Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Διατήρηση μητρικού γάλακτος


Recommended Posts

Κορίτσια super sos!!!!

η μητέρα μου ζέστανε το γάλα που της άφησα στις 11.15 γιατί νόμισε πως ο μικρός θα ξυπνούσε αλλά αυτός κοιμάται ακόμα. Το μπιμπερό το έχει ακόμα στο κατσαρολάκι με το ζεστό νερό για να διατηρείται. Μήπως δεν κάνει να του το δώσει? Πόση ώρα μπορεί να το κρατήσει έτσι?

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Axxx τωρα το ειδα.τι κανατε τελικα?

Το σωστο ηταν να ξαναμπει στο ψυγειο.Με το μητρικο γαλα που δεν υπαρχει περισσια,καλυτερα να περιμενει λιγο το μωρο παρα να πεταχτει το γαλα.

Link to comment
Share on other sites

http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=1809&postdays=0&postorder=asc&start=75

Δες εδω!Ειχα κι εγω τις ιδιες αποριες!

Καλυτερα να εμπαινε στο ψυγειο και να ξαναζεσταινοταν παρα να εμενε σε ζεστο νερο συνεχεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 εβδομάδες μετά...

Άντλησα γάλα την Παρασκευή και ξέχασα να το βάλω στην κατάψυξη.

Μπορώ να το δώσω αύριο στην μπέμπα?

Το ψυγείο λειτουργεί στους 4 βαθμούς C και το γάλα είναι στο χαμηλότερο ράφι,στο βάθος.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 1 month later...
Στο ψυγείο που δουλεύει μέτρια και ανοιγοκλείνει συχνά η πόρτα, αποθήκευση στην πόρτα (η χειρότερη θέση) 4 έως 10°C 2-4 μέρες[/color]

 

 

 

Οι οδηγίες αυτές είναι για γάλα που αντλείται για ένα υγιές τελειόμηνο νεογνό.

Αν το νεογνό είναι σοβαρά άρρωστο και/ή νοσηλεύεται, συζητήστε τις οδηγίες διατήρησης με το γιατρό.

Ας πάρω λοιπόν αυτήν την περίπτωση.

Και δεν το βάζω και στην πόρτα.

:arrow: Αν η αποστείρωση που κάνω στα μπουκάλια διαρκεί 24 ώρες στο ψυγείο πως θα κρατήσω το γάλα 2-4 ημέρες?

:arrow: Ο παιδίατρος να την πω την αλήθεια μου είπε να μην δίνω γάλα που είναι πάνω από 24 ώρες στο ψυγείο.Κι εγώ να δηλώσω εδώ ότι σε ότι έχει να κάνει με το θηλασμό κάνω αυτά που διαβάζω εδώ.Μια τόνωση σχετικά με αυτό που μου είπε ο παιδίατρος όμως τη θέλω.!

:arrow: Μπορώ να βάλω γάλα στην κατάψυξη με το γυάλινο μπουκάλι? Ή τι άλλο μπορώ να χρησιμοποιήσω για αποθήκευση και από που θα το προμηθευτώ?

Κωνσταντίνος 30-03-2004

Χριστίνα-Λαμπρινή 7-11-2008

 

Link to comment
Share on other sites

Μια χαρα διατηρειται το γαλα τουλαχιστον για 2-3 24ωρα,το χω τσεκαρει!

 

 

Μπορεις να βαλεις το γιαλινο μπιμπερο στην καταψυξη απλά μην το παραγεμισεις για να μην σπασει.Ασε αρκετο κενο.

Επισης μπορεις να χρησιμοποιησεις τα κυπελλακια της avent(απο καταστηματα με βρεφικα ειδη) ή τα σακουλακια της medela (απο καταστηματα με βρεφικα ειδη ή απο φαρμακεια).

 

http://www.juniornet.gr/index.php?target=products&product_id=29850

 

http://pha24.com/product_info.php?products_id=1245&osCsid=e8b890457943c71e96aec9ff0cf98112

Link to comment
Share on other sites

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ!

 

Αν μπορούσατε να μου δώσετε 2-3 πηγές για τη διατήρηση των 2-4 ημερών.Φυσικά η aglaia έρχετε πρώτη.

Θέλω να αντιπαρατεθώ λιγάκι με τον παδίατρο. :wink:

Κωνσταντίνος 30-03-2004

Χριστίνα-Λαμπρινή 7-11-2008

 

Link to comment
Share on other sites

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ!

 

Αν μπορούσατε να μου δώσετε 2-3 πηγές για τη διατήρηση των 2-4 ημερών.Φυσικά η aglaia έρχετε πρώτη.

Θέλω να αντιπαρατεθώ λιγάκι με τον παδίατρο. :wink:

 

Να σου δώσει αυτή δημοσιεύσεις από επιστημονικά περιοδικά που να γράφουν τα όσα ισχυρίζεται. Αυτή σπούδασε κι εσύ πληρώνεις για τις υπηρεσίες της! Αυτή έχει υποχρέωση να σου τεκμηριώσει τα όσα λέει, όχι εσύ.

 

Παρόλα αυτά εμείς θα σου δώσουμε βιβλιογραφία:

 

References

California Perinatal Quality Care Collaborative (CPQCC). Nutritional Support of the Very Low Birth Weight Infant: Part I. Quality Improvement Toolkit. Palo Alto, CA: CPQCC, 2004.

 

Riordan J and Auerbach K. Breastfeeding and Human Lactation, 2nd ed. Boston and London: Jones and Bartlett; 1999, p. 789-799.

 

Lawrence RA. Milk banking: the influence of storage procedures and subsequent processing on immunologic components of human milk. Adv Nutr Res. 2001;10:389-404.

 

Eteng MU, Ebong PE, Eyong EU, Ettarh RR. Storage beyond three hours at ambient temperature alters the biochemical and nutritional qualities of breast milk. Afr J Reprod Health. 2001 Aug;5(2):130-4.

 

Tully MR. Recommendations for handling of mother's own milk. J Hum Lact. 2000 May;16(2):149-51.

 

Arnold LDW, ed. Recommendations for collection storage, and handling of a mother’s milk for her own infant in the hospital setting. West Hartford, CT: Human Milk Banking Association of North America; 1999.

 

Hamosh M, Ellis LA, Pollock DR, Henderson TR, Hamosh P. Breastfeeding and the working mother: effect of time and temperature of short-term storage on proteolysis, lipolysis, and bacterial growth in milk. Pediatrics. 1996 Apr;97(4):492-8.

 

Pardou A, Serruys E, Mascart-Lemone F, Dramaix M, Vis HL. Human milk banking: influence of storage processes and of bacterial contamination on some milk constituents. Biol Neonate. 1994;65(5):302-9.

 

Quan R, Yang C, Rubinstein S, Lewiston NJ, Sunshine P, Stevenson DK, Kerner JA Jr. Effects of microwave radiation on anti-infective factors in human milk. Pediatrics. 1992 Apr;89(4 Pt 1):667-9.

 

Sigman M, Burke KI, Swarner OW, Shavlik GW. Effects of microwaving human milk: changes in IgA content and bacterial count. J Am Diet Assoc. 1989 May;89(5):690-2.

 

Και περιληψούλα από το άρθρο της Pardou που έχω παραπάνω τονισμένο...

 

(η γιατρός έχει αντίστοιχη βιβλιογραφία; )

 

Human milk banking: influence of storage processes and of bacterial contamination on some milk constituents.

Pardou A, Serruys E, Mascart-Lemone F, Dramaix M, Vis HL.

Department of Neonatology, Free University of Brussels, Belgium.

 

This paper reviews the effects of storage and bacterial content contaminating human milk on some milk constituents. Moreover, it reviews the inhibitory effect of refrigeration and freezing on bacterial growth. Our results suggest that the type and length of storage have an effect on some milk constituents, that this effect is modulated by the bacterial contamination of the milk and that refrigeration has a significant inhibitory effect on bacterial growth which is not observed after freezing. This stresses the importance of collecting noncontaminated milk and justifies the choice of refrigeration at 0-4 degrees C for storage up to 8 days.

Link to comment
Share on other sites

http://www.uptodate.com/online/content/abstract.do?topicKey=~9L9CtWPg7cWVT2&refNum=1-9

 

Συγνώμη για το μακροσκελές ποστ αλλά δεν αντέχω άλλο το θράσσος των γιατρών να το παίζουν γνώστες και σε όσα δεν γνωρίζουν...

 

Medline ® Abstracts for References 1-9

of 'Patient information: Breast pumps'

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

1

TI Recommendations for handling of mother's own milk.

AU Tully MR

SO J Hum Lact. 2000 May;16(2):149-51.

 

Often, mothers must express their milk so it can be fed to their babies in their absence or at a later time. Research has shown that human milk is remarkably resilient as long as good food-handling techniques are used. There are some measures that can be taken to optimize both the nutritional value and the immunologic protection if the milk is to be fed to a preterm or sick infant rather than to a healthy baby who is primarily breastfeeding. Keeping milk-handling and storage instructions simple and clear can encourage a mother to provide milk for her baby when she cannot breastfeed.

 

AD Department of Pediatrics, School of Medicine, University of North Carolina at Chapel Hill, USA.

PMID 11153346

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

2

TI Breastfeeding and the working mother: effect of time and temperature of short-term storage on proteolysis, lipolysis, and bacterial growth in milk.

AU Hamosh M; Ellis LA; Pollock DR; Henderson TR; Hamosh P

SO Pediatrics. 1996 Apr;97(4):492-8.

 

BACKGROUND: Women who breastfeed have to store expressed milk while at work for later feeding to their infants; however, storage conditions are often not optimal. OBJECTIVE: Top assess microbial growth and stability of milk protein and lipid at 15 degrees C to 38 degrees C for up to 24 hours. METHODS: Sixteen healthy women who breastfed exclusively, either at home (n=11) or who expressed milk for their infants (n=5), were studied during early (1 month) or late (5 to 6 months) lactation. Expressed milk was stored at 15 degrees C, 25 degrees C, and 38 degrees C for 1 to 24 hours for quantitation of pH, proteolysis, and lipolysis; bacterial growth was quantified at 0, 4, 8, and 24 hours of storage. RESULTS: Milk pH decreased 2 units by 24 hours of storage at all temperatures tested. Proteolysis was minimal during milk storage at 15 degrees C or at 25 degrees C for 24 hours and was apparent only after 24 hours of storage at 38 degrees C. Lipolysis was rapid, starting in the first hours of storage and progressing to 8% at 24 hours. Thus, while the greatest increment in proteolysis products was a 40% increase above baseline after 24 hours of storage at 38 degrees C, free fatty acid concentration at this storage time was 440% to 710% higher than in freshly expressed milk. Bacterial growth was restricted mainly to nonpathogens, was minimal at 15 degrees C throughout the 24 hours of storage, was low at 25 degrees C for the first 4 to 8 hours, and was considerably higher at 38 degrees C even during the relatively short period of 4 hours. CONCLUSIONS: Storage of human milk is safe at 15 degrees C for 24 hours, whereas at 25 degrees C it is safe for 4 hours. Milk should not be stored at 38 degrees C. Minimal proteolysis during storage suggests that milk proteins probably maintain their structure and function during short-term storage, while the marked lipolysis might slow bacterial growth during this time.

 

AD Department of Pediatrics and Physiology and Biophysics, Georgetown University Medical Center, Washington, DC 20007, USA.

PMID 8632934

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

3

TI Human milk banking: influence of storage processes and of bacterial contamination on some milk constituents.

AU Pardou A; Serruys E; Mascart-Lemone F; Dramaix M; Vis HL

SO Biol Neonate. 1994;65(5):302-9.

 

This paper reviews the effects of storage and bacterial content contaminating human milk on some milk constituents. Moreover, it reviews the inhibitory effect of refrigeration and freezing on bacterial growth. Our results suggest that the type and length of storage have an effect on some milk constituents, that this effect is modulated by the bacterial contamination of the milk and that refrigeration has a significant inhibitory effect on bacterial growth which is not observed after freezing. This stresses the importance of collecting noncontaminated milk and justifies the choice of refrigeration at 0-4 degrees C for storage up to 8 days.

 

AD Department of Neonatology, Free University of Brussels, Belgium.

PMID 8054398

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

4

Lawrence, RA, Lawrence, RM. Breastfeeding: A Guide for the Medical Professional. St. Louis, MO: Mosby; 1999.

 

no abstract available

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

5

TI Effects of microwave radiation on anti-infective factors in human milk.

AU Quan R; Yang C; Rubinstein S; Lewiston NJ; Sunshine P; Stevenson DK; Kerner JA Jr

SO Pediatrics. 1992 Apr;89(4 Pt 1):667-9.

 

In intensive care nurseries it has become common practice to use microwave thawing of frozen human milk for more rapid accessibility. Twenty-two freshly frozen human milk samples were tested for lysozyme activity, total IgA, and specific secretory IgA to Escherichia coli serotypes 01, 04, and 06. The samples were heated by microwave for 30 seconds at a low- or high-power setting and then reanalyzed. One-mL aliquots of 10 additional human milk samples were microwaved at low (20 degrees C to 25 degrees C), medium (60 degrees C to 70 degrees C), and high (greater than or equal to 98 degrees C) setting before the addition to each of 1 mL of diluted E coli suspension. E coli growth was determined after 3 1/2 hours of incubation at 37 degrees C. Microwaving at high temperatures (72 degrees C to 98 degrees C) caused a marked decrease in activity of all the tested antiinfective factors. E coli growth at greater than or equal to 98 degrees C was 18 times that of control human milk. Microwaving at low temperatures (20 degrees C to 53 degrees C) had no significant effect on total IgA, specific IgA to E coli serotypes 01 and 04, but did significantly decrease lysozyme and specific IgA to E coli serotype 06. Even at 20 degrees C to 25 degrees C, E coli growth was five times that of control human milk. Microwaving appears to be contraindicated at high temperatures, and questions regarding its safety exist even at low temperatures.

 

AD Department of Pediatrics, Stanford University School of Medicine, CA.

PMID 1557249

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

6

TI Storage of breast milk: effect of temperature and storage duration on microbial growth.

AU Igumbor EO; Mukura RD; Makandiramba B; Chihota V

SO Cent Afr J Med. 2000 Sep;46(9):247-51.

 

OBJECTIVE: To study the effect of storage duration at varying temperature ranges, the pattern of microbial isolates and the quantity of colony-forming units (CFU) on expressed breast milk. DESIGN: Cross sectional study. SETTING: Bacteriology laboratory, University of Zimbabwe in Parirenyatwa Hospital, Harare. MAIN OUTCOME MEASURES: The temperature, storage duration and types of micro-organisms in freshly expressed breast milk. RESULTS: Freshly expressed human breast milk contained microbial non-pathogens of skin flora. There was no growth of organisms in stored breast milk after four hours, eight hours, 24 hours and 72 hours storage duration at temperature ranges 0 to 4 degrees C (freezing temperature), 4 to 10 degrees C (refrigerator temperature), 15 to 27 degrees C (room temperature) and 30 to 38 degrees C (high temperature) respectively. Growth was detected after the storage durations and organisms isolated were both pathogens and non-pathogens with low counts. Average colony counts was (CFU < 200). CONCLUSION: The study revealed that storage duration for expressed breast milk should not exceed 24 hours in refrigerator temperature (4 to 10 degrees C), eight hours at room temperature (15 to 27 degrees C) and four hours at high temperature (30 to 38 degrees C). Although freezing temperature (0 to 4 degrees C) seemed safest for breast milk storage, short-term storage in a freezer is not recommended due to likely the hazards of the thawing process.

 

AD Department of Medical Microbiology, School of Medicine, University of Zimbabwe, P O Box A178, Avondale, Harare, Zimbabwe.

PMID 11320771

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

7

TI Effects of storage on the physicochemical and antibacterial properties of human milk.

AU Ogundele MO

SO Br J Biomed Sci. 2002;59(4):205-11.

 

Storage of human milk for limited periods of time is unavoidable in neonatal units and also in the home where increasing numbers of mothers go back to work soon after delivery. Many mothers, convinced of the importance of prolonged exclusive or complementary breast-feeding, often express and store human milk for use during the period of separation. This study examines the effects of different storage methods on the pH and some antibacterial activities of human milk. Portions of milk and colostrum samples from healthy lactating mothers were stored at 4 degrees C and -20 degrees C for periods ranging from one day to 12 weeks. The stored milk samples were analysed for pH, bactericidal and bacteria sequestration activities against a serum-sensitive Escherichia coli, and compared with freshly collected samples, with and without EDTA. Milk became progressively more acidic during storage. While the bactericidal activities of refrigerated samples diminished rapidly, up to two-thirds of the original activity level was maintained by freezing for up to three months. The ability of milk fat globule membrane to adhere to suspended bacteria was gradually lost in frozen milk samples, while it was greatly enhanced during the first few days in refrigerated samples, before declining sharply. This study shows that loss of bactericidal activity in refrigerated milk is well compensated for by enhanced bacteria sequestration activity, and allays any fears that might arise concerning the suitability of stored human milk for infant consumption.

 

AD Department of Immunology, Georg-August University, Kreuzbergring 57, D-37075 Gottingen, Germany. [email protected]

PMID 12572954

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

8

TI Bactericidal activity of human milk: stability during storage.

AU Silvestre D; Lopez MC; March L; Plaza A; Martinez-Costa C

SO Br J Biomed Sci. 2006;63(2):59-62.

 

Human milk provides infants with defensive factors against many illnesses. This study aims to analyse global bactericidal activity in fresh human milk and evaluate its stability in relation to milk manipulation and its possible alteration following refrigeration. Nineteen milk samples (mature milk) from 19 healthy women are analysed. Viability testing involving a strain of Escherichia coli NCTC 9111, serovar O111:K58(B4):H- was used to determine the bactericidal effect of human milk. Degree of bacteriolysis is calculated as the difference between E. coli counts in controls and in milk samples, expressed as a percentage of the control sample counts. An evaluation of the effect of refrigeration at 4-6 degrees C after 24, 48 and 72 hours, and at -20 degrees C for seven days on bactericidal capacity is made. Bactericidal activity was detected in all milk samples analysed (77.33 +/- 15.14%). This activity persisted after refrigeration for 48 hours and after freezing for 10 days, but showed a significant decrease after refrigeration for 72 hours. In conclusion, maternal milk has bactericidal capacity, providing defence and protection against infection for newborn infants. This property can be altered during the storage of milk. Consequently, if storage in excess of 48 hours is required, freezing is preferable to refrigeration.

 

AD Department of Food Science and Technology. Cardenal Herrera-CEU, Edificio Seminario Spain. [email protected]

PMID 16871996

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

9

TI Effects of refrigeration on the bactericidal activity of human milk: a preliminary study.

AU Martinez-Costa C; Silvestre MD; Lopez MC; Plaza A; Miranda M; Guijarro R

SO J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2007 Aug;45(2):275-7.

 

This study analyzed the bactericidal activity of human milk and how it is influenced by refrigerated storage. Nine samples of mature human milk were collected and divided into 3 aliquots. One was analyzed immediately, and the other 2 were refrigerated at 4 degrees C to 6 degrees C for 48 and 72 hours, respectively. All of the fresh samples exhibited bactericidal activity with an average value of 83.47% +/- 18.37%. Refrigeration for 48 hours did not cause significant modifications, whereas storage beyond 72 hours significantly lowered the degree of bacteriolysis versus fresh milk. In conclusion, human milk possesses bactericidal activity that remains stable during the first 48 hours of refrigerated storage, but it is significantly reduced beyond 72 hours.

 

AD Department of Pediatrics, University School of Medicine and Hospital Clinico, University of Valencia, Valencia, Spain. [email protected]

PMID 17667732

 

Όλοι αυτοί το έχουν μελετήσει κι έχουν δημοσιεύσει τις μελέτες τους εδώ και πολύ καιρό. Οι γιατροί που πληρώνουμε οφείλουν να τα ξέρουν. Αν δεν τα ξέρουν οφείλουν να είναι στοιχειωδώς έντιμοι και να δηλώσουν την άγνοιά τους... :?

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Κι μενα παντως μου ειχαν στην κλινικη πει για ενα 24 ωρο μονο, κι ενας παιδιατρος μου ειχε πει"μην δινεις στο μωρο γαλα απο την καταψυξη!". :?

 

Τουλαχιστον αυτος που παω τωρα δεν ανακατευεται καθολου με το θεμα θηλασμος,ειναι διακριτικος πολυ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 εβδομάδες μετά...

Καλησπέρα σε όλες και να χαίρεστε τα μωράκια σας.

Θέλω να ξεκινήσω να αποθηκεύω λίγο γάλα στην κατάψυξη για κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να λείψω και έκανα μια σκέψη που θα σας την μεταφέρω σε ερώτηση: Όταν χρησιμοποιούμε αποστειρωμένα πλαστικά μπουκάλια για την κατάψυξη αφήνουμε πάνω στα μπουκάλια και τις θηλές. Παθαίνουν τίποτα στην κατάψυξη; Μολίς ζεσταθεί το γάλα είναι οκ να δωσουμε απ' ευθείας το γάλα στο μωρό από το μπουκαλί με τη θηλή (σιλικόνης) που είχαμε ετοιμάσει κατά τη συλλογή;

Link to comment
Share on other sites

τα μπουκάλια αποθήκευσης πρέπει να κλείνουν ΑΕΡΟΣΤΕΓΩΣ.

 

με τη θηλή δεν κλείνουν αεροστεγώς, άρα δεν επιτρέπεται αυτός ο τρόπος αποθήκευσης

 

τα περισσότερα μπουκάλια έχουν ένα πώμα που προσαρμόζεται στη στεφάνη, και το πώμα με τη στεφάνη είναι ένα αεροστεγές κλείσιμο.

Link to comment
Share on other sites

Αν κλείσουμε το μπιμπερό και με το καπάκι, δεν είναι αεροστεγές; Νομίζω ότι το καπάκι έρχεται και κλείνει ακριβώς και την τρυπούλα της θηλής. Βλακεία είπα; :oops::?

vChmp3.png IkwYp3.png
Link to comment
Share on other sites

ωχωχωχωχχχχχ Αγλαια,τοσο καιρο στο ψυγειο με τις θηλες τα βαζω στο ψυγειο...(στην καταψυξη βαζω της avent τα κυπελλακια)Μεγαλη βλακεια;;Χρησιμοποιω και κατι μικρα μπιμπερο της μεντελα που εχουν τετοιο πωμα αλλά και τα νουκ με τις θηλες.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

τα μπουκάλια αποθήκευσης πρέπει να κλείνουν ΑΕΡΟΣΤΕΓΩΣ.

με τη θηλή δεν κλείνουν αεροστεγώς, άρα δεν επιτρέπεται αυτός ο τρόπος αποθήκευσης

τα περισσότερα μπουκάλια έχουν ένα πώμα που προσαρμόζεται στη στεφάνη, και το πώμα με τη στεφάνη είναι ένα αεροστεγές κλείσιμο.

 

Σ' ευχαριστώ πολύ. Μόλις έσωσες τα πρώτα 60ml μητρικού γάλακτος που αποθήκευσα στην κατάψυξη. :wink:

Link to comment
Share on other sites

εχω θηλαστρο και βγαζω πολυ λιγο γαλα καθε φορα..δηλαδη 40-50ml..

για να βγαλω ενα γευμα για το μωρο πρεπει να αντλησω περιπου 3 φορες.

 

επιτρεπεται να ανακατευω το γαλα που βγαζω και ειναι ζεστο με αυτο που ειχα βγαλει πριν απο το ψυγειο??ετσι ωστε να δημιουργω ενα γευμα????

αγλαια sos!!

 

ευχαριστω!!!!

 

ήρθες στη ζωή μου και νιώθω να ζώ ξανά...

Link to comment
Share on other sites

Ντινα ποιο θηλαστρο χρησιμοποιεις;

 

Οχι δεν επιτρεπεται η αναμιξη κρυου με ζεστο γαλα.

Καθε φορα που θα αντλεις θα τα βαζεις σε διαφορετικα μπουκαλακια στο ψυγειο και μετα απο μερικες ωρες που θα εχουν πλεον την ιδια θερμοκρασια,θα τα αναμιγνυεις.Θα κουνας πολυ ελαφρα και με κυκλικες κινησεις το μπιμπερο το οποιο θα αδειασεις για να ξεκολλησει το λιπος που κολλαει στα τοιχωματα του μπιμπερο.

Link to comment
Share on other sites

το swing medela..ωχ ξερεις τι εκανα?το αφησα το παγωμενο λιγο εκτος ψυγειου και μετα το ανακατεψα με το αλλο..λες να εχω προβλημμα?το μωρο μου το ηπιε..λες?

 

σευχαριστω παντως..

 

ήρθες στη ζωή μου και νιώθω να ζώ ξανά...

Link to comment
Share on other sites

το swing medela..ωχ ξερεις τι εκανα?το αφησα το παγωμενο λιγο εκτος ψυγειου και μετα το ανακατεψα με το αλλο..λες να εχω προβλημμα?το μωρο μου το ηπιε..λες?

 

σευχαριστω παντως..

οταν λες παγωμενο,εννοεις απο την καταψυξη ή απλα κρυο απο το ψυγειο;

Link to comment
Share on other sites

Γενικά δεν συμφέρει να καταψύχεις μικρές ποσότητες (τα σακουλάκια είναι ακριβά, τα μπουκάλια ή βαζάκια πρέπει να είναι πολλά...). Οπότε είναι καλύτερα να βάζεις στο ψυγείο τις μικρές ποσότητες και να τις αναμιγνύεις όταν είναι κρύες και μετά να τις βάζεις στην κατάψυξη.

 

Όταν το αποψύχεις διατηρείται στου ψυγείο ένα 24ωρο, δεν χρειάζεται να το ζεστάνεις όλο μαζί, αλλά μόνο όσο χρειάζεται για το γεύμα.

 

νομιζω εδω βρηκα την απαντηση μου..σωστα??

πρεπει να τα βαζω στο ψυγειο και κρυα να τα ανακατευω..σωστα?

 

ήρθες στη ζωή μου και νιώθω να ζώ ξανά...

Link to comment
Share on other sites

το swing medela..ωχ ξερεις τι εκανα?το αφησα το παγωμενο λιγο εκτος ψυγειου και μετα το ανακατεψα με το αλλο..λες να εχω προβλημμα?το μωρο μου το ηπιε..λες?

 

σευχαριστω παντως..

οταν λες παγωμενο,εννοεις απο την καταψυξη ή απλα κρυο απο το ψυγειο;

 

κρυο καλη μου απο το ψυγειο!!δεν εχω βαλει στη καταψυξη ποτε ως τωρα..βασικα τωρα αντλω κιολας γιατι δεν χρειαστηκε μεχρι τωρα..τωρα πρεπει να παω στη δουλεια και εχω μπει σε αυτη τη διαδικασια.. :cry: αλλα με το θηλαστρο αντλω πολυ λιγο δυστυχως

 

ήρθες στη ζωή μου και νιώθω να ζώ ξανά...

Link to comment
Share on other sites

Οκ!Δεν νομιζω να πειραξει το μωρο.Κι εγω το εκανα αυτο μερικες φορες στην αρχη,πριν βρω το φορουμ.

Αν δεις οτι ζοριζεσαι πολυ με το swing δοκιμασε να νοικιασεις το symhpony.

 

Ποιες ωρες αντλεις;Για ποση ωρα;

Link to comment
Share on other sites

Γενικά δεν συμφέρει να καταψύχεις μικρές ποσότητες (τα σακουλάκια είναι ακριβά, τα μπουκάλια ή βαζάκια πρέπει να είναι πολλά...). Οπότε είναι καλύτερα να βάζεις στο ψυγείο τις μικρές ποσότητες και να τις αναμιγνύεις όταν είναι κρύες και μετά να τις βάζεις στην κατάψυξη.

 

Όταν το αποψύχεις διατηρείται στου ψυγείο ένα 24ωρο, δεν χρειάζεται να το ζεστάνεις όλο μαζί, αλλά μόνο όσο χρειάζεται για το γεύμα.

 

νομιζω εδω βρηκα την απαντηση μου..σωστα??

πρεπει να τα βαζω στο ψυγειο και κρυα να τα ανακατευω..σωστα?

Ναι σωστα!

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...