδή να βαφτίσουν το παιδί τους ΧΟ και να του δώσουν όνομα, έγραψα πως δεν συνάδει με μελλοντικές αντιδράσεις τύπου "γιατί να κάνουν προσευχή στο σχολείο", που είναι θεσμός.

Το ότι πολλοί βαφτίζουν χωρίς να ασπάζονται σε μικρό ή μεγάλο ποσοστό την θρησκεία, είναι μία πραγματικότητα και την αντιλαμβάνομαι. Και η λογική συνέχεια αυτού, είναι ότι έγραψες. Βάφτισα για αυτό τον λόγο, μου είναι αδιάφορο αν κάνει προσευχή. Κάθε άλλη αντίδραση, δεν "κουμπώνει"...

Τι πιστεύω πως κερδίζουν τα παιδιά από την πρωινή προσευχή: πιστεύω πως εκείνη τη στιγμή ο Κύριος, στον οποίο απευθύνονται, στέλνει το Άγιο Πνεύμα να τα σκεπάσει, να τα προστατέψει, να φωτίζει το νου και τις καρδιές τους, να οδηγεί τα βήματά τους. Και είπα μεν πως τα δικά μου τα παιδιά δεν απειλούνται, από την αφαίρεση αυτής της προσευχής, μια που προσευχόμαστε και στο σπίτι, αλλά θεωρώ πως είναι μια ευκαιρία που πρέπει να δίνεται σε όλα τα παιδιά, μια που Εκείνος ακούει και ανταποκρίνεται στη φωνή κάθε ανθρώπου που τον καλεί, ανεξαρτήτως επίσημου θρησκεύματος ή μη, γιατί αγαπάει εξίσου όλους τους ανθρώπους, που είναι παιδιά Του. Επίσης, πιστεύω πως όλα τα παιδιά που έχουν βαφτιστεί Χ.Ο. χωρίς στη συνέχεια να τους δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουν ζωντανή σχέση με την Εκκλησία στην οποία εντάχθηκαν, θα είναι καλό για αυτά να ξέρουν τουλάχιστον το "Πάτερ ημών" και το "Πιστεύω", κάποιες βασικές αρχές της Ορθοδοξίας και να τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία λειτουργία, έστω 2-3 φορές το χρόνο. Θεωρώ δηλαδή, πως, με την ομαδική προσευχή, το μάθημα των θρησκευτικών και τον εκκλησιασμό, το σχολείο έρχεται να καλύψει κάποια κενά ή να ενισχύσει κάποιες συνήθειες...και γι' αυτού που δεν το επιθυμούν, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα της απαλλαγής.

Τέλος, επιθυμώ, μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία προς το χειρότερο, να διατηρηθούν οι θρησκευτικές παραδόσεις στα σχολεία, γιατί πιστεύω πως, κάθε κρίκος που χάνεται, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αλλοτρίωσή μας, ως έθνους. Εξάλλου, όπως έχω ξαναπεί, θα ήταν τουλάχιστον βλακώδες εκ μέρους μου να δεχθώ να αλλάξει ένα θεσμοθετημένο και δια νόμου κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών μου, τη στιγμή που θεωρώ πως αυτή η αλλαγή δεν θα είναι προς όφελός του και που δεν έχω, σε καμία περίπτωση, πειστεί, για την αναγκαιότητα της εν λόγω αλλαγής.

Αυτά και μην πέσετε να με φάτε, παρακαλώ...είναι απλά η άποψή μου, δεν έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από των υπολοίπων, δεν προσπαθώ να την επιβάλλω σε κανέναν και την καταθέτω με ειλικρίνεια.

Και κάτι ακόμα: ειπώθηκε πως "μπορεί να υπάρχουν και συνειδητοποιημένοι Χ.Ο. που να μη θέλουν την προσευχή κλπ στα σχολεία". Συνειδητοποιημένος Χ.Ο. είναι αυτός που εξομολογείται, εκκλησιάζεται, κοινωνά, μελετά την Αγία Γραφή και τους πατέρες της Ορθοδοξίας και γενικά συμμετέχει ενεργά και με κάθε τρόπο στη ζωντανή λατρεία της Εκκλησίας του Χριστού. Αν υπάρχει κάποιος τέτοιος που έχει τη συγκεκριμένη αντίρρηση, ας βγει να μας το πει, γιατί εγώ δεν ξέρω κανεναν κι ούτε πιστεύω πως υπάρχει.

Έντιτ: όσο για το ενδεχόμενο της ομαδικής προσευχής μεν, σε διαφορετικές θεότητες, δε, μου φαίνεται παρωδία και, προσωπικά, δε θα το δεχόμουν ποτέ. Αν έφταναν κάποτε τα πράγματα σε αυτό το σημείο, θα προτιμούσα οπωσδήποτε την κατάργησή της.

Υποκλίνομαι!!!

Πάντως πλάκα πλάκα δεν πιάνεστε πουθενά!

Όποιος δεν κάνει προσευχή (εκπαιδευτικός) δεν είναι σωστός στη δουλειά του.

Όποιος δεν χρησιμοιποιεί τη λέξη "προσευχή" με τον τρόπο που εσείς θέλετε, πάλι δεν είναι καλός στη δουλειά του.

Όποιος κάνει προσευχή, αλλά δεν έιναι αυτή που θέλετε, πάλι δεν είναι καλός στη δουλειά του.

Όποιος κάνει την προσευχή που θέλετε, αλλά για κάποιο λόγο τα παιδιά δεν την μαθαίνουν και μπερδεύουν τα λόγια, πάλι δεν είναι καλός στη δουλειά του!

χαχαχαχα!!!:-D:grin::-D Παρόλαυτά επιμένουν να γίνεται η προσευχή στα σχολεία και ψάχνουν τον τέλειο εκπαιδευτικό που θα κάνει ακριβώς αυτό που θέλουν και θα λέει ακριβώς αυτό που πιστεύουν, θεωρώντας πάντα ότι είναι η "κυρίαρχη" πλειοψηφία.

εχω δυο μπουμπουκακια

βρε ουδεμίαν αμφιβολίαν,

αντε μπας και καταφέρουμε να βγουμε off topic μπας και ξεκολλήσει το σύμπαν, δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο θέμα,

γιατί υπάρχει τόσο φανατισμός στην εκκλησία? γιατί οι περισσότεροι χο φέρονται σαν τους γραμματείς και τους φαρισσαίους και όχι σαν τον χριστούλη?

και ρωτώ εσένα γιατί αν δεν κάνω λάθος δήλωσες πιστή, αλλά όπως βλέπω ψύχραιμη...

Εγω, θα αντιστρεψω την ερωτηση...

Γιατι οι περισσοτεροι αθεοι/αλλοθρησκοι κλπ φερονται σαν τους γραμματεις και τους φαρισσαιους?

Γιατι τοσος φανατισμος?

Γιατι τοση αντιπραθεση, για κατι τοσο ανωδυνο και απλο οπως η προσευχη?

Τοσο τους ενοχλει που κλεινουν τα ματια σε οτιδηποτε αλλο και δεν ενδιφερονται για τα στραβα του εκπαιδευτικου συστηματος, και οχι μονο, εστιαζουν εκει, και θελουν να αλλαξουν συνηθειες και εθιμα ετων?

Η πρωινη προσευχη στο νηπιαγωγειο, δεν νομιζω οτι βλαπτει το 90% των μαθητων, που τα φερνει ισως ο παπους και η γιαγια, ισα ισα θα καμαρωνουν οι παπουδες και ολας. Βεβαια αν καποια οικογενεια, δεν ακολουθει την επισημη θρησκεια του κρατους, ισως νιωσει οτι το παιδακι τους απειλειται, απο αυτην την διαφορετικοτητα που θα εχει να αντιμετωπισει καθε πρωι. Ισως σε λιγα χρονια, οταν αρχισει και αλλαζει δημογραφικα η Ελληνικη κοινωνια, ισως ο νομοθετης να πρεπει να τα ξαναδει τα πραγματα υπο αλλο πρισμα. Μεχρι τοτε.....

Καλησπέρα σας! :D

Να επαναφέρω το θέμα -κάνοντας λίγο κατάχρηση του τόπου- και να θέσω ένα ερώτημα. Πιστεύετε πως τα μεγαλύτερα παιδιά, μιλάω για γυμνάσιο αλλά κυρίως για λύκειο, θέλουν να συμμετέχουν στην προσευχή;

Να θυμίσω πως αυτά τα παιδιά, έχουν μεγαλώσει με την πρωινή προσευχή να είναι μέρος της σχολικής τους πραγματικότητας.

Σε συζήτηση σχετική φαίνεται να υπάρχει άρνηση των εφήβων να συμμετάσχουν στην προσευχή. Από όσους παρευρίσκονται δε θέλει κανένας να την πει. Και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό "σημαδεύει" και έρχεται στην ώρα μετά την προσευχή. Πού νομίζετε πως οφείλεται αυτό;

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Υπάρχει μια τάση... αυτο-κατάργησης να το πω... αυτοεξορίας από τη "ρουτίνα" αυτή... ούτε ξέρω πού ακριβώς να το αποδόσω...

Γι' αυτό ρωτάω...

Γιατί υπάρχουν παιδιά που δεν τα ενδιαφέρει, αλλά και παιδιά που τα ενδιαφέρει... ή μήπως κάνω λάθος;;

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...