Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Υγιεινή δια(σ)τροφή

v@sso

Recommended Posts

http://www.naturalchild.org/guest/priscilla_colletto.html

Time Period

Who and Where

Nursing Duration

Ancient Times

Egypt 3 years

Early 1900s

China and Japan

4-5 years

1940s

Burma

3-4 years

1950s

Kenya

up to 5 years

1950s

Siniono (Bolivia)

3-5 years

1950s

Inuit

around 7 years

N/A Chimps/gorillas

5-6 years

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 1k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Πως θα ήθελα να μπορούσα να κολήσω αυτές τις πληροφορίες στο κούτελο μου, να τις διαβάζει ο κόσμος που νομίζει οτι κακοποιώ το παιδί μου θηλάζοντάς το ακόμα!!

Πως θα ήθελα να μπορούσα να κολήσω αυτές τις πληροφορίες στο κούτελο μου, να τις διαβάζει ο κόσμος που νομίζει οτι κακοποιώ το παιδί μου θηλάζοντάς το ακόμα!!

Δεν χρειάζεται, αυτοί θα πρέπει να μην ανεμίζουν την άγνοιά τους νομίζοντας ότι είναι η σημαία της γνώσης!

Είναι θέμα στρατηγικής, ποτέ μην απολογείσαι, φέρε τους άλλους στη θέση της απολογίας.

Αντί να απολογείσαι θα λες:

Δεν είναι φυσιολογικό να αποθηλάζει ένα παιδί πριν τα 2,5

Είναι επικίνδυνο για την υγεία του παιδιού να αποθηλάζει πριν τα 2

Δεν είναι φυσιολογικό να τρέφεται με αγελαδινό γάλα, ευθύνεται για πάρα πολλές αλλεργίες και για νεανικό διαβήτη

Από δώ και πέρα αυτό θα κάνω. Αντί να τους λέω οτι είναι φυσιολογικό να θηλάζει ακόμα, θα τους λέω οτι θα 'ταν επικύνδινο να αποθήλαζε νωρίτερα. Βέβαια θα έχω λιγότερες φίλες από δώ και πέρα, γιατι μια μητέρα που σταμάτησε να θηλάζει στους 9 μήνες, ή δε θήλασε καθόλου, σίγουρα δε θέλει να τ'ακούει αυτά. Κουράστηκα όμως όπως είπες να απολογούμε, που κάνω κάτι φυσιολογικό. :?

Σωστά!!

Για παράδειγμα στη δική μου περίπτωση εγώ θα έπρεπε να απολογούμαι που παρόλο που ήξερα πήρα την απόφαση να σταματήσω.. Όχι να επιτίθεμαι σε εσένα και να προσπαθώ να κάνω το δικό μου φυσιολογικό. :wink:

lazy.gif

Διαφημίσεις

Δεν έχεις να απολογηθείς για τίποτα Μαράκι. Γι'αυτό και δε μ'αρέσει να λέω σε καμία γυναίκα αν θα πρέπει να συνεχίσει να θηλάζει ή όχι. Απλά προσφέρω πληροφορίες σε όποιον ενδιαφέρεται.

Το θέμα είναι να ξέρουμε γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε.

Είναι δύσκολο να θηλάζεις όταν είσαι έγκυος, και πονάνε οι θηλές, η το μωρό μπορεί να ξυπνάει συχνότερα λόγω μείωσης παραγώγής... η Αφροδίτη ξέρει τι τραβάει η καημενούλα.

Ακόμα και μητέρες που σταμάτησαν το θηλασμό γιατί κουράστηκαν απλά, δεν τις κατηγορώ καθόλου. Ο καθένας κάνει όσο μπορεί, κι όσο αντέχει.

Αυτό που μου δίνει στα νεύρα είναι αυτοί που έχουν παντελώς άγνοια, δέν άνοιξαν ένα βιβλίο να μάθουν το σωστό, και κατηγορούν εμάς που κάνουμε ο,τι μπορούμε καλύτερο. Λένε αρλούμπες, και μας κάνουν να νοιώθουμε και άσχημα. :mad:

Η ντουου το έγραψε κάπου αλλού ότι αμύνονται; Απλά σκέφτομαι πως και αυτές οι μητέρες νιώθουν μειονεκτικά γιατί μπορεί να μην είχαν και την ευκαιρία ή και τη συγκυρία να μάθουν. Εγώ ας πούμε αν δεν έκανα την τελευταία στιγμή σχεδόν το σεμινάριο για το θηλασμό με τη μαία μου, δεν ξέρω αν θα τα είχα καταφέρει. Ή αν εκείνη δεν είχε τότε προτείνει να κάνουμε αυτό ως πιο σημαντικό παρά τον ανώδυνο τοκετό π.χ.

Δεν ξέρω.. μήπως να προσπαθούσαμε τελικά να καταλάβουμε πίσω από αυτό τι υπάρχει; Εμείς ξέρουμε τι κάνουμε και γιατί, δόξα τω θεώ..

(δε λέω ότι το έχω καταφέρει.. απλή σκέψη κάνω)

lazy.gif

Απλά υπάρχουν πολλών ειδών άνθρωποι. Δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Όταν άκουσα την πρώτη φορά για παιδί να θηλάζει ως 7 χρονών, μου φάνηκε εξωφρενικό. Το πρώτο που έκανα ήταν να μπω στο ίντερνετ και να ψάξω. Τελικά είναι φυσιολογικό. Επειδή εμείς δεν έχουμε συνηθίσει σε κάποιες ιδέες, δε σημαίνει οτι δεν είναι και σωστές. Ανοιχτό μυαλό πρέπει να έχουμε μόνο. Και όταν δίνουμε συμβουλές να είναι βασισμένες σε επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις κι όχι σ'αυτά που μας είπε η θεία μας.

Εγώ δεν είμαι απ'τους ανθρώπους που ακούνε το γιατρό κατά γράμμα, όυτε καν τον ΠΟΥ. Αλλά αν διαβάσεις λίγο, θα βρεις το σωστό και το λογικό. Λογικό δεν είναι να αποθηλάσει ένα παιδί που ακόμα δεν έχει δόντια και δεν μπορεί να φάει, αλλά πρέπει να πιεί αγελαδίνο γάλα για να επιζήσει. Λίγη κοινή λογική χρειάζεται.

Και το οτι νοιώθω τύψεις γιατί δεν έκανα παραπάνω, και προσπαθώ να επηρεάσω και σένα, εγώ πραγματικά ούτε το καταλαβαίνω ούτε το δικαιολογώ. Ίσως είμαι λίγο σκληρή, αλλά αν δε λειτουργήσουμε σαν ομάδα δε θα πάμε ποτέ μπροστά. Άσε τον άλλον να κάνει το σωστό κι ας μη μπόρεσες εσύ. Βοήθησε μια άλλη μητέρα να θηλάσει αν δεν τα κατάφερες. Μην παίρνεις πέφτωντας και τους άλλους μαζί σου...

Τέλος πάντων μπορεί να τα παραλέω γιατί είμαι πολύ φορτισμενη συναισθηματικά σήμερα. Λέτε να είμαι έγυος??? :P Μπααααα!

Και το οτι νοιώθω τύψεις γιατί δεν έκανα παραπάνω, και προσπαθώ να επηρεάσω και σένα, εγώ πραγματικά ούτε το καταλαβαίνω ούτε το δικαιολογώ. Ίσως είμαι λίγο σκληρή, αλλά αν δε λειτουργήσουμε σαν ομάδα δε θα πάμε ποτέ μπροστά. Άσε τον άλλον να κάνει το σωστό κι ας μη μπόρεσες εσύ. Βοήθησε μια άλλη μητέρα να θηλάσει αν δεν τα κατάφερες. Μην παίρνεις πέφτωντας και τους άλλους μαζί σου...

Κάτι σαν την αλεπού με την κομμένη ουρά ε?

lazy.gif

Η ντουου το έγραψε κάπου αλλού ότι αμύνονται; Απλά σκέφτομαι πως και αυτές οι μητέρες νιώθουν μειονεκτικά γιατί μπορεί να μην είχαν και την ευκαιρία ή και τη συγκυρία να μάθουν.

Αν είναι έτσι, αν δηλαδή θεωρούν μειωνέκτημα το ότι δεν θήλασαν παραπάνω και προσπαθούν να επιβάλουν το ίδιο καθεστώς και στις αλλες μητέρες τότε είναι διπλά απαράδεκτες.

Το να λένε βλακείες από άγνοια δεν πειράζει, το να σκάβουν όμως το λάκκο του άλλου εν γνώση τους πειράζει πολύ...

Εγώ ας πούμε αν δεν έκανα την τελευταία στιγμή σχεδόν το σεμινάριο για το θηλασμό με τη μαία μου, δεν ξέρω αν θα τα είχα καταφέρει.

Κι εγώ αν δεν είχα τη συγκεκριμένη παιδίατρο δεν θα τα είχα καταφέρει και θα είχα αποθηλάσει στις 3 εβδομάδες, όμως σίγουρα δεν θα μου πέρναγε από το μυαλό να λέω απαράδεκτες τις μητέρες που θήλαζαν περισσότερο...

Διαφημίσεις

[Δεν είναι φυσιολογικό να αποθηλάζει ένα παιδί πριν τα 2,5

Είναι επικίνδυνο για την υγεία του παιδιού να αποθηλάζει πριν τα 2

Δεν είναι φυσιολογικό να τρέφεται με αγελαδινό γάλα, ευθύνεται για πάρα πολλές αλλεργίες και για νεανικό διαβήτη

Αυτό το τελευταίο μπορώ να δω την βιβλιογραφία (για τον διαβήτη);;;

Αν και δεν ξέρω αν θα θηλάζουμε μέχρι τα 2 μπορώ να πω ότι έχω αλλάξει πάρα πολύ ως προς τον τρόπο που προσεγγίζω τα παιδικά θέματα αλλά και υγείας και φυσικά διατροφής από τότε που θηλάζω.

Και μαζί με εμένα έχουν αλλάξει και οι γύρω μου (εκτός αν με αντιμετωπίζουν σαν θεότρελη και δεν το έχω πάρει χαμπάρι :lol: ), οι συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι... Νομίζω ότι τελικά όλη η προπαγάνδα που έκανα τόσο καιρό (περί θηλασμού) έπιασε λίγο τόπο... Άσε που πια δίνω και αυτόματα συμβουλές για επαναγαλακτισμό, μείωση ως εξάλειψη συμπληρώματος, ποιο είναι το σωστό θήλαστρο κλπ...

ΥΓ Όλοι εκτός από την μαμά μου που με έχει πρήξει ότι θηλάζω και δεν μένω έγκυος και θα στερήσω το αδερφάκι από την Άννούλα :roll:

WLn5p2.png

Αυτό το τελευταίο μπορώ να δω την βιβλιογραφία (για τον διαβήτη);;;

ειχα ρωτήσει κι εγώ την Αγλαΐα παλιότερα και μου έστειλε αυτό:

Έχουν γίνει κάποιες μελέτες που δείχνουν να υπάρχει σχέση αλλά δεν είναι πολλές:

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής λέει:

http://aappolicy.aappublications.org/cgi/content/full/pediatrics;115/2/496

Other Health Outcomes

Some studies suggest decreased rates of sudden infant death syndrome in the first year of life49–55 and reduction in incidence of insulin-dependent (type 1) and non–insulin-dependent (type 2) diabetes mellitus,56–59 lymphoma, leukemia, and Hodgkin disease,60–62 overweight and obesity,19,63–70 hypercholesterolemia,71 and asthma36–39 in older children and adults who were breastfed, compared with individuals who were not breastfed. Additional research in this area is warranted.

στο πρωτότυπο κείμενο θα βρεις και τη βιβλιογραφία

επίσης είχα βρει και αυτό:

http://nomilk.com/

με παρα παρα πολλά άρθρα για το αγελαδινό γαλα κυρίως..

Και μαζί με εμένα έχουν αλλάξει και οι γύρω μου (εκτός αν με αντιμετωπίζουν σαν θεότρελη και δεν το έχω πάρει χαμπάρι ),

Οι αδερφές μου κι ο άντρας μου συμφωνούν απόλυτα μαζί μου. Η αδερφή μου που δε θήλασε κανένα απ΄τα παιδιά της, μου λέει να συνεχίσω όσο μπορώ κι όσο θέλει το παιδί. Όλοι οι άλλοι, με αντιμετωπίζουν σα θεότρελη!!

ΥΓ Όλοι εκτός από την μαμά μου που με έχει πρήξει ότι θηλάζω και δεν μένω έγκυος και θα στερήσω το αδερφάκι από την Άννούλα :roll:

Μάλλον από εκείνη και άλλο εγγόνι εννοεί.. :wink:

lazy.gif

Εμένα η αδερφή μουθήλασε το μικρό της γιο μέχρι τα 2 του.

Είχαν έρθει το Σάββατο το βράδυ σπίτι μας και την Κυριακή το πρωί της ζήτησε να τον θηλάσει (6 χρονών τώρα). του λέει να πας στη νονά (είμαι νονά του μεγάλου μου ανηψιου αλλά με φωνάζει έτσι και ο μικρός) που έχει γάλα και της λέει όχι ρε μαμά εσύ είσαι η μαμά μου από σένα θέλω....

Πάντως κι εμένα όλο το οικογενειακό μου περιβάλλον είναι μαζί μου, μάλλον δεν τίθεται καν θέμα, οι φίλοι όμως....

Διαφημίσεις

Από δώ και πέρα αυτό θα κάνω. Αντί να τους λέω οτι είναι φυσιολογικό να θηλάζει ακόμα, θα τους λέω οτι θα 'ταν επικύνδινο να αποθήλαζε νωρίτερα. Βέβαια θα έχω λιγότερες φίλες από δώ και πέρα, γιατι μια μητέρα που σταμάτησε να θηλάζει στους 9 μήνες, ή δε θήλασε καθόλου, σίγουρα δε θέλει να τ'ακούει αυτά. Κουράστηκα όμως όπως είπες να απολογούμε, που κάνω κάτι φυσιολογικό. :?

Γενικά υπάρχουν πολλοί τρόποι ανάλογα με το ύφος και την επιθετικότητα του άλλου. Αν είναι ήπιος και περιοριστεί στο θηλάζεις ακόμη; Εσύ το παίζει χαζή και λες "ε, ναι, τι άλλο θα μπορούσα να κάνω;"

-Να δόσεις ξένο

-Καλό είναι το ξένο αλλά είναι για τις μαμάδες που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να θηλάσουν...

Ή όταν λένε

-Το θεωρώ υπερβολικό να θηλάζει ένα παιδί σε αυτή την ηλικία

-Υπερβολικό και αφύσικο είναι να αποθηλάζει τόσο νωρίς, χάσαμε το μέτρο

Κινείσαι στο επίπεδο επιθετικότητας και άγνοιας του άλλου

Αν τις ανοησίες τις λέει γιατρός δεν απαντάς αλλά ρωτάς με θράσσος:

-Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη η άποψή σας;

Αν έχει το θράσσος να απαντήσει λέγοντας ψέμματα του τα χώνεις κανονικά με απαξιωτικό ύφος:

-Αυτές είναι προσωπικές εκτιμήσεις και όχι επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε στοιχειωδώς για όσα έχουν δημοσιευτεί την τελευταία 20ετία...

Μέχρ στιγμής όταν μου έλεγαν οι γιατροί ανακρίβειες απλά δεν απαντούσα κι έκανα το δικό μου. Αλλά μ'εχει κουράσει αυτό. Πρέπει να τους τα λέμε στα ίσια.

Από δώ και στο εξής θα υιοθετήσω τις δικές σου ατάκες Αγλαία!! :wink:

Καλό είναι να βάζεις ένα φρένο στην αυθαιρεσία του να σερβίρουν προσωπικές απόψεις ως επιστημονικές.

Κάποια στιγμή ενδιαφέρθηκε για την έλλειψη ασβεστείου που μπορεί να είχα κάποιος καθηγητής ειδικός στα κατάγματα που είχε κάνει μια εκτεταμένη έρευνα στο ΚΑΤ. Μου είπε λοιπόν ότι δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούμαι έτσι. Ούτε που κατάλαβα ότι αναφερόταν στο ασβέστιο και του είπα πως δεν είναι ταλαιπωρία για μας, μια χαρά είμαστε. Τότε διευκρίνησε ότι εννούσε την έλλειψη ασβεστίου που δημιουργείται. Του ανέφερα γενικά ότι ο θηλασμός προστατεύει από την οστεοπόρωση και τότε ανέφερε την έρευνα που κάνανε στο ΚΑΤ που έδειχνε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα, δηλαδή όσο θήλαζαν οι μητέρες τόσο μεγαλύτερη απώλεια ασβεστίου είχανε.

Εκεί ομολογώ ότι χάρηκα πολύ που ήμουν διαβασμένη και του είπα ότι το δείγμα τους ήταν προβληματικό και είχανε μητέρες που κυρίως θήλαζαν από 6 μήνες και κάτω. Εντυπωσιάστηκε που το καταλαβα! :cool:

Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να έχουν σωστό δείγμα... Μετά το πρώτο εξάμηνο αρχίζει το ασβέστιο να αποκαθίσταται και στους 12 μήνες η οστική μάζα είναι μεγαλύτερη από ότι πριν την εγκυμοσύνη.

Το ξανασκέφτηκε και του φάνηκε λογικό να υπάρχει φυσικός μηχανισμός αποκατάστασης των απωλειών :wink:

Επειδή το τόπικ για αλλού ξεκίνησε και αλλού πήγε, το επαναφέρω λίγο στα συγκαλά του! :lol:

Για να μην κουράζεστε να διαβάζετε όλα αυτά που έχουμε βάλει σε διαφορα λινκ σας μεταφέρω πολύ περιληπτικά:

Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος (δηλαδή έχει τα γονίδια) για να τρώει φρούτα, ξηρούς καρπούς, τρυφερά λαχανικά, βολβούς, κρέας, ψάρι, αυγά, μέλι. Όλα αυτά ωμά!

Είναι εντελώς έξω από τη διατροφή του τα όσπρια και τα δημητριακά και όλα τα προϊόντα που παράγονται από αυτά και κάθε τι που δεν μπορεί να το φάει ωμό. Επίσης είναι έξω από τη διατροφή του τα γαλακτοκομικά πλην του μητρικού γάλακτος στην ηλικία που θηλάζει.

Μεταφερω λογια του Γιωργου(μπαμπας μας :D )

Λεει λοιπον οτι αυτο που λες για τα ωμα,μηπως ισχυε τοτε και οχι τωρα πια;

Δεν εχει μεταλλαχθει τα γονιδια μας ωστε πλεον το ωμο κρεας,πχ,να μην ειναι για μας ιδανικη τροφη;Δεν εχουμε εξελιχθει απο τοτε;

Δεν ειναι εξελιξη του ανθρωπινου ειδους το γεγονος οτι υπαρχουν ανθρωποι που δεν εχουν φρονιμιτες;

Δεν εχουν αλλαξει γενικα τα δοντια μας απο τα δοντια του παλαιολιθικου ανθρωπου;

Πολυ με :lol: αρεσει η συζητηση αυτη! :D

Δηλαδή περίπου ότι τρώει και η αρκούδα (και δεν το λέω καθόλου ειρωνικά αυτό)

"Η αρκούδα είναι ζώο παμφάγο με προτίμηση στις τροφές φυτικής προέλευσης και έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες τροφής. Τρέφεται με όλων των ειδών τους διαθέσιμους καρπούς του δάσους: Βατόμουρα, άγρια κορόμηλα, κεράσια, μήλα, αχλάδια, σμέουρα, καρπούς σορβιάς, αγριοφράουλες, βελανίδια, καρπούς οξιάς αλλά και βολβούς, ρίζες και χόρτα. Συμπληρώνει το διαιτολόγιο της με μέλι, μικρά και μεγάλα θηλαστικά, έντομα, μυρμήγκια, βατράχια, σαλιγκάρια, ψάρια και χελώνες. Μια πιο αναλυτική προσέγγιση της σύστασης του διαιτολογίου της, δείχνει τη σαφή επικράτηση των τροφών φυτικής προέλευσης (84%) έναντι των τροφών ζωικής προέλευσης (16%)."

Βλέπε:

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%86%CE%AD_%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B1#.CE.A4.CF.81.CE.BF.CF.86.CE.AE

Πραγματικά η συζήτηση έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον!

HXuSp2.pngaS46p2.png

aglaia εξηγησε μου γιατι ειμαι λιγο ανιδεη, μπορουμε να φαμε ολα τα παραπανω που εγραψες ωμα?μιλας για την σημερινη εποχη που ζουμε?γιατι οι γιατροι λενε καλο ψησιμο στο κρεας, καλό βρασιμο στα αυγα κ γενικοτερα περα απο τα φρουτα ολα τα υπολοιπα να ειναι καλα μαγειρεμενα

Μεταφερω λογια του Γιωργου(μπαμπας μας :D )

Λεει λοιπον οτι αυτο που λες για τα ωμα,μηπως ισχυε τοτε και οχι τωρα πια;

Δεν εχει μεταλλαχθει τα γονιδια μας ωστε πλεον το ωμο κρεας,πχ,να μην ειναι για μας ιδανικη τροφη;Δεν εχουμε εξελιχθει απο τοτε;

Δεν ειναι εξελιξη του ανθρωπινου ειδους το γεγονος οτι υπαρχουν ανθρωποι που δεν εχουν φρονιμιτες;

Δεν εχουν αλλαξει γενικα τα δοντια μας απο τα δοντια του παλαιολιθικου ανθρωπου;

Πολυ με :lol: αρεσει η συζητηση αυτη! :D

Θα σου απαντήσω ως γενετιστής:

τα τελευταία 10.000 χρόνια (από την εμφάνιση της νεολιθικής εποχής σε κάποιες περιοχές) δεν έχουν εξελιχθεί καθόλου τα γονίδιά μας για δύο λόγους:

1. το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό για να υπάρξουν αξιόλογες μεταλλάξεις και να έχει δράσει η φυσική επιλογή

2. δεν αφήνουμε τη φυσική επιλογή να δράσει. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο άνθρωπος φρόντιζε σημαντικά τα μέλη της κοινότητάς του ήδη από τη νεολιθική εποχή οπότε μπορούσαν να επιβιώσουν και άτομα με σχετικά σοβαρά προβλήματα υγείας, μπορούσαν να μεγαλώσουν και να φθάσουν στην αναπαραγωγική ηλικία και να αφήσουν τα γονίδιά τους στους απογόνους τους, αυτά τα γονίδια έχουν φτάσει μέχρι τις μέρες μας!

Για να δράσει η φυσική επιλογή θα πρέπει να υπάρχουν σχετικά γονίδια (που προέρχονται από μεταλλάξεις) και να ευνοείται κυρίως η επιβίωση της μιας εκδοχής σε βάρος της άλλης, οπότε με την πάροδο των γενεών μειώνεται η μία εκδοχή και αυξάνεται η άλλη. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η ευνοούμενη εκδοχή να υπερτερεί σημαντικά της μη ευνούμενης. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν καν μεταλλάξεις που να ευνοούν την επιβίωση με την υποβαθμισμένη μαγειρεμένη τροφή (ούτε πρόκειται να υπάρξουν!). Αυτό που αλλάζει είναι ο βαθμός και το είδος των προβλημάτων που εμφανίζονται.

aglaia εξηγησε μου γιατι ειμαι λιγο ανιδεη, μπορουμε να φαμε ολα τα παραπανω που εγραψες ωμα?μιλας για την σημερινη εποχη που ζουμε?γιατι οι γιατροι λενε καλο ψησιμο στο κρεας, καλό βρασιμο στα αυγα κ γενικοτερα περα απο τα φρουτα ολα τα υπολοιπα να ειναι καλα μαγειρεμενα

Οι συνθήκες υγιεινής είναι απαραίτητες όταν τα ζώα έχουν διάφορες ασθένειες, δηλαδή για να σκοτωθούν τα παθογόνα. Οι γιατροί δίνουν αυτές τις οδηγίες όχι γιατί τα βρασμένα είναι πιο χρήσιμα αλλά για να μην προσβληθούμε από κάποιες πιθανές ασθένειες που παίρνουν επιδημικές διαστάσεις στα οικόσιτα ζώα ή τις έχει προκαλέσει ο άνθρωπος. Πχ η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια πήρε επιδημικές διαστάσεις επειδή τάιζαν της αγελάδες με σχεδό ωμά εντόσθια ζώων (και μυελό των οστών). Αλλιώς είναι εξαιρετικά σπάνια ως ασθένεια.

Ο παλαιολιθικός άνθρωπος δεν είχε οικόσιτα ζώα! Τρεφόταν με κυνήγι. Το πιθανότερο ήταν να βρει υγιή ζώα γιατί τα προβληματικά ειχαν προλάβει και τα είχαν καθαρίσει καλυτεροι κυνηγοί (άγρια ζώα).

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...