Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ιδιωτικο δημοτικο η Γυμνάσιο, Λυκειο

Sunty

Recommended Posts

H αλήθεια είναι ότι το βιωματικό πρέπει να είναι αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαίδευσης. Απλά νομίζω ότι έχουν αλλάξει πολλά από την εποχή που στα ελληνικά δημόσια σχολεία διδάσκονταν η πληροφορική με εικόνες στον πίνακα. Ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης πια γίνεται βιωματικά κυρίως στο δημοτικό. Και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους γίνονται (οκ, δεν πάνε στην αίγυπτο:wink:, πάνε όμως στην ακρόπολη και στις Μυκήνες), ένα εργαστήριο φυσικής το έχουν λίγο πολύ όλα τα σχολεία, κλπ. Εγώ είχα δασκάλους που την δεκαετία του 70 έκαναν 'βιωματικό' μάθημα και ξέρω δασκάλους τώρα που, έχοντας περισσότερα μέσα, δεν σηκώνουν τα παιδιά από το θρανίο. 

Όσο για την οικογένεια. Φυσικά υπάρχουν προνομιούχα παιδιά (πάντα υπήρχαν) που μεγαλώνουν σε οικογένειες που δίνουν ερεθίσματα. Όπως όμως σωστά επισημαίνει η ΑΡΓΚ εδώ μιλάμε για την 'μελέτη'. Τι αντιλαμβανόμαστε ως 'μελέτη''. Να πάει διαβασμένο στο σχολείο, να το βοηθήσω να λύσει την άσκηση, να μάθει απέξω την ιστορία, να κάνει διάγραμμα το κεφάλαιο της ιστορίας, να βάλει πλαγιότιτλους στην βιολογία για να μάθει ευκολότερα το κεφάλαιο; κλπ κλπ. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό που εννοούμε 'μελέτη' είναι διαφορετικό. Μιλάμε ο καθένας για διαφορετικά πράγματα. 

Ο μικρός μου γιος είχε σε κάποια τάξη του δημοτικού μία δασκάλα που τον έμαθε να μελετάει τα προφορικά μαθήματα. Για τρεις μήνες μας είπε μην ασχοληθείτε καθόλου, θα τους βάλω σε μία σειρά. Και τα κατάφερε. Να δείτε τώρα στην α' γυμνασίου πώς 'πιάνει' κείμενο, το αποδομεί, το αναλύει, το χωρίζει σε θέματα, βγάζει ερωτήσεις, κυκλώνει τις λέξεις κλειδιά κλπ. και σε πολύ λίγο χρόνο το μαθαίνει...... Ο μικρός μου δεν είχε την ίδια δασκάλα, βασανίζεται να μάθει την ιστορία κομματάκι κομματάκι, και όχι με ταλόγια του βιβλίου, και ξέχασα αυτή την παράγραφο κλπ. Ο τρόπος να μελετάνε τα παιδιά διδάσκεται και φυσικά δεν είναι ούτε με το να τους μισολύνουμε τις ασκήσεις ούτε με τον να τους 'ξαναεξηγούμε' το μάθημα που δεν κατάλαβαν. Όσο τα παιδιά μας μας χρησιμοποιούσαν σαν ......λεξικό, δεν μάθαιναν λέξεις. όταν πήραν το λεξικό κοντά (εντάξει, έγινε και ο σχετικός καυγάς), άρχισαν να μαθαίνουν. 

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 54
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Να διευκρινίσω, πως η τοποθέτηση μου αφορούσε το πως ερμηνεύω την εμπειρική αφομοίωση και όχι τη συμμετοχή στη μελέτη, για την οποία έχω άλλη αντίληψη, αλλά δεν αφορά το παρόν θέμα.

Επεξεργάστηκαν by Αννα 35

Ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει η ζωή είναι ένας ανελέητος καθρέφτης του τρόπου που εσύ αντιμετωπίζεις τη ζωή.

πρίν από 52 λεπτά , Αννα 35 είπε:

Να διευκρινίσω, πως η τοποθέτηση μου αφορούσε το πως ερμηνεύω την εμπειρική αφομοίωση και όχι τη συμμετοχή στη μελέτη, για την οποία έχω άλλη αντίληψη, αλλά δεν αφορά το παρόν θέμα.

Μα αυτό είναι το παρόν θέμα. Γιατί λες ότι δεν το αφορά; Εγώ τουλάχιστον θα ενδιαφερόμουν να μάθω μία άλλη αντίληψη.

Αν και δεν είναι αυτό το θέμα, όπως υποδεικνύει και ο τίτλος του εν λόγω νήματος, δεν έχω αντίρρηση να εκθέσω τις σκέψεις μου, εάν κι εφόσον η θεματοθετρια δεν θεωρήσει πως γίνεται κατάχρηση του θέματος της.

Ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει η ζωή είναι ένας ανελέητος καθρέφτης του τρόπου που εσύ αντιμετωπίζεις τη ζωή.

Όντως η συζήτηση ξέφυγε λίγο από το αρχικό θέμα. ( γράφονται βέβαια ενδιαφέροντα πράγματα)

Για εμένα στο δημοτικό πρωτίστως μπαίνουν οι βάσεις για να αγαπήσει το παιδι την μάθηση, να μαθει τον τρόπο μελετης ,να ανακαλυψει το παιδι με την βοήθεια της οικογένειας και των εκπαιδευτικών τις οποίες κλίσεις του να λάβει πολύπλευρα ερεθισματα και πλάθονται τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του.

Για αυτούς τους λόγους και καποιόυς αλλους δευτερεύοντες θα επέλεγα το ιδιωτικό στο δημοτικό αντί του Γυμνασίου Λυκείου.

Επεξεργάστηκαν by xrigio

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...