Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ποσότητα φαγητού 19 μηνών

Recommended Posts

Κορίτσια περνάει ο καιρός γρήγορα και η μπέμπα μου κοντεύει 19 μηνών.  Από ύψος είμαστε καλά, από βάρος είμαστε λιγότερο από το φυσιολογικό, γύρω στα 9,5+ κιλά.

Διαβάζοντας σε άλλη ιστοσελίδα άρθρο για την διατροφή,  έπεσε το μάτι μου στο σημείο που αναφέρει το εξής

"Μικρές μερίδες
Η μερίδα του φαγητού που αναλογεί σε ένα μικρό παιδί καθορίζεται από τον εξής κανόνα: Για κάθε χρόνο της ηλικίας του παιδιού αντιστοιχεί μία κουταλιά από 3 έως 4 διαφορετικές ομάδες τροφών. Για παράδειγμα, βάσει αυτού του κανόνα, το μεσημεριανό γεύμα ενός παιδιού 1 έτους μπορεί να περιλαμβάνει μία κουταλιά πουρέ πατάτας, μία κουταλιά λαχανικά και μία κουταλιά κρέας, και για επιδόρπιο μία κουταλιά πουρέφρούτων ή μια κουταλιά κρέμα. Μέχρι να συμπληρώσει το παιδί τα τρία χρόνια, τα γεύματά του πρέπει να εμπλουτίζονται ανάλογα με τη φάση της ανάπτυξής του, ακολουθώντας πάντα τον κανόνα της «μίας κουταλιάς». Μπορεί αυτές οι μερίδες να σας φαίνονται μικρές, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανταποκρίνονται στις θερμίδες που πρέπει να παίρνει ένα μικρό παιδί ημερησίως"
Θεωρείτε ότι τόσο μικρή πρέπει να είναι η ποσότητα; Γιατί εμένα μου φαίνεται λίγη.  πχ φρουτόκρεμα που της δίνω ακόμα τρώει πολλές πολλές κουταλιές , σχεδόν ένα πιάτο.
Φαγητό ας πούμε όταν τρώει, πάλι είναι αρκετή ποσότητα σε σχεση με αυτό που γράφουν.

Διαφημίσεις

Αυτο πιο πολυ ειναι για τις μερες που θεωρεις οτι δ εφαγε πολυ.αν λοιπον εχει φαει 1,5κουταλια απο καθε ομαδα δ ειναι κ λιγο.τωρα αν το παιδι απο μονο τρωει περισσοτερο κανενα πρβλμ

Μεχρι τα δυο χρονια συνηθως 2 κουταλιες της σουπας γευματος αρκουν. Το στομαχακι ειναι οσο η μπουνιτσα τους,αυτο να εχεις σαν μπουσουλα. Αλλα θα περασουν περιοδοι που θα τρωει περισσοτερο η πολυ λιγοτερο απ'οτι συνηθως.

19 ώρες πρίν, my1stbaby είπε:

Κορίτσια περνάει ο καιρός γρήγορα και η μπέμπα μου κοντεύει 19 μηνών.  Από ύψος είμαστε καλά, από βάρος είμαστε λιγότερο από το φυσιολογικό, γύρω στα 9,5+ κιλά.

Διαβάζοντας σε άλλη ιστοσελίδα άρθρο για την διατροφή,  έπεσε το μάτι μου στο σημείο που αναφέρει το εξής

"Μικρές μερίδες
Η μερίδα του φαγητού που αναλογεί σε ένα μικρό παιδί καθορίζεται από τον εξής κανόνα: Για κάθε χρόνο της ηλικίας του παιδιού αντιστοιχεί μία κουταλιά από 3 έως 4 διαφορετικές ομάδες τροφών. Για παράδειγμα, βάσει αυτού του κανόνα, το μεσημεριανό γεύμα ενός παιδιού 1 έτους μπορεί να περιλαμβάνει μία κουταλιά πουρέ πατάτας, μία κουταλιά λαχανικά και μία κουταλιά κρέας, και για επιδόρπιο μία κουταλιά πουρέφρούτων ή μια κουταλιά κρέμα. Μέχρι να συμπληρώσει το παιδί τα τρία χρόνια, τα γεύματά του πρέπει να εμπλουτίζονται ανάλογα με τη φάση της ανάπτυξής του, ακολουθώντας πάντα τον κανόνα της «μίας κουταλιάς». Μπορεί αυτές οι μερίδες να σας φαίνονται μικρές, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανταποκρίνονται στις θερμίδες που πρέπει να παίρνει ένα μικρό παιδί ημερησίως"
Θεωρείτε ότι τόσο μικρή πρέπει να είναι η ποσότητα; Γιατί εμένα μου φαίνεται λίγη.  πχ φρουτόκρεμα που της δίνω ακόμα τρώει πολλές πολλές κουταλιές , σχεδόν ένα πιάτο.
Φαγητό ας πούμε όταν τρώει, πάλι είναι αρκετή ποσότητα σε σχεση με αυτό που γράφουν.

Δε μου φαίνονται καθόλου μικρές οι ποσότητες που γράφει το άρθρο, σε κάθε περίπτωση όμως, το παιδί σου θα ορίζει κάθε φορά την ποσότητα που θα καταναλώσει. Επίσης μιας και αναφέρεις τη φρουτόκρεμα, μη συγκρίνεις το λιωμένο με το κομμένο, σε μορφή πουρέ πολλά παιδιά τρώνε πολύ παραπάνω από αυτό που θα έτρωγαν αν η ίδια τροφή προσφερόταν σε κομματάκια. Πχ εμείς στη φάση της φρουτόκρεμας τρώγαμε 3-4 φρούτα το πρωί, στη φάση με τα κομματάκια 2 φρούτα το πολύ. Όταν μασάνε το φαγητό, έχουν το χρόνο να αντιληφθούν πότε χόρτασαν (όπως κι εμείς, όταν δεν πέφτουμε με τα μούτρα) και σταματάνε νωρίτερα.

Δεν νομίζω πως υπάρχει κανόνας στις ποσότητες, εγώ στην κόρη μου που είναι 16 μηνών της δίνω να φάει όσο θέλει στα κύρια γεύματα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό) και περιορίζω μόνο τα ενδιάμεσα, πχ για δεκατιανό θα φάει 1 φρούτο. Το πόσο θα φάει αλλά ζει ανάλογα με το τι ώρα έχει ξυπνήσει, δηλαδή πόσο κοντά ήταν το προηγούμενο γεύμα, αν έχει κουραστεί σωματικά όπου τρώει πάντα περισσότερο και φυσικά αν της αρέσει το φαγητό! Υπάρχουν μέρες που τρώει μεσημεριανό και βραδυνό μόνο 1-2 κουταλιές. Αν δεν θέλει άλλο κατεβαίνει από το τραπέζι και τέλος. Η παιδίατρος πάντως μου είπε πως γύρω στον 1,5 χρόνο όλα τα παιδιά περνάνε φάση που μιζεριάζουν με το φαγητό και να την την πιέζω. Προσπάθησε μόνο να μην της δίνεις κρέμες, πέρασε τα όλα σε κομματάκια, θα του αρέσουν καλύτερα και σαν γεύση. Πχ τώρα που έχει ακόμα καλοκαιρινά φρούτα, καλύτερα να φάει μια φέτα πεπόνι που είναι γλυκό και θα του αρέσει παρά φρουτόκρεμα που μπορεί να την έχει βαρεθεί.

,

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...