Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Διατήρηση μητρικού γάλακτος

Recommended Posts

Α. Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος

41+2

Β. Το φύλο του βρέφους

αγορι

Γ. Τον τρόπο τοκετού: Φυσιολογικός (ΦΤ) ή Καισαρική (ΚΤ)

φτ

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία.

επισκληριδιος

Ε. Αν το μωρό εφμάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη.

στα φυσιολογικα πλαισια 8-9

Ε. Αν το μωρό νοσηλεύτηκε και για ποιο λόγο.

οχι

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες

4-12-10 3460

8-12-10 3320

13-12-10 3550

20-12-10 4040

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο.

7-8

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει

5 ,αλλα πινει μητρικο γαλα απο θηλαστρο

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα

τα 2 γευματα το βραδυ ειναι ξενο γαλα

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο)

300ml

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία.

symphony medela

7. Αν κάνετε συστηματικές αντλήσεις:

7α. πόσες αντλήσεις κάνετε το 24ωρο

8

7β. ποιες ώρες αντλείτεκαι

04 00,08 00,10 00,12 00 14 00,1600 18 00,20 00

7γ. πόσο διαρκεί η κάθε άντληση

13-15 λεπτα

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί). Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύ απορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετε μέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημείνει ότι το παιδί έχει ουρήσει.

8-10

9. Πόσες κενώσεις κάνει το 24ωρο

1-3

10. Συμπληρώστε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμη....

Από βάρος πάει πολύ καλά: Ανέκτησε το βάρος γέννησης σε 1 εβδομάδα περίπου και σε 12 μέρες πήρε 720 γραμ.

Αντλείς 8 φορές και δεν σου φτάνει, ώστε δίνεις το βράδυ ξένο γάλα; Το κάνεις για άλλο λόγο;

300ml συμπλήρωμα/24ωρο είναι ξένο, δικό σου ή και τα δύο;

Στα βραδυνά γεύματα δεν θηλάζεις γιατί εκείνη την ώρα αντλείς;

Παρότι το έχω κάνει κι εγώ αυτό (να μην θηλάζω κάποιες φορές γιατί αντλούσα κι ήμουν κουρασμένη) και οι 8 αντλήσεις είναι ΠΟΛΥ κουραστικές, το βράδυ ειδικά αν είναι μισοκοιμισμένα τα μωρά είναι κάπως πιο συνεργάσιμα στο να πιάσουν το στήθος χωρίς ένταση, οπότε καλό είναι να δοκιμάσεις και τότε αν θα πιάσει.

Περιμένοντας να απαντήσεις και στα επάνω για να σου πω περισσότερα για τις αντλήσεις, δοκίμασε όταν πιάνει το μωρό, μετά τη μεγάλη ανάσα που θα παίρνεις για να αντέχεις τον πόνο ;) να βάλεις τον δείκτη σου κάτω από το κάτω χείλος του, στο πηγούνι και να πιέσεις απαλά προς τα κάτω, για να χαλαρώσει το μωρό το πιάσιμο. Αυτό θα το κάνεις όσο χρειαστεί για να χαλαρώσει. Μπορεί μετά από λίγο που αρχίζει το γάλα και ρέει, να χαλαρώσει το πιάσιμό του. Επίσης με το δάχτυλό σου "άνοιξε" τα χείλια του αν τυχόν γυρνάνε προς τα μέσα. Τα χείλια του μωρού πρέπει να είναι προς τα έξω και το στόμα αρκετά ανοιχτό (σαν να χασμουριέται). Αν συμβαίνει κάτι άλλο, λογικά πονάς. Αν χρειάζεται βάζεις το μικρό σου δάχτυλο στο στόμα του μωρού και το βγάζεις από το στήθος για να το ξανατοποθετήσεις πάλι - όσες φορές χρειαστεί. Μερικά μωρά πρέπει να διδαχτούν να θηλάζουν σωστά. Υπομονή!

Διαφημίσεις

ευχαριστω παρα πολυ,βγαζω 8 φορες αλλα δεν βγαινει παντα αρκετο,μονο το βραδυ που ανλω βγαζω 120 περιπου,ή μετα απο 6 ωρες 210 σημερα,γενικα καθε φορα βγαζω ανα 2 ωρες απο 65-90 ml ,ετσι δινω τα 2 βραδυνα ξενο επειδη τρωει 150 την φορα περιπου.τα 300ml ειναι ξενο( τα 2 βραδυνα),

το στηθος το δοκιμασα τοπιανει ακομη.

το μωρο θηλαζει ακριβως οπως τα εγραψες,πολυ δυνατα,τα χειλια προς τα μεσα και αρκετα κλειστο το στομα παρολου που οταν το πιανει δειχνει ορθανοιχτο.πρεπει να ειναι αυτο που ειχες γραψει,''κλειδωνει'' το στομα,αφου να φανταστεις οταν τρωει απο το μπιμπερο,κραταει τοσο δυνατα που η θηλη σιλικονης διπλωνει,το πανω μερος με το κατω,τρωει μανιασμενα,πνιγεται , πεταγονται γαλατα κ.τ.λ.......

τωρα διαβασα αυτο!!! ισχυει???

''Οι μητέρες που θηλάζουν και θέλουν να κρατήσουν το γάλα τους στο ψυγείο πρέπει να προμηθευτούν μπιμπερό από πλαστικό επειδή στα γυάλινα μπιμπερό το μητρικό γάλα αλλοιώνεται.''

απο εδω

http://www.familyhome.gr/mam-leme-sta-mora-alla-pos.html

ευχαριστω παρα πολυ,βγαζω 8 φορες αλλα δεν βγαινει παντα αρκετο,μονο το βραδυ που ανλω βγαζω 120 περιπου,ή μετα απο 6 ωρες 210 σημερα,γενικα καθε φορα βγαζω ανα 2 ωρες απο 65-90 ml ,ετσι δινω τα 2 βραδυνα ξενο επειδη τρωει 150 την φορα περιπου.τα 300ml ειναι ξενο( τα 2 βραδυνα),

το στηθος το δοκιμασα τοπιανει ακομη.

το μωρο θηλαζει ακριβως οπως τα εγραψες,πολυ δυνατα,τα χειλια προς τα μεσα και αρκετα κλειστο το στομα παρολου που οταν το πιανει δειχνει ορθανοιχτο.πρεπει να ειναι αυτο που ειχες γραψει,''κλειδωνει'' το στομα,αφου να φανταστεις οταν τρωει απο το μπιμπερο,κραταει τοσο δυνατα που η θηλη σιλικονης διπλωνει,το πανω μερος με το κατω,τρωει μανιασμενα,πνιγεται , πεταγονται γαλατα κ.τ.λ.......

Με τις αντλήσεις θα συνεχίσεις όπως κάνεις μέχρι τώρα χωρίς να μειώσεις το χρόνο. Λένε ότι μετά την τελευταία σταγόνα καλό είναι να κρατήσεις το θήλαστρο για μερικά λεπτά ακόμα. Δίνει επιπλέον ερέθισμα. Δυστυχώς δεν έχεις το ερέθισμα από το μωρό, το οποίο δεν θηλάζει καλά, οπότε εξαρτάσαι από το θήλαστρο για να κρατήσεις την παραγωγή σου και να την αυξήσεις σταδιακά.

Για το ξένο εννοείς ότι το δικό σου δεν φτάνει ακόμα να καλύψει όλο το 24ωρο, σωστά; Αν ναι, κρατάς ευλαβικά τις αντλήσεις ως έχουν και σταδιακά θα δεις αύξηση.

Στο μεταξύ, για το μωρό: Ένας οστεοπαθητικός μάλλον θα το βοηθήσει. Δες εδώ http://www.osteopathy.gr/portal/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=35&Itemid=40

Δοκίμασε ωστόσο και αυτά που σου είπα και βάζε τακτικά λανολίνη στις θηλές όπως σου είπαν ήδη τα κορίτσια παραπάνω. Εγώ αντιμετώπισα παρόμοιο πρόβλημα με το γιο μου και το έλυσα με τους τρόπους που σου είπα, απλά στο μεταξύ οι θηλές μου ερεθίστηκαν πολύ.

Αν καταφέρεις το μωρό να πιάνει καλά, θα λυθούν πολλά από τα προβλήματα: οι θηλές θα συνέλθουν, το μωρό θα θηλάζει πιο αποτελεσματικά και έτσι θα αυξηθεί και η παραγωγή σου. Αφού το μωρό πιάνει είναι κρίμα να χάσεις τον απευθείας θηλασμό και να προσανατολιστείς στην αποκλειστική άντληση.

Και μια φιλική συμβουλή επειδή το έζησα: μην αμελείς να βάζεις το μωρό στο στήθος σε κάθε γεύμα, όσο κουραστικό, επίπονο και... μάταιο κι αν σου φαίνεται, τώρα. Μακροπρόθεσμα θα χαίρεσαι που το έκανες.

Εγώ το έκανα αυτό το λάθος, παραμελούσα δηλαδή το να βάζω το μωρό στο στήθος σε κάθε γεύμα, δίνοντας βάση στην άντληση προκειμένου να καλύπτω τις καθημερινές ανάγκες σε ποσότητα, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή το μωρό απλά να αρνείται το στήθος. Ήταν ό,τι χειρότερο έζησα με το θηλασμό, χειρότερο κι απ' τις πληγωμένες θηλές, χειρότερο κι από τη νύστα και τις βραδυνές αντλήσεις.

Υπομονή, αυτά τα προβλήματα αργά ή γρήγορα ξεπερνιούνται.

''Οι μητέρες που θηλάζουν και θέλουν να κρατήσουν το γάλα τους στο ψυγείο πρέπει να προμηθευτούν μπιμπερό από πλαστικό επειδή στα γυάλινα μπιμπερό το μητρικό γάλα αλλοιώνεται.''

απο εδω

Όχι δεν έχει γραφτεί πουθενά έγκυρα ότι το μητρικό γάλα αλλοιώνεται σε γυάλινο μπουκάλι. Εκείνο που μπορεί να συμβεί είναι αν παγώσει πολύ να κολλήσει το λίπος στα τοιχώματα. Αυτό εύκολα επανέρχεται με απαλό κούνημα του μπουκαλιού κυκλικά (όχι σαν φραπέ!).

Διαφημίσεις

απο εδω

δεν ισχύει

αντίθετα, αν το πλαστικό δεν είναι bpa free περνούν ουσίες απο το πλαστικό στο γάλα που είναι επικίνδυνες για το μωρό

καλημερα και χρονια πολλα ,ηθελα να κανω μια ακομη ερωτηση.απο τις 10/12 κανω τις αντλησεις που εχω γραψει παραπανω.απο 480ml εχω παει στα 950 ml περιπου την ημερα.

ηθελα να ρωτησω ωςποτε πρεπει να αντλω 8 φορες αν 2 ωρες??

θα μπορω καποια στιγμη να το κανω 6-7?

ποτε θα ειναι ασφαλες για την γαλουχια να το κανω αυτο?

ευχαριστω!

καλημερα και χρονια πολλα ,ηθελα να κανω μια ακομη ερωτηση.απο τις 10/12 κανω τις αντλησεις που εχω γραψει παραπανω.απο 480ml εχω παει στα 950 ml περιπου την ημερα.

ηθελα να ρωτησω ωςποτε πρεπει να αντλω 8 φορες αν 2 ωρες??

θα μπορω καποια στιγμη να το κανω 6-7?

ποτε θα ειναι ασφαλες για την γαλουχια να το κανω αυτο?

ευχαριστω!

Η γαλουχία εγκαθίσταται περίπου στις 6 εβδομάδες, περίπου δηλαδή στις 40 μέρες. Πριν το διάστημα αυτό δεν νομίζω ότι πρέπει να κάνεις μειώσεις στις αντλήσεις. Εξάλλου και το μωρό ακόμα προσαρμόζει τις ποσότητές του. Σύντομα θα κάνει και το πρώτο άλμα ανάπτυξης οπότε μπορεί να ξεπεράσει το λίτρο την ημέρα.

Αν σου περισσεύει το γάλα, προμηθεύσου ασφαλή σκεύη για αποθήκευση μητρικού στην κατάψυξη και φύλαξέ το.

Η γαλουχία εγκαθίσταται περίπου στις 6 εβδομάδες, περίπου δηλαδή στις 40 μέρες. Πριν το διάστημα αυτό δεν νομίζω ότι πρέπει να κάνεις μειώσεις στις αντλήσεις. Εξάλλου και το μωρό ακόμα προσαρμόζει τις ποσότητές του. Σύντομα θα κάνει και το πρώτο άλμα ανάπτυξης οπότε μπορεί να ξεπεράσει το λίτρο την ημέρα.

Αν σου περισσεύει το γάλα, προμηθεύσου ασφαλή σκεύη για αποθήκευση μητρικού στην κατάψυξη και φύλαξέ το.

ευχαριστω πολυ,εχω παρει της avent το via και το αποθηκευω στο ψυγειο γιατι προς το παρων βγαζω της μερας μονο.

εχω βαλει μονο ενα στην καταψυξη μεχρι στιγμης.ελπιζω να μπορεσω αργοτερα να βαλω κι αλλο.

Διαφημίσεις

καλημερα και χρονια πολλα! θα ηθελα να ρωτησω κ εγω κατι. αντλω αποκλειστικα ολα τα γευματα του μωρου μου που εγινε εχθες 2 μηνων κ πινει περιπου 150 με 170 μλ τη φορα. κανω αντλησεις ανα 5 με 6 ωρες και βγαζω γυρω στα 300 μλ τη φορα. πειραζει? πρεπει να κανω συχνοτερα? δεν εχω παρατηρησει μειωση στην παραγωγη μου, καθε αλλο. απλα συχνοτερες αντλησεις μου βγαζαν λιγοτερο γαλα κ δεν εβγαινε η "δοση" τπυ. ευχαριστω κ καλη χρονια σε ολους!!

" Ήρθες εσύ κι η νύχτα γέμισε φως" 30.10.10-23.10.12

Μ+Γ 09.09.02

N9tLp2.pngikF4p2.png

Το ιδιο εκανα και εγω και δεν είχω προβλημα μετα απο 8 μηνες. Βεβαια οι αλλες κοπ'ελες θα σου πουν τα πρωτοκολλα αλλά εγω δεν τα ακολουθησα οπότε κανε αυτο που βλέπεις εσυ ως σωστό. Αν δεις μείωση ή οτι δε σου φτάνει το γάλα κάνε για λιγο καιρο μια αντληση παραπάνω.

ευχαριστω πολυ για την απαντηση! δεν ξερω αν γνωριζεις, αλλα επειδη εχω ηδη παθει δυο μαστιτιδες κ για αυτο αρχισα τις αντλησεις, υπαρχει περιπτωση αν αντλω π.χ. κατα τις 11.30 τη νυχτα κ ξανα το πρωι γυρω στις 7.30 να παθω παλι τα ιδια? φροντιζω κ τα αδειαζω καλα καλα με το θηλαστρο.

Μ+Γ 09.09.02

N9tLp2.pngikF4p2.png

καλημερα και χρονια πολλα! θα ηθελα να ρωτησω κ εγω κατι. αντλω αποκλειστικα ολα τα γευματα του μωρου μου που εγινε εχθες 2 μηνων κ πινει περιπου 150 με 170 μλ τη φορα. κανω αντλησεις ανα 5 με 6 ωρες και βγαζω γυρω στα 300 μλ τη φορα. πειραζει? πρεπει να κανω συχνοτερα? δεν εχω παρατηρησει μειωση στην παραγωγη μου, καθε αλλο. απλα συχνοτερες αντλησεις μου βγαζαν λιγοτερο γαλα κ δεν εβγαινε η "δοση" τπυ. ευχαριστω κ καλη χρονια σε ολους!!

Εφόσον σε εξυπηρετεί αυτό και λειτουργεί καλά, μην αλλάζεις τίποτε!

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

ευχαριστω πολυ για την απαντηση! δεν ξερω αν γνωριζεις, αλλα επειδη εχω ηδη παθει δυο μαστιτιδες κ για αυτο αρχισα τις αντλησεις, υπαρχει περιπτωση αν αντλω π.χ. κατα τις 11.30 τη νυχτα κ ξανα το πρωι γυρω στις 7.30 να παθω παλι τα ιδια? φροντιζω κ τα αδειαζω καλα καλα με το θηλαστρο.

Αν δεις το πρωι οτι αρχίζεις να πονας προσπαθησε να αντλεις λιγο πιο νωρις π.χ μια ωρα πριν οποτε θα βρεις την καταληλη ωρα.

Διαφημίσεις

Αν δεις το πρωι οτι αρχίζεις να πονας προσπαθησε να αντλεις λιγο πιο νωρις π.χ μια ωρα πριν οποτε θα βρεις την καταληλη ωρα.

Συμφωνώ μ' αυτό που λες, απλά νομίζω ότι ένα στήθος "γεμάτο" από ένα 8ωρο κατά πάσα πιθανότητα θα πονάει. Αυτό δεν οδηγεί από μόνο του κάθε γυναίκα σε μαστίτιδα.

Το σημείο κλειδί θα έλεγα ότι είναι το κατά πόσον υπάρχουν εντοπισμένοι πόνοι, σημεία σκλήρα, γρουμπαλάκια, τα οποία υποδηλώνουν απόφραξη πόρου, δηλαδή ένα βήμα πριν τη μαστίτιδα.

Το σημείο κλειδί θα έλεγα ότι είναι το κατά πόσον υπάρχουν εντοπισμένοι πόνοι, σημεία σκλήρα, γρουμπαλάκια, τα οποία υποδηλώνουν απόφραξη πόρου, δηλαδή ένα βήμα πριν τη μαστίτιδα.

ωχ,αυτα τα γορμπαλακια τα παθαινω και εγω το βραδυ,οταν εχω να αντλησω 4 ωρες,αλλα δεν μπορω και νωριτερα,τι να κανω τωρα?

ωχ,αυτα τα γορμπαλακια τα παθαινω και εγω το βραδυ,οταν εχω να αντλησω 4 ωρες,αλλα δεν μπορω και νωριτερα,τι να κανω τωρα?

Μπορείς να κάνεις μαλάξεις στα σημεία αυτά και αν το στήθος είναι πολύ φορτωμένο να βγάλεις έστω λίγο γάλα με το χέρι.

να ρωτησω κατι τελευταιο,σε λιγες μερες σαραντιζω,θα συνεχισω τις 8 αντλησεις για 13-15 λεπτα ή μπορω να κανω καμια λιγοτερη?

Aν το γάλα σου περισσεύει (150 ml) μπορείς να κάνεις μια άντληση λιγότερη.

• 3 εβδομάδες μετά...

καλημερα κοριτσια! μια ερωτησουλα.. αντλω αποκλειστικα κ βαζω στο ψυγειο η στην καταψυξη γαλα συμφωνα με τις οδηγιες της αγλαιας. το θεμα μου ειναι τοεξης.. ακομα δεν εχουμε στανταρ ωρες φαγητου, παιζουμε απο 3ωρο κ 4ωρο καμια φορα κ 5 ωρες, οποτε εγω παντα υπολογιζω οτι θα μου φαι στις 3,5 ωρες για να ειμαι μεσα. βγαζω απο το ψυγειο λοιπον το γαλα πχ στις 10 κ το βαζω στον θερμαντηρα. αν τελικα αντι να φαει στις 10 ξυπνησει κ φαει στις 11 το γαλα χαλαει? κ κατι αλλο, συνηθως πινει 200 μλ. αν πιει τα 150 τα 50 που περισσεψαν ειναι για πεταμα η μπορουν να μεινουν στον θερμαντηρα καποιο διατημα ακομη? χωρις φυσικα να υπαρξει αυξομειωση στη θερμοκρασια του.(δλδ να παραμεινει αναμενος ο θερμαντηρας κ μολις αφησει το μπιμπερο να το βαλω παλι εκει)

Μ+Γ 09.09.02

N9tLp2.pngikF4p2.png

μπορεί η ερώτηση που έχώ να έχει αναφερθεί πιο πάνω αλλά είναι πολλές οι σελίδες και η αναζήτηση δεν μου το βγάζει. Έχω γάλα κατεψυγμένο από αρχές δεκέμβρη, δηλαδή 1,5 μήνα. Το συντήρώ στη κατάψυξη στους -18. Σήμερα πρώτη φορά απέψυξα, αφήνοντας το στην συντήρηση όλη νύχτα και το πρωί. Όταν το ζέστανα το γάλα είχε μια έντονη μυρωδιά και γεύση σαν μεταλλική θα έλεγα, οπότε και το πέταξα. Έχει χαλάσει;

Οχι δε χαλασε.Εμενα το δικό μου γάλα εχει αυτη τη μεταλλικη γευση και χωρις να το βαλω καταψηξη. Απορω πως το πινει το μωρο μου, εμενα μου φαινεται απαισιο.

μπορεί η ερώτηση που έχώ να έχει αναφερθεί πιο πάνω αλλά είναι πολλές οι σελίδες και η αναζήτηση δεν μου το βγάζει. Έχω γάλα κατεψυγμένο από αρχές δεκέμβρη, δηλαδή 1,5 μήνα. Το συντήρώ στη κατάψυξη στους -18. Σήμερα πρώτη φορά απέψυξα, αφήνοντας το στην συντήρηση όλη νύχτα και το πρωί. Όταν το ζέστανα το γάλα είχε μια έντονη μυρωδιά και γεύση σαν μεταλλική θα έλεγα, οπότε και το πέταξα. Έχει χαλάσει;

Όχι, αυτό που περιγράφεις συμβαίνει στο γάλα κάποιων μαμάδων όταν καταψύχεται: ένα ένζυμο, η λιπάση, δημιουργεί αυτή τη μεταλλική γεύση και μυρωδιά σαν ταγγισμένο βούτυρο.

Το γάλα δεν είναι χαλασμένο αλλά κάποια μωρά μπορεί να μην το πιουν.

Δοκίμασε με άλλο σακουλάκι κι αν δεν το πίνει το μωρό, τότε θα ακολουθείς κάποια διαδικασία (πες μου να στην περιγράψω) πριν καταψύχεις το γάλα, για να μην συμβαίνει αυτό.

Αν το μωρό, πίνει το γάλα ως έχει δεν υπάρχει λόγος να μπεις στον κόπο.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...