Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Διατήρηση μητρικού γάλακτος

Recommended Posts

κορίτσια να ρωτήσω κάτι. έβγαλα πρίν 2 ώρες γάλα με το θήλαστρο 50ml το έβαλα αμέσως ψυγείο και τώρα έβγαλα άλλα 50ml και τα συμπλήρωσα στο ίδιο μπιμπερό να υπάρχουν το απόγευμα που θα λείπω από το σπίτι, πειράζει που τα ανάμειξα??

Ναι κανονικά δεν πρέπει. Δεν πρέπει να αναμιγνύεις ζεστό (φρεσκοαντλημένο) με κρύο. Θα πρέπει να αφήσεις και τη νέα άντληση να κρυώσει στο ψυγείο και μετά να τα αναμίξεις σε ένα μπουκάλι.

Διαφημίσεις

κορίτσια να ρωτήσω κάτι. έβγαλα πρίν 2 ώρες γάλα με το θήλαστρο 50ml το έβαλα αμέσως ψυγείο και τώρα έβγαλα άλλα 50ml και τα συμπλήρωσα στο ίδιο μπιμπερό να υπάρχουν το απόγευμα που θα λείπω από το σπίτι, πειράζει που τα ανάμειξα??

πρέπει να είναι σε ίδια θερμοκρασία. θα βάζεις και αυτό που αντλείς στο ψυγείο και μετά ενώνεις

επειδή θα τα χρησιμοποιήσεις σύντομα, δεν πειράζει αλλά καλό είναι να το αποφεύγεις

Κι εγώ μέχρι να μάθω αυτή τη λεπτομέρεια είχα κάνει το ίδιο αρκετές φορές και το μωρό ήταν νεογέννητο... Ευτυχώς δεν έπαθε ποτέ τίποτα, αλλά εννοείται ότι δεν το κάνω πλεόν, ακόμα και τώρα που είναι 12 μηνών (σχεδόν :shock:).

Διαφημίσεις

Κι εγώ μέχρι να μάθω αυτή τη λεπτομέρεια είχα κάνει το ίδιο αρκετές φορές και το μωρό ήταν νεογέννητο... Ευτυχώς δεν έπαθε ποτέ τίποτα, αλλά εννοείται ότι δεν το κάνω πλεόν, ακόμα και τώρα που είναι 12 μηνών (σχεδόν :shock:).

Εγώ το έκανα συνεχώς μέχρι να ενημερωθώ από εδώ και το μωρό μου εκτός από νεογέννητο ήταν στην θερμοκοιτίδα :shock::shock::shock: Δεν μας το είχε πει κανείς στη μονάδα, μας είχαν πει απλώς ότι μπορούμε να βάζουμε μέχρι 3 αντλήσεις στο ίδιο κυπελάκι -που σημειωτέον τότε ήταν ουροσυλλέκτης :shock:, μετά άλλαξαν σύστημα (μάλλον ενημερώθηκαν επιτέλους). Κι ελπίζω ότι δεν έχει πάθει τίποτα το νινί μου..

Εγώ το έκανα συνεχώς μέχρι να ενημερωθώ από εδώ και το μωρό μου εκτός από νεογέννητο ήταν στην θερμοκοιτίδα :shock::shock::shock: Δεν μας το είχε πει κανείς στη μονάδα, μας είχαν πει απλώς ότι μπορούμε να βάζουμε μέχρι 3 αντλήσεις στο ίδιο κυπελάκι -που σημειωτέον τότε ήταν ουροσυλλέκτης :shock:, μετά άλλαξαν σύστημα (μάλλον ενημερώθηκαν επιτέλους). Κι ελπίζω ότι δεν έχει πάθει τίποτα το νινί μου..

Ουροσυλλέκτες εμένα μου δίνανε στην κλινική για τις ψευδοθηλές (για αποθήκευση) και τους αποστειρώνανε ξανά και ξανά μαζί με τις θηλές και το ίδιο έκανα κι εγώ στο σπίτι μέχρι να ξεστραβωθώ... :confused:

Καλημερα

εχω 2 αποριες και θα ηθελα τη βοηθεια των εμπειρων :)

1 εχω αντλησει γαλα και το εχω 2 μερες στη συντηρηση. προρω να το βαλω στην καταψυξη? αφου το ξεπαγωσω ισχυει οτι ισχυει αν το ειχα καταψυξει αμεσως?

2 μπορω να ενωσω 2 αντλησεις απο διαφορετικες μερες?

ευχαριστω

wn7Rp3.png

• 2 εβδομάδες μετά...

Καλημέρα,

ονομάζομαι άννα και θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις όσον αφορά την φύλαξη μητρικού γάλακτος.

η λυδία μου έκλεισε τους 6 μήνες, έχουμε ήδη ξεκινήσει εδώ και 1 1/2 μήνα τις κρέμες και τώρα αρχίσαμε την χορτόσουπα. θα ήθελα να συνεχίσω να την θηλάζω μέχρι ώσπου να πάω στην δουλειά...

1). πόσες φορές την ημέρα θα πρέπει να αντλώ γάλα για να μην μου κοπεί?

2). τώρα το μεσημέρι της δίνω το δικό μου παλαιότερο γάλα, που έχω φυλάξει στην κατάψυξη...σε λίγες μέρες όμως θα σταματήσει και αυτό, αφού θα χορταίνει με την κρεατόσουπα. εγώ βγάζω καθημερινά 2 φορές περίπου 100ml και τα φυλάω στην κατάψυξη.

μπορώ να βγάζω το πρωί γάλα σε δοχείο φύλαξης, να το βάζω στην συντήρηση και το απόγευμα να συμπληρώνω μέσα στο ίδιο δοχείο και άλλο γάλα και να το βάζω μία και καλή στην κατάψυξη? έχει γεμίσει η κατάψυξη μου δοχεία με γάλα, τα οποία δεν καταναλώνονται εύκολα αφού και το πρωί και το βράδυ η λυδία μου τρώει απευθείας από το στήθος μου...

έχω δημιουργήσει μία τράπεζα γάλακτος που νομίζω πως θα πάει χαμένη... καθώς θέλω μέχρι τέλος του χρόνου να την βάζω στο στήθος μου...

βέβαια ξέχασα να σας αναφέρω πως έχουν σκάσει τα 2 κάτω δοντάκια της...αν με ενοχλεί στον θηλασμό θα αρχίσω να της δίνω από την "αποθήκη" που έχω και θα την ανανεώνω....

τέλος πάντων...βλέποντας και κάνοντας...

μέσα στην κατάψυξη διατηρούνται για 2 μήνες μου είπαν...

και στην συντήρηση 24 ώρες (όχι σε πόρτα)

3) αν το βγάλω από την κατάψυξη, το βάλω στην συντήρηση και στην συνέχεια το πάρω σε τσάντα με παγοκύστη...πόση ώρα συντηρείται?

ευχαριστώ για την απάντηση σας...

Διαφημίσεις

• 2 εβδομάδες μετά...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ.

ΚΑΠΟΥ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΕΣΤΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 40 c .ΕΓΩ ΕΧΩ ΜΙΑ ΣΥΣΚΕΥΗ ΤΗΣ CHICCO ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΝΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΒΡΑΖΕΙ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ.ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΩ ΤΟ ΓΑΛΑ?

το μωρό μου είναι στην θερμοκοιτίδα στο Παίδων και του πηγαίνω γάλα εκεί. Ξεκίνησα εχθές να αντλώ. Αγόρασα το medela swing. Το μωρό θα μείνει αρκετό καιρό εκεί, μπορεί και πάνω απο 2 μήνες. Αυτή την στιγμή τρώει μικρή ποσότητα, 60 μλ τηλ ημέρα! Τι να κάνω;

Κάνω αντλήσεις ανα 3 ώρες και βγάζω 60 μλ ανα 6ωρο.

Να κάνω τράπεζα απο τώρα στην κατάψυξη ή απλά να τα συντηρώ στο ψυγείο και να τα πηγαίνω εκεί;

Στο παίδων δεν μπορούν να το διατηρήσουν παρα μόνο το γάλα που θα πιέι μέσα σε μια μέρα(60 μλ για την ώρα). Πήγα σήμερα ας πούμε 120 γραμμάρια σε 2 μπουκάλια και το ένα μου το πετάξανε :( γιατι δεν μπορούσε να διατηρηθεί.

Μήπως να ξεκινήσω τράπεζα αφού το μωρό μου έρθει με το καλό σπίτι; Και για την ώρα απλά να πηγαίνω της ημέρας;

Θα συνεχίσω να βγάζω τόσο γάλα; Είναι αρκετό; Αυξάνεται με τον καιρό;

• 2 εβδομάδες μετά...

καλησπέρα.

Χτες πήρα το symphony γιατί ξεκινάω δουλειά σε 2 εβδομάδες και θέλω πέρα από το να διατηρήσω το γάλα μου να κάνω και 1 τράπεζα.

μπορώ να αντλώ σε διάφορες ώρες να αποθηκεύω στο ψυγείο και μετά να ανακατεύω 150ml (medela σακουλάκι) και να βάζω κατάψυξη?

αφού χωράει τόσα ml να τα χρησιμοποιώ

Ευχαριστώ

**πάντως βρε κορίτσια ούτε να το φτύσει το γάλα μου από το μπιμπερό :(

qbd8p2.png

Marakious καλή αρχή! :) 150μλ νομίζω είναι μεγάλη ποσότητα, καλύτερα να αποθηκεύεις και λιγότερη ξεχωριστά. Μπορείς να βάζεις μαζί διαφορετικές αντλήσεις αρκεί να έχουν την ίδια θερμοκρασιά. Δηλαδή θα βάζεις αυτό που αντλείς στο ψυγείο και μετά θα το αναμειγνύεις με προηγούμενη άντληση

Μπορείς να πάρεις και δοχειάκια για να αποθηκεύεις, έχει η avent και είναι πολύ πρακτικά -και πιο φτηνά!

Διαφημίσεις

καλημερα,δωστε μου τα φωτα σας please,γεννησα 4/12/10 και εκτος απο την πρωτη εβδομαδα που θηλαζα απο το στηθος,λογω προβληματων,τωρα αντλω με το θηλαστρο symphony medela,τις πρωτες 4-5 μερες αντλουσα 15 λεπτα 8 φορες το 24 ωρο στην μετρια ταχυτητα,τωρα που αντλω στην μεγιστη βλεπω οτι σε 10 λεπτα οτι γαλα ειναι να βγαλει ,τοεχει βγαλει,μετα σταζει πολυ λιγο,αυτο που θελω να ρωτησω ειναι οτι μπορω να αντλω τωρα 10 λεπτα αντι 15 αφου βγαζει οτι ειναι να βγαλει ή καλοειναι να κανει την κινηση το θηλαστρο,ειτε βγαζει,ειτε οχι γαλα?? ευχαριστω!

θα σου πω τι έκανα εγω (δεν ειναι κανόνας). Αντλουσα και ανέβαζα σιγα σιγα την ένταση. Οταν έβλεπα οτι δεν εβγαζα παρα μια σταγόνα έβγαζα το ενα θηλαστρο και αντλουσα για 2 λεπτα απο το ενα στηθος και μετα απο το άλλο. Ετσι ειχα λιγο γαλα ακομα. Το εκανα αυτο 1-2 φορες και μετα σταματουσα.Να πω οτι εκανα το πολυ 7 αντλησεις τον πρωτο μήνα και μετα 6 γιατι τοσο γλα μου εφτανε. Αντλω 8 μήνες περιπου.

καλημερα,δωστε μου τα φωτα σας please,γεννησα 4/12/10 και εκτος απο την πρωτη εβδομαδα που θηλαζα απο το στηθος,λογω προβληματων,τωρα αντλω με το θηλαστρο symphony medela,τις πρωτες 4-5 μερες αντλουσα 15 λεπτα 8 φορες το 24 ωρο στην μετρια ταχυτητα,τωρα που αντλω στην μεγιστη βλεπω οτι σε 10 λεπτα οτι γαλα ειναι να βγαλει ,τοεχει βγαλει,μετα σταζει πολυ λιγο,αυτο που θελω να ρωτησω ειναι οτι μπορω να αντλω τωρα 10 λεπτα αντι 15 αφου βγαζει οτι ειναι να βγαλει ή καλοειναι να κανει την κινηση το θηλαστρο,ειτε βγαζει,ειτε οχι γαλα?? ευχαριστω!

Πέρα από όσα σου είπε και η ditop μπορείς να ξαναβάλεις τη φάση ενεργοποίησης (το κουμπάκι με τις σταγόνες) για άλλο ένα 2λεπτο καθώς μετά μπορεί να έχεις άλλο ένα let down.

Συνεχίζεις να βάζεις το μωρό στο στήθος ή θέλεις να συνεχίσεις με αποκλειστική άντληση;

Πέρα από όσα σου είπε και η ditop μπορείς να ξαναβάλεις τη φάση ενεργοποίησης (το κουμπάκι με τις σταγόνες) για άλλο ένα 2λεπτο καθώς μετά μπορεί να έχεις άλλο ένα let down.

Συνεχίζεις να βάζεις το μωρό στο στήθος ή θέλεις να συνεχίσεις με αποκλειστική άντληση;

το βαζω,που και που,αλλα ακομη και μια ωρα να τρωει απο το στηθος,δεν φαινεται να θηλαζει καλα γιατι μετα τρωει και ενα μπουκαλι δικο μου, και σε συνδιασμο με τις θηλες που μου πονανε πολυ και ειχαν ματωσει,οσο σωστα και αν μου λεγαν οι μαιες οτι κραταγε το μωρο,λεω να συνεχισω με αποκλειστικη αντληση.

σιγα σιγα θα σου αυξανεται, κανε και αυτο που σου λεει η EVA με τη πτωτη φαση. Αν δεις οτι δε σου φτανει το γάλα κανε και παραπανω αντλήσεις. Παντως σε μένα η παραπανω νατλησεις δε μου εβγαζαν παραπανω γαλα σε ποσοτητα ημέρας. Πχ με 6 αντλήσεις ειχα την ιδια ή και περισσοτερη ποσοτητα αποτι με 7. Οποτε κατεληξα να κανω λιγοτερες. Βαζε ομως και ο μωρο στο στήθος. Οχι απαραιτητα οταν πεινάει. Ετσι για να το νιωθεις κοντα σου. Εμένα ποτε δε θηλασε σωστα οπως λες και εσυ μετα επινε περισσοτερο απο το μπουκαλι. Εβγαζα με το θηλαστρο και μετα απο 30 λεπτα τον έβαζα να πιπιλαει.

το βαζω,που και που,αλλα ακομη και μια ωρα να τρωει απο το στηθος,δεν φαινεται να θηλαζει καλα γιατι μετα τρωει και ενα μπουκαλι δικο μου, και σε συνδιασμο με τις θηλες που μου πονανε πολυ και ειχαν ματωσει,οσο σωστα και αν μου λεγαν οι μαιες οτι κραταγε το μωρο,λεω να συνεχισω με αποκλειστικη αντληση.

Θα σου έλεγα πριν αποφασίσεις να σκεφτείς τα παρακάτω:

1. Το κατά πόσον ένα μωρό θηλάζει αποτελεσματικά ή όχι πρέπει να το εκτιμήσει ειδικός, κάποιος που να γνωρίζει από θηλασμό. Το ότι το μωρό παίρνει μετά το θηλασμό και μπουκάλι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θηλάζει ενεργά.

2. Αν το μωρό όντως δεν θηλάζει καλά (δεν είναι σωστά τοποθετημένο, είναι λιποβαρές, έχει ίκτερο και κουράζεται γρήγορα κλπ.) πρέπει να παίρνει και μπουκάλι για να σιτίζεται επαρκώς. Αυτό όμως είναι εξαίρεση και πάλι πρέπει να γίνεται με τη συμβουλή ειδικού. Σ'αυτές τις περιπτώσεις το μωρό θηλάζει σε όλα τα γεύματα και μετά παίρνει το συμπλήρωμα. Σιγά σιγά το συμπλήρωμα μειώνεται καθώς το μωρό θηλάζει πιο αποτελεσματικά.

3. Το ότι ένα μωρό κάθεται μία ώρα στο στήθος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θηλάζει καλά/δεν χορταίνει.

4. Οι ερεθισμένες θηλές (πολύ περισσότερο ματωμένες) είναι ένδειξη ότι το μωρό δεν πιάνει καλά. Χρειάζεται διόρθωση ώστε και η μαμά να μην πονά και το μωρό να θηλάζει αποτελεσματικά. Αν γίνει αυτό, πολλά προβλήματα λύνονται.

5. Η αποκλειστική άντληση είναι μακροπρόθεσμα πολύ πιο δύσκολη από τον απευθείας θηλασμό. Πέρα από τον χρόνο της άντλησης, χρειάζεσαι αποστειρώσεις και χρόνο για να ταΐσεις το μωρό. Επίσης οι αποδόσεις της άντλησης (ποσότητα) έχουν διακυμάνσεις ακόμα και με νοσοκομειακό θήλαστρο, όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από τον τοκετό.

6. Ένα μωρό που δεν μπαίνει στο στήθος σιγά σιγά σταματάει να πιάνει.

Στα λέω μόνο και μόνο για να σκεφτείς τις δυνατότητές σου και να πάρεις μια ενημερωμένη απόφαση.

ναι,δυστυχως τα ξερω ολα αυτα,και στο πρωτο παιδι ειχα το ιδιο προβλημα με τις θηλες ,το ξεπερασα μεν υστερα απο κανα 20 ημερο,αλλα αυτη την φορα μου φαινεται χειροτερο,σχεδον κλαιω,εκτος αυτου δεν ξερω κανεναν ειδικο που θα αναλαβει να ερθει να δει πως πιανει το μωρο ,οι μαιες στο μαιευτηριο λεγαν οτι πιανει σωστα αλλα πως εξηγειται τετοιος πονος και ματωμα??

εναβραδυ το μωρο γεμισε με πιτσιλες αιμα ,εκτος αυτου ξεχασα να πω οτι επαθε και αφυδατωσει στο μαιευτηριο και ετσι καταλαβαμε οτι δεν εφτανε το γαλα,γιατι μαλλον δεν θηλαζε σωστα.απο τοτε φοβαμαι.

ναι,δυστυχως τα ξερω ολα αυτα,και στο πρωτο παιδι ειχα το ιδιο προβλημα με τις θηλες ,το ξεπερασα μεν υστερα απο κανα 20 ημερο,αλλα αυτη την φορα μου φαινεται χειροτερο,σχεδον κλαιω,εκτος αυτου δεν ξερω κανεναν ειδικο που θα αναλαβει να ερθει να δει πως πιανει το μωρο ,οι μαιες στο μαιευτηριο λεγαν οτι πιανει σωστα αλλα πως εξηγειται τετοιος πονος και ματωμα??

εναβραδυ το μωρο γεμισε με πιτσιλες αιμα ,εκτος αυτου ξεχασα να πω οτι επαθε και αφυδατωσει στο μαιευτηριο και ετσι καταλαβαμε οτι δεν εφτανε το γαλα,γιατι μαλλον δεν θηλαζε σωστα.απο τοτε φοβαμαι.

Κατ' αρχήν απάντησε στο ερωτηματολόγιο αναλυτικά για να έχουμε πλήρη εικόνα http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=40795.

Το μωρό δεν μπορεί να πιάνει σωστά και να σε πονάει τόσο εκτός αν "κλειδώνει" το στόμα, σφίγγει δηλαδή. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να βοηθήσει το μωρό ένας οστεοπαθητικός.

Όσο για το ποιος ειδικός θα έρθει, ίσως μπορεί να έρθει ή να πας στην Αθήνα σε κάποια σύμβουλο θηλασμού

http://www.llli.org/docs/greece/greece.pdf

Τα υπόλοιπα τα λέμε αφού απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

Α. Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος

41+2

Β. Το φύλο του βρέφους

αγορι

Γ. Τον τρόπο τοκετού: Φυσιολογικός (ΦΤ) ή Καισαρική (ΚΤ)

φτ

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία.

επισκληριδιος

Ε. Αν το μωρό εφμάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη.

στα φυσιολογικα πλαισια 8-9

Ε. Αν το μωρό νοσηλεύτηκε και για ποιο λόγο.

οχι

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες

4-12-10 3460

8-12-10 3320

13-12-10 3550

20-12-10 4040

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο.

7-8

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει

5 ,αλλα πινει μητρικο γαλα απο θηλαστρο

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα

τα 2 γευματα το βραδυ ειναι ξενο γαλα

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο)

300ml

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία.

symphony medela

7. Αν κάνετε συστηματικές αντλήσεις:

7α. πόσες αντλήσεις κάνετε το 24ωρο

8

7β. ποιες ώρες αντλείτεκαι

04 00,08 00,10 00,12 00 14 00,1600 18 00,20 00

7γ. πόσο διαρκεί η κάθε άντληση

13-15 λεπτα

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί). Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύ απορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετε μέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημείνει ότι το παιδί έχει ουρήσει.

8-10

9. Πόσες κενώσεις κάνει το 24ωρο

1-3

10. Συμπληρώστε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμη....

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...