Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Θρησκεία

Recommended Posts

Εγώ πάντως κορίτσια πιστεύω ότι αυτό που εννοεί τελικά η Kine, με διορθώνεις αν έχω καταλάβει λάθος, είναι ότι σε ένα μυστήριο για να συμμετέχεις πρέπει να πιστεύεις. Το να συμμετέχεις και να μην πιστεύεις δείχνει πως να το πω "ασέβεια προς το μυστήριο" αν το διατυπώνω καλά.

Οπότε ναι με αυτή την λογική και εγώ θα συμφωνήσω, χωρίς να κατακρίνω βέβαια κάποιον που θα το κάνει ως αγάπη προς τον σύντροφό του. Αυτά ως προς το γάμο. Τώρα για την βάπτιση ο νονός είναι αυτός που είναι υπεύθυνος για την μύηση του παιδιού οπότε εκεί πιστεύω πως δεν τίθεται θέμα να πιστεύει να μην πιστεύει. Θεωρώ πως πιστεύει αλλιώς για ποιο λόγο να γίνει νονός?

"Λευτεριά στο zaxaroulini!!!"

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 406
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

vtgian συμφωνώ σε αυτό που λες, ο νονός ναι θα πρέπει να είναι ορθόδοξος για να μπορεί και να "μυήσει" το παιδί, αφού αυτός είναι ο ρόλος του. Οπότε ναι δεν νομίζω ότι μπορεί να δειχθεί μία "ανοχή" στην περίπτωση που δεν είναι γιατί ποιο το νόημα τότε.

Γιατί όμως; άμα θέλει ο γονιός και τον νονό δεν τον πειράζει; Γιατί δε δείχνεις την ίδια αυστηρότητα στις περιπτώσεις των γάμων; Δεν είναι υποκριτικό αυτό;

Μετά μας πειράζει που τρώει αρνί το Πάσχα ο άθεος...

Γιατί όμως; άμα θέλει ο γονιός και τον νονό δεν τον πειράζει; Γιατί δε δείχνεις την ίδια αυστηρότητα στις περιπτώσεις των γάμων; Δεν είναι υποκριτικό αυτό;

Μετά μας πειράζει που τρώει αρνί το Πάσχα ο άθεος...

Γιατί για να μυηθεί ένα παιδί στην ορθοδοξία μόνο κάποιος που πιστεύει μπορεί να το κάνει, αλλιώς για ποιο λόγο να γίνει νονός?

Στον γάμο είναι διαφορετικά, μιλάμε για ένωση 2 ανθρώπων που μπορεί να έχουν και διαφορετικά πιστεύω, εκεί συζητάμε τι είναι πιο "σωστό" να γίνεται. Αν και με αυτά που λέει η Kine δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα σωστό ή λάθος. Βάσει της πίστης μας και οι 2 πρέπει να το πιστεύουν.

Καλέ ο άθεος ας κάνει ότι θέλει, ας φάει και αρνί το Πάσχα και τσουρέκια και κόκκινα αυγά! Αλλά την ώρα που τρώει την μαγειρίτσα να λέει να καταργηθούν τα θρησκευτικά εεε αυτό είναι υποκριτικό :P

Γιατί για να μυηθεί ένα παιδί στην ορθοδοξία μόνο κάποιος που πιστεύει μπορεί να το κάνει, αλλιώς για ποιο λόγο να γίνει νονός?

Στον γάμο είναι διαφορετικά, μιλάμε για ένωση 2 ανθρώπων που μπορεί να έχουν και διαφορετικά πιστεύω, εκεί συζητάμε τι είναι πιο "σωστό" να γίνεται. Αν και με αυτά που λέει η Kine δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα σωστό ή λάθος. Βάσει της πίστης μας και οι 2 πρέπει να το πιστεύουν.

Καλέ ο άθεος ας κάνει ότι θέλει, ας φάει και αρνί το Πάσχα και τσουρέκια και κόκκινα αυγά! Αλλά την ώρα που τρώει την μαγειρίτσα να λέει να καταργηθούν τα θρησκευτικά εεε αυτό είναι υποκριτικό :P

Γιατί, εσείς που ξέρετε και καλύτερα, λέει πουθενά σε κανένα ευαγγέλιο ότι ο Χριστιανός το Πάσχα ΠΡΕΠΕΙ να φάει αρνί και μαγειρίτσα? :lol:

Ως προς το μαθημα των θρησκευτικων, δεν πιστευω οτι υπαρχει φοβος "προσηλυτισμου" για τον απλο λογο οτι και κακογραμμενα ειναι τα βιβλια οπως ολα στο Δημοτικο οπως ορθα ειπωθηκε, κι επειδη το εν λογω μαθημα δεν μπορει να επηρεασει ενα ατομο τοσο πολυ, ωστε να αλλαξει θρησκεια. Ειναι απλα "η ωρα του παιδιου" σε ολα τα σχολεια και δε νομιζω οτι τους μενει κατι. Επισης, υπαρχει η απαλλαγη απο τοτε που ημουν κι εγω μικρη. Ο λογος που υπαρχει ειναι επειδη οταν ειχε εδραιωθει, το 99% των Ελληνων δηλωνε ΧΟ. Σημερα υπαρχει διαλογος ωστε να καταργηθει ακριβως επειδη το ποσοστο αυτο εχει αλλαξει.

Ως προς τις τελετες και τα μυστηρια ο καθενας πραττει οπως νομιζει. Δεν πειραζει αν φαει αρνι το Πασχα ο αθεος, απλα δεν θα σημαινει κατι, δεν εχει θρησκευτικο χαρακτηρα, εκεινη τη στιγμη, ειναι ενα απλο εθιμο.

Αν ωστοσο καποιος θελησει να δηλωσει επισημα πιστος σε μια θρησκεια, οφειλει να τη δεχθει στο συνολο της. Δεν γινεται να επιλεξει κομματια που του αρεσουν και να πλεξει τη δικη του.

Διαφημίσεις

Στον γάμο είναι διαφορετικά, μιλάμε για ένωση 2 ανθρώπων που μπορεί να έχουν και διαφορετικά πιστεύω, εκεί συζητάμε τι είναι πιο "σωστό" να γίνεται.

Γιατί; για πολλούς λόγους. Γιατί οι γονείς θέλουν να μη διαφέρει το παιδί τους από τα υπόλοιπα και έτσι αποφασίζουν αν και χλιαροί οι ίδιοι, να το βαφτίσουν. Για να έχει να παίρνει λαμπάδα και να λέει ότι έχει νονό.

Για τον ίδιο λόγο που μια κοπέλα παντρεύεται για τη φιέστα. Για τους τύπους και μόνο δηλαδή. Αν ανεχόμαστε το ένα, θα πρέπει να ανεχτούμε και το άλλο. Δε γίνεται να καταπατούμε ένα ιερό μυστήριο τη μια φορά και την άλλη όχι.

Γιατί; για πολλούς λόγους. Γιατί οι γονείς θέλουν να μη διαφέρει το παιδί τους από τα υπόλοιπα και έτσι αποφασίζουν αν και χλιαροί οι ίδιοι, να το βαφτίσουν. Για να έχει να παίρνει λαμπάδα και να λέει ότι έχει νονό.

Για τον ίδιο λόγο που μια κοπέλα παντρεύεται για τη φιέστα. Για τους τύπους και μόνο δηλαδή. Αν ανεχόμαστε το ένα, θα πρέπει να ανεχτούμε και το άλλο. Δε γίνεται να καταπατούμε ένα ιερό μυστήριο τη μια φορά και την άλλη όχι.

Κοίταξε να δεις ο καθένας κάνει αυτό που ταιριάζει και σε αυτόν έτσι δεν είναι; εγώ π.χ. πιστεύω για αυτό και παντρεύτηκα με θρησκευτικό γάμο, βάπτισα το παιδί μου και θα βαπτίσω και το μωρό, είμαι υπέρ και της προσευχής και του μαθήματος των θρησκευτικών κλπ κλπ Δεν λέω ότι είμαι η σούπερ πιστή γιατί τότε θα ήμουν αγία δεν θα ήμουν πιστή.

Προσωπικά, εάν δεν πίστευα δεν νομίζω ότι θα έκανα κάτι από συνήθεια ή για να έχει το παιδί μια λαμπάδα ή για το χαβαλέ. Θέλω να πω ότι, όπου έχω μία διαφορετική άποψη θα την υπερασπιστώ, δεν θα πάω με το ρεύμα για τον α' β' λόγο.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι το ωρολόγιο πρόγραμμα των δημοτικών σταθμών της Γλυφάδας έχει δύο φορές την εβδομάδα ανάπτυξη θρησκευτικών δεξιοτήτων. Μιλάμε για παιδιά από 2,5 ετών. Και άντε στο δημοτικό παίρνω απαλλαγή. Στον παιδικό σταθμό γιατί φτάνω να αντικρούω μια ενδεχόμενη φοβία του παιδιού που προήλθε από κακή πρακτική;

:?:shock: Τι ακριβώς είναι αυτό πάλι; Τι θα πει "θρησκευτικές δεξιότητες;" :shock:

Με βρίσκεις σύμφωνη γενικά, απλά επισημαίνω πως η οικογένεια είναι η ισχυρότερη επιρροή για το παιδί και γι' αυτό πιστεύω ότι μπορεί να θωρακίσει το παιδί από τρομολαγνικές πεποιθήσεις και καλλιέργεια φόβου. Οπως επίσης και να του τις αναπτύξει στην αντίθετη περίπτωση.

Αχ Kine μου τι να πω, δίκιο έχεις σε αυτά που λες, οπότε καλό θα ήταν η osin να ξεκινήσει από σήμερα το "Πιστεύω εις ένα Θεό.." :P

Το να κρίνω την συγκεκριμένη πρακτική κι όχι την osin φυσικά, δεν σημαίνει πως η "λύση" από θρησκευτικής απόψεως είναι να αρχίσει να πιστεύει ο "άπιστος" ή να αποποιηθεί την πίστη του, ο πιστός. Αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Μπορεί να είναι ο καθείς παντρεμένος με όποιον τρόπο καταλαβαίνει. Απλώς συζητάμε αν αυτό είναι ή όχι, σύμφωνο με το ορθόδοξο δόγμα, αν υπάρχει γνώση ότι ΔΕΝ είναι, κι αν είναι συνεπής μια τέτοια επιλογή, ως προς τα πιστευω εκατέρωθεν.

:?:shock: Τι ακριβώς είναι αυτό πάλι; Τι θα πει "θρησκευτικές δεξιότητες;" :shock:

Με βρίσκεις σύμφωνη γενικά, απλά επισημαίνω πως η οικογένεια είναι η ισχυρότερη επιρροή για το παιδί και γι' αυτό πιστεύω ότι μπορεί να θωρακίσει το παιδί από τρομολαγνικές πεποιθήσεις και καλλιέργεια φόβου. Οπως επίσης και να του τις αναπτύξει στην αντίθετη περίπτωση.

Έλα μου ντε! Δεν έχει επεξήγηση δυστυχώς. Το είδα φέτος στο πρόγραμμα και αναρωτιέμαι και εγώ. Υποθέτω τους μαθαίνουν να κάνουν προσευχή (σε εμάς πάντως έτσι έκαναν όταν πήγαινα παιδικό πριν αμνημονεύτων χρόνων), τα πάνε εκκλησία και ίσως εξηγούν τα χριστιανικά έθιμα με απλές ιστορίες; Θα μάθω, θέλω δε θέλω, από του χρόνου.

Η σωστή οικογένεια είναι η ισχυρότερη επιρροή. Η οικογένεια που επικοινωνεί, συζητά, θέλει να ακούσει το παιδί. Δεν είναι όμως έτσι όλες οι οικογένειες και γι'αυτό τα παιδιά παρασύρονται εύκολα. Να σου πω τι έχω ακούσει σε προσωπική συζήτηση από καλόγερο μεγάλης μονής του Αγίου Όρους (έχει πεθάνει αρκετά χρόνια πριν) "Εγώ θέλω να μου έρθει (στην εκκλησία) μικρός, να τον πλάσω όπως θέλω. Αν μου έρθει 17-18 χρονών το έχασα το παιχνίδι" :shock:

Διαφημίσεις

osin όπως προείπα, χρησιμοποίησα την αναφορά σου στον γάμο με αυτές τις σκέψεις ως παράδειγμα, προς χάριν της συζήτησης. Δεν έχω σκοπό να αξιολογήσω ή να κάνω κρίσεις ως προς την σχέση σας με τον σύζυγό σου. Και κακώς παίρνει τέτοιες προεκτάσεις η κουβέντα αυτή. Δεν θα ξαναναφερθώ γιατί δεν θέλω να υπάρξουν παρερμηνείες.

"Εγώ θέλω να μου έρθει (στην εκκλησία) μικρός, να τον πλάσω όπως θέλω. Αν μου έρθει 17-18 χρονών το έχασα το παιχνίδι" :shock:

Καλά...άνθρωπος κι αυτός. Είχε τις παιδαγωγικές τους απόψεις :rolleyes: . Προφανώς δεν είχε πολύ κατα νου, όλους τους πατέρες τις εκκλησίας και τους αγίους, που ήταν από πόρνες, δολοφόνοι, μοιχοι, ειδωλολάτρες, διώκτες χριστιανών κ.α. ωραία, πριν ακολουθήσουν το Χριστό.

οι ιαχωβαδες ειναι πολυ τυπικοι στα πιστευω τους.απο το σχολειο το εχω διαπιστωσει.μια φορα ειχα δωσει χριστουγεννιατικα δεντρα να ζωγραφισουν την ωρα των τεχνικων και κοντεψε να με φαει.ξεχαστηκα και εδωσα και σαυτον.του ζητησα συγγνωμη,στο επομενο διαλειμμα τον επιασα να το ζωγραφιζει κρυφα αλλα εκανα πως δεν τον ειδα...στεναχωρηθηκα που κατεπιεζε τα θελω του....παιδακι ηταν ζηλεψε το δεντρο/με συγχωρειτε αν ειναι ασχετο στο θεμα απλα ηθελα να το αναφερω

7Ggjp2.png

Να πω λίγο κάτι? Επειδή όταν είναι κάποιος άθεος σημαίνει ότι δεν πιστεύει σε τίποτα απολύτως, λίγη σημασία έχει η ορθοδοξία ή ο βουδισμός. Απλά δεν πιστεύει σε τίποτα. Δεν χρειάζεται να απορρίψει το ένα ή το άλλο θρήσκευμα διότι πολύ απλά για τον άθεο δεν υπάρχει δίλημμα.

Κι εγώ είμαι άθεη αν και παντρεμένη με θρησκευτικό γάμο, βάφτισα και την κόρη μου, έχω γίνει και νονά (οι γονείς ξέρανε εξ'αρχής ότι είμαι άθεη αλλά απ'ότι κατάλαβα στην πορεία δεν τους ενδιέφερε και πολύ το θρησκευτικό του πράγματος, είχαν άλλες προτεραιότητες). Δεν με πειράζει να συμμετέχω σε θρησκευτικές τελετές, ειδικά οι χριστιανικές είναι και συνδεδεμένες με την παράδοσή μας, διότι πολύ απλά δεν μου λένε κάτι. Τις σέβομαι, όπως σέβομαι και όσους έχουν μια πίστη και δεν προσπάθησα ποτέ να πείσω κάποιον για τα πιστεύω μου διότι πολύ απλά δεν με απασχολεί.

Όσο αφορά τα θρησκευτικά δεν έχω καμία αντίρρηση να τα διδαχτεί η κόρη μου, όπως κι αν διδάσκονται. Αν εκείνη αποφασίσει ότι θέλει να γίνει ΧΟ καμία αντίρρηση. Αρκεί - και αυτό ισχύει για όλες τις επιλογές στη ζωή της - να είναι ευτυχισμένη με αυτό.

Διαφημίσεις

Το δωδεκαήμερο των εορτών το Χειμώνα ΠΡΟΫΠΗΡΧΕ σε σχέση με τη Χριστιανική πίστη. Οι Χριστιανοί τοποθέτησαν τις γιορτές πάνω στο "εθνικό" δωδεκαήμερο, με τον ίδιο τρόπο που μετέτρεπαν τους ειδωλολατρικούς ναούς σε Χριστιανικούς.

Η εκκλησία φρόντισε (έξυπνα) να ενσωματώσει την κοινωνική ζωή που προϋπήρχε. Η θρησκεία ταίριαξε πάνω στις παραδόσεις. Όχι το ανάποδο.

βλ. κόλυβα στις κηδείες κτλ

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Το δωδεκαήμερο των εορτών το Χειμώνα ΠΡΟΫΠΗΡΧΕ σε σχέση με τη Χριστιανική πίστη. Οι Χριστιανοί τοποθέτησαν τις γιορτές πάνω στο "εθνικό" δωδεκαήμερο, με τον ίδιο τρόπο που μετέτρεπαν τους ειδωλολατρικούς ναούς σε Χριστιανικούς.

Η εκκλησία φρόντισε (έξυπνα) να ενσωματώσει την κοινωνική ζωή που προϋπήρχε. Η θρησκεία ταίριαξε πάνω στις παραδόσεις. Όχι το ανάποδο.

βλ. κόλυβα στις κηδείες κτλ

Έτσι είναι! ;)

Δηλαδή αν ένας ΧΟ αγαπάει κάποιον άθεο/άθρησκο ... πρέπει να χωρίσει γιατί δεν ταιριάζουν στην πίστη; Ή δεν είναι σωστός χριστιανός ή χωρίζει;

Πού είναι η αγάπη, η υπομονή, η καρτερικότητα κτλ κτλ κτλ.......;;

Καλό το δέντρο... Κάπου χάνουμε το δάσος!

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Ίσα ίσα. Εφόσον κάτι είναι τόσο σημαντικό για τον σύντροφό μου αλλά ασήμαντο για μένα, γιατί να του χαλάσω το χατήρι? Ούτως ή άλλως δεν έρχομαι σε αντίθεση με τα πιστεύω μου. Αφού δεν έχω λέμε... :mrgreen:

Ίσα ίσα. Εφόσον κάτι είναι τόσο σημαντικό για τον σύντροφό μου αλλά ασήμαντο για μένα, γιατί να του χαλάσω το χατήρι? Ούτως ή άλλως δεν έρχομαι σε αντίθεση με τα πιστεύω μου. Αφού δεν έχω λέμε... :mrgreen:

Αυτό λέω κι εγώ!!

Δηλαδή αν ένας ΧΟ αγαπάει κάποιον άθεο/άθρησκο ... πρέπει να χωρίσει γιατί δεν ταιριάζουν στην πίστη; Ή δεν είναι σωστός χριστιανός ή χωρίζει;

Αυτό που ειπώθηκε είναι ότι αν ένας από τους 2 δεν πιστεύει στο μυστήριο, τότε το μυστήριο δεν πρέπει γίνει διότι συνιστά υποκρισία. Τώρα στην πράξη πώς γίνεται αυτό χωρίς να δημιουργηθούν περιττές προστριβές με αντίκτυπο στη σχέση, ούτε κι εγώ έχω καταλάβει.

Εννοειται, δεν υπαρχει θεμα...ουτε ηθικο ουτε θρησκευτικο. Εξαλλου οπως σωστα λες Αλκυον, μερικα εθιμα προυπηρχαν.

Η δε πραγματικη θρησκεια μας, στηριζεται στην ελευθερη βουληση, μην το ξεχναμε. Και στην αγαπη και τη συντροφικοτητα.

Κι ας αφησουμε τη ΧΟ θρησκεια, εξω πχ σε χωρες οπως οι ΗΠΑ, που παντρευονται πιο συχνα ατομα αλλοθρησκα απ ο,τι εδω, τι πιστευετε οτι συμβαινει? Δε γινονται γαμοι παρα μονο με ατομα ιδιας θρησκειας?

Να πω λίγο κάτι? Επειδή όταν είναι κάποιος άθεος σημαίνει ότι δεν πιστεύει σε τίποτα απολύτως, λίγη σημασία έχει η ορθοδοξία ή ο βουδισμός. Απλά δεν πιστεύει σε τίποτα. Δεν χρειάζεται να απορρίψει το ένα ή το άλλο θρήσκευμα διότι πολύ απλά για τον άθεο δεν υπάρχει δίλημμα.

Κι εγώ είμαι άθεη αν και παντρεμένη με θρησκευτικό γάμο, βάφτισα και την κόρη μου, έχω γίνει και νονά (οι γονείς ξέρανε εξ'αρχής ότι είμαι άθεη αλλά απ'ότι κατάλαβα στην πορεία δεν τους ενδιέφερε και πολύ το θρησκευτικό του πράγματος, είχαν άλλες προτεραιότητες). Δεν με πειράζει να συμμετέχω σε θρησκευτικές τελετές, ειδικά οι χριστιανικές είναι και συνδεδεμένες με την παράδοσή μας, διότι πολύ απλά δεν μου λένε κάτι. Τις σέβομαι, όπως σέβομαι και όσους έχουν μια πίστη και δεν προσπάθησα ποτέ να πείσω κάποιον για τα πιστεύω μου διότι πολύ απλά δεν με απασχολεί.

Όσο αφορά τα θρησκευτικά δεν έχω καμία αντίρρηση να τα διδαχτεί η κόρη μου, όπως κι αν διδάσκονται. Αν εκείνη αποφασίσει ότι θέλει να γίνει ΧΟ καμία αντίρρηση. Αρκεί - και αυτό ισχύει για όλες τις επιλογές στη ζωή της - να είναι ευτυχισμένη με αυτό.

Αν και δεν ειμαι αθεη, μου αρεσει πολυ ο τροπος που το προσεγγιζεις. Ειναι υγιης και δικαιος.

Η αγάπη, η υπομονή, η καρτερικότητα κτλ....επιβεβαιώνονται με τον ορθόδοξο θρησκευτικό γάμο; Ενας πολιτικός γάμος ή καθόλου γάμος, τα ακυρώνουν;

Και όσο για την παράδοση, κανείς δεν είπε ότι είναι αποκλειστική απόρροια της θρησκείας. Είναι συγκερασμός εκατοντάδων πραγμάτων (γλώσσα, γεωγραφία, εθνοφυλετικές προσμίξεις, αρχαία ελληνική γραμματεία και κουλτούρα και άλλα χίλια δυο).

Κι εμενα ο αντρας μου δεν πιστευει...ωστόσο παντρευτηκαμε με θρησκευτικο.Αν αυτό είναι υποκρισια καποιου είναι δικη του υποκρισια.Παντως με τον πνευματικο μου που το γνωριζει δεν ειδα να εχει καποιο θεμα...το μονο που μου λει είναι αν καποια στιγμη θελησει ας ερθει να κανουμε μια κουβεντα να μου πει τις οποιες αντιρρησεις του.

Τα παιδια τα εχουμε βαφτισει...δεν υπηρχε πιθανοτητα να δεχτω κατι διαφορετικο.Πανε εκκλησια και συμμετεχουν στα μυστηρια...μαζι μου εννοείται.Ουδεποτε ζητησα στον αντρα μου να μας συνοδεψει στην εκκλησια ή να αλλαξει τα πιστευω του.Εχω τις αποψεις μου και τα βιωματα μου...εχει τα δικα του.Ωστοσο δε δεχομαι να επηρεαζει τα παιδια.Τις αποψεις του μπορει να τις κρατησει για τον εαυτο του.Αν τα παιδια μεγαλωνοντας επιλεξουν κατι διαφορετικο είναι δικο τους θεμα.Αν γινοταν η οποιαδήποτε προσπαθεια να μπερδεψει,επηρεασει τα παιδια θα είχαμε θεμα.Χαιρομαι που το γνωριζει και το σεβεται.

Guest
Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις
  • Δημιουργία νέου...