maryspain

Κανονας του εσωρουχου και σεξουαλικη υγεια!

  Recommended Posts

  edit admin nραγματοποιήθηκε επεξεργασία του κειμένου της δημοσίευσης απο τους διαχειριστές προστέθηκαν πληροφορίες για τον κανόνα του εσώρουχου"

  «Ο Κίκο και το Χέρι - Ο Κανόνας του εσώρουχου»

  The Underwear Rule

   

   

  sxoleio98-kiko_and_the_hand_02.PNG

  Το βιβλίο με τον Κίκο Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δημιουργήσει ένα υλικό ευαισθητοποίησης με στόχο την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

  Ονομάζεται «Ο Κανόνας του Εσώρουχου» (The Underwear Rule) και αποτελείται, ανάμεσα σε άλλα, από οδηγίες για τους γονείς και ένα βιβλίο για μικρά παιδιά (3-7 ετών) με τίτλο «Ο Κίκο και το Χέρι».

  «

  »

  Οδηγίες για γονείς

  Τι είναι «Ο Κανόνας του Εσώρουχου»; Είναι απλό: ένα παιδί δεν πρέπει να αγγίζεται από άλλους στα μέρη του σώματος που συνήθως καλύπτονται από το εσώρουχο. Επίσης, δεν πρέπει να αγγίζει και εκείνο τους άλλους σε αυτά τα σημεία.

   

  Με τον «κανόνα» αυτό οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στα παιδιά πού δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι άνθρωποι, πώς να αντιδρούν και πού να αναζητούν βοήθεια. Ακόμη, τους βοηθάει να εξηγήσουν ότι το σώμα τους τους ανήκει, ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά, καθώς και καλά και κακά αγγίγματα.

   

  Αν αισθάνεστε άβολα να μιλήσετε για αυτό το θέμα, να θυμάστε ότι είναι ίσως πιο δύσκολο για σας, που είστε ενήλικος, παρά για ένα παιδί. Εξάλλου, ένα παιδί δεν είναι ποτέ πολύ μικρό για να διδαχθεί τον «Κανόνα του Εσώρουχου», επειδή η κακοποίηση μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία.

   

  «Το σώμα σου σου ανήκει»

  Τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν ότι το σώμα τους τους ανήκει και ότι κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει χωρίς την άδειά τους. Η ανοιχτή και ευθεία συζήτηση από μικρή ηλικία για τη σεξουαλικότητα και τα πιο «προσωπικά» μέρη του σώματος, με χρήση της σωστής ονομασίας για τα γεννητικά όργανα, θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν τι δεν επιτρέπεται.

   

  Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν ένα φιλί ή ένα άγγιγμα κάθε στιγμή, ακόμη κι από κάποιον που αγαπούν. Πρέπει να διδαχθούν να λένε «όχι», με άμεσο και σταθερό τρόπο, σε κάθε μη κατάλληλη φυσική επαφή, να απομακρύνονται από επικίνδυνες καταστάσεις και να το αναφέρουν σε έναν έμπιστο ενήλικο. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι θα πρέπει να επιμένουν να το λένε, μέχρι κάποιος να πάρει το θέμα στα σοβαρά.

   

  Καλά και κακά αγγίγματα

  Τα παιδιά δεν αναγνωρίζουν πάντοτε τα κατάλληλα και τα μη κατάλληλα αγγίγματα. Πρέπει να μάθουν ότι δεν είναι σωστό κάποιος να κοιτάξει ή να αγγίξει τα γεννητικά τους όργανα ή να τους ζητήσει να κοιτάξουν ή να αγγίξουν τα γεννητικά όργανα κάποιου άλλου.

   

  Ο «Κανόνας του Εσώρουχου» τα βοηθάει να αναγνωρίζουν ένα φανερό όριο που είναι εύκολο να θυμούνται: το εσώρουχο.

   

  Βέβαια, οι γονείς θα εξηγήσουν ότι κάποιοι «μεγάλοι», όπως οι ίδιοι, εκείνοι που τυχόν τα φροντίζουν κατά την απουσία τους ή οι γιατροί, μπορεί να χρειαστεί να τα αγγίξουν, αλλά πρέπει να λένε «όχι» όποτε μια κατάσταση τα κάνει να αισθάνονται άβολα.

  Καλά και κακά μυστικά

  Στις περισσότερες περιπτώσεις ο δράστης είναι κάποιος γνωστός στο παιδί. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα μικρά παιδιά να κατανοήσουν ότι κάποιος που γνωρίζουν θα μπορούσε να τα κακοποιήσει. Λάβετε υπόψη και τον περιποιητικό τρόπο που χρησιμοποιούν οι δράστες για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών. Πρέπει να είναι κανόνας στο σπίτι ότι πρέπει να ενημερώνουν τους γονείς για οποιονδήποτε τους κάνει δώρα, τους ζητάει να κρατήσουν μυστικά ή προσπαθεί να περνάει χρόνο μαζί τους χωρίς την παρουσία άλλων.

   

  Η μυστικότητα, άλλωστε, είναι η κύρια τακτική όσων κακοποιούν σεξουαλικά τα παιδιά. Γιʼ αυτό είναι σημαντικό να διδάξετε τη διαφορά μεταξύ καλών και κακών μυστικών και να δημιουργήσετε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Καλά μυστικά είναι, π.χ., τα πάρτι έκπληξη, ενώ κάθε μυστικό που τα κάνει να αισθάνονται ανήσυχα, άβολα, φοβισμένα ή λυπημένα δεν είναι καλό και θα πρέπει να το πουν σε έναν αξιόπιστο ενήλικο (γονιό, δάσκαλο, αστυνομικό, γιατρό).

   

  Περισσότερη πρόληψη

  Η καλή επικοινωνία με τα παιδιά είναι το «κλειδί». Αυτό συνεπάγεται ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα, ευθύτητα και ένα φιλικό, μη απειλητικό οικογενειακό περιβάλλον.

   

  ● Πρέπει να δοθούν οδηγίες στα παιδιά για τους ενήλικες που μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός δικτύου για την ασφάλειά τους. Θα πρέπει να ενθαρρύνονται να επιλέγουν ανθρώπους τους οποίους μπορούν να εμπιστευθούν και οι οποίοι είναι διαθέσιμοι και έτοιμοι να ακούσουν και να βοηθήσουν.

  ● Σε ορισμένες περιπτώσεις ο δράστης είναι άγνωστος. Διδάξτε στο παιδί απλούς κανόνες σχετικά με την επαφή με αγνώστους: να μην μπαίνουν ποτέ σε ένα αυτοκίνητο με κάποιον που δεν ξέρουν, να μη δέχονται ποτέ δώρα ή προσκλήσεις από έναν ξένο.

  ● Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν επαγγελματίες που μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι (δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί, ο σχολικός ψυχολόγος, η αστυνομία) και ότι υπάρχουν γραμμές βοήθειας στις οποίες μπορούν να καλέσουν για να ζητήσουν συμβουλές.

   

  Αν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει κακοποιηθεί

  Οι ενήλικοι είναι εκεί για να βοηθούν τα παιδιά στην καθημερινή τους ζωή. Η πρόληψη της σεξουαλικής βίας είναι πρωτίστως ευθύνη τους και είναι σημαντικό να αποφύγουμε να ρίξουμε όλο το βάρος στους ώμους των παιδιών:

   

  ● Μη θυμώσετε με το παιδί. Μην το κάνετε να αισθανθεί ότι έχει κάνει κάτι λάθος.

  ● Μην το ανακρίνετε. Θα μπορούσατε να ρωτήσετε τι έχει συμβεί, πότε και με ποιον, αλλά μη ρωτήσετε γιατί συνέβη.

  ● Προσπαθήστε να μη δείξετε την ταραχή σας μπροστά του. Τα παιδιά αισθάνονται εύκολα ενοχή και μπορεί να αποκρύψουν πληροφορίες.

  ● Προσπαθήστε να μη βγάλετε συμπεράσματα βασιζόμενοι σε λίγες ή ασαφείς πληροφορίες. Καθησυχάστε το παιδί ότι θα κάνετε κάτι γιʼ αυτό και επικοινωνήστε με κάποιον που θα μπορούσε να βοηθήσει, όπως ένας παιδοψυχολόγος, ένας γιατρός, ένας κοινωνικός λειτουργός ή η αστυνομία.

  ● Σε ορισμένες χώρες υπάρχουν ειδικές τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας και κέντρα που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά-θύματα σεξουαλικής βίας. Μπορούν επίσης να σας καθοδηγήσουν. Θα πρέπει να έρθετε σε επαφή μαζί τους, όταν ένα παιδί είναι πιθανό θύμα σεξουαλικής βίας.

  Απόσπασμα από κείμενο που δημοσιεύθηκε σε ειδική αγγλόφωνη σελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρωτότυπος τίτλος: «The Underwear Rule»

  πηγή http://hamomilaki.blogspot.gr/2011/08/underwear-rule.html

  Ποια ειναι η γνωμη σας για τον κανονα του εσωρουχου ? Μιλησατε και αν ναι απο ποια ηλικια για την σεξουαλικη υγεια?

  Fwfvp2.png

  yNy5p2.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Διαφημίσεις


  η αληθεια ειναι σκεφτομουν πολυ πως θα το προσεγγισω το θεμα στη μεγαλη μου κορη. Με καιει ομως και αποφασισα να της δειξω αυτο το βιντεακι στο youtube. Της μιλησα και της εξηγησα. Φυσικα θα τα λεμε συνεχεια για να τα εμπεδωσει. Ειναι πολυ σοβαρο το θεμα και πολυ συχνο φαινομενο πλεον δυστυχως


  Fwfvp2.png

  yNy5p2.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Εγω προσπαθω και στους δυο παραλληλα, αλλα δεν εχω καταφερει και πολλα φοβαμαι,,,

  Περασαν μια φαση που το παιχνιδι ηταν να πιανουν ο ενας τον ποπο του αλλου αλλα το εκοψαν ευτυχως. θα διαβασω και το βιβλιαρακι και θα δω,

  Το θεμα ειναι οτι σε αυτες τις ηλικιες που εξαρτονται ακομη απο τους αλλους ειναι λιγο δυσκολο να ξεκαθαρισει το ποιος δεν πρεπει να τους αγγιζει,,,


  wQjhp2.png f6fAp2.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  κορίτσια θα ήθελα λίγο να μου πείτε τη γνώμη σας. ο πεθερός μου όταν πάμε στο σπίτι και έχει το παιδί αγκαλιά ( 13 μηνών) συνεχεία του πιάνει τα γεννητικά του όργανα. προς θεού δεν νομίζω ότι το κάνει πονηρά αλλά και καλά ότι είναι άντρας και έχει .........!!!!!! αλλά ρε κορίτσια δεν μου αρέσει καθόλου και νομίζω πως δεν είναι σωστό. έχει γίνει και από θειο του συζύγου. τι μπορώ να κάνω? το έχω πει στον άντρα μου αλλά δεν έχει κάνει μια προσπάθεια να το αναφέρει.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Νομιζω οτι το θεμα ειναι αν θα ειναι σε θεση το παιδι να ξεχωρισει ενα αθωο χαδι απο ενα μη αθωο και αυτο θα ελεγα στους παπουδες Ναντια.


  wQjhp2.png f6fAp2.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  ειναι ενα πολυ σημαντικο θεμα...και δυστυχως σαν χωρα και σαν παιδεια ειμαστε παρα πολυ πισω...δεν ξερω αν ακουσατε καθολου τη ραπτη στο πρωινο του μεγκα...αν οχι βαλτε την να δειτε τι λεει για τη σουηδια..αν ενα παιδακι καταγγειλει ενα τετοιο περιστατικο το πανε σε ενα ειδικο ''σπιτι'' για τετοιες περιπτωσεις και αφου το δουν ψυχολογοι και γιατροι τοτε το πανε σε μια αιθουσα οπου δινει καταθεση σε αστυνομικο αλλα ταυτοχρονα μεσα απο ενα τζαμι που το παιδι δεν βλεπει,την καταθεση ακουνε και εισαγγελεας και οσοι χρειαζεται..ωστε το παιδι να καταθεσει μια φορα..και να μη το τραβολογανε για καταθεσεις...δειτε ποσο πισω ειμαστε..αλλα δυστυχως σαυτο που ειμαστε τραγικα πισω ειναι στην ΠΡΟΛΗΨΗ...ειναι το α και το ω σαυτα τα θεματα...να διαπαιδαγωγηθει απο μικρο το παιδι...χωρις να ντρεπομαστε ουτε να του κρυβουμε γνωσεις...ουτε να το διαστρεβλωνουμε το σωμα παρουσιαζοντας ως παιχνιδακι τα γεννητικα οργανα..θελει δουλεια..σταδιακη δουλεια..απο μια ηλικια και μετα...αρχικα πρεπει να γνωρισει το σωμα του...να εχει επιγνωση για τα γεννητικα οργανα...το ρολο τυς και παει λεγοντας...μετα πρεπει να του πουμε για το ποσο ευκολα η' δσυκολα πρεπει να αποδεχεται ενα αγγιγμα κοντα στην περιοχη...προς θεου δεν πρεπει να υιοθετησει τη λογικη του οτι οταν δεχεται τεοιο αγγιγμα να εξαφανιζεται..αυτο μπορει αν δημιουργησει αλλα προβληματα...και στην εφηβεια του..πιστευω θελει πολλη δουλεια και θελεηση απο τους γονεις...ΠΡΟΛΗΨΗ- ΕΚΜΑΘΗΣΗ-ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ...

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  εγω εχω απαγορευσει σε ολουσ να τησ αγγιζουν τα γεννητικα οργανα δε θεωρω οτι υπαρχει αστεια πλευρα σε αυτο το αγγιγμα το θεωρω αηδιαστικο. ισωσ επειδη ειμαι κι εγω θυμα. οταν βλεπω ανθρωπουσ να αγγιζουν παιδακια εκει να γελουν και να τα ρωτανε τι εχεισ εκει θελω να κανω εμετο. Μακαρι αυτοσ ο κανονασ του εσωρουχου να υπηρχε και νωριτερα για τουσ γονεισ που ελεγαν σιγα μη γινει αυτο στο δικο μου παιδι. κι ομως... Πρεπει ομωσ να γινουν πολυ περισσοτερα πραγματα γι αυτο το θεμα.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Διαβάσαμε στον μικρό μας (3 χρονών) το παραμύθι με την Κοκό και το χέρι....

  Μετά από δύο μέρες, πάνω στο παιχνίδι, η αδερφή του (14,5 μηνών) τον ακούμπησε στο κωλαράκι... Βάζει ο Νικόλας τις φωνές: ΜΗ! ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ! Είναι ο κανόνας των εσωρούχων!!! και μυξοκλαίγοντας: μαμά, η Ματουλένια μου έπιασε το βρακάκι!!!

  Τρελή χαρά εγώ, εννοείται!!! :D


  2IW7p3.png

  xwifp2.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Το έχω χρησιμοποιήσει ως εκπαιδευτικό υλικό στην τάξη μου (νηπιαγωγείο) αφού βέβαια είχε προηγηθεί αντίστοιχη συζήτηση και επεξεργασία του θέματος. Μου φάνηκε ενδιαφέρουσα προσέγγιση...ενημερώνει τα παιδιά χωρίς να τα τρομάζει...ενώ προτείνει έναν έυκολο και κατανοητό τρόπο αντιμετώπισης....δεν αφήνουμε να μας αγγίξουν στην περιοχή που καλύπτει το εσώρουχό μας...τι πιο απλό?

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Διαφημίσεις


  κορίτσια θα ήθελα λίγο να μου πείτε τη γνώμη σας. ο πεθερός μου όταν πάμε στο σπίτι και έχει το παιδί αγκαλιά ( 13 μηνών) συνεχεία του πιάνει τα γεννητικά του όργανα. προς θεού δεν νομίζω ότι το κάνει πονηρά αλλά και καλά ότι είναι άντρας και έχει .........!!!!!! αλλά ρε κορίτσια δεν μου αρέσει καθόλου και νομίζω πως δεν είναι σωστό. έχει γίνει και από θειο του συζύγου. τι μπορώ να κάνω? το έχω πει στον άντρα μου αλλά δεν έχει κάνει μια προσπάθεια να το αναφέρει.

   

   

  Αν και εμενα δεν μου φαινονται καθολου αστεια αυτα , αντιθετα χαζομαρες θα ελεγα η μαλλον αστεια αντρων, δεν νομιζω οτι υπαρχει καποιο προβλημα στη δικη σου περιπτωση γιατι ειναι πολυ μικρο το παιδακι σου ακομα.

   

  Ομως εφοσον εσενα σε ενοχλει τοτε πρεπει εκεινη τη στιγμη που το κανουν να τους πεις αυθορμητα, με απλο και ευγενικο τροπο., οτι δεν σου αρεσει αυτο και σε ενοχλει .

   

   

   

  maryspain, πολυ χρησιμες συμβουλες. Ευχαριστουμε.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  Ποιος ειναι ο τιτλος του βιβλίου? Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται?

   

  Ο τίτλος του βιβλίου είναι: Η Κίκο και το χέρι. Μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ σε pdf. Το έχει απ' ότι είδα και στο youtube (

  ).

  Νομίζω ότι από 2,5 και μετά μπορούν να το καταλάβουν.


  2IW7p3.png

  xwifp2.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  Διαβάσαμε στον μικρό μας (3 χρονών) το παραμύθι με την Κοκό και το χέρι....

  Μετά από δύο μέρες, πάνω στο παιχνίδι, η αδερφή του (14,5 μηνών) τον ακούμπησε στο κωλαράκι... Βάζει ο Νικόλας τις φωνές: ΜΗ! ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ! Είναι ο κανόνας των εσωρούχων!!! και μυξοκλαίγοντας: μαμά, η Ματουλένια μου έπιασε το βρακάκι!!!

  Τρελή χαρά εγώ, εννοείται!!! :D

   

  Σοφια δεν ειναι ομως και λιγο υπερβολικη η αντιδραση του?

  Μηπως τους δημιουργουμε και πολλες φοβιες απο μικρα, χωρις λογο?

   

  Οσο ειναι μικρα ειναι κατω απο την επιτηρηση μας.

  Δεν εχω διαβασει το pdf , αλλα με την πρωτη ευκαιρια θα το κανω.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  Διαβάσαμε στον μικρό μας (3 χρονών) το παραμύθι με την Κοκό και το χέρι....

  Μετά από δύο μέρες, πάνω στο παιχνίδι, η αδερφή του (14,5 μηνών) τον ακούμπησε στο κωλαράκι... Βάζει ο Νικόλας τις φωνές: ΜΗ! ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ! Είναι ο κανόνας των εσωρούχων!!! και μυξοκλαίγοντας: μαμά, η Ματουλένια μου έπιασε το βρακάκι!!!

  Τρελή χαρά εγώ, εννοείται!!! :D

   

  Ναι, αλλά να μην περάσουμε στο άλλο άκρο και να φοβάται τη σωματική επαφή ή μόλις τον πλησιάζει κάποιος να βάζει τις φωνές...

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Διαφημίσεις


  Δεν το πήρα ως υπερβολική αντίδραση... Ίσως και τα κεφαλαία που χρησιμοποίησα να μη βοήθησαν.... βασικά, χάρηκα που θυμόταν αυτό που είχαμε πει την προηγούμενη μέρα: ότι δεν επιτρέπεται κανένας να μας αγγίζει το βρακάκι...

  Νομίζω πως υπερβολή θα ήταν αν μετά από το βιβλίο να μη μας άφηνε να τον πλένουμε για παράδειγμα... Πάντως όχι, δεν έδειξε φοβισμένος, απλά το είπε εκείνη τη στιγμή που τον ακούμπησε η αδερφή του. Το ότι μυξόκλαιγε μετά, είναι συνηθισμένο φαινόμενο για τον Νικόλα... :) το κάνει κι όταν η αδερφή του θα "τον σπρώξει με όλη της τη δύναμη!!!" (και φαντάζεστε πόση δύναμη έχει η μικρή!!! :) )


  2IW7p3.png

  xwifp2.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Ποια η άποψη σας για τον ελεγχο του αεροδρομίου?

  Δικαιούνται να κάνουν σωματικό έλεγχο στα παιδιά? Και αν ναι μπορούν να το κάνουν χωρίς να το πουνε στους γονείς πρώτα - για να το εξηγήσουν στα παιδιά? Ξερει κανείς τι προβλέπεται?

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Σίγουρα αν γίνει χωρίς προγούμενη ενημέρωση στο παιδί μπορεί και να μπερδέψει τα πράγματα.

   

  Σίγουρα είναι κάτι που ΠΡΕΠΕΙ να γίνει (δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που προσπάθησαν να περάσουν όπλα και ναρκωτικά μέσα σε πάνα μωρού ή κρυμμένα πάνω σε πιτσιρίκια, με το σκεπτικό ότι δεν θα τα ψάξουν).

   

  Ο γονιός, λοιπόν, πριν φτάσει στο αεροδρόμιο, όταν θα προετοιμάζει το παιδί για το ταξίδι (κάτι που πρέπει να γίνει) θα το προετοιμάσει και για τον έλεγχο που θα γίνει εκεί.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  Σίγουρα αν γίνει χωρίς προγούμενη ενημέρωση στο παιδί μπορεί και να μπερδέψει τα πράγματα.

   

  Σίγουρα είναι κάτι που ΠΡΕΠΕΙ να γίνει (δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που προσπάθησαν να περάσουν όπλα και ναρκωτικά μέσα σε πάνα μωρού ή κρυμμένα πάνω σε πιτσιρίκια, με το σκεπτικό ότι δεν θα τα ψάξουν).

   

  Ο γονιός, λοιπόν, πριν φτάσει στο αεροδρόμιο, όταν θα προετοιμάζει το παιδί για το ταξίδι (κάτι που πρέπει να γίνει) θα το προετοιμάσει και για τον έλεγχο που θα γίνει εκεί.

   

  Συμφωνώ ότι ίσως είναι απαραίτητο

  Αλλά διαιρωτάμαι για την διαδικασία. Δηλαδή αν περάσει το παιδί και κτυπήσει το μηχανήμα, είναι εντάξει να αρχίσει ο αστυνομίκος να ελέγχει χωρίς να πεί τιποτα πρώτα στους γονείς? Για μένα το σωστό θα ήταν να πει στους γονείς πρέπει να ελέξω το παιδί σας για να περάσετε. (και στην συνέχεια να το πουνε οι γονείς στο παιδί ότι ''είναι εντάξει να γίνει την συγκεκριμένη στιγμή σωματικός έλεγχος''.

  Μου έχουν συμβεί και οι δυο τρόποι αντιμετώπισης.

   

  Το ρωτάω γιατί στα δικά μου παιδιά έχω πει ότι δεν μπορεί κανένας να τους αγγίζει αν δεν δώσουν άδεια τα ίδια και κανένας δεν αφήνουμε κανένα να μας ακουμπήσει σε συγκεριμένα σημεία -μόνο γιατρο αλλά να είναι και οι γονείς μαζί. Τώρα πως τους λέω ότι μπορεί ο άλλος να τα ελέγξει χωρίς καν τα ρωτήσει?

   

  Και αναρωτιέμαι αν υπάρχει καποιος κανονισμός για το πως πρέπει να προσεγγίσουν τον έλεγχο για τα παιδιά (όχι για το αν πρέπει να γίνει)

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  Συμφωνώ ότι ίσως είναι απαραίτητο

  Αλλά διαιρωτάμαι για την διαδικασία. Δηλαδή αν περάσει το παιδί και κτυπήσει το μηχανήμα, είναι εντάξει να αρχίσει ο αστυνομίκος να ελέγχει χωρίς να πεί τιποτα πρώτα στους γονείς? Για μένα το σωστό θα ήταν να πει στους γονείς πρέπει να ελέξω το παιδί σας για να περάσετε. (και στην συνέχεια να το πουνε οι γονείς στο παιδί ότι ''είναι εντάξει να γίνει την συγκεκριμένη στιγμή σωματικός έλεγχος''.

  Μου έχουν συμβεί και οι δυο τρόποι αντιμετώπισης.

   

  Το ρωτάω γιατί στα δικά μου παιδιά έχω πει ότι δεν μπορεί κανένας να τους αγγίζει αν δεν δώσουν άδεια τα ίδια και κανένας δεν αφήνουμε κανένα να μας ακουμπήσει σε συγκεριμένα σημεία -μόνο γιατρο αλλά να είναι και οι γονείς μαζί. Τώρα πως τους λέω ότι μπορεί ο άλλος να τα ελέγξει χωρίς καν τα ρωτήσει?

   

  Και αναρωτιέμαι αν υπάρχει καποιος κανονισμός για το πως πρέπει να προσεγγίσουν τον έλεγχο για τα παιδιά (όχι για το αν πρέπει να γίνει)

   

   

  Δεν είχα καταλάβει....

   

  Εννοείται ότι πρέπει να πουν στους γονείς ότι θα γίνει έλεγχος στο παιδί.

   

  Πώς το χειρίζεσαι εσύ..... από όταν ξεκινήσει η προετοιμασία του ταξιδιού (απόφαση, εισιτήρια κλπ) αρχίζει και η ενημέρωση του παιδιού. θα ταξιδέψουμε προς τη θεσσαλονίκη. θα πάμε με αεροπλάνο, έλα να δούμε 2-3 εικόνες αεροπλάνου, να δούμε και πώς πετάει (βίντεο youtube), για να δούμε και πόσο ψηλά πετάει (ουρανός). φεύγει από ενα μέρος που λέγεται αεροδρόμιο. εκεί θα πάμε, θα περιμένουμε σε μια ουρά να μας δούνε τα εισιτήρια και να μας πουν πού θα κάτσουμε (check in χρησιμοποιούμε και την ορολογία), θα δώσουμε τη βαλίτσα μας, και μετά θα πρέπει να ελέγξουν μήπως έχουμε κάτι μεταλλικό επάνω μας, γιατί δεν επιτρέπεται. στον έλγχο θα περασουμε από ένα μηχάνημα σαν τούνελ, και αν ξεχάσουμε να αφαιρέσουμε τα μρεταλλικά μας αντικέιμενα, τότε θα ακουστεί ένα κουδούνι. τότε θα πρέπει να μας ψάξουν με τα χερια για να βρουν πού είναι το αντικείμενο, να έτσι (και δείχνεις στο παιδί τη διαδικασία). μην φοβάσαι, όμως. η μαμά/μπαμπάς θα είναι δίπλα σου......

   

  κάπως έτσι εξηγείται στα παιδια

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  ταξιδεύουμε πολύ συχνά με τα παιδιά από τότε που είναι βρέφη ετσι είναι εξικοιμένα με τον έλεγχο δεν θυμάμαι πότε εξήγησα τι, αλλα δεν θυμάμαι να τους είπα κάτι για τον δικό τους σωματικό έλεγχο μέχρι που συνιδειτοποίησα ότι μπορεί να γίνει ! Οταν έγινε την πρώτη φορά με ρωτήσαν ετσι επι τόπου εξήγησα στο παιδί. Όταν έγινε την δεύτερη φορά δεν με ρωτήσαν δεν είπαν τίποτα στο παιδί και αρχίσαν να το ψάχνουν μόλις κτύπησε το καμπανάκι! Το παιδί το θεώρησε φυσιολογικό (θα προτιμούσα να έλεγε ΟΧΙ ) και εμένα με ενόχλησε που δεν είπαν κάτι στο παιδί και σε μένα πρώτα. Έκανα θέμα, παραδεχθήκαν το λάθος τους (ή έκαναν ότι το παραδεχθήκαν) και μετά επρεπε να εξηγήσω στο παιδί γιατί έκανα θέμα.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Γνώμη μου είναι ότι πολύ καλά έκανες και το έκανες θέμα.

   

  Και φυσικά και έπρεπε να εξηγήσεις στο παιδί γιατί το έκανες θέμα!!! Αλλιώς θα ήταν σαν να περνούσε στο ντούκου, και μπορεί το μηνυμα τελικά να ήταν "ΟΚ η μαμά λέει ό,τι λέει, αλλά όταν έρθει εκείνη η στιγμή, τελικά δεν γίνετια και τίποτα, άρα ίσως να μην είναι τόσο κακό".

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Jannis το τι θα γινει εξαρταται απο τον συγκεριμενο ανθρωπο την συγκεκριμενη στιγμη. Υποθετω οτι κανονικα θα πρεπει με ευγενικο τροπο να εξηγουν σε ολους τι θα κανουν γιατι πολυ τυχαινει πχ να πετανε 1 φορα. δεν γινεται ομως παντα ετσι δεν ειναι? Μπορει να πεσεις σε αστυνομικο που θα κανει πλακα στα πιτσιρικια και θα τα βοηθησει να παρουν τον σακο τους (πχ εμεις περισι πεσαμε σε καποιον που μου ειπε 3 φορες μα δεν ειναι 2 το μικρο? - γιατι αν ηταν 2 θα μπορουσαμε να παρουμε τα γαλατακια). Μπορει να πεσεις και σε καποιον που βαριεται που ζει, ή ειναι αρρωστος, ή εχει καποιο οικογενιακο προβλημα και να κανει την δουλεια του μηχανικα χωρις να κοιταει αν εχει μπροστα του 5χρονο 30χρονο ή 90χρονο


  wQjhp2.png f6fAp2.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Ποτε μιλησατε στα παιδιά σας για τον κανόνα του εσώρουχου? Πως προσεγγισατε το ζήτημα?  Εγώ του έχω πει δύο λόγια αλλά θα ήθελα κι ένα σχετικό καλό βιβλίο να διαβάζουμε. Έχετε κάποιο να προτεινετε?

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  Just now, Mama_Anesti_ είπε:

  Ποτε μιλησατε στα παιδιά σας για τον κανόνα του εσώρουχου? Πως προσεγγισατε το ζήτημα?  Εγώ του έχω πει δύο λόγια αλλά θα ήθελα κι ένα σχετικό καλό βιβλίο να διαβάζουμε. Έχετε κάποιο να προτεινετε?

  Δεν έχω ασχοληθεί ακόμα με το ζήτημα ούτε ξέρω πώς ακριβώς θα το προσεγγίσουμε, έχω διαβάσει όμως μια τελείως διαφορετική οπτική που αναφέρω εδώ.

  Την έχω δει σε πολυζητημένη ομάδα του φβ αλλά είναι από τις απόψεις που πιστεύω ότι αξίζουν έναν προβληματισμό.

   

  Θεωρούν τον κανόνα κάπως περιοριστικό, με την έννοια πχ ότι μπορεί μια παρενόχληση να μην περιλαμβάνει άγγιγμα ή αλλη κίνηση προς τα γεννητικά όργανα, αλλά να θίγει άλλο σημείο του σώματος. Αυτό μου φαίνεται λογικό. Επίσης θεωρούν ότι πρέπει το παιδί να ασκηθεί στην έννοια της συναίνεσης και να αντιδρά σε μη επιθυμητά αγγίγματα, είτε μιλάμε για επίμονο γαργάλημα είτε μιλάμε για κανονικές σεξουαλικές χειρονομίες. Εκεί βέβαια κάπου μπερδεύομαι, γιατί καταλαβαίν ότι ναι γενικά το σώμα μας το ορίζουμε εμείς και είναι βασικό να το ξέρουν αυτό και για τη μελλοντική σεξουαλική ζωή τους, όμως σαφώς υπάρχει διαφορά στην πρόθεση αλλά και στις συνέπειες, ανάμεσα στο εκνευριστικό τσίμπημα στο μάγουλο της θείτσας, και την παρενόχληση με ερωτικό περιεχόμενο. 

   

  Ένα άλλο ενδιαφέρον που λένε, είναι ότι το να λέμε γενικώς ότι δεν αφήνουμε να μας αγγίζει κάποιος ξένος, είναι αποπροσανατολιστικό, πρώτον επειδή συχνά η κακοποόιηση γίνεται από το συγγενικό περιβάλλον, δεύτερον επειδή μπορεί το παιδί να βρεθεί σε μια κατάσταση να χρειάζεται πχ βοήθεια και να μπλοκάρει στην ιδέα ότι θα τον αγγίξει κάποιος ξένος, και τελικά ο κανόνας αυτός θα χαλαρώνει, γιατί το παιδί μπορεί να το γδύσει η νταντά, ο παιδίατρος, η θεία, η νονά, ένα σωρό πρόσωπα που ίσως δεν έχουν περιληφθεί στην αρχική "λίστα". Κι αυτό μου φαίνεται πολύ λογικό.

   

  Γενικά όμως με ενδιαφέρει κι εμένα να ακούσω πώς το χειρίζονται άλλες οικογένειες.

  • Μου αρέσει 1

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

  Για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο θα χρειαστεί να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Είναι δωρεάν.

  Δημιουργήστε νέα εγγραφή

  Κάντε εγγραφή να συμμετάσχετε στις συζητήσεις - είναι εύκολη και γρήγορη!

  Δημιουργήστε νέα εγγραφή

  Σύνδεση

  Έχετε ήδη έναν λογαριασμό χρήστη; Συνδεθείτε εδώ.

  Συνδεθείτε τώρα