Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

"Πληθυντικός ευγενείας" από ποια ηλικία;

Recommended Posts

Ο γιος μου θα πάει φέτος Α΄δημοτικού.

Τώρα σιγά σιγά αρχίζω να του μαθαίνω τον πληθυντικό ευγενείας, αλλά, λόγω καλοκαιριού, λόγω του ότι το έχω κι εγώ αμελήσει, δεν με βλέπω να το μαθαίνει.

Ποια νομίζετε ότι είναι η κατάλληλη ηλικία για να το μάθει ένα παιδάκι;

Εσάς τα παιδάκια σας σε ποια ηλικία τα μαθαίνετε;

ZS95p3.png  hcT0p3.png

Διαφημίσεις

Φαντάζομαι ότι εννοείς να μιλάνε στον πληθυντικό σε άτομα που δεν γνωρίζουν, μεγαλύτερους, κλπ. Προσωπικά, τους το μάθαινα από τη στιγμή που άρχιζαν να επικοινωνούν και να αντιλαμβάνονται τις ηλικιακές διαφορές, το γνωστός/θείος - άγνωστος/ξένος, κλπ, οπότε κάπου εκεί γύρω στα 3 1/2, αλλά δεν ήταν μια διαδικασία ιδιαίτερη για μένα, τους το έλεγα μέχρι να το συνηθίσουν. Εσύ που έχεις μεγαλύτερο παιδάκι πώς προσπαθείς να του το μάθεις; Τι εννοείς δεν βλέπεις να το μαθαίνει; Ρωτάω για να καταλάβω τι εννοείς, μήπως σκεφτώ κάτι πιο συγκεκριμένο να σου πω!

Ίσως άργησες λίγο.

Από τη στιγμή που μαθαίνουν να μιλάνε πιστεύω ότι θα πρέπει να τους δείχνουμε το σωστό τρόπο να απευθύνονται σε ξένους, ή σε μεγαλύτερους ή στη δασκάλα τους κτλ...

Αφού του εξηγήσεις τι σημαίνει πληθυντικός ευγενείας, δείξε του με το παραδειγμά σου (πχ σε ένα εμπορικό κατάστημα ή σε μια συνάθροιση κτλ).

Στη δασκάλα του πως απευθυνόταν στο νηπιαγωγείο;; Δεν της έλεγε πχ γεια σας κυρία, τι κάνετε κτλ; Δεν είναι δυνατόν να μην τους έχει μάθει η δασκάλα τον πληθυντικό ευγενείας...

Ως δασκαλα, οσες φορες εχω παρει πρωτη ελαχιστα παιδακια μου μιλουν στον πληθυντικο. Στη δευτερα ο πληθυντικος ευγενειας υπαρχει και ως μαθημα στο βιβλιο της γλωσσας, οποτε μην αγχωνεστε. Θα το μαθουν κι αυτο σιγα σιγα.

ο δικος μου εμαθε στην ηλικια του δικου σου..το καλοκαιρι πριν παει πρωτη

Και απο οτι θυμαμαι, στην ταξη του ηταν απο τους ελαχιστους που το 'συνηθιζε' Μεχρι και το επομενο καλοκαιρι θυμαμαι, οι φιλοι -ες του δεν χρησιμοποιουσαν τον πληθυντικο

.....Ο μικρος μου ακομη τους εχει ολους 'κολλητους'.

Διαφημίσεις

Καλημέρα.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Φαντάζομαι ότι εννοείς να μιλάνε στον πληθυντικό σε άτομα που δεν γνωρίζουν, μεγαλύτερους, κλπ. Τι εννοείς δεν βλέπεις να το μαθαίνει; Ρωτάω για να καταλάβω τι εννοείς, μήπως σκεφτώ κάτι πιο συγκεκριμένο να σου πω!

Αυτό ακριβώς εννοούσα anemoni.

Απλά, λόγω καλοκαιριού, δεν αφιερώνω αρκετό χρόνο. Το παιδί λείπει για 2 εβδομάδες και, όταν ήμαστε μαζί, παίζει...

sweet

πολύ ενθαρρυντικό αυτό που λες!!!

Άρα δεν αγχώνομαι, σιγά σιγά θα τα μάθει όλα!!!

ZS95p3.png  hcT0p3.png

Καλημέρα.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Αυτό ακριβώς εννοούσα anemoni.

Απλά, λόγω καλοκαιριού, δεν αφιερώνω αρκετό χρόνο. Το παιδί λείπει για 2 εβδομάδες και, όταν ήμαστε μαζί, παίζει...

sweet

πολύ ενθαρρυντικό αυτό που λες!!!

Άρα δεν αγχώνομαι, σιγά σιγά θα τα μάθει όλα!!!

Εννοείται ότι δεν πρέπει να αγχώνεσαι! Δεν υπάρχει κανένας λόγος, απλά θέμα συνήθειας είναι. Μόλις αρχίσει να το βάζει στο μυαλουδάκι του, θα του βγαίνει πολύ φυσικά. Πάντως, εάν θέλεις να εκμεταλλευτείς τον χρόνο που είστε μαζί τώρα το καλοκαίρι, μπορείς να κάνεις παιχνίδια ρόλων μαζί του και να μιλάτε στον πληθυντικό, αφού θα είστε ξένοι και δεν θα ξέρει ο ένας τον άλλον (πχ, ταμίας και πελάτης στο σουπερμάρκετ, δάσκαλος και διευθυντής στο σχολείο, πελάτης και μηχανικός στο συνεργείο αυτοκινήτων, κ.λπ.). Έτσι συνηθίζει απλά και φυσιολογικά στον πληθυντικό, παίζοντας και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία!

Εξαρταται και από την ηλικία του παιδιου, τα πιο μικρά της τάξης αργούν περισσότερο να το καταλβουν.

Μπορουν φυσικα να μαθαινουν βιωματικά ακούγοντας πως εσύ μίλας στους αλλους, αλλά εγώ δεν θα εξηγούσα ενικό /πληθυντικό πριν το κάνουν στο σχολείο. Δεν νομίζω ότι άργησες. Η ευγενια θα φανεί και στον τρόπο που μιλαει το παιδί. Τα δικα μου βγάλαν την πρώτη και μαθαν μέχρι το "για σας" αλλά μετά το γυρίζουν στον ενικό. Θεωρώ ότι είναι θέμα γραμματικής και καλύτερα να τοεξηγήσει η δασκάλα. Αφου το εξηγήσει θα το ενισχύσω. Ισως και αυτά αρχίσουν να το παρατηρουν περισσότερο όταν μιλάμε. Μην αγχωνεσαι

• 2 εβδομάδες μετά...

Ενώ μέχρι και το νηπιαγωγείο μιλούσε στις δασκάλες του στον ενικό και με τα μικρά τους ονόματα -δεν ήταν και η καλύτερή μου, αλλά έτσι ήταν η τακτική του σχολείου-, την πρώτη μέρα της α' δημοτικού μου είχε πει ότι η δασκάλα του είναι η κυρία Μαρία ή αλλιώς κυρία Παπαδοπούλου και θα της λέμε τι κάνετε και όχι τι κάνεις. Ένα τσακ ήταν, ενώ αν τον είχα πιέσει μπορεί και να αισθανόταν άσχημα. Μετά άρχισε να αποκαλεί τις φίλες μου, κυρία Τάδε (σοκ οι παιδούλες που θεωρούσαν τον εαυτό τους συνομήλικο με το 7χρονο). Στο βιβλίο της δευτέρας δημοτικού υπάρχει κεφάλαιο και μάλιστα στην αρχή, που λέγεται 'με το σεις και με το σας' (για όποιον δεν κατάλαβε:lol::lol:). Το ενίσχυσα αυτό εγώ, γιατί το θεωρώ πολύ καλό. Στην οικογένεια (θείους, θείες, παππούδες κλπ) μιλάμε στον ενικό. Σωστό λάθος, δεν ξέρω, έτσι μου βγαίνει καλύτερα.

Ενώ μέχρι και το νηπιαγωγείο μιλούσε στις δασκάλες του στον ενικό και με τα μικρά τους ονόματα -δεν ήταν και η καλύτερή μου, αλλά έτσι ήταν η τακτική του σχολείου-, την πρώτη μέρα της α' δημοτικού μου είχε πει ότι η δασκάλα του είναι η κυρία Μαρία ή αλλιώς κυρία Παπαδοπούλου και θα της λέμε τι κάνετε και όχι τι κάνεις. Ένα τσακ ήταν, ενώ αν τον είχα πιέσει μπορεί και να αισθανόταν άσχημα. Μετά άρχισε να αποκαλεί τις φίλες μου, κυρία Τάδε (σοκ οι παιδούλες που θεωρούσαν τον εαυτό τους συνομήλικο με το 7χρονο). Στο βιβλίο της δευτέρας δημοτικού υπάρχει κεφάλαιο και μάλιστα στην αρχή, που λέγεται 'με το σεις και με το σας' (για όποιον δεν κατάλαβε:lol::lol:). Το ενίσχυσα αυτό εγώ, γιατί το θεωρώ πολύ καλό. Στην οικογένεια (θείους, θείες, παππούδες κλπ) μιλάμε στον ενικό. Σωστό λάθος, δεν ξέρω, έτσι μου βγαίνει καλύτερα.

Κι εμείς ακριβώς έτσι. Και τα δυο μου παιδιά το συνήθισαν από το σχολείο και όσο περνάνε τα χρόνια κάνουν μόνα τους τη διάκριση και πολύ καλά μάλιστα. Μην αγχώνεστε κορίτσια, όποιος παραξηγήσει τα παιδάκια μάλλον δεν έχει και πολλά πράγματα στη ζωή του να ασχοληθεί.

Διαφημίσεις

Μετά άρχισε να αποκαλεί τις φίλες μου, κυρία Τάδε (σοκ οι παιδούλες που θεωρούσαν τον εαυτό τους συνομήλικο με το 7χρονο).

χε, χε, αυτό πρέπει να είχε πολύ ... ενδιαφέρον!

Ο δικος μου ειναι περιπου 2.5 ετων και χρησιμοποιει απο μονος του τον πληθυντικο οταν μιλαει σε καποιο καινουριο προσωπο καποιας ηλικιας.

Δεν του το διδαξα ποτε,απλα το κανει προφανως μιμούμενος.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...