Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ούτε δημόσιο, ούτε ιδιωτικό(homeschooling)


Recommended Posts


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 1,1k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Στο δικό μας σχολείο, ούτε καν είχε ακουστεί ότι θα υπάρξει αυτή η συγκέντρωση.

 

Είχαμε κάνει όμως άλλες κινητοποιήσεις και πήραμε διαβεβαιώσεις ότι για το δικό μας σχολείο θα υπάρξει πρόβλεψη. Εκεί καταλήξαμε, και το έβλεπα από πέρυσι. Πήγαινε όποιος του κάτσει, όποτε του κάτσει.

 

Η γενική ιδέα που έχω, είναι ότι οι γονείς που έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τους συλλόγους είναι μη εργαζόμενοι, καθώς έχουν περισσότερο χρόνο. Οι εργαζόμενοι, δεν έχουν χρόνο να λείπουν και για τις όποιες κινητοποιήσεις.

 

Οι μη εργαζόμενοι, καμιά φορά δεν κυνηγάνε πολύ θερμά τα θέματα για τους εργαζόμενους.

 

Οι γονείς που έχουν πρωτάκια και δεν ξέρουν την κατάσταση, τρώνε την ψυχρολουσία την πρώτη χρονιά και τις επόμενες έχουν κάνει τα κουμάντα τους. Γιατί κάθε χρονιά είναι υποσχέσεις χωρίς συγκεκριμένο πλάνο χρόνου, κάπου στο περίπου, ενώ ο εργαζόμενος πρέπει να ξέρει ότι κάθε μέρα κάποιος θα αναλάβει το παιδί του.

 

Σόρι για το οφ τόπικ.

 

Σε γενικές γραμμές, οι σύλλογοι άλλοτε ενεργοί και άλλοτε λιγότερο ενεργοί, καποιες φορές είναι λίγο μοιρολάτρες, οσον αφορά παλιές παθογένειες.

 

Με συγχωρείς αλλά αυτή η δικαιολογία του εργαζόμενου γονέα που δεν εχει καθόλου χρόνο,ποτέ,κατα τη διάρκεια μιας ολοκληρης χρονιάς να ασχοληθεί ενεργα με θέματα που αφορουν την εκπαίδευση του παιδιού του,πρέπει κάποτε να σταματήσει!

Σε ένα σχολείο που διδάσκω χθες το απόγευμα ήταν η πρώτη ενημέρωση γονιών της Α τάξης!Της πιο βασικής τάξης δηλαδή!

Στις 7.30 το απόγευμα.Ξέρεις πόσοι γονείς παρευρέθηκαν από τους 35 μαθητές της Α τάξης?

10!!!!

Δε χρειάζεται να περιμένεις να ακουστεί κάτι στο σχολείο σου!Ψάχνεις ο ίδιος,ρωτάς,κινητοποιείσαι για να μάθεις πως μπορεις να συνεισφέρεις πιο ενεργά!

Link to comment
Share on other sites

Athina, παρέμβαση off topic στο off topic σου......

Οι συγκεντρωσεις γονέων γίνονται απογεύματα και σε μέρες και ώρες που να βνολευουν ΟΑ όχι όλους, τους περισσότερους (πχ Τέταρτη απόγευμα).

Όταν ήμουν σε σχολείο ξέρεις πόσοι ερχόταν; 5-6, κάθε φορά οι ίδιοι, από τους 28 (ναι είχα 28 νήπια σε μια τάξη).

Σε μάζωξη-προειδοποιηση με υποχρεωτικό χαρακτήρα για περιστατικό κακοποίησης που βρήκαμε, ξέρεις πόσοι ήρθαν από τους 100 γονείς; 15! Τους κρατησαμε και τους βαλαμε να ειδοποιήσουν και τους υπόλοιπους..... Τελικά από τις 5 που ήταν ή συνάντηση ουσιαστικά με παρακαλια μας έκαναν τη χάρη να μαζευτούν σχεδόν όλοι στις 8!

Πέρυσι ένα νηπιαγωγείο αποφάσισε να οργανώσει σε συνεργασία με το κεδδυ ομιλία-συζητηση για προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες. Θα μιλούσαν εγώ. Τα είπα σε 5 γονείς και σε καμία 10αρια συναδέλφους άλλων σχολείων!

 

Δεν είναι, λοιπόν, και οι γονείς αμοιροι ευθυνών.....

Link to comment
Share on other sites

Στο δικό μας σχολείο υπάρχει σημαντική συμμετοχή, ειδικά στις ενημερώσεις γονέων.

 

Το πιστεύω βέβαια, ότι μπορεί αλλού να είναι διαφορετικά.

 

Όμως, η θέση μας είναι διαφορετική. Και ο πιο δραστήριος γονιός να είναι, μέχρι να γνωριστεί με το σύλλογο, να τον ψηφίσουν, να καταλάβει τι παίζει, θα πάει το παιδί του τριτάκι. Εξ ορισμού, η σχέση του με το δημόσιο σχολείο, είναι πιο εφήμερη.

 

Στη δική μας περιοχή, υπάρχει καλή συνεργασία με θέματα που αφορούν το Δήμο. Από άλλους φορείς, που τα πράγματα είναι πιο απρόσωπα, όχι και τόσο.

 

Θέλω να πω, αυτό που λέμε παραπάνω, ότι ο γονιός δεν μπορεί να είναι καλός γιατρός, δικηγόρος, δάσκαλος, δεν μπορεί τέλος πάντων να έχει πλήρη άποψη εξειδικευμένων θεμάτων, όπως ο εκπαιδευτικός.

 

Αυτά και για να το πω πάλι με άλλα λόγια, εκτιμώ απεριόριστα τη δουλειά που κάνει η μεγάλη πλειοψηφία στην πρωτοβάθμια ιδιαίτερα, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ο κόσμος όμως κινείται γρήγορα, οι εξελίξεις τρέχουν. Ο γιος μου είπε ότι βλέπει σαν σε όνειρο να υπάρχουν σχολεία με ταμπλετ. Αυτά υπάρχουν αλλού εδώ και χρόνια. Ένα παράδειγμα. Θα μου πεις, κάτσε να βρούμε πρώτα τα βασικά.

 

Οι γείτονες Τούρκοι κάποιοι μιλούν άψογα τα αγγλικά και τώρα διάβασα ότι υπάρχουν δημόσια σχολεία που η διδασκαλία γίνεται στα αγγλικά. Όπως στην Ολλανδία, εδώ και αρκετά χρόνια.

 

Στα βασικά, στον κυριο δάσκαλο της τάξης, τα παιδιά μου έχουν πεσει πολύ καλά, κάνω το σταυρό μου. Βλέπω όμως γύρω γύρω καταστάσεις όχι ιδανικές και είναι θέμα τύχης, τελικά.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχως σε πολλες περιπτωσεις οι επιπλοκες και οι ενδεχομενοι κινδυνοι κρυβονται. Γιαυτο τα θεματα που εγκυμονουν κινδυνους υγειας θα επρεπε να πρoωθουνται με φειδω απο ενα forum , ωστε οι γυναικες να ενημερωνονται αποκλειστικα και μονο απο τους εδικους γιατρους και οχι απο forum. Ωστε να μην κινουνται συναισθηματικα και παραρμητικα θεωρωντας μαλιστα οιτ εχουν αποψη αφου εχουν ενημερωθει απο τις αλλες κοπελες, αλλα ζυγιζοντας τα συν και πλην που θα τους εκθεσει μονο ο ειδικος και για την δικη τους περιπτωση.

 

 

Ειδικα με τα θεματα ιατρικης ολοι εχουν γινει ειδημονες και κυριως με τα θεματα εγκυμοσυνης.

Μετα ακολουθουν τα θεματα εκπαιδευσης και τελος τα θεματα κτιριων.

 

Πολύ εύστοχο, συμφωνώ!

 

Πληκτρολογει!

 

:shock: Ο Θεός να μας φυλάξει!! :lol::lol::lol:

 

 

Για το θέμα των σχολείων που λέτε, συμφωνώ οτι θα ήταν πιο εποικοδομητικό να συζητήσουμε πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στα σχολεία μας αντί να μουρμουράμε απαξιώνοντας τα και προσπαθώντας να τα αποφύγουμε.

Δεν μπορώ όμως να σκεφτώ κάποιο πρόβλημα στην παιδεία που να μπορεί να διορθωθεί μόνο απο τους διδάσκοντες. Τα περισσότερα είναι στο χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης.

Και για μένα παίζει μεγάλο ρόλο και η στάση του γονιού στο θέμα.

Γνωρίζω γονείς που δεν μπορούν /θέλουν να ασχοληθούν με την μελέτη των παιδιών τους και τα στέλνουν σε φροντιστήριο ή τους έχουν δασκάλα για ιδιαίτερο σε καθημερινή βάση απο την α' και τη β' δημοτικού. Ή όπως έχουμε δει ακόμα και σε θέματα εδώ, στην επιθυμία μας να μάθουν τα παιδιά καλά μια ξένη γλώσσα τα πάμε απο πολύ μικρή ηλικία σε φροντιστήρια, δεν δίνουμε καν την ευκαιρία στο σχολείο δηλαδή.

Άρα το μεγάλο ποσοστό ''ενισχυτικής διδασκαλίας'' δεν οφείλεται αποκλειστικά στα κενά που δημιουργούνται στο σχολείο αλλά και σε άλλους λόγους των γονέων.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Έχω μια εικόνα από την Αγγλία, από όσα γράφονται στο διαδίκτυο, έχοντας ζήσει ως ενήλικη εκεί πριν 15 χρόνια. Εσύ έχεις προσωπική άποψη από εκεί και ό,τι θυμάσαι από εδώ. Δεν έχεις εικόνα οικογένειας που δεν μπορεί να βάλει βενζίνη να παει στην εξοχή μια μονοήμερη και δεν κόβει το ιδιωτικό!

Η εικόνα που έχεις εσύ από την παραμονή σου στην Αγγλία χωρίς παιδιά και χωρίς επαφή με το εκπαιδευτικό τους σύστημα πάσα πιθανότητα δεν είναι η πραγματική. Εγώ πλέον ζω στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δεν χρειάζεται να θυμηθώ τίποτα. Τα ζω όπως τα ζεις κι εσύ.

 

Επίσης, μη λογαριάζοντας την κρίση και πάλι την Αγγλία τη βάζουμε κάτω στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αυτό συμβαίνει γιατί στην Αγγλία υπάρχει διαφορετική πρακτική στην εκπαίδευση. Π.χ. κανένα παιδί δεν ενδιαφέρεται να μάθει ξένες γλώσσες και σίγουρα όχι σε συγκεκριμένο (πιστοποιήσημο) επίπεδο, οπότε λογικά δεν επενδύουν χρόνο και χρήμα σε αυτές τις δραστηριότητες. Φροντιστήριο για "πανελλήνιες" δεν πάνε απλά γιατί δεν δίνουν πανελλήνιες. Μόνο το 40% των μαθητών λυκείου συνεχίζει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οπότε τι φροντιστήρια να κάνουν; Το θέμα δεν είναι (μόνο) ταξικό. Αν θέλεις να στο αναλύσω περισσότερο (ίσως σε κάποιο άλλο θέμα για να μην βγαίνουμε off topic).

 

Πρώτα από όλα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πιθανόν όχι στην Αγγλία, ως ιδιωτικά λογίζονται σχολεία που δεν χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό, αλλά μπορεί να είναι υπο την αιγίδα της εκκλησίας ή άλλων φορέων. Όμως δεν έχουν το κόστος των ιδιωτικών.

 

Στην Αγγλία αυτό δεν ισχύει. Τα δίδακτρα των ιδιωτικών πληρώνονται από τους γονείς και είναι απλησίαστα. Για άλλες χώρες δεν ξέρω και συνεπώς δεν θα τοποθετηθώ.

Link to comment
Share on other sites

Είναι πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λέτε και θα ήταν ωραίο να ανοίξουμε ένα θέμα σχετικά (ή να αναβιώσουμε κάποιο αν υπάρχει).

 

Σχετικά με το homeschooling, έβλεπα νωρίτερα κάποια βίντεο της κόρης μου από τον παιδικό και το νήπιο και αναρωτήθηκα: πως προτείνεται αυτή η ιστορία? να πάει το παιδί παιδικό και νήπιο και μετά να σφραγιστεί στο σπίτι ενώ οι φίλοι του θα συνεχίσουν στο σχολείο, ή να μην πατήσει ποτέ το πόδι του σε τέτοιες δομές, οπότε να μην έχει μπει σε τάξη, να μην έχει έρθει σε επαφή με δασκάλα ή συμμαθητές μέχρι το Πανεπιστήμιο???

 

Ακούω τις δραστηριότητες σαν "αντίδοτο". Υπάγονται και οι ξένες γλώσσες, ή θα τις διδάξει και αυτές η μανούλα? (η οποία μπορεί ίσως να εκπαιδευτεί με μια μέθοδο άνευ διδασκάλου αν χρειαστεί πχ Ισπανικά).

Τα ποδόσφαιρα, τάε κβον ντο κλπ προφανώς επιτρέπονται και υποστηρίζονται.

Τι άραγε είναι αυτό που κάνει τον προπονητή του ποδοσφαίρου καταλληλότερο ενήλικα και μοναδικό role model όταν όλοι οι άλλοι έχουν αποτύχει?????? :shock:

Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.

Albert Einstein

Link to comment
Share on other sites

Εγώ όπως έχω αναφέρει πολλές φορές έχω πρόβλημα με την κοινωνικοποίηση του γιου μου.

Ο γιος μου πάει στην τρίτη δημοτικού!

Προτίμησα να μην τον πάρω μαζί μου για να ανεξαρτητοποιηθεί.

Επίσης επειδή εκείνη τη χρονιά θα έπαιρνα την πρώτη δεν θεώρησα σωστό να έχω το γιο μου μαθητή!

Τον έστειλα σε ένα σχολείο στη γειτονιά μου με μια υπέροχη δασκάλα που μπροστά της δεν αξίζω μία.

Τον αγκάλιασε με αγάπη και φρόντισε να τονίσει τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του και με τον τρόπο της να κάνει όλους τους συμμαθητές του να τον αγαπάνε και να τον ενθαρρύνουν.

Τρία χρόνια μετά (έχει την ίδια δασκάλα) ο μικρός άρχισε να παίζει και να αποκτά φίλους.Σιγά-σιγα αλλά σταθερά!

Αν κρατούσα το παιδί στο σπίτι και το δίδασκα (έχω την ικανότητα και την εμπειρία),ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα;;;;;

Ένα παιδί μονόχνωτο και καθαρά αντικοινωνικό!

Εγώ σαν δασκάλα κοινωνικοποιώ άλλα παιδιά και δεν μπόρεσα να κοινωνικοποιήσω το παιδί μου!

Εγώ κοινωνικοποιώ άλλα παιδιά και το δικό μου το κοινωνικοποίησε μια άλλη δασκάλα!

Καταλαβαίνετε τι εννοώ;

Καταλαβαινετε την αξία του σχολείου;;;;;;;;

Με όλα τα στραβα του,με όλα τα κενά του, με όλες τις ελλείψεις του;;;;;

Το σχολείο είναι η μικρογραφία της κοινωνίας μας!

Κανείς δεν μπορεί να το αναπληρώσει αυτό!

Δεν είναι μόνο η παροχή γνώσης !!!!!!

κ.Στυλιανάκη θα μας απαντήσετε ή ακόμα πληκτρολογείτε όπως είπε και ένα άλλο μέλος!!!!!

 

Και εγώ το γύριζα το παιδί μου παντού!

Σε ομάδες, σε δραστηριότητες,σε συλλόγους, χωρίς κανένα αποτέλεσμα!

Κοινωνικοποιήθηκε στο φυσικό του χώρο!

Εκεί που ένιωθε ασφάλεια!

Στο σχολειό του!

Καταλαβαίνετε λοιπόν την αξία του σχολείου;;;;;;

Καταλαβαίνετε την αξία του δασκάλου;;;;;

Αν αναλαμβάνα το παιδί μου στην τάξη μου (έχω το δικαίωμα) θα ήμουν η μαμά του!

Δεν θα γινόμουν η δασκάλα του!

Link to comment
Share on other sites

Τι άραγε είναι αυτό που κάνει τον προπονητή του ποδοσφαίρου καταλληλότερο ενήλικα και μοναδικό role model όταν όλοι οι άλλοι έχουν αποτύχει??????

ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ. Αν μη τι άλλο, ο προπονητής του ποδοσφαίρου είναι κατά πάσα πιθανότητα ο πιο ακατάλληλος να αναλάβει το ρόλο του δασκάλου, αφού οι πιθανότητες να έχει έστω και στοιχειώδεις γνώσεις διδακτικής, παιδαγωγικής, ψυχολογίας κλπ είναι απειροελάχιστες.

 

Για να αντικαταστήσουν έστω και στο ελάχιστο οι διάφορες δραστηριότητες το ρόλο του σχολείου ως προς την κοινωνικοποίηση του παιδιού θα πρέπει να είναι ομαδικές, να κατευθύνονται από παιδαγωγό και να υπάρχει μια σταθερή ομάδα παιδιών στην οποία θα συμμετέχει και το δικό μας παιδί. Το να παραβρίσκεται απλά σε χώρο με άλλα παιδιά δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο ούτε μαθησιακά ούτε από την άποψη της ένταξης στην ομάδα.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Mην περιμένετε απάντηση, κορίτσια. Σας το 'πα, σήμερα-αύριο θα ξεθυμάνει και θα ξεχαστεί το πράγμα...και εις άλλα με υγείαν.

 

Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται για τη δική σου μόρφωση, παιδεία κι αγωγή, Μαρία Στυλιανάκη, αλλά μάλλον ξέχασε να σου μάθει ένα πράγμα. Όταν κάνουμε λάθος, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Βγαίνουμε και ζητάμε ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Κι όταν η πρόθεσή μας είναι ειλικρινής, ακόμα και μέσα από το διαδίκτυο, αυτό φαίνεται κι οι άλλοι καταλαβαίνουν, γιατί τέλειος κανείς μας δεν είναι κι όλοι έχουμε πέσει σε σφάλματα, γράφοντας εν θερμώ.

 

Αν πάλι εμμένουμε στην άποψή μας και θεωρούμε πως έχουμε δίκιο, πάλι βγαίνουμε και το υποστηρίζουμε. Χωρίς να φωνάζουμε, χωρίς να προσβάλλουμε, χωρίς να υποτιμούμε. Τους κανόνες, με τους οποίους πρέπει να συμφωνήσει κανείς, για να γίνει μέλος στο φόρουμ σου, τους έχεις παραβιάσει επανειλημμένα, αν δεν το έχεις αντιληφθεί.

 

Τα φόρουμ υποτίθεται πως είναι μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προάγουν το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων. Κάνει εξαιρετικά κακή εντύπωση, η ίδια η πρόεδρος του parents.gr, να είναι τόσο ανακόλουθη με το ρόλο της και να κινείται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

 

Τα λέω για να τα πω, ως συνήθως, αλλά ας είναι. Εγώ τελείωσα με αυτό το θέμα, την καληνύχτα μου σε όλους.

Link to comment
Share on other sites

Είναι πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λέτε και θα ήταν ωραίο να ανοίξουμε ένα θέμα σχετικά (ή να αναβιώσουμε κάποιο αν υπάρχει).

 

Σχετικά με το homeschooling, έβλεπα νωρίτερα κάποια βίντεο της κόρης μου από τον παιδικό και το νήπιο και αναρωτήθηκα: πως προτείνεται αυτή η ιστορία? να πάει το παιδί παιδικό και νήπιο και μετά να σφραγιστεί στο σπίτι ενώ οι φίλοι του θα συνεχίσουν στο σχολείο, ή να μην πατήσει ποτέ το πόδι του σε τέτοιες δομές, οπότε να μην έχει μπει σε τάξη, να μην έχει έρθει σε επαφή με δασκάλα ή συμμαθητές μέχρι το Πανεπιστήμιο???

 

Ακούω τις δραστηριότητες σαν "αντίδοτο". Υπάγονται και οι ξένες γλώσσες, ή θα τις διδάξει και αυτές η μανούλα? (η οποία μπορεί ίσως να εκπαιδευτεί με μια μέθοδο άνευ διδασκάλου αν χρειαστεί πχ Ισπανικά).

Τα ποδόσφαιρα, τάε κβον ντο κλπ προφανώς επιτρέπονται και υποστηρίζονται.

Τι άραγε είναι αυτό που κάνει τον προπονητή του ποδοσφαίρου καταλληλότερο ενήλικα και μοναδικό role model όταν όλοι οι άλλοι έχουν αποτύχει?????? :shock:

 

 

Αυτό ακριβώς μου είπε ο άντρας μου , ο οποίος ήταν κ ενημερωμένος για το θέμα , όταν πήγα να ανοίξω την σχετική κουβέντα.

Ποια είναι τα κριτήρια που κάνουν κατάλληλο , τον ''δάσκαλο'' της δραστηριότητας ?

3W24p3.png

Link to comment
Share on other sites

Mην περιμένετε απάντηση, κορίτσια. Σας το 'πα, σήμερα-αύριο θα ξεθυμάνει και θα ξεχαστεί το πράγμα...και εις άλλα με υγείαν.

 

Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται για τη δική σου μόρφωση, παιδεία κι αγωγή, Μαρία Στυλιανάκη, αλλά μάλλον ξέχασε να σου μάθει ένα πράγμα. Όταν κάνουμε λάθος, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Βγαίνουμε και ζητάμε ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Κι όταν η πρόθεσή μας είναι ειλικρινής, ακόμα και μέσα από το διαδίκτυο, αυτό φαίνεται κι οι άλλοι καταλαβαίνουν, γιατί τέλειος κανείς μας δεν είναι κι όλοι έχουμε πέσει σε σφάλματα, γράφοντας εν θερμώ.

 

Αν πάλι εμμένουμε στην άποψή μας και θεωρούμε πως έχουμε δίκιο, πάλι βγαίνουμε και το υποστηρίζουμε. Χωρίς να φωνάζουμε, χωρίς να προσβάλλουμε, χωρίς να υποτιμούμε. Τους κανόνες, με τους οποίους πρέπει να συμφωνήσει κανείς, για να γίνει μέλος στο φόρουμ σου, τους έχεις παραβιάσει επανειλημμένα, αν δεν το έχεις αντιληφθεί.

 

Τα φόρουμ υποτίθεται πως είναι μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προάγουν το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων. Κάνει εξαιρετικά κακή εντύπωση, η ίδια η πρόεδρος του parents.gr, να είναι τόσο ανακόλουθη με το ρόλο της και να κινείται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

 

Τα λέω για να τα πω, ως συνήθως, αλλά ας είναι. Εγώ τελείωσα με αυτό το θέμα, την καληνύχτα μου σε όλους.

 

Κορίτσι μου καληνύχτα και εγώ η άσχετη κατα την κ.Στυλιανάκη σου χρωστάω πολλά!

Δημόσια σε ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

μακάρι να είχα τον χρόνο να απαντήσω σε όλους . δυστυχώς δεν τον έχω. έχω πολλές υποχρεώσεις και είμαι και μητέρα. οπότε... χρόνος δεν υπάρχει όπως κάποτε, να απαντάω όποτε το θέλετε!

 

προφανώς πάντα είναι εφικτό να ερμηνεύσει κάποιος ένα κείμενο γραπτό,

αλλά και να πάει παραπέρα και να εφεύρει και νέα ανύπαρκτα σε αυτό κρυφά νοήματα.

 

Ετοιμάζω και θα δημοσιεύσω σε άλλο θέμα,

όλα τα επιχειρήματα που γνωρίζω κ θεωρώ άξια αναφοράς για το συγκεκριμένο θέμα το homeschooling (όχι για την υπόθεση της συγκεκριμένης μητέρας) γιατί δεν έχει τύχει να έχω το χρόνο να ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό σε κείμενο ή άλλη μου δημοσίευση στο παρελθον.

 

Τυγχάνει όμως να το γνωρίζω πολύ καλά.

Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν κ καταλαβαίνουν απο αυτά που έγραψα ότι δεν απαξιώνω το έργο του εκπαιδευτικού,

αλλά τον τρόπο κ τον τόπο με τον οποίο αυτός είναι ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ, να δράσει - έναν τρόπο που δεν ανταποκρίνεται σε κανένα σύγχρονο παιδαγωγικό στανταρ.

κ αυτό δεν σημαίνει με την καμία ότι ένας εκπαιδευτικός είναι "άχρηστος" ή άλλα πράγματα που φαντασιώνεστε ότι έγραψα.

Ούτε σημαίνει ότι δεν μπορεί ή ότι δεν κάνει καλή δουλειά ένας εκπαιδευτικός.

Κάνει το καλυτερο που μπορεί με όλα αυτά που έχει. Μπορεί και να κάνει ή να κάνετε θαύματα.

 

Προφανώς και δεν είναι εύκολο στον εκπαιδευτικό να δεί ότι αυτό που κάνει με αυτά που έχει , όμως, δεν ικανοποιεί κάποια κριτήρια που δεν θα μπορούσε εξαρχής να τα ικανοποιησει.

Έλα όμως που αυτά τα κριτήρια έχει δικαίωμα ένας γονιός του 2015 να τα θέλει για το παιδί του.

 

Ίσως απλώς δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ εύκολο να εξηγήσω κάτι το οποιο κανείς μας δεν έχει ζήσει, όμως έχουν την τύχη να το ζουν παιδιά άλλων κρατών που έχουν επενδύσει στους σωστούς τρόπους εκπαίδευσης σε αντίθεση με το παρόν κράτος. Καποτε είχα βαλει ενα βιντεο στην ενοτητα των παιδαγωγικων , με μια ταξη πως θα μπορουσε να μαθαίνει. θα το βρω κ θα το βαλω καθως τα λεει όλα.

 

Το μόνο είναι όμως σίγουρο.

Αυτό που ξέρει κανείς το βρίσκει γνώριμο κ το θεωρεί σωστό κ πρεπον.

Αυτό είναι εμπόδιο στην προκειμένη περίπτωση/συζήτηση.

Και βέβαια ένας εκπαιδευτικός ενεργός σήμερα, θα υπερασπίσει το σπιτι του τον ιδρώτα του.

Κατανοητό.

 

Όμως δυστυχώς δεν μπορεί να γλυκαθεί το μήνυμά μου με κάποιο τρόπο άλλο.

Τα λέω όπως τα βλέπω , τα ξέρω κ τα ακούω ΧΡΟΝΙΑ.

Ίσως δεν έχουν όλες οι μητέρες κουράγιο να το πουν έτσι ωμά, γιατί δεν θέλουν να στεναχωρήσουν. Και αυτές αύριο μεθαύριο τον έχουν μπροστά τους τον εκπαιδευτικό, κ δεν τον θέλουν εχθρό τους.

Εγω ευτυχώς όμως δεν έχω αυτό το πρόβλημα τουλάχιστον ακόμα.

Η αλήθεια πρέπει κάποτε να λέγεται! ....

Και ο καλύτερος εκπαιδευτικός να είσαι δεν αλλάζεις κάτι στο γεγονός ότι ένα παιδί 6 χρόνια δεν έχει μπει ποτέ σε διαπραγματευτικό διάλογο με τους δίπλα του, σε δημιουργική και κριτική σκέψη για να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, για κάποιο project με την γειτονιά, με τον δήμο του, με την πολυκατοικία του .. να έχει αποκτήσει εμπειρία σε κάτι πέραν της απορρόφησης της δεδομένης ύλης... [εκτος και αν τυγχανει να εχει φοβερο team διευθυντη κ δασκαλων να κανουν "παπαδες"]

 

Σε καμία χώρα δεν υπάρχει τέτοια απαξίωση της γνώσης όπως εδώ, απο παιδιά άνω των 17 18 19 ετών. Όχι δεν λέω οτι δεν εχουμε καλούς μαθητές που αριστεύουν. Λέω ότι όσοι δεν ανήκουν στην ετσι και αλλιως ταξη των καλών μαθητών (μεγάλο ποσοστό) δεν θέλουν ποτέ ξανά να ανοίξουν βιβλίο στη ζωή τους.

Δεν φταίνε οι εκπαιδευτικοί. κ ουδεποτε είπα κάτι τέτοιο.

 

Αλλαγή σε κάτι καλύτερο-πως;

 

Βέβαια, σε κάποιες κοινωνίες, όποιος διαδηλώνει υπέρ του νέου κ καλύτερου,

και το αποζητά,

αντί να αναρρωτηθούν οι συμπολιτες χμ μήπως υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος που θα πρεπε να το σκεφτούμε διαφορετικά ;

[αυτό θα ήταν το σωστό, εκτος και αν ήμασταν σε εμπόλεμη μεταξύ μας κατάσταση, και ζουσαμε σε μια κοινωνία σεβασμού ]

χωρίς πραγματικό λόγο, αισθάνονται φόβο για τον υπάρχον ρόλο τους και τις επιλογές τους και πάση θυσία σπεύδουν να υπερασπίσουν κάτι (το κατεστημένο)

χωρίς καν να γνωρίζουν τα ωφελη ή τις επιπλέον θετικές δυνατότητες που μπορεί να έχει αυτή η αλλαγή.

 

Βαφτίζοντάς την μάλιστα και αρνητικά, προτού καν μπορέσει να δοκιμαστεί και να μπεί σε δημιουργικό διάλογο...

 

ως περιγραφη, μοίαζει και σε συμπεριφορά εποχής παλαιότερων ετών. !

Η ανθρωπινη συμπεριφορά λοιπόν είναι σταθερή.

 

Προσπαθήστε να αναλογιστείτε λοιπον, τελικά, αντιδράτε όντως επι της ουσίας;... ή μήπως έτσι αντέδρασε και η κοινωνία και όταν ξαφνικά ήθελαν να πηγαίνουν οι γυναίκες στο σχολείο ή να ψηφίζουν?

 

" η γυναίκα να δουλευει/ψηφίζει? αδυνατον! απαπα"

μετά πήγαμε

"η γυναίκα να θέλει να ξέρει τι θα της κάνουμε στη γέννα? απαπα δε μπορεί να κρινει"

"η γυναικα να φροντισει το νεογεννητο της μετα τη γεννα μονη της στο δωματιο της?? απαπα δε θα τα καταφερει"

ή

"ο γονέας να θέλει να δεί το ΜΕΝΝ νεογνό του, όπως σε όλο το κόσμο, όσο μπορεί? απαπα θα το ΠΕΘΑΝΕΙ "

 

"ο γονέας να μπορεί να εκπαιδεύσει το παιδί του/??? ΑΠΑΠΑ δε μπορεί θα το ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ "

 

όπως λοιπόν οι γιατροί έτσι και οι εκπαιδευτικοί δεν εχουν λόγο να κρατιούνται με νύχια κ με δοντια επάνω σε μαυρόασπρους απολυταρχικούς περιορισμούς.

 

Δεν το έχουν στην πραγματικότητα ανάγκη, κ είναι κρίμα να το νομίζουν οτι μόνο έτσι γίνεται.

 

Για μένα όλα αυτά τα θέματα έχουν παραλληλισμούς που έχουν να κάνουν με την εξουσια που νομίζει το κράτος ότι πρέπει ή χρειάζεται να έχει.

Εδώ οι εκπαιδευτικοί έχουν τον ρόλο του εκπρόσωπου του κρατους /εξουσίας εφοσον ειναι ο εργοδοτης τους.

 

Θα το εξίσωνα με τον τρόπο που οριοθετεί ο γονέας έναν έφηβο.

 

Ναι μπορεί να τον οριοθετεί με απολυταρχικό ανελαστικό τρόπο μπορεί όμως και να τον οριοθετεί με αμφίδρομη επικοινωνία, οριοθέτηση σε ένα φυσιολογικό πλαίσιο κλπ.

 

Μπορείς να έχεις και κανονικό σχολείο και παράλληλα homeschooling.

 

Όσοι φοβόσαστε για το ότι θα έρθει η καταστροφή του σύμπαντος, εάν επιτραπεί, δεν είσαστε οι πρώτοι που φοβούνται καταστροφή μετά από μία αλλαγή.

(βλέπε πιο πάνω παραδείγματα που αφορούσαν και life and death)

 

Καπου διαβασα λεει οτι δεν το συνιστουν ψυχολογοι ειδικοι κ εκπαιδευτικοι!

βάλτε καποια πηγή εάν δηλώνετε κάτι τέτοιο για να συζητήσουμε επι της ουσίας.

 

Το banner (Forum notice) δεν κατέβηκε, υπάρχουν άλλες ανακοινωσεις που εμφανιζονται πριν εξαιτίας χορηγιών επικοινωνίας.

 

σε νεο θεμα θα δημοσιευσω λιστα των επιχειρηματων, όπου θα χαρώ να απαντήσω σε τυχόν ερωτήματα επι της ουσίας.

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Aς υποθέσουμε ότι ενας γονέας κακοποιεί σωματικά ή ψυχολογικά ή και τα δυο το παιδάκι του..( ναι υπάρχουν ΚΑΙ τέτοιοι γονείς)...και καταθέτει μια ωραιότατη αίτηση για διαδασκαλία κατοικον...διοτι δεν θέλει να έρθει το παιδι σε επαφη με δασκάλες, φίλους , κτλ κτλ που μπορει να εκμυστηρευτει αυτα που υφίσταται...θέλω καποιος να μου εξηγήσει πως θα προστατευσει η πολιτεια αυτο το παιδι...τα παιδια δεν ειναι ιδιοκτησία της μανουλας..ανηκουν στην κοινωνία...

όλα αυτα πει homeschooling τα κρινω πολυ επικινδυνα...ο εισαγγελέας δεν μπορει να περνα απο ψυχογραφημα τον καθε γονιο που θελει να κρατησει το παιδι στο σπιτι απομονωμενο...δεν μπορει να ξερει τι κρυβεται απο πισω...για μενα αυτες οι ιστορίες μπορουν να οδηγησουν σε συγχρονα "πνευματικά" Κωσταλέξη...δεν μπορει να ξερει ο εισαγγελέας αν η μανουλα το απογευμα στελενει το παιδι πχ μπαλέτο και αρα κοινωνικοποιείται ή δεν το βάζει να κανει παρεα με 70χρονους και να βλέπει πορνό...( δυστυχως συμβαινουν ΚΑΙ αυτα)...Σας θυμίζου την ιστορία δυο παιδιων 3-5 ετων που η νηπιαγωγος απο το παιχνίδι τους με το κουκλοθεατρο αντιλήφθηκε ότι κακοποιουνταν απο τον πατριο με την ανοχή τηας μανας!! Φανταζεστε να αιτουνταν ΑΥΤΟΙ οι άνθρωποι διαδασκαλία κατοικον...ας είμαστε σοβαροι...

Link to comment
Share on other sites

Kαι θα θέσω και έναν ακομη προβληματισμό...σε μια εποχή λιτότητας μήπως όλη αυτη η συζήτηση εξυπηρετεί και την κατάργηση θεσπισμένων δικαιωμάτων (στο ονομα μιας υποτιθέμενης 'εναλλακτικότητας" ) για τα οποία κάποιες γενέες βγηκαν στους δρόμους??

Για να γινω σαφής ... το καλοκαιρι βρεθηκα σε ενα ορεινο απομακρυσμενο χωριο όπου 30 άνθρωποι διατηρουν ως μονιμοι κατοικοι την ελπίδα για ενα αυριο στον τόπο τους...αναμεσά τους και 3 παιδακια...υπάρχει μονοθεσιο σχολείο...ας υποθεσουμε ότι νομοθετείται η κατοικον διδασκαλία ...ποσο ευκολα θα μπορει το κρατος να "προτρεψει" στην εκπαιδευση των παιδιων απο τους γονεις επειδη πχ εχουν τελειωσει ενα λυκειο...σε εποχες λιτοτητας όλα να τα περιμενουμε!! Οποτε ας μην απαξιωνουμε τοσο ευκολα την δημοσια παιδεια...καποιοι αγωνιστηκαν για αυτην....καποια παιδια γλυτωσαν την παιδικη εργασια εξαιτιας της υποχρεωτικης 9ετους φοιτησεως στο σχολείο...ας μην βλέπουμε μονο την Αθηνα όταν ξεκιναμε σταυροφορίες...

Link to comment
Share on other sites

Μερικές σκέψεις δικές μου, διαβάζοντας χρόνια για το θέμα σε αμερικανικά σάιτ κυρίως από Αμερική όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη εμπειρία παγκοσμίως. Να πω και κάτι που δεν το αναφέρω συχνά, γιατί θέλω να το ξορκίσω, το πρώτο μου πτυχίο ήταν σε καθηγητική σχολή και έχω κάμποσες γνώσης παιδαγωγικής και ψυχολογίας.

 

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, αν είχα το χρόνο και δεν χρειαζόταν να δουλεύω τα πρωϊνά, θα μπορούσα να αναλάβω τα παιδιά μου για τις πρώτες τάξεις τουλάχιστον. Ας πούμε ότι μπορεί να έχω κάποια εργαλεία παιδαγωγικής ή να τα βρω. Όπως και η diminna, δεν μου πέρασε από το μυαλό να το αναλάβω. Στη δική μας περίπτωση εκτός από το ότι έχω οικονομική αναγκη και απλά θέλω να δουλεύω έξω από το σπίτι, βλέπω ότι αλλιώς αντιδρά το παιδί σε έναν τρίτο άνθρωπο, σε μια δασκάλα, έχει άλλη επικοινωνία. Εδώ, όταν εκτός σχολείου θέλω να διορθώσω ένα παιδί σε κάτι, μου λέει με τον τρόπο του να μην ανακατεύομαι, αφού είναι αρκετά καλά αυτά που κάνει για τη δασκάλα! Συν το ότι το θέμα της επανένταξης στη δημόσια εκπαίδευση, κάποια στιγμή, κοινωνικά και γνωστικά, μου φαινόταν εξαιρετικά πολύπλοκο και μεγάλο ρίσκο. Εδώ είχαμε θέμα στην πρώτη δημοτικού επειδή ήμασταν σε δημόσιο νήπιο από άλλη περιοχή και μας πήρε μήνες να προσαρμοστούμε.

 

Το θέμα της κοινωνικοποίησης, για όποιον ζει στην Αθήνα, είναι επίσης προφανές για παιδιά σχολικής ηλικίας. Οποιαδήποτε μέρα του χειμώνα, δεν βλέπει κανείς παιδιά σχολικής ηλικίας έξω. Είναι σε διάφορες δραστηριότητες, της μιας ώρας. Ε, δεν το λες και κοινωνικοποίηση, με τον τρόπο που γίνεται στο σχολείο, τουλάχιστον. Η εμπειρία μου, ως μαμά μεγαλύτερου παιδιού, λέει ότι για τα παιδιά αυτής της ηλικίας, η κοινωνικοποίηση με παιδιά είναι κάτι σαν βασική ανάγκη, που τους δίνει ζωή και χαρά. Το βλέπω στα δικά μου, που κάνουν καλή παρέα το ένα με το άλλο, πόσο χαρούμενα είναι όταν βρίσκονται πολλές ώρες με τα γειτονάκια και τα απογεύματα, γιατί η γειτονιά μας ευτυχώς το επιτρέπει αυτό. Το ότι μπορεί να υπάρχουν παιδιά που κάνουν και χωρίς ουσιαστική παρέα παιδιών και στην πραγματικότητα θα είναι μεγαλωμένα πρόωρα, χωρίς παιδική ηλικία ουσιαστικά, το δέχομαι, δεν το βλέπω όμως ως κάτι ιδανικό.

 

Αυτή η προσωπική μου εμπειρία, σε συνδυασμό με ό,τι έχω καταλάβει για το homeschooling, δεν μου επιτρέπει να πω ότι το homeschooling θα έχει άσχημες συνέπειες για όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως. Μπορώ να φανταστώ, ότι για κάποια παιδιά, που στοχεύουν ψηλά, θα μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις. Γιατί δεν θα είναι αναγκασμένα να πηγαίνουν με το μέσο όρο. Αυτό, υπό πολλές προϋποθέσεις. Φαντάζομαι όμως ότι ένας γονιός που είναι ο ίδιος εκπαιδευτικός ή έχει ψαχτεί πολύ, θα μπορεί να το δει αυτό για το παιδί του.

 

Πάνω σε αυτό το επιχείρημα, υπάρχουν κάποια στοιχεία που επικαλούνται οι υποστηρικτές του homeschooling στην Αμερική. Λένε αόριστα ότι τα τοπ πανεπιστήμια δέχονται homeschoolers. Η πραγματικότητα είναι, ότι το ποσοστό που δέχονται είναι μικρότερο από το ποσοστό του γενικού πληθυσμού! Χωρίς να έχω πρόσβαση σε αναλυτικά στοιχεία, φαντάζομαι ότι τα στοιχεία αφορούν homeschooling που συνεχίζεται μέχρι το τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η γενική εντύπωση που έχω είναι ότι θα μπορούσε το homeschooling να γίνει για κάποια χρόνια αρχικά, να δώσει στο παιδί μια ώθηση και στη συνέχεια το παιδί να ενταχθεί κάπου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή στο τέλος της πρωτοβάθμιας.

 

https://homeschoolersanonymous.wordpress.com/2015/09/08/homeschool-got-me-into-harvard-the-missing-facts/

 

Yet homeschool graduates make up far less than 1% of the students at Harvard, despite the fact that as of 2011, 3.4% of students were homeschooled.

 

Ας ζυγίσει κάποιος πολύ καλά τα αποτελέσματα από μια άλλη χώρα, με άλλο σύστημα βέβαια, πριν μπει για τα καλά με φόρα σε μια ιστορία που απαιτεί σημαντικότατη επένδυση από μια οικογένεια. Μπορεί αυτή η επένδυση, ακόμα και με τις καλύτερες προϋποθέσεις να μην "κάτσει". Για κάποιους θα κάτσει, αλλα αξίζει τον κόπο;

 

Και η πιο σημαντική μου ένσταση και το είπα, είναι ότι στη χώρα μας έχουμε κοινωνικές ομάδες με κουλτούρα εκατάλειψης της μόρφωσης των παιδιών και αυτά τα παιδιά πρέπει να τα έχουμε κυρίως στο νου μας οι υπόλοιποι για λόγους ανθρωπιστικούς και πρακτικούς.

Link to comment
Share on other sites

Τα λέω όπως τα βλέπω , τα ξέρω κ τα ακούω ΧΡΟΝΙΑ.

.

 

Ναι, και νόμιζα ότι ήμουν σε άλλο φόρουμ :|, που δεν έχουν ανοιχτεί τόσα τόπικς για διάφορα κακώς κείμενα.

 

Η αλήθεια είναι όμως ότι οι μαμάδες παιδιών σχολικής ηλικίας αραιώνουν με τα χρόνια από το φόρουμ και όπως γράφτηκε παραπάνω, δεν υπήρχε δραστηριοποίηση γενικά για θέματα μεγαλύτερων ηλικιών, για συγκεκριμένους λόγους.

Link to comment
Share on other sites

Η γενική εντύπωση που έχω είναι ότι θα μπορούσε το homeschooling να γίνει για κάποια χρόνια αρχικά, να δώσει στο παιδί μια ώθηση και στη συνέχεια το παιδί να ενταχθεί κάπου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή στο τέλος της πρωτοβάθμιας.

 

Με τη διαφορά ότι ένα παιδί που έχει ξεκινήσει με μαθήματα κατ' οίκον, θα είναι αρκετά δύσκολο να ενταχθεί μετά από χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - συν του ότι θα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο κοινωνικοποίησης και μαθησιακών εμπειριών που πιθανότατα θα δυσκολέψουν την ένταξή του στο μαθητικό σύνολο. Αν είναι να βγάλεις ένα παιδί από το σχολικό πλαίσιο για να το βοηθήσεις, καλύτερα να το κάνεις δύο χρόνια πριν τις απολυτήριες εξετάσεις, παρά τα δύο πρώτα χρόνια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

 

Μερικές δικές μου σκόρπιες σκέψεις:

 

Κάποιες (αρκετές / πολλές) γνώσεις παιδαγωγικής και ψυχολογίας όπως αυτές που δίνει το ελληνικό πανεπιστήμιο στις περίφημες "καθηγητικές" σχολές δεν είναι αρκετές για να διδάξεις παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Και ειδικά τα δικά σου παιδιά, με τα οποία υπάρχει άλλη σχέση και άλλη δυναμική. Και καλά, ας πούμε ότι ξέρεις κάποια γενικά πράγματα παιδαγωγικής και ψυχολογίας - διδακτική ξέρεις; Να το πω πιο απλά: πώς θα εξηγήσεις στο παιδί τα κλάσματα, τα φωνήματα των αγγλικών ή βασικές αρχές χημείας; Πώς θα τα ξαναεξηγήσεις όταν δεις πως δεν τα κατάλαβε την πρώτη φορά; Όχι, δεν είναι αρκετό να διαβάσεις 4-5 σελίδες και να του τις πεις. Αυτό δεν είναι διδασκαλία. Αν ήταν έτσι, θα παίρναμε δασκάλους από το δρόμο και θα γλιτώναμε και τα έξοδα των παιδαγωγικών σχολών.

 

Όσο για τα παιδιά (έστω αυτό το 1%) που γίνονται δεκτά στο Harvard, δεν πιστεύω να νομίζετε πως προετοιμάστηκαν από τη μαμά τους και τον μπαμπά τους; Ιδιαίτερα μαθήματα έκαναν με το αζημείωτο.

 

Αν υποθέσουμε ότι έχεις ένα παιδί που είναι τόσο πάνω από το μέσο όρο που η σχολική τάξη το κρατάει πίσω, μπορείς κάλλιστα να βάλεις το χέρι στην τσέπη για να κάνει συμπληρωματικά μαθήματα στο σπίτι τα απογεύματα ώστε να διαπρέψει. Τουλάχιστον να προχωρήσει ακαδημαϊκά χωρίς να γίνει ακοινώνητο. Γιατί αν απλά το βγάλεις από το σχολείο και το απασχολείς στο σπίτι, δεν είμαι σίγουρη ούτε καν ότι θα προχωρήσει ακαδημαϊκά - εκτός αν ο ο γονιός το έχει τόσο πολύ με τα κλάσματα που μπορεί να διδάξει και εξισώσεις, τόσο πολύ με τα φωνήματα των αγγλικών που μπορεί να διδάξει και stative verbs κλπ.

 

Δεν έχω δει ούτε μια έρευνα που να έχει δείξει πως στην πλειοψηφία τους οι μαθητές που λειτουργούν εκτός του κλασικού σχολικού πλαισίου έχουν ωφεληθεί μακροπρόθεσμα. Ακόμα και τα εναλλακτικά σχολεία με το χαλαρό σύστημα διδασκαλίας φαίνεται πως δεν βοηθάνε τους μαθητές τους να επιτύχουν ως ενήλικες, πολύ δε λιγότερο η διδασκαλία κατ' οίκον.

 

Και τέλος, υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν αν υποθέσουμε ότι σκεφτόμαστε ως λύση τη διδασκαλία κατ' οίκον: τι γίνεται στις σχέσεις της οικογένειας όταν οι γονείς αποκτούν το ρόλο του δασκάλου; Πώς διατηρούνται οι ισορροπίες; Τι γίνεται όταν ο μαθητής αντιδρά ή δεν αποδίδει; Πώς το χειρίζεται ο γονιός; Πόσο εύκολα αλλάζει ρόλους κατά τη διάρκεια της ημέρας και πώς οριοθετείται ο κάθε ρόλος;

Link to comment
Share on other sites

 

Κάποιες (αρκετές / πολλές) γνώσεις παιδαγωγικής και ψυχολογίας όπως αυτές που δίνει το ελληνικό πανεπιστήμιο στις περίφημες "καθηγητικές" σχολές δεν είναι αρκετές για να διδάξεις παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Και ειδικά τα δικά σου παιδιά, με τα οποία υπάρχει άλλη σχέση και άλλη δυναμική. Και καλά, ας πούμε ότι ξέρεις κάποια γενικά πράγματα παιδαγωγικής και ψυχολογίας - διδακτική ξέρεις; Να το πω πιο απλά: πώς θα εξηγήσεις στο παιδί τα κλάσματα, τα φωνήματα των αγγλικών ή βασικές αρχές χημείας; Πώς θα τα ξαναεξηγήσεις όταν δεις πως δεν τα κατάλαβε την πρώτη φορά; Όχι, δεν είναι αρκετό να διαβάσεις 4-5 σελίδες και να του τις πεις. Αυτό δεν είναι διδασκαλία. Αν ήταν έτσι, θα παίρναμε δασκάλους από το δρόμο και θα γλιτώναμε και τα έξοδα των παιδαγωγικών σχολών.

 

Μα το έγραψα ήδη. Δεν μπορώ να το κάνω ολοκληρωμένα. Για τα μαθηματικά, δεν έχω πρόβλημα. Ήδη τα παιδιά επειδή τα μαθηματικά αριθμητική είναι μέσα στη ζωή, το ένα ειδικά, και για κλάσματα ξέρει και για ποσοστά, πριν τα μάθει στο σχολείο. Δεν είναι τόσο δύσκολο, για ένα παιδί που έχει κλίση. Του εξηγείς αυτά που ακούει γύρω του, όλη τη ώρα. Στη γλώσσα, θεωρώ ότι με κάποιο ψάξιμο, θα έβρισκα και τα εργαλεία που έχουν οι δάσκαλοι. Στην εποχή μας γίνεται αυτό. Την επένδυση δεν ήθελα να κάνω.

 

Στο κάτω κάτω, δεν έχεις καταλάβει ότι υπάρχουν για διάφορους λόγους σχολικές τάξεις όπου εξορισμού κάποιος το απόγευμα θα κάνει το δάσκαλο το απόγευμα, έχει-δεν έχει τις γνώσεις και τα εργαλεία; Μη δουλευόμαστε τώρα....

 

Ευτυχώς δεν πέσαμε σε τέτοιους...

Link to comment
Share on other sites

Στο κάτω κάτω, δεν έχεις καταλάβει ότι υπάρχουν για διάφορους λόγους σχολικές τάξεις όπου εξορισμού κάποιος το απόγευμα θα κάνει το δάσκαλο το απόγευμα, έχει-δεν έχει τις γνώσεις και τα εργαλεία; Μη δουλευόμαστε τώρα....

Η διαφωνία μου δεν είναι στο αν μπορείς να το κάνεις. Σαφώς και μπορείς να το κάνεις, σιγά το πράγμα. Η διαφωνία μου είναι στο αν μπορείς να το κάνεις σωστά, ολοκληρωμένα, για ένα παιδί που δεν έχει κλίση (ή είναι δύσκολο ή αντιδραστικό ή... ή...), για όλα τα μαθήματα που διδάσκονται στο σχολείο. Και όχι μόνο να το κάνεις μία ή δύο φορές αλλά να συντηρήσεις για χρόνια ένα πρόγραμμα μάθησης χωρίς να φθείρεις τη σχέση σου με το παιδί και να του στερήσεις εμπειρίες και χωρίς να λαλήσεις εσύ η ίδια (γιατί σκέψου το ψάξιμο που θα πρέπει να κάνεις για τη γλώσσα να πρέπει να το κάνεις για όλα τα άλλα μαθησιακά αντικείμενα όχι μόνο ως προς τον τρόπο διδασκαλίας αλλά και εμπέδωσης, επανάληψης κλπ). Και στο τέλος το παιδί να περάσει καλά, να μην στερηθεί κοινωνικοποίησης και εμπειριών και να διαπρέψει ακαδημαϊκά όχι μόνο στο αντικείμενο το οποίο εσύ γνωρίζεις και το παιδί έχει κλίση, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα.

Link to comment
Share on other sites

Η διαφωνία μου δεν είναι στο αν μπορείς να το κάνεις. Σαφώς και μπορείς να το κάνεις, σιγά το πράγμα. Η διαφωνία μου είναι στο αν μπορείς να το κάνεις σωστά, ολοκληρωμένα, για ένα παιδί που δεν έχει κλίση (ή είναι δύσκολο ή αντιδραστικό ή... ή...), για όλα τα μαθήματα που διδάσκονται στο σχολείο. Και όχι μόνο να το κάνεις μία ή δύο φορές αλλά να συντηρήσεις για χρόνια ένα πρόγραμμα μάθησης χωρίς να φθείρεις τη σχέση σου με το παιδί και να του στερήσεις εμπειρίες και χωρίς να λαλήσεις εσύ η ίδια (γιατί σκέψου το ψάξιμο που θα πρέπει να κάνεις για τη γλώσσα να πρέπει να το κάνεις για όλα τα άλλα μαθησιακά αντικείμενα όχι μόνο ως προς τον τρόπο διδασκαλίας αλλά και εμπέδωσης, επανάληψης κλπ). Και στο τέλος το παιδί να περάσει καλά, να μην στερηθεί κοινωνικοποίησης και εμπειριών και να διαπρέψει ακαδημαϊκά όχι μόνο στο αντικείμενο το οποίο εσύ γνωρίζεις και το παιδί έχει κλίση, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα.

 

Μα αυτά που γράφεις ήδη τα έγραψα παραπάνω με άλλα λόγια. Είναι τεράστια επένδυση, που δεν αναλαμβάνω προσωπικά, ακόμα και αν ήταν νόμιμο, για τους λόγους που προανέφερες. Δεν αρνούμαι όμως ότι κάποιος άλλος συνειδητοποιημένα μπορεί να αναλάβει. Γιατί καθεται σπίτι έτσι και αλλιώς και θα επενδύσει σε αυτό σαν να ήταν η δουλειά του. Με αυτό τον τρόπο εφαρμόζεται όπου έχει εφαρμοστεί επιτυχημένα στο εξωτερικό, σε ελάχιστες περιπτώσεις τελικά, που τραβάνε όμως τη δημοσιότητα.

 

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2311690/The-family-sending-home-schooled-children-college-age-12.html

 

Α και δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορούν να μπουν αντικειμενικά κριτήρια στο ότι πράγματι ο γονιός που παίρνει τη δέσμευση αυτή σήμερα, θα ανταποκριθεί στη δέσμευση αυτή με επιτυχία ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ, έτσι ώστε κατά μέσο όρο, τα αποτελέσματα από το home schooling να είναι τουλάχιστον ισάξια με της παραδοσιακής τάξης.

Link to comment
Share on other sites

Η διαφωνία μου δεν είναι στο αν μπορείς να το κάνεις. Σαφώς και μπορείς να το κάνεις, σιγά το πράγμα.

 

Οχι δεν ειναι σιγα το πραγμα. Ειναι δυσκολο, θελει ικανοτητα, γνωσεις, εμπειρια. Ακομα και οι ιδιοι οι δασκαλοι που εχουν ολα αυτα τα προσοντα δυσκολευονται να διδαξουν στα παιδια τους, γιατι απλα ειναι αλλη η σχεση. Και φυσικα στο σχολειο η γνωση είναι πολυπλευρη. Τα δημοτικα πλεον ειχουν εκπαιδευτικους διαφορων ειδικοτητων.

Μουσικης, γυμναστικης, πληροφορικης, ξενης γλωσσας, θεατρικης αγωγης που ακομα και ενας δασκαλος δεν εχει τις γνωσεις.

Ο ικανοτερος εκπαιδευτικος να βρεθει, ο ικανοτερος γονιος δεν μπορει να αντικαταστησει το σχολειο. Δεν μπορει να δωσει τα ερεθισματα στο παιδι, που δινει το σχολειο. Την πολυπλευρη μαθηση και την κοινωνικοτητα που παρεχει το σχολειο, απο διαφορετικους εκπαιδευτικους και απο παιδια διαφορετικων οικογενειων και κοινωνικων στρωματων.

 

Αρνουμε να ασχοληθω για το αυτονοητο, επειδη βρεθηκαν καποιοι που ανεπτυξαν μια θεωρια και νομιζουν οτι ετσι θα αλλαξουν την κοινωνια. Προωθωντας την κοινωνια-ζουγκλα.

 

Προσπαθήστε να αναλογιστείτε λοιπον, τελικά, αντιδράτε όντως επι της ουσίας;... ή μήπως έτσι αντέδρασε και η κοινωνία και όταν ξαφνικά ήθελαν να πηγαίνουν οι γυναίκες στο σχολείο ή να ψηφίζουν?

 

"η γυναικα να φροντισει το νεογεννητο της μετα τη γεννα μονη της στο δωματιο της?? απαπα δε θα τα καταφερει"

ή

"ο γονέας να θέλει να δεί το ΜΕΝΝ νεογνό του, όπως σε όλο το κόσμο, όσο μπορεί? απαπα θα το ΠΕΘΑΝΕΙ "

 

Θα αντιστρεψω το ερωτημα. Εσεις κ. Στυλιανακη εχετε πραγματικα ασχοληθει με την ουσια αυτων των θεματων που προωθειτε σε αυτό το forum, σαν ΄΄προοδευτικο ατομοʼʼ ?

Η αποψη μου είναι ΟΧΙ . Τα παραδειγματα που επικαλειστε συνηθως είναι ξενα και προσαρμοσμενα σε αλλα πλουσια κρατη με υποδομες και σε άλλες κοινωνιες. Και οπως εγραψα παραπανω ειναι επικινδυνο αυτο οταν προκειται για θεματα υγειας.

 

Σχετικα με την ΜΕΝΝ μια και το αναφερατε , στην κεντρικη σελιδα γραφετε πολλες ανακριβειες. Εχετε μπερδεψει την ΜΕΝΝ με την μοναδα απλης παρακολουθησης και παραπληροφορειτε.

Επειδη εχω βιωσει αυτη την εμπειρια, το χειροτερο σεναριο που θα μπορουσα να φανταστω είναι αυτό που προτεινετε. Να βρισκονται οι γονεις συνεχεια μεσα στην ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΝΕΟΓΝΩΝ. Γιατι η ΜΕΝΝ αυτο ειναι, για οσες δεν το γνωριζετε. Με προωρα κυριως νεογνα η με σοβαρα προβληματα υγειας και τα περισσοτερα μωρα ειναι διασωληνωμενα, ενώ ολα τα εχουν συνδεσει 24 ωρες το 24ωρο με τα μηχανηματα παρακολουθησης οξυγονου και παλμων μεσα στις θερμοκοιτιδες με σταθερη θερμοκρασια -προσομοιωση της μητρας.

Απαιτειται αυστηροτατη αποστειρωση και καθαριοτητα, οπως απαιτειται σε καθε εντατικη μοναδα για την προστασια του ασθενους.

Στις επισκεψεις , προφανως δεν θα γνωριζετε, , οι γονεις επρεπε να ειμαστε πολυ καθαροι- εαν ειναι δυνατον να ειχαμε κανει μπανιο πιο πριν , και ακριβως πριν μπουμε μεσα επρεπε να αποστειρωνουμε τα χερια μας εως ψηλα, να φορουσουμε ειδικες ρομπες , παπουτσια χαρτινα και μασκες ωστε να ελαχιστοποιησουμε την πιθανοτητα μεταφορας μικροβιων εντος της αιιθουσας. Αυτο που μας ενδιεφερε και προσευχομασταν ηταν να γινουν το συντομοτερο καλα τα παιδια μας και να μην κολλησουν καποιο μικροβιο που οπως ειναι γνωστο τα μικροβια στις εντατικες ειναι πολυ δυνατα και τα πλασματακια αυτα τελειως αδυναμα να πολεμησουν κάθε ειδους μικροβια. Σχετικα με το γαλα της μητερας που γραφατε ότι το στερουν από τα νεογεννητα , σας πληροφορω ότι το πηγαιναμε σε αποστειρωμενα κυπελακια μεσα σε καταψυκτες. Οχι μονο δεν μας το αρνιοντουσαν, αλλα μας παροτρυναν και μας ειχαν τονισει την σημασια του πρωτογαλα.

 

Συγνωμη για το εκτος θεματος, αλλα ειναι συνηθισμενη η τακτικη σας να προωθειτε θεματα παρουσιαζοντας μονοπλευρα τα γεγονοτα με σκοπο τον εντυπωσιασμο. Μαλιστα σχεδον απαγορευετε να ακουστει η αντιθετη αποψη σε καποιες περιπτωσεις , εφοσον απενεργοποιειτε και μεταφερετε επιλεκτικα μηνυματα στο αρχειο, που αυτό εχει σαν αποτελεσμα ενας αναγνωστης να μην εχει την δυνατοτητα να διαβασει ολα τα επιχειρηματα και να κρινει σφαιρικα.

 

Τωρα στο συγκεκριμενο θεμα.

 

Εαν το εκπαιδευτικο συστημα πασχει, οπως γραφετε και δεν μπορει να αξιοποιηθουν στο μεγιστο δυνατο οι εκπαιδευτικοι δεν ειναι λυση να καταργησουμε το σχολειο και να επιστρεψουμε στον Μεσαιωνα.

Χρειαζεται συνεχομενη προσπαθεια από τους γονεις μαζι με τους εκπαιδευτικους -οχι απεναντι , ώστε να λυθουν τα προβληματα και να πορωθησουμε ενα πιο σωστο και ολοκληρωμενο εκπαιδευτικο συστημα. Ο αγωνας αυτος δεν θα αποδωσει καρπους αμεσως , οπως καθε αγωνας θελει πολυ προσπαθεια και υπομονη.

 

 

Επισης γραφεις οτι σημερα αυτο το κρατος δεν λειτουργει σωστα και βλεπουμε πως ψηφιζονται οι νομοι. Δεν διαφωνω , αλλα ομως αυτο δεν δινει το δικαιωμα στον οποιοδηποτε, να παρανομει και να διαδηλωνει μαλιστα εναντιον των εισαγγελεων που εφαρμοσαν τον Νομο. Και εμεις να καλουμαστε να διαδηλωσουμε υπερ του.

Αλλιως θα γινουμε ζουγκλα.

 

Λετε γιατι να περιμενουμε να γινει η κοινωνια μας ετοιμη για να γινει νομιμο το home schooling?

Η απαντηση είναι αυτονοητη. Μα πως θα υποστηριχθει αυτο που μας προτεινενετε οταν δεν ειμαστε ετοιμοι και σαν κοινωνια και σαν κρατος?? Αλλιως θα εχουμε φαινομενα σαν αυτα που ανεφερε η argini. Kαθε ψυχοπαθης, διεστραμενος η τεμπελης γονιος θα κραταει το παιδι σπιτι του. Απο τη αλλη το κρατος θα βρει την ευκαιρια να μειωσει τον αριθμο των εκπαιδευτικων στα σχολεια. Και σταδιακα θα χασουν τα παιδια μας το δικαιωμα μας στην παιδεια. Υπαρχουν πολλοι λογοι να προωθουνται τετοια κινηματα. Ειδικα σε μια χωρα που εχει τοσα προβληματα. Οι χαμενοι από ένα τετοιο συστημα θα ειμαστε εμεις και κυριως τα παιδια απομακρυσμενων περιοχων.

Θα είναι η επομενη απαιτηση της Τροικας, εαν μας δωνουν και προωθουμε τετοιες αποψεις. :rolleyes:

Για την προστασια των δικαιωματων παιδιων , αυτη η μεθοδος , το ελαχιστο για να εφαρομστει, που οπως ειπα ειμαι καθετα αντιθετη σε κατι τετιοι, χρειαζεται σειρα ελεγκτικων μηχανισμων που θα παρακολουθουν στενα την εκπαιδευση αυτων των παιδιων, το περιβαλλον, την καταλληλοτητα των γονεων και τοσα αλλα που αρνουμαι να αναλυσω.

 

Για το συγκεκριμενο παραδειγμα της 8-χρονης που μας παρακινειτε μαλιστα να το διαδωσουμε στο διαδικτυο, μηπως θα ηταν πιο συνετο και λογικο πριν μας καλεσετε να υποστηριξουμε μια πραξη να το ψαξετε καλυτερα το θεμα?Ειστε σιγουρη οτι αυτη η μητερα ειναι ψυχικα υγιης, οτι δεν κρυβονται αλλα κινητρα πισω απο αυτη την πραξη της, οτι ειναι ικανοτερη απο το σχολειο, οπως πιστευει η ιδια για τον εαυτο της, η οτι το παιδακι δεν εχει καποιο προβλημα και η μητερα δεν μπορει να το αποδεκτει οτι η μικρη της δεν μπορει να παρακολουθησει το σχολειο η να το παει για δευτερη φορα στο νηπαιγωγειο-οπως γινετε σε αυτες τις περιπτωσεις? Και το εχει γυρισει στην θεωρια του home schooling???

 

Σας παραθετω τα επιχειρηματα αυτης της γυναικας.

«Οταν γεννήθηκε η μικρή μου, είχα προβληματισμό. Πού να πάει σχολείο; Πήγε στο νηπιαγωγείο, αλλά στην ηλικία που έπρεπε να πάει σχολείο, ήταν εντελώς ανώριμη. Τότε διαπίστωσα ότι τα παιδιά εξαναγκάζονται στη σχολική μάθηση γιατί σε αυτήν την ηλικία αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να παίξουν και να γνωρίσουν τον κόσμο».

Σε αυτο το παιδι το διαπιστωσε? Εχει αλλα δυο στο πανεπιστημιο

 

Γιʼ αυτόν τον λόγο, για τη μικρή της κόρη επέλεξε να μην τη στείλει στο σχολείο, αλλά να αναλάβει προσωπικά την παιδεία της. «Στο εξωτερικό αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό. Εδώ... με κοιτούν σαν να κατέβηκα από τον Αρη. Οταν κανείς γνωρίζει το παιδί, διαπιστώνει ότι είναι ένα ευτυχισμένο κοριτσάκι. Με πλούσιο λεξιλόγιο, φαντασία, ανεπτυγμένη σκέψη. Αλλά κι εγώ δεν την αναγκάζω, δεν της επιβάλλομαι. Ακολουθώ τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες της. Γιʼ αυτό και όταν της λέω να κάνουμε μαθηματικά, πετάει από τη χαρά της. Το κυρίαρχο είναι το ότι με ενδιαφέρει η ψυχική ηρεμία του παιδιού», τονίζει η Χριστιάνα Σοφία. Με τη βοήθεια, την επιμονή και την υπομονή της, η 8χρονη κόρη της έχει αγαπήσει την ιστορία και τη μυθολογία, λατρεύει τα μαθηματικά, είναι σε θέση να κάνει... ξενάγηση στα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου, γράφει το δικό της παραμύθι, εξοικειώνεται με τους υπολογιστές και κοινωνικοποιείται μέσω του παιχνιδιού.

Τοτε γιατι γραφει οτι ειναι ανωριμο το παιδι για το σχολειο

 

Δεν βλεπω πολυ λογικη σε αυτα.

 

 

Οπως εγραψε και η emmaki , συμβαινει αυτο συχνα στο ΚΕΔΔΥ , δηλαδη σε παιδια που εχουν μαθησιακες δυσκολιες.

Link to comment
Share on other sites

Κάπου στο ιντερνετ έχει γραφτεί για αυτή τη μαμά ότι τα μεγάλα παιδιά της πήγαν σχολείο στην Κύπρο, που το σύστημά της το παραδέχεται η μαμά περισσότερο.

 

Για τη ΜΕΝΝ, λες και εσύ τα μισά, μου φαίνεται. Αν ο κίνδυνος είναι οι λοιμώξεις, τι το επικίνδυνο έχει να μείνει περισσότερο διάστημα, από το επισκεπτήριο, το ίδιο άτομο που έχουν αφήσει να μπει στο επισκεπτήριο;

 

Απεναντίας, δεν θυμάμαι να υπάρχει εδώ γραπτή πολιτική ότι ούτε οι γονείς περνάνε στη ΜΕΝΝ σε περίπτωση ίωσης. Κάτι που υπάρχει ρητά σε όσες περιπτώσεις το έψαξα, όπου οι γονείς έχουν ελεύθερο ωράριο. Οι γονείς υπογράφουν σχετικά. Κάπου χάνουμε την ουσία δηλαδή.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...