vtgian

Εθνική Μελέτη εκτίμησης της συχνότητας και των προσδιοριστικών παραγόντων του Μητρικού Θηλασμού στην

  Recommended Posts


  Διαφημίσεις


  Αχ @vtgian δυστυχως -κ όχι μόνο όσον αφορά το θηλασμο- με τη νοοτροπία που έχουμε δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά πράγματα. Η έλλειψη γενικης παιδείας κ κουλτούρας σε αυτό το κράτος είναι βαθειά ριζωμένη κ αποτρέπει από την οποιαδήποτε βελτιωτικη αλλαγή, που έστω κ ατομικά πιθανώς να επιχειρείται. Σχετικά με το θηλασμό, ακόμη κ αν η μητέρα θέλει να θηλάσει, ακόμη κ αν γνωρίζουμε οτι το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο, ακόμη κ αν έχουν βγει σκάνδαλα σχετικά με τις σκόνες, ο παιδίατρος με το πρώτο θα συστήσει συμπλήρωμα γιατί το παιδί δεν παίρνει βαρος, η πεθερά θα πει αφού εμείς δε θηλασαμε κ δεν πάθατε τπτ τι το θες τώρα κ ταλαιπωρείς το παιδί, οι δομές δε θα βοηθήσουν την εργαζόμενη μητέρα να συνεχίσει το θηλασμό. Γιατί έτσι έχουμε μάθει. Δε βαριέσαι ρε αδερφέ, γιατί να προσπαθήσω για το καλυτερο, γιατί να ταλαιπωρηθω, γιατί να μπω στη διαδικασία κ να χαραμισω το χρόνο μου να ενημερωθώ κ να διαβάσω. Σε όλο το φάσμα της ζωής μας έτσι κινούμαστε. Η ευκολία πανω απ' όλα. Κ ασχολούμαστε με το αν το αν η έγκυος τρώει light ή πλήρη γαλακτοκομικά αλλά όταν το παιδί γεννιέται του δίνουμε γενετικά επεξεργασμένη σκόνη. Άβυσσος...

   

   

  • Μου αρέσει 2
  • Λυπημένη/-ος 1

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Έχει πολύ δίκαιο είμαστε πολυ πίσω εγώ θηλασα για κάποιους μήνες αλλά δυστυχώς με

  τα

  λαθος άτομα που είχα γύρω μου δε τα κατάφερα παραπάνω από μαια μέχρι συγγενικά πρόσωπα και φυσικά τη πρώτη μας παιδιατρο που λόγω υψηλού ικτερου μας παραπληροφορησε και μας τρομοκράτησε φουλ.παλεψα με θηλαστρα με επαναγαλακτισμους αλλά στο τέλος μια αποτυχία. Για έμεναν προσωπικά η μεγαλύτερη ανοησία που έκανα εξ αρχης ειναι η ψευδοθηλη, μεγάλη ιστορία ταλαιπωριαΣ προσωπικά συνιστώ μακρυά από ψευδοθηλες όσο γίνεται.Απογοητεύτηκα και στεναχωρέθηκα έχοντας όμως πια την εμπειρία και τη γνώση δε θα τη πατήσω στο επόμενο μου παιδί :) 

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Έβαλα το συγκεκριμένο link περισσότερο ως απάντηση σε πολλά σχόλια που έχω διαβάσει και εδώ στο φόρουμ για το ότι η ενημέρωση σχετικά με τον θηλασμό είναι υπεραρκετή. Μπορεί να ξέρουμε ότι το μητρικό γάλα είναι η ορθότερη επιλογή και αυτό επαληθεύεται από το , ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν μπορούμε ως μαμάδες να υποστηρίξουμε αυτή την επιλογή μας. Για εμένα είναι τραγικό ότι ενώ το ποσοστό των γυναικών που θήλασαν την 1η μέρα ζωής ήταν 94% (δηλαδή στην πλειοψηφία οι γυναίκες ήθελαν να θηλάσουν) εντός του μαιευτηριού το ποσοστό του αποκλειστικού θηλασμού έπεσε στο 66% την πρώτη μέρα. Δεν μπόρεσαν δηλαδή να υποστηρίξουν την επιλογή τους, ούτε καν την πρώτη ημέρα!

  • Μου αρέσει 1

  ndgFp3.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  51% στο τέλος της πρώτης εβδομάδας;..... 

  για μένα οφείλεται σε λάθος και παραλείψεις των μαιευτηρίων και των παιδιάτρων, αλλά και στο ότι η κοινωνία μας έχει μάθει το γρήγορο και το εύκολο σε όλα, ως ιδανικό. 

  Επίσης σωματικά , δεν αντέχουμε στον πόνο ή στην κακουχία - οι μάνες ή οι γιαγιάδες, είχαν άλλα βιώματα. 

  Ο θηλασμός θα πονέσει, θα θέλει διόρθωση, θα θέλει ενασχόληση κ επιμονή, και θέλει εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Δεν γίνεται , δεν πετυχαίνει αν στην πρώτη δυσκολία ή αμφιβολία σε πιάσει ή ο εαυτός σου ή ο σύντροφός σου (αν δεν είναι υποστηρικτικός) και αρχίσουν οι πίσω σκέψεις. 

  Για μένα ελάχιστες γυναίκες έχουν όλα αυτά και έχουν και την τύχη το στήθος τους να παραγει αρκετό γάλα. 

  Κάθε εβδομάδα θα περνάει και ένα από αυτά τα τσεκ,  με το πιο δυνατό την αμφιβολία στο ότι το ίδιο μας το σώμα μπορεί να θρέψει το μωρό μας. 

  Όταν και λάθος οδηγίες παιδιάτρων σχετικά με το πόσο θα πρεπε να παχαίνει το μωρό κάθε εβδομαδα,  (κάποιοι θέλουν πολλά % πάνω από αυτό που κανονικά ισχύει με βάση τον ΠΟΥ, και καλά "για να αισθάνονται καλά"... δηλαδή αν σου λεει εγώ θέλω το μωρό σου να παίρνει 200 γρ ανά εβδομάδα, ενώ ο ΠΟΥ λέει ότι και με 140 γρ ανά εβδομάδα είναι μέσα στα  όρια  ) οπότε ενισχύουν αυτή την αμφιβολία, 

  τότε ισοπεδώνεται η ικανότητα να είσαι ήρεμη και να εργαστείς για να πετύχεις την επιθυμητή παραγωγή, εάν δεν την έχεις ήδη. 

  θήλασα 26 μήνες, χαριν σε οδηγίες 3 ειδικών τον πρώτο μήνα και αλλαγής της πρώτης παιδιατρου η οποία δεν είχε τις σωστές γνώσεις για να υποστηρίξει την επιλογή μου και να με βοηθήσει. 

  Πόσο απλό θα ήταν να υποχρεώνονται οι παιδίατροι να παίρνουν την πιστοποίηση IBCLC για να παίρνουν άδεια εξασκησεως επαγγελματος ως παιδιατροι? πως θα υποστηρίξουν τις νέες μητέρες σε αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι; είναι το πρώτο πιο βασικό πράγμα στην ζωή του παιδιού. η σίτιση!  Εγώ θα το απαιτούσα από την ελληνική παιδιατρική εταιρεία.... ή οποιον φορέα θα μπορούσε να το καθόριζε αυτό. 

   

   

  • Μου αρέσει 2

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  Δεν έβαλα την παραπάνω μελέτη για να κατηγορήσω (αν απευθύνεσαι σε εμένα). Πως θα μπορούσα άλλωστε! Οι μαμάδες και πρωτίστως τα μωρά είναι τα "θύματα" της ελλειπούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης. Η μελέτη αυτή είναι ότι πιο πρόσφατο υπάρχει σε συγκριτικά στοιχεία για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Το χειρότερο είναι ότι τα αποτελέσματα σύγκρισης μεταξύ 2007 και 2017 δείχνουν ότι λιγότερες γυναίκες καταφέρνουν να θηλάσουν αποκλειστικά την πρώτη ημέρα ζωής του παιδιού τους τώρα, από ότι 10 χρόνια πριν! Και ας υπάρχει πλήθος πληροφόρησης και δράσεων!

   

  Η μελέτη καταλήγει λέγοντας

  [...H πτώση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας που παρατηρήθηκε στη μελέτη, μπορεί να αποδοθεί στην ελλιπή εφαρμογή των δέκα βημάτων για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού [33]. Επιπρόσθετα, μπορεί να συμβάλλει σ΄ αυτήν η ανεπαρκής υποστήριξη του μητρικού θηλασμού στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα. Παράλληλα, το διαπιστωμένο έλλειμμα στην εκπαίδευση, αναφορικά με τον μητρικό θηλασμό, των γυναικολόγων και των παιδιάτρων στα πλαίσια της απόκτησης της ιατρικής ειδικότητας και ο μη θεσμοθετημένος ρόλος των επαγγελματιών υγείας στις δομές της ΠΦΥ, συντελούν στη δυσκολία εδραίωσης του μητρικού θηλασμού και στη ραγδαία πτώση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα...]

   

  Συμφωνώ @belleblue θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η πιστοποιήση IBCLC για την απόκτηση άδειας εξάσκησης επαγγέλματος, αν όχι των γυναικολόγων, σίγουρα των μαιών και των παιδιάτρων. 

   

  • Μου αρέσει 1

  ndgFp3.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

  Για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο θα χρειαστεί να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Είναι δωρεάν.

  Δημιουργήστε νέα εγγραφή

  Κάντε εγγραφή να συμμετάσχετε στις συζητήσεις - είναι εύκολη και γρήγορη!

  Δημιουργήστε νέα εγγραφή

  Σύνδεση

  Έχετε ήδη έναν λογαριασμό χρήστη; Συνδεθείτε εδώ.

  Συνδεθείτε τώρα