Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Οικονομική διαχείριση & κρίση

rosaki

Recommended Posts

lucia παρουσιαζεις καποια πραγματα εξαιρετικα ευκολα...η διατροφη και μονον του παιδιου σου, η ενδυση του αλλα και οι πανες του δεν σας αλλαξαν δηλαδη καθολου το ποσο που δαπανατε στο σουπερ μαρκετ?? ακομα και το πιο φτηνο γιαουρτι να δινεις στο μικρο οπως λες (συγνωμη αλλα διαφωνω με την αποψη της παιδιατρου σου,ολα στο ιδιο καζανι τα βαζουμε δηλαδη??προσωπκη αποψη)το κρεας του??το ψαρι του??τα φρουτα του??εβδομαδιαια ολα αυτα σας διατηρουν τα ιδια εξοδα?? γιατι εμας και μονον τα εξοδα του παιδιου μας για την διατροφη του,μας ανεβαζουν κατα πολλα ευρωπουλα τα εξοδα μας,ακομα και αν αγοραζουμε προιοντα που καταναλωνει μονον ο μικρος (δηλαδη μικροτερες ποσοτητες κρεατος πχ)

νομιζω οτι αλλο πια δεν υπαρχει να κοψει κανεις,αυτο που μενει ειναι να κοψουμε και το φαγητο κυριολεκτικα...

magdoulini για την ένδυση που ρωτάς, είχα ψωνίσει γύρω στα 150 στα πρεναταλ όσο ήμουν ακόμα έγκυος, κάπου το έγραψα παραπάνω. (είχαν 70% εκπτωση όλα όσα αγόρασα όμως). Στη γέννα μας έφεραν πολύ λίγα δώρα, που με βόλεψαν όμως. Πολλα δώρα μαζεψα τώρα, στη βάφτιση, και 2 βδομάδες τώρα τρέχω να τα αλλάξω (ήταν όλα μικρά και με τις αλλαγές που έκανα θα έχει εως 4-5 ετών).

Ψάρι ο μπέμπης δεν τρώει ακόμα (στο χρόνο) και μοσχάρι/κοτόπουλο μόνο ενα σπιρτόκουτο - γι'αυτο έγραψα οτι δεν είμαι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα εδώ βλέποντας τις ηλικίες των δικών σας παιδιών. (Η κοπέλα που άνοιξε το τόπικ ωστόσο έχει κι αυτή ένα μωρό και θα χαρώ να ακούσω τη δική της άποψη)

Τέλος, να πώ για τις πάνες, οι οποίες όντως είναι γύρω στα 30 ευρώ/μήνα. Μήνες τώρα προσπάθουσα να καταλάβω γιατί δεν ανέβηκε το σούπερ παρότι πλέον περιλαμβανει και αυτές, και το εντοπίζω στο οτι σαν έγκυος έκανα πολλές σπατάλες σε .. σκατολοϊδια να το πώ απλοικά (πήρα 22 κιλά), τα οπόια και έχω κόψει με τη γέννα.

jcEKp3.png  JKdkp3.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 59
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

• lucia

lucia 7 δημοσιεύσεις

• EviQ

EviQ 6 δημοσιεύσεις

• rosaki

rosaki 6 δημοσιεύσεις

• ekavi_

ekavi_ 5 δημοσιεύσεις

μπορεί όντως να μην κάνω καλή διαχείριση, αλλά πιστέψτε με δεν αγοράζω περιττά πράγματα, ούτε πολυτέλειες.

αλλά και μόνο για το φαγητό της μικρής.

2 φορές την εβδομάδα ψάρι: ένα μικρό μπακαλιαράκι έχει 8 ευρώ άρα 16 ευρώ

2 φορές μοσχάρι: οκ έχω κόψει το μπον φιλέ αλλά και το ποντίκι έχει γύρω στα 9-10 ευρώ κιλό ( η μικρή μου τρώει περίπου 150 -200gr κρέας στην μερίδα της -ποσότητα που έχει πει η γιατρός- και σίγουρα δεν είναι σαν σπιρτόκουτο η μερίδα)

φρούτα, πάνες και γάλατα (ένα κουτί γάλα almiron) έχει 17 ευρώ. κάποια στιγμή πήραμε πάνες μη επώνυμες και η μικρούλα έπαθε κάτι σαν αλλεργία, γέμισε σπυράκια στο πουλάκι και στον πωπό της, οπότε και δεν το ξαναεπιχειρήσαμε.

προσφορές στο σούπερ μάρκετ δεν τις κυνηγάω γιατί πάντα τα ψώνια γίνονται Σάββατο που δεν δουλεύω και δεν έχω προλάβει να ψάξω τις προσφορές.

πληρώνουμε μεγάλο ενοίκιο. 600 ευρώ. το σπίτι είναι 100τμ, μετακόμισαμε πέρισυ ήταν ότι πιο φτηνό βρήκαμε στην περιοχή και τώρα ψιλοντρεπόμαστε να ζητήσουμε τόσο νωρίς μείωση.

ρούχα για την μικρή σχεδόν αποκλειστικά από Zara.

αλλά να τώρα ήρθε η ασφάλεια του αυτοκινήτου 500 ευρώ. ε...αυτό τινάζει τα έξοδα του μήνα.

εκεί που κάνω μικρή σπατάλη είναι στα δώρα. δεν ξέρω αλλά ντρέπομαι στα παιδιά των κοντινών μου φίλων όταν γιορτάζουν να τους πάω πολύ φτηνά πράγματα. μην φανταστείτε τίποτα τρελές σπατάλες, αλλά δεν θα πάρω και το φτηνότερο από τα jumbo.

εδώ φεύγουν μόνο με τα εισητήρια για να πας και να έρθεις στη δουλειά 60 ευρώ το μήνα. Υπολόγισε 2,80 ευρώ κάθε μέρα (1,40 για να πας και 1,40 για επιστροφή) χ 22 μέρες που είνια εργάσιμες είναι κάτι παραπάνω από 60 ευρώ.

σε θέματα πάλι διατροφής και της μικρής και δική μας δεν κάνω εκπτώσεις και συμβιβασμούς.

δηλαδή δεν είμαι διατεθειμένη να περιορίσω δραστικά το κρέας για να κάνω οικονομία. δεν ξέρω, το θεωρώ το τελευταίο όριο.

μπορεί όντως να μην κάνω καλή διαχείριση, αλλά πιστέψτε με δεν αγοράζω περιττά πράγματα, ούτε πολυτέλειες.

αλλά και μόνο για το φαγητό της μικρής.

2 φορές την εβδομάδα ψάρι: ένα μικρό μπακαλιαράκι έχει 8 ευρώ άρα 16 ευρώ

2 φορές μοσχάρι: οκ έχω κόψει το μπον φιλέ αλλά και το ποντίκι έχει γύρω στα 9-10 ευρώ κιλό ( η μικρή μου τρώει περίπου 150 -200gr κρέας στην μερίδα της -ποσότητα που έχει πει η γιατρός- και σίγουρα δεν είναι σαν σπιρτόκουτο η μερίδα)

φρούτα, πάνες και γάλατα (ένα κουτί γάλα almiron) έχει 17 ευρώ. κάποια στιγμή πήραμε πάνες μη επώνυμες και η μικρούλα έπαθε κάτι σαν αλλεργία, γέμισε σπυράκια στο πουλάκι και στον πωπό της, οπότε και δεν το ξαναεπιχειρήσαμε.

προσφορές στο σούπερ μάρκετ δεν τις κυνηγάω γιατί πάντα τα ψώνια γίνονται Σάββατο που δεν δουλεύω και δεν έχω προλάβει να ψάξω τις προσφορές.

πληρώνουμε μεγάλο ενοίκιο. 600 ευρώ. το σπίτι είναι 100τμ, μετακόμισαμε πέρισυ ήταν ότι πιο φτηνό βρήκαμε στην περιοχή και τώρα ψιλοντρεπόμαστε να ζητήσουμε τόσο νωρίς μείωση.

ρούχα για την μικρή σχεδόν αποκλειστικά από Zara.

αλλά να τώρα ήρθε η ασφάλεια του αυτοκινήτου 500 ευρώ. ε...αυτό τινάζει τα έξοδα του μήνα.

εκεί που κάνω μικρή σπατάλη είναι στα δώρα. δεν ξέρω αλλά ντρέπομαι στα παιδιά των κοντινών μου φίλων όταν γιορτάζουν να τους πάω πολύ φτηνά πράγματα. μην φανταστείτε τίποτα τρελές σπατάλες, αλλά δεν θα πάρω και το φτηνότερο από τα jumbo.

εδώ φεύγουν μόνο με τα εισητήρια για να πας και να έρθεις στη δουλειά 60 ευρώ το μήνα. Υπολόγισε 2,80 ευρώ κάθε μέρα (1,40 για να πας και 1,40 για επιστροφή) χ 22 μέρες που είνια εργάσιμες είναι κάτι παραπάνω από 60 ευρώ.

σε θέματα πάλι διατροφής και της μικρής και δική μας δεν κάνω εκπτώσεις και συμβιβασμούς.

δηλαδή δεν είμαι διατεθειμένη να περιορίσω δραστικά το κρέας για να κάνω οικονομία. δεν ξέρω, το θεωρώ το τελευταίο όριο.

α) Για τα εισιτήριά σου δεν υπάρχει πια μηνιαία κάρτα? Έχω πολύ καιρό να κυκλοφορήσω με το μετρό, ένεκα η ανεργία:-P

β) Ρούχα εγώ ψωνίζω πάντα για τα παιδιά στο τέλος των εκπτώσεων για την επόμενη σαιζόν. Βρίσκω πολύ φθηνά κι έχω πάντα μια "μαγιά" στην αρχή της σαιζόν στη ντουλάπα τους πάνω στην οποία συμπληρώνω τα απαραίτητα. Εντάξει παπούτσια δεν μπορείς να πάρεις ας πούμε, αλλά 1-2 ζευγάρια φόρμες, κανένα μπλουζάκι και τζην βρίσκεις άνετα. Στο Ζάρα τέλος εκπτώσεων φέτος π.χ.είχε μπλουζάκια με 1,99.

γ) Πολλά μαγαζιά έχουν ιστοσελίδες που ανακοινώνουν τις προσφορές τους. Ρίχνε μια ματιά μεσοβδόμαδα πριν πας το Σάββατο να ψωνίσεις.

δ) Βρες πού γίνεται κοντά σου λαϊκή το Σάββατο και πέρνα μια βόλτα οπωσδήποτε! Όχι μόνο είναι φθηνότερα, αλλά θα σου κρατήσουν και πιο πολύ και δεν θα πετάς τα μισά στο τέλος της βδομάδας, επειδή δεν πρόλαβες να τα καταναλώσεις. Από'κει θα βρείς και ψάρια και αυγά και μπορείς να κάνεις και καβάτζες για την κατάψυξη σε λαχανικά ας πούμε.

ε) Προσπάθησε -όχι μόνο για οικονομία, αλλά και για υγιεινότερη διατροφή - να κόψεις τα πολλά-πολλά συσκευασμένα προϊόντα. Αυτά είναι που φουσκώνουν το λογαριασμό στο σούπερ μάρκετ

Αυτά και -μη νομίζεις- όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε! Απλά η ανεργία (αυτό προσπαθεί να εξηγήσει και η lucia μάλλον) δίνει ευκαιρίες για περισσότερο ψάξιμο πριν τις αγορές! Το όποιο κέρδος βέβαια ισοφαρίζεται με την έλλειψη του ενός μισθού, άρα......

Ωωωχ πονεμενο θεμα τα οικονομικα...εμεις με 4 παιδακια να δειτε τι τραβαμε..! σου λεει το ενα παιδι θελω ενα γλυφιτζουρι και το γλυφιτζουρι αυτοματα πολλαπλασιαζεται επι 4 δηλ 2 ευρω!

Εμεις δυστυχως εχουμε περιορισει πολλα..καποια αλλα παλι λιγοτερο ..ειναι σε ποιο τομεα δινει βαρυτητα περισσοτερο ο καθενας και ποιο αφηνει τελευταιο για να κοψει..Λοιπον,

1) Στο σουπερ μαρκετ τα αγοραζουμε ολα απο προσφορες, δηλ, καθαριστικα, χαρτια, πανες τα παντα..παντα υπαρχουν ειδη σε προσφορες, δε χρειαζεται να το εχεις ψαξει απο πριν, μπαινεις στο σουπερ και τις βλεπεις μπροστα σου τις προσφορες

2) Απο ρουχα ελαχιστα πραγματα, σιγουρα δε μας ενδιαφερουν οι φιρμες

3) Απο φαγητο, παλι τα οικονομικοτερα...βεβαια εδω θα συμπληρωσω οτι μεχρι τωρα (γιατι ολοενα και χειροτερευουν τα πραγματα:mad:) θα παμε σιγουρα τη βολτα μας, θα φαμε και εξω τουλαχιστον μια κυριακη..βεβαια και εκει πλεον προσεχουμε τι θα παραγγειλουμε:?

4) Οι λογαριασμοι κυριως ΔΕΗ ειναι πονεμεηνη ιστορια, οπως και τα αυτοκινητα...εδω και γω θα εκφρασω την εκπληξη μου για τη μαμα παραπανω που ειπε οτι δινουν 80 ερω για ολους τους λογαριασμους....δηλ, το ρευμα ποσο ερχεται?? μπανια, πλυσιματα πιατων, ρουχων κλπ???μου φαινεται εξωπραγματικο

Παρολα αυτα εμεις δε βγαινουμε, τρωμε οτι εχει μεινει...οπως παμε σε επομενη φαση μας βλεπω να κοβουμε και αλλα:?

α) Για τα εισιτήριά σου δεν υπάρχει πια μηνιαία κάρτα? Έχω πολύ καιρό να κυκλοφορήσω με το μετρό, ένεκα η ανεργία:-P

β) Ρούχα εγώ ψωνίζω πάντα για τα παιδιά στο τέλος των εκπτώσεων για την επόμενη σαιζόν. Βρίσκω πολύ φθηνά κι έχω πάντα μια "μαγιά" στην αρχή της σαιζόν στη ντουλάπα τους πάνω στην οποία συμπληρώνω τα απαραίτητα. Εντάξει παπούτσια δεν μπορείς να πάρεις ας πούμε, αλλά 1-2 ζευγάρια φόρμες, κανένα μπλουζάκι και τζην βρίσκεις άνετα. Στο Ζάρα τέλος εκπτώσεων φέτος π.χ.είχε μπλουζάκια με 1,99.

γ) Πολλά μαγαζιά έχουν ιστοσελίδες που ανακοινώνουν τις προσφορές τους. Ρίχνε μια ματιά μεσοβδόμαδα πριν πας το Σάββατο να ψωνίσεις.

δ) Βρες πού γίνεται κοντά σου λαϊκή το Σάββατο και πέρνα μια βόλτα οπωσδήποτε! Όχι μόνο είναι φθηνότερα, αλλά θα σου κρατήσουν και πιο πολύ και δεν θα πετάς τα μισά στο τέλος της βδομάδας, επειδή δεν πρόλαβες να τα καταναλώσεις. Από'κει θα βρείς και ψάρια και αυγά και μπορείς να κάνεις και καβάτζες για την κατάψυξη σε λαχανικά ας πούμε.

ε) Προσπάθησε -όχι μόνο για οικονομία, αλλά και για υγιεινότερη διατροφή - να κόψεις τα πολλά-πολλά συσκευασμένα προϊόντα. Αυτά είναι που φουσκώνουν το λογαριασμό στο σούπερ μάρκετ

Αυτά και -μη νομίζεις- όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε! Απλά η ανεργία (αυτό προσπαθεί να εξηγήσει και η lucia μάλλον) δίνει ευκαιρίες για περισσότερο ψάξιμο πριν τις αγορές! Το όποιο κέρδος βέβαια ισοφαρίζεται με την έλλειψη του ενός μισθού, άρα......

Συμφωνώ με ολα οσα αναφερεις και εγω ετσι λειτουργω!!!!! Και σίγουρα τα εξοδα του μηνα σε καθε σπιτι ειναι αμεσα εξαρτομενα από τα έσοδα!!! Όταν μπαινει στο σπιτι μισθος 2000, εχεις περιθώριο για παραπάνω εξοδα...Όταν μπαινει μισθος<1000?, τοτε αναγκαστικα καπου πρεπει να κοψεις....

Η κόρη μου είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής μου, το φως μου!!! Την λατρεύω!!!

Διαφημίσεις

Σε κάποια πράγματα όντως είναι να κανεις έξυπνες αγορές... π.χ. ειδικά σε παπούτσια / μπουφάν κλπ που είναι αρκετά ακριβά συμφέρει να ψωνίζεις στις εκπτώσεις για του χρόνου.. το θέμα είναι όταν οι ηλικίες είναι μικρές που τα νούμερα αλλάζουν ανά εξάμηνο σχεδόν θα πρέπει να προνοείς για του χρόνου τι θα φορέσει.. και να του κάνει βέβαια :) εγώ πάντως από την βάπτιση τα άλλαξα σχεδόν όλα και του έχω πάρει νούμερο μέχρι 5-6... επίσης συνήθως και σε γιορτές γενέθλια που του φέρνουν ρούχα τα αλλάζω κυρίως με άλλα πράγματα που χρειάζομαι.... π.χ. όταν ο μικρός έχει ένα κάρο ρούχα και του φέρνουν και άλλα για δώρα τα αλλάζω με πιο πρακτικά πράγματα: εσωρουχάκια μεγαλύτερο νούμερο / πετσέτες / σεντόνια γενικά δηλ. με πράγματα που αναγκαστικά θα αναγκαστεί να τα ψωνίσω αργότερα και που δεν τα φέρνουν εύκολα... εγώ, ευτυχώς μέχρι τώρα τα βγάζουμε σχετικά καλά γιατί δουλεύουμε και οι 2 και παίρνουμε καλά σχετικά χρήματα... αυτό βέβαια στο οποίο δεν θα έκανε καμία έκπτωση θα ήταν το φαγητό και η διασκέδαση του μικρού ..

Καταρχήν θα ήθελα να συμφωνήσω απόλυτα με την συμφορουμίτισσα Ekavi.

Δε βγαίνει ρε κορίτσια σούπερ μάρκετ με 200?/μήνα! Εμείς τόσα ξοδεύουμε στις 15 μέρες!!!

Συνοπτικά με έσοδα 2000? μήνα (δουλεύουμε και οι δύο, χωρίς καμία βοήθεια από τρίτους ούτε πχ ένα κουτί γάλα στο παιδί), ξοδεύουμε:

• σούπερ μάρκετ/κρεοπωλείο: 450?
  • ενοίκιο-κοινόχρηστα/θέρμανση: 600?
  • δάνειο αυτοκινήτου: 320?
  • ΟΤΕ/ΔΕΗ/ΕΥΔΑΠ κινητά: 220? (αναγωγή στο μήνα)
  • έξοδα παιδιού 2μιση χρονών (ρουχισμός, δραστηριότητες): 70?
  • βενζίνη/ασφάλεια και συντήρηση αυτοκινήτου: 200? (αναγωγή στο μήνα)
  • λοιπά έξοδα (δώρα, ιατρική κάλυψη κλπ): 130? περίπου

Όπως θα δείτε, είμαστε ίσα βάρκα, ίσα νερά. Από πού και τι να κόψεις? Και σε 6 μήνες περιμένουμε το δεύτερο νινί....δεν απελπίζομαι ακόμα....ο μήνας βγαίνει. λεφτά στην άκρη δεν μένουν και εκεί είναι η ανησυχία μου....τι γίνεται αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάτι απρόοπτο....

Το κοριτσάκι μου, όλη μου η ΖΩΗ !!

Επίσης, γενικά μιλώντας, όλοι μας μπορεί να μην υποχωρούμε σε ζητήματα ποιότητας σε κάποια σημεία, αλλά δεν μας πειράζει να υποχωρήσουμε σε κάποια άλλα.

Π.χ. για μένα, ας πούμε όταν θα πάρω ψάρια για όλους θέλω να είναι φρέσκα και θα τα πληρώσω, αλλά αν μια μέρα δεν έχω λεφτά θα πάρω γαύρο κι όχι κάτι ακριβότερο (τα παιδιά μου είναι 4 κι 8 και μπορούν να φάνε κάτι τέτοιο βέβαια).

Υγρό πιάτων εφ'όσων έχω και πλυντήριο και τα περισσότερα πλένονται εκεί, παίρνω ένα μπιτονάκι και γεμίζω ντισπένσερ. Το ίδιο και στο μπάνιο με το σαπούνι χεριών. Γενικά προτιμώ τις μεγάλες συσκευασίες, κοιτώντας βέβαια και την τιμή κιλού, γιατί καμιά φορά σε ξεγελάνε.

Κρέας δεν παίρνω οτιδήποτε, αλλά σάλτσα ντομάτας π.χ. δεν έχει και μεγάλη διαφορά η μάρκα του σούπερ από την επώνυμη. Αν πάρεις ντοματάκια κονσέρβας και τα αλέσεις στο μούλτι, βγαίνει το ίδιο με τη σάλτσα σε γυάλινο μπουκάλι γνωστής μάρκας!

Παγωτάκια για τα παιδιά όλο το καλοκαίρι δεν έπαιρνα, έκανα χυμούς, σκέτους ή και με αλεσμένα φρούτα και γέμιζα αυτές τις ατομικές παγωτιέρες που έχει σε πολλά μαγαζιά που φτιάχνουν 6 μικρά παγωτά ξυλάκια και τα παιδιά τρελαινόντουσαν. Μαζί με τα δικά μου βέβαια τρελαινόντουσαν και τα γειτονόπουλα, οπότε πάει από' κει η οικονομία!:lol:

Για μένα που μου αρέσουν τα ice tea με πράσινο τσάι και λίγες θερμίδες, (ξέρετε, αυτά που έχουν 1,5 euro το μπουκαλάκι!), έβραζα σε ένα κατσαρολάκι 2-3 φακελάκια πράσινο τσάι, τα έβαζα σε 1,5l μπουκάλι μισό μισό με έναν χυμό του εμπορίου, όποιον μου άρεσε κάθε φορά και νάτο το ice tea!

Οικονομία είναι και το φαγητό που περισσεύει στο τέλος μιας μέρας να το βάζεις κατάψυξη για μια άλλη. Σε μερικά φαγητά (π.χ. όσπρια) δεν έχει καμία διαφορά μόλις το ζεστάνεις. Μερικά φαγητά όπως ας πούμε τον κιμά για μακαρόνια, τον μαγειρεύω σε ποσότητα και τον χωρίζω σε μερίδες για μακαρονάδα, παστίτσιο, παπουτσάκια κ.λ.π. Έτσι και ρεύμα γλυτώνω και μια άλλη μέρα που θα σκεφτόμουν να αγοράσω κάτι έτοιμο γιατί δεν προλαβαίνω, έχω τον κιμά έτοιμο, βράζω και το μακαρόνι και τέλος!

Ας πούμε η κάθε μία τί τέτοια κολπάκια κάνει για να κάνει οικονομία, μην το βλέπετε σαν στέρηση, αλλά σαν παιχνίδι. Παλιά κι εμένα δεν με ένοιαζε να το ψάξω, αλλά τώρα το βρίσκω διασκεδαστικό!

Βλέποντας και τί γράψατε οι άλλες να συμπληρώσω

α) Ναι σίγουρα στις αλλαγές των δώρων τις βάπτισης και των γιορτών, ή στην ενημέρωση των καλεσμένων να φέρουν δώρα για μεγαλύτερη ηλικία. Τα περισσότερα παιδιά στην βάπτισή τους έχουν ήδη γκαρνταρόμπα αλλά και ναμην έχουν έιναι πολλά όσα θα τους φέρουν για να τα βάλουν σε μια χρονιά.

β) Ekavi τί είπες τώρα! Μπουφάν? Πήρα πέρσι με 70% έκπτωση χειμωνιάτικο μπουφαν του γιου μου, με κόστος 10 euro και είναι και τέλειο.

γ) για τα κοριτσάκια, μπορεί τα καθημερινά τους παπούτσια να είναι καλής ποιότητας και λίγο πιο τσιμπημένα, αλλά αυτά που φοράνε "για καλά" και που φοριούνται 5-6 φορές μέχρι να μικρύνουν (ανάλογα και την κοινωνική ζωή του καθενός βέβαια!), μπορούν να είναι ας πούμε h&m που είναι και φιγουράτα και κοστίζουν και μέχρι 20euro.

Αυτά κι αν θυμηθώ κι άλλα θα σας ξαναγράψω.

Μιλάμε πορώθηκα τώρα!

Ας πούμε η κάθε μία τί τέτοια κολπάκια κάνει για να κάνει οικονομία, μην το βλέπετε σαν στέρηση, αλλά σαν παιχνίδι. Παλιά κι εμένα δεν με ένοιαζε να το ψάξω, αλλά τώρα το βρίσκω διασκεδαστικό!

Σ'ευχαριστώ βρε EviQ που κατάλαβες το σκεπτικο μου. Καλά απο τέτοια κόλπα άλλο τίποτα, Μέρκελ με λέει ο σύζυγος. Μισό μήλο να μου έχει μείνει που λέει ο λόγος και δε θα το πετάξω - θα το τρίψω κ κανέλλα απο πάνω θα το φάω με κουτάλι για επιδόρπιο. Κάποια έγραψε, εσύ νομίζω, οτι στα πολλά συσκευασμένα είναι που σου φεύγουν πολλά λεφτά στο σούπερ, και δεν έχω παρά να συμφωνήσω. Άνηθο έχω στην κατάψυξη (κάπου μες το parents το'χα δει) και στο μπαλκόνι έχω μαιντανό, δυόσμο και βασιλικό.

Μαγειρεύω 4 μέρες απ'τις 7. Δεν τρώμε δυο μέρες σερί το ίδιο φαί αλλά το σπάω (π.χ. σήμερα έχω μπριάμ απο Τρίτη). Αυτό βέβαια μόνο σε λαδερά, όσπρια, σάλτσες, κοτόπουλο και κρέας κομμάτι (αποφεύγω να ξαναζεσταίνω τον κιμά γιατι μου φαίνεται ευαίσθητο, και φυσικά δεν τρώω ποτέ την επομένη ψάρι). Βραστά λαχανικά επίσης τα βάζω όλα για 1-2 μέρες στο ψυγείο μετά αν μας μείνουν (εκτός απο πατάτα που όπως το ψάρι αποφεύγω να τη βάζω στο ψυγείο). Όπως κατάλαβες δεν πετάω ούτε ψίχουλο. Κρέας και ψάρι κι εγώ ακριβα ψωνίζω (όχι απο σούπερ) αλλά δεν τρώμε συχνα. Για το μπέμπη αγοράζω ποντίκι, το χώριζω σε μερίδες και το μαγειρέυω ανα 2 μέρες.

Στα είδη υγειηνής τώρα, οκ, καλό το ντετόλ και μου δώσαν δύο μπουκάλια δωρεάν στο μαιευτήριο, αλλά σόρυ, δε θα δώσω 2,80 για 200μλ. Θα αγοράσω κάτι πολύ φθηνότερο. Του μπέμπη του πλένω με αρκάδι και ειδικό μαλακτικό, τα δικά μας όμως τα πλένω απ'του λιντλ. Όσο για τρόφιμα, όπου βρώ προσφορά ψωνίζω, αλλίως τη μάρκα του σούπερμαρκετ, όπως λές κι εσυ. σόρυ αλλά δε θα πληρώσω 1 ευρώ τα μακαρόνια για να'ναι μισκο ή μέλισσα, παρά μόνο αν είναι 1+1 δώρο.

Χαίρομαι πολύ πάντως που ακούω απόψεις από άλλες μαμάδες με μεγαλύτερα κιόλας παιδιά, γιατί κακά τα ψέμματα εγώ μιλάω ακόμα για 2 στόματα (τώρα ξεκινάει να τρώει καλούτσικη ποσότητα στερεών)

jcEKp3.png  JKdkp3.png

Διαφημίσεις

Αν τα παιδία σας είναι μεγαλύτερα του έτους ένα φαγητό για όλους. Δεν χρειάζεται ξεχωριστώ μενού. Κ θα τρώτε και εσεις πιο υγιηνα.

Αν το επιτρέπει ο εργ. χώρος, για πρωινό 1 κουτί δημητριακά + 1 γάλα σας βγάζει άνετα την βδομαδούλα.

Εμείς κάθε Κυριακή τρώμε στο πατρικό μου (καλά αυτό δεν το έκανα λόγο οικονομίας αλλα απο συνήθεια) γλυτώνεις και κόπο και ηρεμείς απο το καθημερινό ''τι να μαγειρέψω''

Απο ξαδερφάκια παίρνω παπουτσάκια/ρουχαλάκια κτλ.

Αν θυμηθώ κάτι άλλο...

Σε ότι αφορά τα έξοδα εισιτηρίων ΜΜΕ που ανέφερε η φίλη παραπάνω, αν πρόκειται για καθημερινή μετακίνηση από και προς τη δουλειά, εξοικονομείς αρκετά χρήματα με την ετήσια κάρτα απεριορίστων. Γλυτώνεις τα μισά χρήματα, άσε που όταν την έχεις σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς σε ποιες άλλες διαδρομές θα μπορούσες να τη χρησιμοποιήσεις αντί να πάρεις το αυτοκίνητό σου. Κοστίζει περίπου 350 ευρώ. Είναι αρκετά χρήματα, αλλά στο τέλος του χρόνου θα σου έχουν μείνει άλλα τόσα στη τσέπη.

Σε ότι αφορά στη διασκέδαση των παιδιών, υπάρχουν κάθε Σαββατοκύριακο πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στη πόλη (κέντρα απασχόλησης, θέατρακ.λπ.) με ελεύθερη είσοδο.

Για το τέλος, παραθέτω ένα κείμενο-ευαγγέλιο που είχε γράψει σε ανάλογο topic (http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=35666) μια άλλη μαμά του forum, η amaretto.

Νομίζω ότι με τον τρόπο που ζούμε, μπορούμε να κάνουμε οικονομία μόνο όταν έχουμε στην αρχή λίγα χρήματα, για να επενδύσουμε σε έξυπνες αγορές πραγμάτων. Όταν δεν έχεις χρήματα και δεν υπάρχει δυνατότητα για έξτρα έσοδα, δεν έχεις και πολλές επιλογές, τα πάγια σε πνίγουν. Τα υπόλοιπα είναι μικρές λύσεις και σχετικά αυτονόητες, πχ αν δεν βγαίνει το νοίκι, εννοείται ότι δεν θα βγεις έξω το Σ/Κ, δεν γίνεται αλλιώς.

Τα παρακάτω είναι κυρίως για να ξοδεύουμε λιγότερα χωρίς να αισθανόμαστε ότι υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής μας και η υγεία μας.

Δεν ξέρω πώς τα πάτε με τα απορρυπαντικά, φαντάζομαι λόγω κουπονιών θα παίρνετε αρκετά με έκπτωση.

Εμείς κάπως έτσι γλυτώσαμε αρκετά χρήματα, καθώς είχαμε κάνει ένα στοκ που τελειώνει σιγά-σιγά αλλά αντικαθιστούμε σχεδόν όλα τα απορρυπαντικά με εύκολες οικονομικές (και οικολογικότερες και υγιεινότερες) λύσεις. Πχ χρησιμοποιώντας ξύδι, νερό, σόδα και σαπούνι σε διάφορες αναλογίες καθαρίζουν αποτελεσματικά οι περισσότερες επιφάνειες. Στο ίντερνετ έχει πολλές συνταγές για διάφορα τέτοια διαλύματα. Εν τω μεταξύ, έχω διαπιστώσει ότι το απορρυπαντικό σκόνη είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, αν το ρίξω διαλυμένο με ζεστό νεράκι και λίγη σόδα και μάλιστα, για ελαφρά λερωμένα ρούχα αρκεί μέχρι και η μισή συνιστώμενη δόση, οπότε κάνει και λιγότερο αφρό και δεν χρειάζεται δεύτερο ξέβγαλμα, όπως συμβαίνει συχνά με την κανονική δόση. Αντί για μαλακτικό, το λευκό ξύδι στην αντίστοιχη θήκη του πλυντηρίου είναι επίσης πολύ πιο υγιεινό και οικονομικό.

Αν και όταν γεννήθηκε η κόρη μου προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι έπρεπε να βάζουμε κρέμες σε κάθε αλλαγή πάνας, διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν απαραίτητο γλυτώνοντας αρκετά σωληνάρια κρέμας. Πολλά περί άχρηστων αγορών για τα μωρά μας θα διαβάσετε στο σχετικό τόπικ. Και γιατί να μην το αναφέρουμε, με το θηλασμό, κάναμε οικονομία, όχι μόνο επειδή δεν αγοράζαμε ξένο γάλα αλλά γιατί είχαμε λιγότερες αρρώστειες, δεν αγοράζαμε πιπίλες κάθε τρεις και λίγο, δεν καίγαμε ρεύμα για αποστειρώσεις, δεν χρειαστήκαμε ακριβές εμπλουτισμένες τροφές, όταν ξεκίνησαν τα στερεά, το μωρό μπορούσε να τραφεί κυρίως με μητρικό γάλα και για το δεύτερο εξάμηνο. Δεν δώσαμε μπισκοτόκρεμες, φρουτόκρεμες και λοιπά άχρηστα, τα φρούτα και τα λαχανικά αποδείχθηκαν πολύ πιο υγιεινά και οικονομικά. Συν ότι λόγω γαλακτικής αμηνόρροιας, γλυτώσαμε σερβιέτες για 14 ολόκληρους μήνες.

Επίσης, αν σας είναι απαραίτητα τα μωρομάντηλα, είναι πολύ πιο υγιεινά και οικονομικά τα σπιτικά - επίσης υπάρχει συνταγή στο νετ.

Γενικά, όπου μπορούν να αντικατασταθούν προϊόντα μιας χρήσης με προϊόντα πολλών χρήσεων: ποτήρια, πετσέτες, ξεσκονόπανα κτλ.

Στο επόμενο μωρό, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να επιλέξω υφασμάτινες πάνες. Έχεις στνολικά ένα κόστος κατά πολύ μικρότερο από τις πλαστικούρες που αγοράζουμε.

Κάτι άλλο που κάνω στην αγορά των ρούχων για την κόρη μου με βολεύει πολύ και γλυτώνω και χρήματα και αρκετές επισκέψεις-πειρασμούς στα μαγαζιά, ειδικά για καλοκαιρινά ρούχα και φουστάνια. Υπάρχουν κάτι συμμαζεμένες ελαστικές μπλουζίτσες πχ για 4-5 χρονών, που τις έχω ξεκινήσει ως φορεματάκια τον πρώτο χρόνο, το δεύτερο χρόνο ήταν λίγο πιο κοντές σαν μίνι φορεματάκια και προς το τέλος της σεζόν που ψήλωσε κι άλλο, τις φορούσε με κολάν. Το καλοκαίρι θα της είναι κανονικές μπλούζες και επειδή είναι λίγο φαρδιές, ελπίζω ότι θα της κάνουν και το επόμενο καλοκαίρι. Παρομοίως, ήταν κάποια κολάν, που αν τα φορούσε εξάχρονο θα έφταναν ως το γόνατο αλλά, από τη μια που ήταν ελαστικό στη μέση,από την άλλη που η κόρη μου ήταν μπουλούκα, στη δικιά μου ήταν κανονικό παντελόνι το οποίο κάθε χρόνο γίνεται απλά λίγο πιο κοντό. Επίσης, ελπίζω ότι θα αντέξει λίγα χρόνια ακόμη.

Στα δικά μας ρούχα, όταν χρειάζεται ανανέωση και δεν υπάρχουν χρήματα, μια εύκολη φθηνότερη λύση είναι τα αξεσουάρ, οπότε δεν νιώθουμε ότι φοράμε τα ίδια και τα ίδια. Αν αγοράσουμε ρούχα, φροντίζουμε να ταιριάζουν με άλλα που έχουμε πχ συνδυάζουμε καινούργιες μπλούζες με τα παλιά μας παντελόνια και δεν αγοράζουμε άσχετα χρώματα που απαιτούν καινούργια παντελόνια, παπούτσια και λοιπά αξεσουάρ. Προσπαθούμε να αγοράζουμε αξεσουάρ που να ταιριάζουν με περισσότερα σύνολα ρούχων.

Μεταποιούμε παλιά μας ρούχα, είτε για εμάς, είτε για το παιδί, ανταλλάσουμε ρούχα με άλλους.

Στην Αθήνα από όσο ξέρω, υπάρχουν και μέρη που μπορείς να πουλήσεις και να αγοράσεις μεταχειρισμένα ρούχα, στη Θεσσαλονίκη δεν έχω εντοπίσει κανένα.

Αγοράζουμε δώρα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε στις εκπτώσεις και τα φυλάμε για αργότερα, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να ψωνίζουμε ευτελή δώρα που δεν μας ικανοποιούν. Σε φιλικές επισκέψεις, φτιάχνουμε το δικό μας γλυκό και προσφέρουμε και εκτιμάται πολύ, ενώ ξοδεύουμε ελάχιστα. Σε δικές μας συγκεντρώσεις, φτιάχνουμε εμείς ό,τι μπορούμε να φτιάξουμε, ώστε να μην ξηλωθούμε και να διασκεδάσουμε λίγο σαν άνθρωποι.

Αγοράζουμε παιχνίδια για το παιδί, όταν τα βρίσκουμε σε προσφορά και τα φυλάμε λίγους μήνες, μέχρι να έρθει στην κατάλληλη ηλικία. Παίζουμε πολλά παιχνίδια που απαιτούν ελάχιστα χρήματα, χωρίς να υστερούν σε ποιότητα και διασκέδαση από τα αγοραστά. Πχ εδώ στο σάιτ του παρεντζ έχει συνταγές για σπιτικές πλαστελίνες κτλ. Φυλάμε κάθετι που υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χειροτεχνίες και το αξιοποιούμε την κατάλληλη στιγμή. Επενδύουμε σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για τα παιχνίδια που ήδη έχουμε (και σε λάμπες οικονομίας κτλ).

Δεν χρησιμοποιούμε πιστωτικές, εκτός αν είναι άτοκα, και πάλι βάζουμε ένα άνω όριο στο ποσό που θα αναλογεί σε κάθε μήνα.

Μετά, όταν ζορίζουν τα πράγματα, με το τηλέφωνο, κινητό και σταθερό είναι καλύτερα να φέρεσαι σαν να μην υπάρχει. Δεν έχει σημασία, αν ένα πρόγραμμα είναι φθηνό, οι περισσότεροι δεν το χρειάζονται τόσο πολύ, εκτός αν το επιβάλλουν ειδικές συνθήκες.

Στο μαγείρεμα γίνεται αρκετή οικονομία, όταν ψωνίζουμε από τα μακράς διαρκείας στις ευκαιρίες και τα φρέσκα λίγα-λίγα, ωστε να μην πετάμε. Για μένα πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει εβδομαδιαίο πρόγραμμα (μενού), ώστε να μην αγοράζονται άχρηστα πράγματα. Επίσης, βοηθάει το "έξυπνο" μαγείρεμα, όπου μετατρέπεις τα υπολείμματα του χθεσινού φαγητού σε καινούργιο χορταστικό φαγητό με λίγα έξτρα υλικά. Το μαγείρεμα σε μεγάλες ποσότητες και φύλαγμα λίγων μερίδων στην κατάψυξη εξοικονομεί χρήματα, όταν πιέζει ο χρόνος και η εύκολη λύση είναι το ντελίβερυ, επίσης βοηθάει στο να εκμεταλλευόμαστε καλά προσφορές σε φρέσκα τρόφιμα. Αγοράζουμε λαχανικά, όταν είναι στην εποχή τους, άρα και στη χαμηλότερη τιμή, αφού είναι σε αφθονία και κάνουμε ένα μικρό απόθεμα στην κατάψυξη, για τις φάσεις που λόγω καιρού υπάρχει έλλειψη και ακρίβεια. Επανεξετάζουμε το διαιτολόγιο μας με προσοχή και περιορίζουμε όσα βλάπτουν την υγεία μας και το πορτοφόλι μας, πχ δεν είναι ανάγκη να τρώμε κάθε μέρα κρέας, συσκευασμένα σνακς, υλικά για τοστ, έτοιμους χυμούς, υπερβολικό λάδι που πετιέται από σαλάτες και φαγητά κτλ. Ζυμώνουμε το δικό μας ψωμί, φτιάχνουμε τις δικές μας σάλτσες, τα δικά μας γλυκά.

Επιδιορθώνουμε βλάβες, πριν να φτάσουν σε ακραίο σημείο και απαιτούν διπλάσια χρήματα. Αυτό αφορά από το αυτοκίνητο και το σπίτι, μέχρι κουμπιά που ξηλώθηκαν στα ρούχα μας. Κάνουμε τις πατέντες μας εκεί που μας παίρνει αλλά πληρώνουμε αδρά, όταν ξέρουμε ότι μακροπρόθεσμα αυτό μας συμφέρει περισσότερο.

Χρησιμοποιούμε μέσα μαζικής μεταφοράς, κανονίζουμε τις διαδρομές μας, ώστε να βολεύονται όσο τον δυνατόν περισσότεροι, ενθαρρύνουμε το συνεπιβατισμό.

Στις διακοπές, πηγαίνουμε σε φτηνά, οικογενειακά μέρη, σε δωμάτιο με κουζινάκι, για να μαγειρεύουμε μόνοι μας και κάνουμε τις προμήθειες μας από το σπίτι, ώστε να μην υποκύψουμε στην τουριστική εκμετάλλευση.

Γράφουμε ταινίες στο βίντεο, "σπαταλούμε" λίγα χρήματα για μικροχαρές, ώστε να μπορούμε να διασκεδάζουμε στο σπίτι με παρέα. Θυμόμαστε τα πικνικ στο πάρκο της γειτονιάς ή στο παραπέρα δασάκι και παρηγοριόμαστε για τη μακρυνή εκδρομή που δεν πήγαμε. "Η φτώχεια θέλει καλοπέραση" ...

Όντως όταν μεγαλώνουν τα παιδιά κάποια έξοδα μειώνονται (πάνες, ξεχωριστά μαγειρέματα, παιδίατροι), αλλά και κάποια άλλα αυξάνονται (δραστηριότητες, βιβλία, αδιαπραγμάτευτο αυτό, μην κοιτάμε μόνο το φαί).

Επίσης καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά καταλαβαίνουμε καλύτερα τις ανάγκες τους και σταματάμε να θέλουμε να τους τα αγοράσουμε όλα απλώς επειδή υπάρχουν!

Εγώ ας πούμε παλιότερα πάντα αγόραζα περισσότερα ρούχα για τα παιδιά από ότι χρειαζόντουσαν πραγματικά και τους μίκραιναν κιόλας προτού τα βάλουν! Τώρα ξέρω ότι τα καλοκαίρια μέσα στο σπίτι προτιμούν να είναι με το εσώρουχο, οπότε θέλουμε μόνο ρούχα για έξω και καθόλου πιτζάμες, το χειμώνα πάλι εδώ που μένουμε δεν έχει ιδιαίτερο κρύο, άρα δεν χρειάζονται παρά 1-2 μανικωτά φανελάκια ο καθένας.

Lucia όσον αφορά τα μαγειρέματα και την μεταμφίεση του χθεσινού φαγητού, υπάρχει ολόκληρο θέμα εδώ στο parents στη διατροφή, για να πάρεις και να δώσεις ιδέες. Και παιδιά έτσι κάνεις και οικονομία χρόνου εκτός από χρήματος, πράγμα πολύ σημαντικό για τις μανούλες εργαζόμενες και μη!

η αληθεια είναι, πως όταν δεν εργάζεσαι και μένεις σπίτι, τότε πραγματικά δεν ξοδεύεις τίποτα + έχεις καθαρό μυαλό και χρόνο για να οργανώσεις έξοδα και υποχρεώσεις.

Θυμάμαι όταν γέννησα έμεινα εκτός γραφείου για 8 μήνες. αισθανόμουνα σχεδόν πλούσια αφού περνούσαν πολλές μέρες που δεν ξόδευα. πήγαινα σούπερ μάρκετ 1 φορά την εβδομάδα και αυτό ήταν όλο.

αν είσαι όμως σχεδόν όλη μέρα εκτός σπιτιού, ε όλο και κάτι θα ξοδέψεις. μια λιγούρα -δεν γίνεται να είσαι εφοδιασμένος σαν ψυγείο-, ένα κέρασμα κάτι.

εγώ χρησιμοποιω για τις μεταφορές ΜΜΜ (κάρτα δεν έβγαλα γιατί επέστρεψα γραφείο καλοκαίρι, οπότε ο μισός χρόνος είχε χαθεί) αλλά δεν σας κρύβω βρε κορίτσια ότι υπάρχουν φορές που αγριεύομαι και φοβάμαι με τον κόσμο που κυκλοφορεί. τρελοί, ναρκομανείς (κάποιοι σε σοκαριστική κατάσταση), άνθρωποι έτοιμοι να αρπαχτούνε με το παραμικρό.υπάρχουν φορές που όταν εντοπίζω τέτοιες περιπτώσεις στη στάση με πιάνει ένας φόβος και επιλέγω να πάρω ταξί.

δεν ξέρω πάντως εγώ στις εκπτώσεις σε καταστήματα τύπου Zara, δεν προλαβαίνω να ψωνίσω καλά. συνήθως το νούμερο της μικρής μου έχει εξαντληθεί νωρίς. μόνο για πολύ μωράκια βρίσκω.

δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία να της πάρω κάτι σήμερα που θα το φορέσει μετά από 2 χρόνια. καταρχήν δεν έχω τόσο χώρο στις ντουλάπες.

ούτε δώρα σε φίλους μπορώ να τα πάρω μήνες πριν γιατί θα έχει λήξει η κάρτα αλλαγής, και δεν θα μπορούνε να το αλλάξουνε.

όσον αφορά την ΔΕΗ επειδή και οικονομία κάνω και νυχτερινο χρησιμοποιώ, λέω ότι μάλλον κάνει λάθος γιατί λέει για τρίμηνο ενώ η ΔΕΗ είναι δίμηνη. Επίσης λέτε για έξοδα μικρών παιδιών - γιατί είναι- αλλά δέστε και όταν είναι στην εφηβεία και δεν μπορείς να κόψεις τίποτα- φροντιστήρια, πτυχία ξένων γλωσσών, βιβλία, χαρτζηλίκι. Θα σας περιγράψω έξοδα τυπικής οικογένοιας με παιδιά 17 και 13 ετών. ΔΕΗ διμήνου (σπιτιού 100τμ γιατι στο πάγιο παίζουν τα τμ.) 700ΚW με χαράτσι 260? και χειμώνα έως 350 με χρηση νυχτερινού, ΕΥΔΑΠ τρίμηνο 30?, δάνειο σπιτιου 215?(μετά από μερική αποπληρωμή ευτυχώς), κοινόχρηστα επίσης για σπίτι 100τμ καλοκαίρι 30-40 χειμώνας 70-80 χωρίς πετρέλαιο (τι άλλο να κόψεις εδώ?) σούπερ μάρκετ δεν πέφτουμε κάτω από 500 ΜΕ προσφορές κουπόνια κλπ και χωρις σκατολοίδια. Ασφάλεια σπιτιού ετήσια 400, αυτοκινήτου ετήσια 440, δική μου ασφάλεια 510 ετησια, ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ 2 παιδιών 17 και 13 600? μηνιαίως, και επειδή είναι στα πτυχία δεν μπορείς να κοψεις. Εισητήρια βενζίνη 100?. Προς το παρόν αυτά. Α δουλεύουμε και οι δύο με περίπου 2000? χωρίς βοήθεια από παπούδες σε μηνιαια βάση. Δηλαδή δώρα σε γενεθλια-γιορτες Χριστούγεννα που πάει ο μεγάλος μόνος του φυσικά για ρούχα - παπούτσια

Διαφημίσεις

εγω εκτος απο αυτα που αναφερθηκαν κανω και τα εξης:

-αγορεσ μεσω ιντερνετ σε οτι μπορω

-επαναδιαπραγματευση σε ολα :τραπεζα για επιτοκιο δανειου,εταιρεια τηλεφωνιασ για χαμηλοτερο συμβολαιο,ασφαλιστρα στεγαστικου/αυτοκινητου

-μπηκα σε ολα τα sites που μ΄ενδιαφερουν και ζητησα να μου στελνουν mail oταν προιοντασ τουσ βγαινουν σε προσφορα.τσεκαρω παντα τα sites που εχουν τις προσφορες των σουπερ μαρκετ.

-εχω εντοπισει εναν συναδελφο ο οποιος ειναι τσιγγουνης(οι τσιγγουνηδες ειναι πολυ πιο ψαχμενοι απο αυτους που κανουν οικονομια)του εχω πει λοιπον να με ενημερωνει για σημαντικεσ προσφορεσ που εντοπιζει.επισησ τσεκαρω παντα απο που ψωνιζει και τον ρωταω παντα πριν απο μεγαλη αναγκαια αγορα!!!!!αποδιδει αφανταστα:-P

Δεν ξέρω βρε παιδιά, όντως κάθε οικογένεια έχει άλλες ανάγκες και άλλες επιθυμίες, όμως ο καθένας μας μπορεί να κάνει σίγουρα κάποια πράγματα ε! κι αφού τα σκεφτεί και εφαρμόσει μπορεί να τα προτείνει και σε άλλους κι οι άλλοι να πάρουν αυτά που τους ταιριάζουν.

Με το να απογοητευτούμε ότι δεν γίνεται τίποτε, τί κερδίζουμε?

Πριν από 2 χρόνια έπαιρνα έναν πολύ καλό μισθό και έκανα άλλες επιλογές, τώρα είμαι άνεργη και κάνω άλλες.

Πριν από 3 χρόνια είχα 2 μωρά και ήμουν εργαζόμενη, πάλι άλλες επιλογές έκανα.

Και πολύ σύντομα θα έχω 2 εφήβους με διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Ποτέ όμως δεν θα σταματήσω να τροποποιώ τις επιλογές μου σύμφωνα με ένα γενικότερο πλάνο "οικονομίας" χρημάτων,χρόνου και δυνάμεων και να το αντιμετωπίζω όλο αυτό σαν δημιουργικό παιχνίδι, γιατί αυτό τελικά κρατάει την πίεση μακριά.

Rosaki δεν πειράζει αν πάρεις και καμιά φορά ταξί όταν αγριεύεσαι, μπορείς να βρεις κάτι άλλο που δεν σε πειράζει να αλλάξει και να το αλλάξεις. Μην πέφτεις στην παγίδα του μυαλού, ότι κάθε πράγμα γίνεται μόνο με έναν τρόπο ή δεν γίνεται καθόλου. Εσύ ξέρεις καλύτερα ποια είναι αυτά τα πράγματα για την οικογένειά σου.

Αλλά όταν τα βρεις σε παρακαλώ να μας το γράψεις, πάντα με ενδιαφέρει να ακούω τέτοιου είδους ιδέες από άλλους!:-P

Υ.Γ. Όχι δεν αντέχω, πες μου πόσο χώρο στις ντουλάπες θέλει για να στοιβάξεις 5 παιδικά σετάκια γιατί θα σκάσω!:lol:

Αγαπητή rosaki, το γεγονός ότι υπάρχει πλήθος οικογενειών (πολυμελών σε αρκετές περιπτώσεις) που τα καταφέρνουν με χρήματα πολύ λιγότερα από τα 2.000?, προ και μετά κρίσης, είναι μία ένδειξη ότι υπάρχουν τρόποι να ζήσεις τη ζωή σου ευχάριστα και με αξιοπρέπεια με λιγότερα χρήματα. Όλα έχουν να κάνουν με τις επιλογές, τις προτεραιότητες και το “lifestyle” του καθενός.

Στο topic γράφτηκαν πρακτικές προτάσεις και παραδείγματα για να κάνει κάποιος λίγη παραπάνω οικονομία. Ίσως να γράφονταν και λίγες παραπάνω ακόμα αν δεν υπήρχε προκαταβολική άρνηση.

jcEKp3.png  JKdkp3.png

γιατί το λες αυτό βρε Lucia? ότι γραφεται και ανταλλάσεται μεταξύ μας χρήσιμο είναι. δεν ξέρω αν μετέδωσα αρνητισμό με τα μηνύματά μου. δεν είχα τέτοια πρόθεση πάντως. απλώς καθώς αξιολογούσα τις προτάσεις σας, έβλεπα τι ταιριάζει σε μένα και τι όχι. και βέβαια έχεις δίκιο, ότι ο καθένας πορεύεται με το στυλ ζωής που έχει ή μάλλο είχε επιλέξει. θέλω να πω, πως ανήκω σε μια κατηγορία, εργαζόμενων που σχεδόν 1.5 χρόνο πριν έπαιρνα περισσότερα από τα διπλά, οπότε και είχα προσαρμόσει, είχα συνηθίσει διαφορετικά. και για αυτό μου κακοφαίνεται και ίσως για αυτό δεν έχω δέιξει ακόμη την απαραίτητη ευελιξία. αυτό πολεμάω να καταφέρω. απλώς η διαφορά μου είναι ότι αυτή την προσαρμογή στα νέα δεδομένα δεν μπορώ να την δω σαν μια ενδιαφέρουσα ή διασκεδαστική διαδικασία. πάντως σας διαβάζω (μέσα μου, σας θαυμάζω για την οργανωτικότητά σας) και περιμένω να πάρω και άλλες ιδέες.

Καλημέρα Ροζάκι! Καλημέρα και στα υπόλοιπα κορίτσια!!!

Η προσαρμογή στα τωρινά δεδομένα του κάθε σπιτιού δεν είναι διαδικασία παιχνιδιάρικη ή διασκεδαστική.....Είναι βιοποριστική ανάγκη!!!

Στους περισσότερους έχουν αλλάξει τα εισοδήματα....Αν κάποιος έπαιρνε 3.000-4.000 και τώρα παίρνει 2.000, πρέπει να βρει την ισορροπία του αλλάζοντας προτεραιότητες και ανάγκες....

Κάποιο σπίτι όμως που παίρνει κάτω από 1000?, είναι άμεση ανάγκη να βρει τρόπο να ξοδευει τα χρήματα στις επειγουσες και αληθινές ανάγκες του σπιτιου....δεν εχει περιθώριο να ξοδεύει στο σουπερ μαρκετ 400-500?....

Εμείς παίρναμε γυρω στα 2000-2.300 δουλευοντας και οι δυο μας, οποτε ξοδευαμε τα λεφτα μηνιαιως αλλα και μπορωντας να βαζουμε στην ακρη καποια χρηματα. Τα τελευταια 3 χρόνια μείναμε με μια δουλεια και εισόδημα λιγότερο από 1000?! Έπρεπε να κάνουμε πολλές αλλαγές για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και φυσικά δεν ειναι ευκολο....Στερούμαστε αλλά τί να κάνουμε; Προσπαθούμε μήνα μήνα να περνάμε....

Η κόρη μου είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής μου, το φως μου!!! Την λατρεύω!!!

Βοηθαει πολυ να καταγραφετε που δινετε τα λεφτα σας καθημερινα (μεχρι και το τελευταιο ευρω),ετσι σε 2-3 μηνες θα μπορειτε απο μονοι σας να δειτε που-πανε-τα-λεφτα.

Απο τα πρωτα πραγματα που πρεπει να περιοριζονται ή να..εξαφανιζονται,ειναι το αυτοκινητο.Το αυτοκινητο δεν θελει μονο βενζινη,θελει τελη κυκλοφοριας,ασφαλιση,σερβις,κι αν τρακαρεις..αντε γεια!Καποιοι φυσικα τα εχουν χωρις ασφαλιση,ΤΚ κτλ αλλα αυτο μπορει να δημιουργησει καινουρια προβληματα ακομη μεγαλυτερα.Καλυτερα ΜΜΜ και -περιστασιακά- ταξι που στην Ελλαδα δεν ειναι πολυ ακριβά.Αν πουλησετε το αυτοκινητο προφανως θα παρετε και καποια λεφτα στο χερι.

Αν μενετε στο ενοικιο αλλα αδυνατειτε να το καταβάλετε,ισως ηρθε η ωρα να δειτε ποιος παππους-γιαγια μπορει να σας φιλοξενησει.Αν εχετε σπιτι με δανειο που επισης δεν το παλευετε,ομοιως,ετοιμαστε και την νομικη αμυνα σας.

Σε οτι αφορα δανεια,χρεη,ΔΕΗ κτλ υπαρχουν διαφορες δυνατοτητες για να πληρωνετε σε δοσεις,να γινει επιμηκυνση δανειου,να μην πληρωνετε το χαρατσι αλλα μονο την ΔΕΗ,προσπαθηστε με την βοηθεια των υπαλληλων να τα βρειτε ολα αυτα και να τα εξαντλησετε προς οφελος σας.Ακομα και μια μικρη παραταση να παρετε, ειναι ανάσα.

Παραλληλα αναζητειστε δουλεια.Πρωτη,δευτερη,τριτη δουλεια,μαυρη ή άσπρη,δεν εχει σημασια,αρκει να πληρωνεστε,ριξτε τα μουτρα σας και μην αποκλείετε "ταπεινές" ή "δύσκολες" δουλειες.Στον βαθμο που αυτο ειναι εφικτό αποφευγετε να δουλευετε σε εταιρειες που πληρωνουν περιστασιακά ή καθολου γιατι προφανως πανε για κλεισιμο και εσεις εντωμεταξυ κανετε εξοδα για να ειστε εκει καθημερινα.

Γραφω και καποια πραγματα που πρακτικά ΔΕΝ βοηθουν στην εξοικονομηση, αλλα ο κοσμος νομιζει οτι βοηθουν.

Νυχτερινο ρευμα ΔΕΗ.Αν δεν εχετε ηδη,το κοστος για να βαλετε ειναι αξιοσημειωτο,και δεν ειναι βεβαιο οτι θα σας το εγκρινει εγκαιρα η ΔΕΗ.Το οφελος (μετα ομως απο την αποσβεση των αρχικων εξοδων) ειναι κατω απο 100 ευρω το χρονο.

Ξυλοσομπες κτλ.Συνηθως το κοστος εγκαταστασης ειναι ακριβο,και το αποτελεσμα πενιχρό.Καλυτερα ενα αεροθερμο ή αν εχετε ηδη εγκατεστημενο κλιματιστικο ακομα καλυτερα.

Προσφορες στα supermarket.Για να τις εκμεταλλευτεις πρεπει να εχεις ρευστο και να στοκαρεις προιοντα,επειδη στοκαρεις το πιθανοτερο ειναι οτι θα καταναλωσεις και παραπανω.Παρόλλα αυτα με στρατιωτικη πειθαρχια μπορει να υπαρξει μια εξοικονομηση που ομως δεν θα ειναι πανω απο 100-200 ευρω το χρονο.

Επεξεργάστηκαν by Anthony2012
προσθηκη κειμενου

οκ αν φτάσεις να σε φιλοξενούν οι γονείς στα σαρανταβάλε είναι να σε κλαίνε οι ρέγγες..επίσης σε όλα τα έξοδα δεν αναφέρονται τα ιατρικά, ας πούμε σε μας οι παιδίατροι, η γέννα , ο γυναικολόγος, τα φάρμακα εδώ και εκεί είναι πολλά λεφτά..

Καλημέρα Ροζάκι! Καλημέρα και στα υπόλοιπα κορίτσια!!!

Η προσαρμογή στα τωρινά δεδομένα του κάθε σπιτιού δεν είναι διαδικασία παιχνιδιάρικη ή διασκεδαστική.....Είναι βιοποριστική ανάγκη!!!

Στους περισσότερους έχουν αλλάξει τα εισοδήματα....Αν κάποιος έπαιρνε 3.000-4.000 και τώρα παίρνει 2.000, πρέπει να βρει την ισορροπία του αλλάζοντας προτεραιότητες και ανάγκες....

Κάποιο σπίτι όμως που παίρνει κάτω από 1000?, είναι άμεση ανάγκη να βρει τρόπο να ξοδευει τα χρήματα στις επειγουσες και αληθινές ανάγκες του σπιτιου....δεν εχει περιθώριο να ξοδεύει στο σουπερ μαρκετ 400-500?....

Εμείς παίρναμε γυρω στα 2000-2.300 δουλευοντας και οι δυο μας, οποτε ξοδευαμε τα λεφτα μηνιαιως αλλα και μπορωντας να βαζουμε στην ακρη καποια χρηματα. Τα τελευταια 3 χρόνια μείναμε με μια δουλεια και εισόδημα λιγότερο από 1000?! Έπρεπε να κάνουμε πολλές αλλαγές για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και φυσικά δεν ειναι ευκολο....Στερούμαστε αλλά τί να κάνουμε; Προσπαθούμε μήνα μήνα να περνάμε....

Επειδή εγώ μίλησα για "παιχνιδιάρικη διαδικασία" , θεωρώ ότι πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν εννούσα ότι δεν υπάρχει και βιοποριστική ανάγκη πίσω απ'αυτό.

Ίσα-ίσα είπα ότι σε κάθε εποχή πρέπει να εφαρμόζει κανείς την ίδια τακτική, την γνωστή "όσο φτάνει το πάπλωμα".

Απλά νομίζω ότι μπορείς να το δεις διαφορετικά, για να διευκολύνεται η καθημερινότητά σου δηλαδή, και να μην μιζεριάζεις.

Για την ιστορία και στη δική μου οικογένεια τα έσοδα έχουν μειωθεί στο μισό εδώ και 2 χρόνια που εγώ είμαι άνεργη και καταλαβαίνω τί εννοείς πολύ καλά. Μόνο που το ίδιο σκεπτικό που έχω και τώρα, το είχα και στην εποχή των παχιών αγελάδων και -τώρα που το σκέφτομαι- μπορεί γι'αυτό να μη μου φαίνεται τόσο τρομακτική η αλλαγή τώρα.

πάντως όσο καλή διάθεση και οργάνωση να υπάρχει για οικονομία, το γεγονός ότι οι τιμές παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές, δεν πολυβοηθάει τα πράγματα.

Χθες Σάββατο μετά από καιρό έριξα μια πιο προσεκτική ματιά στις βιτρίνες και σοκαρίστηκα με το πόσο κοστίζει ένα ζευγάρι δερμάτινες μπότες.

εγώ ξεκίνησα με το να κατεβάζω σιγά σιγά τα χειμερινά ρούχα, θα κάνω μια καλή εκκαθάριση και θα δω τι από τα παλιά μπορεί να μεταποιηθεί και να κρατηθεί. το καλό είναι πως πάντα φρόντιζα τα ρούχα μου (βέβαια παλιότερα αγόραζα και πιο καλά ποιοτικώς πράγματα) και μπορεί να φοράω ακόμη παντελόνι που το έχω 15 χρόνια.αυτό είναι το καλό με τα σχετικά ακριβά ρούχα τα βγάζουνε τα λεφτά τους γιατί αν τα προσέχεις λίγο κρατάνε πολλά χρόνια. ενω τα πολύ φτηνά, τουλάχιστον σε μένα μετά από 2-3 πλυσίματα ξεχειλώνουν, δεν είναι να φορεθούν και μόνο οικονομία δεν κάνεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...