Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Δωρεά Οργάνων

Sam

Θα θέλατε να γίνετε δωρητής οργάνων?  

302

1. 1. Θα θέλατε να γίνετε δωρητής οργάνων?

• ναι - είμαι ήδη δωρητής οργάνων
      74
    • ναι θα ήθελα αλλά δεν έχω προλαβει να ασχοληθώ/δεν εχω ενημερωθει για την διαδικασια
      209
    • το σκέφτομαι, δεν έχω αποφασίσει ακόμα
      104
    • όχι δεν θα το ήθελα
      112

Recommended Posts

ειπα οτι δεν ειδα καπου να λεει οτι επιλεγεις για ποια οργανα θες να γινεις δοτης

Χμμμμ.... Ένας ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ για να μη γίνει κάποιος δωρητης:

Να μην έχει δυνατότητα επιλογής οργάνου που θα δωρισει - μετά θάνατον.

Δεν ήξερα ότι θα έχει τόση σημασία για ένα πτώμα αν θα του πάρουν νεφά, καρδιά ή συκώτι... Ποιος ξέρει, ίσως εκεί που θα πάει να του χρησιμεύσουν σε κάτι....

Το Ήλεκτράκι μου και ο Οδυσσέας μου, οι ηλιαχτίδες μου!

..................................................................................

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 498
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Χμμμμ.... Ένας ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ για να μη γίνει κάποιος δωρητης:

Να μην έχει δυνατότητα επιλογής οργάνου που θα δωρισει - μετά θάνατον.

Δεν ήξερα ότι θα έχει τόση σημασία για ένα πτώμα αν θα του πάρουν νεφά, καρδιά ή συκώτι... Ποιος ξέρει, ίσως εκεί που θα πάει να του χρησιμεύσουν σε κάτι....

θα μπορουσα να απαντησω καιγω ειρωνικα αλλα δε θα το κανω.. εγω οπως ειπα ΘΕΛΩ να γινω δοτης. απλα ειχα ανοιξει θεμα με μια κοπελα για τις διαφορες που εχει η δηλωση να γινεις δοτης εδω στην ελλαδα με αλλου που ειναι η κοπελα

1-2-3MPOMPIRES!!!

και παλι το να δηλωσει καποιος οτι επιθυμει να δωσει μετα τον θανατο του δεν σημαινει απαραιτητα οτι θα γινει κιολας. Πολλες φορες τα οργανα ειναι ακαταλληλα για μεταμοσχευση, ιδιως σε ατομα μεγαλης ηλικιας, ή ατομα που ειχαν προβλημα με την υπερταση (και εδω οι κυριες αιτιες θανατου σχετιζονται με την υπερταση)

Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον όλες τις απόψεις....

Εγώ πάλι ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Oι γιατροί δεν είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να ενημερώνουν

τους συγγενείς ενός

ασθενή/ετοιμοθάνατου/εγκεφαλικά νεκρού

"οτι σε αυτή τη φάση

θα μπορούσαμε να πάρουμε τα χ-ψ όργανα

απο τον συγγενή σας που είναι ασθενής/ετοιμοθάνατος/εγκεφαλικά νεκρός.

Δέχεστε?"

Πιστεύω οτι εαν ενημέρωναν επιτόπου τους συγγενείς

ίσως να είχαν αυξηθεί οι δότες....

Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον όλες τις απόψεις....

Εγώ πάλι ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Oι γιατροί δεν είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να ενημερώνουν

τους συγγενείς ενός

ασθενή/ετοιμοθάνατου/εγκεφαλικά νεκρού

"οτι σε αυτή τη φάση

Δέχεστε?"

Πιστεύω οτι εαν ενημέρωναν επιτόπου τους συγγενείς

ίσως να είχαν αυξηθεί οι δότες....

ναι οντως...καλο θαταν αυτο.

1-2-3MPOMPIRES!!!

"οτι σε αυτή τη φάση

Δέχεστε?"

παιρνουν τα οργανα ενος ετοιμοθανατου??? πρωτη φορα το ακουω αυτο!!!!

οι δοτες ειναι ειτε ζωντανοι, πχ ενας γονεας δινει στο παιδι του ενα νεφρο, ειτε νεκροι. Εγκεφαλικα νεκρος σημανει νεκρος, οχι ετοιμοθανατος. Το ιδιο και καρδιακα νεκρος.

Διαφημίσεις

How do they know you are really dead?

Organs are only removed for transplantation after a person has died. Death is confirmed by a doctor or doctors who are entirely independent of the transplant team. Death is confirmed in exactly the same way for people who donate organs as for those who do not.

Most organ donors are patients who die as a result of a brain haemorrhage, severe head injury, or stroke and who are on a ventilator in a hospital intensive care unit. In these circumstances, death is diagnosed by brain stem tests. There are very clear and strict standards and procedures for doing these tests and they are always performed by two experienced doctors.

The ventilator provides oxygen which keeps the heart beating and blood circulating after death. These donors are called heartbeating donors. Organs such as hearts, which deteriorate very quickly without an oxygen supply, are usually only donated by a heartbeating donor.

Patients who die in hospital but are not on a ventilator can, in some circumstances, donate their kidneys, and in certain circumstances, other organs. They are called non-heartbeating donors.

Both heartbeating and non-heartbeating donors can donate their corneas and other tissue.

Can they keep you alive with machines?

No. The patient is dead. A ventilator keeps the body supplied with oxygen and this means the heart will continue to beat and circulate blood. This preserves the organs so they can be donated for transplant. When the ventilator is turned off the heart will stop beating within a few minutes.

πηγη http://www.organdonation.nhs.uk/ukt/how_to_become_a_donor/questions/answers/answers_3.jsp#q7

When you register it is important that you tell those closest to you about your decision. Even if your name is on the register, the person closest to you in life will be asked to confirm that you had not changed your mind. Putting your name on the register demonstrates your consent to the use of your organs for transplantation.

Facing up to the death of a loved one is hard. Having to make a decision about organ donation, unsure what that person would have wanted can cause extra pain.

Talk to your family now to make sure they know what you want.

πηγη http://www.organdonation.nhs.uk/ukt/how_to_become_a_donor/how_to_become_a_donor_more.jsp

Δεν έχω διαβάσει όλα τα μηνύματα, αλλά έχω μια προσωπική εμπειρία που με κάνει να σκέφτομαι πολλά.

Ένα γνωστό μου παιδί είχε ένα ατύχημα. Τον μετέφεραν στο νοσοκομέιο σε χάλια κτάσταση και μετ΄.α από 3 μέρες ενημέρωσαν τη μαμά για δωρεά οργάνων. Βασικά της είπαν να το σκέφτεται πολύ σοβαρά, γιατί το παιδί είναι άσχημα και μάλλον δεν θα τα καταφέρει, οπότε καλό θα ήταν όσο είναι καιρός και το παιδί είναι σε μηχανική υποστήριξη να παρθεί η απόιφαση.

Η μαμά....με μια λέξη ράκος. Είπε στους γιατρούς ότι ήθελε λίγη ώρα να το σκεφτεί και στο μεταξύ να φτάσει και ο μπαμπάς του παιδιού από το εξωτερικό όπου έμενε (δεν θα σχολιάσω το ότι έκανε 3 μέρες για να πάει να δει το άσχημα χτυπημ'ένο παιδί του, αυτό είναι σε άλλη συζήτηση). Την επόμενη μέρα, ο μπαμπάς ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με τη δωρεά. Το παιδί παρέμενε στην εντατική, σε κωματώδη κατάσταση, με μηχανική υποστήριξη....

Πάνω στις 10 μέρες νοσηλείας, το παιδί συνήλθε. Οι γιατροί κατέβασαν το κεφάλι και είπαν στη μαμά "δεν το περιμέναμε".....

Ο καθένας το ερμηνεύει και το κρίνει όπως θέλει...

Υ.Γ. Εγώ είμαι δότρια.....

παιρνουν τα οργανα ενος ετοιμοθανατου??? πρωτη φορα το ακουω αυτο!!!!

οι δοτες ειναι ειτε ζωντανοι, πχ ενας γονεας δινει στο παιδι του ενα νεφρο, ειτε νεκροι. Εγκεφαλικα νεκρος σημανει νεκρος, οχι ετοιμοθανατος. Το ιδιο και καρδιακα νεκρος.

Όταν ένας άνθρωπος είναι σε κώμα ή εγκεφαλικά νεκρός

δεν θεωρείται "ετοιμοθάνατος" ?

Δεν είναι ακόμα νεκρός.......

γιατί.....δεν θα του κάνουν ακόμα την κηδεία!.....

Αυτό εννοούσα.....

μετ΄.α από 3 μέρες ενημέρωσαν τη μαμά για δωρεά οργάνων. Το παιδί παρέμενε στην εντατική, σε κωματώδη κατάσταση, με μηχανική υποστήριξη....

.

εγω το ερμηνευω με δυο σκεψεις. πρωτον οτι ναι αυτο ειναι που λεμε καποιες εδω για καποια ''κυκλωματα'' αν μπορω νατα πω ετσι. γιαυτο κατευθειαν της ανεφεραν περι δωρεας οργανων.

και δευτερων ειχα πει και παραπνω αποτι διαβασα και γω οτι αλλο κωμα και αλλο εγκεφαλικα νεκρος. αν λοιπον συνδιασουμε το ''απλα κωμα'' με τη προταση των γιατρων τι βγαινει???.....

1-2-3MPOMPIRES!!!

Διαφημίσεις

Όταν ένας άνθρωπος είναι σε κώμα ή εγκεφαλικά νεκρός

δεν θεωρείται "ετοιμοθάνατος" ?

Δεν είναι ακόμα νεκρός.......

γιατί.....δεν θα του κάνουν ακόμα την κηδεία!.....

Αυτό εννοούσα.....

οπως ανεφερα παραπανω, μπορειτε να κοιταξετε την επισημη θεση εδω http://www.organdonation.nhs.uk/ukt/...swers_3.jsp#q7

εγκεφαλικα νεκρος σημαινει νεκρος και οχι ετοιμοθανατος. Μπορει να μην συμφωνειτε με την δωρεα οργανων, και αυτο ειναι απολυτα σεβαστο. Αλλα οχι να λεμε οτι δεν συμφωνουμε γιατι εγκεφαλικα νεκρος δεν ειναι νεκρος!!!!!! Πως βασιζεται αυτο επιστημονικα?? Και αυτοι που βρισκονται στα νεκροτομεια δεν εχουν κηδευτει ακομα, τι σημαινει αυτο δηλαδη? οτι υπαρχει ελπιδα??

Η καθε θεση ειναι σεβαστη, αλλα οταν υπονοουμε οτι οι γιατροι παιρνουν τα οργανα ετσι απο ανθρωπους που ακομα παλευουν με τον θανατο, υποτιμουμε και αυτην καθεαυτην την πραξη της δωρεας. Η ελλαδα ειναι μελος της ΕΕ, εχει υποχρεωση να ακολουθει τους νομους, και οι γιατροι εχουν υποχρεωση να τηρουν τον ορκο τους και να ακολουθουν το πρωτοκολλο του νοσοκομειου. Αλλιως κινδυνευουν να χασουν την δουλεια τους και να πανε φυλακη.

εγκεφαλικα νεκρος σημαινει νεκρος και οχι ετοιμοθανατος. Μπορει να μην συμφωνειτε με την δωρεα οργανων, και αυτο ειναι απολυτα σεβαστο. Αλλα οχι να λεμε οτι δεν συμφωνουμε γιατι εγκεφαλικα νεκρος δεν ειναι νεκρος!!!!!! Πως βασιζεται αυτο επιστημονικα??

Εγώ δεν έχω εκφράσει ακόμα καμία άποψη...

...δεν ξέρω απο που έβγαλες το συμπέρασμα

οτι δεν συμφωνώ! :confused:

Ο πατερούλης μου ο καημένος λίγο πρίν πεθάνει και χωρίς να έχει πλήρη επίγνωση του ότι θα πεθάνει μας φώναζε να δωρήσουμε τα όργανά του. Δυστυχώς είχε μολυνθεί από το Ιπποκράτειο με το μικρόβιο KLEBSIELLA και έτσι κάτι τέτοιο δεν γινόταν. Πέθανε στην Γενική κλινική τελικά.

Επίσης λόγω του ότι τον τελευταίο μήνα που νοσηλεύτηκε στο Ιπποκράτειο είχε πάθει παράλυση των κάτω άκρων και τις λίγες ώρες που βρισκόταν μόνος του αντί να τον βοηθούν οι νοσηλεύτριες τον βοηθούσαν οι συνοδοί των άλλων ασθενών, έλεγε πως μόλις γίνόταν καλά θα πήγαινε στα νοσοκομεία να βοηθά τους ασθενείς που δεν έχουν βοήθεια.

Δυστυχώς δεν έζησε για να το κάνει, γυρνάει όμως συνέχεια στο μυαλό μου και με τρώει που δεν μπορώ εγώ αν και εθελόντρια αδελφή νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού να πάω να βοηθήσω.

Αλήθεια σας λέω το μεγαλύτερο μου όνειρο είναι να έχω κάποια στιγμή την οικονομική δυνατότητα και το χρόνο για να αφιερώσω όλη μου την ενέργεια εκεί.

Συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου και του χρόνου σας. Ενοιωσα την ανάγκη να τα πώ σε κάποιους που ίσως να με καταλαβαίνουν.

Φυσικά θα ήθελα να δωρήσω τα όργανά μου και μετά το θάνατο θα ήθελα να αποτεφρωθώ.

με συγκινησες...μπαμπακοθρεμενη και εγω τρεμω να σκεφτω την αθλια εκεινη ωρα αν και περασαμε ξωφαλτσα 3 φορες......

πριν 2 χρονια σκοτωσαν τον ξαδερφο μου κατα λαθος στο κυνηγι..μπορεσε η αδερφη του μονο τα ματια να δωρισει ..

πριν 5 χρονια σκοτωθηκε με μηχανη ενα παλικαρι 29 χρονων γιος φιλης μου...δωρισε τα οργανα του...

οταν μιλαμε ακουω συχνα να λενε χαρισε ζωη..απο καπου μας βλεπει κλπ.

και εγω θελω να σωσω καποιες ζωες..ανετα θ αγινομουν δωρητρια αν και ο συζυγος το ξερει..

Εγώ δεν έχω εκφράσει ακόμα καμία άποψη...

...δεν ξέρω απο που έβγαλες το συμπέρασμα

οτι δεν συμφωνώ! :confused:

μιλαω γενικα, και φυσικα τονιζω οτι καθε αποψη ειναι σεβαστη. Το τι θελει ο καθενας να γινει με το σωμα του μετα τον θανατο ειναι απολυτως προσωπικη υποθεση, και ολοι οφειλουμε να σεβομαστε αυτες τις αποφασεις.

Το θεμα που συζηταμε ειναι λεπτο, και υπαρχουν ανθρωποι που για διαφορους λογους εχουν την μια ή την αλλη αποψη. Υπαρχουν ανθρωποι που για θρησκευτικους λογους ειναι αντιθετοι, υπαρχουν ανθρωποι που θελουν να θαφτουν "ολοκληροι", με την κυριολεκτικη εννοια. Ο καθενας εχει δικαιωμα να αποφασισει τι θελει να γινει με το σωμα του, οπως και το τι ειδους τελετη θα ηθελε να εχει.

Αλλα υπαρχουν και ανθρωποι που καταλαβαινουν ποσο σημαντικη ειναι η δωρεα, και επιθυμουν να κανουν αυτο το υπεροχο δωρο ζωης φευγοντας απο αυτον τον κοσμο, γιατι γνωριζουν ισως τον αγωνα που περνουν αλλοι συνανθρωποι μας περιμενοντας μεταμοσχευση. Επισης οι συγγενεις που μενουν πισω μπορει να αισθανονται οτι ο ανθρωπος τους "συνεχιζει να ζει" μεσα απο το σωμα ενος αλλου, και αυτο μπορει ισως να τους βοηθησει στην θλιψη τους.

το να λεμε οτι ο εγκεφαλικα νεκρος δεν ειναι νεκρος, εκτος του οτι δεν ισχυει, υποβιβαζει αυτη την πραξη καλοσυνης ενος ανθρωπου που φευγει απο την ζωη. Επιπλεον ειναι σαν να λεμε οτι οι μεταμοσχευμενοι οφειλουν την ζωη τους στο οτι οι γιατροι δεν εκαναν το καλυτερο που μπορουσαν για εναν αλλο ασθενη!!!

Διαφημίσεις

το να λεμε οτι ο εγκεφαλικα νεκρος δεν ειναι νεκρος, εκτος του οτι δεν ισχυει, υποβιβαζει αυτη την πραξη καλοσυνης ενος ανθρωπου που φευγει απο την ζωη. Επιπλεον ειναι σαν να λεμε οτι οι μεταμοσχευμενοι οφειλουν την ζωη τους στο οτι οι γιατροι δεν εκαναν το καλυτερο που μπορουσαν για εναν αλλο ασθενη!!!

Προσπαθώ να καταλάβω και τις δύο απόψεις

γιατί ειλικρινά βρίσκομαι στη μέση.

Απο την μια πιστεύω αυτό που λες

οτι μέσω ενός ανθρώπου "συνεχίζει" η ζωή ενός άλλου.

Απο την άλλη το βλέπω σαν "ευθανασία".

Σαν να λέω στους γιατρούς...βγάλτε τα μηχανήματα απο την πρίζα, μην τον "υποστηρίζετε" άλλο!

Ποιός θα είχε το κουράγιο να το κάνει αυτό

εκείνη τη στιγμή στο αγαπημένο του πρόσωπο; :(

γιατί ειλικρινά βρίσκομαι στη μέση.

Απο την μια πιστεύω αυτό που λες

οτι μέσω ενός ανθρώπου "συνεχίζει" η ζωή ενός άλλου.

Σαν να λέω στους γιατρούς...βγάλτε τα μηχανήματα απο την πρίζα, μην τον "υποστηρίζετε" άλλο!

Νομιζω οτι σε περιπτωσεις που καποιος ειναι εγκεφαλικα νεκρος ουτως η αλλως ετσι γινεται!Ειτε ειναι να δωρισουν τα οργανα ειτε οχι!:-(

Στην Ελλάδα οι περισσότεροι θέλουν να γίνουν δωρητές, αλλά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν ή δεν κάνουν τον κόπο να το δηλώσουν. Η καλύτερη λύση θα ήταν αυτό που συμβαίνει σε κάποιες άλλες χώρες: Να είναι όλοι οι πολίτες αυτόματα δωρητές, εκτός αν ενεργά δηλώσουν ότι ΔΕΝ to επιθυμούν (opt-out).

φυσικα και δεν προκειται για ευθανασια, η οποια επισης ειναι παρανομη στην ελλαδα.

Τα μηχανηματα κλεινουν γιατι το ατομο εχει πεθανει. Δεν εχει νοημα να μενουν ανοιχτα. Γινονται εξετασεις που επιβεβαιωνουν οτι το ατομο εχει πεθανει, και ολη η διαδικασια ειναι πολυ αυστηρη. Οι γιατροι που επιβεβαιωνουν τον θανατο δεν εχουν καμια σχεση με τους γιατρους των μεταμοσχευσεων. Αυτη η διαδικασια ειναι η ιδια για τους δοτες και τους μη δοτες.

Abbie,

γνωρίζοντας την ιστορία σου και, φυσικά, το πόσο το έχεις ψάξει, μου επιτρέπεις να σου πω ότι μάλλον στην Αγγλία τα πράγματα γίνονται αλλιώς από ότι εδώ και, κυρίως, νομότυπα και καμία σχέση με την Ελλάδα:

Η καθε θεση ειναι σεβαστη, αλλα οταν υπονοουμε οτι οι γιατροι παιρνουν τα οργανα ετσι απο ανθρωπους που ακομα παλευουν με τον θανατο, υποτιμουμε και αυτην καθεαυτην την πραξη της δωρεας. Η ελλαδα ειναι μελος της ΕΕ, εχει υποχρεωση να ακολουθει τους νομους, και οι γιατροι εχουν υποχρεωση να τηρουν τον ορκο τους και να ακολουθουν το πρωτοκολλο του νοσοκομειου. Αλλιως κινδυνευουν να χασουν την δουλεια τους και να πανε φυλακη.

Την υποχρέωση την έχουν, αλλά εδώ είναι Ελλάδα. Επίσης, έχοντας τον - ας πούμε σε κώμα - στα χέρια τους για λίγες μέρες, βλέπουν εάν είναι συμβατός δότης με άλλους... ξέρεις πόσοι περιμένουν και πόσα προσφέρουν;;; και όλα γίνονται με "καθ' όλα νόμιμο τρόπο" αν χρειαστεί;;; εδώ το ιατρικό λάθος είναι πασηφανές και την γλιτώνουν...

ο γιατρος ειναι γιατρος, αυτο που τον ενδιαφερει ειναι να κανει καλα τον ασθενη του - ειτε απο ενδιαφερον και αγαπη για το επαγγελμα του, ειτε για "δοξα" και να εχει καλη φημη το τμημα του....

Δεν μπορω να καταλαβω τι κυκλωματα θα μπορουσαν να υπαρχουν, αλλωστε για να παρει καποιος ενα μοσχευμα πρεπει να δουν πως θα αντιδρασει το αιμα του δοτη με το αιμα του ληπτη. Αυτη η εξεταση ειναι πολυ σημαντικη, γιατι απο αυτην εξαρταται το αν θα γινει τελικα το χειρουργειο ή οχι. Αρα πως να γνωριζει καποιος εκ των προτερων που θα παει τελικα το οργανο? Στην πραξη δεν ειναι εφικτο.

Η νομοθεσια ειναι πολυ αυστηρη, οποιαδηποτε εμπορια οργανων ειναι εντελως παρανομη, και δεν βλεπω τον λογο που θα ηθελε καποιος γιατρος να χασει την δουλεια του και να παει φυλακη. Αλλωστε στην ελλαδα εχετε και τα φακελακια ουτως ή αλλως....

Θα το ξαναπώ, εδώ είναι Ελλάδα, δεν ξέρω τι ακριβώς γίνεται στην Αγγλία, αν και είμαι σίγουρη ότι εσύ τα ξέρεις πολύ καλά λόγω της αναμονής στην οποία βρίσκεστε για τον Ήθαν.

Τα λες πολύ ωραία, και στην θεωρία όντως είναι πολύ ωραία, εδώ, όμως, στην Ελλάδα συμβαίνει και το "διαίρει και βασίλευε".

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι ακολουθούνται κατά γράμμα οι νόμοι και στην δωρεά οργάνων. Επίσης, σαν απλός πολίτης και όχι γιατρός, εδώ τουλάχιστον, θα είχα τις απορίες μου εάν μου έλεγαν "δεν υπάρχει ελπίδα". Πως μπορώ εγώ, τουλάχιστον, να ξεχωρίσω το κώμα από το εγκεφαλικά νεκρός;; Πως είμαι σίγουρη ότι λενε αλήθεια;; αποδεικνύεται έστω εκ των υστέρων;;;

ZS95p3.png  hcT0p3.png

Μαριλινα, διαβασα την απαντηση σου, και ειναι αληθεια οτι εχω 5 χρονια να ερθω στην ελλαδα - οποτε και δεν γνωριζω τα πραγματα απο πρωτο χερι. Ομως παλια εμενα ελλαδα, και εχω 2 προσωπικες εμπειριες να καταθεσω....

Ο πατερας μου λογω του επαγγελματος του ως δικηγορος εστειλε στην φυλακη καποιον γιατρο που εκανε λαθος. Νομοι υπαρχουν, και οταν δεν εφαρμοζονται υπαρχουν τα δικαστηρια. Λεπτομεριες δεν θα πω, δεν υπαρχει λογος αλλωστε, αλλα η ουσια ειναι οτι δεν μπορει ο καθενας να κανει ο,τι θελει, ακομα και αν ειναι διευθυντης κλινικης.

Η αλλη εμπειρια που εχουμε ειναι οταν τελικα χασαμε τον πατερα μου, ο οποιος εμεινε περιπου 2 εβδομαδες σε μεθ, σε κωματωδη κατασταση. Τον περιποιηθηκαν παρα πολυ καλα, δεν ειχαμε κανενα απολυτως παραπονο - και μαλιστα το περιβαλλον ηταν συγκρισιμο (και σε καποια σημεια καλυτερο) σε σχεση με την αγγλια.

Δεν μπορω να πιστεψω οτι υπαρχουν "κυκλωματα", οτι παιρνονται οργανα απο ατομα που δεν εχουν πεθανει ακομα, και ολα αυτα που αναφερετε. Δεν βλεπω που θα ηταν το οφελος ενος γιατρου να το κανει αυτο, για να κανει μεταμοσχευση καποιος αλλος στην αλλη ακρη της χωρας?? Αποτι γνωριζω, στην ελλαδα, οταν γινεται διαθεσιμο ενα νεφρο, καλουν 2 νεφροπαθεις, κανουν εξετασεις και στους δυο, και το δινουν εκει που ταιριαζει καλυτερα. Επισης, ενας γιατρος δεν μπορει να ενεργησει απο μονος του, υπαρχει ομαδα γιατρων και νοσηλευτικο προσωπικο. Ολοι ειναι "μεσα στο κολπο"?? Λιγο τραβηγμενα μου φαινονται ολα αυτα.

Η δωρεα ειναι ενα πολυ ομορφο δωρο, και οποιος θελει να το κανει δεν πρεπει να δισταζει γιατι νομιζει οτι δεν θα εχει την ιδια μεταχειρηση αν βρεθει σε μια μεθ. Βρηκα και αυτο για την ελλαδα http://www.eom.gr/article_detail.asp?e_cat_id=5&e_article_id=44

Απο την μηδαμινη μου εμπειρια στη μεθ του Αλεξανδρας ενω ημουν εγκυος πραγματικα ενιωσα οτι υπαρχει αξιολογη προσπαθεια στο προσωπικο της συγκεκριμενης ΜΕθ.

Και εγω πριν περασω απο εκει εβλεπα στις ιατρικες σειρες πως λειτουργουν στο εξωτερικο και ελεγα απο μεσα μου αυτα αποκλειεται να γινονται στην Ελλαδα υποτιμοντας τους Ελληνες γιατρους. Μετα απο την εμπειρια που ειχα αλλαξα γνωμη 180 μοιρες.

Στην Εντατικη που ημουν εγω ολοι ηταν σε κωμα διασωληνομενοι εκτος απο μενα και αυτα που ειδα εκει μεσα με εκαναν να θαυμασω τους συγκεκριμενους γιατρους. Με το που σε βαζαν στη Μεθ μια τεραστια ομαδα γιατρων πεφταν πανω σου και δεν αφηναν τιποτα στην τυχη. Εγω εκει μεσα ενιωσα απιστευτη ασφαλεια και σιγουρια γιατι ολοι κοιταγαν πως θα με σωσουν αλλα οχι μονο εμενα που ειχα τις αισθησεις μου αλλα και ολους του αλλους που ηταν σε κωμα και εβλεπα μπροστα στα ματια μου τον αγωνα που καναν να τους επαναφερουν οταν τους χαναν η να δινουν σκληρη μαχη τρεις τα ξημερωματα για να διασωληνωσουν ξανα ανθρωπους που μολις ειχαν επανελθει.

Κανεναν δεν αφηναν στην τυχη του και το παλευαν μεχρι εκει που μπορουσαν και ακομα παραπανω. Και το λεω με σιγουρια γιατι το ειδα με τα ιδια μου τα ματια να συμβαινει συνεχεια και συνεχεια τις ημερες που ημουν εκει στην μοναδα.

Εγω ενιωσα περηφανη ως Ελληνιδα για τους γιατρους μας μετα απο αυτη μου την εμπειρια. Δεν ειναι ολοι σκαρτοι βρε παιδια υπαρχουν ανθρωποι που αγωνιζονται καθημερινα εκει εξω για να κρατησουν στη ζωη ανθρωπους και περα απο τις δυνατοτητες τους.

Abbie,

γνωρίζοντας την ιστορία σου και, φυσικά, το πόσο το έχεις ψάξει, μου επιτρέπεις να σου πω ότι μάλλον στην Αγγλία τα πράγματα γίνονται αλλιώς από ότι εδώ και, κυρίως, νομότυπα και καμία σχέση με την Ελλάδα:

Την υποχρέωση την έχουν, αλλά εδώ είναι Ελλάδα. Επίσης, έχοντας τον - ας πούμε σε κώμα - στα χέρια τους για λίγες μέρες, βλέπουν εάν είναι συμβατός δότης με άλλους... ξέρεις πόσοι περιμένουν και πόσα προσφέρουν;;; και όλα γίνονται με "καθ' όλα νόμιμο τρόπο" αν χρειαστεί;;; εδώ το ιατρικό λάθος είναι πασηφανές και την γλιτώνουν...

Θα το ξαναπώ, εδώ είναι Ελλάδα, δεν ξέρω τι ακριβώς γίνεται στην Αγγλία, αν και είμαι σίγουρη ότι εσύ τα ξέρεις πολύ καλά λόγω της αναμονής στην οποία βρίσκεστε για τον Ήθαν.

Τα λες πολύ ωραία, και στην θεωρία όντως είναι πολύ ωραία, εδώ, όμως, στην Ελλάδα συμβαίνει και το "διαίρει και βασίλευε".

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι ακολουθούνται κατά γράμμα οι νόμοι και στην δωρεά οργάνων. Επίσης, σαν απλός πολίτης και όχι γιατρός, εδώ τουλάχιστον, θα είχα τις απορίες μου εάν μου έλεγαν "δεν υπάρχει ελπίδα". Πως μπορώ εγώ, τουλάχιστον, να ξεχωρίσω το κώμα από το εγκεφαλικά νεκρός;; Πως είμαι σίγουρη ότι λενε αλήθεια;; αποδεικνύεται έστω εκ των υστέρων;;;

Μαριλίνα, πρέπει να σου πω ότι κι εγώ συμφωνώ με αυτά που λες και γι' αυτό το λόγο δωρεά σώματος δε θα έκανα. Βέβαια, θα έπρεπε να κάνω συμβολαιογραφική πράξη ώστε μετά θάνατον, να μη μπορούν οι δικοί μου άνθρωποι να δωρίσουν τα όργανά μου. Μου φαίνεται όμως λίγο μακάβριο...

• 2 εβδομάδες μετά...
καλε σουπερμαμα το εχεις παρει με κακο ματι ολο αυτο.!:shock::shock:

φυσικα και μπορεις να αλλαξεις γνωμη!προς θεου!!.και αν εισαι δοτης,και ερθει η δυσκολη στιγμη,μπορουν οι συγγενεις να αρνηθουν τη ληψη των οργανων.στην Ελλαδα ζουμε αλλωστε.εδω αποφασιζουν οι γονεις μας τι ονομα θα δωσουμε στα αγγελουδια μας....!!:mrgreen::mrgreen:

Πολύ καλά τα λες συμπατριώτισσα!

Και εγώ είμαι υπέρ στη δωρεά οργάνων, δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ, αλλά θα το κάνω σύντομα.

7uEBp2.png M3GSp2.png

Πολύ καλά τα λες συμπατριώτισσα!

Και εγώ είμαι υπέρ στη δωρεά οργάνων, δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ, αλλά θα το κάνω σύντομα.

αντε καλε και νομιζα οτι ειμαι μονο εγω απο βολο εδω μεσα!!!!!

και φυσικα να το κανεις.στελνεις τα στοιχεια σου τον εομ και εκεινοι σου στελνουν μια καρτα,που θα τηνεχεις παντα μαζι σου.πολυ απλη διαδικασια.

ηθελα να πω κατι στη φιλη soevan07

και φυσικα οι Ελληνες γιατροι οταν προκυψει μια τετοια περιπτωση,αμεσως ενημερωνουν τους συγγενεις για την κατασταση και ρωτουν αν επιθυμουν να γινει δωρεα.σε καθε περιπτωση γινεται.οσο και μακαβριο να ειναι αυτο ειναι ευκαρια ζωης για αλλους συναθρωπους.προσωπικα ξερω μια τετοια περιπτωση και οι γονεις αρνηθηκαν την δωρεα γιατι ηθελαν την κασα ανοικτη!!! και μετα τα σκουλικια εκαναν παρτυ....τι να πεις ειναι προσωπικο το θεμα και αναλογα πως το βλεπει κανεις.....

0GFrp3.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...