vtgian

Εθνική Μελέτη εκτίμησης της συχνότητας και των προσδιοριστικών παραγόντων του Μητρικού Θηλασμού στην

  Recommended Posts


  Διαφημίσεις


  Αχ @vtgian δυστυχως -κ όχι μόνο όσον αφορά το θηλασμο- με τη νοοτροπία που έχουμε δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά πράγματα. Η έλλειψη γενικης παιδείας κ κουλτούρας σε αυτό το κράτος είναι βαθειά ριζωμένη κ αποτρέπει από την οποιαδήποτε βελτιωτικη αλλαγή, που έστω κ ατομικά πιθανώς να επιχειρείται. Σχετικά με το θηλασμό, ακόμη κ αν η μητέρα θέλει να θηλάσει, ακόμη κ αν γνωρίζουμε οτι το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο, ακόμη κ αν έχουν βγει σκάνδαλα σχετικά με τις σκόνες, ο παιδίατρος με το πρώτο θα συστήσει συμπλήρωμα γιατί το παιδί δεν παίρνει βαρος, η πεθερά θα πει αφού εμείς δε θηλασαμε κ δεν πάθατε τπτ τι το θες τώρα κ ταλαιπωρείς το παιδί, οι δομές δε θα βοηθήσουν την εργαζόμενη μητέρα να συνεχίσει το θηλασμό. Γιατί έτσι έχουμε μάθει. Δε βαριέσαι ρε αδερφέ, γιατί να προσπαθήσω για το καλυτερο, γιατί να ταλαιπωρηθω, γιατί να μπω στη διαδικασία κ να χαραμισω το χρόνο μου να ενημερωθώ κ να διαβάσω. Σε όλο το φάσμα της ζωής μας έτσι κινούμαστε. Η ευκολία πανω απ' όλα. Κ ασχολούμαστε με το αν το αν η έγκυος τρώει light ή πλήρη γαλακτοκομικά αλλά όταν το παιδί γεννιέται του δίνουμε γενετικά επεξεργασμένη σκόνη. Άβυσσος...

   

   

  • Μου αρέσει 2
  • Λυπημένη/-ος 1

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Έχει πολύ δίκαιο είμαστε πολυ πίσω εγώ θηλασα για κάποιους μήνες αλλά δυστυχώς με

  τα

  λαθος άτομα που είχα γύρω μου δε τα κατάφερα παραπάνω από μαια μέχρι συγγενικά πρόσωπα και φυσικά τη πρώτη μας παιδιατρο που λόγω υψηλού ικτερου μας παραπληροφορησε και μας τρομοκράτησε φουλ.παλεψα με θηλαστρα με επαναγαλακτισμους αλλά στο τέλος μια αποτυχία. Για έμεναν προσωπικά η μεγαλύτερη ανοησία που έκανα εξ αρχης ειναι η ψευδοθηλη, μεγάλη ιστορία ταλαιπωριαΣ προσωπικά συνιστώ μακρυά από ψευδοθηλες όσο γίνεται.Απογοητεύτηκα και στεναχωρέθηκα έχοντας όμως πια την εμπειρία και τη γνώση δε θα τη πατήσω στο επόμενο μου παιδί :) 

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Έβαλα το συγκεκριμένο link περισσότερο ως απάντηση σε πολλά σχόλια που έχω διαβάσει και εδώ στο φόρουμ για το ότι η ενημέρωση σχετικά με τον θηλασμό είναι υπεραρκετή. Μπορεί να ξέρουμε ότι το μητρικό γάλα είναι η ορθότερη επιλογή και αυτό επαληθεύεται από το , ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν μπορούμε ως μαμάδες να υποστηρίξουμε αυτή την επιλογή μας. Για εμένα είναι τραγικό ότι ενώ το ποσοστό των γυναικών που θήλασαν την 1η μέρα ζωής ήταν 94% (δηλαδή στην πλειοψηφία οι γυναίκες ήθελαν να θηλάσουν) εντός του μαιευτηριού το ποσοστό του αποκλειστικού θηλασμού έπεσε στο 66% την πρώτη μέρα. Δεν μπόρεσαν δηλαδή να υποστηρίξουν την επιλογή τους, ούτε καν την πρώτη ημέρα!

  • Μου αρέσει 1

  ndgFp3.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  51% στο τέλος της πρώτης εβδομάδας;..... 

  για μένα οφείλεται σε λάθος και παραλείψεις των μαιευτηρίων και των παιδιάτρων, αλλά και στο ότι η κοινωνία μας έχει μάθει το γρήγορο και το εύκολο σε όλα, ως ιδανικό. 

  Επίσης σωματικά , δεν αντέχουμε στον πόνο ή στην κακουχία - οι μάνες ή οι γιαγιάδες, είχαν άλλα βιώματα. 

  Ο θηλασμός θα πονέσει, θα θέλει διόρθωση, θα θέλει ενασχόληση κ επιμονή, και θέλει εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Δεν γίνεται , δεν πετυχαίνει αν στην πρώτη δυσκολία ή αμφιβολία σε πιάσει ή ο εαυτός σου ή ο σύντροφός σου (αν δεν είναι υποστηρικτικός) και αρχίσουν οι πίσω σκέψεις. 

  Για μένα ελάχιστες γυναίκες έχουν όλα αυτά και έχουν και την τύχη το στήθος τους να παραγει αρκετό γάλα. 

  Κάθε εβδομάδα θα περνάει και ένα από αυτά τα τσεκ,  με το πιο δυνατό την αμφιβολία στο ότι το ίδιο μας το σώμα μπορεί να θρέψει το μωρό μας. 

  Όταν και λάθος οδηγίες παιδιάτρων σχετικά με το πόσο θα πρεπε να παχαίνει το μωρό κάθε εβδομαδα,  (κάποιοι θέλουν πολλά % πάνω από αυτό που κανονικά ισχύει με βάση τον ΠΟΥ, και καλά "για να αισθάνονται καλά"... δηλαδή αν σου λεει εγώ θέλω το μωρό σου να παίρνει 200 γρ ανά εβδομάδα, ενώ ο ΠΟΥ λέει ότι και με 140 γρ ανά εβδομάδα είναι μέσα στα  όρια  ) οπότε ενισχύουν αυτή την αμφιβολία, 

  τότε ισοπεδώνεται η ικανότητα να είσαι ήρεμη και να εργαστείς για να πετύχεις την επιθυμητή παραγωγή, εάν δεν την έχεις ήδη. 

  θήλασα 26 μήνες, χαριν σε οδηγίες 3 ειδικών τον πρώτο μήνα και αλλαγής της πρώτης παιδιατρου η οποία δεν είχε τις σωστές γνώσεις για να υποστηρίξει την επιλογή μου και να με βοηθήσει. 

  Πόσο απλό θα ήταν να υποχρεώνονται οι παιδίατροι να παίρνουν την πιστοποίηση IBCLC για να παίρνουν άδεια εξασκησεως επαγγελματος ως παιδιατροι? πως θα υποστηρίξουν τις νέες μητέρες σε αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι; είναι το πρώτο πιο βασικό πράγμα στην ζωή του παιδιού. η σίτιση!  Εγώ θα το απαιτούσα από την ελληνική παιδιατρική εταιρεία.... ή οποιον φορέα θα μπορούσε να το καθόριζε αυτό. 

   

   

  • Μου αρέσει 2

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  Δεν έβαλα την παραπάνω μελέτη για να κατηγορήσω (αν απευθύνεσαι σε εμένα). Πως θα μπορούσα άλλωστε! Οι μαμάδες και πρωτίστως τα μωρά είναι τα "θύματα" της ελλειπούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης. Η μελέτη αυτή είναι ότι πιο πρόσφατο υπάρχει σε συγκριτικά στοιχεία για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Το χειρότερο είναι ότι τα αποτελέσματα σύγκρισης μεταξύ 2007 και 2017 δείχνουν ότι λιγότερες γυναίκες καταφέρνουν να θηλάσουν αποκλειστικά την πρώτη ημέρα ζωής του παιδιού τους τώρα, από ότι 10 χρόνια πριν! Και ας υπάρχει πλήθος πληροφόρησης και δράσεων!

   

  Η μελέτη καταλήγει λέγοντας

  [...H πτώση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας που παρατηρήθηκε στη μελέτη, μπορεί να αποδοθεί στην ελλιπή εφαρμογή των δέκα βημάτων για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού [33]. Επιπρόσθετα, μπορεί να συμβάλλει σ΄ αυτήν η ανεπαρκής υποστήριξη του μητρικού θηλασμού στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα. Παράλληλα, το διαπιστωμένο έλλειμμα στην εκπαίδευση, αναφορικά με τον μητρικό θηλασμό, των γυναικολόγων και των παιδιάτρων στα πλαίσια της απόκτησης της ιατρικής ειδικότητας και ο μη θεσμοθετημένος ρόλος των επαγγελματιών υγείας στις δομές της ΠΦΥ, συντελούν στη δυσκολία εδραίωσης του μητρικού θηλασμού και στη ραγδαία πτώση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα...]

   

  Συμφωνώ @belleblue θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η πιστοποιήση IBCLC για την απόκτηση άδειας εξάσκησης επαγγέλματος, αν όχι των γυναικολόγων, σίγουρα των μαιών και των παιδιάτρων. 

   

  • Μου αρέσει 1

  ndgFp3.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

  Για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο θα χρειαστεί να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Είναι δωρεάν.

  Δημιουργήστε νέα εγγραφή

  Κάντε εγγραφή να συμμετάσχετε στις συζητήσεις - είναι εύκολη και γρήγορη!

  Δημιουργήστε νέα εγγραφή

  Σύνδεση

  Έχετε ήδη έναν λογαριασμό χρήστη; Συνδεθείτε εδώ.

  Συνδεθείτε τώρα

  • Σύνδεση/Εγγραφή

   Για να μπορέσετε να απαντήσετε σε ερωτήματα ή να ρωτήσετε τα μέλη κάποιο νέο ερώτημα είναι απαραίτητο να εγγραφείτε! Είναι εύκολο & δωρεάν! 

  • Similar Content

   • Από Themisdk,
    Γεια σας! μετά από 4 μήνες αποκλειστικού θηλασμού (με αποχή από τα γαλακτοκομικά λόγω αλλεργίας) μου πρότεινε η παιδίατρος να του δίνω συμπλήρωμα από ξένο γαλα γιατι δεν συμπληρώνει το μωρο τα σωστά κιλά! γεννήθηκε 3480 και τωρα ειναι 5785... περνάμε μια βρογχιολιτιδα στην παρούσα φάση,δίχως πυρετό, και έχασε 100γρμ σε μια εβδομάδα ... υπάρχει περίπτωση το γαλα μου να μην ειναι θρεπτικό ενώ εχω ποσότητα;; 
   • Από MommyMar,
    Καλησπέρα, είμαι καινούρια μαμά με μια μπεμπουλα 20 ημερών. Θηλάζω αποκλειστικά. Τις τελευταίες 5 μέρες έχω πολύ έντονο πόνο στην δεξιά θηλή και παρατήρησα πληγή, ρωγμή. Βάζω πάνω το γάλα μου, έβαλα και την αλοιφή την purelan, αεριζω και το στήθος συνέχεια, δοκίμασα και θηλή σιλικόνης, ο πόνος δεν υποχωρεί με τίποτα. Σήμερα φοβόμουν τόσο πολύ να την βάλω στο δεξί στήθος και την θήλασα μόνο από το αριστερό. Για να μην πρηστεί το δεξί και πονάει αντλησα το γάλα με θήλαστρο και το έχω στο ψυγείο και συνεχίζω να θηλάζω από το αριστερό. Είναι σωστό όμως αυτό για την παραγωγή μου? Τι μπορώ να κάνω μέχρι να επουλωθει η θηλή? 
   • Από LIANA,
    Είμαι νέα μητέρα και έχω μια μπέμπα 3 μηνών. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι το παιδί μας δεν θα ήταν και από τα πλέον εύκολα παιδιά, μιας και είχε (ως ένα βαθμό εξακολουθεί να έχει) κολικούς και μάλιστα σε έντονο βαθμό. Η διατροφή της είναι αποκλειστικός θηλασμός και μάλιστα με αυστηρή δίατροφή απο τη μεριά μου, μιας και προσπαθώ όσο μπορώ να μην της προκαλώ αέρια, σε σημείο που άρχισα να έχω εγώ πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Το βασικό μου πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι οι κενώσεις της είναι περίπου κάθε 5 μέρες. Βέβαια πρέπει να σας πω ότι αυτό συμβαίνει από τότε που έγινε 40 ημερών, απλά τώρα άρχισα να ανησυχώ γιατί σήμερα ξεπέρασε την πέμπτη μέρα και αναγκάστηκα να της βάλω υπόθετο επειδή από την προηγούμενη μέρα έδειχνε να πονάει και γκρίνιαζε (δεν της έχω ξαναβάλει υπόθετο). Ο παιδίατρος μου έχει πει ότι είναι μια φυσιολογική κατάσταση και ότι είναι μια μορφή δυσκοιλιότητας. Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατον να συμβαίνει αυτό τη στιγμή που οι κενώσεις της είναι μαλακές... Φοβάμαι μήπως όλο αυτό της το έχει προκαλέσει η διατροφή που κάνω, επειδή οι μοναδικές τροφές που παίρνω εκτός του κρέατος 3 μήνες τώρα είναι πατάτες, ρύζι, σπανάκι, κολοκυθάκια, καρότα και ζυμαρικά. Μέχρι και τα γαλακτοκομικά έκοψα για ένα διάστημα μήπως της προκαλούν κολικούς. Δεν ξέρω τι να υποθέσω, υπάρχει περίπτωση να μην τρέφεται σωστά;
     
    Χαίρομαι που έγινα μέλος!!!!!
    Καλά χριστούγεννα και καλή χρονιά σε όλους!!!!!!
   • Από picamama1,
    Καλησπέρα σε όλα τα μέλη του φόρουμ, είμαι καινούργιο μέλος και θα ήθελα την βοήθεια από παλιοτερους και εμπειρότερους γονείς.Η ιστορία μας είναι η εξής: το αγοράκι μου (είναι το πρώτο μου παιδί) είναι 4 μηνών και 5 ημερών σήμερα. Είχε κολικούς όλη την ημέρα από 10 ημερών μέχρι 2,5 - 3 μηνών περιπου.
    Το πρόβλημα όμως είναι οτι το παιδί από την 6-7η εβδομάδα όταν θηλάζει, τρώει για 5-6 λεπτά και σταματάει γιατι σφίγγεται κοκινίζει και αρχίζει και κλαίει και δείχνει οτι πονάει. Επίσης την ίδια περίπου περίοδο το μωρό άρχισε, ενω κοιμοταν ησυχα τη νυχτα 9-9 (ξυπνούσε μόνο για να φάει κάθε 2-3 ώρες), να σφίγγεται, να χτυπιεται πόδια χέρια πάνω κάτω και τελικα να κλαίει ή και να ουρλιαζει (στον ύπνο του δεν ξυπναει).Αυτό αρχικά γινόταν μόνο στις 6 κάθε πρωι, μετα έγινε στις 5 και στις 6, στις 4,5,6 και πλεον σήμερα το μωρο κάθε μισή- μία ώρα χτυπιέται στον ύπνο του είτε μέρα είτε νύχτα.
    Και το ερωτημα μου ειναι το εξης:ξέρει κανεις τι ειναι αυτο που ενοχλει το μωρο μου;Η παιδίατρος μέχρι 3 μηνών έλεγε κολικοι και υπομονη, στον 4 μήνα μου είπε ένα είδος δυσπεψίας και υπομονή μέχρι να μπουν οι στερεες τροφες.ΓΟΠ υποτίθεται δεν έχει γιατι κάναμε υπερηχο στομάχου πυλωρου στην 7η εβδομάδα και δεν είχε τπτ.Το παιδί από την 6η-7η εβδομάδα έκανε ρουκέτα σε κάθε γεύμα (ξέχασα να πω θηλαζω αποκλειστικά) και σταμάτησα όλα ΌΛΑ τα γαλάκτοκομικά κρυφά και φανερά και οι ρουκέτες μειώθηκαν πάρα πολύ (από 3 κάθε ώρα έγιναν 1-2 την ημέρα) αλλά δεν σταμάτησαν εντελώς ούτε σταμάτησε ο πόνος στο φαγητό και το χτύπημα το βράδυ.Κολικοί δεν είναι, ΓΟΠ δεν είναι, αλλεργία δεν είναι, δυσκοιλιότητα δεν έχει, γιατί το παιδί δεν μπορεί να φάει και να κοιμηθεί με ησυχία;Είπα να πάω σε παιδογαστρεντερολόγο μου λέει η παιδίατρος μην το πας το παιδί,βάζει μια χαρα βάρος ,γιατι να το ταλαιπωρήσεις με χίλιες δυο εξετάσεις. Είχε κανείς γονιός ανάλογο πρόβλημα να με κατευθύνει;Βαρέθηκα να βλέπω το μωρό μου να χτυπιέται όλη μέρα.Μπορείτε να με βοήθείσετε;
   • Από Titti,
    Καλησπέρα, ανοίγω αυτό το θέμα για να συζητήσω με άτομα που απέκτησαν το πρώτο παιδί με εξωσωματική κι έχουν στην κατάψυξη.....τα επόμενα! Η περίπτωση είναι κάπως ιδιαίτερη δεδομένου ότι ακόμα θηλαζω την πρώτη μου κόρη και δε μας βλέπω να το κόβουμε σύντομα. Δεν ξερω τι θα μου πει ο εξωσωματιστής μου αν ζητήσω εμβρυομεταφορα στην παρούσα φάση, οποτε ήθελα να δω τις εμπειρίες των άλλων μελών. Είναι πρόβλημα τα επίπεδα της προλακτινης λόγω θηλασμού; Οι συσπάσεις που γίνονται στη μήτρα; Μήπως τελικά είναι ανάλογα το γιατρό; Όσες προβηκατε σε εμβρυομεταφορα ενώ θηλαζατε, πήρατε το πολυπόθητο θετικό ή θα καταλήξει το όλο εγχείρημα σε ψυχολογικό βατερλό; 
   • Από dimitra1,
    Γεια σας,
     
    ξέρει κανείς τι γίνεται με τον θηλασμό κατά τη διάρκεια γαστρεντερίτιδας?
    Ο μικρός έχει κυρίως εμμετούς, όχι τόσο διάρροια, δύο γιατροί μας είπαν να καθυστερούμε το θηλασμό όσο μπορούμε, και να δίνουμε άλλες τροφές (ρυζι, φιδε, πατάτα) μετά από 2 τουλάχιστον ώρες από τον εμμετό.
     
    Ο μικρός όμως μοιάζει να μη θέλει καθόλου τις στερεές και μου δίνει την εντύπωση ότι πιέζεται να φάει επειδή του λέω ότι μετά θα του δώσω και υγρό.
     
    Και βέβαια με το θηλασμό γίνονται μάχες...Το μεσημέρι έκλαιγε μια ολόκληρη ώρα και απελπίστηκα, τον άφησα να θηλάσει και προς το παρόν δεν έχει ξανακάνει εμμετό...\
     
    Τι να κάνω???
     
    Σας έχει τύχει??
     
    Θα τελειώσει η γαστρεντερίτιδα και θα έχουμε ψυχολογικό τραύμα με το θηλασμό...
   • Από Manoli88,
    Καλησπέρα σας! Είμαι και εγώ νέα μαμά και έχω ένα κοριτσάκι που γίνεται 7 μηνών αύριο. Όλα μια χαρά πάνε και είναι περίοδος που προσαρμοζόμαστε στις τροφές και αραιώνουμε τους ημερήσιους θηλασμούς σιγά σιγά. Το μόνο πρόβλημα (μπορεί και να μην είναι πρόβλημα) είναι οτι η μικρή κοιμάται μόνο με στήθος. Και για τους υπνους μέσα στη μέρα αλλά και το βράδυ. Επίσης ξυπνάει κάθε δύο ώρες μέσα στη νύχτα και ηρεμεί μόνο μόλις πιάσει στήθος, ούτε με αγκαλιά, ούτε με λιγάκια ούτε με τίποτα. Έχω προσπαθήσει διάφορα που έχω διαβάσει αλλά κλαίει με μανία εάν δεν έχει στήθος ότι και να κάνω. Έχω προσπαθήσει μόλις την βλέπω να την παίρνει ο ύπνος να τη βγάζω απο το στήθος για να κοιμηθεί μόνη της (ξυπνάει-κλαίει), να την κοιμήσει ο μπαμπάς της (κλαίει), να της βάλω κάποιο παιχνιδάκι μαζί όσο θηλάζει και μετά να το έχει μαζί της στην κούνια (δεν υπάρχει ανταπόκριση), να τη θηλάσω το βράδυ εκτός του δωματίου και όχι σε κρεββάτι (αλλά μόλις την μετακινώ να την βάλω στην κούνια της κλαίει, να την βάζω στην κούνια της εάν βλέπω και δεν έχει κοιμηθεί στο στήθος και να μένω δίπλα της παρέα με λευκούς ήχους (κλαίει), την παίρνω αγκαλιά, της μιλάω (κλαίει) ώσπου την βάζω πάλι στο στήθος για να κοιμηθεί. Δεν έχω δοκιμάσει την μέθοδο cry out αλλά δεν θέλω κιόλας. Έχω διαβάσει πολά υπερ να κοιμάται το παιδί στη στήθος (κυρίως λόγω βρεφικού άγχους) αλλά και πολλά κατά (ανεξαρτησία). Το βράδυ που ξυπνάει έχω την εντύπωση οτι το κάνει λόγω του οτι ξυπνάει και δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί μόνη της. Ξυπνάει γκρινιάζοντας και μόλις πάρει το στήθος ηρεμεί. Αλλά αυτό γίνεται εδώ και τρεις μήνες. Την έχουμε πάει στο δωμάτιο της αλλά εχω καταλήξει να κοιμάμαι σε ένα στρώμα μαζί της στο πάτωμα. Όποτε βρίσκω ευκαιρία την βάζω στην κούνια της ενώ κοιμάται, αλλά εξακολουθεί να ξυπνάει. Έχω διαβάσει και άρθρα της Darcia F. Narvaez  π.χ https://www.psychologytoday.com/us/blog/moral-landscapes/201303/normal-infant-sleep-night-nursings-importance, συμφωνώ γενικά μαζί της για το άγχος, αλλά δεν ξέρω πως να αντιμετωπίσω αυτό με τον ύπνο της μικρής μου ή απλά πρέπει να το αποδεχτώ και να περιμένω.. Όποια μανούλα έχει χρόνο και διάθεση θα ήθελα την συμβουλή και την γνώμη της.. Ευχαριστώ πολύ!
   • Από Mary_Chris,
    Να πω κι εγώ τον πόνο μου; κυριολεκτικά πόνος...
    Η κόρη μου έφτασε 7 μηνών και θηλάζει από 5μμ μέχρι το άλλο πρωί, δηλαδή τις ώρες που δεν είμαι στη δουλειά. 
    Έχω να θηλάσω από χθες το πρωί γιατί έφυγα σε ταξίδι αστραπή, γυρίζω σήμερα τα μεσάνυχτα. Δεν έχω πάρει θήλαστρο. Χθες το βράδυ έκανα ζεστό ντους κι έβγαλα με μαλάξεις αρκετό γάλα από το ένα στήθος που πονάει και βαραίνει.  Από το άλλο έβγαλα σταγόνες και δεν πονάει πολύ.  Σήμερα το πρωί έβγαλα πάλι από το «μεγάλο», το μικρό ελάχιστα.... αλλά λόγω του βραδινού ζουλήγματος πονάγα και δεν μπόρεσα να επιμείνω.  Τώρα είναι μεσημέρι, πήγα στην τουαλέτα αλλά δεν μπορώ να βγάλω γάλα, έχει σκληρύνει και με πονάει...
    Θα προσπαθήσω ξανά βέβαια, αλλά ελπίζω να μην κάνω ζημιά στο θηλασμό μέχρι τα μεσάνυχτα που θα γυρίσω σπίτι. Μιλάμε για 40 περίπου ώρες απουσίας. 
    Ιδεες;