Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Φύλαξη ρούχων νεογέννητου

Recommended Posts

Οι φόρμες εξόδου - αντίθετα με ό,τι ίσως πιστεύεις - είναι πολύ βολικές, σου δίνουν τρελλό peace of mind όταν βγαίνεις έξω τον χειμώνα. Οι καλύτερες που έχω συναντήσει είναι της gap γιατί είναι ζεστές αλλά όχι πολυ φουσκωτές.

Φορμάκια-ρούχα θες λιγότερα από φορμάκια - πυτζαμάκια, δεν ξέρω και τί εννοείς πυτζαμάκια ακριβώς, πάντως εγώ για 3-4 μήνες τα μωρά εντός - εκτός σπιτιού τα κυκλοφορούσα με βαμβακερά απλά φορμάκια (τα ίδια με αυτά που τους έβαζα και τη νύχτα), κατά προτίμηση λευκά για να μπορείς σε extreme λεκέδες να τα βάζεις και σε χλωρίνη να ασπρίζουν.

Κάλτσες τις θεωρώ πλήρως άχρηστες για μωρά που γεννιούνται τον χειμώνα, αφού τα ποδαράκια τους είναι πάντα μέσα στο φορμάκι. Το ίδιο ισχύει και για τα γάντια, πάρε φορμάκια με μανίκια που γυρίζουν και καλύπτουν τα χέρια.

Αντικειμενικά τον πρώτο μήνα, το μωρό δεν θα πολυκουνιέται στον ύπνο, οπότε και με κουβέρτα θα είσαι καλυμμένη ωστόσο οι υπνόσακοι είναι απείρως καλύτεροι, είσαι απολύτως σίγουρη ότι δεν θα ξεσκεπαστεί, δεν θα κουκουλωθεί κ.λπ.

Αν δεν έχεις στεγνωτήριο, πάρε αρκετά φορμάκια - φανελάκια, γιατί θα λερώνονται συνέχεια.

Πολύ χρήσιμες βρήκα επίσης τις σαλιάρες του ZARA που δένουν σταυρωτά πίσω από την πλάτη και δεν κουνιούνται/γυρίζουν γύρω από τον λαιμό του μωρού. Είναι και πολύ όμορφες.

Διαφημίσεις

πρίν από 12 λεπτά , erin0000 είπε:

Όχι καλέ χλωρίνη σε βρεφικά ρούχα...

Γιατί όχι? Για να γίνω κατανοητή : Βυθίζω το ρουχαλάκι σε νερό με διαλυμένη λίγη χλωρίνη, αφού "ασπρίζει" το ξεπλένω καλά με νερό και μετά το πλένω κανονικά στο πλυντήριο.

Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι κάνω κάτι επικίνδυνο. Ο γιος μου είχε αρκετά έντονη ΓΟΠ ως μωρό και έπινε ειδικό γάλα που προκαλούσε πολύ υδαρείς κενώσεις, λέρωνε άπειρα φορμάκια καθημερινά, για τα οποία έχω ακολουθήσει πολλές φορές την παραπάνω διαδικασία.

3 hours ago, ΑΡΓΚ said:

Aσχετό με το θέμα, αλλά έχω δει και το καταπληκτικό με γονείς να φεύγουν από κεντρικο μαιευτήριο της Αθήνας με ΜΗΧΑΝΑΚΙ κρατώντας στο χέρι το καρεκλακι να κρέμεται από έξω. Οι περαστικοί είχαμε μείνει κάγκελο και φωνάζαμε, αλλα δεν πτοήθηκαν και δεν είδα τον τροχονόμο που στεκοταν ακριβώς μπροστά να συγκινείται!

Το καρεκλάκι τους μάρανε! Άντε μην ανοίξω το γλυκοστάλαχτο στόμα μου! :)

"Λευτεριά στο zaxaroulini!!!"

1 ώρα πρίν, Deena είπε:

Γιατί όχι? Για να γίνω κατανοητή : Βυθίζω το ρουχαλάκι σε νερό με διαλυμένη λίγη χλωρίνη, αφού "ασπρίζει" το ξεπλένω καλά με νερό και μετά το πλένω κανονικά στο πλυντήριο.

Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι κάνω κάτι επικίνδυνο. Ο γιος μου είχε αρκετά έντονη ΓΟΠ ως μωρό και έπινε ειδικό γάλα που προκαλούσε πολύ υδαρείς κενώσεις, λέρωνε άπειρα φορμάκια καθημερινά, για τα οποία έχω ακολουθήσει πολλές φορές την παραπάνω διαδικασία.

Όσο να΄ναι αν πλύνεις με χλωρίνη μένουν κατάλοιπα στο ρούχο που έρχονται σε επαφή με το δερματάκι του μωρού... Γι΄αυτό άλλωστε δεν χρησιμοποιούμε βρεφικά απορρυπαντικά; για να είναι απαλλαγμένα από χημικά;

Εγώ έπλενα με βρεφικό απορρυπαντικό, απλώς φρόντιζα να πλύνω άμεσα κάποιο πολύ λερωμένο ρούχο, ώστε να μην προλάβει να ποτίσει ο λεκές... Υπήρχαν βέβαια και περιπτώσεις που κατέληγα να πετάξω κάποιο φορμάκι.

Διαφημίσεις

Προσωπικά δεν έπλυνα ποτέ με βρεφικό απορρυπαντικό, τον πρώτο καιρό μόνο φρόντιζα να πλένω χωριστά τα ρούχα του μωρού, αυτά στο πρώτο παιδί, μετά ....γαία πυρί μιχθήτω!!! :-D:-D:-D

Ωστόσο, παραδέχομαι ότι ίσως μπορεί να στάθηκα τυχερή, κανένα παιδί δεν παρουσίασε ποτέ την παραμικρή ευαισθησία!

2 ώρες πρίν, Deena είπε:

Οι φόρμες εξόδου - αντίθετα με ό,τι ίσως πιστεύεις - είναι πολύ βολικές, σου δίνουν τρελλό peace of mind όταν βγαίνεις έξω τον χειμώνα. Οι καλύτερες που έχω συναντήσει είναι της gap γιατί είναι ζεστές αλλά όχι πολυ φουσκωτές.

όλο ιδέες για ψώνια παίρνω εδώ μέσα :mrgreen:

GCqDp3.png qpsdp2.png

πρίν από 57 λεπτά , Deena είπε:

Προσωπικά δεν έπλυνα ποτέ με βρεφικό απορρυπαντικό, τον πρώτο καιρό μόνο φρόντιζα να πλένω χωριστά τα ρούχα του μωρού, αυτά στο πρώτο παιδί, μετά ....γαία πυρί μιχθήτω!!! :-D:-D:-D

Ωστόσο, παραδέχομαι ότι ίσως μπορεί να στάθηκα τυχερή, κανένα παιδί δεν παρουσίασε ποτέ την παραμικρή ευαισθησία!

η συμβουλη που ειχα απο την παιδιατρο και απο τις μαιες ηταν να χρησιμοποιω δικο μας απορυπαντικο και οχι παιδικο.... απλα να βαζω το πληντυριο να τα στειβει δυο φορες.....!!!αρα μια χαρα λοιπων.....

Προσωπικά μου φάνηκαν πολύ βολικά

-κάτι μικρά άσπρα πετσετακια που τα χρησιμοποιούσα στην αλλαγή πάνας για να μην βρέχει τα ρούχα του και ότι πετύχαινε!:P

-τα καλτσακια που του τα φορουσα μέσα απ το φορμάκι γιατί κρυωναν τα ποδαρακια του!

-οι σαλιαρες γιατί έβγαζε σάλια και γουλιες.

-οι πάνες αγκαλιας 

-κανονικες πετσέτες μπάνιου που τις χρησιμοποιήσει μέχρι και σήμερα.

Δεν χρησιμοποίησα πολύ

-το σκουφάκι 

-τα γάντια. Ο τοτε παιδίατρος μου είχε πει πως απ τα χεράκια τους τα μωρά αποβάλλουν την "παραπανησια" θερμότητα και δεν έπρεπε να τα καλυπτω.

Οι αλήθεια είναι πως χρειάζονται αρκετά φορμάκια στην αρχή εσωτερικά και εξωτερικά γιατί λερωνονται πολύ συχνά. Τα φανελάκια  με βολεψαν κοντομανικα και όσα ειχα με μακρύ τα εκοψα και τα έραψα!:)

Τους πρώτους μήνες επλενα τα ρούχακια του μόνο με βρεφικό απορρυπαντικό αλλά όταν μπήκαν οι στερεές έκανα κολλητή μου την χλωρίνη που μόνο εκείνη  βγαζει λεκε από μπανάνα κτλ.:P Καλό ξεβγαλμα και μετά πλυντήριο!

12 ώρες πρίν, Lenia16 είπε:

Η μόνη συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι να πάρεις πολλές πετσετες σώματος. Κατουράνε στην αλλαγή της πανας κ κάνουν συνέχεια υδαρη κακά οπότε θα έχεις ατυχήματα κ λόγω χειμώνα θα αργούν να στεγνώσουν.

Και νόμιζα ότι μονο εγώ το παθαίνω...Διάβαζα κάποια κορίτσια να γράφουν ότι δυο ειναι αρκετά και σκέφτηκα πως εμένα η κόρη μου μάλλον μου κάνει πλακα!!!Σχεδον τις μισές φορές μου κατουράει την πετσέτα!!!Κ τωρα τον χειμώνα αργούν πολυ να στεγνώσουν...Ευτυχώς ειχα αρκετές απο την μεγάλη και πήρα κι άλλες,κ πάλι δεν τις προλαβαίνω....

Διαφημίσεις

Θα συμφωνήσω κι εγώ ότι θέλεις αρκετά εσώρουχα φορμιτσες και εξωτερικές φορμιτσες. Είναι καταπληκτικό το πόσες κενώσεις κάνουν (εμένα και τα τρία δεν έπεφταν κάτω από 5-6 την ημέρα έως ότου μπήκαν οι στερεές) και σε πόσες από αυτές λέρωναν τα ρουχαλάκια τους.

Οι καλτσουλες, τα σκουφάκια και τα γαντακια είναι απαραίτητα για το πρώτο διάστημα, ειδικά εφόσον γεννας χειμώνα. Τα άκρα είναι πολυ ευαίσθητα στο κρύο.

Εμένα υπνόσακο δέχτηκε μόνο ένα εκ των τριών παιδιών, οπότε θα χρησιμεύσουν τα κουβερτακια. Επίσης να έχεις αρκετά σαλτεδακια για το άλλαγμα της πάνας και πανάκια για να σκουπίζεις το μωράκι, καθώς και σαλιάρες. Ειδικά όταν ξεκινήσει η οδοντοφυΐα προστατεύει το μωράκι από το να βραχεί λόγω σιελόρροιας στο στέρνο.

Επίσης, προσωπικά για τους πρώτους μήνες είχα επιλέξει υφασμάτινες πάνες. Σίγουρα είναι μεγαλύτερος κόπος, αλλά είναι πιο ήπιες για την ευαίσθητη περιοχή του μωρου.

Τέλος, τόσο για το πλύσιμο των παιδιών, όσο και για το πλύσιμο των ρούχων τους χρησιμοποιώ προϊόντα οργανικά που δεν έχουν υποστεί χημική ή βιομηχανική επεξεργασία.

Ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει η ζωή είναι ένας ανελέητος καθρέφτης του τρόπου που εσύ αντιμετωπίζεις τη ζωή.

Ευχαριστώ για τις νεότερες πληροφορίες. Για το μπάνιο έχω φανταστεί ότι 2-3 μπουρνούζια /  πετσέτες θα χρησιμοποιούνται για το βασικό βραδινό μπάνιο, και για το ξέπλυμα στο άλλαγμα, που θα ήθελα να αποφύγω τα μωρομάντηλα όσο είναι εφικτό, να έχω πολλά μικρά πετσετάκια. Αυτά γενικά δεν με προβληματίζουν γιατί ξέρω ότι θα χρησιμοποιηθούν  για καιρό. Τα ρουχαλάκια ειδικά φοβάμαι, μήπως γίνουν περιττές αγορές ή αντίθετα μήπως λείψει κα΄τι, αλλά όπως καταλαβαίνω, το βασικό είναι να φροντίσω να υπάρχουν πολλά εσωρουχάκια. 

@Αννα 35 όπως έγραφα και σε άλλο θέμα, τις υφασμάτινες πάνες τις έχω σκεφτεί, αλλά για τους επόμενους μήνες που θα ξέρω λίγο περισσότερο τι μου γίνεται. Για αρχή θα φοβόμουν να προσθέσω αυτό το πείραμα σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Όταν αρχίσω να το ψάχνω περισσότερο, θα ζητήσω συμβουλές!

17 ώρες πρίν, xaroumenh mama είπε:

η συμβουλη που ειχα απο την παιδιατρο και απο τις μαιες ηταν να χρησιμοποιω δικο μας απορυπαντικο και οχι παιδικο.... απλα να βαζω το πληντυριο να τα στειβει δυο φορες.....!!!αρα μια χαρα λοιπων.....

Για ποιο λόγο;

πρίν από 36 λεπτά , Έσπερος είπε:

Τα ρουχαλάκια ειδικά φοβάμαι, μήπως γίνουν περιττές αγορές ή αντίθετα μήπως λείψει κα΄τι, αλλά όπως καταλαβαίνω, το βασικό είναι να φροντίσω να υπάρχουν πολλά εσωρουχάκια.

Για να μην γίνουν περιττές αγορές, μην αγοράσεις μεγάλες ποσότητες από οτιδήποτε... Ακόμα και πανάκια που λες, μην πάρεις καμιά τρελή ποσότητα... Στην πράξη θα δεις κατά πόσο σε βολεύουν. πχ εγώ είχα πάρει διάφορα πανάκια και λαβέτες και τελικά ένα είδος από όλα με βόλεψε και τα υπόλοιπα σχεδόν δεν τα χρησιμοποίησα.

Αν λείψει κάτι, το αγοράζεις μόλις παρουσιαστεί η ανάγκη. Και αν δεν μπορείς εσύ να πας να το πάρεις, στέλνεις τον άντρα σου, τη μαμά σου, κάποιον τέλοσπάντων.

Επίσης θα λάβεις αρκετά δώρα.

ΥΓ. δεν ξέρω μήπως χρειαστείς και κανένα σελτεδάκι για να προστατεύει το στρώμα του μωρού.

Θα πάρεις όντως πολλά δώρα οπότε περιόρισε τις αγορές σου στα απαραίτητα. Στην πράξη θα δεις και τι σε βολεύει άλλωστε. Σε καταλαβαίνω όμως γιατί κι εγώ είμαι προγραμματάκιας και ήθελα να είναι όλα έτοιμα. Σίγουρα θες μπόλικα εσώρουχα, φορμάκια, πετσετάκια, πετσέτες, πανάκια, σελτεδάκια για το άλλαγμα (αυτά που είναι αδιάβροχα από τη μία πλευρά), σεντονάκια και σαλιάρες. Το μπόλικα μετάφρασε το με το πόσο συχνά θες να βάζεις πλυντήριο. Όλα αυτά θα λερώνονται συχνά από γουλίτσες,κενώσεις κι απροειδοποίητα κατουρήματα εν μέσω αλλαγής πάνας, ειδικά αν είναι αγόρι! 

Σκουφάκι χρειάζεσαι τώρα το χειμώνα, πρέπει τα αυτιά να είναι καλυμμένα όταν θα είστε έξω.

Τα βρεφικά απορρυπαντικά δεν είναι απαλλαγμένα από χημικά. Αν διαβάσεις τα συστατικά δεν διαφέρουν και τόσο από τα "κανονικά" για αυτό και πολλοί υποστηρίζουν πως είναι δώρο άδωρον. Παρόλα αυτά χρησιμοποιώ ακόμα και τώρα παιδικό απορρυπαντικό, αυτό που προσέχω είναι να μην έχει parabens, κάτι που προσπαθώ για όλα τα προσωπικά του είδη. Χλωρίνη δεν έβαλα ποτέ σε ρούχα του, θεωρώ πως είναι too much για το ευαίσθητο δερματάκι ενός μωρού. Είχα πάρει ένα απορρυπαντικό για δύσκολους λεκέδες και χρησιμοποιούσα αυτό στα δύσκολα μαζί και με σόδα καμιά φορά για τα άσπρα στα πιο δύσκολα και φρόντιζα να τα ξεπλένω πολύ καλά πριν τα πλύνω μετά στο πλυντήριο. Υπήρχαν περιπτώσεις βέβαια που δεν κόπιασα καν, απλά το πέταξα (βλ. απροειδοποίητη κένωση την ώρα της αλλαγής).

Έσπερος επειδή ούτε κι εγώ ήθελα να χρησιμοποιήσω μωρομάντηλα αυτό που με βόλεψε πάρα πολύ είναι μια διπλή λεκανίτσα που μου πήρε μια φίλη μου. Βάζεις ζεστό νεράκι και ξεπλένεις πωπουδάκι με γάζα ή βαμβάκι. Κάτι σαν κι αυτό:

Αποτέλεσμα εικόνας για λεκανακι για αλλαγη μωρου

Τέλος, πάρα πάρα πολύ σημαντικό, ένα καρεκλάκι αυτοκινήτου για τις μετακινήσεις σας, από την πρώτη κιόλας  μέρα. Αν δεν μετακινηθείτε με δικό σας όχημα όσο είστε στην Αθήνα, μπορείς να καλέσεις ταξί με ειδικό καθισματάκι, έχει βγει με τέτοια παροχή. Γκούγκλαρε το να το βρεις αν σε ενδιαφέρει.

Όοοοολα αυτά, αν δεν τα έχεις ήδη, μπορείς να τα ζητήσεις από τους πολύ δικούς σου όταν σε ρωτάνε τι θέλεις να σου πάρουν. 

Επεξεργάστηκαν by marakiz

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Κι εγώ δε χρησιμοποιώ μωρομαντηλα. Για να αποφύγω αρχικά ερεθισμούς στην ευαίσθητη περιοχή, χρησιμοποιούσα για τον καθαρισμό γάζες και στη συνέχεια μετά τους πρώτους δυο μήνες πανάκια.

Ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει η ζωή είναι ένας ανελέητος καθρέφτης του τρόπου που εσύ αντιμετωπίζεις τη ζωή.

Διαφημίσεις

Επειδή είμαι η ίδια αλλεργική, ανέχομαι μόνο μια μάρκα απορρυπαντικού, και καμία αλλη. Τα βρεφικά απορρυπαντικά επίσης δε με πειράζουν, τουλάχιστον οι γνωστές μάρκες, οπότε σίγουρα έχουν κάποια διαφορά στη σύνθεση από το μέσο απορρυπαντικό. Το πλέον αγνό είναι σαπούνι μασσαλίας σε νιφάδες αν κάποιος δε θέλει απορρυπαντικά, αλλά σε επίμονους λεκέδες δεν καθαρίζει στο πλυντήριο τόσο καλά όσο τα υπόλοιπα απορρυπαντικά, θέλει τρίψιμο στο χέρι.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...