Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

IBCLCs

aglaia

Recommended Posts

Μια που ανέφερες τις νευρικές συνάψεις, θα πιαστώ από αυτό. Στις κυτταρικές μεμβρανες μας, υπάρχουν διάφορα συστατικά, κυρίως λιπίδια και πρωτεΐνες. Ας μείνουμε σε αυτά. Τα δυο αυτά στοιχεία βρίσκονται σε διαφορετική αναλογία στα νευρικά κύτταρα, σε διαφορετική στα μυικά, κλπ Επίσης, οι αναλογίες διαφέρουν ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες εξωτερικές ή εσωτερικές . Σκέψου ότι αυτή η διαφοροποίηση ισχύει για ένα είδος. Για ένα άλλο είδος οι αναλογίες είναι διαφορετικές και επίσης "παίζουν". Το γάλα του ανθρώπου έχει διαφορετικές αναλογίες λιπιδίων/πρωτεΐνών από το γάλα της αγελάδας, της κατσίκας, κλπ.

Αυτό΄είναι ενα πολύ μα πολύ χονδροκομμένο παράδειγμα.

Ακριβώς λόγω αυτών των διαφορών, οι εταιρείες προσπαθούν να πετύχουν με την εισαγωγή και άλλων ουσιών τις κατάλληλες αναλογίες συστατικών. Για αυτό και το ξένο γάλα λέγεται "φόρμουλα". Κάνουν δοκιμές για να το πέτύχουν.

Αλλά και πάλι δεν μπορούν να προσθέσουν πχ αντισώματα.

Αυτό θ΄λει μεγάλη ανάλυση, αλλά μια ΄λλη φορά.

Καληνύχτα σας

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 114
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

• aglaia

aglaia 16 δημοσιεύσεις

• yogini

yogini 10 δημοσιεύσεις

• sofuka

sofuka 8 δημοσιεύσεις

• lst

lst 7 δημοσιεύσεις

Επίσης δεν αναφέρθηκα στα οφέλη του θηλασμού σε ψυχολογικό επίπεδο.Και προσωπικά,δεν φρονώ οτι η γνωστική αναωτερότητα των θηλαζόντων βρεφών οφείλεται μόνο σε επίπεδο ψυχολογίας και συναισθηματικού δεσμού.Πιστεύω οτι πρέπει να υπάρχει και μια πιο "υλιστική" δικαιολογία,που έχει σχέση με τη φύση και τους αλγορίθμους της.Όχι οτι φιλοδοξώ ,να τους αποκωδικοποιήσω..... :lol::lol: Άλλα είμαι σίγουρη οτι κάτι υπάρχει πέρα απο τον ψυχολογικό δεσμό.Θα μας πεί και η Αγλαία και θα διατυπώσω αύριο αν είναι μια σκέψη που έχω...

Τα είχε γράψει η felinidoc

Λοιπόν για το DHA (docohexanoic acid)....

Βρίσκεται σε ποσότητα 3 με 4 φορές μεγαλύτερη στα βρέφη απ'ότι στους ενήλικες... Γιατί αυτό; γιατί μετά την γέννηση μεγάλο μέρος του εγκεφάλου αναπτύσσεται ακόμα και χρησιμεύει στην σύνθεση των κυτταρικών μεμβράνων του εγκεφάλου...Είναι κύριο συστατικό νευρώνων και φωτουποδοχέων και η έλλειψη του συνοδεύεται από εγκεφαλική και οπτική δυσλειτουργία.

Ό,τι ΔΗΑ συνθέτει η μητέρα στην εγκυμοσύνη το περνάει κατά κύριο λόγο στο έμβρυο για να το "ασφαλίσει" καλύτερα, και να αναπτυχθεί καλύτερα.

Όταν γεννηθεί έχει περίπου απόθεμα τριών μηνών από ΔΗΑ, επίσης έχει κάποια μικρή δυνατότητα να συνθέτει μόνο του και επίσης το λαμβάνει καθημερινά από το μητρικό γάλα. Οπότε το τελειόμηνο νεογέννητο είναι καλά "ασφαλισμένο" από την φύση του. Τα πρόωρα έχουν πολύ λιγότερα αποθέματα ΔΗΑ...

Στο παρελθόν οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο εγκέφαλος έχει την δυνατότητα να το συνθέτει σε επαρκή ποσότητα, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει και για αυτό το λόγο δεν προσθέταν ΔΗΑ στα γάλατα-σκόνες.

Με διάφορες εργασίες αποδείχθηκε ότι αν δεν λαμβάνουν τα μωρά ΔΗΑ από το γάλα (μητρικό ή ξένο) τα επίπεδα του στον εγκέφαλο πέφτουν κάτω από το "φυσιολογικό"

Όσον αφορά την χορτοφαγία (γιατί εκεί θέλω να καταλήξω...) Ειδικά οι vegans (που δεν τρώνε ούτε γαλακτοκομικά) λαμβάνουν ελάχιστο εως καθόλου DHA με την διατροφή τους. Η σύνθεση μπορεί να είναι επαρκής στους ενήλικες αλλά τα αποθέματα τους είναι λιγοστά.

(Το ΔΗΑ βρίσκεται στις ίδιες τροφές που βρίσκεται και τα Ω6 λιπαρά)

Αυτά τα ολίγα...

Όχι ,δεν είπα οτι το ένα περνάει και το άλλο όχι.Είπα οτι το ένα πιθανόν "κουμπώνει" στους νευρουποδοχείς καλύτερα απο τα άλλο.

αυτό καλη μου ή κουμπώνει ή δεν κουμπώνει.. είναι σαν κλειδαριά για να καταλάβεις. Δεν έχει ενδιάμεσο, για αυτό εγραψα ότι δε θα περνούσε..

lazy.gif

Όχι ,δεν είπα οτι το ένα περνάει και το άλλο όχι.Είπα οτι το ένα πιθανόν "κουμπώνει" στους νευρουποδοχείς καλύτερα απο τα άλλο.

Επίσης δεν αναφέρθηκα στα οφέλη του θηλασμού σε ψυχολογικό επίπεδο.Και προσωπικά,δεν φρονώ οτι η γνωστική αναωτερότητα των θηλαζόντων βρεφών οφείλεται μόνο σε επίπεδο ψυχολογίας και συναισθηματικού δεσμού.Πιστεύω οτι πρέπει να υπάρχει και μια πιο "υλιστική" δικαιολογία,που έχει σχέση με τη φύση και τους αλγορίθμους της.Όχι οτι φιλοδοξώ ,να τους αποκωδικοποιήσω..... :lol::lol: Άλλα είμαι σίγουρη οτι κάτι υπάρχει πέρα απο τον ψυχολογικό δεσμό.Θα μας πεί και η Αγλαία και θα διατυπώσω αύριο αν είναι μια σκέψη που έχω...

Τελευταίο και πάω για ύπνο, το θέμα καλύτερου "κουμπώματος" ισχύει για μεγαλύτερα μόρια, αλλά όχι για ιόντα (απ' όσο ξέρουμε μέχρι σήμερα)

Πέρα από ψυχολογία και συναίσθημα, νομίζω ότι τα θηλάζονται βρέφη εκτός του ότι προσλαμβάνουν τις ΟΛΕΣ ουσίες που χρειάζονται στην ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ αναλογία (που κι αυτό διαφέρει από μάνα σε μάνα - άλλα αντισώματα εγώ άλλα εσύ, άλλα σήμερα άλλα μετά απο 6 μήνες),

γενικά δεχονται και περισσότερα ερεθίσματα, γιατί δεν πέφτουν σε λήθαργο (όπως ανέφερε η Μαρία) και βρίσκονται πιο κοντά στη μητέρα τους, οπότε ό,τι κάνει η μάνα το "καταχωρούν".

Υλιστικά και μόνο:

το μητρικό γάλα είναι ένα ωμό και εντελώς φρέσκο προϊόν

μερος μόνο των συστατικών του έχει διερευνηθεί (το ίδιο συμβαίνει και με πολλά άλλα τρόφιμα, μέρος μόνο των συστατικών του έχουν διερευνηθεί)

αν το παίρναμε και το αφυδατώναμε, θα είχαμε μεν κάποια συστατικα του αλλά τα περισσότερα θα είχανε πάει περίπατο μια και οι οργανικές ενώσεις είναι πολύ ευαίσθητες και δεν αντέχουν στην κακομεταχείριση

όλα τα ζωντανά κύτταρα που περιέχει θα πέθεναν.

Το αφυδατωμένο γάλα της αγελάδας όσα και αν του έχουν προσθέσει εξακολουθεί να υστερεί φοβερά σε σχέση με το φρέσκο αγελαδινό και η σχέση τους είναι η σχέση ενός ζωντανού ανθρώπου με μία μούμια.

Με τις βελτιώσεις που του κάνουν δεν ζωντανεύει αλλά γίνεται λιγότερο χάλια...

Διαφημίσεις

Κάτι ακόμα που σκέφτομαι τωρα έχει να κανει με τη σωστη αναλογια των συστατικων.. Τα μωρα που θηλάζουν εχουμε πει οτι μπορεί να μην κανουν κακά και πολλές μέρες. Αυτό συμβαίνει γιατί ό,τι περιεχει το μητρικο γαλα μπορεί και απορροφάται.. Είναι στις σωστες αναλογίες, τα σωστά μορια, τα σωστά ένζυμα. Σκέψου μια μηχανη που δουλεύει και πρέπει να επεξεργαστεί πολλά άχρηστα υλικά για να κερδισει κάτι και μια άλλη που εχει ακριβως ότι χρειαζεται. Ποια είναι πιο υγιης?

lazy.gif

Στις κυτταρικές μεμβρανες μας, υπάρχουν διάφορα συστατικά, κυρίως λιπίδια και πρωτεΐνες. Ας μείνουμε σε αυτά. Τα δυο αυτά στοιχεία βρίσκονται σε διαφορετική αναλογία στα νευρικά κύτταρα, σε διαφορετική στα μυικά, κλπ Επίσης, οι αναλογίες διαφέρουν ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες εξωτερικές ή εσωτερικές . Σκέψου ότι αυτή η διαφοροποίηση ισχύει για ένα είδος. Για ένα άλλο είδος οι αναλογίες είναι διαφορετικές και επίσης "παίζουν". Το γάλα του ανθρώπου έχει διαφορετικές αναλογίες λιπιδίων/πρωτεΐνών από το γάλα της αγελάδας, της κατσίκας, κλπ.

Αυτό΄είναι ενα πολύ μα πολύ χονδροκομμένο παράδειγμα.

το παιχνίδι παίζεται όχι μόνο στις αναλογίες των συστατικών αλλά και στο δομή των μορίων των επιμέρους συστατικών:

οι πρωτεΐνες στο γάλα της αγελάδας είναι πολύ πιο μακριά μόρια σε σχέση με του προβάτου, της κατσίκας και τα δικά μας

τα λιπίδα είναι πολύ διαφορετικά

τα λιπίδια στο γάλα της αγελάδας θεωρούνται επικίνδυνα και γι αυτό αφαιρούνται και βάζουν φυτικά λιπαρά... :?

τα λιπίδια στο ανθρώπινο γάλα είναι αυτά ακριβώς που χρειάζονται για να αναπτυχθεί ο εγκέφαλος του μωρού! :)

Πέρα από ψυχολογία και συναίσθημα, νομίζω ότι τα θηλάζονται βρέφη εκτός του ότι προσλαμβάνουν τις ΟΛΕΣ ουσίες που χρειάζονται στην ΚΑΤΑΛΛΛΗ αναλογία (που κι αυτό διαφέρει από μάνα σε μάνα - άλλα αντισώματα εγώ άλλα εσύ, άλλα σήμερα άλλα μετά απο 6 μήνες),

γενικά δεχονται και περισσότερα ερεθίσματα, γιατί δεν πέφτουν σε λήθαργο (όπως ανέφερε η Μαρία) και βρίσκονται πιο κοντά στη μητέρα τους, οπότε ό,τι κάνει η μάνα το "καταχωρούν".

Eδώ πάλι για ψυχολογία μιλάμε όταν λέμε για ερεθίσματα και "λήθαργο"(για τον οποίο έχω ενστάσεις)αύριο θα πώ γιατί.

Αύριο μείνετε μαζί μας για να δείτε... θα μιλήσουμε για όνειρα-μάθηση-μνήμη.'Ισως τελικά ο ύπνος να είναι λίγο πιο παρεξηγημένος απ'οτι πρέπει....

Τελικά σε συμπέρασμα δεν καταλήξαμε και μάλλον δεν θα καταλήξουμε ,γιατί αλλίως θα μας λέγανε Καντέλ και θα παίρναμε το Νόμπελ!

Αγλαία,έχω κάνει στον εαυτό μου την ερώτηση πολλές φορές και έχω δώσει την απάντηση οτι ο θηλασμός και η γνωστική ανωτερότητα δεν είναι ούτε μόνο χημεία,ούτε μόνο ψυχολογία...Είναι και τα δύο.Πού γέρνει όμως η ζυγαριά;

Αν υποθέσουμε οτι έχουμε ένα θηλάζον βρέφος του οποίου η μητέρα,το θηλάζει απο καθαρή ανάγκη.Όχι επειδή το αγαπά ιδιαίτερα,όχι επειδή νιώθει στοργή,είναι αρκετά έως πολύ απορριπτική.Είναι φτωχη,δεν έχει χρήματα για φόρμουλα και αυτός είναι ο λόγος που το θηλάζει.Εδώ τα ερεθίσματα που λαμβάνει είναι μάλλον αρνητικά,το βρέφος δεν εισπράττει θετικά συναισθήματα.....Θηλάζει όμως!!

Απο την άλλη έχουμε ένα βρέφος ίδιας ηλικίας και σχεδόν ίδιου οικονομικού status που μεγαλώνει με μια μητέρα που το λατρεύει και το αγαπά.Δεν το θηλάζει όμως.....,γιατί περνάει ο δήμος και μοιράζει Almiron!

Αν τα μωρά γίνουν 1 έτους και τα πλακώσουμε στα τέστ,τί πιστεύεις οτι θα βρούμε;Υποθετικά πάντα.Ποιό απο τα δύο θα σκοράρει υψηλότερα;Το απορριπτόμενο θηλάζον ή το πολυλατρεμένο φόρμουλα;Σε αυτό το πειραματάκι νομίζω οτι θα βρίσκαμε πού τελικά γέρνει η πλάστιγγα.Τί λές;Και εκεί θα βρίσκαμε και πιο πολλά επιχειρήματα,υπέρ του θηλασμού. Είς αύριον,η συνέχεια...

P203p2.png 

Τί ερεθίσματα παίρνει το βρέφος που η μαμά του παρακολουθεί εκείνη την ώρα Grey's anatomy ή Super Star ή Πρωινό Καφέ;

Ωραίο και εύστοχο το παράδειγμα. :lol::lol::lol: .

Το έχεις πιάσει το νόημα νομίζω.

P203p2.png 

Διαφημίσεις

Kαι το νόημα έχω πιάσει και το τηλεκοντρόλ και δεν το αφήνω με τίποτα... Δεν ξέρω για το μωράκι μου αλλά για μένα οι στιγμές του θηλασμού είναι η απόλυτη χαλάρωση κι απόλαυση... (όπου ανάμεσα σε άλλα βλέπω και τηλεόραση) ελπίζω κι αυτό να περνάει το ίδιο καλά... Τί να πω...

yGcNzoc.jpgyGcNp3.png

Kαι το νόημα έχω πιάσει και το τηλεκοντρόλ και δεν το αφήνω με τίποτα... Δεν ξέρω για το μωράκι μου αλλά για μένα οι στιγμές του θηλασμού είναι η απόλυτη χαλάρωση κι απόλαυση... (όπου ανάμεσα σε άλλα βλέπω και τηλεόραση) ελπίζω κι αυτό να περνάει το ίδιο καλά... Τί να πω...

:lol::lol::lol::lol:

Και πολύ καλά περνάει και εξυπνότερο θα γίνει!Μην λές τίποτα.

P203p2.png 

Τελικά σε συμπέρασμα δεν καταλήξαμε και μάλλον δεν θα καταλήξουμε ,γιατί αλλίως θα μας λέγανε Καντέλ και θα παίρναμε το Νόμπελ!

:lol:

Αγλαία,έχω κάνει στον εαυτό μου την ερώτηση πολλές φορές και έχω δώσει την απάντηση οτι ο θηλασμός και η γνωστική ανωτερότητα δεν είναι ούτε μόνο χημεία,ούτε μόνο ψυχολογία...Είναι και τα δύο.Πού γέρνει όμως η ζυγαριά;

:roll:

Αν υποθέσουμε οτι έχουμε ένα θηλάζον βρέφος του οποίου η μητέρα,το θηλάζει απο καθαρή ανάγκη.Όχι επειδή το αγαπά ιδιαίτερα,όχι επειδή νιώθει στοργή,είναι αρκετά έως πολύ απορριπτική.Είναι φτωχη,δεν έχει χρήματα για φόρμουλα και αυτός είναι ο λόγος που το θηλάζει.Εδώ τα ερεθίσματα που λαμβάνει είναι μάλλον αρνητικά,το βρέφος δεν εισπράττει θετικά συναισθήματα.....Θηλάζει όμως!!

Πόσο απορριπτική μπορεί να είναι μια μαμά με τόση προλακτίνη;

Το θέμα έχει μελετηθεί εκτενώς...

Mother Nature

A history of Mothers, Infants and Natural Selection

7145Z22FJZL._BO2,204,203,200_PIlitb-dp-500-arrow,TopRight,45,-64_OU01_AA240_SH20_.gif

της Sarah Blaffer Hrdy

Pantheon Books

ISDN 0679442650

(science/women's studies)

http://www.citrona.com/sarahbhrdy.htm

http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0679442650/ref=ed_oe_h/107-1048865-9921316

Απο την άλλη έχουμε ένα βρέφος ίδιας ηλικίας και σχεδόν ίδιου οικονομικού status που μεγαλώνει με μια μητέρα που το λατρεύει και το αγαπά.Δεν το θηλάζει όμως.....,γιατί περνάει ο δήμος και μοιράζει Almiron!

H υπόθεση είναι λάθος γιατί δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε 2 μωρά. Χρειάζονται τουλάχιστον 30 στην κάθε ομάδα. Αλλιώς είμαστε τελείως αναξιόπιστοι.

Αν τα μωρά γίνουν 1 έτους και τα πλακώσουμε στα τέστ,τί πιστεύεις οτι θα βρούμε;Υποθετικά πάντα.Ποιό απο τα δύο θα σκοράρει υψηλότερα;Το απορριπτόμενο θηλάζον ή το πολυλατρεμένο φόρμουλα;Σε αυτό το πειραματάκι νομίζω οτι θα βρίσκαμε πού τελικά γέρνει η πλάστιγγα.Τί λές;Και εκεί θα βρίσκαμε και πιο πολλά επιχειρήματα,υπέρ του θηλασμού.

Σε δύο ομάδες των 30 μωρών μαλλον θα επιβεβαιώναμε τα όσα έχουν ήδη βρεθεί.

Οι μητέρες που απορρίπτουν τα μωρά τους δεν μπορούν να τα θηλάσουν ούτε από ανάγκη, ακόμη και αν τα βλέπουν να πεθαίνουν, ακόμη και αν τους το πούνε, δεν το ακούνε και το καταγράφουν αλλιώς...

Ο θηλασμός από μόνος του αλλάζει πολύ τη μητέρα και την κάνει να έχεις πολύ διαφορετική συμπεριφορά.

Στη Ρωσία έχει μελετηθεί η συμπεριφορά ανύπαντρων φτωχών μητέρων μόλις γεννάνε. Αν τα μωρά τα έχουν σε θάλαμο, σχεδόν όλες τα εγκαταλείπουν, αν τα αφήνουν δίπλα στη μαμά και η μαμά το θηλάζει (την αφήνουν μόνη με το μωρό και τη στηρίζουν ελάχιστα γιατί δεν υπάρχουν μέσα στήριξης), τότε τα εγκαταλελειμένα μωρά είναι πολύ λιγότερα.

Mother Nature

A history of Mothers, Infants and Natural Selection

Στη Ρωσία έχει μελετηθεί η συμπεριφορά ανύπαντρων φτωχών μητέρων μόλις γεννάνε. Αν τα μωρά τα έχουν σε θάλαμο, σχεδόν όλες τα εγκαταλείπουν, αν τα αφήνουν δίπλα στη μαμά και η μαμά το θηλάζει (την αφήνουν μόνη με το μωρό και τη στηρίζουν ελάχιστα γιατί δεν υπάρχουν μέσα στήριξης), τότε τα εγκαταλελειμένα μωρά είναι πολύ λιγότερα.

Αυτό το βιβλίο το συστήνω ανεπιφύλακτα είναι πράγματι εκπληκτικό

Αγλαΐα, το ίδιο έγινε και στο Παρίσι στη Salpetriere...

H υπόθεση είναι λάθος γιατί δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε 2 μωρά. Χρειάζονται τουλάχιστον 30 στην κάθε ομάδα. Αλλιώς είμαστε τελείως αναξιόπιστοι.

Προσωπικά πιστεύω ότι και τα 30 είναι λίγα...

WLn5p2.png

Δεδομένο 1:Τα θηλάζοντα βρέφη παρουσιάζουν μεγαλύτερη γνωστική ανάπτυξη απο τα μή θηλάζοντα.Με άλλα λόγια είναι πιο ικανά σε μνημονικές,γλωσσικές,αντιληπτικές,νοητικές κ.α δοκιμασίες σε διάφορες ηλικίες αργότερα.Στα κλασσικά δε τέστ νοημοσύνης σκοράρουν πάντα υψηλότερα.

Βασικά έχει αποδειχθεί ότι έχουν περίπου 7 βαθμούς υψηλότερο ΙQ από τα "μη θηλάζοντα" μόνο αν έχουν το FAD32

http://www.pnas.org/content/104/47/18860.full.pdf+html

Ninety percent of the children in the two study groups had at least one copy of the "C" version of FADS2, which yielded higher IQ if they were breast-fed. The other 10 percent, with only the "G" versions of the gene, showed no IQ advantage or disadvantage from breastfeeding.

The gene was singled out for the researchers' attention because it produces an enzyme that helps convert dietary fatty acids into the polyunsaturated fatty acids DHA (docosahexaenoic acid) and AA (arachidonic acid) that have been shown to accumulate in the human brain during the first months after birth.

Δεδομένο 2:[b]Ο νευροβιολογικός μηχανισμός της μνήμης-μάθησης και η σχέση του με το ασβέστιο[/b].Οι διαδικασίες της μνήμης-μάθησης,δύο ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες, μελετήθηκαν απο ένα νομπελίστα πλέον για αυτή την ανακάλυψη ψυχίατρο τον Έρικ Καντέλ.Το βιβλίο του "Νευροεπιστήμη και Συμπεριφορά"είναι το βασικό εγχειρίδιο της Νευροεπιστήμης σήμερα.Το φαινόμενο αυτό καλείται μακρόχρονη ενδυνάμωση(long-term potentiation,LTP)και εννοεί τη σύσφιξη(ενδυνάμωση)για σημαντικό χρονικό διάστημα(μακρόχρονη)των συναπτικών δεσμών δύο νευρώνων.Πού στηρίζεται ο μηχανισμός αυτός(LTP);Σε μία αγαπημένη λέξη,στο ασβέστιο.

To LTP έχει χρησιμοποιηθεί σαν μοντέλο για το φαινόμενο της μακρόχρονης μνήμης ... Εκτός του ότι σαν πειραματικό μοντέλο δεν περιλαμβάνει μόνο το ασβέστιο αλλά και ένα σωρό άλλα πράγματα δεν μπορούμε εύκολα να πούμε ότι η παρατήρηση in vitro μπορεί να αναχθεί εύκολα και σε φαινόμενο in vivo... Ξερω πολύ καλά περί τίνος πρόκειται και είναι ΟΤ να το αναλύσω αλλά το ασβέστιο που συνδέεται με τους υποδοχείς είναι το ίδιο είτε προέρχεται από φορμουλα είτε από μητρικό. Το θέμα μπορεί να είναι αν θα είναι διαθέσιμο στην ίδια ποσότητα...

Ποιο σημαντικό πιστεύω είναι η περιεκτικότητα σου μητρικού σε DHA, παρά τό ασβέστιο...

WLn5p2.png

Διαφημίσεις

Το γάλα κατεβαίνει με την έκκριση οξυτοκίνης (ωκυτοκίνης?) Η οποία εκκρίνετα όταν η μητέρα αισθάνεται στοργή. Γι'αυτό και στην αρχή της γαλουχίας, μπορεί το στήθος να στάζει όταν ακούγεται το κλάμα του μωρού.

Μπορεί μια μητέρα να μη θηλάζει και να λατρεύει το παιδί της. Αλλά δε νομίζω οτι μπορεί μια μητέρα να θηλάζει, και να μην αγαπάει το παιδί της. Τα δύο δε συμβαδίζουν. Έτσι νομίζω τουλάχιστον...

στα πολύ επιστημονικά κομμάτια ψιλοχάθηκα... αλλά θα προσπαθήσω να αποστηθίσω αυτά:

το αφυδατωμένο γάλα της αγελάδας όσα και αν του έχουν προσθέσει εξακολουθεί να υστερεί φοβερά σε σχέση με το φρέσκο αγελαδινό και η σχέση τους είναι η σχέση ενός ζωντανού ανθρώπου με μία μούμια.

Με τις βελτιώσεις που του κάνουν δεν ζωντανεύει αλλά γίνεται λιγότερο χάλια...

τα λιπίδια στο γάλα της αγελάδας θεωρούνται επικίνδυνα και γι αυτό αφαιρούνται και βάζουν φυτικά λιπαρά...

τα λιπίδια στο ανθρώπινο γάλα είναι αυτά ακριβώς που χρειάζονται για να αναπτυχθεί ο εγκέφαλος του μωρού!

για να τα λέω στους άσχετους που με πρήζουν πως δεν κάνει να θηλάζω πιά!

.....και που λες ο Πινόκιο... τάνει μαμάααααααααααααα!!!! :lol:

Πιθανότατα.Υπόθεση ήταν...με βάση τα δεδομένα.Άλλά τελικά πού έγκειται η διαφορά του ενός γάλακτος με το άλλο.Στη σύσταση;Έχει πιο πολλά στοιχεία;Έχει διαφορετικά στοιχεία;Έχει πιο πολύ ασβέστιο ή λεω τώρα νάτριο ή κάλλιο;Γιατί το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο;Η Αγλαία θα τα έχει μελετήσει αυτά...

Όχι πολλή χημεία,παρακαλώ,τρίτη δέσμη εδώ...Να καταλάβω και κάτι,είναι το θέμα.Μη μου γράψετε κανένα τύπο και δώ εφιάλτη.

Αν θέλεις, ξεκίνα από εδώ:

http://www.kellymom.com/nutrition/milk/bmilk-composition.html

Σου ανοίγει η όρεξη για παραπάνω διάβασμα, καθώς διαβάζεις, από όποια δέσμη και αν είσαι :D

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση! :D

Θα σταθώ εδώ:

Οι μητέρες που απορρίπτουν τα μωρά τους δεν μπορούν να τα θηλάσουν ούτε από ανάγκη, ακόμη και αν τα βλέπουν να πεθαίνουν, ακόμη και αν τους το πούνε, δεν το ακούνε και το καταγράφουν αλλιώς...

Ο θηλασμός από μόνος του αλλάζει πολύ τη μητέρα και την κάνει να έχεις πολύ διαφορετική συμπεριφορά.

κι εδώ:

Το γάλα κατεβαίνει με την έκκριση οξυτοκίνης (ωκυτοκίνης?) Η οποία εκκρίνετα όταν η μητέρα αισθάνεται στοργή. Γι'αυτό και στην αρχή της γαλουχίας, μπορεί το στήθος να στάζει όταν ακούγεται το κλάμα του μωρού.

Μπορεί μια μητέρα να μη θηλάζει και να λατρεύει το παιδί της. Αλλά δε νομίζω οτι μπορεί μια μητέρα να θηλάζει, και να μην αγαπάει το παιδί της. Τα δύο δε συμβαδίζουν. Έτσι νομίζω τουλάχιστον...

Η οξυτοκίνη εκρίνεται επίσης και στη διάρκεια της ερωτικής πράξης, στον οργασμό. Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της γέννας και για ένα διάστημα μετά από αυτή, βοηθούν στο να δημιουργηθεί ο ξεχωριστός δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και στο παιδί, ενώ η οξυτοκίνη εξακολουθεί να εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού (οι γνωστές σε όλες μας συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, βοηθώντας ακόμα περισσότερο στο δέσιμο μητέρας και παιδιού.

Και πέρα από τη φυσιολογία και τη χημεία, ένας άνθρωπος (βρέφος στην προκειμένη περίπτωση) που νιώθει αγαπητός και επιθυμητός, σίγουρα θα είναι πιο δεκτικός στα όποια ερεθίσματα του περιβάλλοντος και θα αποδόσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του

HXuSp2.pngaS46p2.png

Θα ήθελα να κάνω μία μικρή διευκρίνιση,

Είμαι παιδο-αιματολόγος και όχι παιδίατρος, και βρίσκομαι στο Ηράκλειο Κρήτης.

Συγχαρητήρια σε όλες τις μάμαδες που θηλάζουν και τις προσπάθειες που κάνουν.

Βασιλική Δανηλάτου

Ποιά είναι τα άλλα μέλη που είναι IBCLC ;

Δεν το βρίσκω στο Parents.

Εκτός αν στραβώθηκα :shock:

δες στη πρώτη σελίδα, πρώτο μήνυμα:

Πέντε ακόμη IBCLC στην Ελλάδα! :)

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΦΙΛΙΠΠΆΚΗ, γενικός ιατρός [email protected]

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, παιδίατρος [email protected]

GABRIELE GRUPE, LLLLeader [email protected]

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΑΝΙΛΑΤΟΥ, παιδίατρος [email protected]

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ, παιδίατρος [email protected]

Β.Δανηλάτου, MD, PhD, IBCLC

Ο μεγάλος μου γιος γεννήθηκε Ιούλιο του 2006 και η μικρή μου κόρη γεννήθηκε Σεπτέμβριο του 2009 και θηλάζει αποκλειστικά.

http://www.lactation.gr

Συγχαρητήρια Βασιλική και συγνώμη για το λάθος! Τα στοιχεία μου τα έστειλε έτσι η υπεύθυνη των εξετάσεων, Μιλένα Ρούζκοβα, οπότε τα καταχώρησα όπως τα βρήκα.

Και δεν ήταν το μόνο λάθος, υπάρχει και ορθογραφικό στο όνομά σου!

Καλή συνέχεια! :)

Συγχαρητήρια σε όλες τις μάμαδες που θηλάζουν και τις προσπάθειες που κάνουν.

Βασιλική Δανηλάτου

Βικυ;;;;

Σου ευχομαι τα καλυτερα και αν πραγματοποιησεις ολους σου τους στοχους!!!

Χαρηκα πολυ που σε γνωρισα! :wink:

.png.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...