Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Υπάρχει νόμος για την πρωινή προσευχή ;;

Recommended Posts

Δεν ξερω αν απαντω σωστα στην ερωτηση αλλα εγω απο τον κυκλο μου θυμαιμοαι οτι τα παιδια που πηγαιναν εκκλησια στι γυμνασιο συνεχισαν και σαν ενηλικες να πηγαινουν. Τα παιδια που πηγαιναν εκκλησια με την οικογενεια και οχι με το σχολειο μονο. Βεβαια τωρα δεν εχω γνωστα μου παιδια στο γυμνασιο αλλα νομιζω οτι την δεακετια του 80 εκκλεινε η πορτα και χτυπαγε το κουδουνι για προσευχη και γενικα δεν μπορουσες να μπεις αργοτερα. Τωρα μπορεις? αρα μπορεις να κερδισεις ενα δεκαλεπτο υπνο? ή να κανεις ενα τσιγαρο πριν μπεις μεσα αφου κανεις δεν ελεγχει αν εισαι στο σχολειο?

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 420
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Γιατί υπάρχουν παιδιά που δεν τα ενδιαφέρει, αλλά και παιδιά που τα ενδιαφέρει... ή μήπως κάνω λάθος;;

νομίζω ότι η απάντηση είναι απλή:

επειδή δεν είναι υποχρεωτική (οι απουσίες μπαίνουν στην τάξη) προσπαθούν να εξικονομήσουν λίγο ύπνο παραπάνω, και αποφεύγουν και τα μαλώματα - συστάσεις - απειλές (πχ αν δε βρείτε ποιος έσπασε την πόρτα της τουαλέτας χάνετε την τρίημερη κτλ), που σηνήθως γίνονται μετά το διευχόν ....

τουλάχιστον εγώ για αυτό αργούσα :oops:

(είμαι 24 οπότε δεν μιλάμε για πολύ παλιά)

Εγώ πάλι (στα 34 σήμερα) τη θυμάμαι την ώρα της [προσευχής με πολύ άσχημα συναισθήματα....

Θυμάμαι το διευθυντή του σχολείου να βάζει κάθε μέρα (μα κάθε μέρα όμως) το θεολόγο να κυκλοφορεί ανάμεσα στα παιδιά και να διαλέγει ένα στην τύχη, να το ανεβάζει πάνω στις σκάλες για να πει προσευχή, ήθελε δεν ήθελε..... Και επειδή εγώ ήμουν ψηλή και ξεχώριζα (ίσως και γιατί ήμουν αντιδραστικό πλάσμα από τότε και δεν ήθελα σχέση με τη θρησκεία).....μαντέψτε ποιός έλεγε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα προσευχή;;;;

Επίσης, θυμάμαι το θεολόγο (το ίδιο που διάλεγε παιδιά με δημοκρατικές διαδικασίες), αν κάποιος έκανε ένα "εεε" μέσα στην προσευχή, να παίρνει το μικρόφωνο και να τον βρίζει πατώκορφα με τα χειρότερα λόγια μπροστά σε όλο το σχολείο.....

και όταν πήγε μια φορά η μητέρα μου να διαμαρτυρηθεί, γιατί έβρισε εμένα και άκουσε η ίδια από το διπλανό σχολείο όπου έκανε μάθημα, της είπε κατά λέξη "Από τη στιγμή που τα χαρτιά γράφουν ΧΟ (ακόμα το έγραφαν τότε) είναι υποχρέωση του κάθε ΧΟ να απαγγέλλει σωστά την προσευχή ΜΑΣ. Και αν δεν το έχει μάθει, τότε οι γονείς είστε απλά μη-επαρκείς"..... Τον έβρισε και η μητέρα μου πατώκορφα, και απλά πήγαινα στο σχολείο μετά την προσευχή (καθόμουν κρυμένη πίσω από τις κερκίδες και εμφανιζόμουν μετά)...Αλλά αυτό δεν είναι λύση για κανέναν, και ούτε τιμά κανέναν!

Για να μην πω για την άλλη θεολόγο που στην Α λυκείου, μας έβαζε να ακούμε τα "κρυμμένα" μηνύματα σε τραγούδια και μας έβαζε διαγώνισμα πάνω σε αυτά......

Υπάρχει μια τάση... αυτο-κατάργησης να το πω... αυτοεξορίας από τη "ρουτίνα" αυτή... ούτε ξέρω πού ακριβώς να το αποδόσω...

Γι' αυτό ρωτάω...

Γιατί υπάρχουν παιδιά που δεν τα ενδιαφέρει, αλλά και παιδιά που τα ενδιαφέρει... ή μήπως κάνω λάθος;;

Επειδή οι ηλικίες είναι μικρές ( ίσως να ισχυει και συις μεγαλύτερες ) δεν νομιζω να ξερουν αν τα ενδιαφερει αλλά σίγουρα δεν τα ενοχλεί και δεν τα κανει κακό. Είναι πιο απλό από ότι θελουμε να το κάνουμε;)

rQGhp3.png

Για τα μεγαλύτερα παιδιά λέω...

μιας και αναφέρεται παραπάνω και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση πόσο σημαντική είναι η προσευχή, και πόσο ενδεχομένως καθοριστική στην μετέπειτα πορεία ενός παιδιού και στο τι αυτό θα πιστεύει ή θα έχει την τάση να πιστεύει.........

....... κι αναρωτιέμαι... Τόσες προσευχές μέχρι τα 15 τους... και στα 16, γίνεται της εξαφανισεως. Και όχι, δεν κοιμούνται δέκα λεπτά παραπάνω. Απλά κάθονται έξω από το σχολείο και μιλάνε με τους φίλους τους.

Κι έτσι για την ιστορία... μια και λέμε και κάτι παραπάνω...

εμένα με είχαν διαλέξει μόνιμα να λέω προσευχή γιατί κανένας δεν ήθελε. Εγώ ήμουν έως τότε σε ένα σχολείο που την έλεγαν όλοι μαζί δια βοής και όταν πήρα μεταγραφή, ως νέα σε εκείνο το σχολείο, δεν ήξερα πως την έλεγε μόνο ένας. Όταν λοιπόν χτύπησε το κουδούνι όλοι πήγαιναν πίσω από τους άλλους.... και οι πρώτοι πίσω... και οι επόμενοι παραπίσω ... και δεν καταλάβαινα το γιατί... οπότε από εκεί που ήμουν κάπου στη μέση, βρέθηκα μπροστά! Και για μαντέψτε! Για τα επόμενα 2 χρόνια... έλεγα επισήμως την προσευχή... Αλήθεια, θα μπορούσε να σημαίνει αυτό κάτι για τις τωρινές μου πεποιθήσεις; Τι θα άλλαζε ας πούμε αν δεν την έλεγα;

Νομίζω πως... είναι καθαρά εθιμοτυπικό. Αλλά δεν το βλέπω για ουσιαστικό. Κατά τη γνώμη μου πάντα...

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Διαφημίσεις

Έλα ήρθα γιατί σας έχω κι άλλο θέμα.

Εμένα μου είπε η κόρη μου ότι κάνουνε προσευχή στο σχολείο ΚΑΙ το μεσημέρι πριν κάτσουν να φάνε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:lol::lol::lol::confused::confused:

Εδώ σας θέλω τώρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:D:D

Βγάλτε τα ΦΕΚ και τα ζωνάρια λέμε:P:p:p

[B][SIZE="3"]Τα δικαιώματά μας συκοφαντήθηκαν ως προνόμια [/SIZE][/B](κλεμμένο το'χω, δεν είναι δική μου σοφία)

• 2 εβδομάδες μετά...

Harlow κι εμείς κάνουμε. "Σ' ευχαριστούμε Θεέ μου για το φαγητό μας κάνε να έχουν όλα τα παιδάκια φαγητό". Σε πρώτη φάση θέλω απλά να καταλάβουν ότι το να έχουν φαγητό δεν είναι κάτι δεδομένο και απλό. Σιγά σιγά όμως μιλάμε και για το πώς φτάνει αυτό το φαγητό στο τραπέζι, αλλά και τι μπορούν να κάνουν τα ίδια για να έχουν όλοι φαγητό. ;)

Επεξεργάστηκαν by miriki
typo
FLcUp3.png0BQfp3.png

Ζούμε σε μια χώρα που το μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοιξοι. Το κατά πόσο καλοί Χριστιανοί ή όχι είναι αφορά και μόνο τους ίδιους και τον Θεό που θα μας κρίνει.

Παρά ταύτα, η ανεξιθρησκεία ισχύει σε αυτή τη χώρα που λέγεται Ελλάδα. Εχεις δλδ σαν επιλογή να μη βάζεις στη διαδικασία της προσεχής το μαυλωμένο παιδί σου και να τους πεις να μη συμμετέχει ετούτη την ώρα που για άλλα παιδάκια άμυαλα είναι ιερή!!!

Θα παρακαλούσα να προσέχουμε σε ότι αφορά τους χαρακτητισμούς και ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με τη θρησκεία. Δεν είμαι Χριστιανή που βρίσκεται στην εκκλησία κάθε Κυριακή, αλλά απαιτώ από τους μη Χριστιανούς να σέβονται τη θρησκεία της Ελλάδος, το νόμο και το Σύνταγμα της χώρας στην οποία ζουν. Και ας μάθουν κάποιοι ακριβώς τι σημαίνει προσηλυτισμός και ποιοι τον εφαρμόζουν!

Ζούμε σε μια χώρα που το μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοιξοι. Το κατά πόσο καλοί Χριστιανοί ή όχι είναι αφορά και μόνο τους ίδιους και τον Θεό που θα μας κρίνει.

Παρά ταύτα, η ανεξιθρησκεία ισχύει σε αυτή τη χώρα που λέγεται Ελλάδα. Εχεις δλδ σαν επιλογή να μη βάζεις στη διαδικασία της προσεχής το μαυλωμένο παιδί σου και να τους πεις να μη συμμετέχει ετούτη την ώρα που για άλλα παιδάκια άμυαλα είναι ιερή!!!

Θα παρακαλούσα να προσέχουμε σε ότι αφορά τους χαρακτητισμούς και ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με τη θρησκεία. Δεν είμαι Χριστιανή που βρίσκεται στην εκκλησία κάθε Κυριακή, αλλά απαιτώ από τους μη Χριστιανούς να σέβονται τη θρησκεία της Ελλάδος, το νόμο και το Σύνταγμα της χώρας στην οποία ζουν. Και ας μάθουν κάποιοι ακριβώς τι σημαίνει προσηλυτισμός και ποιοι τον εφαρμόζουν!

Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, το Σύνταγμα βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τον ...ίδιο του τον εαυτό!

Δεν μπορείς να λέγεσαι ανεξίθρησκη χώρα και να δηλώνεις ..."Εθνική θρησκεία"!

Κατόπιν, να πούμε ότι ο σεβασμός δεν έχει καμία σχέση με την θρησκεία, αλλά με τα άτομα.

Εννοώ, ότι δεν είναι κάποιος υποχρεωμένος να σέβεται κάποια ή όλες τις θρησκείες, αλλά το δικαίωμα των άλλων στην επιλογή και λατρεία κάποιας θρησκείας, εφόσον αυτό δεν ενοχλεί, δεν εμποδίζει και δεν προσβάλλει τους άλλους.

Έχω κάθε δικαίωμα να είμαι Δωδεκαθεϊστής, αρκεί να μην θυσιάζω την ανιψιά μου, για παράδειγμα..!

Ή, έχω κάθε δικαίωμα να είμαι Μουσουλμάνος, αρκεί να μην αφοδεύω στην πλατεία Συντάγματος επειδή ...

Η θρησκεία είναι από εκείνα τα πράγματα που είναι προσωπικές και ατομικές επιλογές, που κανονικά οι άνθρωποι μπορούν να εφαρμόζουν ως ενήλικες στη ζωή τους, για δικούς τους λόγους και δεν αφορούν τους υπόλοιπους, δεν χρειάζεται να υπάρχουν σε Δημόσια έγγραφα, σε ταυτότητες κ.ο.κ.

Αλλιώς, να βγουν και να πουν ότι η Ελλάδα είναι Θεοκρατική χώρα (μαζί μα άλλες δύο το πολύ στον πλανήτη) και διέπεται από αντίστοιχους νόμους και παραδόσεις.

Και να την λέμε στο εξής Ελλαδιστάν!

Το Νόμο και το Σύνταγμα οφείλουμε να τηρούμε όλοι, αλλά να τον σεβόμαστε είναι άλλο πράγμα... Ο σεβασμός εξάλλου είναι κάτι που κερδίζεται και δεν γίνεται απαιτητός με το ζόρι, αυτό λέγεται αλλιώς (εκφοβισμός, τρομοκρατία κτλ.)

Επίσης, δεν μπορούμε να απαιτούμε προσοχή στους χαρακτηρισμούς (από τους άλλους) και οι ίδιοι να ειρωνευόμαστε αποκαλώντας τα παιδιά των άλλων "μυαλωμένα", ειρωνευόμενοι έτσι τους γονείς τους, ΟΚ?

Τώρα, αυτό που γίνεται με την Παιδεία, είναι για γέλια και για κλάματα μαζί.

Ξεκινώντας από το ίδιο το Υπουργείο (Παιδείας & Θρησκευμάτων) και καταλήγοντας στα σχολεία με την εικόνα του Ιησού ή της Παναγίας, ή και όλης της οικογένειας, που θυμίζει μόνο τις Δικτατορίες (απολυταρχικά καθεστώτα) που επιβάλλεται η εικόνα του Δικτάτορα να είναι αναρτημένη παντού...

Κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είναι άλλο πράγμα η Παιδεία και άλλο η θρησκεία και πουθενά δεν συναντιόνται τα δύο..!

Είτε λοιπόν θα έχουμε σχολεία, ή Κατηχητικά με σχολική ''ποδιά''!

Ας είμαστε τουλάχιστον ειλικρινείς, με τον εαυτό μας πρώτα και μετά με τους άλλους και ας "βγούμε από την ντουλάπα" (όπως λένε και έξω, τώρα που είναι της μόδας οι ξενόφερτες φράσεις "κλείσε και θα σε πάρω πίσω").

Καιρός δεν είναι;

"Η ζωή είναι ταξίδι..."

s9Iz.jpg.png

Διαφημίσεις

• 1 χρόνο μετά...

Δυστυχώς δε μπορώ να διαβάσω όλα τα μηνύματα μέχρι τώρα αλλά έχω βγει απ' τα ρούχα μου. Γιατί; Ζούμε σε μια χώρα που υποτίθεται οτι έχουμε ανεξιθρησκεία και ο καθένας μπορεί να επιλέξει ελεύθερα ό,τι θρήσκευμα επιθυμεί ή και να είναι άθρησκος ή άθεος. Πώς γίνεται, όμως σήμερα που ο γιος μου, 2,5 χρονών παιδάκι, όταν έβαλα να φάμε να μας πει: "οχι πρώτα προσευχή":shock: Και άρχισε να λέει το "άγιος ι θεός...." κάνοντας αδέξιες κινήσεις με τα χέρια του και τους ώμους του; Προφανώς το κάνουν κάθε μέρα στον παιδικό.

Πραγματικά και εγώ και ο άντρας μου που είμαστε δύο άνθρωποι συνειδητά μη θρησκευόμενοι, πραγματικά σεβόμαστε την πίστη, τα ήθη και τις παραδόσεις της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Προσωπικά, έχω θείο ιερέα και ο πατέρας μου πάει σχεδόν κάθε Κυριακή στην εκκλησία. Δεν ανοίγουμε μαζί τους εύκολα τέτοια ζητήματα, γιατί ξέρουμε οτι στα θέματα πίστης δεν μπορείς να επιβάλεις στον άλλο την άποψή σου.

Αλλά είμαστε παρανοϊκοί να μη θέλουμε το παιδί μας από νήπιο να γαλουχηθεί με πράγματα που οι γονείς του δεν τα πιστεύουν; Ξέρω οτι είναι εντολές του υπουργείου παιδείας (τρομάρα του), ούτε πρόκειται να κάνω σαν υστερική και να βάλω θέμα στον παιδικό. Αλλά πραγματικά δεν ξέρω πώς να το χειριστώ σε σχέση με το παιδί μου, αφού σ' αυτήν την ηλικία εύκολα υιοθετείς συνήθειες (προσευχή) αλλά είναι αδύνατον να του ανοίξουμε κουβέντα για τέτοια θέματα.:confused:

cN3ep3.png

Ωχ!τετοια μας περιμένουν?βοηθειά μας!εμένα ο γιος μου είναι 26 μηνών κι ακόμα δε μου έχει δώσει σημάδι οτι τα γαλουχουν θρησκευτικά στον παιδικό...

Δυστυχώς δε μπορώ να διαβάσω όλα τα μηνύματα μέχρι τώρα αλλά έχω βγει απ' τα ρούχα μου. Γιατί; Ζούμε σε μια χώρα που υποτίθεται οτι έχουμε ανεξιθρησκεία και ο καθένας μπορεί να επιλέξει ελεύθερα ό,τι θρήσκευμα επιθυμεί ή και να είναι άθρησκος ή άθεος. Πώς γίνεται, όμως σήμερα που ο γιος μου, 2,5 χρονών παιδάκι, όταν έβαλα να φάμε να μας πει: "οχι πρώτα προσευχή":shock: Και άρχισε να λέει το "άγιος ι θεός...." κάνοντας αδέξιες κινήσεις με τα χέρια του και τους ώμους του; Προφανώς το κάνουν κάθε μέρα στον παιδικό.

Ναι το κάνουν...:roll:

Κι εμάς προσεύχεται πριν το φαγητό, αλλά δεν σχολιάζω αρνητικά γιατί δεν θέλω να τη φέρω αντιμέτωπη με το σχολείο. Ουτε να νιώσει στιγματισμένη.

Δυστυχώς σε τέτοια χώρα ζούμε....

Μουσουλμάνα τη βλέπω να γίνεται την κόρη μου:mrgreen:

9XkKp3.png

HArNp3.png

Πραγματικά και εγώ και ο άντρας μου που είμαστε δύο άνθρωποι συνειδητά μη θρησκευόμενοι, πραγματικά σεβόμαστε την πίστη, τα ήθη και τις παραδόσεις της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Προσωπικά, έχω θείο ιερέα και ο πατέρας μου πάει σχεδόν κάθε Κυριακή στην εκκλησία. Δεν ανοίγουμε μαζί τους εύκολα τέτοια ζητήματα, γιατί ξέρουμε οτι στα θέματα πίστης δεν μπορείς να επιβάλεις στον άλλο την άποψή σου.

Αλλά είμαστε παρανοϊκοί να μη θέλουμε το παιδί μας από νήπιο να γαλουχηθεί με πράγματα που οι γονείς του δεν τα πιστεύουν; Ξέρω οτι είναι εντολές του υπουργείου παιδείας (τρομάρα του), ούτε πρόκειται να κάνω σαν υστερική και να βάλω θέμα στον παιδικό. Αλλά πραγματικά δεν ξέρω πώς να το χειριστώ σε σχέση με το παιδί μου, αφού σ' αυτήν την ηλικία εύκολα υιοθετείς συνήθειες (προσευχή) αλλά είναι αδύνατον να του ανοίξουμε κουβέντα για τέτοια θέματα.:confused:

Δηλαδη, αυτο που σε ενοχλει, ειναι το οτι το παιδι σου, θα αποκτησει τη συνηθεια να προσευχεται; Κι αν το θελει; Εσυ εισαι συνηδειτα μη θρησκευομενη, το παιδι ομως, θα το αφησεις να αποφασισει;

Δηλαδη, αυτο που σε ενοχλει, ειναι το οτι το παιδι σου, θα αποκτησει τη συνηθεια να προσευχεται; Κι αν το θελει; Εσυ εισαι συνηδειτα μη θρησκευομενη, το παιδι ομως, θα το αφησεις να αποφασισει;

Εννοείται οτι το παιδί μου θα το μεγαλώσω με τις αρχές που θεωρώ οτι θα τον κάνουν άξιο άνθρωπο και ευτυχισμένο, όπως κάθε μανούλα κάνει το ίδιο. Μία από τις αρχές αυτές είναι να αποφασίσει για τέτοια λεπτά ζητήματα μόνος του, όταν θα είναι ώρημος να το κάνει. Για να σου απαντήσω, λοιπόν, εγώ είμαι μη θρησκευόμενη αλλά θα αφήσω το παιδί μου μόνο του να αποφασίσει. Με ενοχλεί που γίνεται ακριβώς το αντίθετο!!! Ότι το σύστημα δεν το αφήνει να αποφασίσει αλλά απο δυόμιση χρονών του περνάει ιδέες.

Αν το παιδί μου θελήσει αργότερα να πιστέψει οπουδήποτε είναι δική του υπόθεση. Εγώ θέλω να μεγαλώσω έναν ευτυχισμένο και δυνατό άνθρωπο και όχι έναν άθεο, χριστιανό, μουσουλμάνο κλπ.

cN3ep3.png

Διαφημίσεις

Θα συμφωνήσω απολύτως με την Ελισα.Ο κάθε γονιός έχει δικαίωμα να είναι ο,τι θέλει όσον αφορά τα πιστεύω του,το ίδιο ακριβώς δικαίωμα όμως έχουν κ τα παιδιά,ακόμα κι αν λέμε πως είναι μικρά και δεν καταλαβαίνουν τι θα πει ανήκω σε μια θρησκεία.Όταν κάποιος δεν βαφτίζει το παιδί του,δεν θέλει να συμμετέχει το παιδί του στο μάθημα των θρησκευτικών ή να κάνει την προσευχή του,κι όλα αυτά για να μην υποχρεωθεί να γίνει χριστιανός τώρα,άλλα στην μετέπειτα ζωή του αν θέλει,το υποχρεώνει ο ίδιος να μην γίνει αυτό που θέλει το παιδί ,αλλά ο γονιός.

Επειδή καθημερινά έρχομαι σε επαφή τόσο με παιδιά όσο κ με δασκάλους όλων των βαθμίδων:το σχολείο δεν υποχρεώνει ούτε προσπαθεί να κάνει κάποιο παιδί χριστιανό. Η ορθοδοξία διδάσκεται ως η επίσημη θρησκεία της χώρας,αλλά πάντα υπάρχει η δυνατότητα της απαλλαγής (αν κ όπως είπα παραπάνω,αυτό είναι έλλειψη ελευθερίας προς το παιδί).

Σε κανένα μάθημα των θρησκευτικών δεν υπάρχει φανατισμός ("γίνετε όλοι χριστιανοί,είναι η καλύτερη θρησκεία και όλες οι άλλες όχι).Εγώ προσωπικά έχω σχέση με την θρησκεία σε φυσιολογικά όρια,αλλά την κόρη μου όταν με το καλό πάει σχολείο θα την αφήσω να παρακολουθει τα θρησκευτικά,κι αν όταν μεγαλώσει θέλει να ακολουθήσει μια άλλη ή καμία θρησκεία δεν θα έχω κανένα πρόβλημα!

Η Σεμέλη μου είναι η ηλιαχτίδα της ζωής μου:Νοέμβριος 2013!!!

Δεν είναι καθόλου ωραίο να τρολλάρω και να μην θέσω γνώμη.

Εγώ πιστεύω εις ένα Θεό Πατέρα Παντοκράτωρα.

Για την ακρίβεια θέλω να πιστεύω, έχω ανάγκη να αφήνω αυτή την πόρτα ανοιχτή.

Με την εκκλησία και τους κανόνες της δεν έχω σχέση, θεωρώ ότι είναι αποτέλεσμα την πολιτικής των εποχών πού έγιναν οι Σύνοδοι, και για μένα η θρησκεία έχει στραμπουληχτεί από τους κατά καιρούς εις θέσην, για να εξυπηρετηθούν οι ίδιοι.

Άρα δυσκολεύομαι να βρω ιερότητα στα διάφορα της εκκλησίας, παραδέχομαι ειλικρινά όμως ότι υπάρχουν και Άγιοι άνθρωποι στους κόλπους της.

Για την κόρη μου δεν θέλω να διαλέξω εγώ. Της παραχωρώ το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας, όπως της παραχωρώ το δικαίωμα να γίνει gay, να ζήσει σε διαφορετική χώρα από μένα, ή να ακούει Πάολα.

Αν δεν πέσουμε σε φανατικούς, δε με ενοχλεί η θρησκευτικότητα στο σχολείο, όχι επειδή συμπίπτει με τη θρησκεία μου, αλλά είναι το "κατεστημένο", η επίσημη θρησκεία του κράτους.

Από τη στιγμή που ζούμε σε μια χώρα που η θρησκεία και η εκκλησία έχουν εμφανή ρόλο και παρουσία, το αφήνω go with the flow.

Αν επιλέξει να διαφοροποιηθεί, θα το κάνει από δική της ανάγκη, και αφού θα έχει ενημερωθεί για τo Χριστιανισμό και θα έχει αποφασίσει να τον απορρίψει.

Δεν θα προσπαθούσα να τη διδάξω διαφορετικά από τόσο νωρίς, αν ήμουν άθεη, γιατί πιστεύω ότι, το να έχω κάνει εγώ μια αντισυμβατική επιλογή, σε κάποια ηλικία, μετά από ωρίμανση των λόγων, και με τα άντερα να την υποστηρίξω, δε μου δίνει το δικαίωμα να κάνω με το ζόρι αντισυμβατικό και το παιδί μου, σε μια τρυφερή ηλικία, χωρίς να έχει περάσει από τη δική μου πορεία σκέψης, χωρίς να έχει τους λόγους μου, και χωρίς να είναι έτοιμο να διαχωριστεί από την αγέλη.

Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.

Albert Einstein

Δεν είναι καθόλου ωραίο να τρολλάρω και να μην θέσω γνώμη.

Εγώ πιστεύω εις ένα Θεό Πατέρα Παντοκράτωρα.

Για την ακρίβεια θέλω να πιστεύω, έχω ανάγκη να αφήνω αυτή την πόρτα ανοιχτή.

Με την εκκλησία και τους κανόνες της δεν έχω σχέση, θεωρώ ότι είναι αποτέλεσμα την πολιτικής των εποχών πού έγιναν οι Σύνοδοι, και για μένα η θρησκεία έχει στραμπουληχτεί από τους κατά καιρούς εις θέσην, για να εξυπηρετηθούν οι ίδιοι.

Άρα δυσκολεύομαι να βρω ιερότητα στα διάφορα της εκκλησίας, παραδέχομαι ειλικρινά όμως ότι υπάρχουν και Άγιοι άνθρωποι στους κόλπους της.

Για την κόρη μου δεν θέλω να διαλέξω εγώ. Της παραχωρώ το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας, όπως της παραχωρώ το δικαίωμα να γίνει gay, να ζήσει σε διαφορετική χώρα από μένα, ή να ακούει Πάολα.

Αν δεν πέσουμε σε φανατικούς, δε με ενοχλεί η θρησκευτικότητα στο σχολείο, όχι επειδή συμπίπτει με τη θρησκεία μου, αλλά είναι το "κατεστημένο", η επίσημη θρησκεία του κράτους.

Από τη στιγμή που ζούμε σε μια χώρα που η θρησκεία και η εκκλησία έχουν εμφανή ρόλο και παρουσία, το αφήνω go with the flow.

Αν επιλέξει να διαφοροποιηθεί, θα το κάνει από δική της ανάγκη, και αφού θα έχει ενημερωθεί για τo Χριστιανισμό και θα έχει αποφασίσει να τον απορρίψει.

Δεν θα προσπαθούσα να τη διδάξω διαφορετικά από τόσο νωρίς, αν ήμουν άθεη, γιατί πιστεύω ότι, το να έχω κάνει εγώ μια αντισυμβατική επιλογή, σε κάποια ηλικία, μετά από ωρίμανση των λόγων, και με τα άντερα να την υποστηρίξω, δε μου δίνει το δικαίωμα να κάνω με το ζόρι αντισυμβατικό και το παιδί μου, σε μια τρυφερή ηλικία, χωρίς να έχει περάσει από τη δική μου πορεία σκέψης, χωρίς να έχει τους λόγους μου, και χωρίς να είναι έτοιμο να διαχωριστεί από την αγέλη.

Πωπω!Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!Μες στο μυαλό μου είσαι!

Θα συμφωνήσω απολύτως με την Ελισα.Ο κάθε γονιός έχει δικαίωμα να είναι ο,τι θέλει όσον αφορά τα πιστεύω του,το ίδιο ακριβώς δικαίωμα όμως έχουν κ τα παιδιά,ακόμα κι αν λέμε πως είναι μικρά και δεν καταλαβαίνουν τι θα πει ανήκω σε μια θρησκεία.Όταν κάποιος δεν βαφτίζει το παιδί του,δεν θέλει να συμμετέχει το παιδί του στο μάθημα των θρησκευτικών ή να κάνει την προσευχή του,κι όλα αυτά για να μην υποχρεωθεί να γίνει χριστιανός τώρα,άλλα στην μετέπειτα ζωή του αν θέλει,το υποχρεώνει ο ίδιος να μην γίνει αυτό που θέλει το παιδί ,αλλά ο γονιός.

Επειδή καθημερινά έρχομαι σε επαφή τόσο με παιδιά όσο κ με δασκάλους όλων των βαθμίδων:το σχολείο δεν υποχρεώνει ούτε προσπαθεί να κάνει κάποιο παιδί χριστιανό. Η ορθοδοξία διδάσκεται ως η επίσημη θρησκεία της χώρας,αλλά πάντα υπάρχει η δυνατότητα της απαλλαγής (αν κ όπως είπα παραπάνω,αυτό είναι έλλειψη ελευθερίας προς το παιδί).

Σε κανένα μάθημα των θρησκευτικών δεν υπάρχει φανατισμός ("γίνετε όλοι χριστιανοί,είναι η καλύτερη θρησκεία και όλες οι άλλες όχι).Εγώ προσωπικά έχω σχέση με την θρησκεία σε φυσιολογικά όρια,αλλά την κόρη μου όταν με το καλό πάει σχολείο θα την αφήσω να παρακολουθει τα θρησκευτικά,κι αν όταν μεγαλώσει θέλει να ακολουθήσει μια άλλη ή καμία θρησκεία δεν θα έχω κανένα πρόβλημα!

1. Για το ότι υπάρχει δικαίωμα ουσιαστικής απαλλαγής στα σχολεία, επειδή και εγώ είμαι καθημερινά στα σχολεία (εκπαιδευτικός), ξέρω πολύ καλά οτι ισούται με στιγματισμό. Έχω πρόσφατο παράδειγμα που γονείς μάρτυρες του Ιεχωβά ζήτησαν απαλλαγή και το παιδάκι τράβηξε τα πάνδεινα και από τους συμμαθητές του και από ορισμένους "καθηγητές". Προσωπικά, δε θα ζητούσα ποτέ απαλλαγή απ' το παιδί μου, γιατί όπως προείπα με ενδιαφέρει να είναι ευτυχισμένο. Το πιο σωστό θα ήταν το μάθημα των θρησκευτικών να αντιμετωπίζεται από κοινωνιολογική σκοπιά και μόνο.

2. Όταν κάποιος είναι θρησκευόμενος μπορεί κάλλιστα να πηγαίνει να εκκλησιάζεται με το παιδί του, να του μιλάει για το θεό, για τη θρησκεία και ούτω καθεξής. Γιατί αυτό να γίνεται υποχρεωτικά για όλα τα παιδάκια; και οι συμμαθητές του γιου που είναι απο την Αλβανία και οι γονείς τους είναι πχ μουσουλμάνοι, γιατί να βλέπουν το παιδάκι τους να προσεύχεται σε άλλη θρησκεία; Για φέρτε τον εαυτό σας στη θέση τους.

3. Εγώ θα "υποχρεώσω" το παιδί μου να γίνει σωστός άνθρωπος και να πιστεύει στη δύναμή του και στη δύναμη της φύσης και της επιστήμης. Το σύστημα τον υποχρεώνει να αποδεχτεί κάτι χωρίς να το ψάξει. Η μόνη παρέμβαση που έχω σκοπό να κανω σε σχέση με αυτό το θέμα είναι οτι όταν με ρωτήσει "μαμά ποιος μας έφερε στον κόσμο;" δε θα του πω ο καλός θεούλης αλλά για τις μελισσούλες και τα μελισσάκια:rolleyes: ή οτι ο μπαμπάς και η μαμά που αγαπιούνται πολύ με τις αγκαλιές τους και τα φιλιά τους...(μέχρι εκεί);)

cN3ep3.png

1. Για το ότι υπάρχει δικαίωμα ουσιαστικής απαλλαγής στα σχολεία, επειδή και εγώ είμαι καθημερινά στα σχολεία (εκπαιδευτικός), ξέρω πολύ καλά οτι ισούται με στιγματισμό. Έχω πρόσφατο παράδειγμα που γονείς μάρτυρες του Ιεχωβά ζήτησαν απαλλαγή και το παιδάκι τράβηξε τα πάνδεινα και από τους συμμαθητές του και από ορισμένους "καθηγητές". Προσωπικά, δε θα ζητούσα ποτέ απαλλαγή απ' το παιδί μου, γιατί όπως προείπα με ενδιαφέρει να είναι ευτυχισμένο. Το πιο σωστό θα ήταν το μάθημα των θρησκευτικών να αντιμετωπίζεται από κοινωνιολογική σκοπιά και μόνο.

2. Όταν κάποιος είναι θρησκευόμενος μπορεί κάλλιστα να πηγαίνει να εκκλησιάζεται με το παιδί του, να του μιλάει για το θεό, για τη θρησκεία και ούτω καθεξής. Γιατί αυτό να γίνεται υποχρεωτικά για όλα τα παιδάκια; και οι συμμαθητές του γιου που είναι απο την Αλβανία και οι γονείς τοθυς είναι πχ μουσουλμάνοι, γιατί να βλέπουν το παιδάκι τους να προσεύχεται σε άλλη θρησκεία; Για φέρτε τον εαυτό σας στη θέση τους.

3. Εγώ θα "υποχρεώσω" το παιδί μου να γίνει σωστός άνθρωπος και να πιστεύει στη δύναμή του και στη δύναμη της φύσης και της επιστήμης. Το σύστημα τον υποχρεώνει να αποδεχτεί κάτι χωρίς να το ψάξει. Η μόνη παρέμβαση που έχω σκοπό να κανω σε σχέση με αυτό το θέμα είναι οτι όταν με ρωτήσει "μαμά ποιος μας έφερε στον κόσμο;" δε θα του πω ο καλός θεούλης αλλά για τις μελισσούλες και τα μελισσάκια:rolleyes: ή οτι ο μπαμπάς και η μαμά που αγαπιούνται πολύ με τις αγκαλιές τους και τα φιλιά τους...(μέχρι εκεί);)

Εγώ πάλι δεν έχω ακούσει ποτέ να "στιγματίζεται" ένα παιδί που δεν συμμετέχει στο μάθημα των θρησκευτικών,πόσο μάλλον τόσο μικρής ηλικίας.Τέτοια παιδάκια την ώρα των θρησκευτικών πάνε σε άλλη τάξη κάνουν Ζωγραφική,άλλα μαθηματα και το ίδιο γίνεται και κατά την διάρκεια του εκκλησιασμου.Τώρα για το 2λεπτό που κρατά η προσευχή το παιδάκι μπορεί να κάτσει ήσυχο χωρίς να λέει τίποτα.Ετυχε να παραβρεθώ τις προάλλες σε ένα μπατ μιτζβα όπου πι εβραίοι προσεύχονται επί δεν ξέρω ποσην ωρα,το ίδιο ακριβώς έκανα.Με την ίδια λογική τα παιδιά δεν θα πρέπε να διδάσκονταν ούτε ιστορία,ούτε αγωγή του πολίτη.Όμως έχουμε δημοκρατία,και δεν μπορεί να αποκλειστεί το μάθημα των θρησκευτικών επειδή κάποιοι δεν πιστεύουν,ειδικά αφού δεν υπάρχει φανατισμός αλλά κ δυνατότητα απαλλαγής.

Γιατι βρε κοριτσια τοση ανησυχια για την πρωινη προσευχη??

Ουτε ξυλο να εδιναν στα παιδια σας δεν θα κανατε ετσι??

Εσεις τοσα χρονια που κανατε προσευχη στο σχολειο παθατε τιποτα?

Απο οτι βλεπω οχι προσυλιτισμο δεν εχετε υποστει αλλα και μια χαρα αντιθετες αποψεις εχετε. Μαλλον φανατισμο εναντιον της θρησκειας διακρινω.

Αφησε τα παιδακια σας ,ας ακουσουν και κατι για τον Χριστιανισμο , εφοσον εσεις σπιτι τους το απαγορευεται

(απο οτι καταλαβαινω απο τον τροπο που μιλατε) .

Πως θα αναπτυξουν το ελευθερο πνευμα και θα εχουν ελευθερη βουληση να επιλεξουν εαν δεν γνωρισουν- βιωσουν (θρησκεια=βιωμα)- ουτε τη θρησκεια της πατριδας τους??

Δεν παθαινουν τιποτα με την προσευχη .

Μην αγχωνεστε.

Σε λιγα χρονια ουτε θρησκεια , ουτε Ελλαδα θα εχουμε.

Ουτε θρησκευτικη ουτε εθνικη ταυτοτητα θα εχουμε.

Δυστυχώς σε τέτοια χώρα ζούμε....

Η προσευχη στο σχολειο ειναι ο λογος που θα επρεπε να ντρεπομαστε για τη χωρα που ζουμε??

Απο οτι βλεπω οχι προσυλιτισμο δεν εχετε υποστει αλλα και μια χαρα αντιθετες αποψεις εχετε. Μαλλον φανατισμο εναντιον της θρησκειας διακρινω.

Αφησε τα παιδακια σας ,ας ακουσουν και κατι για τον Χριστιανισμο , εφοσον εσεις σπιτι τους το απαγορευεται

(απο οτι καταλαβαινω απο τον τροπο που μιλατε) .

Πως θα αναπτυξουν το ελευθερο πνευμα και θα εχουν ελευθερη βουληση να επιλεξουν εαν δεν γνωρισουν- βιωσουν (θρησκεια=βιωμα)- ουτε τη θρησκεια της πατριδας τους??

Μην αγχωνεστε.

Η προσευχη στο σχολειο ειναι ο λογος που θα επρεπε να ντρεπομαστε για τη χωρα που ζουμε??

.

Μα ακριβώς αυτό-ή σχεδόν αυτό- είπα κι εγώ,και εσύ το πηγές ένα βήμα παραπέρα

Μακάρι η κορούλα μου να επιλέξει να γίνει χριστιανή,όπως έγινα κι εγώ,όχι όμως λόγω φανατισμού ή "προσηλυτισμού" στο σχολείο,απλά έτσι ανατραφηκα,και ευχαριστώ αυτούς που με ανεθρεψαν έτσι.Αν όμως δεν θέλει για τους χ λόγους όταν μεγαλώσει,θα το συζητήσω μαζί της,αλλά δεν θα την εμπόδισω.Όμως θα την κοινωνω,θα την πηγαίνω στην εκκλησία,θα της μιλάω για το Θεό,και εκείνη θα επιλέξει!

Πριν απο. Κανα δυο χρονια ποτακης θα ταυτιζομαουν με το μηνυμα σου...ενα θα σου πω...οτι τα παιδια μου πηγαν σχολειο και δεν ηξεραν να κανουν το σταυρο τους και εγω γελαγα! Το θεωρουσα λογικο μια που δεν ημασταν θρησκευομενοι αλλα και κατι σαν ΄νικη ΄ μας απεναντι στο κατεστημενο οπως ειπατε της θρησκειας....

Και μεσα απο καποια γεγονοτα ολα αλλαξαν!!!

Δεν θα τα παραθεσω γιατι ειναι προσωπικα και δεν θα αγγιξουν κανεναν οπως δεν αγγιζαν και εμενα....

Θεωρω τονε αυτο μου ευλογημενο που αν και απαρνηθηκα το ΄θειο ΄ πολλες φορες , ο καλος θεος με λυπηθηκε και ΕΜΠΡΑΚΤΑ επιβεβαιωσε το λαθος μου....

Ο καθε ενας εχει τις αποψεις του και με αυτες θα μεγαλωσει τα παιδια του. Υπαρει ομως η πιθανοτητα να ειναι λαθος καποιες απο τις αρχες μας....ξερω σας φαινεται ηλιθιο, αλλα υπαρχει. Δωστε λοιπον την ευκαιρια στα παιδια σας να αναγνωρισουν μονα τους τι ειναι σωστο. Απο τη μια το σχολειο, που σε καμια περιπτωση δεν μπορει να τα φανατισει και απο την αλλη εσεις που με τη λογικη θα τους εξηγειτε , ειμαι σιγουρη οτι μονα τους θα βρουν την πιστη τους οπως εκεινα την αντιλαμβανονται.

Ακομη και σημερα δεν ακολουθω τα πατροπαραδοτα της θρησκειας, ποσο να αλλαξει ο ανθρωπος? χαιρομαι ομως που εξηγω στα παιδια μου με ΠΙΣΤΗ τα ανεξηγητα....

θα σε παρακαλούσα να μου απαντήσεις στα παρακάτω!

Πώς κρίνεις εσύ τι απασχολεί την κάθε μάνα; πώς ακριβώς κάνω; απλώς θέτω το θέμα σε ένα φόρουμ, χωρίς να κάνω φασαρία ή κάτι άλλο.

Απο οτι βλεπω οχι προσυλιτισμο δεν εχετε υποστει αλλα και μια χαρα αντιθετες αποψεις εχετε. Μαλλον φανατισμο εναντιον της θρησκειας διακρινω. Θέλω να μου παραθέσεις ακριβώς τα λόγια μου που δείχνουν φανατισμό εναντίον της θρησκείας.

(απο οτι καταλαβαινω απο τον τροπο που μιλατε) . Να μου δείξεις με ποιο τρόπο μιλάω που δείχνει οτι απαγορεύω κάτι σπίτι μου, να μου δείξεις ακριβώς τα λόγια. Γιατί στο δικό μου το σπίτι η λέξη "απαγορεύεται

" (μάλλον κακώς) δεν υπάρχει.

Πως θα αναπτυξουν το ελευθερο πνευμα και θα εχουν ελευθερη βουληση να επιλεξουν εαν δεν γνωρισουν- βιωσουν (θρησκεια=βιωμα)- ουτε τη θρησκεια της πατριδας τους??Το ελεύθερο πνεύμα θα το αναπτύξουν αν είχαν το δικαίωμα να ακούσουν όλες τις απόψεις οργανωμένα (δηλ. σχολείο), τώρα μόνο ελεύθερο πνέυμα δεν καλλιεργούν, αφού τα καλούν να ασπαστούν ένα δόγμα από μικρή ηλικία

Μην αγχωνεστε.

cN3ep3.png

Προεδρικό Διάταγμα 201/98 (απόσπασμα)

Άρθρο 13 5. Πρωινή προσευχή - σημαιοστολισμός.

i. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπ/κών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε. τάξης. Oι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή κοινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν το τμήμα τους. Η συμμετοχή και των μη ορθόδοξων εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη για την επιτήρηση των μαθητών τους. Η συμμετοχή των ετερόδοξων μαθητών στην πρωινή προσευχή γίνεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο εδάφιο δ της παραγράφου 10 αυτού του άρθρου.

Άρθρο 13

10. Μη Ορθόδοξοι μαθητές

i. Μαθητές που ανήκουν σε άλλο δόγμα ή άλλο θρήσκευμα δεν συμμετέχουν στον εκκλησιασμό, εφόσον οι γονείς τους το ζητήσουν με γραπτή δήλωση. Όταν ένας από τους γονείς ανήκει σε άλλο δόγμα ή θρησκεία, για να γίνει απαλλαγή χρειάζεται κοινή δήλωση των γονέων. Αν οι γονείς είναι διαζευγμένοι ισχύει η δήλωση του γονέα που έχει την επιμέλεια, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 8 αυτού του Π.Δ. . Οι γονείς των μη ορθόδοξων μαθητών ενημερώνονται έγκαιρα για την ημέρα και την ώρα του εκκλησιασμού ώστε αυτοί να οδηγηθούν στο σχολείο μετά τη λήξη του. Όταν ο εκκλησιασμός γίνεται έκτακτα ή δεν ειδοποιούνται οι γονείς και κηδεμόνες των παραπάνω μαθητών, η απασχόληση και η επιτήρησή τους γίνεται με ευθύνη του σχολείου. Οι προαναφερόμενοι μαθητές συμμετέχουν στον εορτασμό των εθνικών επετείων και στις άλλες εκδηλώσεις του σχολείου.

ii.Οι παραπάνω μαθητές απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών και με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων ορίζεται ο τρόπος απασχόλησής τους εντός ή εκτός της αίθουσας ή σε άλλη αίθουσα, την ώρα της διδασκαλίας του μαθήματος αυτού.

iii. Αν οι γονείς τους επιθυμούν να αναγράφεται στα επίσημα έγγραφα ή βιβλία του σχολείου ότι ακολουθούν άλλο δόγμα ή θρησκεία πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό Μητρώου ή Δημοτολογίου, στο οποίο να αναφέρεται ότι ακολουθούν το συγκεκριμένο δόγμα.

iv. Οι παραπάνω μαθητές, εφόσον προσέρχονται στο σχολείο πριν γίνει η πρωινή προσευχή, παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...