Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΣΟΚ: Μολυσμένα με βαρέα μέταλλα σε ποσοστό που αγγίζει το 1000% είναι...


iro

Recommended Posts

Μολυσμένα με βαρέα μέταλλα σε ποσοστό που αγγίζει το 1000% είναι πατάτες, κρεμμύδια και καρότα από τη Θήβα και τα Οινόφυτα, όπως έδειξε έρευνα-σοκ του Πανεπιστημίου.

Του Κασσιανού Τζέλη

 

 

Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα επιμολυσμένα με μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων βαρέων μετάλλων που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 1.000% πάνω από τα λογικά όρια, φτάνουν καθημερινά στα τραπέζια των ελληνικών νοικοκυριών αποτελώντας βασικές τροφές ενηλίκων και παιδιών!

Βασικά τρόφιμα, συστατικά στοιχεία της ελληνικής διατροφής που παράγονται κατά πλειοψηφία στον κάμπο της Θήβας και των Οινοφύτων, (η περιοχή παράγει τη συντριπτική πλειοψηφία κρεμμυδιού και καρότου αλλά και ένα μεγάλο μέρος της πατάτας που διακινείται στην ελληνική αγορά) σε χώμα, δηλαδή, επιβαρημένο από τη βιομηχανική ρύπανση των μονάδων που ευθύνονται για την τραγωδία του Ασωπού και τις αποδεδειγμένες πλέον καρκινογενέσεις στην περιοχή.

 

Μελέτη

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που θα παρουσιαστεί αύριο στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» που διεξάγεται στη Μυτιλήνη, και δημοσιεύει σήμερα η Η». Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίλλης, Γ. Πασσιάς, Σ. Μηνιάδου-Μειμάρογλου, Ν. Θωμαΐδης και Γ. Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα-βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές και συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φόρες. Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:

Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.

Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.

Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω. Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρ' όλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.

Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.

Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω!

Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.

Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.

 

Βαρέα μέταλλα

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.

Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!

Επίσης, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, θα πρέπει να υπολογίσουμε και το νικέλιο που προσλαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός από το νερό κι άλλες τροφές, ακόμα και μέσω της αφής με τα επινικελωμένα μαχαιροπίρουνα!

Ειδικότερα για τα παιδιά που τρέφονται με παιδικές τροφές που περιέχουν καρότα και πατάτες υπάρχει ένας εν δυνάμει κίνδυνος υπέρβασης της ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης νικελίου!

 

Οριοθέτηση

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών προτείνει την άμεση διενέργεια τοξικολογικής μελέτης και την οριοθέτηση νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα, κάτι που σήμερα δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Ζητούν ακόμη να επαναξιολογηθεί η χρήση της αγροτικής γης, με δεδομένο ότι, όπως αναφέρουν στην έκθεση, τα τρόφιμα βολβοί απορροφούν εκτενώς βαρέα μέταλλα.

 

Γίνεται ακόμη εμφανές ότι μέσω του Ασωπού τίθεται σε κίνδυνο και η υγεία κάθε ελληνικού νοικοκυριού που καταναλώνει εδώ και χρόνια προϊόντα που παράγονται στην περιοχή και κυρίως πατάτες, καρότα άλλα και αναψυκτικά που εμφιαλώνονται με νερό από το καρκινογόνο ποτάμι.

Η πολιτεία γνωρίζει εδω και χρόνια αλλα... αγρόν ηγόραζε!

Η ευθύνη της πολιτείας είναι τεράστια αφού δεν προέβη σε κανένα μέτρο, ούτε καν πρόληψης ενώ:

Γνώριζε εδώ και μισή δεκαετία τουλάχιστον το πρόβλημα ρύπανσης του Ασωπού και τον άμεσο κίνδυνο επιμόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Γνώριζε εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια τις μετρήσεις του ΙΓΜΕ που έγιναν στην πεδιάδα της Θήβας και οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο παρελθόν από την «Η» ότι έχει επιμολυνθεί με εξασθενές χρώμιο ο υδροφόρος ορίζοντας.

Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Περιβάλλοντος μόλις πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε κάποια μέτρα για τη συμμόρφωση των βιομηχανιών στον Ασωπό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή δράση, το υπουργείο Υγείας δεν έχει προχωρήσει σε εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης και η μόνη που έγινε είναι μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης (Πρόληψις), η οποία, όμως, μέτρησε το πόσοι πέθαναν από καρκίνο και όχι πόσοι κινδυνεύουν να αναπτύξουν οποιαδήποτε ασθένεια από τα επιμολυσμένα τρόφιμα και νερό.

Μάλιστα η εκπόνηση της μελέτης έγινε με κρατικά χρήματα (500.000 ευρώ μέσω του ΚΕΛΠΝΟ) άλλα όχι με κρατική αιγίδα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει και νομική αξία για τους κατοίκους της περιοχής!

Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=64735147

Επεξεργάστηκαν by iro
Αναφορά σε πηγή προέλευσης του άρθρου

 

 

«Το μυστικό της Επιτυχίας: Να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνεις το ηθικό σου..»

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις



Διαφημίσεις

περαστικά μας................

 

πόσα σκατά τρώμε και δε το παίρνουμε χαμπάρι;;;;;;;;;;;;;

ουυυυυυυυυυυυυυυυυυ................. πολλάαααααααααααααααααααααααααααα...................

Link to comment
Share on other sites

δεν είναι μόνο αυτό.............. δεν ξέρεις από που θα σου έρθει παράδειγμα στην Λαϊκή του Χαλανδρίου έμπορος πουλούσε καρότα Χαλκίδος όπως έγραφε η ταμπέλα έλα μου όμως που έτυχε να δω την συσκευασία .......έγραφε ότι το συσκευαστήριο υποκατάστημα ήταν στην Χαλκίδα η μονάδα παραγωγής στη Θήβα ................και ό τύπος όταν κάναμε φασαρία εγώ δεν ξέρω τι μου λες εμένα τα τιμολόγια μου λένε Χαλκίδα

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά, επειδή τυγχάνει συγγενικό μου άτομο να είναι παραγωγός στη Θήβα και να παράγει ακριβώς αυτά τα είδη (πατάτες- κρεμμύδια- καρότα), τα οποία ποτίζει με νερό γεώτρησης που έχει...μου έχει δείξει κατόπιν συζητήσεως ΕΠΙΣΗΜΟ έγγραφο του εργαστηρίου χημείας τμήματος τροφίμων που αναφέρει αποτελέσματα εξετάσεων που έγιναν στην παραγωγή του επί τριμήνου και βγήκαν ΚΑΘΑΡΑ! Το χαρτί ο άνθρωπός επειδή είναι και πωλητής (δηλαδή έχει άδεια παραγωγού και πάει και σε λαικες) το έχει πάντα μαζί του και μόλις του πει κάποια πελάτισσα ή πελάτης πως από τη Θήβα είναι μολυσμένα..το δείχνει! Εγώ βέβαια του είπα να το κάνει μεγέθυνση και να το κρεμάσει στο πάγκο του..ώστε να το βλέπουν όλοι. Σίγουρα, υπάρχει πρόβλημα..αλλά εγώ τον συγκεκριμένο τον εμπιστεύομαι και δίνει στα παιδιά του να φάνε..και μου δίνει και εμένα για την οικογένεια μου όποτε συναντιόμαστε. Θεωρώ πως μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά..και πρέπει η πολιτεία να κάνει ελέγχους και να δώσει πιστοποιητικό "καταλληλότητας" σε όσους έχουν καθαρά προιόντα. Δεν μπορεί απο την μια στιγμή στην άλλη να τους παίρνει όλους η μπάλα. Σημειωτεον δε, πως ο συγγενής μου πήγε μόνος του στο Χήμειο και παρακάλεσε για έλεγχο και για συνεχείς μάλιστα επανελέγχους γιατί ήξερε από όταν βγήκε η είδηση για το ποτάμι πως θα είχε προβλήματα!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Δε νομίζω ότι θα ξαναδημοσιεύσω κάτι σχετικό.

 

Πήρα κάρτα για το θέμα: "ελλειπές περιεχόμενο δημοσίευσης".

 

 

Δεν με ενοχλεί - ήδη έχω ζητήσει με πμ μία σχετική διευκρίνιση από τους admin. Το αναφέρω απλώς για να το ξέρουν και άλλα μέλη, ώστε να μην πάρουν αντίστοιχη "κάρτα".

 

Ευχαριστώ,

Ηρώ

 

edit: κατόπιν επικοινωνίας με τους admin: η κάρτα είχε εκ παραδρομής λάθος τίτλο - έχουν δίκιο όμως για την επισήμανση. Έπρεπε να έχω αναφέρει την πηγή προέλευσης του άρθρου.

 

Θα το διερευνήσω και θα επανέλθω.

 

2ο edit: Βρήκα την πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=64735147 - την ανέφερα και στο παραπάνω άρθρο που αναδημοσίευσα.

Επεξεργάστηκαν by iro
Πηγή Προέλευσης

 

 

«Το μυστικό της Επιτυχίας: Να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνεις το ηθικό σου..»

Link to comment
Share on other sites

εμεις παντως που δουλευουμε Οινοφυτα νερο πινουμε εμφιαλωμενο,ακομα και τα πιατα τα πλενουμε με εμφιαλωμενο.

το νερο της περιοχης το εχουμε μονο για την τουαλετα και τα λουλουδια

και καφε οταν παιρνω απο εδω ζηταω εμφιαλωμενο

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα τρέχει από το 2008 και από τότε δεν καταναλώνω βολβούς από την περιοχή αν και έχω και δική μου παραγωγή οπότε δεν καίγομαι να αγοράσω. Όταν το κάνω φροντίζω πάντα να βλέπω τη συσκευασία των λαχανικών και από που προέρχονται και για μεγαλύτερη ακόμη σιγουριά αγοράζω εισαγόμενα.

 

Επειδή το πρόβλημα είναι πρόβλημα κυρίως Οινοφύτων όντως μπορεί στη Θήβα να είναι καθαρά τα λαχανικά. Οι ίδιοι οι παραγωγοί όμως αντιδρούν σε πρόγραμμα ελέγχων για να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και μάλιστα όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια στρέφονται εναντίον αυτών που την αποκαλύπτουν (κοινώς πέφτει ξύλο) και όχι εναντίον αυτών που δημιουργούν το πρόβλημα της μόλυνσης. Η όλη υπόθεση μου θυμίζει ένα έργο του Ιψέν που έχει γίνει και ταινία "Ο εχθρός του λαού" και που λες ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται σήμερα που υπάρχει πληροφόρηση και δημοκρατία και όμως είμαστε πολύ πίσω ακόμη.

 

Μπράβο στην iro που το ανέδειξε εδώ στο φόρουμ και προχθές το είχε και ο Χαρδαβέλας στην εκπομπή του.

Link to comment
Share on other sites

Τα'χω φάει και ξαναφάει :evil:

Αλήτες!

εγω που τα δινω κ στο μωρο μου καποιες φορες που ξεμενω απο βιολογικα...................:shock::shock::shock::shock::shock::shock:.........................

αναθεμα τους δηλαδη:twisted::twisted::twisted::twisted::twisted::twisted:

age.png

το παιδι σου δεν ειναι η συνεχεια της ζωης σου,

ειναι η αφετηρια της δικης του ζωης!

Link to comment
Share on other sites

Β ΙΟΛΟΓΙΚΑ Ε?Λοιπον φιλος μου εχει εταιρια με βιολογικο γαλα ...

εκανε αυξηση ζητησης γαλακτος βιολογικου απο περισυ 300%..δεν εχει φυσικα τοσα ζωα και δεν του φτανει το γαλα...τι να κανει τι να κανει...πηρε γαλα απο μια ΜΗ βιολογικη μοναδα και το πουλουσε ως βιολογικο...

ρωτησα η χαζη ξανθια...και αν σε πιασουν?

μου λεει ασε με τωρα το ξερω θα χασω την αδεια μου αλλα τωρα που γυριζει θα βγαλω λεφτα....ζντουπ η χαζη ξανθια(εγω δηλ)

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Το θέμα τρέχει από το 2008 και από τότε δεν καταναλώνω βολβούς από την περιοχή αν και έχω και δική μου παραγωγή οπότε δεν καίγομαι να αγοράσω. Όταν το κάνω φροντίζω πάντα να βλέπω τη συσκευασία των λαχανικών και από που προέρχονται και για μεγαλύτερη ακόμη σιγουριά αγοράζω εισαγόμενα.

Επειδή το πρόβλημα είναι πρόβλημα κυρίως Οινοφύτων όντως μπορεί στη Θήβα να είναι καθαρά τα λαχανικά. Οι ίδιοι οι παραγωγοί όμως αντιδρούν σε πρόγραμμα ελέγχων για να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και μάλιστα όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια στρέφονται εναντίον αυτών που την αποκαλύπτουν (κοινώς πέφτει ξύλο) και όχι εναντίον αυτών που δημιουργούν το πρόβλημα της μόλυνσης. Η όλη υπόθεση μου θυμίζει ένα έργο του Ιψέν που έχει γίνει και ταινία "Ο εχθρός του λαού" και που λες ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται σήμερα που υπάρχει πληροφόρηση και δημοκρατία και όμως είμαστε πολύ πίσω ακόμη.

 

Μπράβο στην iro που το ανέδειξε εδώ στο φόρουμ και προχθές το είχε και ο Χαρδαβέλας στην εκπομπή του.

 

 

Σοβαρά μιλάς τώρα;;; Να σου πω εγώ κάτι ωραιότατες αμπούλες που ρίχνουν στα αμπάρια των πλοίων που μεταφέρουν προιόντα από το εξωτερικό... Με ειδική στολή μπαίνουν και βγαίνουν και τη ρίχνουν και στο πλοίο υπάρχει και αντίδοτο σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα (έκθεση ατόμου στην τοξικότητα) Πως νομίζεις ότι φτάνουν άθικτα από τη Χιλή π.χ. και την Αργεντινή τα λαχανικά;;;

Link to comment
Share on other sites

Β ΙΟΛΟΓΙΚΑ Ε?Λοιπον φιλος μου εχει εταιρια με βιολογικο γαλα ...

εκανε αυξηση ζητησης γαλακτος βιολογικου απο περισυ 300%..δεν εχει φυσικα τοσα ζωα και δεν του φτανει το γαλα...τι να κανει τι να κανει...πηρε γαλα απο μια ΜΗ βιολογικη μοναδα και το πουλουσε ως βιολογικο...

ρωτησα η χαζη ξανθια...και αν σε πιασουν?

μου λεει ασε με τωρα το ξερω θα χασω την αδεια μου αλλα τωρα που γυριζει θα βγαλω λεφτα....ζντουπ η χαζη ξανθια(εγω δηλ)

Εγω γιαυτο ποτε μα ποτε δεν αγοραζω βιολογικα....γιατι δεν φτανει που τα πληρωνεις μια περιουσια....στο φιναλε σε κοροιδευουν και απο πανω.....

Στο βωμο του χρηματος κανενας δεν εχει ηθικο φραγμο κυριως για τον αν θα φαει μικρο παιδι απο αυτα τα προιοντα.....δεν τους ενδιαφερει τπτ.....:evil:

Link to comment
Share on other sites

Β ΙΟΛΟΓΙΚΑ Ε?Λοιπον φιλος μου εχει εταιρια με βιολογικο γαλα ...

εκανε αυξηση ζητησης γαλακτος βιολογικου απο περισυ 300%..δεν εχει φυσικα τοσα ζωα και δεν του φτανει το γαλα...τι να κανει τι να κανει...πηρε γαλα απο μια ΜΗ βιολογικη μοναδα και το πουλουσε ως βιολογικο...

ρωτησα η χαζη ξανθια...και αν σε πιασουν?

μου λεει ασε με τωρα το ξερω θα χασω την αδεια μου αλλα τωρα που γυριζει θα βγαλω λεφτα....ζντουπ η χαζη ξανθια(εγω δηλ)

 

Έχω μείνει άναυδη γιατί εγώ στην ελλάδα ξέρω δύο παραγωγούς που έχουν βιολογικό γάλα έναν που έχει αγελαδινό και έναν που έχει κατσικίσιο. Το δε κατσικίσιο το δίνω στο γιο μου εδώ και 2,5 χρόνια από 12 μηνών δηλαδή. Ελπίζω να μην είναι αυτός:(

FXWyp3.png
Link to comment
Share on other sites

Πως νομίζεις ότι φτάνουν άθικτα από τη Χιλή π.χ. και την Αργεντινή τα λαχανικά;;;

 

Σε αυτό δεν έχεις άδικο, αλλά εννοούσα τυποποιημένα από Γερμανία και Ιταλία. Πιστεύω ότι οι Γερμανοί κάνουν 100 φορές καλύτερους ελέγχους από εμάς. Ιταλία επιφυλάσσομαι λίγο. Και μιλάω πάντα για καρότα και λίγα κρεμμύδια γιατί όπως είπα καλύπτομαι κυρίως από δική μου παραγωγή.

 

Και για το γάλα αγοράζω βιολογικό το αυστριακό, στα 1.20 το λίτρο νομίζω, από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ γιατί στην Αυστρία έχουν μεγάλη παραγωγή σε βιολογικά γενικότερα και με την ελπίδα ότι ως αυστριακό θα υπόκειται σε καλύτερο έλεγχο. Πώς λέμε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Πάντως σε όλα τα νοσοκομεία, σχολεία, γηροκομεία, κλπ της Αυστρίας δια νόμου καταναλώνουν μόνο βιολογικά προϊόντα.

Link to comment
Share on other sites

Μολυσμένα τρόφιμα στα πιάτα των Ελλήνων

 

Μολυσμένα με βαρέα μέταλλα σε αποσοστό που αγγίζει το 1000% είναι πατάτες, κρεμμύδια και καρότα από τη Θήβα και τα Οινόφυτα, όπως έδειξε έρευνα-σοκ του πανεπιστημίου.

Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα επιμολυσμένα με μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων βαρέων μετάλλων που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 1.000% πάνω από τα λογικά όρια, φτάνουν καθημερινά στα τραπέζια των ελληνικών νοικοκυριών αποτελώντας βασικές τροφές ενηλίκων και παιδιών!

 

Βασικά τρόφιμα, συστατικά στοιχεία της ελληνικής διατροφής που παράγονται κατά πλειοψηφία στον κάμπο της Θήβας και των Οινοφύτων, (η περιοχή παράγει τη συντριπτική πλειοψηφία κρεμμυδιού και καρότου αλλά και ένα μεγάλο μέρος της πατάτας που διακινείται στην ελληνική αγορά) σε χώμα, δηλαδή, επιβαρημένο από τη βιομηχανική ρύπανση των μονάδων που ευθύνονται για την τραγωδία του Ασωπού και τις αποδεδειγμένες πλέον καρκινογενέσεις στην περιοχή.

Μελέτη

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που θα παρουσιαστεί αύριο στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» που διεξάγεται στη Μυτιλήνη, και δημοσιεύει σήμερα η Η». Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίλλης, Γ. Πασσιάς, Σ. Μηνιάδου-Μειμάρογλου, Ν. Θωμαΐδης και Γ. Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα-βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές και συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φόρες. Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:

Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.

Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.

Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω. Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρ' όλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.

Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.

Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω!

Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.

Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.

Βαρέα μέταλλα

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.

Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!

Επίσης, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, θα πρέπει να υπολογίσουμε και το νικέλιο που προσλαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός από το νερό κι άλλες τροφές, ακόμα και μέσω της αφής με τα επινικελωμένα μαχαιροπίρουνα!

Ειδικότερα για τα παιδιά που τρέφονται με παιδικές τροφές που περιέχουν καρότα και πατάτες υπάρχει ένας εν δυνάμει κίνδυνος υπέρβασης της ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης νικελίου!

Οριοθέτηση

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών προτείνει την άμεση διενέργεια τοξικολογικής μελέτης και την οριοθέτηση νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα, κάτι που σήμερα δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Ζητούν ακόμη να επαναξιολογηθεί η χρήση της αγροτικής γης, με δεδομένο ότι, όπως αναφέρουν στην έκθεση, τα τρόφιμα βολβοί απορροφούν εκτενώς βαρέα μέταλλα.

Γίνεται ακόμη εμφανές ότι μέσω του Ασωπού τίθεται σε κίνδυνο και η υγεία κάθε ελληνικού νοικοκυριού που καταναλώνει εδώ και χρόνια προϊόντα που παράγονται στην περιοχή και κυρίως πατάτες, καρότα άλλα και αναψυκτικά που εμφιαλώνονται με νερό από το καρκινογόνο ποτάμι.

Η πολιτεία γνωρίζει εδω και χρόνια αλλα... αγρόν ηγόραζε!

Η ευθύνη της πολιτείας είναι τεράστια αφού δεν προέβη σε κανένα μέτρο, ούτε καν πρόληψης ενώ:

Γνώριζε εδώ και μισή δεκαετία τουλάχιστον το πρόβλημα ρύπανσης του Ασωπού και τον άμεσο κίνδυνο επιμόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Γνώριζε εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια τις μετρήσεις του ΙΓΜΕ που έγιναν στην πεδιάδα της Θήβας και οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο παρελθόν από την «Η» ότι έχει επιμολυνθεί με εξασθενές χρώμιο ο υδροφόρος ορίζοντας.

Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Περιβάλλοντος μόλις πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε κάποια μέτρα για τη συμμόρφωση των βιομηχανιών στον Ασωπό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή δράση, το υπουργείο Υγείας δεν έχει προχωρήσει σε εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης και η μόνη που έγινε είναι μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης (Πρόληψις), η οποία, όμως, μέτρησε το πόσοι πέθαναν από καρκίνο και όχι πόσοι κινδυνεύουν να αναπτύξουν οποιαδήποτε ασθένεια από τα επιμολυσμένα τρόφιμα και νερό.

Μάλιστα η εκπόνηση της μελέτης έγινε με κρατικά χρήματα (500.000 ευρώ μέσω του ΚΕΛΠΝΟ) άλλα όχι με κρατική αιγίδα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει και νομική αξία για τους κατοίκους της περιοχής!

 

 

http://www.tydky.org/news/news/contaminated-food-on-the-plates-of-the-greeks.html

δεν υπαρχει λαθος και σωστο υπαρχει ΜΟΝΟ διαφορετικο!

(Λορέτα Ποντικίνα)

Ξέρω τα πάντα αλλά δεν μπορώ να σας τα αποκαλύψω!

Link to comment
Share on other sites

Β ΙΟΛΟΓΙΚΑ Ε?Λοιπον φιλος μου εχει εταιρια με βιολογικο γαλα ...

εκανε αυξηση ζητησης γαλακτος βιολογικου απο περισυ 300%..δεν εχει φυσικα τοσα ζωα και δεν του φτανει το γαλα...τι να κανει τι να κανει...πηρε γαλα απο μια ΜΗ βιολογικη μοναδα και το πουλουσε ως βιολογικο...

ρωτησα η χαζη ξανθια...και αν σε πιασουν?

μου λεει ασε με τωρα το ξερω θα χασω την αδεια μου αλλα τωρα που γυριζει θα βγαλω λεφτα....ζντουπ η χαζη ξανθια(εγω δηλ)

 

 

Προφανώς το πουλούσε μόνος του....σε γείτονες και γνωστούς...αποκλείεται να το έδινε σε εταιρίες για συσκευασία γιατί θα ελέχονταν και θα πιάνονταν...

Ο φίλος σου ήταν της αρπαχτής....δε θα διακινδυνεύσει ΚΑΝΕΝΑΣ ομως να χάσει τη δουλειά του για να διευκολύνει μια δυο χρονιές το φίλο σου........γιατί για παραπάνω δεν τον κόβω να επιζεί....στον πρώτο έλεγχο του πήραν και τα σώβρακα πες του.....

Αν και το πιθανότερο είναι πως το γάλα δεν το διέθετε καν...απλά την επιδότηση ήθελε.....τα ξέρω κάτι τέτοια λαμόγια........και τα προϊόντα τους τα τρώνε τα σκουπίδια και την αγορά χαλάνε για το τίποτα!!

Link to comment
Share on other sites

Εγω γιαυτο ποτε μα ποτε δεν αγοραζω βιολογικα....γιατι δεν φτανει που τα πληρωνεις μια περιουσια....στο φιναλε σε κοροιδευουν και απο πανω.....

Στο βωμο του χρηματος κανενας δεν εχει ηθικο φραγμο κυριως για τον αν θα φαει μικρο παιδι απο αυτα τα προιοντα.....δεν τους ενδιαφερει τπτ.....:evil:

 

Και για του λόγου μου το αληθές.....το παραπάνω ποστ...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ που το βάλατε εδώ. Παρόλο που έκανα search δεν έβγαλε κάτι σχετικό κι έτσι το δημοσίευσα.

δεν υπαρχει λαθος και σωστο υπαρχει ΜΟΝΟ διαφορετικο!

(Λορέτα Ποντικίνα)

Ξέρω τα πάντα αλλά δεν μπορώ να σας τα αποκαλύψω!

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς το πουλούσε μόνος του....σε γείτονες και γνωστούς...αποκλείεται να το έδινε σε εταιρίες για συσκευασία γιατί θα ελέχονταν και θα πιάνονταν...

Ο φίλος σου ήταν της αρπαχτής....δε θα διακινδυνεύσει ΚΑΝΕΝΑΣ ομως να χάσει τη δουλειά του για να διευκολύνει μια δυο χρονιές το φίλο σου........γιατί για παραπάνω δεν τον κόβω να επιζεί....στον πρώτο έλεγχο του πήραν και τα σώβρακα πες του.....

Αν και το πιθανότερο είναι πως το γάλα δεν το διέθετε καν...απλά την επιδότηση ήθελε.....τα ξέρω κάτι τέτοια λαμόγια........και τα προϊόντα τους τα τρώνε τα σκουπίδια και την αγορά χαλάνε για το τίποτα!!

 

Πιστεύεις ότι οι εταιρείες (βιολογικού) γάλατος λένε την αλήθεια?

Link to comment
Share on other sites

Πάντως αυτούς που πουλούσαν βιολογικά καρότα επιμολυσμένα με βαρέα μέταλλα από τον Ασωπό τους σταμάτησαν την πιστοποίηση http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=22577. Δείτε και το σχετικό βίντεο για το ξύλο που τρώει ο παπάς από αγρότες της περιοχής (αγνοήστε τη διαφήμιση στην αρχή). Ο εν λόγω παπάς βραβεύθηκε πέρισυ από την ακαδημία αθηνών για τον αγώνα του στην περιοχή.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...