Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ - Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΣΕ ΦΤ Η ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ

LA LATINA

Recommended Posts

Πολύ ωραία τοποθέτηση, συμφωνώ.

Μα δεν θα κάνει vbac φυσικά, θα προσπαθήσει για vbac ;). Πάντως θρασύτατη μου ακούγεται η συγκεκριμένη, συνήθως οι καισαρικάκηδες το έχουν ξεκόψει και έχουν και επιχειρήματα, μια φορά καισαρική πάντα καισαρική , θα ανοίξει η τομή, θα υπάρχει ακατάσχετη αιμοραγία κτλ κτλ

ΥΓ: Θεοδωράκης καλέ, όχι Θεοδωρόπουλος :P

ναι, όπως αυτοί που "προσπαθούν"για φυσιολογικό...

αχ τον άτιμο, άκης είναι:mrgreen:

s-age.png

Διαφημίσεις

hello ladies

άν βγάλουμε ένα 5% σαν την Harlow, που δεν έφαγε κανένα πρόλογο και το αποφάσισε η ίδια, 40% εξαπατημένες.

και ναι, είναι εξαπατημένες, γιατί έφαγαν τόση πλύση εγκεφάλου οτι η καισαρική είναι ο απόλυτος τρόπος για σίγουρα αποτελέσματα.

έχω ακούσει δεκάδες ιστορίες μητέρων να υπεραμύνονται τον λόγο της καισαρικής τους... και να είναι ο πιό γελείος.

ΑΛΛΑ, δεν φέρουν αυτές την ευθύνη, όχι τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της. και αυτό δεν μου άρεσε εμένα στην εκπομπή.

Μου αρεσε παρα πολυ η τοποθετηση σου , ακριβως ετσι τα σκεφτομαι και εγω (εχοντας κανει 2 καισαρικες, οχι απο επιλογη μου)

δεν μοιρολατρο , δεν στεναχωριεμαι που δεν κρατησα απ την πρωτη στιγμη το παιδι μου , που δεν εκοψα τον ομφαλιο λωρο , ουτε θελω να κανω τριτο ωστε να το γεννησω με φ.τ για να ολοκληρωθω σαν μητερα, ολοκληρωμενη ειμαι και με κ.τ. Ομως σε καμια περιπτωση δεν υπερασπιζομαι την καισαρικη τομη και δεν θεωρω οτι το 45% ειναι περιπτωσεις υψηλου κυνδυνου που πρεπει να προβουν σε καισαρικη, ας μην κοροιδευομαστε και μην κρυβομαστε πισω απο το δακτυλο μας!

Το μεγαλο προβλημα που συνειδητοποιησα μεσα απο την εκπομπη (και ηθελα να παρω τον πρωτο μου γυναικολογο να τον βρισω βραδιατικα - μην σας πω να καταραστω κιολας) ειναι οτι θεωρω μεγα λαθος την προκληση τοκετου , ανοιγεις την κοιλια της εγκυου χωρις να εισαι σιγουρος τον αν ειναι ολα αναπτυγμενα σωστα (αναπνευστικο , ουροποιητικο) , και μας αντιμετωπιζουν λες και θα ανοιξουν αυγουλακι κιντερ που αν ειναι λιωμενο το πεταμε (δεν τρεχει και κατι ενα ευρω κανει) ! Λυπαμαι αλλα ειναι μια μορφης εγκλημα αυτο που κανουν!!!

γεννησα λοιπον την κορη μου 39w 2d με προκληση τοκετου που βεβαια δεν πετυχε , επαθε αλλοιωση παλμων το πουλακι μου απο την ξαφνικη δοση και φυσικα μπηκα για καισαρικη τομη , τα αποτελασματα??? ενα 9ωρο στην θερμοκυτιδα για να ρυθμιστει η αναπνοη της!

στα 2 της χρονια ανακαλυψα οτι εχει παλλινδρομηση ουρων και στα 4ρα της οτι εχει αστιγματισμο, ποιος μπορει να μου εγγυηθει οτι οοοολα αυτα δεν οφειλονται στο οτι δεν ηταν ετοιμη να γεννηθει στις 39w 2 d? ε?ε?

το πως γεννησα εγω , ειναι μικρης σημασιας !! ας ταλαιπωρηθηκα ενα 10ημερο με την τομη, δεν ειναι εκει το προβλημα!

οσον αφορα στο δευτερο αλλαξα σαφως γιατρο αλλα δεν μπηκα καν στην διαδικασια να ρωτησω για φτ γιατι νομιζα με ολα αυτα που ακουγα οτι ηταν επικυνδυνο (δεν φταιει δλδ ο γιατρος , αν και δεν μου ειπε και αυτος κατι να μου ανοιξει τα ματια). ειχα κλεισει ραντεβουδακι στην καθιερωμενη 38w αλλα ευτυχως το παλλικαρι μου με εξεπληξε και με επιασαν οι πονοι 37w2d, με καισαρικη γεννησα (ουτε κουβεντα απο μενα για φτ, αλλα ουτε και απο τον γιατρο), αλλα νιωθω περηφανη που το δευτερο παιδακι μου γεννηθηκε οταν ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΞΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ.... θα πρεπε να ντρεπονται γιατι αυτο που κανουν ειναι λειτουργημα και οχι ενα απλο επαγγελμα!!!

Αυτό είναι μεγάλη αλήθεια, Λαϊδα, ήθελα να το γράψω κι εγώ και το ξέχασα. Τι θα έλεγα σήμερα, αν τα είχα καταφέρει τελικά να γεννήσω φυσιολογικά; Θα είχα εντελώς διαφορετική άποψη φυσικά! Αυτό ξεκίνησα να κάνω εξ αρχής ούτως ή άλλως, to beat the odds! Eίναι η εκ των υστέρων πεποίθησή μου αυτή, όπως και όλων μας, νομίζω.

Κι εγώ το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Έχεις δίκιο, το μέγεθος του μωρού δεν έπαιξε ρόλο στη γέννα γιατί δε φτάσαμε εκεί, αλλά ήταν λόγος να μην μπω στη διαδικασία του φ.τ. Δυστυχώς για μένα, ανήκω σε μια κατηγορία γυναικών με εξαιρετικά στενή πύελο, κι αυτό ήταν κάτι που μου επισήμαιναν ανελλιπώς όλοι οι γυναικολόγοι στους οποίους είχα κάνει τεστ παπ ως ελεύθερη. "Πώς θα γεννήσεις εσύ, κορίτσι μου;" Φανταστείτε ότι στο τεστ παπ μέχρι και σήμερα ο γιατρός χρησιμοποιεί τον δεύτερο μικρότερο διαστολέα. :shock: Το μωρό δεν ήταν τεράστιο, ήταν 3.450 γρ, αλλά δυσανάλογο για μένα, είπε ο γιατρός. Με παρηγορεί η σκέψη του ότι μου είπε εκ των υστέρων "καλύτερα έτσι, αλλιώς κατά πάσα πιθανότητα θα έπρεπε να το τραβήξω με κουτάλες και να σε κόψω πάρα πολύ". Ακριβώς αυτό που έπαθε η θεία μου στην πρώτη της γέννα στη Νέα Υόρκη, πριν από 26 χρόνια, μετά από ένα κλεισμένο 24ωρο πόνων. Επίσης και η μαμά μου είχε την ίδια ακριβώς φρικαλέα εμπειρία σε εμένα, πλην των κουτάλων. Οι κουτάλες ήταν out of the question για τη δική μου γέννα και το είχα δηλώσει εξ αρχής στο γιατρό.

Στα άλλα δεν ξέρω να σου απαντήσω στα σίγουρα, μόνο εκ του αποτελέσματος και πάλι. Και πριν την ωκυτοκίνη είχα δυνατές συσπάσεις, απλά μετά έγιναν ακατάπαυστες και δεν προλάβαινα να πάρω ανάσα σχεδον. Ένιωθα σα να είχα μέσα μου έναν πολιορκητικό κριό που έβρισκε σε αμπαρωμένες καστρόπορτες. :? Δεν ήταν ανάγκη να μου το πει κανείς πως το μωρό ζοριζόταν, το καταλάβαινα μόνη μου...πιστεύω πως σε εκείνη τη φάση έσπασαν και τα αγγεία του ματιού. Φυσικά, χαμηλή οπτική οξύτητα παρουσίασαν και πάρα πολλά παιδάκια που γεννήθηκαν πολύ πιο εύκολα, κι ούτε κανείς οφθαλμίατρος μπορεί να μου δώσει απάντηση, αλλά εδώ εμπίπτει αυτό που λέει η Αθηνά, το "κι αν...;" που στριφογυρίζει στο κεφάλι σου κι άιντε να το διώξεις.

Σε άλλες συζητήσεις με μαμάδες, πρώτη και καλύτερη την κολλητή μου, μου είπαν πως η ωκυτοκίνη τις βοήθησε να κατέβει το μωρό και να κάνουν διαστολή. Σε μένα πιστεύω πως σίγουρα έκανε κακό κι όχι καλό. Αλλά δεν ξέρω αν μπορούσε να προβλεφθεί η εξέλιξη από πριν.

Για το στρεσσάρισμα του μωρού, μπορεί να μη μπορώ να το εξηγήσω επιστημονικά, αλλά, ύστερα από άλλο ένα μωρό και 8 χρόνια μέσα στον κόσμο της μητρότητας γενικά, μπορώ να διαβεβαιώσω πως αυτή δεν είναι η φυσιολογική συμπεριφορά, ακόμα κι ενός δυσκολου νεογνού. Δεν ήταν απλώς δύσκολο. Έδειχνε, με κάθε του αντίδραση, τρομοκρατημένο, ηρεμούσε ΜΟΝΟ στο στήθος κι αυτό πήρε τουλάχιστον 2 μήνες για να αλλάξει.

εγω ειμαι απο αυτες που εχουν στενη λεκανη και ειχα δυσκολια στη γεννα παρολο που το παιδι ηταν 2900, μου ειπε αν ηταν λιγο μεγαλυτερο δεν θα εβγαινε, ερχοταν με το προσωπο και μου ειπε οτι υπαρχει πιθανοτητα καισαρικης εκεινη τη στιγμη γιατι ημουν 12 ωρες και το παιδι κατεβαινε λαθος. Κουβεντα καισαρικης εγιναν τα τελευταια 10 λεπτα. Κι ομως εκανε προσπαθειες με βεντουζα να το γυρισει και τα καταφερε, μου εξηγησε οτι μονο αν ειναι σιγουρος οτι θα το πιασει σωστα θα το κανει αλλιως μαχαιρι, το επιασε αμεσως, εκανα 3 ραμματα και την αλλη μερα μια χαρα βολτες εκανα. Αρα μη λεμε ποσο τραγικο ειναι μια κουταλα, βεντουζα η οπως αλλιως λεγεται και μη συγκρινουμε 26 χρονια πριν πως γενναγαν. Δεν το λεω για να σε κατηγορησω αλλα για να μην τρομαζουνε οι εγκυμονουσες Να πω οτι πηγα με προκληση λογω προβληματων που ειχα

Προσωπική προβολή με πρόκληση έχω δει κι εγώ, ήταν δίπλα μου στο δωμάτιο - σε 6 ώρες γέννησε η κοπέλα, πρωτότοκος και με εργαλείο της το γύρισε. Της έσκισε λίγο τον τράχηλο αλλά δεν πόνεσε με την επισκληρίδιο. Πραγματικά ανάρρωσε αμέσως. Αλλη μια καισαρική λιγότερη!

Μου αρεσε παρα πολυ η τοποθετηση σου , ακριβως ετσι τα σκεφτομαι και εγω (εχοντας κανει 2 καισαρικες, οχι απο επιλογη μου)

δεν μοιρολατρο , δεν στεναχωριεμαι που δεν κρατησα απ την πρωτη στιγμη το παιδι μου , που δεν εκοψα τον ομφαλιο λωρο , ουτε θελω να κανω τριτο ωστε να το γεννησω με φ.τ για να ολοκληρωθω σαν μητερα, ολοκληρωμενη ειμαι και με κ.τ. Ομως σε καμια περιπτωση δεν υπερασπιζομαι την καισαρικη τομη και δεν θεωρω οτι το 45% ειναι περιπτωσεις υψηλου κυνδυνου που πρεπει να προβουν σε καισαρικη, ας μην κοροιδευομαστε και μην κρυβομαστε πισω απο το δακτυλο μας!

Το μεγαλο προβλημα που συνειδητοποιησα μεσα απο την εκπομπη (και ηθελα να παρω τον πρωτο μου γυναικολογο να τον βρισω βραδιατικα - μην σας πω να καταραστω κιολας) ειναι οτι θεωρω μεγα λαθος την προκληση τοκετου , ανοιγεις την κοιλια της εγκυου χωρις να εισαι σιγουρος τον αν ειναι ολα αναπτυγμενα σωστα (αναπνευστικο , ουροποιητικο) , και μας αντιμετωπιζουν λες και θα ανοιξουν αυγουλακι κιντερ που αν ειναι λιωμενο το πεταμε (δεν τρεχει και κατι ενα ευρω κανει) ! Λυπαμαι αλλα ειναι μια μορφης εγκλημα αυτο που κανουν!!!

γεννησα λοιπον την κορη μου 39w 2d με προκληση τοκετου που βεβαια δεν πετυχε , επαθε αλλοιωση παλμων το πουλακι μου απο την ξαφνικη δοση και φυσικα μπηκα για καισαρικη τομη , τα αποτελασματα??? ενα 9ωρο στην θερμοκυτιδα για να ρυθμιστει η αναπνοη της!

στα 2 της χρονια ανακαλυψα οτι εχει παλλινδρομηση ουρων και στα 4ρα της οτι εχει αστιγματισμο, ποιος μπορει να μου εγγυηθει οτι οοοολα αυτα δεν οφειλονται στο οτι δεν ηταν ετοιμη να γεννηθει στις 39w 2 d? ε?ε?

το πως γεννησα εγω , ειναι μικρης σημασιας !! ας ταλαιπωρηθηκα ενα 10ημερο με την τομη, δεν ειναι εκει το προβλημα!

οσον αφορα στο δευτερο αλλαξα σαφως γιατρο αλλα δεν μπηκα καν στην διαδικασια να ρωτησω για φτ γιατι νομιζα με ολα αυτα που ακουγα οτι ηταν επικυνδυνο (δεν φταιει δλδ ο γιατρος , αν και δεν μου ειπε και αυτος κατι να μου ανοιξει τα ματια). ειχα κλεισει ραντεβουδακι στην καθιερωμενη 38w αλλα ευτυχως το παλλικαρι μου με εξεπληξε και με επιασαν οι πονοι 37w2d, με καισαρικη γεννησα (ουτε κουβεντα απο μενα για φτ, αλλα ουτε και απο τον γιατρο), αλλα νιωθω περηφανη που το δευτερο παιδακι μου γεννηθηκε οταν ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΞΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ.... θα πρεπε να ντρεπονται γιατι αυτο που κανουν ειναι λειτουργημα και οχι ενα απλο επαγγελμα!!!

Έχεις δίκιο...πιστεύω ότι κ η εκπομπή δεν είχε στόχο να ρίξει την ευθύνη στις γυναίκες απλά να τις προϊδεάσει ως προς το τι ισχύει...να τις προφυλάξει αν είναι νέες μαμάδες..δυστυχώς έτσι όπως έχουν τα πράγματα παίζει ρόλο κ η δική μας στάση. Κανονικά θα πρεπε να ήμασταν ανέμελες κ να έχει φροντίσει για την μη εκμετάλλευση μας το σύστημα υγείας...κ όχι να καθόμαστε να ψάχνουμε κ να μπαίνουμε σε διαδικασίες αμφισβήτησης...

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Διαφημίσεις

Διαβάζοντας διάφορα μηνύματα κατεληξα ότι πραγματικα στην Ελλάδα θα μπορουσαν να κλείσουν οι ιατρικες σχολές...η κάθε έγκυος "γκουγκλάρει" το πρόβλημα που την απασχολεί , διαβαζει αποσπασματικα άρθρα που ενδεχομένως να μην έχουν επιστημονικη βάση, προβαινει σε εξηγήσεις για την παθοφυσιολογία της κυήσεως ή των νεογνικών προβλημάτων, κρίνει εκ του αποτελέσματος χωρις να εχει επιγνωση των ενδεχομένων που απλά αποφευχθηκαν, αντικαθιστα παιδιάτρους, νεογνολόγους, αναισθησιόλους, γυναικολόγους και μαζί με τις φίλες της ( που φυσικά η προσωπική τους εμπειρία μετρά πάνω από μελέτες ή στατιστικές) βγαζει την ετυμηγορία.

Θα θυμίσω σε όλες ότι η ιατρική διαρκεί 6 χρόνια, η ειδικότητα συνήθως αλλά τόσα, οι νεογνολόγοι κάνουν και εξειδίκευση μετά την κυρίως ειδικότητά τους.

Θα μου άρεσε πολύ να διάβαζα ένα σχόλιο του τύπου " δεν μου άρεσε η αντιμετώπιση του θεράποντα, πήρα δευτερη ή και τρίτη γνώμη από άλλο συνάδελφο του και αλλάξαμε τακτική". νΦυσικά και υπάρχουν και γιατροί που θέλουν εύκολες λυσεις, φυσικά και υπάρχουν γιατροι φιλοχρήματοι αλλά αφήστε να τους κρίνουν οι συνάδελφοι τους ή εμπιστευτείτε τον ιατρό που σας δημιουργησε το μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας.

Αυτά όχι για να υπερασπιστώ συναδέλφους που δεν γνωρίζω (καθως είμαι ιατρός άλλης ειδικότητας) αλλά για να τονίσω ότι η κριτική εκ των υστέρων χωρίς να ξερουμε τι θα ειχε συμβει αν είχε επιλεγεί μια άλλη τακτική είναι λίγο μπακαλίστικη. Στο κάτω -κατω της γραφης αφου υπάρχουν τόσες έγκυες που ήξεραν τόσα περισσοτερα από του γιατρους τους θα μπορούσατε κάλλιστα να ξεγενάτε η μία την άλλη!!

Συμπερασματικά, η ιατρική είναι επίπονη επιστήμη, η κάθε έγκυος είναι διαφορετική και οι παράμετροι σε κάθε γέννα τόσες πολλές που ακόμη και σήμερα για πολλά θέματα υπάρχουν γκρίζες ζώνες και διαφωνίες. Ας αφήσουμε τους ειδικούς επιστήμονες να αποφανθουν...και ας αναζητήσουμε υπεύθυνες ιατρικές γνώμες αν η γνωμη του θεράποντα μας προκαλεί υποψίες...

Διαβάζοντας διάφορα μηνύματα κατεληξα ότι πραγματικα στην Ελλάδα θα μπορουσαν να κλείσουν οι ιατρικες σχολές...η κάθε έγκυος "γκουγκλάρει" το πρόβλημα που την απασχολεί , διαβαζει αποσπασματικα άρθρα που ενδεχομένως να μην έχουν επιστημονικη βάση, προβαινει σε εξηγήσεις για την παθοφυσιολογία της κυήσεως ή των νεογνικών προβλημάτων, κρίνει εκ του αποτελέσματος χωρις να εχει επιγνωση των ενδεχομένων που απλά αποφευχθηκαν, αντικαθιστα παιδιάτρους, νεογνολόγους, αναισθησιόλους, γυναικολόγους και μαζί με τις φίλες της ( που φυσικά η προσωπική τους εμπειρία μετρά πάνω από μελέτες ή στατιστικές) βγαζει την ετυμηγορία.

Θα θυμίσω σε όλες ότι η ιατρική διαρκεί 6 χρόνια, η ειδικότητα συνήθως αλλά τόσα, οι νεογνολόγοι κάνουν και εξειδίκευση μετά την κυρίως ειδικότητά τους.

Θα μου άρεσε πολύ να διάβαζα ένα σχόλιο του τύπου " δεν μου άρεσε η αντιμετώπιση του θεράποντα, πήρα δευτερη ή και τρίτη γνώμη από άλλο συνάδελφο του και αλλάξαμε τακτική". νΦυσικά και υπάρχουν και γιατροί που θέλουν εύκολες λυσεις, φυσικά και υπάρχουν γιατροι φιλοχρήματοι αλλά αφήστε να τους κρίνουν οι συνάδελφοι τους ή εμπιστευτείτε τον ιατρό που σας δημιουργησε το μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας.

Αυτά όχι για να υπερασπιστώ συναδέλφους που δεν γνωρίζω (καθως είμαι ιατρός άλλης ειδικότητας) αλλά για να τονίσω ότι η κριτική εκ των υστέρων χωρίς να ξερουμε τι θα ειχε συμβει αν είχε επιλεγεί μια άλλη τακτική είναι λίγο μπακαλίστικη. Στο κάτω -κατω της γραφης αφου υπάρχουν τόσες έγκυες που ήξεραν τόσα περισσοτερα από του γιατρους τους θα μπορούσατε κάλλιστα να ξεγενάτε η μία την άλλη!!

Συμπερασματικά, η ιατρική είναι επίπονη επιστήμη, η κάθε έγκυος είναι διαφορετική και οι παράμετροι σε κάθε γέννα τόσες πολλές που ακόμη και σήμερα για πολλά θέματα υπάρχουν γκρίζες ζώνες και διαφωνίες. Ας αφήσουμε τους ειδικούς επιστήμονες να αποφανθουν...και ας αναζητήσουμε υπεύθυνες ιατρικές γνώμες αν η γνωμη του θεράποντα μας προκαλεί υποψίες...

Μήπως υποτιμάς λίγο την κρίση της Ελληνίδας;

Αρκετές πάντως είναι σε θεση να κρίνουν την εγκυρότητα των πηγών και υπάρχουν αρκετές έγκυρρες πηγές που απευθύνονται στους "κοινους θνητους" και τους ενημερώνουν για ιατρικά θέματα.

Το σχολειο σου πιο πάνω ως γιατρός μου επιβεβαιώνει το εντελώς προσωπικό συμπέρασμα από δικές μου εμπειρίες, ότι ενώ στο εξωτερικό η υποστηρίζεται η πλήρης ιατρική ενημέρωση για όλα τα θέματα και ειδικότερα για θέματα εγκυμοσύνης και ο ασθενής / έγκυος καλείται να έχει ενημερωμένη άποψη σε θέματα που τον αφορουν και τίθεται θέμα επιλογής, στην Ελλάδα επικρατεί η άποψη ότι απο τους γιατρους ότι πρέπει να έχουν το ακαταλόγιστο και ο κόσμος δεν μπορει να τους κρίνει. Και το παράδοξο είναι ότι παρόλη την έλλειψη ενημέρωσης προς την έγκυο μπορει νατης δώσουν επιλογή σε αχρίαστες και επικίνδυνες επεμβάσεις για εξυπηρέτηση μη ιατρικών σκοπών.

Συγνώμη αλλά αν ο γιατρός μου είναι φιλοχρήματος ή όχι εγώ είμαι η πρώτη που θα το κρίνω ως η άμεσα επειρεαζόμενη και όχι οι άλλοι γιατροί. Και νομίζω πως λίγο πολύ χαυτό είναι κάτι πουοπερισσότερος κόσμος είναι σε θεση να τοκρινει. Απλά πολλές φορές το ανέχετε για διάφορους λόγους.

Φυσικά θα αναζητήσεις υπεύθυνες ιατρικές γνώμες αλλά για να το κάνεις αυτό για ναέχεις κριτήρια επιλογής θα πρέπει να έχεις γνώμη και άποψη και θα πρέπει να είσαι σε θέση να ρωτάς ερωτήσεις και ο γιατρός να είναι σε θέση να τις απαντήσει και να μην νιώθει απειλημένος από την ενημέρωση σου , ακόμα και αν είναι παραπληροφόρηση θα πρέπει να μπορεί να στο εξηγήσει.

Αυτό με την πολύτιμη κύηση με "νευριάζει" και εμένα σαν φράση. Μου φαίνεται "ασεβής" προς την ίδια την έννοια της ζωής. Την αντιλαμβάνομαι μόνο στο πλαίσιο ότι μπορεί το συγκεκριμένο ζευγάρι να μην ξανακάνει ποτέ στη ζωή του παιδί, πράγμα το οποίο δεν αποκλείεται εκ προοιμίου για άλλα ζευγάρια. Ίσως έπρεπε να λένε "ανέλπιστη" κύηση :roll:

Είναι μια ατυχής έκφρασηπου χρησημοποιουν οι γιατροί για να εξηγήσουν την λήψη αποφάσεων υπό ανάλυση κινδύνου. Το πρόβλημα είναι ότι όχι μόνο δεν το εξηγουν καλά αλλά δεν το εφαρμόζουν πάντα σωστά. Αν το εφάρμοζαν σωστά θα έκαναν μια μαθηματική αναλυση και θα σου έλεγαν τις πιθανότητες που έχεις να πάνε τα πραγματα "λαθος" (και τι εννοουν με λάθος) σε κάθε επιλογή σου. Ουσιαστικά ζυγίζεις τις πιθανότητες.

(ενα αλλο παραδειγμα είναι οι ενδείξεις που πρέπει να έχεις για ν κάνεις αμνιοπαρακέντηση ότι σε μια "πολύτιμη " κύηση. )

δυστυχώς έτσι όπως έχουν τα πράγματα παίζει ρόλο κ η δική μας στάση. Κανονικά θα πρεπε να ήμασταν ανέμελες κ να έχει φροντίσει για την μη εκμετάλλευση μας το σύστημα υγείας...

Φυσικά παίζει ρόλο και η δική μας στάση: όσο δεν προβαίνουμε σε καταγγελίες και περιμένουμε από το "σύστημα" να εξασφαλίσει (πώς, αλήθεια; ) ότι οι λειτουργοί του, μηδενός εξαιρουμένου, είναι άγγελοι, οι ίδιες απαράδεκτες καταστάσεις θα συμβαίνουν στην ίδια ή και μεγαλύτερη έκταση... (Δεν το λέω για εσένα προσωπικά, έτσι; )

697577wcowvfyq3s.gif

Μήπως υποτιμάς λίγο την κρίση της Ελληνίδας;

Αρκετές πάντως είναι σε θεση να κρίνουν την εγκυρότητα των πηγών και υπάρχουν αρκετές έγκυρρες πηγές που απευθύνονται στους "κοινους θνητους" και τους ενημερώνουν για ιατρικά θέματα.

Η μεγαλύτερη πλάνη της Ελληνίδας είναι ότι μπορεί να κρίνει την εγκυρότητα όσων διαβάζει στο ίντερνετ. Αν δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις, δεν έχεις καμία πιθανότητα να αξιολογήσεις όσα διαβάζεις. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, είτε μας αρέσει είτε όχι. Εδώ επιστήμονες-ερευνητές δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους για τα συμπεράσματα των ερευνών, τι τύχη έχει ο απλός πολίτης; Καμία απολύτως.

Ένα απλό παράδειγμα: έχουν αναφερθεί πολλάκις σε αυτό και σε άλλα ποστ διάφορα ποσοστά καισαρικών (πάντα από 40% και πάνω). Αναρωτήθηκε κανείς πόσα από αυτά είναι πρώτες καισαρικές και πόσα δεύτερες/τρίτες; Πόσα είναι εξωσωματικές; Πόσα αφορούν σε έγκυες μεγαλύτερης ηλικίας; Πόσα αφορούν σε προκλήσεις (οι οποίες δεν μπορούν να αποφευχθούν γιατί οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, γεωγραφικούς και όχι μόνο). Δεν μιλάμε για μια εις βάθος ανάλυση εδώ, απλά πράγματα για τα οποία δεν χρειάζονται ιδιαίτερες ιατρικές γνώσεις. Πού είναι αυτές οι πληροφορίες; Και με ποιο σκεπτικό συγκρίνουμε τα (ανεπίσημα) ποσοστά της Ελλάδας με τα επίσημε ποσοστά άλλων χωρών όπως η Ολλανδία ή η Βρετανία, όπου οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές;

Και πού είναι τα ποσοστά περιγεννητικής θνησιμότητας, επιπλοκών κλπ για να τα συνυπολογίσουμε; Το να λες απλά "στην Ελλάδα το ποσοστό καισαρικών είναι 45% και ο ΠΟΥ συστήνει 15% άρα το 30% είναι καισαρικές που γίνονται χωρίς λόγο" είναι τελείως παραπλανητικό. Ειδικά όταν δεν ξέρουμε καν πού βασίζεται αυτό το περίφημο 15%.

Το σχολειο σου πιο πάνω ως γιατρός μου επιβεβαιώνει το εντελώς προσωπικό συμπέρασμα από δικές μου εμπειρίες, ότι ενώ στο εξωτερικό η υποστηρίζεται η πλήρης ιατρική ενημέρωση για όλα τα θέματα και ειδικότερα για θέματα εγκυμοσύνης

Ας σταματήσει πια αυτή η καραμέλα με το "εξωτερικό". Το εξωτερικό δεν είναι μια άμορφη μάζα ομοειδών πραγμάτων, δεν επικρατούν σε όλες τις χώρες οι ίδιες συνθήκες με μοναδική εξαίρεση την Ελλαδίτσα. Από την εντελώς προσωπική μου εμπειρία στη Βρετανία, η ιατρική ενημέρωση δεν είναι ποτέ πλήρης και η επιλογή που σου δίνουν είναι σαν το πέταγμα του μπαλακίου: η μαία σου λέει αυτές κι αυτές τις επιλογές έχεις, εσύ (και καλά ενημερωμένη) επιλέγεις την καλύτερη και αν κάτι πάει στραβά αντί να αναλάβουν την ευθύνη σου λένε "είσαστε άτυχη". Πολύ βολικό. Στα δύσκολα μάλιστα σε βάζουν και υπογράφεις ώστε μετά να είναι καλυμμένοι ΚΑΙ νομικά. Ευτυχώς βέβαια συνήθως πάνε όλα καλά, κι έτσι διατηρείται η ψευδαίσθηση της ενημέρωσης και της προσωπικής επιλογής...

+1 από μένα

Διαφημίσεις

Η μεγαλύτερη πλάνη της Ελληνίδας είναι ότι μπορεί να κρίνει την εγκυρότητα όσων διαβάζει στο ίντερνετ. Αν δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις, δεν έχεις καμία πιθανότητα να αξιολογήσεις όσα διαβάζεις. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, είτε μας αρέσει είτε όχι. Εδώ επιστήμονες-ερευνητές δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους για τα συμπεράσματα των ερευνών, τι τύχη έχει ο απλός πολίτης; Καμία απολύτως.

Συμφωνώ απολύτως με τα παραπάνω...!

Ας σταματήσει πια αυτή η καραμέλα με το "εξωτερικό". Το εξωτερικό δεν είναι μια άμορφη μάζα ομοειδών πραγμάτων, δεν επικρατούν σε όλες τις χώρες οι ίδιες συνθήκες με μοναδική εξαίρεση την Ελλαδίτσα. Από την εντελώς προσωπική μου εμπειρία στη Βρετανία, η ιατρική ενημέρωση δεν είναι ποτέ πλήρης και η επιλογή που σου δίνουν είναι σαν το πέταγμα του μπαλακίου: η μαία σου λέει αυτές κι αυτές τις επιλογές έχεις, εσύ (και καλά ενημερωμένη) επιλέγεις την καλύτερη και αν κάτι πάει στραβά αντί να αναλάβουν την ευθύνη σου λένε "είσαστε άτυχη". Πολύ βολικό. Στα δύσκολα μάλιστα σε βάζουν και υπογράφεις ώστε μετά να είναι καλυμμένοι ΚΑΙ νομικά. Ευτυχώς βέβαια συνήθως πάνε όλα καλά, κι έτσι διατηρείται η ψευδαίσθηση της ενημέρωσης και της προσωπικής επιλογής...

Μου δίνεις ωραία πάσα για να γράψω κάτι που θέλω από καιρό.

Σας παρακαλώ συγχωρήστε με γιατί η ιστορία μου έχει κενά και ανακρίβειες, τη θέτω όχι σαν επιστημονική απόδειξη, αλλά ένα απλό καθημερινό δείγμα ανθρώπου στο περιβάλλον μου.

Φίλη γερμανίδα (που ζει στη Γερμανία), προσπαθεί χρόνια και χρόνια να μείνει έγκυος, μετά από άπειρες θεραπείες τις δίνουν ποσοστό 17% να μείνει έγκυος φυσιολογικά.

Μετά από χρόνια απογοήτευσης, εγκαταλείπει τις προσπάθειες, και όπως συχνά συμβαίνει, λίγο καιρό μετά πετυχαίνει αιφνιδίως φυσική σύλληψη.

Δεν κάνει αυχενική διαφάνεια, γιατί δεν την καλύπτει το κράτος σαν έξοδο.

Όχι από έλλειψη χρημάτων, αλλά από εμπιστοσύνη στο κράτος, με τη λογική "αφού δεν το καλύπτουν, άρα ξέρουν ότι είναι περιττό" :shock:

Φθάνει στην 40η εβδομάδα, και η πεποίθησή της είναι ότι θα γεννήσει φυσιολογικά. Την αφήνουν στην ησυχία της.

41η εβδομάδα, τίποτα

42 εβδομάδα and keep going

42 +1, εμφανίζεται στο νοσοκομείο προγραματισμένα (εδώ συγχωρήστε με, δεν το θυμάμαι καλά πως έγινε η συννενόηση) αλλά ξέρω ότι είχε ελαφρές συσπάσεις.

Τους έχουν πέσει 4 τοκετοί και πνίγονται. Τη διώχνουν. Έλα αύριο.

Πάει αύριο με μικρή διαστολή και συσπάσεις και τη βάζουν για ωδίνες.

Μετά από ώρες βλέπουν στον καρδιοτοκογράφο ευθεία γραμμή.

Πανικοβάλλονται, μαζεύεται όλο το νοσοκομείο και προσπαθούν να συνεχίσουν τον τοκετό.

Εκείνη ουρλιάζει "ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ".

Το βγάζουν με καισαρική και την άλλη μέρα υπογράφει και φεύγει με δική της ευθύνη από το νοσοκομείο.

Η αντιμετώπιση που κατάλαβα ότι υπάρχει σε κάποιες χώρες (μια άλλη φίλη γέννησε στην Αγγλία ίδια βδομάδα με μένα, εκείνη δεν την άφησαν να κάνει επισκληρίδιο και την ίδια μέρα θέλαν να της δώσουν εξιτήριο. Με καυγά, την αφήσαν άλλη μια μέρα), είναι ότι η εγκυμοσύνη είναι κάτι το φυσιολογικό, ΟΚ, κάτσε και μη μιλάς, άλλη καμμιά δε γέννησε, ε και αν κάτι δεν πάει καλά, συμβαίνουν αυτά. Και Α, έχουμε και πρωτόκολλα και δεν μπορείς να κυνηγήσεις κανέναν.

Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.

Albert Einstein

Little Monkey Η προσωπική μου εμπειρία για την ενημέρωση είναι ότι στην Αμερική οι γιατροί σου εξηγούν ενδελεχώς την κατάσταση και δίνουν ιατρικές πληροφορίες και στην Ελλάδα οι περισσότεροι -όχι όλοι- σου μιλάνε σαν να είσαι μωρό παιδί και θεωρούν ότι δεν πρέπει να είσαι σε θέση να καταλάβεις.

Η εγκυρότητα των πηγών είναι κάτι που κανονικά μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από το αν είσαι σε θέση να αξιολογήσεις επιστημονικά ένα άρθρο ή όχι, είναι 2 εντελώς διαφορετικά πράγματα. Και ξέρω πολλές που είναι είναι σε θέση να το κάνουν.

Συγνώμη αλλά με τι κριτήρια διαλέγεις τον γιατρό που θα εμπιστευτείς αν δεν θεωρείς την δική σου ενημέρωση απαραίτητη;

Εγω συμφωνω εν μερεη με argni γιατι οκ, ωραια και σωστα τα ειπε αλλα δεν ειναι αντικειμενικη! Κατα την ταπεινη μου αποψη παντα!!

Το να εχει γνωση και γνωμη ο ασθενης δεν σημαινει οτι υποκαθιστα το γιατρο αλλα το οτι μπορει να συνεργαστει μαζι του. και ναι! Οταν προκειται για τον εαυτο μου θελω να εχω γνωση και να συνεργαζομαι με τον γιατρο μου...δεν θελω να κανει ο,τι θελει αυτος.

Στην αντιθετη περιπτωση που ο ασθενης υπακουει τυφλα τον γιατρο εχουμε περασει και στο αντιθετο αποτελεσμα...ο γιατρος δηλαδη να υποκαθιστα τον θεο...με χαλαει και αυτο!

η μικρη μου προσωπικη εμπειρια με γιατρους της Βρετανιας λεει οτι και εκει εχεις να κανεις με ανθρωπους και υπαρχει καθε καρυδιας καρυδι....και καλοι και κακοι! Οπως και εδω!

Επισης υπαρχουν και εκει ασθενεις ολων των ειδων..αυτοι που αφηνονται εντελως στα χερια των γιατρων αλλα και οι αλλοι που εχουν αποψη και θελουν να επιλεξουν....

πιστευω οτι αν συνειδητοποιησουμε οι ασθενεις οτι δεν ειναι δυνατον να ξερουμε ο,τι οι γιατροι και οτι δεν εχουν ολοι οι γιατροι δολο, που οι περισσοτεροι δεν εχουν, και απο ην αλλη αν δεχτουν και οι γιατροι οτι δεν πρεπει να καταχρωνται τη θεση τους, θα βρεθει η μεση λυση που ειναι και η καλυτερη.

Διαφημίσεις

Φυσικά και υπάρχουν και γιατροί που θέλουν εύκολες λυσεις, φυσικά και υπάρχουν γιατροι φιλοχρήματοι αλλά αφήστε να τους κρίνουν οι συνάδελφοι τους .

Ε όχι συγγνώμη, όπως θα κρίνω τον υπάλληλο που δεν θα με εξυπηρετήσει, όπως θα κρίνω την νηπιαγωγό αν δεν κάνει καλά την δουλειά της, τον φιλοχρήματο δημοσιογράφο και οποιονδήποτε τέλος πάντων θεωρήσω ότι δεν κάνει καλά την δουλειά του, όπως θα κριθώ εγώ για την δουλειά μου, έτσι θα κρίνω και τον γιατρό. Τι είναι ο γιατρός, θεός? και γιατί να κριθεί μόνο από συναδέλφους? Κατ'αρχας υπαρχει η δεοντολογία μεταξύ των γιατρών να μην λέει ΠΟΤΕ κάτι κακό ο ένας για τον άλλο. ΟΚ καταλαβαίνω πολύ καλά ότι ο γιατρός μπορεί να συναντήσει μεγάλη αγνωμοσύνη και οι συνθήκες δουλειάς του είναι συχνά απάνθρωπες (η αδερφή μου είναι γιατρός), αλλά δεν έχει το αλάνθαστο και βέβαιως και θα κριθεί από την στιγμή που η δουλειά του έχει να κάνει με ανθρώπους. Υπάρχουν γιατροί και γιατροί, ποιος θα τους κρίνει, μεταξύ τους θα αξιολογούνται?

να τους κρίνουν μόνο οι συνάδελφοι?

i rest my case, γιατροί, ξυπνήστε, η δήλωση αυτή από μόνη της προσβάλλει και εμάς και εσάς.

Little monkey, γιατί τα νούμερα των στατιστικών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα?

εκεί ανήκουν και οι πρώτες καισαρικές που είναι μάταιες, και οι δεύτερες που είναι εξίσου μάταιες και δεν τις δικαιολογεί τπτ, και οι εξωσωματικές που επίσης επιλέχθηκαν μάταια γιατί ήταν "πολύτιμες κυήσεις" και όσοι θέλουν να γεννήσουν συγκεκριμένη μέρα για τον χψ λόγο, εμένα όλα αυτά μάταια μου φαίνονται, και μια χαρά ανήκουν στο ποσοστό. αυτές οι κατηγορίες είναι απλά απόρροια της πρώτης και αυτό δεν είναι δικαιολογία, υπήρξαν πιό καλά "μαγειρεμένες" και είναι το δεύτερο πιάτο του ίδιου γεύματος, που προετοιμάζει το ίδιο σύστημα.

το να έχεις εκπαιδευτεί να πιστεύεις (γενικά μιλώ, όχι για σένα) πως η εξωσωματική πρέπει να πάει καισαρική γιατί είναι "πολυτιμότερη κύηση", αφού έκανες την πρώτη πας και στην δεύτερη, οτι πρέπει να βγει στις 40 εβδομάδες, και να φτάνει ένα μεγάλο ποσοστό να πιστεύει πως αυτός είναι ο ασφαλής τρόπος να γεννάς, δίνει δικαιολογία? δεν θα πρεπε να μας ενοχλεί?

ή το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο απ' ότι εμείς οι κοινοί θνητοί μπορούμε να αντιληφθούμε?

σαν ασθενή, με λυπεί βαθύτατα να διαβάζω τέτοια σχόλια, και μάλιστα από γιατρούς, μηδέν σεβασμός στο "αντικείμενο" της εργασίας σας.

s-age.png

Φίλη φίλης μου γέννησε χτες. Ρωτάω:

-Πώς γέννησε?

-Με καισαρική.

-Γιατί?

-Α, την έπιασαν οι πόνοι στις 3 το πρωί και μεσημέρι δεν είχε ακόμα διαστολή.

-Και γιατί έκανε καισαρική?

-Μα δεν καταλαβαίνεις, το μεσημέρι δεν είχε ακόμα διαστολή και της είπαν ότι αφού δεν έχει ακόμα, δεν θα έχει και πρέπει να κάνει καισαρική :shock::shock::shock:

Δεν επέμεινα άλλο γιατί η φίλη μου είχε αρχίσει να ενοχλείται..

Θα μου άρεσε πολύ να διάβαζα ένα σχόλιο του τύπου " δεν μου άρεσε η αντιμετώπιση του θεράποντα, πήρα δευτερη ή και τρίτη γνώμη από άλλο συνάδελφο του και αλλάξαμε τακτική".

Ναι, άλλη δουλειά δεν έχουμε να πληρώνουμε από εδώ και από εκεί επισκέψεις σε γιατρούς για δεύτερες και τρίτες γνώμες.

3Wwep3.png

k8Q2p3.png

Φυσικά παίζει ρόλο και η δική μας στάση: όσο δεν προβαίνουμε σε καταγγελίες και περιμένουμε από το "σύστημα" να εξασφαλίσει (πώς, αλήθεια; ) ότι οι λειτουργοί του, μηδενός εξαιρουμένου, είναι άγγελοι, οι ίδιες απαράδεκτες καταστάσεις θα συμβαίνουν στην ίδια ή και μεγαλύτερη έκταση... (Δεν το λέω για εσένα προσωπικά, έτσι; )

Ακριβώς. Λες και το "σύστημα" είναι άλλοι και όχι εμείς.

3Wwep3.png

k8Q2p3.png

Ναι, άλλη δουλειά δεν έχουμε να πληρώνουμε από εδώ και από εκεί επισκέψεις σε γιατρούς για δεύτερες και τρίτες γνώμες.

Συγνωμη αλλα διαφωνω καθετα. Η δευτερη γνωμη και η τριτη σε ορισμενες περιπτωσεις ειναι απαραιτητη σε σοβαρα ιατρικα θεματα. Και τι εννοεις, δεν εχουμε αλλη δουλεια εδω μιλαμε για τη ζωη μας. Για να μπαινουμε ολη μερα στο ιντερνετ με τις ωρες,και να μιλαμε με τον καθε αγνωστο ανωνυμο εχουμε και με επωνυμο γιατρο δεν εχουμε???? Σεβομαι το γεγονος αν δεν υπαρχουν χρηματα βεβαια.

Για να συμβει αυτο που λεει η Λαιδα πρεπει να εχεις τυφλη εμπιστοσυνη σε εναν. Ο κινδυνος να "εξαπατηθεις" που καταλαβαινω οτι ειναι το κεντρο της συζητησης μας, εξαλειφεται οταν απλα ρωτησεις εναν αλλο, ΚΑΛΟ επιστημονα. Οχι οποιον να ναι. Εννοειται οτι εισαι ενημερωμενος προσωπικα αλλα οχι ενημερωμενος ωστε να πεις στο γιατρο τι να κανει, αλλα για να του κανεις ερωτησεις ωστε να καταλαβεις γιατι προτεινει ο,τι προτεινει.

Καταλαβαινω το μενος μερικων, βασει κακων εμπειριων αλλα σορρυ συμφωνω με την argini. Απολυτα. Αν σου πει ο γιατρος κανε καισαρικη, πας για δευτερη γνωμη αν δεν σου αρεσει. Δεν συγκρινεις ανομιες περιπτωσεις με τη δικη σου που αξιολογησες ως ομοιες επειδη δεν εισαι γιατρος στο ιντερνετ εκ των υστερων. Κι εγω το χρησιμοποιω προφανως αλλα οχι σαν βασικο μεσο για να παρω τοσο σημαντικες αποφασεις. Ουτε για να βγαλω αυθαιρετα συμπερασματα για το αν εκανα καλα η οχι μεσα σε ενα νοσοκομειο απο κατι που θα διαβασω απο εδω και απο εκει.

Δυστυχώς για μένα, έχω σοβαρά πάρε δώσε με γιατρούς εδώ και πολλά χρόνια......κάποια μέρα ένας καθηγητής μου είπε "Η Ιατρική είναι ένας ωκεανός, κι εμείς προσπαθούμε να τον διασχίσουμε με μια σχεδία".......

Πάντα ψάχνω καλά τι μου λένε, έχω όμως τις γνώσεις και ξέρω να αξιολογήσω τι γράφεται στο ιντερνετ.....εννοείται θα πάρω και δεύτερη και τρίτη γνώμη και πιο πολύ διαβάζω για να καταλαβαίνω τι μου λένε.....

Μια φορά όμως, έτυχε, από αυτό που κρίνετε αστείο, το να διαβάσω μόνη μου δλδ στο ιντερνετ, να πιάσω ένα πολύ πολύ σημαντικό ατόπημα του παιδιάτρου... ένα ψευδές αποτέλεσμα αιματολογικής που μας οδήγησε στο νοσοκομείο με διάγνωση οτι το παιδί κινδυνεύει να μείνει από ανακοπή(!!!!!!!!!!)......το παιδί είχε κάνει εμβόλιο και η εξέταση που τους τρέλανε έβγαινε ψευδής μετά από οποιαδήποτε ενδομυική ένεση......τα λέω και τρέμω....το βρήκα μόνη μου στο ιντερνετ!!!!!!

Αν δεν το έψαχνα εγώ, θα ήμουν τώρα στο τρελοκομείο......παν μέτρον λοιπόν, μην κάνουμε και τους γιατρούς εμείς, αλλά μην εμπιστεύεστε τυφλά κανέναν, άνθρωποι είναι και κάποια πράγματα τους ξεφεύγουν. Πάντα να το ψάχνετε. Με κάθε ειλικρίνεια σας το λέω.

Καταλαβαινω το μενος μερικων, βασει κακων εμπειριων αλλα σορρυ συμφωνω με την argini. Απολυτα. Αν σου πει ο γιατρος κανε καισαρικη, πας για δευτερη γνωμη αν δεν σου αρεσει. Δεν συγκρινεις ανομιες περιπτωσεις με τη δικη σου που αξιολογησες ως ομοιες επειδη δεν εισαι γιατρος στο ιντερνετ εκ των υστερων. Κι εγω το χρησιμοποιω προφανως αλλα οχι σαν βασικο μεσο για να παρω τοσο σημαντικες αποφασεις. Ουτε για να βγαλω αυθαιρετα συμπερασματα για το αν εκανα καλα η οχι μεσα σε ενα νοσοκομειο απο κατι που θα διαβασω απο εδω και απο εκει.

Δεύτερη γνώμη μάλιστα... Εμένα η πρώτη γνώμη δόθηκε στο τελευταίο ραντεβού, που όλως τυχαίως είχε κλειστεί τη στιγμή που έκλεινε το ιδιωτικό ιατρείο, 10 το βράδυ... Ενώ όλα τα υπόλοιπα ραντεβού της εγκυμοσύνης ήταν πιο λογικές ώρες. Τίποτα το ύποπτο σε αυτό, έτσι; Την άλλη το πρωί έπρεπε να πάω μαιευτήριο, για καισαρική και επειδή το ζήτησα, για τη δεύτερη γνώμη που λέγαμε. Που θα μου την έδινε συνεργάτης του γιατρού μου. Που ο γιατρός αυτός ενημερώθηκε προφορικά τη στιγμή του πρώτου ραντεβού για το πρόβλημα που θα διέγνωσκε την επόμενη...

Δεύτερη γνώμη μπορεί να πάρει κανείς έτσι άνετα και αβασάνιστα αν έχει περιθώριο χρόνου και αν αυτό που παίζεται μπορεί να περιμένει. Στη δική μου περίπτωση τέθηκε έτσι που δεν μπορουσε να περιμένει και πολύ. Επισης δεύτερη γνώμη κάπως δύσκολο να υπάρξει μέσα στο μαιευτήριο όταν πέφτουν οι παλμοί και λοιπά... Μιλάμε παλι για συνεργάτες άμεσους. Οπότε η διαφορα υφίσταται στο αν ο γιατρός είναι του 99%, κάτι που αρκετές φορές κρύβεται από την έγκυο. Αν δεν έχει κανένα πρόβλημα η γυναίκα με το 99%, πάλι δεν υπάρχει θέμα, για την ψυχολογία της γυναίκας, τουλάχιστον!

Και να προσθέσω ότι ο γιατρός του 99% δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να πείσει το 80% για διάφορους λόγους. Γιατί η προγραμματισμένη καισαρική είναι μια ασφαλής διαδικασία, γιατί όλες πια σε συγκεκριμένους κύκλους γυναικών λίγο πολύ έτσι έφεραν τα παιδιά τους στον κόσμο, γιατί είναι και λίγο τρομακτικό να σκεφτεί κανεις ότι θα περάσει παιδί από "εκεί" αφού υπάρχει η δυνατότητα να περάσει από αλλού... Οπότε μένει ένα 19% και πολύ λέω ίσως, που με διάφορα τερτίπια θα αναγκαστεί να πειστεί για την αναγκαιότητα της καισαρικής. Εδώ σε αυτό το τόπικ συνομιλεί το 80% με το 19% που και αυτό διχάζεται, απλά γιατί δεν υπαρχουν ασφαλή δεδομενα να ξέρει κανείς εκ των υστέρων αν οι λόγοι για την κάθε μια συγκεκριμένη περίπτωση καισαρικής ήταν ψευτιές ή υπήρχαν στα αλήθεια. Και κάπου αλλού, σε άλλους γιατρούς που δεν είναι 99% οι καισαρικές τους προγραμματισμένες, υπαρχει και το 15% που άαααααν είχε ξεκινήσει καν η διαδικασία του ΦΤ θα έπρεπε έτσι και αλλιώς να γίνει η καισαρική.

Στο κάτω κάτω εδώ σχολιάζουμε ότι και αυτή την κατάσταση δεν τη σχολιάζουν μόνο γυναίκες πλέον, αλλά και διεθνείς φορείς, μερικοί εκ των οποίων δεν είναι μονο διοικητικοί που διαβάζουν στατιστικές, αλλά και γιατροί.

Και επιτέλους, ας βρεθεί ο γιατρός του 99% να μιλήσει, αφού είναι τόσο υπεύθυνο αυτό που κάνει και δικαιολογείται επιστημονικά! Που στο κάτω κάτω δεν θυμάται πια πώς βγαίνουν κολπικά τα παιδιά από τη γυναίκα...

Καλα δεν σοβαρολογεις ετσι; Δεν κάνουμε σφράγισμα..μια ζωή παμε να φέρουμε στον κόσμο και ναι να πάρουμε και 1000 γνώμες αν χρειαστεί! Και υπαρχει και η εναλλακτική των δημοσίων που δεν πληρώνεις παρα μονο 5 ευρώ,αν και αυτα ειναι πολλα τι να πω!!

Προχτές μια φίλη γέννησε ενα αγοράκι 4200 φυσιολογικά σε 4 ωριτσες χωρις κανένα πρόβλημα...φυσικά στο εξωτερικό και μιλάμε για μια κοπέλα που ηταν 48 κιλά και 57 στο τελος της εγκυμοςυνης με πολυ στενή λεκάνη...Αν γεννούσε εδώ θα ηταν άλλη μια καισαρικη σίγουρα...!!

Μια άλλη φιλη ειναι έγκυος και ο γιατρός της την προετοιμάζει σιγα σιγα και με τροπο για καισαρικη..την τρομάζει με το παραμικρό,λεει κουβέντες του τύπου " α αν το παιδι ειναι πανω απο 3,5-4 κιλά ειναι μεγάλο και δεν είμαι κανενενας που βγήκε χτες απο την σχολή και δεν το διακινδυνεύω",της εχει πει να μην περπατάει καθολου γιατι είχε καπιοα πονακια( χωρις αποκόλληση η κάτι αλλο) τα φυσιολογικά πιστευω...Θα ηθελα πολυ να της ανοίξω τα ματιά αλλα δεν ακούει και πολυ...στεναχωριέμαι πραγματικά αλλα κάποιοι άνθρωποι ειναι γεννημένοι θύματα μάλλον...

Για να ζητήσει κάποιος δεύτερη γνώμη πρέπει να μπει στο δρόμο της αμφιβολίας.

Για να μπει εκεί, πρέπει να αμφισβητήσει τα λεγόμενα του γιατρού.

ΓΙα να το κάνει αυτό, πρέπει να πληροφορηθεί άπο κάποια άλλη πηγή, να διαβάσει, να ψάξει, να συγκρίνει όσο αυτό είναι δυαντό. Συνήθως αυτό είναι το ιντερνετ.

Αφού αρχίσει να τον τρώει το σαράκι, θα ψάξει.

Πέρυσι πήγα σε φίρμα ΩΡΛ την μικρή μου. Κακό τυμπανόγραμμα, κακή ακοή. Η διάγνωση ήταν άμεση αμυγδαλεκτομή, γιατί λέει ήταν τεράστιες, εμπόδιζαν την σωματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού, :shock:, και δεν άφηνα τα υγρά που πήγαιναν στα αυτιά να στραγγίξουν. Σημειωτέων, πέρυσι 4 ετών, ούτε μία αμυγδαλίτιδα, ωτίτιδα, και ποτέ αντιβίωση.

Ζήτησα τις φωτό με mail. Φταίω εγώ τώρα που η αμερικανική ένωση παιδιάτρων είχε καταγραμμένη όλη την διαδικασία, και οι φωτό για αμυγδαλές που πρέπει να κοπούν ήταν τελείως διαφορετική από την δική μας? (χωρίζουν σε τεταρτημόρια και δείχνουν από που και πάνω είναι για εγχείριση, και για υγρά στο αυτί ακολουθούν διαφορετική σειρά στις αφαιρέσεις)

Αφού διάβασα και διάβασα και διάβασα, έκλεισα ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο.

έκτοτε την έχουν δει 4 διαφορετικοί ΩΡΛ. Φέτος, οι αμυγδαλές συρρικνώθηκαν λόγω ηλικίας, κρεατάκια δεν έχει, κανείς δεν ασχολήθηκε ούτε φέτος ούτε πέρυσι με τις αμυγδαλές - τις βρίσκουν όλοι φυσιολογικές για την ηλικία της. Θα κάνουμε επέμβαση σωληνάκια στα αυτιά, και τέλος.

Ο μεγαλογιατρός που ήθελε 1200 ευρώ, και μου έφαγε τα 50 τζάμπα, έκανε αμυγδαλεκτομή στην 6χρονη κόρη του, μάταια κατά την παιδίατρο μου (της είπε για να έχει το κεφάλι του ύσηχο), που τον γνωρίζει, και που ήρθε τελικά σε δύσκολη θέση που μου τον σύστησε. Συγνώμη, αλλά θα τον κρίνω, και θα τον κατακρίνω, και θα κατακρίνω και τον εαυτό μου που άκουσα μόνο την παιδίατρο μου και πήγα κατευθείαν σε αυτόν.

όπως είπε μια κοπέλα παραπάνω, είναι άνθρωποι, που κάνουν λάθη.

Δεν είναι θεοί που θα τους κρίνουν μόνο οι άλλοι θεοί.

Δυστυχώς στην περίπτωση του τοκετού, υπάρχει πίεση χρόνου.

Πιστεύω όμως πως άν όλοι διαβάζουν, ψάχνονται, ενημερώνονται, και αρχίσουν να φέρονται στους γιατρούς με κριτική σκέψη, να ζητούν πλήρη ανάλυση και αιτιολόγηση της άποψής τους, να διαφωνούν, να συγκρίνουν με δεύτερες ή τρίτες γνώμες (ναι, και οι γιατροί του δημοσίου μια χαρά μπορούν να την κάνουν αυτή την δουλειά), και γενικά κάνουν αντιληπτό ότι δεν είναι πρόβατα που θα πάνε έτσι για σφαγή, θα αλλάξουν και οι γιατροί τροπάριο. Ειδικά αν το πάρουμε ζεστά και αρχίσουμε να ρίχνουμε και καμία καταγγελία.

s-age.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...