Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Αλλαγη-Παιδαγωγικως, τι προτεινετε;


Recommended Posts

Η γιαγια μας αρρωστησε βαρια. Η μεγαλη μου κορη σχολαει στις 12 απο το προνηπιο, την παιρνει ο παππους και καθονται με τη γιαγια μεχρι να ερθουμε. Επιστρεφουμε κατα τις 4.

Το θεμα ειναι, θα ξεκινησει χημειοθεραπειες, νοσηλείες, δεν ξερω και εγω τι....ακομα και αν ειναι σπιτι τους κι οχι σε ενα νοσοκομειο οπου φυσικα δεν γινεται να ειναι μονη της η γυναικα, καταλαβαινετε οτι δεν μπορουν να την κρατανε το μεσημερι.

Ζητησα βοηθεια απο το νηπιαγωγειο. Μου ειπαν οτι υπαρχει μια θεση στο ολοημερο. Ομως η μικρη δεν θελει, κλαιει. Μολις της εκανα μια αλλαγη φετος για λογους οικονομικους, απο το ιδιωτικο που πηγαινε περισυ.

Να την ξαναπαω στο ιδιωτικο που πηγαινε περισυ; Να αλλαξει τμημα και να μεινει σο δημοσιο που παει σημερα; Να μεινουμε ως εχει στο κλασικο τμημα και να δουμε πως παει; Να παρω αδεια απεριοριστως δεν ειναι εφικτο. Πρεπει να παρω ενδεχομενως και για την γιαγια μας, να βοηθαω και εκει. Αλλη βοηθεια δεν εχω και σε καμμια περιπτωση δεν θελω να παρω γυναικα. Το σχολειο μας ειναι 4 χλμ απο το σπιτι στη μεση της ερημιας και δεν θελω ξενη γυναικα να οδηγαει με το παιδι μου μεσα (δεν εχει σχολικο εδω).

Δεν ξερω τι να κανω. Παιδαγωγικως, τι ειναι καλυτερο και τι χειροτερο;

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Καλησπέρα Ελίσα. Δύσκολες οι καταστάσεις που περιγράφεις. Εύχομαι ό,τι καλύτερο. Γιατί απορρίπτεις την ιδέα της "γυναίκας" για τη μικρή σου; Στο μέλλον σκέφτεστε να πάρετε γυναίκα να βοηθάει με τη γιαγιά σας; Γιατί έτσι, θα μπορούσε ο παππούς να μένει λίγες ώρες με τη μικρή σας στο δικό σας σπίτι. Επίσης, γιατί δε θέλεις να γυρνάει από το σχολείο με κάποια "ξένη"; Σε περίπτωση που πάρεις μία κοπέλα για τη μικρή σου, θα πρέπει να είναι ένα άτομο που θα το εμπιστεύεσαι απόλυτα. Το ίδιο είναι να γυρνάνε μες στις ερημιές, με το να μένουν στο σπίτι μόνες τους.

Το "από άποψη παιδαγωγικής" είναι μεγάλο θέμα και δε νομίζω ότι ούτε επιστήμονες με διακρίσης σε αυτόν τον κλάδο, έχουν το δικαίωμα να φέρουν άποψη για κάτι τέτοιο, μιας που δεν είναι ένα "ανησυχητικό" θέμα, πάνω στο οποίο έχουν γίνει άπειρες μελέτες.

Σε περίπτωση βέβαια που δεν προτίθεσαι να προσλάβεις ένα άτομο γι αυτό (το οποίο αν έχει άδεια νηπιαγωγού/άδεια διδασκαλίας, τότε έχει περάσει από ειδική επιτροπή και από ψυχολογικό-ψυχιατρικό έλεγχο και βέβαια έχει αποδεδειγμένα περισσότερες γνώσεις από έναν παππού ή μία γιαγιά), γιατί απ'ό,τι καταλαβαίνω, αφού σκέφτεσαι να την ξαναγυρίσεις στο παλιό σας σχολείο, δεν είναι τόσο οικονομικό το θέμα, τότε θα πρέπει να αλλάξει ή τμήμα, ή νηπιαγωγείο.

 

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείς να την πας στο παλιό σας νηπιαγωγείο, που ήδη θα έχει μία επαφή με το χώρο και ίσως με τα παιδιά, ή να την βάλεις στο ολοήμερο. Προφανώς, κάθε παιδάκι αντιδρά στην αλλαγή (φαντάζομαι ότι και την πρώτη μέρα που θα την πήγες στο νηπιαγωγείο, θα είχατε κλάματα και αντιδράσεις - πράγμα απίστευτα φυσιολογικό). Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να φέρουμε αλλαγές στην ζωή ενός νηπίου, επειδή αυτό αντιδράει. Τότε δε θα στέλναμε ποτέ τα παιδιά μας στο σχολείο.

 

Προσωπικά, είμαι παιδί στρατιωτικού. Έχω αλλάξει άπειρα σχολεία, πάρα πολλές πόλεις και 2-3 χώρες, μέχρι να περάσω στο Πανεπιστήμιο και να αποκτήσω βάση (που και τότε δεν απέκτησα τελικά, γιατί λίγα χρόνια μετά άρχισαν οι δικές μου μεταθέσεις από δω κι από κεί, μιας που όσους ΑΣΕΠ και να δώσεις, δύσκολα στεριώνεις σε μόνιμο διορισμό). Όλα αυτά με έκαναν να δυσανασχετώ. Καταλαβαίνεις... Από κάποια ηλικία και μετά, έχανα φίλους, έχανα συνήθειες, έχανα αθλήματα κτλ. Λέω από κάποια ηλικία και μετά, γιατί στην προεφηβική ηλικία, τα παιδιά δεν έχουν τους ίδιους δεσμούς φιλίας, που αποκτούν μεγαλώνοντας. Πριν την εφηβεία, φίλος σου είναι όποιος του αρέσει να παίζει το ίδιο παιχνίδι με εσένα. Δεν υπάρχουν ισχυροί δεσμοί, οπότε το παιδί απλά αγχώνεται για το τι θα συναντήσει εκεί που θα πάει και όχι επειδή θα χάσει τους φίλους του (κατά βάθος). Ξεκίνησα το προσωπικό παράδειγμα, για να σου εξηγήσω ότι όλη αυτή η διαδικασία έπλασε τον χαρακτήρα μου. Έγινα πιο δυναμική, πιο ανεξάρτητη και αυτόνομη και έμαθα να στηρίζομαι στις δυνάμεις μου και να επιβιώνω σε κάθε καινούρια κατάσταση. Σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα (λέω σοβαρά, γιατί θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποιες ψυχολογικές διαφορές) δεν έχω, μιας που μέχρι πριν 2 χρόνια πέρναγα από ψυχιατρικό έλεγχο κάθε χρόνο για να ανανεώνω τις κατ'οίκον άδεις διδασκαλίας μου. Τότε έβγαλα την γενική "φροντιστηριακή", που ισχύει επ'αόριστον και δεν ξαναπέρασα από επιτροπή. Όπως καταλαβαίνεις, όλη αυτή η διαδικασία είχε μεγάλο αντίκτυπο στην προσωπικότητά μου, αλλά κανένα στην ψυχική μου υγεία. Η οικογένειά μου ήταν πάντα πολύ δεμένη, οπότε είχα δύο φίλους που δεν έχασα ποτέ, όπου και να πήγαινα.

Κάποιες στιγμές, δυστυχώς, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που "δυσκολεύουν" τα μικρά μας. Αν δεν το κάναμε αυτό, θα τρώγαμε μόνο γλυκά, θα παίζαμε όλη μέρα και δε θα κάναμε τίποτα πιο παραγωγικό σε όλη μας την ζωή.

 

Από την άλλη, να σε πληροφορήσω ότι αν πάρεις κοπέλα, μπορείς να εγκαταστήσεις στο σπίτι κλειστό κύκλωμα και αφού την ενημερώσεις να έχεις το κεφάλι σου πιο ήρεμο (αν όντως είναι θέμα εμπιστοσύνης στη μέση). Από την άλλη, η επιλογή μίας κοπέλας για το παιδί σου, είναι καθαρά θέμα εμπιστοσύνης, οπότε αν βρεις την "σωστή", δε θα χρειαστείς τέτοιες καταστάσεις.

Link to comment
Share on other sites

τι είναι αυτό που δεν θέλει η μικρή; Σου είπε; Επίσης είμαι της άποψης ότι για κάποια πράγματα δεν μπορούν να αποφασίζουν τα παιδιά δυστυχώς. Από αυτά που γράφεις, φαίνεται ότι αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα είναι να μείνει στο ολοήμερο.

 

Ξεκίνα από αυτό, αντιμετωπίστε τη μετάβαση με όσο κουράγιο σας επιτρέπει η άλλη δύσκολη κατάσταση που ζείτε και πείτε (εσύ και ο σύζυγος) στο παιδί ότι αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αποδεχτείτε τα όποια ξεσπάσματα του παιδιού (το οποίο νιώθει ότι χάνει τη ρουτίνα του, αλλά και τη γιαγιά του, αφού τα πράγματα αλλάζουν) και βοηθήστε το να τα διαχειριστεί.

 

Καλή ευκολία σε όλα και περαστικά στη γιαγιά.

FLcUp3.png0BQfp3.png
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την απαντηση παιδια.

Καταρχας, δεν σκεπτομαι καθολου να παρω γυναικα, σε καμμια περιπτωση. Θα ημουν παρα πολυ ανησυχη. Δεν με βλεπω καθολου ετοιμη να κλεισω την πορτα πισω μου και να ειναι μονο το παιδι μου με μια ξενη. Βασικα μου ειναι παντελως αδυνατο. H καμερα μπορει να δειξει εκ των υστερων τι εχει γινει, αν κλεισει ομως την πορτα και φυγει προς το αγνωστο με το παιδι ή του εχει ήδη κανει κατι, τι να την κανω;

Τωρα για τις αλλες επιλογες. Ενθαρρυντικα τα οσα λες Christina87. Βασικα εμεις ειδαμε την αντιδραση της, μας πεταξε και η υπευθυνη την ατακα «παιδαγωγικως, δεν ειναι σωστο να αλλαξει το παιδι» κι ετσι μπηκα σε διλημμα. Οπως μου τα λες, δεν φαινεται τελικα και τοσο τρομερο. Απλα, προβληματιστhκα γιατι ηδη την αλλαξα απο περισυ, θα παει σε ιδιωτικο για ιουνιο-ιουλιο του 2014 και μετα απο Σεπτεμβριο παλι δημοσιο (εκει που πηγαινει τωρα) για το νηπιο. Αν την αλλαξω τμημα ή σχολειο στο ενδιαμεσο; Ειναι, βαρυ.

 

Ευχαριστω για τις ευχες, τις χρειαζομαστε

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω παιδαγωγικως τι ειναι καλυτερο, εγω σαν απλη μαμα στη θεση σου θα την εβαζα ολοημερο απλα. Θα προσαρμοστει οπως προσαρμοστηκε στον σταθμο. Ο δικος μου πηγαινει σε ιδιωτικο σταθμο και τον παω απο τις 8,30 εως τις 3.30 - 4.00, δεν του κακοφαινεται, μια χαρα περναει, τρωει, παιζει. Ειναι νομιζω η οικονομικοτερη και η λιγοτερο ανατρεπτικη ως προς την καθημερινοτητα του παιδιου λυση.

Θα πρεπει να της εξηγησεις βεβαια οτι η γιαγια ειναι λιγο αρρωστη και πρεπει ο παππους να την φροντιζει γι'αυτο θα πρεπει να καθεται πιο πολυ ωρα στο σχολειο η μικρη, αλλα θα πηγαινουμε να τους βλεπουμε κλπ κλπ. Με συζητηση δηλαδη και αν την καθησυχασεις οτι θα περναει ωραια κλπ δεν νομιζω να αργησει να προσαρμοστει.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Συμφωνώ με τη miriki. Δεν πρέπει να κρύβουμε την αλήθεια από τα παιδιά. Δεν προστατεύουμε κανέναν με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να της μιλήσετε για το θέμα της γιαγιάς. Θα νιώσει πολύ υπεύθυνη αν της ζητήσετε και τη δική της βοήθεια.

Ελίσα όλα αυτά που λες για τη γυναίκα που μπορεί να προσλάβεις και να εγκρίνεις εσύ η ίδια, μπορεί να ισχύουν και για τη γυναίκα που έχει στο σχολείο η μικρή σου. Δεν μπορείς να "παρακολουθείς" το παιδί συνέχεια και σίγουρα δεν μπορείς να το ελέγχεις 24 ώρες το 24ωρο. Όταν επιλέγουμε γυναίκα για το παιδί μας, κοιτάμε προσεχτικά τις συστάσεις. Κάνουμε έρευνα στο διαδίκτυο και φροντίζουμε να έχει κάποια πιστοποίηση γι αυτό που κάνει. Εξάλλου, απ'ό,τι καταλαβαίνω και ο παππούς σας θα μπορεί να ελέγχει πού και πού την κατάσταση (καταλαβαίνω ότι δε μένετε μακριά) ή επίσης θα μπορούσατε να διαμορφώσετε ένα χώρο στο σπίτι των παππούδων, στον οποίο θα μένει η κοπέλα με τη μικρή σας χωρίς να υπάρχει συνεχής επαφή με τη γιαγιά (τόσο για να μην κουράζεται η ίδια, όσο και για να μην αναστατώνεται το παιδί) και θα υπάρχει και ο έλεγχος.

Επίσης, θα μπορούσατε να φέρετε ένα άτομο με νοσηλευτική ιδιότητα για να προσέχει τη γιαγιά κάποιες ώρες την ημέρα που ο παππούς σας θα μπορεί να ασχολείται με τη μικρή.

Πάντως, ας επανέλθουμε στην πιο απλή και οικονομική λύση. Το να βάλετε την μικρούλα στο ολοήμερο τμήμα, πιστεύω ότι είναι το πιο "ιδανικό" στην περίπτωσή σας. Ξαναλέω, θα έρθουν στιγμές που θα χρειαστεί να πάρετε αποφάσεις που δε "βολεύουν" το παιδί. Δεν μπορείτε να ρυθμίσετε όλη σας την ζωή, με βάση το να μην την στεναχωρήσετε, γιατί τότε, πολύ απλά θα το καταλάβει και από το αθώο "στεναχωρήθηκα με αυτό" θα περάσετε στην εκμετάλευση.

Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολη περίοδος για την οικογένεια, αλλά πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις, όσο δύσκολες και να είναι για κάποιους. Εξηγήστε, μαζί με τον μπαμπά, στη μικρή ότι δε θα κάνατε ποτέ κάτι που θα την στεναχωρούσε, αλλά πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές προκειμένου να ξεπεράσετε την κατάσταση.

 

Όσο για τις αλλαγές, σκέψου ότι σε κάθε αλλαγή, της φαίνεται πολύ πιο εύκολη η επόμενη που μπορεί να έρθει. Στο νηπιαγωγείο πέρσι, αφιερώσαμε μία μέρα στην "ένταξη" στο Δημοτικό. Συνεργαστήκαμε με τη δασκάλα της Β'Δημοτικού και ήρθαν τα παιδιά στην τάξη μας. Μέσω κάποιων παιχνιδιών καταλήξαμε να "αναθέσουμε" σε κάθε παιδάκι του Δημοτικού, να αναλάβει ένα νήπιο την επόμενη χρονιά για να το βοηθήσει με την αλλαγή του σχολείου. Πολλά παιδάκια έκλαψαν και έλεγαν ότι θέλου να μείνουν στο Νηπιαγωγείο. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Θα έρθουν στιγμές που θα στεναχωρηθούν τα μικρά μας, γιατί πολύ απλά δεν έχουν τη λογική σκέψη του ενήλικου. Αυτό δε σημαίνει πως αυτό που κάνουμε είναι κακό ή αντιπαιδαγωγικό ή δεν είμαστε καλοί γονείς/εκπαιδευτικοί. Αυτό σημαίνει πως όσο και να μας πονάν κάποιες αποφάσεις, είμαστε αρκετά δυνατοί για να τις υποστηρίξουμε.

 

Καλό κουράγιο και μην αγχώνεσαι. Αν η οικογένεια είναι δεμένη, όλα ξεπερνιούνται.

 

-Edit-

Και συμφωνώ πάρα πολύ και με την goody.

Link to comment
Share on other sites

Επανερχομαι-αρκετα θυμωμενη...

αποφασισαμε τελικα να την παμε ολοημερο. Η δασκαλα πολυ συνεννοησιμη, για τη διαδικασια κλπ, τι να φερω, ποτε ξεκιναμε...και τοτε, της λεω οτι το παιδι, αν εχει μολις φαει, μου κανει καμμια φορα εμετο αν ξαπλωσει αμεσως και να το προσεχει την ωρα του υπνου. Η απαντηση; "Ετσι ειναι το προγραμμα του Υπουργειου. Και με τοσα παιδια, που να το δω, θα μου ξεφυγει" "δικη σας ευθυνη εσεις πιεζετε να αλλαξει το παιδι τμημα, 26 παιδια ειναι παρα πολλα".

Δηλ 25 ειναι ΟΚ; Δεν θα ξεφευγε;

Εκει που νομιζα οτι ειχα βρει λυση, παλι στο μηδεν...

Link to comment
Share on other sites

Νηπιαγωγειο δεν ειπες παει? Τα κοιμιζουν ακομα? Ειναι υποχρεωτικος ο υπνος?

Εμενα παντως στον παιδικο τους κοψανε φετος τον υπνο και για να ειμαι ειλικρινης με βολεψε γιατι οταν τα κοιμιζαν το βραδυ δεν μπορουσε να κοιμηθει νωρις ενω τωρα κατα τις 8.30-9.00 κοιμαται και το θεωρω πιο σωστο.

Μην απογοητευεσαι, δες το και σαν ευκαιρια να αναλαβει και η μικρη καποιες ευθυνες του εαυτου της, δεν ειναι τοσο μικρουλα. Εξηγησε της οτι πρεπει να προσεχει τον εαυτο της και να εχει το νου της μηπως της ερχεται εμετος μετα το φαγητο. Αν της ετοιμαζεις εσυ το φαγακι της φροντιζε η μεριδα της να μην ειναι πολυ μεγαλη και πες της να καθεται ησυχη για λιγη ωρα μετα το φαγητο για να μην της ερθει εμετος.

Σιγουρα θα εχει το νου της και η δασκαλα, ειναι δηλαδη μονο μια για 26 παιδια? Αν ναι τοτε λογικο να αγχωνεται,αν μια μερα ξεχαστει δεν θελει να της ριξεις την ευθυνη. Αν παντως δεν ειναι υποχρεωτικο εγω θα ελεγα απλα να μην κοιμαται.

Link to comment
Share on other sites

Νηπιαγωγειο δεν ειπες παει? Τα κοιμιζουν ακομα? Ειναι υποχρεωτικος ο υπνος?

Εμενα παντως στον παιδικο τους κοψανε φετος τον υπνο και για να ειμαι ειλικρινης με βολεψε γιατι οταν τα κοιμιζαν το βραδυ δεν μπορουσε να κοιμηθει νωρις ενω τωρα κατα τις 8.30-9.00 κοιμαται και το θεωρω πιο σωστο.

Μην απογοητευεσαι, δες το και σαν ευκαιρια να αναλαβει και η μικρη καποιες ευθυνες του εαυτου της, δεν ειναι τοσο μικρουλα. Εξηγησε της οτι πρεπει να προσεχει τον εαυτο της και να εχει το νου της μηπως της ερχεται εμετος μετα το φαγητο. Αν της ετοιμαζεις εσυ το φαγακι της φροντιζε η μεριδα της να μην ειναι πολυ μεγαλη και πες της να καθεται ησυχη για λιγη ωρα μετα το φαγητο για να μην της ερθει εμετος.

Σιγουρα θα εχει το νου της και η δασκαλα, ειναι δηλαδη μονο μια για 26 παιδια? Αν ναι τοτε λογικο να αγχωνεται,αν μια μερα ξεχαστει δεν θελει να της ριξεις την ευθυνη. Αν παντως δεν ειναι υποχρεωτικο εγω θα ελεγα απλα να μην κοιμαται.

 

 

Μετά το φαγητό στο ολοήμερο προβλέπεται ώρα ξεκούρασης-χαλάρωσης.

Τα παιδιά είτε κοιμούνται είτε απασχολούνται με μια ήσυχη δραστηριότητα χωρίς να ενοχλούν αυτούς που κοιμούνται.

Πράγματι είναι μία νηπιαγωγός για όλα τα παιδιά!

Βέβαια, 26 παιδιά μπορεί να μπουν σε μια τάξη μόνο με ειδική άδεια του προϊσταμένου της πρωτοβάθμιας και αν οι συνθήκες το επιβάλουν και το επιτρέπουν. Ο μέγιστος αριθμός των νηπίων σε μια τάξη είναι 25 (και ναι, είναι διαφορά το 1 παιδί!)

 

 

Τώρα, γι' αυτό που αναφέρει η θεματοθέτρια...και εγώ θα αγχωνόμουν πολύ αν μου έλεγαν ότι ένα παιδί στην τάξη μου, συνηθίζει να κάνει εμετό μόλις φάει και ξαπλώσει. Άλλο να συμβεί μια φορά και άλλο να είναι ένα θέμα που γίνεται συχνά.

Τα θέματα που μπορεί να υπάρξουν είναι πρώτ' απ' όλα η ακεραιότητα του ίδιου του παιδιού. Δεν είναι πράγματι εύκολο να ελέγξεις 25 παιδιά, τα οποία είναι στιβαγμένα (εν γνώση μου χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη) σε μια αίθουσα και κοιμούνται ή προσπαθούν να κοιμηθούν (στριφογυρνάνε κλπ) και ταυτόχρονα κάποια άλλα από αυτά τα 25 είναι σε άλλη μεριά της τάξης και κάνουν κάτι άλλο (πρέπει και αυτά να τα επιβλέπεις) και την ίδια στιγμή να ετοιμάζεις και τις δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν.

Μετά τίθεται θέμα καθαριότητας και υγιεινής. Τα νηπιαγωγεία δεν έχουν μόνιμες καθαρίστριες. Ποιός καθαρίζει λοιπόν τον εμετό; Και πάλι λέω ότι είναι διαφορετικό αν συμβεί μια φορά, και διαφορετικό αν γίνεται συχνά. Και ποιος θα καθαρίσει τα σεντόνια, τις κουβέρτες, τα στρώματα, τα μαξιλάρια που πιθανότατα θα λερωθούν; Και πώς θα σηκώσεις τα υπόλοιπα παιδιά που θα κοιμούνται για να σφουγγαρίσεις το πάτωμα;

 

Σας φαίνονται απλά, αλλά στα πλαίσια μιας τάξης δεν είναι.

 

Προτείνω στη θεματοθέτρια να μειώσει την ποσότητα φαγητού που βάζει στο παιδί της (συνήθως τα παιδιά κάνουν εμετό γιατί δεν ξέρουν πότε πρέπει να σταματήσουν) και να το συμβουλέψει να μην κοιμάται αν δεν μπορεί να μην κάνει εμετό. δεν ξέρω αν το παιδί μπορεί να το αντέξει (από θέμα κούρασης εννοώ).....

Link to comment
Share on other sites

Θα γίνω λίγο κυνική και ελπίζω αυτή η απάντηση να μη μου γυρίσει μπούμερανγκ κάποια μέρα. Η απάντηση είναι απλή "26 παιδιά είναι πολλά, αλλά έτσι προβλέπει το Υπουργείο, οπότε αν δεν καταφέρουμε να τα προσέξουμε και τα 26, θα λογοδοτήσουμε σε αυτό".

Στο ολοήμερο Νηπιαγωγείο που έκανα την πρακτική μου πέρσι (3ο Αγ.Παρασκευής - και το δηλώνω γιατί η νηπιαγωγός ήταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος και εκπαιδευτικός και της αξίζουν συγχαρητήρια) τα παιδιά δεν κοιμόντουσαν ούτε για αστείο! Άσε που το "1 ώρα χαλάρωσης" δε σημαίνει για κανένα λόγο ύπνο.

Εννοείται και θα το υποστηρίζω με όλη μου τη δύναμη ότι είναι πολλά τα παιδιά που προβλέπονται για κάθε νηπιαγωγό, αλλά δε θα τα αφήσουμε και στη μοίρα τους. Ποιος ο λόγος ύπαρξης του επαγγέλματος τότε; Από κεί και πέρα, το ΥΠΑΙΠΘ ορίζει 25 παιδιά ανά νηπιαγωγό (με κάποιες εξαιρέσεις σε μονοθέσια), μήπως προσπαθούν να γλυτώσουν τη... "χαρτούρα" σε εσάς;

Δεν ξέρω αν έχετε περάσει αρκετό χρόνο στην τάξη ενός δημόσιου νηπιαγωγείου. Πραγματικά γίνεται πανικός. Το λέω εκ του ασφαλούς, γιατί μπορεί οι σπουδές μου να λένε "νηπιαγωγός", αλλά οι τάξεις που συνηθίζω να μπαίνω (σε κέντρα ξένων γλωσσών) έχουν 8-12 παιδάκια και τα θεωρώ υπερβολικά πολλά μερικές φορές για να καταφέρεις να δώσεις σε όλα την προσοχή που πρέπει. Βέβαια, επειδή υπάρχουν διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι στην κάθε κατηγορία, ας το θεωρήσουμε εφικτό.

Ωστόσο, θεωρώ την κατάσταση, αν αυτή ήταν η μοναδική αντίδραση της εκπαιδευτικού, απέναντι σε ένα τέτοιο ζήτημα, απαράδεκτη και δυστυχώς θα συμφωνήσω με το emmaki ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις από το σπίτι για το θέμα του εμετού. Δε χρειάζεται να τρώει μεγάλο μεσημεριανό εκείνη την ώρα. Ένα δεύτερο ελαφρύ σνακ, ίσως να βοηθήσει. Όπως επίσης το να παρατηρήσετε αν έχει αυτή την αντίδραση με όλα τα φαγητά (μπορεί να έχει δυσανεξία σε κάποιες τροφές ή απλά να τις χωνεύει πιο δύσκολα). Επίσης, η μία ώρα περνάει σαν νερό. Επιμείνετε στην εκπαιδευτικό να παρέχει ήρεμα ερεθίσματα για το παιδάκι εκείνη την ώρα για να μην κοιμηθεί. Να χαζέψει ένα παραμύθι ή να δει κάποιο βίντεο, χωρίς να ενοχλεί τα άλλα παιδάκια.

Εγώ δε θα άλλαζα την επιλογή του ολοήμερου γι αυτό το μεμονωμένο γεγονός. Γενικότερα παρατηρώ πολύ έντονα μία κόντρα εκπαιδευτικών και γονέων στο δημόσιο τομέα, τον τελευταίο καιρό, οπότε για το καλό του παιδιού και της τσέπης σας, θα πρέπει να "καταπιείτε" κάποια πράγματα...

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Εαν θέλουμε το κάθε παιδί να αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή προσωπικότητα με τις δικές της ιδιαίτερες ανάγκες, τότε τα 25 παιδιά είναι ήδη πάρα πολλά και το ένα επιπλέον μετράει και πολύ μάλιστα. Αν θέλουμε απλά να πατάμε μια φωνή και να έχουμε τριαντάρι τμήμα σούζα, γίνεται ωραιότατα, αλλά μετά ας μην περιμένουμε δημιουργικότητα και αυτενέργεια και σεβασμό στην προσωπικότητα και τοιαύτα παιδαγωγικά.... Εκ των πραγμάτων δε γίνεται.

 

Και η δική μου γνώμη είναι να διαχειριστείς εσύ το θέμα του φαγητού και πραγματικά μήπως πρέπει να το ψάξεις;

 

Στο σχολείο που είμαι φέτος τα παιδιά ξαπλώνουν για 45 λεπτά. Όλα τα παιδιά. Κάποια κοιμούνται κάποια όχι. Αλλά όλα πρέπει να ξεκουραστούν. Ενεργητικά παραμένουν μόνο κάποια παιδιά που λόγω ιδιαίτερων αναγκών δεν είναι σε θέση να ηρεμίσουν και ξεσηκώνουν τα υπόλοιπα. Αυτά τα παιδιά έχω τη δυνατότητα να στείλω σε άλλο τμήμα ώστε να έχουν επίβλεψη.

 

Συνεπώς καλώς θυμώνεις. Έχεις δίκιο. Θυμίσου το στις εκλογές όμως... μπας και γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες στα σχολεία κάποτε.

FLcUp3.png0BQfp3.png
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Επανερχομαι....χαλια.....η μεγαλη δεν λεει να σταματησει να κλαιει καθε πρωι απο τοτε που ξεκινησαμε ολοημερο. Με τραβαει, ουρλιαζει. Οταν το συζηταω μαζι της μου λεει οτι ειναι θυμωμενη που τη χωρισα απο τις φιλες της. μαλιστα οταν τη ρωτησει καποιος στο δρομο «γιατι κλαις, κοριτσακι;» του απανταει «Η μαμα μου με πηγε με το ζορι στο ολοημεροοοοοο» :(

Σημειωτεον, οταν περισυ την ειχα παει λιγο παιδικο, δεν ειχε κλαψει καθολου. Ουτε φετος με το που την πηγα στο νηπιο, στο κλασικο τμημα. Μεσα στη τρελη χαρα καθε πρωι. Με το που την αλλαξα και την πηγα ολοημερο εγινε το θεμα. Μου λεει οτι τα παιδακια της λενε οτι δεν τη θελουν να παει στη διπλανη αιθουσα γιατι εκει ειναι η ταξη της. και οτι δεν εχει φιλους. Οτι οι φιλες της, ειναι στο διπλανο δωματιο και τις θελει.

Η γιαγια μας στο μεταξυ εκανε την επεμβαση καλα ειναι αλλα μπαινοβγαινει απο νοσοκομεια θα κρατησει καιρο η δουλεια δεν γινεται να αλλαξουμε παλι και να παει κλασικο το παιδι.

Της εχουμε εξηγησει με τον αντρα μου την κατασταση, με τη γιαγια κτλ. Μας ρωταει καθε μερα αν εχει γινει καλα, για να την παμε παλι στο κλασικο....

Τι να κανω; Μηπως κατι δεν κανει καλα η δασκαλα;

Link to comment
Share on other sites

Επανερχομαι....χαλια.....η μεγαλη δεν λεει να σταματησει να κλαιει καθε πρωι απο τοτε που ξεκινησαμε ολοημερο. Με τραβαει, ουρλιαζει. Οταν το συζηταω μαζι της μου λεει οτι ειναι θυμωμενη που τη χωρισα απο τις φιλες της. μαλιστα οταν τη ρωτησει καποιος στο δρομο «γιατι κλαις, κοριτσακι;» του απανταει «Η μαμα μου με πηγε με το ζορι στο ολοημεροοοοοο» :(

Σημειωτεον, οταν περισυ την ειχα παει λιγο παιδικο, δεν ειχε κλαψει καθολου. Ουτε φετος με το που την πηγα στο νηπιο, στο κλασικο τμημα. Μεσα στη τρελη χαρα καθε πρωι. Με το που την αλλαξα και την πηγα ολοημερο εγινε το θεμα. Μου λεει οτι τα παιδακια της λενε οτι δεν τη θελουν να παει στη διπλανη αιθουσα γιατι εκει ειναι η ταξη της. και οτι δεν εχει φιλους. Οτι οι φιλες της, ειναι στο διπλανο δωματιο και τις θελει.

Η γιαγια μας στο μεταξυ εκανε την επεμβαση καλα ειναι αλλα μπαινοβγαινει απο νοσοκομεια θα κρατησει καιρο η δουλεια δεν γινεται να αλλαξουμε παλι και να παει κλασικο το παιδι.

Της εχουμε εξηγησει με τον αντρα μου την κατασταση, με τη γιαγια κτλ. Μας ρωταει καθε μερα αν εχει γινει καλα, για να την παμε παλι στο κλασικο....

Τι να κανω; Μηπως κατι δεν κανει καλα η δασκαλα;

 

Για μένα σαφως και είναι θέμα δασκάλας.

Πρέπει να πρετοιμασει την τάξη για το καινούριο παιδι ('θα ερθει απο αύριο και η ΜΑΡΙΑ στην τάξη μας, γιατί η μάμα της δουλεύει και πρεπει να είναι στο ολοήμερο' η κάπως ετσι). Στη συνεχεία, η δασκάλα δεν πρεπει να ανέχεται σε καν α περιπτωση και για κανένα παιδι την κοροϊδία. Οφείλει να προσπαθει να εντάξει το νέρο παιδι στην ομάδα και να αντιμετωπίζει αμεσα τις αντιδράσεις των αλλων.

Μπορεί να γίνει και τώρα. Συζητά το μαζι της

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...