Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

να βάλω φρούτα στη χορτόσουπα για να τη φάει;

opal

Recommended Posts

Η κόρη μου είναι 6,5 μηνών. Τρελλαίνεται για τη φρουτόκρεμα αλλά τη χορτόσουπα και την κρεατόσουπα δεν τη θέλει καθόλου. Τρώει τρία τέσσερα κουταλάκια (αυτά τα μικρά πλαστικά βρεφικά) και μετά αρχίζει να κλαίει. Σκέφτομαι να δοκιμάσω να της δώσω π.χ. κοτόπουλο με μήλο μήπως το φάει, και σταδιακά να μειώνω την ποσότητα του φρούτου στο φαγητό. Πιστεύετε ότι είναι καλή ιδέα ή έτσι δε θα συνηθίσει ποτέ να τρώει κάτι άλλο εκτός από γλυκιά γεύση; Μήπως αυτά τα 3-4 κουταλάκια είναι αρκετά για αρχή και σιγά σιγά θα αυξήσει την ποσότητα φαγητού που τρώει από μόνη της; Η αλήθεια είναι πως έτσι ανάλατα που είναι τα φαγητά κι εμένα δε μου αρέσουν. Ο άντρας μου μου λέει: "δε σου αρέσουν εσένα και περιμένεις να τα φάει το μωρό σου;" Τι να κάνω όμως να τα νοστιμήσω;

Μία άλλη ερώτηση που έχω είναι πόσο θα πρέπει να επιμένουμε στο μωρό να φάει το φαγητό του. Οι γιαγιάδες και οι θείες της έχουν τη γραμμή να προσπαθούνε για ώρες να ταϊσουν το μωρό ξεγελώντας το με βόλτες και παιχνιδάκια και του βάζουν το κουτάλι στο στόμα χωρίς να ανοίγει η ίδια στόμα της. Εγώ άμα δω ότι το μωρό δυσανασχετεί, μετά τη δεύτερη τρίτη προσπάθεια της δίνω γάλα. Μου λένε όμως ότι μετά δε θα τρώει φαγητό γιατί θα ξέρει ότι και να μη φάει μετά θα τη θηλάσω. εσείς τι γνώμη έχετε;

Σκέφτομαι σωστά = νιώθω καλά

Διαφημίσεις

εμενα δεν ετρωγε τιποτα παρα μονο κοτοπουλο με πατατα κ κολοκυθακι!κ τις εδινα μονο αυτο για μηνες.αργοτερα της προσθεσα κ το μοσχαρι κ πιο μετα της αρεσαν κ τα υπολοιπα!δνε τις εδινα τιποτα με το ζορι γιατι απλα δνε ετρωγε οτι κ αν της εκανα!ειμαι τις λογικης δινε οτι θελει κ στην συνεχεια προσθεσε καινουρια φαγητα!

Η κόρη μου είναι 6,5 μηνών. Τρελλαίνεται για τη φρουτόκρεμα αλλά τη χορτόσουπα και την κρεατόσουπα δεν τη θέλει καθόλου. Τρώει τρία τέσσερα κουταλάκια (αυτά τα μικρά πλαστικά βρεφικά) και μετά αρχίζει να κλαίει. Σκέφτομαι να δοκιμάσω να της δώσω π.χ. κοτόπουλο με μήλο μήπως το φάει, και σταδιακά να μειώνω την ποσότητα του φρούτου στο φαγητό. Πιστεύετε ότι είναι καλή ιδέα ή έτσι δε θα συνηθίσει ποτέ να τρώει κάτι άλλο εκτός από γλυκιά γεύση; Μήπως αυτά τα 3-4 κουταλάκια είναι αρκετά για αρχή και σιγά σιγά θα αυξήσει την ποσότητα φαγητού που τρώει από μόνη της; Η αλήθεια είναι πως έτσι ανάλατα που είναι τα φαγητά κι εμένα δε μου αρέσουν. Ο άντρας μου μου λέει: "δε σου αρέσουν εσένα και περιμένεις να τα φάει το μωρό σου;" Τι να κάνω όμως να τα νοστιμήσω;

Μία άλλη ερώτηση που έχω είναι πόσο θα πρέπει να επιμένουμε στο μωρό να φάει το φαγητό του. Οι γιαγιάδες και οι θείες της έχουν τη γραμμή να προσπαθούνε για ώρες να ταϊσουν το μωρό ξεγελώντας το με βόλτες και παιχνιδάκια και του βάζουν το κουτάλι στο στόμα χωρίς να ανοίγει η ίδια στόμα της. Εγώ άμα δω ότι το μωρό δυσανασχετεί, μετά τη δεύτερη τρίτη προσπάθεια της δίνω γάλα. Μου λένε όμως ότι μετά δε θα τρώει φαγητό γιατί θα ξέρει ότι και να μη φάει μετά θα τη θηλάσω. εσείς τι γνώμη έχετε;

Σε πόσες μέρες φτάσατε τα τέσσερα κουταλάκια;Για να καταλάβεις μέχρι που έβαλα την γλυκοπατάτα επί μια βδομάδα ήμαστε στο 0-1 κουταλάκι.Μήλο θέλει;Δώστου μήλο.Έτσι κι αλλιώς το κρέας μας νοιάζει πιο πολύ.Καρότο-γλυκίζει επίσης.Σέλινο για αρμύρα.Δαμάσκηνα για γλύκα.Ντοματούλα για την γλύκα.Γιατί οι κινέζοι τι πάθανε που τα τρώνε όλα ξινόγλυκα;

Κι εγώ ταΐζω μ'εχρι έντονης διαμαρτυρίας.Η γιαγιά του κάνει τον καραγκιόζη.Σήμερα που το ξανάκανε την ώρα που την τάιζα της είπα:να σε δω όταν θα την ταΐσεις μόνη σου που θα μπουκώνεις και θα τρέχεις γύρω-γύρω για να κάνεις θέατρο και...προβληματίστικε.:P:pΚαι μην ακούς μπούρδες για το γάλα.Κι εγώ συμπλήρωνα.Μόνα τους το βαριούνται.Μουρλά είναι;

NVVvp2.png

εφοσον βλεπεις οτι το μωρακι δεν θελει να φαει τις σουπιτσες ,αφησε το μερικες μερες,κ μετα ξαναδοκιμασε.μπορει να μην ειναι ετοιμο ακομη.το να βαλεις μηλο στο κοτοπουλο η το μοσχαρι προσωπικα δεν μ ενθουσιαζει,εαν επιμενει κ δεν τρωει χρησιμοποιησε υλικα για να φτιαξεις τη γευση του φαγητου,λιγο λεμονακι -σελινο -κρεμμμυδι,εμεις βαζαμε κ ντοματα.επισης ενω πολλοι παιδιατροι απαγορευουν εμας η δικη μας επετρεψε πολι λιγο αλατι ωστε να γινει ευγευστο το φαγητο ,θα δοκιμαζεις εσυ μου ειπε κ αν σ αρεσει θα αρεσει κ στο παιδι.σε περιπτωση που εχετε ξεκινησει με οδοντοφυια τσεκαρε κ αν ενοχλειται απο το κουταλακι,κ δες αυτα της σιλικονης.καλη επιτυχια!!!

Διαφημίσεις

Πονεμένο θέμα το φαγητό :P όπως θα έχεις διαβάσει και εδώ άλλες έχουν θέμα με τα φρούτα αλλες με το φαγητό... προσωπική μου άποψη μην μπλέξεις γεύσεις... δίνε λίγο λίγο από το φαγητό μέχρι να το συνηθίσει.. μην το πιέσεις.... συμβουλή μου για οποιαδήποτε προσθήκη φαγητού (επειδή το μωράκι σου είναι μικρούλι ακόμη) ρώτησε τον παιδίατρό σου.... καπου γράφτηκε για σέλινο.. το σέλινο είναι από τα 12 πιο αλλεργιογόνα .. την πρώτη φορά που έδωσα στον μικρό μου 10-11 μηνών πέταξε καντήλες... το έβαλα πολύ αργότερα στην διατροφή του... μην βάλεις στην διατροφή του παιδιού τίποτε χωρίς να ρωτήσεις τον γιατρό σου.. το αλάτι απαγορεύεται γιατί δεν μεταβολίζεται από τα νεφρά μέχρι 1 έτους.. εγώ και τώρα που είναι 22 μηνών δεν του βάζω αλάτι... λεμονάκι και λαδάκι μπορείς να βάζεις μήπως νοστιμίσει λίγο... και η ντομάτα δεν είναι στα πρώτα που βάζουν... επειδή και μία φίλη μου έχει το ίδιο πρόβλημα στο φαγητό με σένα βάζει αρκετά παραπάνω καρότο και πατάτα σε σχέση με κολοκύθι και τρώει καμία κουταλιά παραπάνω.. δώσε χρόνο στο μωράκι και συμπλήρωνε με γάλα

Opal, ένα πολύ ωραίο βιβλίο πάνω στο θέμα του φαγητού είναι του Carlos Gonzales, My Child won't eat, από τις εκδόσεις της LLL. Κεντρική ιδέα εἰναι ότι κάθε άνθρωπος ξέρει τι και πόσο πρέπει να φάει, αρκεί βέβαια να μην του μπερδέψουμε το ένστικτο με πολλά γλυκά ή αλμυρά (γλυκά εννοείται τεχνητά με προσθήκη ζάχαρης, όχι τις ποσότητες σακχάρων που βρίσκονται φυσικά στα φρούτα). Είναι της άποψης, με την οποία συμφωνώ απόλυτα, ότι δεν χρειάζεται να παιδεύεσαι αν δεν του αρέσει ένα φαγητό (κανείς δεν έπαθε τίποτε γιατί έτρωγε μήλα και όχι αχλάδια!). Αφού θηλάζει και τρώει φρέσκα φρούτα, είναι μια χαρά, δεν χρειάζεται λαχανικά αν δεν θέλει. Κι αν τρώει 3-4 μπουκιές κοτόπουλο την ημέρα, για την ηλικία της καλύπτεται. Αν δεν καλυπτόταν, θα το έδειχνε. Δεν αποκλείεται να αρχίσει να τρώει σε μερικούς μήνες αυτά που δεν τρώει τώρα.

Δεν χάνεις βέβαια τίποτε να δοκιμάσεις συνδυασμούς (εμένα μου θυμίζει εξωτικές συνταγές η ιδέα σου), αλλά στη θέση σου δεν θα παιδευόμουν.

Για την ιστορία, η μικρή μου μέχρι 10 μηνών δεν έτρωγε τίποτε άλλο, και μετά πάλι ελάχιστο. Τώρα τρώει με όρεξη μια αρκετά μεγάλη ποικιλία φαγητών.

Ευχαρίστώ πολύ για τις απαντήσεις. Τα 3-4 κουταλάκια τα τρώει ήδη από τις πρώτες μέρες που της έχω αρχίσει δεύετρο γεύμα. Μετά καταλαβαίνει τι είναι αυτό που τρώει και γκρινιάζει. Το κουταλάκι που της έχω φαίνεται να της αρέσει γιατί το δαγκώνει και χωρίς να τρώει. Δεν έχω καταλήξει ακόμα τι θα κάνω. Όλο και πιο πολύ κλίνει στο να της βάλω φρούτο με κρεατάκι γιατί μέχρι αστιγμής δεν έχουμε κάνει πρόοδο.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω και το εξής. Να της βάλω τρίτο γεύμα έστω κι αν τρώει κι πό αυτό μόνο 3 κουτάλάκια ή να περιμένω μέχρι να μάθει να τρώει από το μεσημεριανό μια ικανοποιητική ποσότητα;

Σκέφτομαι σωστά = νιώθω καλά

Ευχαρίστώ πολύ για τις απαντήσεις. Τα 3-4 κουταλάκια τα τρώει ήδη από τις πρώτες μέρες που της έχω αρχίσει δεύετρο γεύμα. Μετά καταλαβαίνει τι είναι αυτό που τρώει και γκρινιάζει. Το κουταλάκι που της έχω φαίνεται να της αρέσει γιατί το δαγκώνει και χωρίς να τρώει. Δεν έχω καταλήξει ακόμα τι θα κάνω. Όλο και πιο πολύ κλίνει στο να της βάλω φρούτο με κρεατάκι γιατί μέχρι αστιγμής δεν έχουμε κάνει πρόοδο.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω και το εξής. Να της βάλω τρίτο γεύμα έστω κι αν τρώει κι πό αυτό μόνο 3 κουτάλάκια ή να περιμένω μέχρι να μάθει να τρώει από το μεσημεριανό μια ικανοποιητική ποσότητα;

Θα σου έλεγα να περιμένεις μέχρι να φάει ικανοποιητικές ποσότητες.Μισό πιάτο π.χ. ή ακόμα και το ένα τρίτο για μερικές μερούλες.Στο λέω εκ πείρας.Η μικρή μου είχε θεματάκια με την πέψη και τις κενώσεις.Παίρνει λίγο χρόνο να συνηθίσει το πεπτικό τους όλες αυτές τις στερεές.Η πρόοδος έρχεται ξαφνικά εκεί που δεν το περιμένεις.:D

NVVvp2.png

Διαφημίσεις

Και το δικό μας μωράκι τρελαινόταν με τα φρούτα κ από το φαγητό έτρωγε πολύ λίγο αρχικά ούτε καν 4 κουταλιές. Πλέον (κοντεύει 8 μηνών) άρχισε να τρώει κανονικότατα κ τα φαγητά.

Ούτε του βάλαμε φρούτα στο φαγητό ούτε το πιέσαμε ούτε του κάναμε βόλτες κ παιχνίδια. Όταν έδειχνε ότι δεν θέλει άλλο (κλειστό στόμα κ στροφή βλέμματος αλλού) το σεβόμασταν. Το φαγητό είναι απόλαυση κ όχι κάτι που σε ξεγελούν οι άλλοι να κάνεις. Με το να μην ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες του που τις εκφράζει πολύ ανοιχτά σε αυτή την περίπτωση ουσιαστικά τι του λες; Δεν σε ακούω δεν σε σέβομαι. Κόβεις την καλή σας επικοινωνία που είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξή του συναισθηματική κ γνωστική. Επίσης με το να του χώνεις το κουτάλι χωρίς να θέλει δεν το αφήνεις να εκπαιδευτεί στο να ακούει το ίδιο το σώμα του κ το πότε χόρτασε. Έτσι ενδέχεται μελλοντικά να γίνει παχύσαρκο παιδί ή ενήλικας. Από τώρα χτίζονται οι βάσεις της καλής διατροφής κ παίζει μεγάλο ρόλο ο σωστός χειρισμός από τους γονείς.

Τα φαγητά μπορεί να είναι άνοστα για εμάς που είμαστε ενήλικες γιατί εμείς με το αλάτι κ την ζάχαρη έχουμε "χάσει" από την αίσθηση της γεύσης. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι άνοστα κ για το μωρό.

Απλά δοκίμασε διάφορους συνδυασμούς όταν τα αλέθεις π.χ πιο πολλά καροτάκια ή περισσότερο ζουμάκι..λεμονάκι λαδάκι κλπ

Θέλει κάθε μωράκι το χρόνο του μέχρι να εξοικειωθεί με τις γεύσεις. Αν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι γονείς αγχωθούμε πολύ το μεταδίδουμε κ στο παιδί κ έτσι ξεκινούν κατά τη γνώμη μου τα κλασικά προβλήματα φαγητού... Τα παιδιά αισθάνονται πάρα πολύ τα μη λεκτικά μην που στέλνουμε κ αντιδρούν αναλόγως.

Όπως είπε κ η tot72 "η πρόοδος έρχεται ξαφνικά εκεί που δεν το περιμένεις" για αυτό μην χάνεις το κουράγιο σου.;):D

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...