Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Recommended Posts

Ποιά είναι η γνώμη σας για την θρησκεία, την πίστη γενικότερα, αλλά και το μάθημα των θρησκευτικών που καλούνται να παρακολουθήσουν τα παιδιά στο σχολείο.

Επίσης, τι έχετε πεί στο παιδί σας για την εκκλησία και τον θεό?

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • Replies 406
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Προσωπικά πιστεύω… πιστεύω στον Θεό σαν μια ανώτερη δύναμη που ανάλογα με τις κοινωνικό πολιτικές οικονομικές συνθήκες αλλάζει όνομα …. Για μένα είναι Ένας.. Εκείνος που μας θυμίζει την ταπεινότητα μας… Με την θρησκεία ως προς την έννοια των δοξασιών και των τύπων που οι εκάστοτε κοινωνίες εκδηλώνουν την πίστη τους στα περισσότερα διαφωνώ επειδή δεν νιώθω ότι με αντιπροσωπεύουν... Στο παιδί μου ακόμα δεν έχω εξηγήσει λόγω ηλικίας τι σημαίνει για μένα θεός όμως το βράδυ πριν κοιμηθούμε του λέμε μαζί ένα ευχαριστώ για αυτά που μας χαρίζει και για τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας και μας αγαπάνε…

Με τον τρόπο που τα θρησκευτικά διδάσκονται στα σχολεία διαφωνώ τουλάχιστον όπως διδασκόντουσαν γιατί τώρα δεν ξέρω τι ισχύει..

Οι θησαυροί μου:

Δημήτρης 5,5 χρονών, Ματθαίος 22 μηνών

Link to comment
Share on other sites

Δύσκολο θέμα!!!

Άσχετα από το τι πιστευω εγω, με προβληματίζει το πώς μπορώ να διαπαιδαγωγήσω τα παιδια μου σάυτό το θέμα, όταν είναι φανερό πως δέχονται επιρροές απο παντού - τις οποίες δεν μπορώ να ελέγξω.

Τυπικά είμαι Χριστιανη Ορθόδοξη - Πιστεύω στο Θεό, αλλά δεν ακολουθώ διάφορα τυπικά - πχ. πάω σπάνια στην εκκλησία, δεν νηστευω κλπ κλπ.

Τα παιδιά μου όμως μαθαινουν απο τις γιαγιάδες να κάνουν το σταυρό τους, να φυλάνε το σταυρουδακι όταν τους το φοράω, και στον παιδικό σταθμο κανουν προσευχούλα κάθε πρωι. Δεν με ενοχλεί, αλλά και δεν ρωτήθηκα ποτέ αν θέλω να γινεται έτσι, θεωρήθηκε δεδομένο....

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με την ΣΟΦΙΑ... Πιστεύω στον Θεό ως μια ανώτερη δύναμη... Η οποία ανάλογα με τους διάφορους πολιτισμούς αλλάζει όνομα...

 

Επειδή δεν πέρασαν και πολλά χρόνια που πήγα σχολείο... Διαφωνώ με τον τρόπο που διδάσκεται το μάθημα των Θρησκευτικών...

 

Γενικότερα πιστεύω ότι οτιδήποτε γίνεται με φανατισμό είναι κακό :D

Όταν παίρνω...γεμίζουν τα χέρια μου. Όταν δίνω, γεμίζει η ψυχή μου...

Link to comment
Share on other sites

Δεν πιστεύω σε κάποιον θεό για τον πολύ απλό λόγο ότι οι διάφοροι πολιτισμοί κατά καιρούς , οι διαφορετικές ανάγκες πάλι κατά καιρούς όπως και η ανθρώπινη αδυναμία να ερμηνεύσει το πριν και το μετά είναι οι αιτίες της δημιουργίας της εκάστοτε θρησκείας η οποία ως δια μαγείας δίνει απαντήσεις για το παρελθόν το παρόν και το μέλλον.

 

Στα παιδιά μου δεν λεω τίποτα για την ώρα ....δεν με ρωτούν άλλωστε.

 

Σπίτι δεν νηστεύουμε ποτέ.

 

Η μητέρα μου τα πηγαίνει να κοινωνήσουν όποτε θέλει ...συνήθως την ακολουθούν.

 

Βεβαίως και τα βάπτισα Χ.Ο ( για ευνόητους λόγους) μιας και ζούμε σε μια χώρα που η συντριπτική πλειοψηφία είναι Χ.Ο.

Αν ζούσαμε στην χώρα της γυναίκας μου θα τα βαπτίζαμε καθολικούς.

 

Η γυναίκα μου πιστεύει στον θεό , και αν και είναι καθολική έχει βρει μια αξιέπαινη ισορροπία ανάμεσα στην καθολική και ορθόδοξη εκκλησία , μπορεί και ευχαριστεί τον θεό σε όποια "εκκλησία μας" βρεθεί.

 

Κανένα μάθημα δεν διδάσκεται σωστά........περιμένετε κάτι διαφορετικό για τα θρησκευτικά :lol::lol:

 

Αυτά............να πω κι άλλα :):?:

 

ΥΓ. Στυλιανάκη Μαρία γιατί βάζεις φυτιλιές στο φόρουμ , γιατί ξύνεις πληγές καλή μου κοπέλα :?::?::?::P

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

είναι ένα θέμα που προέκυψε απο άλλο τόπικ, και μπορεί κάποιοι γονείς να θέλουν να ανταλλάξουν απόψεις, γενικά περισσότερο.

όπως πχ να ακούσουν και τι λένε οι υπόλοιποι στα παιδιά τους για αυτά τα θέματα, αλλά και να πούν άλλοι, το πως αισθάνθηκαν τα παιδιά τους στο μάθημα των θρησκευτικων.

 

Νομίζω ότι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά είναι και ένα πολύ σημαντικό θέμα που προκύπτει ειδικά και όταν πάνε σχολείο.

υπάρχουν γονείς πχ που μπορεί να μήν θέλουν να παρακολουθήσει το παιδί τους τα θρησκευτικά.

ο σκοπός της συζήτησης δεν είναι να ανοίξει πληγές αλλά να ανταλλάξουμε απόψεις (θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε, ακόμα και σε αυτό το ευαίσθητο θέμα).

 

εγώ έτυχε να έχω π.χ. στο γυμνάσιο και στο λύκειο, συμπαθέστατους καθηγητές σε αυτό το μάθημα με αποτέλεσμα να είναι ενδιαφέρον το μάθημα και πραγματικά να έχω μάθει κάποια πράγματα για την ορθοδοξία όπως και για τις άλλες θρησκείες.

 

όμως στο δημοτικό, οι επισκέψεις στην εκκλησία ήταν κάτι που με φόβιζε.

δεν ήξερα τι σημαίνει, αυτή η κατανυκτική ατμόσφαιρα, με έκανε να νιώθω αδύναμη και άσχετη. φυσιολογικά συναισθήματα για ένα παιδί πχ του οποίου οι γονείς ήσαν και εκείνοι άσχετοι με τα έθιμα της Χ.Ο. εκκλησίας (ο ένας λόγω άλλης εθνικότητας (χριστιανή-ευαγγελιστες η μητέρα μου, απο Γερμανία) και ο άλλος απλώς δεν είχε ασχοληθεί ποτέ.

είμαι περίεργη λοιπόν καθαρά απο περιέργεια εάν και άλλοι όταν ήταν στο δημοτικό φοβόντουσαν όταν πήγαιναν στην εκκλησία! :shock: ?

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Link to comment
Share on other sites

Οι παπαδες ειναι ανθρωποι οτι και αν κανουν θα κριθουν απο τον Θεο διπλα απο οτι ολοι οι υπολοιποι.Μη μπερδευουμε την πιστη με τους παπαδες.Αλλωστε απο τα καναλια προβαλονται μονο τα κακα γιατι αυτα πουλανε....Ο Θεος μας αφησε ελευθερους να κανουμε οπως κρινουμε.Μας διδαξε της Αρχες της πιστης μας,μας εδειξε το δρομο με τον δικο του τροπο ζωης κυριως.Απο εκει και περα γιαυτο υπαρχει η εξομολογηση για να συγχωρεθουμε απο τις αμαρτιες και να ξαναμπουμε στο δρομο Του.Φυσικα και εχω κανει αμαρτιες ολοι εχουν κανει.Τις εξομολογουμε συχνα και προσπαθω με τη βοηθεια του πνευματικου μου να κανω το σωστο.

 

Γιατι κραταμε αυτα που μας αρεσουν (π.χ. βαπτιση ,γαμο )και αναιρουμε οποια δεν μας αρεσουν(π.χ. νηστεια,εξομολογηση)?Γιατι κανουμε τα ευκολα και οχι τα δυσκολα για την πνευματικη μας ασκηση? Confused Confused

 

[/b]όλα τα παραπάνω τα έκανα μεταφορά από το άλλο τόπικ και απαντώ λέγοντας και πάλι ότι πουθενά στις αρχές της πίστης που δίδαξε ο Χριστός δεν υπάρχει απαγόρευση του προγαμιαίου συνουσιασμού για να το πω και κομψά :wink: και πολλών άλλων.Εννοείται ότι σαν νοήμον άτομο θα ξεσκαρτάρω τις προσθήκες που έχουν γίνει για ευνόητους λόγους από παπαδες και ιερές συνόδους, που επί της ουσίας δεν έχουν λόγω ύπαρξης παρά μόνο εκφοβισμού των τότε αγράμματων και αμόρφωτων ανθρώπων για να παραμένουν πιστοί και με σκυφτό το κεφάλι στην εκκλησία. Και κάτι τελευταίο πάντα θα αμφιβάλλω για μία θρησκεία που δεν αντιμετωπίζει τη γυναίκα ισότιμα.Πολύ μου αρέσει αυτή η συζήτηση. Μπράβο παιδιά ωραίο θέμα ανοίξαμε!!!

Link to comment
Share on other sites

Γενικά δεν είμαι αυτό που λένε θρησκευόμενο άτομο.

Πιτσιρίκα, βέβαια, συνέβαινε το εξής περίεργο : Χωρίς να έχω ώθηση απο το σπίτι (χριστιανοί ορθόδοξοι, αλλά με δικό τους ο καθένας «τυπικο», εσωτερική γνώση του θεού και έλλειξη τελετουργιών), το είχα ΄ρίξει στο κατηχητικό. Απο τετάρτη δημοτικού έως και 6η δημοτικού εγώ εκεί!. ’Ισως βέβαια είχε να κάνει που ήμουν μοναχοπαίδι;

Πάντως, πριν μείνω έγκυος δε με προβλημάτισε στην ενήλικη ζωή μου καμμιά μεταφυσική αγωνία αυτού του είδους. Περισσότερο αγνωστικίστρια δηλαδή, παρά οτιδήποτε άλλο.

Όταν θέλησα να μείνω έγκυος, περάσαμε και απο κανα δυο μοναστήρια, περισσότερο, χάρη στον ΄συζυγάτο, ο οποίος είναι ο ίδιος και προέρχεται απο βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια.

Η σύλληψη και η ίδια η συνέχιση της εγκυμοσύνης ήταν ζωντανά σημερινά θαύματα. ενάντια σε κάθε ιατρική λογική έμμεινα έγκυος, και το έμβρυο κρατήθηκε ζωντανό παρότι και σύμφωνα με τον γιατρό μου ήμου η πιο δύσκολη εγκυμοσύνη που είχε, και πιστεψτε με είναι πολύ έμπειρος και καθηγητής παν/μιου.

Η μικρή έχει δείξει μια fixation στις εικόνες (για μένα ειδωλολατρικές μεταφορές του υπερβατικού, αλλά τεσπα), που ο συζυξ τις εκλαμβάνει μεταφυσικά, αλλά που βλέπω άπειρα παιδάκια να κάνουν τα ίδια με το δικό μου και να έχουν εμμονή να φιλούν όλες μα όλες τις εικόνες στην εκκλησία και τον σταυρό που φορούν οι γονείς τους.

Της λέω ιστορίες για το πως έγινε ο κόσμος, πως ο καλός θεούλης (Αφήνουμε στους Αμμωνίτες τα περι καλού και κακού θεού) έστειλε τον γιο του να μας δείξει πως να αγαπάμε τους άλλους. Αφήνω τα διαδικαστικά και τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και εστιάζομαι στις αρετές που θέλω να αναπτύξει, όπως αγάπη και ενδιαφέρον για τους άλλους, αγωνιστικότητα και προσφορά, κλπ.

Αυτό το κάνω και γιατί πραγματικά πιστεύω πως οφείλω να αναγνωρίσω με την ζωή μου, την συμμετοχή του θείου στην ύπαρξη της μικρής και να την κάνω να το κατάλάβει αλλά και γιατί και γνωστικά να το δούμε μόνο, το παιδί έχει ανάγκη απο ένα σύστημα αξιών για να αναπτυχθεί μέσα του. Το καλό προς χάρην του καλού και το ηθικό πρός χάρην του εαυτού μας και μόνο και της εικόνα που θέλουμε να έχουμε, χωρίς την έννοια της τιμωρίας και της ανταμοιβής, νομίζω πως μόνο ενήλικες με πολύ δυνατή προσωπικότητα μπορούν να δεχτούν, και όχι παιδιά μικρά που πρέπει να αναπτύξουν το υπερεγώ και την εξιδανίκευση, και που ακόμα ακόμα ένα σύστημα «ανταμοιβών» και «τιμωρίας», έχει κάποια αξία. (ps καταπληκτικό βιβλίο σε αυτό το θέμα «πολη των αγγέλων», εκδόσεις ψυχογίος)

Η χριστιανική θρησκεία παρέχει και σύνδεση με το θείο (μητέρα φύση, ολότητα, Θεός, Χριστός, όπως το πεις αυτό) και συνεκτικό σύστημα με αξίες και προσδοκώμενες συμπεριφορές και δεν εννοώ την νηστεία (που εδώ που τα λέμε και διατροφικά λέει περισσότερο απο την κρεατοφαγία).

Με προβληματίζει η εικόνα του εσταυρωμένου, ως μια εικόνα βασανιστηρίου, αλλά απο την άλλη κάθε τι έχει το νόημα του πλαισίου στο οποίο αναφέρεται και πραγματι δε θυμάμαι κανένα μας στο δημοτικό να παγώνει στην εικόνα της αγωνίας και να απασχολείται με αυτό το θέμα.

Πιο πολύ με προβληματίζει η διδασκαλία (και η μισαλλοδοξία ΄) των θρησκευτικών ως μάθημα, που εκτος των άλλων στερει και την επιθυμία της επιλογής και το γνήσιο ενδιαφέρον. με απασχολεί το γεγονς ότι δε μπορώ να διαλέξω τον καθοδηγητή της στην θρησκεία και το πως αυτός θα αναφερθεί στους αλλόδοξους/ ετερόδοξους , αλλά και σε θέματα καθημερινά που έχουν να κάνουν με συμπεριφορές, όπως και σε θέματα μεταφυσικά, όπως η προβολή της κόλασης . Τελικά καταλήγω σε αυτό που είπε ο Σατρ (κόλαση μας είναι οι άλλοι).

Ευτυχώς έχουμε ακόμα λίγα αθώα χρόνια μπροστά μας. Πράγματι όμως ακόμα και αν δεν είχαμε θρησκεία στο σχολείο ως μάθημα κατήχησης αλλά ως πληροφοριακό υλικό, επειδή η θρησκεία σήμερα αποτελεί περισσότερο δόγμα παρά κατι άλλο, νομίζω ότι και πάλι θα υπήρχαν σημεία αναφοράς στα οποία θα ερχόμουν σε σύγκρουση με τον καθοδηγητή της μικρής.

Ελπίζω να πάρει και απο εμένα και το αναρχοαυτόνομο τρόπο σκέψης μου και απο τον πατέρα της και την αγάπη του στο Θεό, ώστε να τον δεκτεί στη ζωή της αλλά χωρίς τις φιοριτούρες του εκκλησιαστικού κατεστημένου.

ουφφφφφφφφφφφφφφφφ

Link to comment
Share on other sites

Και εμείς δεν είμαστε θα έλεγα θρησκόληπτοι.

 

Φυσικά έχουμε βαπτιστεί ΧΟ και οι δυο και έτσι θα κάνουμε και τα παιδιά μας για του ίδιους λόγους που είπε ο almak.

 

Φυσικά εκκλησία πηγαίνουμε μόνο σε γάμους, βαπτίσια και το Πάσχα. (Ο άντρας μου δεν πατάει όυτε το Πάσχα)

 

Τα παιδιά μου θα ακολουθήσουν την δική μας πορεία πιστεύω. Βέβαια επειδή με το θέμα αυτό ασχολούνται οι γονείς μου (όχι φανατικά αλλά ασχολούνται) θα τους αφήσω να κάνουν την διαπαιδαγώγιση αυτοί μέχρι ένα βαθμό.

 

Εγώ αν και περισσότερο τείνω προς την επιστήμη, σέβομαι την θρησκεία γιατί μέχρι ένα βαθμό, στηρίζει ανθρώπους αλλά και λαούς που πιστεύουν ειδιοτερα στο παρελθόν. Βέβαια έχει γίνει η αιτία για πολλούς θανάτους, διωγμούς κλπ (όλοι μας ξέρουμε ίγη ιστορία). Επίσης θεωρώ ότι η θρησκεία αλλάζει ώστε να προσαρμόζεται στα δεδομένα κάθε εποχής, έτσι ώστε να ελέγχει καλύτερα τους λαούς.

 

Πάντως κάποια βασικά πράγματα θα τα πω στα παιδιά μου, και ίσως να είναι ευκαιρία να ψάξω καλύτερα το θέμα θρησκεία. Πάντα ήθελα να διαβάσω κάποια πράγματα περισσότερα από ιστορικής, κοινωνικής κλπ άποψης.

 

Επίσης αφού η θρησκεία είναι υπεύθυνη για τις περισότερες αργίες στη χώρα μας, θα ήθελα να μάθουν τι ακριβώς γιορτάζουμε και τα παιδιά μου και να μην είναι της άποψης ότι π.χ. το Πάσχα κλείνουν τα σχολεία και τρώμε αρνί, τσουγκρίζουμε αυγά κλπ Αυτά τα έθιμα έχουν προκύψει από κάπου και έχουν γίνει μέρος της παράδοσης του λαού μας, την οποία θα ήθελα να περάσω στα παιδιά μου.

 

Επίσης κάποια στοιχεία της θρησκείας μας όσο αναφορά το καλό και το κακό θεωρώ ότι θα τους κάνουν καλό να τα μάθουν.

 

Βέβαια, από την άλλη πλευρά σκοπεύω να δώσω στα παιδιά μου γνώσεις σχετικά με την επιστήμη. Π.χ. Δημιουργία και εξέλιξη του ανθρώπου

 

Τελοσπάντων αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση

 

Σχετικά με αυτό που είπες Μαρία, εμάς στο δημοτικό το Πάσχα κυριως μας πηγαίναν στην εκκλησία, νηστεύαμε κοινωνούσαμε κλπ μαζί με τους γονείς μας. Ίσως επειδή μαζευόμασταν πολλά παιδια (ξαδέρφια κυρίως) και επειδή τις διακοπές αυτές τις περνούσαμε στο χωριό, μου άρεσε πάρα πολύ και έχω καλές αναμνήσεις από την όλη διαδικασία. Στην εκκλησία δεν καθόμασταν και πολύ ώρα, όμως αρκετή και θυμάμαι ότι χάζευα τους τοίχους, τους ψάλτες, τον κόσμο που φορούσε τα καλά του και μου άρεσε πολύ. Επίσης μου άρεσε ο επιτάφειος γιατί βγαίναμε όλοι μαζί έξω, εμείς κρατούσαμε τα κεράκια μας/φαναράκια μας και πηγαίναμε μαζί με τον κόσμο.

 

Έτσι, για να καταλήξω κάπου, θα κινηθώ λίγο πολύ στα ίδια πλαίσια και ότι γίνει. Επίσης θα τους αφήσω χαλαρά εάν θέλει να πηγαίνουν με τους γονείς μου εκκλησία (οι άλλοι παππούδες δεν ασχολούνται με αυτό το θέμα) και ότι αποκομίσουν. κακό δεν θα τους κάνει.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με το bizeli θελω μόνο να διευκρινίσω ότι τουλάχιστον για μένα η πίστη και η θρησκεία δεν είναι ανάγκη να είναι απόλυτα και άρρηκτα συνδεδεμένα. και δεν είναι ότι κρατώ ότι με συμφέρει όπως ειπώθηκε από φίλη στο forum.. Δεν με αντιπροσωπεύει και μ'απομακρύνει ο τόσος πλούτος και η υπερβολή μέσα στις εκκλησιες, αυτό όμως δεν κλωνίζει την πίστη μου.. Δεν νιώθω ότι πιστεύω λιγότερο απο κάποιον που ακολουθεί πιστά τα εθυμοτυπικά, ουτε νιώθω ότι αμαρτησα π.χ. επειδή είχα προγαμιαίες σχέσεις.. γιατί είναι απαραίτητες. Αν αδικίσω, πειράξω ή θελήσω το κακο καποιου θα νιώσω ότι εχω αμαρτήσει..

Οι θησαυροί μου:

Δημήτρης 5,5 χρονών, Ματθαίος 22 μηνών

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Συμφωνω απόλυτα με την προλαλίσασα και με νευριάζει λίγο το γεγονός που έτσι δογματικά όπως είπε και η oh-mamy μας επιβάλουν την συγκεκριμένη θρησκεία χωρίς να υπάρχει δικαίωμα επιλογής. Ακόμα και σαν μάθημα, αν είσαι άλλου θρησκεύματος ας πουμε στο σχολείο θα το παρακολουθήσεις αναγκαστικά...αλλά και αν δεν το παρακολουθείς θα είσαι το μίασμα της τάξης (θυμάμαι ένα παιδάκι στο δημοτικό που ήταν Ιαχωβάς και δεν παρακολουθούσε το μάθημα και τον δείχναμε με το δάχτυλο και τον είχαμε στην απομόνωση...γιατί όμως??? γιατί δεν μας έμαθαν ποτέ ότι ο καθένας μας έχει δικαίωμα επιλογής ακόμα και στη θρησκεία.Σαν το πας μη έλλην βάρβαρος, όποιος δεν ηταν ΧΟ είχε βούλα του αντίχριστου στο μέτωπο. Δεν ξέρω αν έχουν αλλάξει βέβαια τα πράγματα από τότε που πήγαινα εγώ σχολείο, ας μιλήσουν και αυτοί με μεγαλύτερα παιδιά αν είναι διαφορετικά τα πράγματα σήμερα...

Link to comment
Share on other sites

Ωραία και πας στην εκκλησία.. Ωραία και κοινωνείς τα τακτικά δεν έχεις προγαμιαίες σχέσεις νηστεύεις...Ωραία και εξομολογείσαι και τα σχετικά..Αλλά Και είσαι κατίνα κουτσομπόλα άδικη κακιά με τους συνανθρώπους σου... Ποιό το νόημα? :twisted:

Όταν παίρνω...γεμίζουν τα χέρια μου. Όταν δίνω, γεμίζει η ψυχή μου...

Link to comment
Share on other sites

Δεν πιστεύω σε καμία θρησκεία, αλλά να πω την αλήθεια μου άρεσαν τα θρησκευτηκά στο σχολείο, στο δημοτικό τα έβλεπα περισσότερο σαν ιστορίες και στο λύκειο σαν φιλοσοφία. Παντρευτιηκά με πολιτικό γάμο, στο θέμα του μπεμπη όμως δέχτηκα να βαφτιστεί ο μικρός, γιατί ο άντρας μου προέρχεται από μία βαθειά θρησκευόμενη οικογένεια και ξέρω ότι γι'αυτόν είναι πολύ σημαντικό να βαφτισουμε το παιδί.

Link to comment
Share on other sites

Γίνεται βάφτιση του παιδιού χωρίς να προηγηθεί θρησκευτικός γάμος?

Όταν παίρνω...γεμίζουν τα χέρια μου. Όταν δίνω, γεμίζει η ψυχή μου...

Link to comment
Share on other sites

[/b]ψάχνοντας στο Ιnternet για αυτά που ρωτάει η Νίκη έπεσα πάνω σε ένα κειμενο του wikipedia και κάπως έτσι τοποθετούμε και εγώ:[/b]

 

Ο Ιησούς, πολύ συχνά παρουσιάζεται στα Ευαγγέλια να είναι έντονα "επαναστατικός" επάνω σε πολλά θεωρητικά θέματα, που είχαν άμεση σχέση με τις παραδόσεις του λαού, επειδή είχε διαφορετικές θέσεις. Το περιεχόμενο του κηρύγματός του, ιδιαίτερα για τα μεγάλα θεολογικά θέματα, όπως της αρχαίας προφητείας και των εσχατολογικών προσδοκιών του παραδοσιακού Ιουδαϊσμού, σε πολλούς θα φαινόταν ως απαράδεκτη θεολογική παρέκκλιση. Τα θαύματα συχνά έθεταν το πρόβλημα της μεσσιανικότητας του Ιησού.

Τα ερωτήματα «Τίς ούτός εστιν ός και αμαρτίας αφίησιν;"ή «Εν ποία εξουσία ταύτα ποιείς; και τις σοι έδωκεν την εξουσίαν ταύτην;» έγιναν αιτία να πει έναν θεμελιώδη λόγο της διδασκαλίας του, ότι "το Σάββατον διά τον άνθρωπον έγένετο και ουχ ο άνθρωπος διά το Σάββατον» (Μάρκ. 2,27), πού φανερώνει τη σαφή τοποθέτηση του έναντι του νόμου και της θρησκείας. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να γίνει δούλος όλων αυτών, άλλα οι θρησκευτικές εντολές, οι κανόνες και οι νόμοι, ουσιαστικά πρέπει να «υπηρετούν» τον άνθρωπο και να συμβάλλουν στη λύτρωση και τη σωτηρία του. Αυτή η «επαναστατικότητα» της διδασκαλίας του Ιησού, θορύβησε την άρχουσα ιερατική τάξη που έβλεπε να αμφισβητείται ο ρόλος της και να κινδυνεύει η θέση της.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Γίνεται βάφτιση του παιδιού χωρίς να προηγηθεί θρησκευτικός γάμος?

 

νίκη νομίζω αν και δεν βρήκα κάτι όσο και να έψαξα ότι πρέπει να γίνεται...αλλιώς τόσος κόσμος που έχει κάνει πολιτικό γάμο πως βάπτισε τα παιδια του???

Link to comment
Share on other sites

Πιστευω σε κατι ανωτερο και για μενα αυτο ειναι ο Θεος, ο Χριστος και η Παναγια. Μου εχει τυχει σε πολυ δυσκολες στιγμες να επικαλεστω το ονομα της Παναγιας και ολα να πανε τελικα καλα, και δεν πιστευω οτι αυτο ειναι αυθυποβολη η κατι αλλο.

 

Η οικογενεια μου μου διδαξε την εννοια της ΠΙΣΤΗΣ και οχι της εκκλησιας. Κατ' εμε ειναι δυο διαφορετικα πραγματα και δεν μπερδευω την πιστη μου με τους παπαδες κλπ.

 

Πριν παντρευτω στο καινουργιο μου σπιτι εκανα αγιασμο για το καλο του σπιτιου (ηρθε παπας που εμπιστευομαι κι οχι οποιοσδηποτε), αναβω σχεδον καθημερινα το καντηλακι, κανω την προσευχη μου (ειδικα σε δυσκολες στιγμες) και εχω εικονες στο σπιτι μου, δεν μπορω να διανοηθω οτι θα φαω κρεας την Μεγαλη Εβδομαδα (ακομη και φετος που ειμαι εγκυος), θα κοινωνησω αφου νηστεψω 2-3 φορες το χρονο η οταν εγω το θελω, θα αναψω λιβανακι να μυρισει, θα παω στην εκκλησια οποτε το νιωσω κλπ.

 

Ολα αυτα ομως δεν τα κανω επειδη μου τα επεβαλλε καποιος. Το σημαντικο για μενα ειναι να νιωθω εγω καλα με τον εαυτο μου και δεν λογοδοτω σε κανεναν για τις πραξεις μου και τα πιστευω μου. Επισης δεν θα αφησω ποτε κανεναν να μου αλλαξει γνωμη καποιος αθεος η να μου προβαλλει τα επιχειρηματα του προσπαθωντας να με πεισει για το αν υπαρχει Θεος η οχι. Εχω αποδειξεις προσωπικες για το θεμα αυτο. Ο καθενας μπορει να πιστευει οτι θελει, δικαιωμα του.

 

Δεν με ενδιαφερει τι κανει ο διπλανος μου, δικαιωμα του. Κι εγω συμφωνα με την εκκλησια δεν τα κανω ολα σωστα (πχ δεν εχω εξομολογηθει ποτε γιατι πιστευω οτι ο Θεος με βλεπει και ξερει τι εχω κανει και τι οχι). Κι ο αντρας μου δεν ειναι και πολυ της εκκλησιας αλλα ξερω οτι πιστευει σε κατι ανωτερο και το σημαντικοτερο ειναι ενας πολυ καλος ανθρωπος.

 

Στα παιδια μου θα μεταδωσω τις αρχες και τις αξιες με τις οποιες εγω μεγαλωσα και θεωρω σωστες. Οταν μεγαλωσουν και γινουν νοημοντες ανθρωποι, ας κρατησουν οτι θελουν απο αυτα που θα τους δωσω.

Link to comment
Share on other sites

Η οικογενεια μου μου διδαξε την εννοια της ΠΙΣΤΗΣ και οχι της εκκλησιας. Κατ' εμε ειναι δυο διαφορετικα πραγματα και δεν μπερδευω την πιστη μου με τους παπαδες κλπ.

 

Συμφωνώ μαζί σου Mimika. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα...κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι και εγώ τη θρησκεία.

αλλά δεν ξέρω αν είναι καλό είναι να βάζεις τη στάμπα το άθεου, σαν να είναι κάτι κακό να είσαι άθεος,σε όσους έχουν και 2-3 αναζητήσεις παραπάνω. Στο κάτω-κάτω όπως πολύ σωστά είπες ο καθένας έχει την άποψη του για το θέμα και είναι καλό να γίνεται ανταλλαγη απόψεων.

Link to comment
Share on other sites

Γίνεται βάφτιση του παιδιού χωρίς να προηγηθεί θρησκευτικός γάμος?

 

Μια φίλη μου βάφτισε τον μικρό της στον Α. Τρύφωνα, χωρίς η ίδια να έχει παντρευτει θρησκευτικά, μάλιστα δε τη ρώτησε καν ο παππάς.

Πάντως έχω την΄άποψη ότι γενικώς ρωτούνε οιπαππάδες και αν δεν,, τότε επιβάλλουν το μυστηριο του γάμου πριν απο την βάπτιση ( μεροκάματο δηλαδή ολάκερο)΄και ότι η αρχιεπισκοπή έχει στείλει απο παλιά εγκύκλιο γι αυτό. ϊσως έχει να κάνει με την μητρόπολη ή με την εκκλησία.

Link to comment
Share on other sites

Ο γάμος δεν έχει να κάνει με την βάπτιση

 

Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

 

Ακόμη και αν παντρευτούν 2 άτομα διαφορετικών θρησκειών με πολιτικό γάμο, μπορούν να βαπτίσουν τα παιδιά τους Χριστιανούς χωρίς να πρέπει να είναι και οι δυο γονείς το ίδιο.

 

Επίσης δείτε το λογικά.

 

Υπάρχουν και ανύπαντροι γονείς που βαπτίζουν τα παιδιά τους.

 

Επίσης υπάρχουν και άνθρωποι που βαπτίζοντια Χριστινοί Ορθόδοξοι σε μεγάλη ηλικία από προσωπική τους απόφαση. Δεν βαπτίζεται και όλο το σοϊ μαζί τους!

 

Επίσης κάπου έχω διαβάσει ότι και ονοματοδοσία μπορεί να γίνει χωρίς βάπτιση, αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες γιατί στην χώρα μας αυτά γίνονται μαζί

Link to comment
Share on other sites

Ο μπαμπάς μου που είναι Άραβας πάντως πριν 20 χρόνια που ήταν να παντρευτεί τη μαμά μου έπρεπε να βαπτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος... Αλλά για να βαπτιστώ δε νομίζω να ήταν απαραίτητο... Δεν ξέρω :?

Όταν παίρνω...γεμίζουν τα χέρια μου. Όταν δίνω, γεμίζει η ψυχή μου...

Link to comment
Share on other sites

Συμβαίνει συχνά ιερείς να μην δέχονται να βαπτίσουν το παιδί επειδή το όνομα του παιδιού δεν ειναί κατάλληλο ή επειδή οι γονείς επέλεξαν τον πολιτικό γάμο (υποτίθεται ότι δεν μπορεις να αποδέχεσαι το ένα μυστήριο και όχι το άλλο). Τοτε πας σε άλλο ιερέα που δεν έχει πρόβλημα και λύνεται το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Η οικογενεια μου μου διδαξε την εννοια της ΠΙΣΤΗΣ και οχι της εκκλησιας. Κατ' εμε ειναι δυο διαφορετικα πραγματα και δεν μπερδευω την πιστη μου με τους παπαδες κλπ.

 

Συμφωνώ μαζί σου Mimika. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα...κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι και εγώ τη θρησκεία.

αλλά δεν ξέρω αν είναι καλό είναι να βάζεις τη στάμπα το άθεου, σαν να είναι κάτι κακό να είσαι άθεος,σε όσους έχουν και 2-3 αναζητήσεις παραπάνω. Στο κάτω-κάτω όπως πολύ σωστά είπες ο καθένας έχει την άποψη του για το θέμα και είναι καλό να γίνεται ανταλλαγη απόψεων.

 

 

 

 

Δεν ειναι απαραιτητα κακο να ειναι καποιος αθεος. Δεν ξερω αν ακουγεται ασχημο αλλα δε νομιζω οτι υπαρχει καποια αλλη λεξη για αυτους που δεν πιστευουν σε τιποτα. Τουλαχιστον εγω δεν το εννοουσα με τον ασχημο τροπο. Εδω εχω καποιους γνωστους που ειναι αθεοι και το λενε απο μονοι τους. Και πιστεψε με δε τους νοιαζει καθολου το τι θα πουν οι αλλοι. Ουτε θεωρουν οτι εχουν καποια σταμπα πανω τους.

Link to comment
Share on other sites

Γίνεται βάφτιση του παιδιού χωρίς να προηγηθεί θρησκευτικός γάμος?

.

 

ΝΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ :wink: και εμείς έτσι κάναμε και δεν μας ρώτησαν και τίποτα, όλα μια χαρά!!!

Link to comment
Share on other sites

νομίζω ότι κυρίως δεν θέλουν ο ανάδοχος να έχει κάνει μόνο πολιτικό γάμο γιατί έτσι δεν αποδέχεται τα μυστήρια της εκκλησίας και κατά συνέπεια είναι ο κατάλληλος για το ρόλο που καλείται να αναλάβει.

όσο για την ονοματοθεσία εμάς ο μικρός επειδή γεννήθηκε στην Ιταλία του έχουμε δώσει όνομα μια και το ζητάνε ακόμα από το νοσοκομείο. Και σε όλα τα χαρτιά που έχουμε πιστοποιητικό γέννησης, βιβλιάριο υγείας ελληνικού δημοσίου κ.α. αναγράφεται κανονικά το όνομά του. Η βάπτιση θα γίνει κανονικά τον Ιούλιο στην Ελλάδα. Άλλο το όνομα άλλο η βάπτιση που είναι ένα μυστήριο και για μένα όπως και ο θρησκευτικός γάμος κυρίως θα έπρεπε να είναι κάτι που το επιλέγουμε γιατί πιστεύουμε σ ' αυτό και όχι γιατι το βλέπουμε ως ένα ωραίο κοινωνικό γεγονός.

Δημήτρης 25/01/07

Εβελίνα 12/04/08

Χριστίνα 04/10/10

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...