Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΠΝΟΥ ΣΕ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ

Deena

Recommended Posts

To μωρό έχει δύο γονείς; Ο πατέρας τι κάνει; Γιατί γενικά το να έχεις φέρει το νεογέννητο σπίτι, να πλαντάζει στο κλάμα και να μην αντιδράς, δεν μπορώ να πω ότι συνηθίζεται. Είσαι σίγουρη ότι δεν τίθεται θέμα και γενικότερης παραμέλησης/κακοποίησης;

ο πατέρας υποστηρίζει την μητέρα και τις τεχνικές της (από μια άποψη καλώς γιατί έχει την αίσθηση υποστήριξης που χρειάζεται από τον σύζυγο). Είναι κατά τα άλλα γονείς καθόλα τυπικοί και προσεκτικοί. Ενσυναίσθηση νομίζω τους λείπει κι όχι μέθοδος.

Ελπίζω να μαλακώσει με τον καιρό. Γιατί έτσι κι αλλιώς το ότι προσπαθεί δεν έχει τα αποτελέσματα που θα περίμενε. Το μωρό απλώς κλαίει περισσότερο και δυνατότερα κι όχι το αντίθετο όπως περίμενε, να αρχίσει να σταματά να κλαίει δηλαδή, με τον καιρό.

Διαφημίσεις

Οι περισσότεροι γονείς που έχω ακούσει να υποστηρίζουν ότι εφαρμόζουν τη μέθοδο, σίγουρα δεν εφαρμόζουν την αρχική σκληροπυρηνική εκδοχή.

η οποία συνοπτικά είναι;

η οποία συνοπτικά είναι;

Αφήνεις στο δωμάτιο το μωρό/παιδί να κλαίει μέχρι να κοιμηθεί, χωρίς καμία παρέμβαση (δεν μπαίνεις καθόλου στο δωμάτιο).

Αφήνεις στο δωμάτιο το μωρό/παιδί να κλαίει μέχρι να κοιμηθεί, χωρίς καμία παρέμβαση (δεν μπαίνεις καθόλου στο δωμάτιο).

οκ. Οχι, δεν κάνουν αυτό.

Σε Ευχαριστώ για την απάντηση σου.

Το να αφήνεις ένα νεογέννητο μωρό να κλαίει προκειμένου να το "εκπαιδεύσεις" για οποιοδήποτε λόγο, είναι από ανόητο μέχρι επικίνδυνο...

Όπως θυμάμαι μια ψυχή που μου έλεγε: "α, εγώ όταν κάνω παιδί θα το αφήνω στην κούνια του και ας κλαίει για να κάνω τις δουλειές μου...". Ό,τι να΄ναι δηλαδή...

Διαφημίσεις

η οποία συνοπτικά είναι;

Aπό όσο συγκρατώ κατι του τύπου τάισμα με πρόγραμμα από την 1η μέρα, όσο και να κλαίει στο ενδιάμεσο, με μέγιστο όριο πάνω από μισάωρο, και κάτι ψιλο-παρανοϊκοί συσχετισμοί με τη Βίβλο. Νομίζω ότι υποχρεώθηκε να αλλάξει με τα χρόνια τα βιβλία του προς αποφυγή μυνήσεων. Αλλά δεν έχω ακούσει κανέναν να εφαρμόζει τέτοια πράγματα όταν μιλά για ελεγχόμενο κλάμα. Είχα αναζητήσει κάποτε το βιβλίο γιατί πραγματικά δεν πιστευα ότι μπορεί να είναι τόσο παλαβό, αλλά όντως, αν το πάρεις κατα γράμμα, δύσκολα το εφαρμόζει λογικός άνθρωπος.

Καλημέρα κορίτσια...

εγώ αναφέρθηκα στη μέθοδο (αφού αναφέρθηκε σε αυτή κ η kine) κ είπα ότι η μέθοδος αυτή που γνωρίζω εγώ τουλάχιστον δεν αναφέρεται σε νεογέννητα...

για να κάνω ίσως λίγο πιο σαφή κ τη δική μου άποψη...

αν η συγκεκριμένη μητέρα πιστεύει ότι ακολουθεί κάποια μέθοδο, θα της έπαιρνα ένα βιβλίο της μεθόδου για να ξεκαθαρίσει αν το θέλει πότε κ πως γίνεται αυτό.

Αν πάλι είναι της αντίληψης, δεν το παίρνω αγκαλιά να μην κακομάθει, θα συζητούσα μαζί της πώς μπορεί να του δίνει σημασία με χάδια ας πούμε όσο το μωρό είναι ξαπλωμένο.

Αν πάλι το θέμα πίστευα ότι ξεφεύγει, θα μίλαγα στον πατέρα, στο γυναικολόγο, στον παιδίατρο ή σε μια μαία, για την πιθανότητα κατάθλιψης... ανάλογα με το πόσο θάρρος θα είχα ανάλογα με το βαθμό οικειότητας.

Εμένα δεν με ενοχλεί κάποιος να συζητάει στο φόρουμ τους προβληματισμούς του, ακόμη κ αν δεν κάνει τίποτα τελικά ή ακόμη κ αν έχει μια δόση κριτικής. όταν κάτι δεν μας αρέσει το κρίνουμε πρώτα απ' όλα στο μυαλό μας. Άλλωστε δεν την έβρισε για να έχω προσωπικά ενστάσεις. Εγώ παραδέχομαι ότι έχω υπάρξει επικριτική σε πράγματα που βλέπω να κάνουν άλλες μαμάδες κ αυτό γίνεται τροφή για σκέψη σε εμένα... τις απόψεις που θα ακούσεις, είναι δικό σου θέμα τι θα τις κάνεις...

Αποσαφηνίσεις :

Το να αφήνεις το παιδί μόνο του στο δωμάτιο να αποκοιμηθεί χωρίς καμία παρέμβαση, χωρίς να μπαινοβγαίνεις καθόλου, κοινώς ξαναμπαίνεις στο δωμάτιο το πρωί, δεν είναι εκδοχή του ελεγχόμενου κλάματος, είναι άλλη μέθοδος, η λεγόμενη CIO (Cry It Out) ή extinction. To γιατί δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε νεογέννητα είναι νομίζω πρόδηλο, δεν χρειάζεται επεξεγήσεις.

Το ελεγχόμενο κλάμα είναι πιο ήπια μέθοδος κλάματος, λέγεται αλλιώς "check and console" (η γνωστή μέθοδος του "Κοιμήσου παιδί μου") και όντως είναι αυτή που έχουμε κάνει οι περισσότεροι, όντως με παραλλαγές.

Το "on becoming babywise" δεν εξαντλείται στα θέματα ύπνου, περιέχει οδηγίες/συμβουλές για το χτίσιμο ρουτίνας, προσωπικά με έσωσε από την τρέλλα στην κόρη μου, αξίζει να το διαβάσει ο κάθε γονιός, έστω κι αν δεν ακολουθήσει κατά γράμμα όλα όσα προτείνει.

Aπό όσο συγκρατώ κατι του τύπου τάισμα με πρόγραμμα από την 1η μέρα, όσο και να κλαίει στο ενδιάμεσο, με μέγιστο όριο πάνω από μισάωρο, και κάτι ψιλο-παρανοϊκοί συσχετισμοί με τη Βίβλο. Νομίζω ότι υποχρεώθηκε να αλλάξει με τα χρόνια τα βιβλία του προς αποφυγή μυνήσεων. Αλλά δεν έχω ακούσει κανέναν να εφαρμόζει τέτοια πράγματα όταν μιλά για ελεγχόμενο κλάμα. Είχα αναζητήσει κάποτε το βιβλίο γιατί πραγματικά δεν πιστευα ότι μπορεί να είναι τόσο παλαβό, αλλά όντως, αν το πάρεις κατα γράμμα, δύσκολα το εφαρμόζει λογικός άνθρωπος.

καταλαβα...

νομίζω είναι συνδιασμός πραγμάτων και η ανάγκη προγραμματισμού κάθε πιθανής λεπτομέρειας. ο γιατρός συστήνει φαγητό κάθε 3μιση ώρες. Οπότε δεν θεωρείται ότι πεινάει αν κλαίει ενδιάμεσα.

Διαφημίσεις

Αποσαφηνίσεις :

Το να αφήνεις το παιδί μόνο του στο δωμάτιο να αποκοιμηθεί χωρίς καμία παρέμβαση, χωρίς να μπαινοβγαίνεις καθόλου, κοινώς ξαναμπαίνεις στο δωμάτιο το πρωί, δεν είναι εκδοχή του ελεγχόμενου κλάματος, είναι άλλη μέθοδος, η λεγόμενη CIO (Cry It Out) ή extinction. To γιατί δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε νεογέννητα είναι νομίζω πρόδηλο, δεν χρειάζεται επεξεγήσεις.

Το ελεγχόμενο κλάμα είναι πιο ήπια μέθοδος κλάματος, λέγεται αλλιώς "check and console" (η γνωστή μέθοδος του "Κοιμήσου παιδί μου") και όντως είναι αυτή που έχουμε κάνει οι περισσότεροι, όντως με παραλλαγές.

Το "on becoming babywise" δεν εξαντλείται στα θέματα ύπνου, περιέχει οδηγίες/συμβουλές για το χτίσιμο ρουτίνας, προσωπικά με έσωσε από την τρέλλα στην κόρη μου, αξίζει να το διαβάσει ο κάθε γονιός, έστω κι αν δεν ακολουθήσει κατά γράμμα όλα όσα προτείνει.

To θεμα είναι ότι είναι ένα βιβλίο που όσοι έχω ακούσει να το εφαρμόζουν στην πραγματικότητα δεν το εφαρμόζουν :) Δηλαδή κρατανε κάποιες ιδέες, που μαλλον κοινή λογική είναι, αλλά το τελικό αποτέλεσμα αυτου που κάνουν, ελάχιστη σχέση έχει με την αρχική ιδέα. Καταλαβαίνω απόλυτα τι λες για τη ρουτίνα, αλλά αυτό είναι κάτι που αναφέρεται στα μισά και βάλε βιβλία για μωρά, με διάφορες παραλλαγές. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει τόσος ντόρος για το βιβλίο εδώ και χρόνια και ότι είναι μέθοδος για την οποία έχει εκφράσει επιφυλάξεις μέχρι και η Αμερικανικη Παιδιατρική Ένωση (http://aapnews.aappublications.org/content/14/4/21.abstract)

Δεν το λεω ως κριτικη για όσους εφαρμόζουν τεχνικές ελεγχόμενου κλάματος. Απλά έχω προσέξει ότι συνηθως πάει κάπως "Πολύ καλό βιβλίο, αλλα δεν κάνουμε το Α, το Β κλπ"

καταλαβα...

νομίζω είναι συνδιασμός πραγμάτων και η ανάγκη προγραμματισμού κάθε πιθανής λεπτομέρειας. ο γιατρός συστήνει φαγητό κάθε 3μιση ώρες. Οπότε δεν θεωρείται ότι πεινάει αν κλαίει ενδιάμεσα.

Σε νεογέννητο;;;; Μια καταγγελία στον Ιατρικό Σύλλογο μήπως θα έσωζε κόσμο;

Αποσαφηνίσεις :

Στο extinction αναφέρθηκα ως τη σκληροπυρηνική μέθοδο εκπαίδευσης ύπνου, όχι ως μέθοδο ελεγχόμενου κλάματος.

Ο Ferber δεν κάνει αναφορά σε ρουτίνα/ διαμόρφωση συνθηκών ύπνου? Τι γράφει τότε ολόκληρο βιβλίο?:confused:(γνήσια περιέργεια και όχι ειρωνεία, για να μη με μαλώσει πάλι καμία...)

καταλαβα...

Οπότε αν εμείς είμαστε σίγουροι ότι δεν πεινάει θεωρείται ok να πλαντάξει, το'πιασα

Εμένα δεν με ενοχλεί κάποιος να συζητάει στο φόρουμ τους προβληματισμούς του, ακόμη κ αν δεν κάνει τίποτα τελικά ή ακόμη κ αν έχει μια δόση κριτικής. όταν κάτι δεν μας αρέσει το κρίνουμε πρώτα απ' όλα στο μυαλό μας. Άλλωστε δεν την έβρισε για να έχω προσωπικά ενστάσεις. Εγώ παραδέχομαι ότι έχω υπάρξει επικριτική σε πράγματα που βλέπω να κάνουν άλλες μαμάδες κ αυτό γίνεται τροφή για σκέψη σε εμένα... τις απόψεις που θα ακούσεις, είναι δικό σου θέμα τι θα τις κάνεις...

Καλημέρα, αυτό που σκέφτομαι κι εγώ είναι να κάτσω στα αυγά μου αφού χαλαρώσει λίγο (μετά το σαραντισμο ίσως; .) να πιούμε κανένα χαλαρό καφεδάκι και να κάνουμε κους κους από αυτό που κάνουν οι μαμάδες και ίσως έτσι της πω μερικές κουβέντες χωρίς δόσεις κριτικής αλλά έτσι "κουβέντα να γίνεται" κι ότι πάρει.

Και φυσικά και κρίνω και κρίνομαι. Και συμφωνώ πως είναι τροφή για σκέψη όλες αυτές οι συζητήσεις. Αν θέλεις να προβληματιστείς και το κουλό και το περίεργο θα το επεξεργαστείς και θα βγάλεις τα συμπεράσματα σου.

Το πρόγραμμα είναι εκτός δικής μου λογικής τελείως, ας πούμε, αλλά το να κοιμάμαι τη νύχτα είναι ένα πρόγραμμα που ακολουθώ και θα ήθελα να το ακολουθεί και το μωρό μου, μπας και ηρεμήσω. Αρα δεν μπορώ να απορρίπτω εξ ολοκλήρου κάθε προσπάθεια επίτευξης του στόχου "υπνος τη νυχτα" επειδή εκ πεποιθήσεως και ιδιοσυγκρασίας δεν εκτιμώ τον προγραμματισμό εν γένει.

Σε νεογέννητο;;;; Μια καταγγελία στον Ιατρικό Σύλλογο μήπως θα έσωζε κόσμο;

Για όσες νέες μητέρες γνωρίζω, αυτή είναι η οδηγία. Δηλαδη αν είσαι του αποκλειστικού και της φιλοσοφίας που αυτό συνεπάγεται, θηλάζεις όταν κι όποτε ζητήσει. Αλλιώς είτε βγάζεις με το θήλαστρο είτε δίνεις ξένο, κάθε 3 με 3μιση ώρες λένε. Έχω τουλάχιστον 3 περιπτώσεις του τελευταίου έτους με την ίδια οδηγία από διαφορετικούς γιατρούς. Ακόμη και περίπτωση μαμάς που θήλαζε αποκλειστικά και δεν το τάιζε πριν την ώρα την συγκεκριμένη γιατί όπως είπε "δε θα του περάσει'', και το έμαθε να τρώει έτσι.

νομίζω ειναι στανταρ οδηγια αυτη.

Διαφημίσεις

Για όσες νέες μητέρες γνωρίζω, αυτή είναι η οδηγία. Δηλαδη αν είσαι του αποκλειστικού και της φιλοσοφίας που αυτό συνεπάγεται, θηλάζεις όταν κι όποτε ζητήσει. Αλλιώς είτε βγάζεις με το θήλαστρο είτε δίνεις ξένο, κάθε 3 με 3μιση ώρες λένε. Έχω τουλάχιστον 3 περιπτώσεις του τελευταίου έτους με την ίδια οδηγία από διαφορετικούς γιατρούς. Ακόμη και περίπτωση μαμάς που θήλαζε αποκλειστικά και δεν το τάιζε πριν την ώρα την συγκεκριμένη γιατί όπως είπε "δε θα του περάσει'', και το έμαθε να τρώει έτσι.

Hταν στανταρ οδηγία το 60-70. Υπάρχουν ανθρωποι που ακόμα λένε τέτοια;;; Ημουν πολύ τυχεροί με τους γιατρούς που γνωριζω τότε!

To θεμα είναι ότι είναι ένα βιβλίο που όσοι έχω ακούσει να το εφαρμόζουν στην πραγματικότητα δεν το εφαρμόζουν :) Δηλαδή κρατανε κάποιες ιδέες, που μαλλον κοινή λογική είναι, αλλά το τελικό αποτέλεσμα αυτου που κάνουν, ελάχιστη σχέση έχει με την αρχική ιδέα. Καταλαβαίνω απόλυτα τι λες για τη ρουτίνα, αλλά αυτό είναι κάτι που αναφέρεται στα μισά και βάλε βιβλία για μωρά, με διάφορες παραλλαγές. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει τόσος ντόρος για το βιβλίο εδώ και χρόνια και ότι είναι μέθοδος για την οποία έχει εκφράσει επιφυλάξεις μέχρι και η Αμερικανικη Παιδιατρική Ένωση (http://aapnews.aappublications.org/content/14/4/21.abstract)

Δεν το λεω ως κριτικη για όσους εφαρμόζουν τεχνικές ελεγχόμενου κλάματος. Απλά έχω προσέξει ότι συνηθως πάει κάπως "Πολύ καλό βιβλίο, αλλα δεν κάνουμε το Α, το Β κλπ"

Μπουρδουκλώθηκα!

Για ποιο βιβλίο λες εσύ (δεν μου ανοίγει και το ρημαδι το link)? Για το babywise? Δεν είναι βιβλίο μεθόδου ελεγχόμενου κλάματος, το έχω διαβάσει εξονυχιστικά πολλές φορές, σε διάφορες ώρες της ημέρας και της νύχτας :D:D:D Δεν μπορώ να φανταστώ ποια σημεία του μπορούν να θεωρηθούν επικινδυνα.

Στο extinction αναφέρθηκα ως τη σκληροπυρηνική μέθοδο εκπαίδευσης ύπνου, όχι ως μέθοδο ελεγχόμενου κλάματος

Μπουρδουκλώθηκα σου λέω!:confused::confused::confused:

Δεν ξέρω αν μιλάμε για το babywise, το "Κοιμήσου παιδί μου" ή για κάτι άλλο. Επειδή πάντως απάντησες στην ΑγγεΚ που αναφέρθηκε στο babywise ως σκληροπυρηνικό, ούτε αυτό κάνει λόγο για extinction.

Ο Ferber δεν κάνει αναφορά σε ρουτίνα/ διαμόρφωση συνθηκών ύπνου? Τι γράφει τότε ολόκληρο βιβλίο?:confused:(γνήσια περιέργεια και όχι ειρωνεία, για να μη με μαλώσει πάλι καμία...)

Τον Ferber δεν τον έχω διαβάσει. Όταν λέω χτίσιμο ρουτίνας σύμφωνα με το babywise, εννοώ ότι το βιβλίο συμβουλεύει πώς να χτίσεις όλη την ροή της ημέρας κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού, δεν εξαντλείται στα του ύπνου. Είναι γραμμένο με ενσυναίσθηση και από ανθρώπους που εμφανώς γνωρίζουν τί εστί μωρό και μωρουδιακές ανάγκες.

Εγώ δεν θήλασα, η οδηγία του παιδιάτρου ήταν "Όποτε και όσο θέλει". Ωστόσο, μετά τις πρώτες 10-15 μέρες, όντως νωρίτερα από το 3ωρο σπάνια πεινούσαν τα δικά μου.

Δεν ξέρω αν μιλάμε για το babywise, το "Κοιμήσου παιδί μου" ή για κάτι άλλο. Επειδή πάντως απάντησες στην ΑγγεΚ που αναφέρθηκε στο babywise ως σκληροπυρηνικό, ούτε αυτό κάνει λόγο για extinction.

Τον Ferber δεν τον έχω διαβάσει. Όταν λέω χτίσιμο ρουτίνας σύμφωνα με το babywise, εννοώ ότι το βιβλίο συμβουλεύει πώς να χτίσεις όλη την ροή της ημέρας κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού, δεν εξαντλείται στα του ύπνου. Είναι γραμμένο με ενσυναίσθηση και από ανθρώπους που εμφανώς γνωρίζουν τί εστί μωρό και μωρουδιακές ανάγκες.

Έχεις δίκιο, τώρα που ξαναδιάβασα το ποστ της ΑγγεΚ, στο babywise αναφερόταν

Μπουρδουκλώθηκα!

Για ποιο βιβλίο λες εσύ (δεν μου ανοίγει και το ρημαδι το link)? Για το babywise? Δεν είναι βιβλίο μεθόδου ελεγχόμενου κλάματος, το έχω διαβάσει εξονυχιστικά πολλές φορές, σε διάφορες ώρες της ημέρας και της νύχτας :D:D:D Δεν μπορώ να φανταστώ ποια σημεία του μπορούν να θεωρηθούν επικινδυνα.

Εχει πολλές version το βιβλίο. Η αρχικη, που φαντάζομαι είναι και αυτό που πραγματικά ήθελε να πει ο άνθρωπος, είναι λίγο "δύσπεπτη". Δεν είναι καν για ελεγχόμενο κλάμα, είναι "αγνοήστε το όσο κι αν κλαιει". Μετά άρχισε να το κάνει πιο "mainstream"

Εχει πολλές version το βιβλίο. Η αρχικη, που φαντάζομαι είναι και αυτό που πραγματικά ήθελε να πει ο άνθρωπος, είναι λίγο "δύσπεπτη". Δεν είναι καν για ελεγχόμενο κλάμα, είναι "αγνοήστε το όσο κι αν κλαιει". Μετά άρχισε να το κάνει πιο "mainstream"

Και ο Ferber πάντως σε νεότερες εκδόσεις του βιβλίου υποτίθεται ότι έχει γίνει πιο "ήπιος".

Αν τελικά καταφέρει να μάθει στο νεογέννητο να κοιμάται μόνο του και γενικά να το "εκπαιδεύσει" θα τις βγάλω το καπέλο..

Καταρχην να χαιρόμαστε τα μωρά μας γιατι μεγαλώνουν γρήγορα.

Δεύτερον, Μια μανούλα που παρατηρεί το μωρό της καταλαβαίνει οτι όντας 1-2-3 μηνων πρεπει να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες του καθώς οτι βγήκε στο κόσμο.

Φαίνεται πότε το μωρό ειναι έτοιμο να κοιμηθεί όλη το βράδυ- να τρώει σε μεγαλύτερα διαστήματα μεγαλύτερες ποσότητες-να κοιμάται πιο πολυ το βράδυ και τότε ειναι που επεμβαίνεις και του κάνεις "εκπαίδευση" .

Το να προσπαθείς στο νεογέννητο να βάλεις τάξη μου φαίνεται παράλογο.

Παρόλα αυτά η καθε μανούλα πράττει όπως νομίζει ειναι σωστό.

Όταν ακούω εκπαίδευση ύπνου σε νεογέννητο μωράκι μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι! Ας σοβαρευτουμε λίγο μητέρες! Εδώ δεν μπορείτε εσείς να ελέγξετε τον εαυτό σας πότε να κοιμηθεί και πότε να ξυπνήσει μερικές φορές και θέλετε ένα νεογνο να κοιμάται και να ξυπνάει όποτε σας βολεύει ? Η εκπαίδευση ύπνου είναι από τον 6 μήνα και μετά όχι νωρίτερα γιατί προκαλεί μόνο άγχος στο μωράκι που το καημένο αδυνατεί να καταλάβει τι στο καλό θέλει η μάνα του!

Όταν ακούω εκπαίδευση ύπνου σε νεογέννητο μωράκι μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι! Ας σοβαρευτουμε λίγο μητέρες! Εδώ δεν μπορείτε εσείς να ελέγξετε τον εαυτό σας πότε να κοιμηθεί και πότε να ξυπνήσει μερικές φορές και θέλετε ένα νεογνο να κοιμάται και να ξυπνάει όποτε σας βολεύει ? Η εκπαίδευση ύπνου είναι από τον 6 μήνα και μετά όχι νωρίτερα γιατί προκαλεί μόνο άγχος στο μωράκι που το καημένο αδυνατεί να καταλάβει τι στο καλό θέλει η μάνα του!

Καλά, κι εγώ όταν ακούω "εκπαίδευση" γενικώς σε άνθρωπο ενήλικο, ανήλικο πόσο μάλλον βρέφος, μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Αλλά νομίζω διαβάζοντας όλη τη συζήτηση μπορεί να γίνει κατανοητό πως ο όρος δεν παραπέμπει σε κάποια αυταρχική διαχείριση του ύπνου του βρέφους αλλά περισσότερο στην παρατήρηση της ρουτίνας του και την επιλογή συγκεκριμένης ρουτίνας από τη μαμά προς το παιδί, που θα οδηγήσει σε μια κάποια ρουτίνα ύπνου στη συνέχεια.

H εκπαίδευση ύπνου δεν αποσκοπεί στο να ελέγξει ο γονιός πότε και πόσο θα κοιμάται το παιδί, ο σκοπός του γονιού που κάνει εκπαίδευση ύπνου είναι να μάθει το παιδί να αποκοιμιέται χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Όλα τα άλλα, π.χ. πότε θα πάψει να τρώει μέσα στη νύχτα ακολουθούν με οδηγό το ίδιο το μωρό. Απλά συχνά υπάρχει παρανόηση και μπέρδεμα, π.χ. ο γονιός προσπαθεί με μια μέθοδο εκπαίδευσης ύπνου (π.χ. με ελεγχόμενο κλάμα) να κόψει τα βραδυνά γεύματα, χωρίς το μωρό να είναι έτοιμο. Αυτό δεν είναι σωστό και φυσικά καθόλου αποτελεσματικό.

Καλά, κι εγώ όταν ακούω "εκπαίδευση" γενικώς σε άνθρωπο ενήλικο, ανήλικο πόσο μάλλον βρέφος, μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Αλλά νομίζω διαβάζοντας όλη τη συζήτηση μπορεί να γίνει κατανοητό πως ο όρος δεν παραπέμπει σε κάποια αυταρχική διαχείριση του ύπνου του βρέφους αλλά περισσότερο στην παρατήρηση της ρουτίνας του και την επιλογή συγκεκριμένης ρουτίνας από τη μαμά προς το παιδί, που θα οδηγήσει σε μια κάποια ρουτίνα ύπνου στη συνέχεια.

Έτσι ακριβώς!

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...