Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Διατήρηση μητρικού γάλακτος


Recommended Posts

επειδη δεν προλαβαινω να διαβασω ολες τις προηγουμενες σελιδες...

γαλα που εχω αντλησει χθες σημερα το εβαλα στην καταψυξη ( -18 )

μετα δηλαδη απο 24h και 32h....

για ποσο καιρο μπορει να διατηρηθει?

tqj2p3.png vvtJp3.png

 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


επειδη δεν προλαβαινω να διαβασω ολες τις προηγουμενες σελιδες...

γαλα που εχω αντλησει χθες σημερα το εβαλα στην καταψυξη (-18)

μετα δηλαδη απο 24h και 32h....

για ποσο καιρο μπορει να διατηρηθει?

 

δεν χρειάζεται να διαβάσεις όλες τις προηγούμενες σελίδες, αρκεί μόνο ένα ποστ :wink:

 

1η σελίδα,

1ο ποστ

 

 

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=24675

Link to comment
Share on other sites

δεν χρειάζεται να διαβάσεις όλες τις προηγούμενες σελίδες, αρκεί μόνο ένα ποστ :wink:

 

1η σελίδα,

1ο ποστ

 

 

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=24675

 

το πρωτο ποστ σαφως και το διαβασα αγλαια μου :P

απλα δεν ηξερα αν εχει διαφορα στον χρονο λογω του οτι εμεινε μια μερα ή και λιγο παραπανω στο ψυγειο πρωτα πριν να μπει στην καταψυξη...

ισχυει το ιδιο δηλαδη... ε?

thanx!:D

tqj2p3.png vvtJp3.png

 

Link to comment
Share on other sites

απλα δεν ηξερα αν εχει διαφορα στον χρονο λογω του οτι εμεινε μια μερα ή και λιγο παραπανω στο ψυγειο πρωτα πριν να μπει στην καταψυξη...

ισχυει το ιδιο δηλαδη... ε?

thanx!:D

 

To ίδιο ισχύει, διατηρείται τουλάχιστον 3 μήνες!;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...

aglaia καλημέρα. Μια ερώτηση. Είμαστε 49 ημερών και τρώμε με αποκλειστικό θηλασμό. Επειδή όμως μάλλον κάπου μέσα στο Δεκέμβριο θα επιστρέψω στη δουλειά και θέλω να συνεχίσω το θηλασμό, πρέπει να αρχίσω να μαζεύω γάλα από τώρα ή αργότερα? Να σημειώσω ότι δεν βγάζω γάλα με το θήλαστρο μετά τα γεύματα. Το έκανα μόνο μια εβδομάδα για να αντιμετωπίσω μια μικρή μαστίτιδα. Ο μπέμπης μου τρώει την ημέρα ανα 3 ώρες και το βράδυ από τις 10 και μισή ξανά στις 4 ή 5 το πρωί. Δώσε μου σε παρακαλώ συμβουλές γιατί δεν θέλω να σταματίσω να θηλάζω όπως λένε όλοι ότι πρέπει να κάνω. Σημείωση στην δουλειά θα είμαι από τις 10 παρά τέταρτο μέχρι τις 3 και τέταρτο.

xAh6.png h1d6.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Οι επιστήμονες τώρα ανακάλυψαν ότι το μητρικό γάλα κάθε ώρα της ημέρας περιέχει διαφορετικά στοιχεία, που προάγουν ανάλογα τον ύπνο ή την "ημερήσια" δραστηριότητα ... και συστήνουν το αντλημένο γάλα να δίνεται την ίδια ώρα που αντλήθηκε, για αυτόν το λόγο. Το λινκ για την είδηση είναι εδώ:

 

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/10/091001091757.htm

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Link to comment
Share on other sites

  • 3 εβδομάδες μετά...
Το μητρικό γάλα πρέπει να μεταφέρεται εκτός σπιτιού μόνο με παγοκύστες. Για να το δώσεις στο μωρό, θα έχεις μαζί σου θερμός με ζεστό νερό, θα βάζεις στο καπάκι του θερμός το μπιμπερό και θα ρίχνεις εκεί το νερό να ζεσταίνεται και θα αλλάζεις το νερό όταν αυτό κρυώσει, μέχρι να ζεσταθεί το γάλα.

 

Το γάλα όταν το κουβαλάμε και κινούμαστε είναι πιο ευαίσθητο στο να αναπτυχθούν μικρόβια και έχω την εντύπωση ότι δεν κάνει να το μεταφέρουμε καθόλου αν είναι ζεσταμένο (γενικά μπορούμε μόνο σε θερμομονωτικό τσαντάκι με παγοκύστες).

 

 

Μια μικρή απορία πάνω σε αυτό:αν θέλουμε να το ζεστάνουμε όταν είμαστε σπίτι,μπορούμε να το βάλουμε στον θερμαντήρα μολις το βγάλουμε απο την συντήρηση του ψυγειου;

και αν θέλουμε να το ζεστάνουμε όταν έιμαστε εκτός σπιτιού(και ενώ το μεταφέρουμε όπως αναφέρεις με παγοκύστες και σε ισοθερμικό τσαντάκι)μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απο αυτούς τους φορητούς θερμαντήρες όπως αυτόν που είδα εδώ;http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=310175331771&ssPageName=STRK:MEWAX:IT

για να γλιτώναμε την διαδικασία θερμός με ζεστό νερό ,αλλαγές νερού κτλ;:confused:

Link to comment
Share on other sites

μπορούμε να το βάλουμε στον θερμαντήρα μολις το βγάλουμε απο την συντήρηση του ψυγειου;

 

Mόνο έτσι το ζεσταίνουμε, δηλαδή το βάζουμε στο θερμαντήρα μόλις το βγάλουμε από τη συντήρηση του ψυγείου

 

και αν θέλουμε να το ζεστάνουμε όταν έιμαστε εκτός σπιτιού(και ενώ το μεταφέρουμε όπως αναφέρεις με παγοκύστες και σε ισοθερμικό τσαντάκι)μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απο αυτούς τους φορητούς θερμαντήρες όπως αυτόν που είδα εδώ;http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=310175331771&ssPageName=STRK:MEWAX:IT

για να γλιτώναμε την διαδικασία θερμός με ζεστό νερό ,αλλαγές νερού κτλ;:confused:

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αλλά θα πρέπει να δεις για πόσες ώρες σε καλύπτει. Αυτά είναι gel που τα βάζεις σε καυτό νερό (δηλαδή δεν γλιτώνεις το να βράσεις νερό) και κρατούν για κάποια ώρα τη θερμοκρασία. Το θέμα είναι πόση ώρα είναι ικανά να διατηρήσουν τη θερμοκρασία και να ζεστάνουν ένα μπουκάλι που θα είναι κρύο.

 

Το νερό σε ένα θερμός με κενό αέρος ανάμμεσα στα τοιχώματα, μπορεί να παραμείνει ζεστό για 8 ώρες ή περισσότερες.

Link to comment
Share on other sites

Για μικρές βολτούλες έλεγα να χρησιμοποιήσω αυτό το σύστημα,αφού κάνει,μια χαρά θα βολευτω!:)

Για άλλες περιπτώσεις που θα χρειαστεί να λέιπουμε πιο πολύ απο το σπίτι θα χρησιμοποιώ θερμό λοιπον.Thanks Aglaia:)!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό τον θερμαντήρα τον δοκίμασα αλλά αργεί πάρα πολύ. 120μλ κρύο γάλα σε 10 λεπτά το καλοκαίρι δεν τα είχε ζεστάνει και κατέληξα στο καυτό νερό απο το θερμός σε 2-5 λεπτά έτοιμο. Για ζεστή κομπρέσα-θερμοφόρα κάνει όμως. Έπαθε λουμπάγκο ο άντρας μου και πατάω το κουμπάκι και αμέσως ζεστάθηκε.

Αγλαία όταν ζέσταινα μητρικό γάλα απο το ψυγείο έβαζα μισή κούπα καυτό νερό και μέσα σε αυτό ανακάτευα συνέχεια κυκλικά το γάλα και ζεσταινόταν σε 2 λεπτά. Έκανα καλά? γιατί με τον θερμαντήρα αργούσε πολύ να ζεσταθεί, πάνω πό 10-15 λεπτά και φοβόμουν μην αλλοιωθεί.

0b8bfa6eaf.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Θερμοκρασίες άνω των 40οC καταστρέφουν πολλά από τα κύτταρα που υπάρχουν ζωντανά στο γάλα, πολλά ένζυμα, βιταμίνες κλπ.

Το γάλα δεν αλοιώνεται τόσο εύκολα γιατί έχει αντιμικροβιακούς παράγοντες (που καταστρέφονται με τη θέρμανση σε υψηλές θερμοκρασίες).

Το πρόβλημα δεν είναι η αλοίωση αλλά η διατήρηση των επιθυμητών χαρακτηριστικών του γάλακτος

Το πρόβλημα με το θερμαντήρα λύνεται αν τον έχεις στη μπρίζα και το νερό που περιέχει είναι ήδη ζεστό. Αν περιμένεις να ζεσταθεί το νερό του θερμαντήρα και μετά το γάλα, πράγματι αργεί.

Link to comment
Share on other sites

Απευθύνομαι στην Αγλαία ή σε όποια κοπέλα ξέρει και μπορεί να με βοηθήσει. Την Δευτέρα θα κάνω ιδιαίτερο και θα χρειαστει να λείψω 2 ώρες.Πρώτη φορά χρειάστηκε να κάνω μάθημα χθες. Παράκαλώ πείτε μου αν το κάνω καλά. Έκανα (για πρώτη φορά)την άντληση στις 7 το πρωί (Με το swing 150 ml σε 25΄)και το γάλα το χρειάστηκα 6-8 το απόγευμα. Το έβαλα πίσω -πίσω στο ψυγείο. Όταν ο άντρας μου το χρειάστηκε το έβαλε σε μπολ με ζεστό νερό. Της έδωσε (για πρώτη φορά στη ζωή της) το μπουκαλάκι και ήπιε 60ml κατά της 7(Το ήπιε χωρίς δυσκολία). Η απορία μου είναι η εξής: Το γάλα που βγάλαμε από το ψυγείο και το ζεστάναμε μέχρι πόση ώρα μετά μπορούμε να της το δώσουμε; Εμείς αφού επέστρεψα τα υπόλοιπα 80ml τα πετάξαμε αλλά αν χρειαστεί να λείψω περισότερες ώρες τι γίνεται;;; Μήπως πρέπει να αποθηκεύω σε πολλά μπουκαλάκια από 50 ml για να μην το ζεσταίνουμε όλο μαζι;; Μπορώ να ζεστάνω για παραδειγμα στις 6 το απογευμα 150 ml σημερινό αντλημένο γάλα και να το φάει σε δόσεις μέχρι και τις 9 το βράδυ;; Η΄χαλάει τόσες ώρες έξω από το ψυγείο;;;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

Link to comment
Share on other sites

To μητρικό γάλα εκτός ψυγείου αν ζεσταθεί μπορείς να της το δώσεις μέσα σε 1 ώρα το πολύ, εγώ όμως δεν το κράταγα πάνω από μισή ώρα. Αν δεν το πίνει και το παιδί σου έχει σαραντίσει και είναι υγιές, το ξαναβάζεις ψυγείο και μέσα σε 3 ώρες το ξαναζεσταίνεις και του του δίνεις. Εγώ για να μην ρισκάρω ότι δεν θα το πιει όλο έβαζα λιγότερο στο μπιμπερό και αν χρειαζόταν της ξαναέδινα. Εμένα που δεν έπινε και πολύ γάλα υπήρχαν και φορές που ζέσταινα μόνο 30μλ και ξανά αν ήταν 30 μλ, βέβαια αυτά ήταν συμπλήρωμα μετά το θηλασμό, αλλά και αν ήταν να την αφήσω σε κάποιον της έδινε πρώτα 60-90 και μετά αν ήθελε και άλλο ζέσταινα και άλλο.

0b8bfa6eaf.png
Link to comment
Share on other sites

Θερμοκρασίες άνω των 40οC καταστρέφουν πολλά από τα κύτταρα που υπάρχουν ζωντανά στο γάλα, πολλά ένζυμα, βιταμίνες κλπ.

Το γάλα δεν αλοιώνεται τόσο εύκολα γιατί έχει αντιμικροβιακούς παράγοντες (που καταστρέφονται με τη θέρμανση σε υψηλές θερμοκρασίες).

Το πρόβλημα δεν είναι η αλοίωση αλλά η διατήρηση των επιθυμητών χαρακτηριστικών του γάλακτος

Το πρόβλημα με το θερμαντήρα λύνεται αν τον έχεις στη μπρίζα και το νερό που περιέχει είναι ήδη ζεστό. Αν περιμένεις να ζεσταθεί το νερό του θερμαντήρα και μετά το γάλα, πράγματι αργεί.

 

Αγλαία ευχαριστώ για την άπάντηση. Αν και δεν ζέσταινα υπερβολικά το γάλα, μπορεί το έξω έξω να ζεσταινόταν παραπάνω από 40οC, αλλά στο συνολό του δεν ήταν πολύ ζεστό. Τώρα βέβαια δεν αντλώ πλέον αλλά καλό είναι να ξέρω τον σωστό τρόπο.

0b8bfa6eaf.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

natmanou σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Ξεκίνησα το πρωι να αντλώ και το βάζω ανα 50ml σε μπουκαλάκια στο ψυγείο. Σε ευχαριστώ πολυ-πολύ για την αναταπόκρισή σου!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 εβδομάδες μετά...

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι και συγχωρέστε με αν το έχετε διευκρινήσει κάπου γιατί είμαι καινούρια. Μου είπανε ότι το γάλα δεν πρέπει να καταψύχεται σε γυάλινα δοχεία αλλά σε πλαστικά. Εγώ έχω στην καταψυξη 2 γυαλινα μικρά μπιμπερό της ciccho, οπού κράτησα γάλα γιατι μπορει να λείψω κανα δυο πρωινα. Είναι λάθος; Επίσης αν λείπω καποια πρωινα, όχι συστηματικα, και πίνει αποθηκευμένο γάλα και έτσι χάνω έναν θηλασμό κινδυνεύει να μειωθεί το γάλα μου;

Link to comment
Share on other sites

Μπορεις και σε γυαλινα δοχεία, αλλα δεν πρεπει να τα γεμιζεις πανω απο τα 2/3 γιατι κινδυνευουν να σπασουν. Αν δεν θηλάσεις καποια φορά δεν χαλασε ο κοσμος, προσοχή μονάχα μην πρηστει το στηθος σου. Οταν επιστρέψεις θα το βαλεις να θηλάσει απο το στηθος που έχει πιο πολυ ωρα να θηλάσει. επίσης δοκίμασε μια φορά να του δώσεις απο το κατεψυγμένο, διότι εγώ όταν της το έδωσα 5-6 μηνών δεν το έπινε με τίποτα, διότι στην κατάψυξη αποκτά μεταλλική γεύση λόγω ενός ενζύμου και απλά δεν αρέσει η γευση του δεν σημαινει οτι ειναι χαλασμένο, οπότε το κατεψυγμένο γαλα πηγε αχρηστο. Μπορείς όμως να αντλείς λιγο πριν φυγεις, ισως και μετα και να πίνει αυτο το μωρό και οχι κατεψυγμένο. Πόσων μηνών είναι το μωρό σου?

0b8bfa6eaf.png
Link to comment
Share on other sites

Όλα τα δοχεία που είναι κατάλληλα για τρόφιμα είναι κατάλληλα και για την αποθήκευση του μηρικού γάλακτος. Στα γυάλινα καλό είναι να προσέχεις τον όγκο του γάλακτος όπως γράφει η natmanou

 

Αν το μωρό χάνει κάποια τυχαία γεύματα δεν επηρεάζεται η γαλουχία, μην ανησυχείς!

 

Καλή συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

Aglaia γάλα που ήταν αποθηκευμένο στην κατάψυξη σε γυάλινο μπιμπερό μαζί με τη θηλή και το καπάκι και αποψύχεται στο ψυγείο μπορεί να καταναλωθει και αν ναι μέσα σε πόσες ώρες;

Link to comment
Share on other sites

Aglaia γάλα που ήταν αποθηκευμένο στην κατάψυξη σε γυάλινο μπιμπερό μαζί με τη θηλή και το καπάκι και αποψύχεται στο ψυγείο μπορεί να καταναλωθει και αν ναι μέσα σε πόσες ώρες;

 

Μπορεί να καταναλωθεί.

 

Mετά την απόψυξη το γάλα διατηρείται για 24 ώρες στο ψυγείο (όπως και όλα τα κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν αποψυχθεί)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Έχω κι άλλες απορίες...

Σκοπεύω να κάνω μια άντληση στη δουλειά. Έχουμε ψυγείο με καταψύκτη. Τι είναι προτιμότερο να φυλάω το γάλα στον καταψύκτη ή στο ψυγείο. Από τη δουλειά μέχρι στο σπίτι χρειάζομαι περίπου 20 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Επιπλέον μήπως γνωρίζεται πόση ώρα χρειάζεται να ξεπαγώσει ένα γάλα στο ψυγείο και πόση ώρα σε θερμοκρασία δοματίου? Και τι είναι προτιμότερό?

 

Φιλάκια

pbKOp2?r=1289202199
Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...

Καλησπέρα.

Το πρωί χρειάστηκε να βγάλω το ψυγείο εκτός λειτουργίας για μισή ώρα. Στην κατάψυξη έχω φυλαγμένο γάλα (η κατάψυξη είναι κάτω με ξεχωριστή πόρτα). Τώρα τι γίνεται. Πρέπει να καταναλωθεί το γάλα άμεσα; Ή ισχύει λίγο πολύ ο χρόνος διατήρησης;

sL7ap2.png

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...