Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Οι μέρες θηλασμού πλησιάζουν στο τέλος?!?

Recommended Posts

Να επαναφέρω το θέμα γιατί μάλλον άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και για εμάς. :-( :sad:

Κάτι οι ιώσεις από τον παιδικό κάτι τα δόντια που βγάζει ξυπνούσε ανά διαστήματα τα βράδια και θήλαζε, έμενα και στο σπίτι όταν ήταν άρρωστη και φυσικά θήλαζε παραπάνω και η παραγωγή έμενε σταθερή (μάλλον, υποθέτω, γιατί δεν φαινόταν να πεινάει ή να μην της φτάνει) Εδώ και 4-5 μέρες όμως έχω την αίσθηση ότι δεν της φτάνει. :-(:-(

Το πρόγραμμά μας είναι κάπως έτσι

6:30 θηλασμός (7:30 φεύγει για τον σταθμό)

10:00 φρουτόκρεμα (βρεφικός)

13:00 κρεατοχορτόσουπα (βρεφικός)

16:30 θηλασμός

18:00 κρέμα ή φαγητό από το μεσημέρι

19:30 γιαούρτι

20:30-9:00 θηλασμός ύπνος

Να προσθέσω ότι η μικρή έτρωγε πάντα και από τα δύο στήθη. Στον πρωινό και τον απογευματινό θηλασμό τρώει από το πρώτο μετά από κανα 3 λεπτό σηκώνεται μόνη της την αφήνω κάνα 1-2 λεπτά της ξαναπροσφέρω το ίδιο στήθος τουλάχιστον 3-4 φορές ποτέ δεν αρνείται και αν δω ότι πλέον δεν καταπίνει καθόλου γάλα της προσφέρω το δεύτερο πάλι 2-3 φορές, μπορεί να μας πάρει από μισάωρο μέχρι ωρίτσα αυτό (όχι ότι με ενδιαφέρει δηλαδή).

Τις τελευταίες μέρες όμως δεν κάθετε στο στήθος παρά 3-4 λεπτά μετά ζητάει μόνη της το δεύτερο και αρνείται να θηλάσει αν την ξαναβάλω στο ίδιο πάνω από 2 φορές. Συμπλήρωμα δεν της είχα ξαναδώσει αλλά επειδή ήταν ανήσυχη κάποια βράδια (σηκωνόταν από το στήθος και γκρίνιαζε) είπα να δοκιμάσω την «τύχη» μου τις 2 πρώτες νύχτες ήπιε από 20ml (πταίσμα το ξέρω), αλλά εδώ και 3 πρωινά πίνει από 90ml.

Δυστυχώς δεν μπορώ να προσθέσω θηλασμό το βράδυ η μικρή δεν ξυπνάει με τίποτα και αν καταφέρω να την σηκώσω μόλις την βάλω στο στήθος έχει αποκοιμηθεί σε 2 λεπτάκια και φυσικά σιγά μην κάνει θηλαστικές κινήσεις.:?:???:

Δεν ξέρω αν μπορώ να κάνω κάτι για να επαναφέρω την παραγωγή, δεδομένου την σκέψη για δεύτερη εγκυμοσύνη και την ηλικία της μικρής δεν θα ήθελα να μπω στην διαδικασία του θήλαστρου.:oops::oops:

Μήπως είναι η ιδέα μου και αγχώνομαι άδικα να περιμένω μερικές μέρες? Έχω και περίοδο αυτές τις μέρες λέτε να είναι από αυτό ? :shock:

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τουλάχιστον να παρατείνω όσο μπορώ τον θηλασμό έστω και με συμπλήρωμα και έρχομαι στο ερώτημα μου πως το κάνω αυτό??? Δηλαδή υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να κάνω κάτι που πρέπει να αποφύγω έτσι ώστε να μην αποθηλάσουμε εντελώς??

Περιττό να σας πω, πόσο χάλια ψυχολογικά είμαι, πραγματικά δεν το περίμενα ότι θα μου στοίχιζε τόσο.:-(:sad::-(

Συγνώμη που σας κούρασα με τόσο μεγάλο ποστ.

Φιλικά Εύα

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 136
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Να τολμήσω να ρωτήσω γιατί της δίνεις γιαούρτι στις 19 30 ? Δεν θα μπορούσε να θηλάσει εκείνη την ώρα? Εγώ πάντως μέχρι στιγμής δεν της δίνω ή αν θα δεις δώσω θα είναι ελάχιστο από το δικό μου γιατί ζηλεύει και το ζητάει. Αυτό με την περίοδο σίγουρα παίζει ρόλο

Να τολμήσω να ρωτήσω γιατί της δίνεις γιαούρτι στις 19 30 ? Δεν θα μπορούσε να θηλάσει εκείνη την ώρα? Εγώ πάντως μέχρι στιγμής δεν της δίνω ή αν θα δεις δώσω θα είναι ελάχιστο από το δικό μου γιατί ζηλεύει και το ζητάει. Αυτό με την περίοδο σίγουρα παίζει ρόλο

Συμφωνώ με την Κριστίνα.

Τις ώρες που είσαι σπίτι θα θηλάζεις, τις στερεές θα τις παίρνει όταν θα λείπεις. Ακόμα και στις 18.00, πρώτα θα θηλάζεις και μετά αν πεινά κι άλλο να δίνεις λίγο φαγητό ή φρούτα, η κρέμα δεν χρειάζεται καθόλου. Η περίοδος προκαλεί παροδική μείωση τις πρώτες μέρες, μετά όμως η ποσότητα επανέρχεται. Δίνοντας συμπλήρωμα υπονομεύεις όποια προσπάθεια της κόρης σου να αυξήσει το γάλα που ίσως έχει προσωρινά μειωθεί λόγω περιόδου.

HXuSp2.pngaS46p2.png

Συμπλήρωμα της δίνω μόνο το πρωί και αφού έχει θηλάσει πρώτα όσο θέλει και είμαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να ξανακαθίσει στο στήθος.

Όσον αφορά το απογευματινό γιαούρτι + κρέμα το ξεκινήσαμε εδώ και μερικές μέρες γιατί η μικρή δεν έπαιρνε βάρος, πριν το πρόγραμμά ήταν

4:30 θηλασμός

18:00 θηλασμός

18:30 φρούτα ή γιαούρτι ή κρέμα (περισσότερο φρούτα)

20:30 θηλασμός ύπνος

Έχουμε ένα θεματάκι με το βάρος (12 μηνών 7480 Kg ) και η παιδογαστρεντολόγος μας είπε ότι τα φρούτα είναι καλά μεν αλλά θέλουμε θερμίδες όποτε άρχισα να την μπουκώνω μπας και δω φως, αν την θηλάσω όμως δεν θα φάει :-( :sad:

Το μητρικό γάλα έχει τις περισσότερες θερμίδες και λιπαρά σε σχέση με τη φόρμουλα και τις περισσότερες τροφές, δες τον πίνακα... http://www.kellymom.com/nutrition/vitamins/babyfoodcalories.html

Για τί πάτε σε γαστρεντερολόγο (συγνώμη αν το έχεις αναφέρει, δεν το θυμάμαι);

Δεν απαντάς και στις ερωτήσεις του πώς να ζητάτε βοήθεια για τον θηλασμό, να δούμε και την πρόσληψη βάρους, γιατί το βάρος δεν είναι για όλα τα παιδιά της ίδιας ηλικίας το ίδιο, μας ενδιαφέρει η αυξησή του από μήνα σε μήνα και όχι πόσο είναι στους 5, 6, 9 ή 12 μήνες πχ.

HXuSp2.pngaS46p2.png

Διαφημίσεις

Λοιπόν τον προηγούμενο μήνα έγραφα για πιστοποίηση και είχα πάρει άδεια μια εβδομάδα άρα για 10μέρες ήμουν με την μικρούλα μου στο σπίτι και αυξήσαμε τους θηλασμούς και μοιραίως μειώσαμε στέρεες, ειδικά το απόγευμα που προτιμάει να παίξει παρά να θηλάσει πρόσφερα στήθος και 3 φορές μέχρι το τελευταίο γεύμα που είναι 21 30 ή 22 00. Άλλες φορές θήλαζε 2-3 λεπτά άλλες όχι το αποτέλεσμα ήταν να πάρει 580γρ ενώ τους προηγούμενους μήνες μέχρι 290 το πολύ. Είναι παιδί που δεν κλαίει για να φάει πάντα εγώ προσπαθώ και από κιλά ε είμαστε στην καμπύλη 25% στο βιβλιάριο που για μένα είναι μια χαρά. Θέλω να σου πω ότι και ο θηλασμός προσφέρει θερμίδες και καλό θα ήταν να της έβρισκες κάποιο κουμπί να θηλάζει παραπάνω. Σε νιώθω γιατί και μένα δεν είναι φαν του απογευματινού και προσπαθώ να την θηλάσω και κάνω πως θηλάζω και τις κούκλες της (γατάκια, σκυλάκια κλπ) γιατί προτιμάει το παιχνίδι (άσε πολύ γέλιο).

Επεξεργάστηκαν by ΚΡΙΣΤΙΝΑ
Τώρα είδα ότι σου έγραψε και η sofuka οκ ........

Sofuka μου, βλέπουμε παιδογαστρεντολόγο γιατί η μικρή μου περίπου 3 μηνών έκανε κενώσεις με αίμα και βλέννα. Υποψιαστήκαμε αλλεργία στο αγελαδινό και άρχισα την γνωστή δίαιτα. Μετά όμως από γενικές εξετάσεις είδαμε και πολύ ανεβασμένες τρανσαμινάσες οπότε άρχισε ένας τρελός κύκλος εξετάσεων για να αποκλείσουμε διάφορα σενάρια σε συνεργασία πάντα με παιδογαστρεντολόγο. Φυσικά ΟΛΕΣ οι εξετάσεις είναι αρνητικές η μικρή δεν έχει τίποτα αλλά πολύ φοβάμαι ότι δικιά μας απειρία/φόβος και η ευθυνοφοβία/ασχετοσύνη των γιατρών, μας οδήγησαν σε πρόωρο απογαλακτισμό (5,5 μηνών αρχίσαμε στερεές για να….δούμε αν το παιδί παίρνει βάρος…….)

Έχω πολλά να γράψω:evil: :evil: αλλά φοβάμαι ότι δεν είναι στην σωστή ενότητα, άλλωστε έπαθα και έμαθα ........ελπίζω στο επόμενο να είμαι σοφότερη......:?:???:

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες

Γέννηση 12/06 3470

14/06 3470

Έξοδος από νοσοκ. 16/06 3360

Ζυγαριά παιδιάτρου 17/06 3180

24/06/08 3420

08/07/08 3810

30/07/08 4490

19/08/08 4800

22/08/08 5275

22/10/08 5470

24/11/08 5840(ο παιδογαστρεντολόγος μας είπε να εδώ αρχίζουμε τις στερεες γιατί δεν πήραμε αρκετό βάρος)

30/12/08 6720

02/02/09 7255

05/03/09 7380

15/04/09 7385

01/05/09 7435

Από εδώ και πέρα δεν έχω ζυγίσεις με την ίδια ζυγαριά πάντως η δικιά μου χθές την έβγαλε 7900

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο.7

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει 3

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα

μόνο σε ένα γεύμα 90ml

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο) 90ml

ΚΡΙΣΤΙΝΑ μου η μικρή είναι ταλιμπανάκι όταν θέλει στήθος κάνει σαν τρελή αλλά δεν δέχεται με τίποτα να καθήσει όταν θέλω εγώ:? :? το τι αρκούδια εχω θηλάσει.......... :mrgreen::mrgreen:

Χα χα χα – φοβάμαι ότι θα πάει δημοτικό και θα λέει τα χταπόδια τα ψαράκια και τις μελισσούλες θηλαστικά ...τσπ. Τι σου είπε η παιδίατρος για την στασιμότητα μεταξύ 2/09 και 5/09 υπήρχε κάποια συγκεκριμένη αιτία αφού τις στέρεες τις άρχισες απο 11/2008 και έπαιρνε βάρος ????? Γιατί δηλ. Τι άλλαξε

Sofuka μου, βλέπουμε παιδογαστρεντολόγο γιατί η μικρή μου περίπου 3 μηνών έκανε κενώσεις με αίμα και βλέννα. Υποψιαστήκαμε αλλεργία στο αγελαδινό και άρχισα την γνωστή δίαιτα. Μετά όμως από γενικές εξετάσεις είδαμε και πολύ ανεβασμένες τρανσαμινάσες οπότε άρχισε ένας τρελός κύκλος εξετάσεων για να αποκλείσουμε διάφορα σενάρια σε συνεργασία πάντα με παιδογαστρεντολόγο. Φυσικά ΟΛΕΣ οι εξετάσεις είναι αρνητικές η μικρή δεν έχει τίποτα αλλά πολύ φοβάμαι ότι δικιά μας απειρία/φόβος και η ευθυνοφοβία/ασχετοσύνη των γιατρών, μας οδήγησαν σε πρόωρο απογαλακτισμό (5,5 μηνών αρχίσαμε στερεές για να….δούμε αν το παιδί παίρνει βάρος…….)

Mε την αλλεργία πώς πάει το παιδί; Εξακολουθεί να έχει συμπτώματα αλλεργίας; http://www.kellymom.com/babyconcerns/food-sensitivity.html#signs

Γιατί η γαστρεντερολόγος συστήνει σε ένα παιδί με πιθανή αλλεργία τροφές που περιέχουν αγελαδινό γάλα; Σας έχει πει τι να αποφεύγετε να τρώτε εσύ και το παιδί;

Δεν ξέρω τι να σου απαντήσω... προσωπικά ανησυχώ περισσότερο για το γεγονός ότι οι γιατροί δεν σε κατευθύνουν ίσως σωστά στο θέμα της αλλεργίας παρά το ότι έμεινε στάσιμη η μικρή για ένα διάστημα...

Για να δούμε τι θα πούνε και οι πιο έμπειρες κοπέλες...

HXuSp2.pngaS46p2.png

sofuka η μικρή δεν έχει αλλεργία πουθενά όλα τα ραστ τέστ που κάναμε πρίν μερικές μέρες βγήκαν αρνητικά, και οι αιματολογικές για κοιλιοκάκη (είναι και μεγάλη η λίστα με τις εξετάσεις)

Αν είχε ποτέ αλλεργία της πέρασε και εγώ σταμάτησα την δίαιτα από τα γαλακτομικά εδώ και αρκετούς μήνες αν και μεταξύ μας εγώ υποψιάζομαι (χωρίς να το γνωρίζω ή να έχω διαβάσει κάτι σχετικά) ότι η αλλεργία ήταν από τις τροφές πλούσιες σε σίδηρο όταν τις σταμάτησα δεν ξαναείδα αίμα. Τώρα πλέον μετά από τόσο καιρό τρώμε ελεύθερα γιατί πρώτα ήταν να περιμένουμε και να περιμένουμε

Διαφημίσεις

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τουλάχιστον να παρατείνω όσο μπορώ τον θηλασμό έστω και με συμπλήρωμα

Αυτά τα δυο είναι αντιφατικά.

Υπάρχουν δυο διαφορετικά θέματα εδώ πέρα. Το ένα είναι πώς να θηλάζετε περισσότερο. Το άλλο είναι πώς να παίρνει το μωρό ικανοποιητικό βάρος και μέσω των στερεών.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να δίνεις συμπλήρωμα μετά τον πρωινό θηλασμό. Αν το παιδί δεν ξυπνάει τη νύχτα, μήπως είναι πιο δεκτικό νωρίς το πρωί, ώστε να κάνετε δυο θηλασμούς; Ας πούμε, βάζεις ξυπνητήρι στις 5:30, την παίρνεις μαζί σου στο κρεβάτι και θηλάζετε όσο θέλει (δεν χρειάζεται να είναι ξύπνια, αρκεί να μην κοιμάται πολύ βαθιά, το λεγόμενο dream feeding), μέχρι που να σηκωθείς. Ετοιμάζεστε και ξαναθηλάζετε. Τις πρώτες φορές θα χρειαστεί να το κάνεις πιο συνειδητά, μετά γίνεται αυτόματο και δεν χάνεις τον ύπνο σου εύκολα.

Τα απογευματινά γεύματα θα μπορούσες να τα αντικαταστήσεις με πιο φυσικές τροφές χωρίς γαλακτοκομικά, που να είναι πιο ωφέλιμες για το παιδί. Και αυτό που είπε η ΚΡΙΣΤΙΝΑ, ότι αντί να δίνεις γιαούρτι, θα μπορούσες να θηλάσεις. Τα θρεπτικά στοιχεία στο μητρικό γάλα απορροφώνται πιο εύκολα από ό,τι στις τροφές, οι οποίες μπορεί και να προκαλούν ενόχληση στο μωρό. Η κρέμα και το γιαούρτι περιέχουν γάλα και εκτοπίζουν το θηλασμό. Πέρα από αυτό, έχω κι εγώ την ίδια απορία με τη Σοφούκα. Πώς σε ένα παιδί με ενδείξεις αλλεργίας μπαίνουν αλλεργιογόνες τροφές; Η αλλεργία πολλές φορές είναι αιτία για αργή πρόσληψη βάρους. Σε τόσο μικρές ηλικίες, τα τεστ μπορεί να δείξουν ψευδώς αρνητικό.

Αν θέλεις να δώσεις παχυντικές τροφές, δεν χρειάζεται να καταφεύγεις στις κρέμες. Από θερμιδικής άποψης, μπορείς να συμπληρώσεις με μια παραπάνω κουταλιά λάδι, με αβοκάντο, με ταχίνι κτλ.

Η δική σου αίσθηση τι λέει; Το μωρό σου φαίνεται υγιές και χαρούμενο; Τρώει με όρεξη; Κινητικά εξελίσσεται κανονικά; Εμφανίζει κάποιο από τα συμπτώματα που ανέφερε η Σοφούκα;

Αν θέλεις να θηλάζετε περισσότερο, απλά θηλάστε συχνότερα. Ακόμη και τα 1-2 λεπτά κάθε τόσο βοηθάνε στην παραγωγή. Θα μπορούσες να κάνεις αντλήσεις για κάποιες μέρες, για να ανεβάσεις την παραγωγή σου, όπως κάνουμε στον επαναγαλακτισμό και μετά να αφήσεις το θήλαστρο. Στην ηλικία αυτή είναι δύσκολο να επιστρέφεις στο θήλαστρο. Δες και το θέμα με τα συμπληρώματα αύξησης του γάλακτος αλλά χωρίς συχνότερους θηλασμούς, δεν θα σε βοηθήσουν ιδιαίτερα.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Ακριβώς αυτό που λέει η sofuka ήθελα να σου πω ότι και η δικιά μου δεν θηλάζει πολύ ώρα 2-3 λεπτά πολλές φορές όμως, δεν κάθεται όταν δεν θέλει και άμα επιμένω δαγκώνει (τώρα πια όχι γιατί δεν της μιλάω καθόλου και μαζεύω το στήθος) απλά προσπαθώ το απόγευμα να μην δίνω στέρεες τις οποίες τις παίρνει όσο εγώ λείπω. Ενδεικτικά πάντα και χωρίς να είμαι φορτική το πρόγραμμα μας είναι

5 00 -7 00 θηλασμός (την βάζω στο στήθος και κοιμάμαι έως 7 00 σηκώνομαι και πάω δουλειά εκείνη συνεχίζει και κοιμάται)

10 30 φρούτα

12 00 ή δικό μου γάλα ή αυγό(δεν ξέρω αν επιτρέπεται να της το δώσεις εγώ το δίνω 2 φορές την εβδομάδα και κατόπιν μεγάλης πίεσης που δέχτηκα απο την παιδίατρο)

14 30 κρεατοχορτόσουπα

18 00 θηλασμός

20 00 θηλασμός

21 30/22 00 θηλασμός και ύπνο

ξυπνάει 24 00 ή 2 00 την παίρνω απο το κρεβατάκι της και την βάζω στο στήθος στο κρεβάτι μου μέχρι το πρωί γιατί δεν αντέχω το ξενύχτη. Στα φρούτα της βάζω και αβοκάντο που της αρέσει ή quaker για να της αλλάζω και λίγο γεύση. Πάντως είδα αποτέλεσμα στις τελευταίες ζυγίσεις γιατί και εμείς δεν βάζουμε βάρος ιδιαίτερα χωρίς να υπάρχει κάποια αλλεργία (τελευταία ζύγιση 5/6/2009 8280γρ). Ενδιάμεσα από θηλασμούς δίνω και μπανάνα στο χέρι γιατί της αρέσει πολύ να τρώει μόνη της αλλά σαν φαφούτα που είναι δεν έχει πολλές επιλογές. Όταν δεν δουλεύω την θηλάζω 12 00 και 14 30 την θηλάζω και ξαπλώνω μαζί της – θηλάζει στον ύπνο της και της δίνω κρεατοχορτόσουπα 18 00. Το πρόγραμμα αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το γάλα μου θεαματικά - είναι κρίμα τώρα που τα καταφέρατε μέχρι εδώ να διακινδυνεύεις την παραγωγή σου εισάγοντας ξένο γάλα.

Αυτά τα δυο είναι αντιφατικά. .

έχεις δίκιο το επιθυμητό είναι να την θηλάσω για όσο θέλει :mrgreen:

Υπάρχουν δυο διαφορετικά θέματα εδώ πέρα. Το ένα είναι πώς να θηλάζετε περισσότερο. Το άλλο είναι πώς να παίρνει το μωρό ικανοποιητικό βάρος και μέσω των στερεών..

Αυτό ακριβώς, και η συζήτηση μαζί σας με έκανε να δω κάποια πράγματα ξεκάθαρα. Π.χ. ότι το βάρος της έμεινε σταθερό από την στιγμή περίπου που αρχίσαμε τον παιδικό και κοπήκαν τα ¨μεζεδάκια¨ ενδιάμεσα στα γεύματα. Παιδίατρος και παιδογαστρεντολόγος με είχαν κάνει να πιστεύω ότι βάρος (αν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι) θα πάρουμε μόνο με τις στερεές. Τι σ@#%^ διάβαζα τόσο καιρό δεν ξέρω........:oops:

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να δίνεις συμπλήρωμα μετά τον πρωινό θηλασμό. Αν το παιδί δεν ξυπνάει τη νύχτα, μήπως είναι πιο δεκτικό νωρίς το πρωί, ώστε να κάνετε δυο θηλασμούς; Ας πούμε, βάζεις ξυπνητήρι στις 5:30, την παίρνεις μαζί σου στο κρεβάτι και θηλάζετε όσο θέλει (δεν χρειάζεται να είναι ξύπνια, αρκεί να μην κοιμάται πολύ βαθιά, το λεγόμενο dream feeding), μέχρι που να σηκωθείς. Ετοιμάζεστε και ξαναθηλάζετε. Τις πρώτες φορές θα χρειαστεί να το κάνεις πιο συνειδητά, μετά γίνεται αυτόματο και δεν χάνεις τον ύπνο σου εύκολα...

αυτό μπορώ να το κάνω, το πρωί κάποιες φορές ξυπνάει νωρίτερα και τότε θηλάζουμε 2 φορές μέχρι να φύγει αλλά αυτό δεν γίνεται συχνά, για το αν μισοκοιμάτε δεν ξέρω αλλά μπορώ να δοκιμάσω άλλωστε το πρωί ίσως να έχει χορτάσει ύπνο και να είναι ευκολότερο

Τα απογευματινά γεύματα θα μπορούσες να τα αντικαταστήσεις με πιο φυσικές τροφές χωρίς γαλακτοκομικά, που να είναι πιο ωφέλιμες για το παιδί. Και αυτό που είπε η ΚΡΙΣΤΙΝΑ, ότι αντί να δίνεις γιαούρτι, θα μπορούσες να θηλάσεις. Τα θρεπτικά στοιχεία στο μητρικό γάλα απορροφώνται πιο εύκολα από ό,τι στις τροφές, οι οποίες μπορεί και να προκαλούν ενόχληση στο μωρό. Η κρέμα και το γιαούρτι περιέχουν γάλα και εκτοπίζουν το θηλασμό. Πέρα από αυτό, έχω κι εγώ την ίδια απορία με τη Σοφούκα. Πώς σε ένα παιδί με ενδείξεις αλλεργίας μπαίνουν αλλεργιογόνες τροφές; Η αλλεργία πολλές φορές είναι αιτία για αργή πρόσληψη βάρους. Σε τόσο μικρές ηλικίες, τα τεστ μπορεί να δείξουν ψευδώς αρνητικό.

Αν θέλεις να δώσεις παχυντικές τροφές, δεν χρειάζεται να καταφεύγεις στις κρέμες. Από θερμιδικής άποψης, μπορείς να συμπληρώσεις με μια παραπάνω κουταλιά λάδι, με αβοκάντο, με ταχίνι κτλ.

Η δική σου αίσθηση τι λέει; Το μωρό σου φαίνεται υγιές και χαρούμενο; Τρώει με όρεξη; Κινητικά εξελίσσεται κανονικά; Εμφανίζει κάποιο από τα συμπτώματα που ανέφερε η Σοφούκα;

Αν θέλεις να θηλάζετε περισσότερο, απλά θηλάστε συχνότερα. Ακόμη και τα 1-2 λεπτά κάθε τόσο βοηθάνε στην παραγωγή. Θα μπορούσες να κάνεις αντλήσεις για κάποιες μέρες, για να ανεβάσεις την παραγωγή σου, όπως κάνουμε στον επαναγαλακτισμό και μετά να αφήσεις το θήλαστρο. Στην ηλικία αυτή είναι δύσκολο να επιστρέφεις στο θήλαστρο. Δες και το θέμα με τα συμπληρώματα αύξησης του γάλακτος αλλά χωρίς συχνότερους θηλασμούς, δεν θα σε βοηθήσουν ιδιαίτερα.

όσον αφορά το θέμα της αλλεργίας μάλλον σας μπέρδεψα:?

όταν γράφω κρέμα εννοώ ειδική υποαλεργικό ρυζάλευρο χωρίς γάλα, το γάλα το προσθέτω εγώ και αυτό είναι υποαλεργικό.

Αυτό μέχρι και σήμερα μια και έχω ακόμα από δαύτο το νερόπλυμα. :?

Το γιαούρτι είναι είτε κατσικίσιο είτε πρόβιο το κανονικό και το αρχίσαμε κάνα μήνα πριν χρονίσει δοκιμαστικά.

Αφού βγήκαν τα αποτελέσματα των ραστ άρχισα να της το δίνω κάθε απόγευμα γιατί της αρέσει τρέλα.

Τρόφες εκτός από τα κλασικά κοτόπουλο,κατσίκι,πατάτα,ρύζι, κολοκυθάκι,καρότο άρχισα να της προσθέτω σιγά σιγά εκεί κατά τον 10 μήνα και αυτό αφού μας ενημέρωσε η παιδίατρος για τα ραστ, όταν μας είπε ότι δεν είναι 100% σίγουρο ότι δεν θα έχει αλλεργία το παιδί ακόμα και όταν βγούν αρνητικά αποφασίσαμε να μην τα κανουμε άλλα να εισαγάγω σιγά σιγά τροφές κάνοντας κατά καιρούς μαγιερς.

Στα μόνα που παρουσίασε δερματική αλλεργία ήταν τι έκπληξη στο σπανάκι:?:?:? καλά φακές και μπροκολο δεν το συζητώ δεν δοκίμασα καν μετά από αυτό......... (να διευκρινήσω ότι τελικά τα ραστ τα κάναμε πριν μερικές μέρες μια και θα της πέρναν αίμα για άλλες εξετάσεις)

Η μπουμπούκα μου αναπτύσετε φυσιολογικά έχει όρεξη για 2 παιδιά και έχει ψυχοκινητική ανάπτυξη σύμφωνα με την ηλικία της.

Πραγματικά δεν θεωρώ ότι έχει κάποια αλλεργία σε κάτι, ίσως σε τροφές με σίδηρο μια και όταν σταμάτισα να τρώω τέτοιες τροφές(φακές σπανάκι, μπροκολο) οι κενώσεις επανήλθαν στα φυσιολογικά.

όποτε όσον αφορά το θέμα του θηλασμού αν το πρόγραμμά διαμορφωθεί κάπως έτσι λέτε να την σώσω την κατάσταση ?

5:30 θηλασμός

6:30-7:00 θηλασμός (κομένο το συμπλήρωμα)

10 φρουτόκρεμα

13:30 κρεατοχορτόσουπα

18:30 φαγητό ή γιαούρτι (ή τι άλλο?)

19:30 θηλασμός

20:30 θηλασμός

Με το θήλαστρο έχω ένα θεματάκι εννοώ ψυχολογικό:oops: :oops: και θα προτιμούσα να το αποφύγω αλλά έχω ένα ωραιότατο κουτί lanes αν αρχίσω την αγωγή και με τους θηλασμούς που γράφω παραπάνω θα κάνω κάτι ? εννοώ εκτός από το να αποκτήσω βελούδινη επιδερμίδα......:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

ΚΡΙΣΤΙΝΑ μου είσαι τυχερή που θηλάζει το βράδυ ούτε εγώ θέλω να της δίνω συμπλήρωμα να φανταστείς είμαι τόσο χάλια που στην μικρή όταν της δίνω το πρωί το συμπλήρωμα δεν αναφέρω καν την λέξη γάλα πίνουμε φραπεδάκι λέω :?:???::? άντε να δούμε τελιώσε και η βρομοπερίοδος σήμερα μπας και...........

sofuka η μικρή δεν έχει αλλεργία πουθενά όλα τα ραστ τέστ που κάναμε πρίν μερικές μέρες βγήκαν αρνητικά,

το ότι βγήκαν αρνητικά όλα τα ραστ δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αλλεργία, δυστυχώς το τεστ δεν ανιχνεύει πάντα τις αλλεργίες, αν τις ανιχνεύσει είναι σίγουρο ότι υπάρχουν αν δεν τις ανιχνεύσει δεν είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχουν.

Παιδίατρος και παιδογαστρεντολόγος με είχαν κάνει να πιστεύω ότι βάρος (αν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι) θα πάρουμε μόνο με τις στερεές.

Δυστυχώς δεν συμβαίνει, με τις στερεές τα μωρά παίρνουν συνήθως λιγότερο βάρος

όσον αφορά το θέμα της αλλεργίας μάλλον σας μπέρδεψα:?

όταν γράφω κρέμα εννοώ ειδική υποαλεργικό ρυζάλευρο χωρίς γάλα, το γάλα το προσθέτω εγώ και αυτό είναι υποαλεργικό.

Αυτό μέχρι και σήμερα μια και έχω ακόμα από δαύτο το νερόπλυμα. :?

Αυτό το πράγμα δεν είναι καν τροφή, δεν υπάρχει περίπτωση να προσφέρει περισσότερες θερμίδες από ένα θηλάσμό και δεν υπάρχει περίπτωση να έχει οποιαδήποτε θετική επίδραση στην υγεία του παιδιού, ούτε καν ουδέτερη. Τέτοιες τροφές μόνο επιβλαβείς είναι.

Το γιαούρτι είναι είτε κατσικίσιο είτε πρόβιο το κανονικό και το αρχίσαμε κάνα μήνα πριν χρονίσει δοκιμαστικά.

Αφού βγήκαν τα αποτελέσματα των ραστ άρχισα να της το δίνω κάθε απόγευμα γιατί της αρέσει τρέλα.

Θερμιδικά δεν υπερέχει του μητρικού και από άποψη υγείας σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με το μητρικό. Επιπλέον το μητρικό αφομοιώνεται καλύτερα και αυτό είναι σίγουρα πλεονέκτημα. Το παιδί έπαιρνε καλύτερα βάρος όταν τρεφόταν μόνο με μητρικό.

όποτε όσον αφορά το θέμα του θηλασμού αν το πρόγραμμά διαμορφωθεί κάπως έτσι λέτε να την σώσω την κατάσταση ?

5:30 θηλασμός

6:30-7:00 θηλασμός (κομένο το συμπλήρωμα)

10 φρουτόκρεμα

13:30 κρεατοχορτόσουπα

18:30 φαγητό ή γιαούρτι (ή τι άλλο?)

19:30 θηλασμός

20:30 θηλασμός

το 18:30 να γίνει θηλασμός

μαζί με το χορτόσουπα να προσθέτεις επιπλέον μια κουταλιά λάδι, στη φρουτόκρεμα να προσθέσεις αβοκάντο ώριμο που έχει λιπαρά και αρκετές θερμίδες

πιστεύω ότι πρέπει να αποφύγεις οτιδήποτε έχει σχέση με δημητριακά, ακόμη και το ρύζι

Με το θήλαστρο έχω ένα θεματάκι εννοώ ψυχολογικό:oops: :oops: και θα προτιμούσα να το αποφύγω αλλά έχω ένα ωραιότατο κουτί lanes αν αρχίσω την αγωγή και με τους θηλασμούς που γράφω παραπάνω θα κάνω κάτι ? εννοώ εκτός από το να αποκτήσω βελούδινη επιδερμίδα......:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Το θήλαστρο δεν πρόκειται να σε βοηθήσει σε αυτή την ηλικία που είναι το παιδί σου. Μαγια της μπύρας επίσης να μην πάρεις. Αλλάζει τη γεύση στο γάλα και μερικά παιδιά δεν τη θέλουν. Δεν θα ήταν καλή ιδέα να μη θέλει το παιδί να θηλάσει.

Καλή συνέχεια!:)

Διαφημίσεις

Γέννηση 12/06 3470

14/06 3470

Έξοδος από νοσοκ. 16/06 3360

Ζυγαριά παιδιάτρου 17/06 3180

24/06/08 3420

08/07/08 3810

30/07/08 4490

19/08/08 4800

22/08/08 5275

22/10/08 5470

24/11/08 5840(ο παιδογαστρεντολόγος μας είπε να εδώ αρχίζουμε τις στερεες γιατί δεν πήραμε αρκετό βάρος)

30/12/08 6720

02/02/09 7255

05/03/09 7380

15/04/09 7385

01/05/09 7435

Από εδώ και πέρα δεν έχω ζυγίσεις με την ίδια ζυγαριά πάντως η δικιά μου χθές την έβγαλε 7900

Από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι τη 1 Μαΐου, το παιδί πήρε λιγότερο από 200 γρ με τις στερεές που έπρεπε να φάει για να πάρει βάρος...

Νομίζω ότι είναι εντελώς προφανές, για άλλη μια φορά, ότι οι επιπλέον στερεές δεν βελτιώνουν την πρόσληψη βάρους. Για τα παιδιά που παίρνουν αργά βάρος είναι σύνηθες να τα πηγαίνουν χειρότερα με τις στερεές.

Η εισαγωγή στερεών μπορεί να γίνει κάπως πιο νωρίς αν φανεί ότι το παιδί έχει έλλειψη σιδήρου. Αν δεν συντρέχει τέτοιος λόγος είναι προτιμότερο να καθυστερεί και πέραν του 6ου μήνα. Ο αποκλειστικος θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί για 7, 8 ή και περισσότερους μήνες αν το μωρό πάει καλά και δεν έχει πρόβλημα με το σίδηρο.

Σας ευχαριστώ όλες που κάνατε τον κόπο να απαντήσετε αν μη τι άλλο είδα τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία:mrgreen::mrgreen:

Τώρα άρχιζω να καταλαβαίνω τι ακριβώς συμβαίνει και που κάνω λάθος

πιστεύω ότι πρέπει να αποφύγεις οτιδήποτε έχει σχέση με δημητριακά, ακόμη και το ρύζι

Αγλαϊα να ρωτήσω γιατί και αυτά?

Με τον σίδηρο δεν έχουμε κανένα πρόβλημα το σχόλιο μάλιστα της παιδιάτρου ήταν ότι είναι καλλίτερα από ότι περίμενε για την ακρίβεια εξαιρετικα΄.........:?:???:

Οπότε αν κατάλαβα καλά θερμιδικά το παιδί με απογευματινό γεύμα στερεών δεν θα πάρει κάτι παραπάνω από οτι στον θηλασμό και δεδομένου ότι η αιματολογικές σίδηρο ασβέστιο είναι οκ μπορούμε να συνεχίσουμε μόνο με δύο γεύματα στερεών και τα άλλα θηλασμός

Αγλαϊα να ρωτήσω γιατί και αυτά?

Αχ, δεν λέγονται σε δυο σειρές αλλά θα δοκιμάσω. Οι σπόροι που δεν μπορούμε να τους φάμε ωμούς, δεν είναι δυνατό να περιλαμβάνονται στη διατροφή του ανθρώπου και να προσφέρουν κάτι θετικό. Το μόνο που μπορεί να προσφέρουν είναι επιβίωση σε περίπτωση ανάγκης. Για τον οργανισμό μας είναι σκουπίδια που μας βοηθούν να επιβιώσουμε αν δεν υπάρχει άλλη πηγή τροφής.

ξεκίνα με αυτό το άρθρο:

http://www.mercola.com/article/carbohydrates/scientific_evidence_low_grains.htm

Στο τόπικ της υγιεινής δια(σ)τροφής είχαμε αναλύσεις το θέμα των σπόρων, υπάρχουν και παραπομπές στη διατροφή του παλαιολιθικού ανθρώπου.

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=30078

Δυστυχώς εκεί που είναι το τόπικ δεν διαβάζεται από κανέναν και έχουν σταματήσει να γράφουν.:?

Με τον σίδηρο δεν έχουμε κανένα πρόβλημα το σχόλιο μάλιστα της παιδιάτρου ήταν ότι είναι καλλίτερα από ότι περίμενε για την ακρίβεια εξαιρετικα΄.........:?:???:

Για τα περισσότερα παιδιά ισχύει αυτό!:wink:

Η αναιμία μπορεί να είναι το συχνότερο πρόβλημα στα παιδιά αλλά οφείλεται κυρίως σε λάθος διατροφικές επιλογές: α) αγελαδινό γάλα σε σκόνη που περιέχει πολύ ασβέστιο και παρά την ενίσχυσή του σε σίδηρο οδηγεί συχνά σε αναιμίες

β) εισαγωγή ακατάλληλων στερεών τροφών. Τα δημητριακά δεν είναι καλή πηγή σιδήρου και συνήθως εισάγονται πρόωρα...

Οπότε αν κατάλαβα καλά θερμιδικά το παιδί με απογευματινό γεύμα στερεών δεν θα πάρει κάτι παραπάνω από οτι στον θηλασμό και δεδομένου ότι η αιματολογικές σίδηρο ασβέστιο είναι οκ μπορούμε να συνεχίσουμε μόνο με δύο γεύματα στερεών και τα άλλα θηλασμός

Ακριβώς!

Θερμιδικά το μωρό μπορεί να κερδίσει από το μητρικό γάλα. Αν το έχει ανάγκη θα το αφομοιώσει σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Έτσι κι αλλιώς τα δύο γεύματα στερεών είναι αρκετά σε αυτή την ηλικία. Αν το παιδί χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα στερεών τότε αυτή μπορείς να του την προσφέρεις μετά το θηλασμό και η καλύτερη επιλογή είναι να του δώσεις ό,τι τρώει και στα άλλα γεύματα: φρούτα ή κρέας με λαχανικά.

Δυστυχώς εκεί που είναι το τόπικ δεν διαβάζεται από κανέναν και έχουν σταματήσει να γράφουν.

Να υπογραμμίσω το δυστυχώς αν και δεν αλλάζει κάτι!!!!

και διαβάζω και διαβάζω ...........:mrgreen::mrgreen::mrgreen: ακόμα στην σελίς 16 ευρίσκομαι πράγματι ενδιαφέρον.

Σήμερα θα δούμε και την παιδίατρο για εμβόλιο, είμαι περίεργη να δω τι θα μου απαντήσει στην ερώτηση μου αν μπορώ να αντικαταστήσω την κρέμα με θηλασμούς:lol: :lol:

Χθες το απόγευμα θηλάσαμε 4:30 18:30 19:30 20:30 κάπου ενδιάμεσα φάγαμε και λίγο αβοκάντο.

Εδώ και 2 βράδια ξυπνάμε 4:00 βγάζουμε δόντια....... (κουτί μου ήρθε) :lol: :lol:οπότε την παίρνω στο κρεβάτι και θηλάζει + 6:30 το πρωί καλά τα πάμε νομίζω :-P:-P

και διαβάζω και διαβάζω ...........:mrgreen::mrgreen::mrgreen: ακόμα στην σελίς 16 ευρίσκομαι πράγματι ενδιαφέρον.

Σήμερα θα δούμε και την παιδίατρο για εμβόλιο, είμαι περίεργη να δω τι θα μου απαντήσει στην ερώτηση μου αν μπορώ να αντικαταστήσω την κρέμα με θηλασμούς:lol: :lol:

Χθες το απόγευμα θηλάσαμε 4:30 18:30 19:30 20:30 κάπου ενδιάμεσα φάγαμε και λίγο αβοκάντο.

Εδώ και 2 βράδια ξυπνάμε 4:00 βγάζουμε δόντια....... (κουτί μου ήρθε) :lol: :lol:οπότε την παίρνω στο κρεβάτι και θηλάζει + 6:30 το πρωί καλά τα πάμε νομίζω :-P:-P

Νομίζω ότι ήταν πολύ σημαντικό τόπικ της ενότητας θηλασμός αλλά όπως είπαμε δυστυχώς πείγε αλλού.

Η δικιά μου πάντως δεν ασχολείται πια μαζί μου....... ότι και να μου πει της λέω αφού θηλάζω δεν χρειάζεται οπότε απελπίστηκε.

Πιστεύω ότι θα τα πάτε πολύ καλύτερα απ΄ότι με γιαούρτια

Φιλάκια και καλή συνέχεια....

Νομίζω ότι ήταν πολύ σημαντικό τόπικ της ενότητας θηλασμός αλλά όπως είπαμε δυστυχώς πείγε αλλού.

Η δικιά μου πάντως δεν ασχολείται πια μαζί μου....... ότι και να μου πει της λέω αφού θηλάζω δεν χρειάζεται οπότε απελπίστηκε.

Πιστεύω ότι θα τα πάτε πολύ καλύτερα απ΄ότι με γιαούρτια

Φιλάκια και καλή συνέχεια....

Από γάλα πάμε μια χαρά οι προσπάθειές μας απέδωσαν σας ευχαριστώ όλες σας για την ενθάρρυνση και τις συμβουλές. Σήμερα νοιώθω ότι έφυγε ένα τεράστιο βάρος από πάνω μου.:D:D:D

Χθες επισκεφτήκαμε και την παιδογαστρεντερολόγο ευτυχώς την βιοψία για κοιλιοκάκη την γλιτώσαμε προς το παρόν, ξαναμπήκαμε στην καμπύλη και θα επανεξετάσουμε την κατάσταση τον Σεπτέμβρη.

Το αστείο είναι την ώρα που μας έπαιρνε το ιστορικό με ρωτάει τι γάλα πίνει η μικρή, μητρικό της λέω, σταματάει το στυλό για μερικά δεύτερα ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την απάντηση μου, γκριμάτσα του στιλ τι λέει η γυναίκα άκουσα σωστά ……… επιβεβαίωση ότι τελικά άκουσε σωστά…… :mrgreen:

Ξέρετε μου λέει μετά τον χρόνο το μητρικό δεν προσφέρει τίποτα στο παιδί…….

Αλήθεια ? λέω εγώ (πρώτη κλοτσιά του καλού μου) :mrgreen::mrgreen:

Μάλιστα μου λέει μέχρι τώρα την δουλειά σας την κάνατε εξαιρετικά (που είσαι μάνα και πεθερά να ακούσεις έχω και τα credit από την γιατρό, μόνο εγώ νοιώθω ότι δεν έκανα αρκετά:?) αλλά τώρα δεν προσφέρετε τίποτα στο παιδί σας.

Δηλαδή το γάλα μου είναι καλό για 12 μήνες και μετά τον 13 μήνα παθαίνει κάτι και χαλάει? (δεύτερη κλοτσιά από τον καλό μου)

Όχι δεν χαλάει απλά ο οργανισμός του παιδιού χρειάζεται παραπάνω. Να αρχίσετε συμπληρωματικά γάλα σε σκόνη το…..

Δηλαδή το γάλα ενός άλλου θηλαστικού είναι ανώτερο ποιοτικά από το γάλα το δικό μου? Περίεργο γιατί έχω διαβάσει ότι ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συνιστά θηλασμό τουλάχιστον για 2 χρόνια και μετά για όσο είναι επιθυμητό για την μητέρα και το παιδί

Δηλαδή εσείς σκοπεύετε να θηλάσετε για 2 χρόνια? (δεν μου απάντησε όμως στην ερώτηση)

Μάλιστα, τουλάχιστον μέχρι να μείνω έγκυος (είπα να μην την αποτελειώσω) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

(δεύτερη γκριμάτσα επεξεργάζομαι και χωνεύω αυτό που λένε) Μετά τον χρόνο αρχίζουν να τραβάνε μπλούζες και ζητάνε να θηλάσουν σε παιδικές χαρές και δεν θα μπορείτε να κάνετε τίποτα γιατί θα είναι προσκολλημένη πάνω σας, ξέρετε τι πονηριές σκαρφίζονται σε αυτή την ηλικία ……..(χαμόγελο συνωμοτικής συμπαράστασης )

Και που είναι το κακό σε αυτό ? (Τρίτη κλοτσιά από τον καλό μου αυτή την φορά πέτυχε τον κάλο…. ) :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Είπα να μη συνεχίσω την συζήτηση αφενός γιατί δεν θα έβγαζε πουθενά μια και δηλώνει υπέρμαχος του θηλασμού, αφετέρου σκέφτηκα ότι αν τελικά το παιδί χρειαστεί να κάνει την βιοψία θα την χρειαστώ και δεν με παίρνει να κάνω την έξυπνη.

Εννοείται ότι τις ατάκες τις έχω κάνει klepsi copy από εσάς !!! :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Μια από τα ίδια και εμείς με την doctor (χι,χι,χι) η οποία μου έχει πει στο τέλος ότι περί θηλασμού δεν ξέρει πολλά πράγματα και αφού το παιδί παίρνει βάρος κανονικά θα μου λέει μόνο ποιες τροφές σύμφωνα με την ηλικία μπορώ να εισάγω στην διατροφή μας και σε ότι αφορά το γάλα αφού δεν με πειράζει να ξυπνάω “κάνε του κεφαλιού σου”!!! Της έκανα πλάκα στο τέλος και της είπα ότι φτιάχνω καζάν ντι πι με το γάλα στοκ να της φέρω άμα θέλει στο κάτω κάτω η βουβάλα καλύτερή μου είναι????? Μπράβο χάρηκα που τα πάτε καλά

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...