Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ορθόδοξη Βάφτιση και καθολικός νονός

Recommended Posts

Επειδή το ξέρω το θέμα, μπορώ να πω τα εξής: Βάφτιση με νονό καθολικό δεν γίνεται δυστυχώς, και δεν είναι θέμα παπά. Ο παπάς δεν μπορεί να κάνει κάτι που απαγορεύει ο δεσπότης, γιατί ο ίδιος θα βρει το μπελά του. Και το να το αποκρύψεις, πάλι δεν είναι έντιμη λύση, γιατί πάλι ο παπάς θα βρει το μπελά του αν κατά τύχει το μάθει ο δεσπότης.

Γάμος ορθοδόξου με χριστιανό αναγνωρισμένου δόγματος βεβαίως γίνεται, εκτός αν βρεθείς σε δεσπότη στραβόξυλο, οπότε πας σε άλλη μητρόπολη και παντρεύεσαι. Στο Big fat greek wedding η οικογένεια Πορτοκάλος ήταν περίπτωση και ανάγκασαν τον γαμπρό τους να βαφτιστεί ορθόδοξος.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, εφόσον είναι δύο οι νονοί, είναι να γράψετε στα προσκλητήρια και τους δύο νονούς, να θεωρεί το παιδί νονούς του και τους δυο, αλλά στο μυστήριο να κάνει η ορθόδοξη νονά τα απαραίτητα (να αλείψει με λάδι, να πει το όνομα, να υπογράψει στο πιστοποιητικό κτλ.) και ο καθολικός νονός να στέκει δίπλα. Κοιτάξτε να βρείτε συνεννοήσιμο παπά, που να επιτρέπει π.χ. να συμμετάσχει κι ο νονός στο ντύσιμο του μωρού ή να το κρατά αγκαλιά. Αυτό το τελευταίο δεν είναι θέμα δόγματος, αλλά τοπικών παραδόσεων. Ξέρω π.χ. περιοχές που δεν αφήνουν ούτε τη μητέρα να κρατήσει αγκαλιά το μωρό πριν ολοκληρωθεί η βάφτιση και βάλει τρεις μετάνοιες στη νονά, ενώ εμένα στη βάφτιση της κόρης μου με άφησαν (και τον άντρα μου επίσης, που είναι καθολικός και το ξέρει όλος ο κόσμος :) ).

Δυστυχώς, είτε θεωρούμε τις διαφορές ορθοδόξων και καθολικών σημαντικές, είτε τις θεωρούμε απλώς πολιτισμικές και πολιτικές, οι κανόνες είναι στάνταρντ και δεν είναι στο χέρι του κάθε γονιού ή του κάθε παπά να τους παραβεί.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 73
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Μερικές φορές δεν ζητούν πιστοποιητικό βαπτίσεως του νονού, γιατί θεωρούν δεδομένο ότι είναι ορθόδοξος. Αλλά ο ιερέας θεωρείται ότι έχει την ευθύνη να ελέγξει αν συντρέχουν όλες οι τυπικές προϋποθέσεις. Αν ο άνθρωπος είναι αλλοδαπός, ή αν έχει κανένα όνομα που κάνει μπαμ, Φραγκίσκος Δελλαπόρτας π.χ., ε, τότε μάλλον θα ζητήσουν πιστοποιητικό. Αλλιώς παίζεται, αλλά δεν ξέρω αν ο ίδιος θα αισθάνεται καλά. Πάντως αν είναι ζευγάρι, το παιδί θα τους λέει έτσι κι αλλιώς νονά και νονό, όπως και να είναι το τυπικό μέρος.

Εύχομαι όλα να πάνε καλά και σε τελική ανάλυση να μην δημιουργηθούν διαχωρισμοί και διακρίσεις μεταξύ φίλων.

Επαναλαμβανω πως είναι θέμα παπά.πηγα σε 3 εκκλησίες να κλείσω.στην πρώτη μου έκαναν ανάκριση για τον νονό αλλά δεν ζήτησαν χαρτιά που να αποδεικνειεί κατι. Στην δεύτερη είχαν πρόβλημα με τον νονό αλλά με εμένα κ στην τρίτη που έκλεισα δεν ρώτησαν τίποτα για νονό μόνο πως τον λένε.

Κορίτσια το κακό είναι , και κακώς δεν το διευκρίνησα, ότι ο αρραβωνιαστικός της φίλης μου είναι Γερμανός και λέγεται Μάνουελ! Δεν κάνει μπαμ καθώς λόγω χαρκτηριστικών και μουσιού μοιάζει με δικό μας παπά! Αλλά όσο καλά ελληνικά και να μιλάει ο καημενος (και μιλάει καταπληκτικά σε σχέση με άλλους) όταν ανοίξει το στόμα του καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για αλλοδαπό...:?

Και γω όταν τον σκεφτόμασταν για νονό γιατί τον συμπαθούμε πάρα πολύ σκεφτόμουν η ορθόδοξη νονά να πει το πιστεύω και να κάνει τα διαδικαστικά και αυτός απλά να τη βοηθάει...:roll: άλλωστε και σε άλλα μυστήρια που έχω παρεβρεθεί με δύο νονούς μόνο ο ένας ουσιαστικά συμμετέχει..:roll:

Το θέμα είναι ότι αγαπούν πάρα πολύ τα παδιά και είναι ξετρελαμένοι και οι δύο με την Αναστασία, οπότε τώρα που είμαι έγκυος στο δεύτερο θέλω πολύ και τους δύο για νονούς... Άστε που χρειάζεται για να κρατάει τις ισορροπίες γιατί η φίλη μου είναι μεγάλη τρελάρα!!!:lol::lol::lol:

Aso4p2.pngplWtp2.png

Διαφημίσεις

Ελενακι εγω αυτο που ξερω ειναι οτι οι ορθοδοξοι δεν επιτρεπουν ο νονος να ειναι κατι αλλο απο ορθοδοξος... Γι'αυτο το λογο εξαλλου ζητανε απο τον νονο αν δεν εχει ταυτοτητα παλια που γραφει το θρησκευμα, να προσκομισει πιστοποιητικο βαφτισης...

Οι καθολικοι απο την αλλη το επιτρεπουν... Στο λεω γιατι εμενα η βαφτισιμια μου ειναι καθολικη... Τη βαφτισα κανονικοτατα με καθολικη βαφτιση κι ας ειμαι ορθοδοξη!!! :wink::wink:

Ελπιζω να εχω λαθος και τελικα να μπορεσει να γινει ο ανθρωπος που εχεις επιλεξει νονος του παιδιου σου!!!

Deleni, ανεξάρτητα από το δόγμα, σχεδόν πάντα όταν είναι ζευγάρι μπαίνει τυπικά μόνο ο ένας και στην πράξη ο άντρας της νονάς είναι ο νονός και αντίστροφα. Οπότε στη δική σας περίπτωση ούτε καν τίθεται θέμα. Ο Μάνουελ θα είναι ο νονός του παιδιού, ακόμη κι αν δεν μπορέσει να υπογράψει.

Τι να πούμε κι εμείς, που δεν έχουμε καν αυτό το παραθυράκι και επιλέγουμε νονούς και κουμπάρους μόνο από το δικό μου σόι...

Ετσι νομιζω οτι δε θα υπαρχει προβλημα. Αν πεσετε και σε καλό παπά...

Αφου η φίλη σου θα πει το "πιστευω", θα βάλει λάδι κι ότι άλλο κάνει η νονά δεν νομίζω να οειράζει να βοηθάει και ο αρραβωνιαστικός της. Για την εκκλησία νονά θα είναι η φιλη σου, για εσάς και οι δύο...

Συμφωνώ με Pax παραπάνω. Ο νονός επιβάλλεται να είναι ορθόδοξος. Επειδή όμως πολλές φορές δεν ζητούν πιστοποιητικά για το νονό μπορεί κάποιος να το κρύψει και να βαφτίσει. Δεν το θεωρώ όμως καθόλου σωστό, να πας να βαφτίσεις το παιδί και να ξεγελάς τον παπά.

Άσχετο τώρα, αλλά στο χωριό της μαμάς μου το ζευγάρι δεν βάφτιζε ποτέ μαζί παιδί, μόνο ο ένας από τους δύο γινόταν νονός.

Διαφημίσεις

Δεν το θεωρώ όμως καθόλου σωστό, να πας να βαφτίσεις το παιδί και να ξεγελάς τον παπά.

Και εγώ το ίδιο γι αυτό είπα πρώτα να ρωτήσω γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής με τον παπά αλλά να μην μαλώσουμε κιόλας!

Το μωράκι θα είναι 5 μηνων περίπου... (αν όλα πάνε καλά...)

Aso4p2.pngplWtp2.png

Γίνεται ;

Ή οχι;

Το παιδί είναι ορθόδοξο, η εκκλησία επίσης, αλλα ο νονός (δηλαδή εγω) είναι καθολικός.

Θα μπορέσω να το βαφτίσω ή θα πρέπει να αρνηθώ την πρόταση ή να αλλάξω θρήσκευμα?

λυπάμαι που θα σε στενοχωρήσω αλλά πιστεύω πως όχι!!!!

Το λέω αυτό διότι βαφτίζω στις 14 06 και όταν πήγα για να κλείσω την εκκλη σία ο ιερέας μου έδωσε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο στο οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο νονός δεν μπορεί να είναι αλλόθρησκος ή ετερόθρησκος

κι όχι μόνο αυτό αλλά φαντάσου οτι αναφέρεται ότι ούτε καν δεν πρέπει να παρεβρίσκεται ακόμα και καλεσμένος άλλου θρησκεύματος !!!

Οι δυο ερωτες της ζωής μου :

:DΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ 12-08-08 :DΣΤΕΛΙΟΣ 05-03-10

Και εγώ το ίδιο γι αυτό είπα πρώτα να ρωτήσω γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής με τον παπά αλλά να μην μαλώσουμε κιόλας!

Το μωράκι θα είναι 5 μηνων περίπου... (αν όλα πάνε καλά...)

Sorry Deleni, όχι δεν το έγραψα για να μαλώσουμε... Τα γραπτά φαίνονται λίγο πιο αυστηρά απ΄όσο τα λόγια:-)

Διαφημίσεις

Οι καλεσμένοι γιατί, τι πειράζουν? εγώ είχα και μουσουλμάνο καλεσμένο, αφού μας κάνουν την τιμή και έρχονται στην εκκλησία μας γιατί να τους κλείσουμε απ΄έξω?

Sorry Deleni, όχι δεν το έγραψα για να μαλώσουμε... Τα γραπτά φαίνονται λίγο πιο αυστηρά απ΄όσο τα λόγια:-)

Δεν παρεξήγησα τίποτα:D Εννοούσα να μην μαλώσω με τον παπά...:oops: γι αυτό ήθελα πρώτα να πάρω πληροφορίες απο εδώ!:D

Aso4p2.pngplWtp2.png

κι όχι μόνο αυτό αλλά φαντάσου οτι αναφέρεται ότι ούτε καν δεν πρέπει να παρεβρίσκεται ακόμα και καλεσμένος άλλου θρησκεύματος !!!

Γι΄αυτό ειδικά μάλλον έπεσες σε περίπτωση ... Αυτή δεν είναι η επίσημη άποψη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο παπάς έγραψε του κεφαλιού του.

Το πρόβλημα της Ορθοδοξίας είναι η έλλειψη συντονισμού. Ο κάθε δεσπότης ή ακόμη και απλός ιερέας που θέλει να το παίξει προστάτης της Ορθοδοξίας, δρα ανεξέλεγκτα. Ενώ π.χ. δεν υπάρχει πρόβλημα τέλεσης γάμου μεταξύ Ορθοδόξου και Χριστιανού άλλου δόγματος, πολλές μητροπόλεις δημιουργούν πρόβλημα. Όπως επίσης και αν αποφασίσει αλλόδοξος να γίνει Ορθόδοξος, χρειάζεται μόνο χρίσμα και όχι ξανά βάφτιση, αλλά μερικοί επίσκοποι απαιτούν και βάφτιση. Το ίδιο ισχύει και για το αν μπορεί Χριστιανός άλλου δόγματος να παρευρεθεί σε Ορθόδοξη λειτουργία και να πάρει αντίδωρο.

Τέλος πάντων, ξεφύγαμε. Πάντως, Deleni, επειδή βλέπεις ότι υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί αυστηρότητας, φρόντισε να βρεις ιερέα που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους, ακόμη κι αν ο Μάνουελ δεν είναι επίσημα νονός. Θα σου έλεγα μάλιστα, επειδή ξέρω από τέτοιες καταστάσεις, να είναι το πρώτο σου κριτήριο στην επιλογή εκκλησίας. Ούτε αν είναι κατανυκτικό εκκλησάκι, ούτε αν είναι σε ρομαντική τοποθεσία, μόνο ο παπάς να είναι συνεννοήσιμος.

Τα λέμε!

Τώρα είδα την απάντηση ! Να πω την αλήθεια και εγώ παραξενεύτηκα μόλις το διάβασα . Πάντως απλά το ανέφερα διότι το είδα σε ένα χαρτί που είχε την έγκριση ( υποτίθεται ) της μητρόπολης - εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ .

Εξάλλου μήπως κανείς από τους καλεσμένους γράφει στο κούτελό του το θράσκευμά του ; Τι πράγματα είναι αυτά ;;;Θεωρώ πως τη θρησκεία μας δεν πρέπει να χωρούν ρατσισμοί ! Εξάλλου ο καλεσμένος που θα ερθει θα έρθει για να σε τιμήσει και γιατί αποδέχεται τη διαφορετικότητά σου και τη σεβεται (αν όχι δε θα τον καλούσες) όχι για να σε προσυλητίσει ή να σε προσβάλει

Οι δυο ερωτες της ζωής μου :

:DΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ 12-08-08 :DΣΤΕΛΙΟΣ 05-03-10

• 4 months later...
:roll: Καλησπερα, αντιμετωπιζω κι'εγω το ιδιο προβλημα.Οι κουμπαροι που μας παντρεψαν ειναι Πωλωνοι και Καθολικοι. Τωρα που γεννηθηκε ο γιος μας ρωτησαμε ιερεα αν μπορουν να τον βαπτισουν οι ιδιοι. Μας απαντησε οτι ο νονος πρεπει να ειναι απαραιτητα ορθοδοξος γιατι ειναι ο πνευματικος πατερας του παιδιου και εχει την υποχρεωση τουλαχιστον θεωρητικα να καθοδηγησει το παιδι στην ορθοδοξη πιστη, αυτο πρακτικα δεν μπορει να γινει απο καθολικο νονο.Στον γαμο μπορει να γινει εξαιρεση απο την στιγμη που η εκκλησια επιτρεπει τους μικτους γαμους αναμεσα σε καθολικους και ορθοδοξους,στην βαπτιση ομως δεν μπορει να γινει τετοια εξαιρεση.Δεν ειναι θεμα ιερεα, αλλα αυτος ειναι ο κανονας της επισημης Εκκλησιας της Ελλαδος.

κι εμάς μια από τα ίδια η νονά είναι από την Πολωνία, ο νονός δηλ. ο σύζυγος της Ελληνας, δεν είπαμε τίποτα ξεκίνησε η βάφτιση, είπαν μαζί το Πιστεύω και μετά έκανε τον σταυρό της - ενώ της είχαμε πει να μην κάνει :lol: :lol: - την είδε και πολύ διακριτικά και ευγενικά της είπε ότι δεν κάνει να βαφτίσει!!!!!!

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΧΑΡΙΣΜΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ.

• 6 months later...

Εδω παντως (Σουηδια) ο παπας δεν επετρεψε σε σουηδο προτεσταντη να βαφτισει το παιδι...ετσι οι γονεις βγηκαν προσ αναζητηση χριστιανου ορθοδοξου νονου!

θα σαι παντα μεσα στην καρδια μας...

Οι καθολικοί και οι ευαγγελικοί (ή προτεστάντες) δεν είναι αλλόθρησκοι για να έχουν τέτοια αντιμετώπιση, έχουν άλλο δόγμα αλλά βαφτίζονται όπως κι εμείς στο όνομα του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Έχουν οι καθολικοί την Αγία Τριάδα???? Πραγματικά δεν το ήξερα...Και γιατί κάνουν προσευχή μόνο με τα 2 δάχτυλα????

Νόμιζα ότι έχουν μόνο τον Υιο και το Άγιο Πνέυμα...

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...