Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Νέα μανούλα, απορίες για θηλασμό

Recommended Posts

:confused::confused: τι πρόβλημα???

As the baby grows older, he may be able to better tolerate the strong let-down. Some babies, however, will nurse only until their tummies are full and refuse to stay at the breast any longer. This lack of comfort sucking may lead to early weaning. The techniques to reduce flow described above can help even the older baby.

Από εδώ http://www.llli.org/NB/LVSepOct95p71NB.html

XZhFp2.png

rBXgp2.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 2,5k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Δεν αποκλείεται αλλεργία στο κοτόπουλο αλλά μπορεί να φταίει κάποιο φάρμακο ή τροφή που έπαιρνε το κοτόπουλο. Γι'αυτό με κατανάλωση βιολογικού προϊόντος περιορίζουμε τις αιτίες.

Οκ, θα το έχω υπόψιν μου γιατί μάλλον πρέπει να γίνω πιο προσεκτική ως προς το τι τρώω, πίνω και τα λοιπά (εννοώ την ποιότητα τους).

Πάντως είμαι για κάποιο λόγο σίγουρη οτι συνδέονται μεταξύ τους.

XZhFp2.png

rBXgp2.png

Διαφημίσεις

Μερικοί ισχυρίζονται ότι το έκζεμα δεν σχετίζεται πάντα με τις αλλεργίες. Από όσα ξέρω όμως, είμαι σίγουρη ότι βελτιώνεται με προσεκτική διατροφή. Δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις περιορισμό ή αποκλεισμό των ισχυρά αλλεργιογόνων.

Δες και μήπως φταίει κάποιο καλλυντικό ή απορρυπαντικό με το οποίο τρίφτηκε το μωρό σε ρούχα ή σεντόνια, πετσέτες κτλ.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Eίχε ξεκινήσει σαν νεογνικό εξάνθημα και στη συνέχεια άρχισε να γίνεται σκληρή η περιοχή και να κοκκινίζει. Νομίζω οτι την ενοχλεί και θέλει να ξυστεί.

Θέλω να πω οτι δεν είναι σημερινό οπότε δεν πιστεύω οτι είναι από ρούχο, καλλυντικό κ.τ.λ.

Σε σχέση με όλα τα προηγούμενα μας ( κενώσεις κτλ) πιστεύεις οτι μπορεί να είναι αλλεργία στα γαλακτοκομικά?

Όταν λες ισχυρά αλλεργιογόνα?

XZhFp2.png

rBXgp2.png

για το έκζεμα βοηθά πολύ η rescue cream (από το rescue remedy του Bach) υπάρχει συνήθως στα φαρμακεία που έχουν ομοιοπαθητικά.

Φυσικά τα υπόλοιπα που είπε η amaretto καλό είναι να τα κάνεις παράλληλα.

jv42p3.png

DfUyp2.png

Α. Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος40στή

Β. Το φύλο του βρέφους - αγόρι

Γ. Τον τρόπο τοκετού: Φυσιολογικός (ΦΤ) ή Καισαρική (ΚΤ) - ΦΤ

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία. - επισκληρίδιος

Ε. Αν το μωρό εφμάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη. – πολύ λίγο μέχρι 8,5

Ε. Αν το μωρό νοσηλεύτηκε και για ποιο λόγο. - όχι

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες

Γέννηση 19/08/2010 – 3470γρ

20/08/2010 – 3400γρ

21/08/2010 – 3340γρ

22/08/2010 – 3410γρ

23/08/2010 – 3440γρ

28/09/2010 – 5100γρ

19/10/2010 – 5600γρ

18/11/2010 – 6300γρ

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο. – περίπου 15 γεύματα 5λεπτά-10λεπτα

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει – σε όλα

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα – δεν έχει πάρει ποτέ τίποτα

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο)

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία. – δεν έχουμε χρησιμοποιήσει

7. Αν κάνετε συστηματικές αντλήσεις:

7α. πόσες αντλήσεις κάνετε το 24ωρο

7β. ποιες ώρες αντλείται

7γ. πόσο διαρκεί η κάθε άντληση

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί). Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύ απορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετε μέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημαίνει ότι το παιδί έχει ουρήσει. – 8 με 10 γεμάτες πάνες

9. Πόσες κενώσεις κάνει το 24ωρο – 5 με 6 (καμιά φορά και παραπάνω)

10. Συμπληρώστε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμη.... τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει και δεν κάνει πάντα πιπί το βράδυ, και τις κενώσεις τις κάνει μαζεμένες το πρωί (μπορεί να κάνει 4/5 φορές συνεχόμενες τη μια μετά την άλλη και μετά ξανά αργά το απόγευμα).

Καλημέρα. Θα ήθελα τη βοήθειά σας καθώς ακόμα παλεύουμε να βρούμε κάποιες ισορροπίες. Με τις συμβουλές σας έχουν μειωθεί κάπως οι αναγωγές του μπέμπη, ακόμα κάνει αρκετές αλλά όχι συνέχεια. Κάνω υπομονή και περιμένω να μεγαλώσει λίγο να δούμε. Η ερώτησή μου είναι η εξής. Ο μπέμπης θηλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας κάθε 1 ώρα & τη νύχτα κάθε 2,5 ώρες (καμιά φορά κάνει κανένα 3ωρο ή 4ωρο όπου μου πετρώνει και το στήθος). Από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε ακολουθώ το μοτίβο «ανεμπόδιστος θηλασμός» όσο συχνά θέλει το μωρό και για όση ώρα θέλει, περιμένοντας να φτιάξει πρόγραμμα μόνος του. Του δίνω στήθος ακόμα και όταν θέλει απλά να παρηγορηθεί ή να πιπιλίσει. Τώρα τελευταία μόνο όταν θέλει να πιπιλίσει του δίνω κάποιες φορές ειδικά το βράδυ πιπίλα γιατί όταν θηλάσει παραπάνω χωρίς να πεινάει μετά μου κάνει εμετό, μετά ξαναπεινάει, ξανακάνει εμετό και είναι ένας φαύλος κύκλος.

Έχω γύρω μου 1-2 φίλες που τυχαίνει να έχουν μωράκια με μικρή διαφορά από τον δικό μου (η μία θηλάζει αποκλειστικά όπως και εγώ, οι άλλες δίνουν που και που και συμπλήρωμα) και τα μωράκια τους θηλάζουν την ημέρα κάθε 3 ώρες και τη νύχτα κοιμούνται 7-8 ώρες συνεχόμενα. Συζητούσα με τη φίλη μου που θηλάζει αποκλειστικά και μου είπε ότι πρέπει να «εκπαιδεύσω» το μπέμπη να τρώει πιο αραιά. Δηλαδή να του καθυστερώ σιγά σιγά τα γεύματα, στην αρχή 15 λεπτά και σιγά σιγά παραπάνω, για να μάθει να τρώει και πιο πολύ και να ξυπνάει και λιγότερο τη νύχτα.

Η αλήθεια είναι ότι το μωρό μου δεν το έχω αφήσει να κλάψει καθόλου. Με το που θα γκρινιάξει λίγο ή θα αρχίσει να γλείφεται τον βάζω στο στήθος. Δεν ξέρω τι να κάνω. Πίστευα ότι έκανα το σωστό για το μωρό μου αλλά τώρα ξαφνικά βλέπω γύρω μου ένα σωρό μωρά με ένα πιο νορμάλ πρόγραμμα (στην ίδια περίπου ηλικία) και εμείς ακόμα ταλαιπωρούμαστε. Και όλοι μου λένε ότι φταίω εγώ που τον έχω κακομάθει. Δεν είναι δυνατόν όλα τα μωράκια να έχουν μπεί σε πρόγραμμα και εμείς ακόμα να θηλάζουμε αδιάκοπα. Τι να κάνω??? Τα βραδινά ξυπνήματα με έχουν εξουθενώσει & την ημέρα όποτε βγαίνω από το σπίτι είμαι μέσα στο άγχος για το πού θα πάω να τον θηλάσω όταν το ζητήσει.

Να ακολουθήσω τη συμβουλή όλων και να αρχίσω να τον τρενάρω??? Και πόσο??? Κάθε συμβουλή είναι πολύτιμη!!!

Συγνώμη για το μεγάλο μήνυμα…

PuMep3.png?UOeroVFC

Α. Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος40στή

Β. Το φύλο του βρέφους - αγόρι

Γ. Τον τρόπο τοκετού: Φυσιολογικός (ΦΤ) ή Καισαρική (ΚΤ) - ΦΤ

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία. - επισκληρίδιος

Ε. Αν το μωρό εφμάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη. – πολύ λίγο μέχρι 8,5

Ε. Αν το μωρό νοσηλεύτηκε και για ποιο λόγο. - όχι

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες

Γέννηση 19/08/2010 – 3470γρ

20/08/2010 – 3400γρ

21/08/2010 – 3340γρ

22/08/2010 – 3410γρ

23/08/2010 – 3440γρ

28/09/2010 – 5100γρ

19/10/2010 – 5600γρ

18/11/2010 – 6300γρ

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο. – περίπου 15 γεύματα 5λεπτά-10λεπτα

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει – σε όλα

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα – δεν έχει πάρει ποτέ τίποτα

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο)

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία. – δεν έχουμε χρησιμοποιήσει

7. Αν κάνετε συστηματικές αντλήσεις:

7α. πόσες αντλήσεις κάνετε το 24ωρο

7β. ποιες ώρες αντλείται

7γ. πόσο διαρκεί η κάθε άντληση

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί). Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύ απορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετε μέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημαίνει ότι το παιδί έχει ουρήσει. – 8 με 10 γεμάτες πάνες

9. Πόσες κενώσεις κάνει το 24ωρο – 5 με 6 (καμιά φορά και παραπάνω)

10. Συμπληρώστε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμη.... τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει και δεν κάνει πάντα πιπί το βράδυ, και τις κενώσεις τις κάνει μαζεμένες το πρωί (μπορεί να κάνει 4/5 φορές συνεχόμενες τη μια μετά την άλλη και μετά ξανά αργά το απόγευμα).

Καλημέρα. Θα ήθελα τη βοήθειά σας καθώς ακόμα παλεύουμε να βρούμε κάποιες ισορροπίες. Με τις συμβουλές σας έχουν μειωθεί κάπως οι αναγωγές του μπέμπη, ακόμα κάνει αρκετές αλλά όχι συνέχεια. Κάνω υπομονή και περιμένω να μεγαλώσει λίγο να δούμε. Η ερώτησή μου είναι η εξής. Ο μπέμπης θηλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας κάθε 1 ώρα & τη νύχτα κάθε 2,5 ώρες (καμιά φορά κάνει κανένα 3ωρο ή 4ωρο όπου μου πετρώνει και το στήθος). Από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε ακολουθώ το μοτίβο «ανεμπόδιστος θηλασμός» όσο συχνά θέλει το μωρό και για όση ώρα θέλει, περιμένοντας να φτιάξει πρόγραμμα μόνος του. Του δίνω στήθος ακόμα και όταν θέλει απλά να παρηγορηθεί ή να πιπιλίσει. Τώρα τελευταία μόνο όταν θέλει να πιπιλίσει του δίνω κάποιες φορές ειδικά το βράδυ πιπίλα γιατί όταν θηλάσει παραπάνω χωρίς να πεινάει μετά μου κάνει εμετό, μετά ξαναπεινάει, ξανακάνει εμετό και είναι ένας φαύλος κύκλος.

Έχω γύρω μου 1-2 φίλες που τυχαίνει να έχουν μωράκια με μικρή διαφορά από τον δικό μου (η μία θηλάζει αποκλειστικά όπως και εγώ, οι άλλες δίνουν που και που και συμπλήρωμα) και τα μωράκια τους θηλάζουν την ημέρα κάθε 3 ώρες και τη νύχτα κοιμούνται 7-8 ώρες συνεχόμενα. Συζητούσα με τη φίλη μου που θηλάζει αποκλειστικά και μου είπε ότι πρέπει να «εκπαιδεύσω» το μπέμπη να τρώει πιο αραιά. Δηλαδή να του καθυστερώ σιγά σιγά τα γεύματα, στην αρχή 15 λεπτά και σιγά σιγά παραπάνω, για να μάθει να τρώει και πιο πολύ και να ξυπνάει και λιγότερο τη νύχτα.

Η αλήθεια είναι ότι το μωρό μου δεν το έχω αφήσει να κλάψει καθόλου. Με το που θα γκρινιάξει λίγο ή θα αρχίσει να γλείφεται τον βάζω στο στήθος. Δεν ξέρω τι να κάνω. Πίστευα ότι έκανα το σωστό για το μωρό μου αλλά τώρα ξαφνικά βλέπω γύρω μου ένα σωρό μωρά με ένα πιο νορμάλ πρόγραμμα (στην ίδια περίπου ηλικία) και εμείς ακόμα ταλαιπωρούμαστε. Και όλοι μου λένε ότι φταίω εγώ που τον έχω κακομάθει. Δεν είναι δυνατόν όλα τα μωράκια να έχουν μπεί σε πρόγραμμα και εμείς ακόμα να θηλάζουμε αδιάκοπα. Τι να κάνω??? Τα βραδινά ξυπνήματα με έχουν εξουθενώσει & την ημέρα όποτε βγαίνω από το σπίτι είμαι μέσα στο άγχος για το πού θα πάω να τον θηλάσω όταν το ζητήσει.

Να ακολουθήσω τη συμβουλή όλων και να αρχίσω να τον τρενάρω??? Και πόσο??? Κάθε συμβουλή είναι πολύτιμη!!!

Συγνώμη για το μεγάλο μήνυμα…

Θα σου πω πρώτα ό,τι ισχύει γενικά και μετά θα σου γράψω την προσωπική μου άποψη στην οποία έχω καταλήξει μετά από ανάλογους προβληματισμούς με τους δικούς σου (αν εξαιρέσεις τους εμετούς τα υπόλοιπα είναι κοινά) και από αρκετό ψάξιμο.

1. Το μωρό σου μεγαλώνει απόλυτα φυσιολογικά κρίνοντας από το βάρος του βάσει των μετρήσεων που δίνεις και με το παραπάνω (κατά μέσο όρο βάζει 1,400 το μήνα!!!).

2. Ο θηλασμός πρέπει να είναι ελεύθερος και ανεμπόδιστος μέρα ΚΑΙ νύχτα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής.

3. Ωράρια στο θηλασμό μπορεί να αποβούν μοιραία για τη συνέχιση του θηλασμού, καθώς μπορεί να μειώσουν την παραγωγή της μαμάς και/ή την εγκατάσταση της γαλουχίας.

4. Τα βρέφη (αλλά και τα νήπια) δεν είναι γενετικά προγραμματισμένα να κοιμούνται όλο το βράδυ. Ανθρωπολογικές μελέτες δείχνουν ότι τα βρέφη ξυπνάνε συχνά το βράδυ (α) για να φάνε (το μητρικό γάλα είναι πολύ εύπεπτο άρα χωνεύεται γρήγορα και το μωρό ξαναπεινάει - ερευνητές έχουν βρει ότι αυτό συμβαίνει καθώς το ποσοστό της πρωτεΐνης είναι πολύ μικρότερο σε σχέση πχ. με το γάλα της λύκαινας, η οποία αναγκάζεται να αφήσει τα μικρά της για να κυνηγήσει, άρα όσο λείπει τα μικρά της θα πρέπει να παραμένουν χορτάτα μ' ένα "βαρύ" γάλα) και (β) για λόγους επιβίωσης (π.χ. ένα μωρό που κοιμάται βαριά μπορεί να κάνει άπνοια από την οποία να μην μπορεί να επανέλθει).

Άρα αυτά που κάνει το μωρό σου είναι ΑΠΟΛΥΤΑ φυσιολογικά, αναμενόμενα, αποδεκτά από την επιστημονική κοινότητα και καλώς τα κάνεις αν θες να συνεχίσεις χωρίς να διακινδυνεύσεις -τουλάχιστον- το θηλασμό.

Η άποψή μου:

Πέρα από τους παραπάνω λόγους, τα βρέφη χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν και να μπορούν να κοιμηθούν μόνα τους χωρίς την ασφάλεια της μαμάς τους δίπλα τους, την οποία έχουν "μάθει" να έχουν απ' όταν δημιουργήθηκαν. Κάποια σοφή για τον τρόπο που βλέπω εγώ τα πράγματα έχει πει πολύ εύστοχα ότι "ο συνεχόμενος βραδυνός ύπνος είναι μια βαρβαρότητα που επιβάλλουμε στα μωρά μας για τη δική μας ευκολία"...

Πράγματι τα μωρά των φιλενάδων σου φαίνονται ήρεμα, προγραμματισμένα, αποδεκτά. Οι φιλενάδες σου μπορεί να είναι επίσης ήρεμες και πιο ξεκούραστες από σένα.

Το θέμα κατά την άποψή μου έχει ως εξής:

1. Μεγαλώνουμε τα μωρά μας όπως θεωρούμε εμείς ότι είναι καλύτερο για τα ίδια ή με βάση τις δικές μας ανάγκες ή τι είναι αποδεκτό από τον κύκλο μας;

2. Η καταστολή μιας ανάγκης του παιδιού (για τροφή όταν τι θέλει στο μέτρο που τη θέλει, η επαφή με τη μαμά του για ασφάλεια/επιβεβαίωση/στοργή κλπ.) εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα την καλύτερη ανάπτυξη του παιδιού ή το δικό μας σημερινό συμφέρον;

3. Θα είμαστε ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι από τον εαυτό μας ως γονείς αν λειτουργούμε με γνώμονα το συγκεκριμένο παιδί (το δικό μας) και με στόχο την ανάπτυξη όλου του δυναμικού του συγκεκριμένου παιδιού ή αν ακολουθούμε τον κανόνα που ορίζει η κοινωνία και με στόχο το παιδί μας να μην αποκλίνει σε κάθε του εκδήλωση από το μέσο όρο;

Νομίζω καλό μου ότι μόνο εσύ μπορείς να δώσεις τις απαντήσεις και μόνο εσύ μπορείς και πρέπει να υπερασπιστείς το δικαίωμα του παιδιού σου όποιο κι αν είναι αυτό κάθε φορά. Όπως έχει πει εύστοχα σε άλλο θέμα η Αγλαΐα (το παραφράζω λίγο...), εμείς πρέπει να είμαστε με την πλευρά του παιδιού μας και όχι με την πλευρά του κάθε ενός, ειδικού ή μη...

Διαφημίσεις

Ελεύθερος και ανεμπόδιστος θηλασμός μέρα και νύχτα είναι ακριβώς αυτό που κάνεις εσύ. :p8)

Και μπορείς να είσαι σίγουρη ότι θα θηλάσεις για περισσότερο καιρό από τη φίλη σου που προσπαθεί να βάλει πρόγραμμα.

Επιπλέον, αν κατάλαβα καλά έχετε και κάποιο θέμα ΓΟΠ? Αν επιχειρήσεις να τρώει πιο αραιά και περισσότερο μαλλον πρόβλημα θα έχετε.

Πιπίλα, εφόσον τη θέλει, καλά κάνεις και του δίνεις, αρκεί να μην χάνετε γεύματα.

Για την κούραση, η μόνη συμβουλή είναι να προσπαθήσεις να κοιμάσαι όποτε κοιμάται το μωρό μέρα και νύχτα. Ξαπλώστε μαζί και θηλάστε κοιμώμενοι.

Για τον θηλασμό έξω, απλά σκεψου να έπρεπε να κουβαλάς μαζί σου μπουκάλια, ζεστά νερά, σκόνες κλπ. Τώρα μπορείς απλά να πάρεις το μωρό σου 1-2 πάνες και έφυγες. Στην πραγματικότητα μπορείς να θηλάσεις οπουδήποτε μπορείς να καθίσεις.;)

ΚΑλή συνέχεια και καλό κουράγιο!!!:-D

KbCJp2.pngEYukp3.png

chris78

Ο Ευριπίδης ήταν πολύ βολικό μωρό (το κατάλαβα όταν γεννήθηκε η Ιφιγένεια :lol: ). Θήλαζε από νεογέννητο για 15-20 λεπτά ανά 2-3 ώρες, ενώ από 38 ημερών κοιμόταν ολόκληρη τη νύχτα.

Η Ιφιγένεια θηλάζει το λιγότερο 40 - 50 λεπτά ανά 2 ώρες το πολύ και δεν έχει κοιμηθεί ακόμα ολόκληρο βράδυ.

Κάποια στιγμή το είπα στον παιδίατρο και μου είπε ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Δεν μπορείς ούτε να τα συγκρίνεις, ούτε να περιμένεις ίδιες συμπεριφορές, ακόμα κι αν εσύ κάνεις τα ίδια πράγματα.

etCDp3.png hk8kp3.png

Η μαμά του Ευριπίδη και της Ιφιγένειας

chris78

Έχεις την ευλογία να παράγεις πολύ γάλα:D (εσύ από την πλευρά σου μπορεί να το βλέπεις αλλιώς βέβαια και ίσως όχι άδικα)

το μωρό δεν είναι κακομαθημένο, τα μωρά γενικά δεν θηλάζουν από συνήθεια.........

θηλάζει γιατί πεινάει ή θέλει ανακούφιση σε κάθε περίπτωση από ανάγκη.

συνεχίζεις στήθος και γεύμα???

γράφεις ότι κάνετε πολλά γεύματα αλλά είναι και σύντομα όμως 5-10 λεπτά

ίσως το μωρό σου κάνοντας μικρά και συχνά γεύματα διαχειρίζεται τα γεύματα του καλύτερα με αυτόν τον τρόπο και προστατεύει τον οργανισμό του. το πεπτικό του σύστημα όσο μεγαλώνει οριμάζει και θα στρώνει πιο καλά .....

όταν είστε έξω βγαίνετε με καρότσι ή με μάρσιπο/σλινγκ?

Ζητάει να θηλάσει τόσο συχνά και έξω??

και για να κάνουμε γενικά μια σύγκριση που είναι άτοπη φυσικά αλλά....

τα μωρά των φιλενάδων σου έχουν διπλασιάσει το βάρος γέννησης τριών μηνών??? :mrgreen:

το μωρό σου είναι μοναδικό (όλα τα μωρά είναι μοναδικά) μόνο αυτό κράτα κατά νου όταν σου βγαίνει όλη αυτή η κούραση. :D

για το έκζεμα βοηθά πολύ η rescue cream (από το rescue remedy του Bach) υπάρχει συνήθως στα φαρμακεία που έχουν ομοιοπαθητικά.

Φυσικά τα υπόλοιπα που είπε η amaretto καλό είναι να τα κάνεις παράλληλα.

Δεν την βρήκα σε 4 φαρμακεία (είναι μικρή η πόλη). Θα την ψάξω από internet.

XZhFp2.png

rBXgp2.png

Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις. Πραγματικά με εμψυχώσατε. Έτσι πίστευα και γώ ότι αυτό που κάνω είναι το σωστό, απλά βλέποντας να περνάει ο καιρός και να μένουμε στα ίδια ωράρια που είχαμε τον πρώτο μήνα ενώ όλα τα άλλα μωρά γύρω μου στρώνουν πρόγραμμα σιγά σιγά, ομολογώ ότι οι πεποιθήσεις μου λίγο κλονίστηκαν. Και όχι για εγωιστικούς λόγους, δεν θα έκανα ποτέ κάτι για δικό μου καλό εάν δεν ήμουνα σίγουρη ότι είναι και για το καλό του μωρού μου. Απλά μου δημιουργήθηκε η αμφιβολία ότι ίσως το έχω δημιουργήσει εγώ αυτό το στενό πρόγραμμα βάζοντάς στον στο στήθος με το παραμικρό. Έχει τύχει πολλές φορές να ξεκινάει να θηλάσει και να βγάζει ρουκέτες απο΄το προηγούμενο γάλα που απλά δεν είχε προλάβει να χωνέψει. Και όταν τα βλέπεις αυτά και όλοι γύρω σου σου λένε ότι θα το σκάσεις το παιδί. Τρώει πάρα πολύ δεν προλαβαίνει να χωνέψει, τι στομαχάκι νομίζεις ότι έχει... κτλ, καταλαβαίνετε πως προβληματίστηκα. Θα συνεχίσω να θηλάζω το μωρό μου όποτε και όσο αυτό θέλει, όπως κάνουμε και μέχρι σήμερα... άλλωστε είναι ένα πολύ χαρούμενο μωράκι και πραγματικά αυτό για μένα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι μάλλον κάτι κάνω σωστά. Σας ευχαριστώ πολύ όλους και να χαίρεστε τα μωράκια σας!

PuMep3.png?UOeroVFC

Διαφημίσεις

chris78

Έχεις την ευλογία να παράγεις πολύ γάλα:D (εσύ από την πλευρά σου μπορεί να το βλέπεις αλλιώς βέβαια και ίσως όχι άδικα)

το μωρό δεν είναι κακομαθημένο, τα μωρά γενικά δεν θηλάζουν από συνήθεια.........

θηλάζει γιατί πεινάει ή θέλει ανακούφιση σε κάθε περίπτωση από ανάγκη.

συνεχίζεις στήθος και γεύμα???

γράφεις ότι κάνετε πολλά γεύματα αλλά είναι και σύντομα όμως 5-10 λεπτά

ίσως το μωρό σου κάνοντας μικρά και συχνά γεύματα διαχειρίζεται τα γεύματα του καλύτερα με αυτόν τον τρόπο και προστατεύει τον οργανισμό του. το πεπτικό του σύστημα όσο μεγαλώνει οριμάζει και θα στρώνει πιο καλά .....

όταν είστε έξω βγαίνετε με καρότσι ή με μάρσιπο/σλινγκ?

Ζητάει να θηλάσει τόσο συχνά και έξω??

και για να κάνουμε γενικά μια σύγκριση που είναι άτοπη φυσικά αλλά....

τα μωρά των φιλενάδων σου έχουν διπλασιάσει το βάρος γέννησης τριών μηνών??? :mrgreen:

το μωρό σου είναι μοναδικό (όλα τα μωρά είναι μοναδικά) μόνο αυτό κράτα κατά νου όταν σου βγαίνει όλη αυτή η κούραση. :D

Κριστίνα μου όχι, ακολουθώ τη συμβουλή σου εδώ και περίπου ένα μήνα και αλλάζω στήθος ανά δύο γεύματα. ο μικρός την τελευταία εβδομάδα έχει αυξήσει λίγο ορισμένα γεύματα σε 10' ή ακόμα και 15'. Παρ'΄'ολα αυτά οι αναγωγές συνεχίζονται, καθώς και τα πετρώματα όταν κοιμάται λίγο παραπάνω το βράδυ. Και φυσικά μετά τα συντριβάνια, τα οποία προσπαθώ να τον τραβάω για να τα αφήνω να τρέχουν σε πετσετούλα, αλλά τις περισσότερες φορές δεν με αφήνει. Είναι γενικά πολύ λαίμαργος και ενώ πολλές φορές τον βλέπω ότι ζορίζεται με το πολύ γάλα, κανει προσπάθεια και το καταπίνει...:P μην του το πάρουμε...;). Αλλά τις περισσότερες φορές μετά κάνει εμμετό...:(. Πραγματικά δεν είμαι αχάριστη, είμαι ευγνώμων που έχω πολύ γάλα, το είχα άγχος. Απλά προσπαθώ να διαχειριστώ αυ΄τα τα προβλήματα για να κάνω λίγο ευκολότερη την καθημερινότητα. Εχω σκοπό να θηλάσω πολύ καιρό και πραγματικα δεν μπορώ να φανταστώ να έχω τέτοιο άγχος συνέχεια για να βγώ από το σπίτι. Από τη μια ο συνεχής θηλασμός και από την άλλη η αναγωγές... προχθές πάλι βγήκαμε για μια βόλτα και μετο που κατέβηκα πριν προλάβουμε να μπούμε στο αυτοκίνητο κάνει εμμετό ο μικρός και γινόμαστε κι οι δύο μες στα γάλατα. Άντε πάλι πάνω για αλλάγες και στους δυό μας.. ευτυχώς δεν είχαμε ξεκινήσει...:-D

Όταν είμαστε έξω συνήθως κοιμάται περισσότερο, αλλά αν ξυπνήσει θέλει στήθος ΤΩΡΑ...:evil:... τρέχω σαν τρελή... την Κυριακή είμασταν με τον άντρα μου σε ένα εστιατόριο και αναγκάστικα να πάω στην τουαλέτα και να τον θηλάσω στο όρθιο...:oops:. Άλλοτε βγαίνουμε με καρότσι και άλλοτε με σλινγκ... Συνήθως όταν πάμε βόλτα για περπάτημα πάμε με το όχημα για να είμαστε πιο άνετα...

PuMep3.png?UOeroVFC

Α... και κάτι ακόμα... διαβάζω το βιβλίο "no cry sleep solutions" και ένα από τα τιπς που ακολούθησα και πιάνει είναι να βάζω το μωρό μου για ύπνο πιο νωρίς. Έτσι κάνουμε μπανάκι στις 6.30 και μέχρι τις 7.30 το πολύ 8.30 έχει κοιμηθεί. Τις περισσότερες φορές ξυπνούσε μία ή δύο φορές ανα΄μια ώρα και τον θηλάζω για να ξανακοιμηθεί, και μετά κοιμάται για 3 ή 4 ώρες συνεχόμενα, και μετά ξανά δύωρα μέχρι τις 7 όπου ξυπνάει για τη μέρα. Σήμερα είπα να κάνω ένα πείραμα. Κοιμήθηκε στις 7.30 για μια ώρα. Στις 8.30 που ξύπνησε αντί να τον βάλω κατευθείαν στο στήθος του έδωσα την πιπίλα του και έμεινα δίπλα του να του μιλάω και να τον χαϊδεύω. Σε 5 λεπτά ξανακοιμήθηκε. Να σημειώσω ότι μάλλον έχει αρχίσει να βγάζει δοντάκια και θέλει συνέχεια να έχει κάτι στο στόμα. Η ερώτησή μου είναι η εξής : Εφ'όσον κοιμήθηκε και ηρέμησε αμέσως με την πιπίλα όπως θα γινόταν και εάν τον θήλαζα, πως ξέρω πότε πεινάει και πότε θέλει να πιπιλήσει??? Μήπως του προκαλώ εγώ τις αναγωγές επειδή τον παραταίζω??? Ξέρω ότι ο θηλασμός δεν είναι μόνο για σίτιση αλλά στη δική μας περίπτωση που έχουμε παλινδρόμηση τί γίνεται??? Συνεχίζω να δίνω στήθος με το παραμικρό???

PuMep3.png?UOeroVFC

Α... και κάτι ακόμα... διαβάζω το βιβλίο "no cry sleep solutions" και ένα από τα τιπς που ακολούθησα και πιάνει είναι να βάζω το μωρό μου για ύπνο πιο νωρίς. Έτσι κάνουμε μπανάκι στις 6.30 και μέχρι τις 7.30 το πολύ 8.30 έχει κοιμηθεί. Τις περισσότερες φορές ξυπνούσε μία ή δύο φορές ανα΄μια ώρα και τον θηλάζω για να ξανακοιμηθεί, και μετά κοιμάται για 3 ή 4 ώρες συνεχόμενα, και μετά ξανά δύωρα μέχρι τις 7 όπου ξυπνάει για τη μέρα. Σήμερα είπα να κάνω ένα πείραμα. Κοιμήθηκε στις 7.30 για μια ώρα. Στις 8.30 που ξύπνησε αντί να τον βάλω κατευθείαν στο στήθος του έδωσα την πιπίλα του και έμεινα δίπλα του να του μιλάω και να τον χαϊδεύω. Σε 5 λεπτά ξανακοιμήθηκε. Να σημειώσω ότι μάλλον έχει αρχίσει να βγάζει δοντάκια και θέλει συνέχεια να έχει κάτι στο στόμα. Η ερώτησή μου είναι η εξής : Εφ'όσον κοιμήθηκε και ηρέμησε αμέσως με την πιπίλα όπως θα γινόταν και εάν τον θήλαζα, πως ξέρω πότε πεινάει και πότε θέλει να πιπιλήσει??? Μήπως του προκαλώ εγώ τις αναγωγές επειδή τον παραταίζω??? Ξέρω ότι ο θηλασμός δεν είναι μόνο για σίτιση αλλά στη δική μας περίπτωση που έχουμε παλινδρόμηση τί γίνεται??? Συνεχίζω να δίνω στήθος με το παραμικρό???

Αν εδώ και ένα μήνα με το να δίνεις στήθος ανά δυο γεύματα δεν σε βοηθάει μήπως να δοκιμάσεις το φασκόμηλο που σου είχε πει και η Αγλαΐα 3 φλιτζάνια την ημέρα (1 κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι το αφήνεις για 3-4 λεπτά σουρώνεις και πίνεις) για 3-4 μέρες. αξιολογείς καταστάσεις και βλέπεις πάλι.....

ναι όντως το στήθος δεν είναι μόνο σίτιση αλλά το δικό σου στήθος έχει πολυ γάλα συνέχεια:mrgreen: (όταν το μωρό δεν θηλάζει για 3-4 ώρες τη νύχτα γράφεις ότι έχεις πετρώματα και είστε 3 μηνών....)οπότε πάλι σίτιση κάνει... σκέψου το και εσύ.

Αν εδώ και ένα μήνα με το να δίνεις στήθος ανά δυο γεύματα δεν σε βοηθάει μήπως να δοκιμάσεις το φασκόμηλο που σου είχε πει και η Αγλαΐα 3 φλιτζάνια την ημέρα (1 κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι το αφήνεις για 3-4 λεπτά σουρώνεις και πίνεις) για 3-4 μέρες. αξιολογείς καταστάσεις και βλέπεις πάλι.....

ναι όντως το στήθος δεν είναι μόνο σίτιση αλλά το δικό σου στήθος έχει πολυ γάλα συνέχεια:mrgreen: (όταν το μωρό δεν θηλάζει για 3-4 ώρες τη νύχτα γράφεις ότι έχεις πετρώματα και είστε 3 μηνών....)οπότε πάλι σίτιση κάνει... σκέψου το και εσύ.

Είχα ξανακάνει αυτή την ερώτηση αλλά δεν μου είχες απαντήσει. Επειδή το φασκόμηλο μειώνει την παραγωγή. Υπάρχει περίπτωση να κάνω κακό? να μου μειωθεί δηλ το γάλα και να μην μπορεί να επανέλθει??? Το προτείνετε για τις αναγωγές??? Στο συγκεκριμένο παράδειγμα που ρώτησα για σήμερα??? Έκανα καλά ή έπρεπε να δώσω πάλι αμέσως στήθος?

PuMep3.png?UOeroVFC

Αγαπητές μου μανούλες καλημέρα,

θα ήθελα τη βοήθειά σας ακόμα μια φορά. Επειδή παρατήρησα ότι τα κακάκια μας κάποιες φορές πρασινίζουν ξεκίνησα να αλλάζω στήθος ανά τρίωρο (αυτό συνήθως σημαίνει δύο γεύματα ανά στήθος). Η αλήθεια είναι ότι από τότε που το ξεκίνησα αυτό αισθάνομαι το στήθος μου πιο γεμάτο (παράλληλα προσέχω και τη διατρόφή μου για τυχόν αλλεργίες). Πιστεύετε ότι κάνω χαζομάρα?

Επίσης σκέφτομαι τα πρωινά που αισθάνομαι καλά (έχουμε κοιμηθεί καλά με τη μπέμπα) να αντλώ γάλα για κάνα δεκάλεπτο με τέταρτο (όσο αντλήσω δε με ενοχλεί η ποσότητα) για να ξεκινήσω να το φυλάω.

Δεν έχω παρατηρήσει κάτι ανησυχητικό απλά δε θέλω να κάνω κάποιο λάθος που να υπονομεύσει την παραγωγή μου.

Σας ευχαριστώ όλες πάρα πολύ για τις συμβουλές σας

Είχα ξανακάνει αυτή την ερώτηση αλλά δεν μου είχες απαντήσει. Επειδή το φασκόμηλο μειώνει την παραγωγή. Υπάρχει περίπτωση να κάνω κακό? να μου μειωθεί δηλ το γάλα και να μην μπορεί να επανέλθει??? Το προτείνετε για τις αναγωγές??? Στο συγκεκριμένο παράδειγμα που ρώτησα για σήμερα??? Έκανα καλά ή έπρεπε να δώσω πάλι αμέσως στήθος?

Ακολουθείς το πρόγραμμα αυτό εδώ και ένα μήνα αλλά ακόμα το στήθος πετρώνει αν έχεις να θηλάσεις 3ώρο, σιντριβάνια και αναγωγές. Δηλ. δεν βλέπεις κάποια ουσιαστική μείωση. Για αυτό σου είπα να σκεφτείς ένα πιο δραστικό μέτρο πάντα παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του μωρού και ακολουθώντας την όρεξή του. Από την άλλη η ανάπτυξή σας δεν επηρεάζεται αρνητικά. Δηλ ο λόγος που ίσως επιβάλει μια αντιμετώπιση είναι καθαρά και μόνο να διαχειριστεί καλύτερα το γεύμα του, να θηλάζει πιο ήρεμα και να χορταίνει σταδιακά όχι απότομα παίρνοντας περισσότερο από το λιπαρό γάλα και έτσι ίσως κρατήσει ένα μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ γευμάτων. Ακολούθα το ένστικτό σου σε κάθε περίπτωση, καθώς μόνο εσύ είσαι σε θέση να καθορίσεις πια λύση σου ταιριάζει καλύτερα.

Kαλησπέρα κορίτσια.Και εγώ νέα μανούλα είμαι και αν και είμαι νοσηλεύτρια και υποτίθεται ότι έχω διαβάσει σχετικά βιβλία, τίποτα δεν είναι πολυτιμότερο από συμβουλές άλλων μαμάδων όταν αντιμετωπίζει κανείς μια δυσκολία με το νεογέννητο αγγελούδι του.Θα ήθελα τα φώτα σας. Η μπεμπούλα μου είναι 19 ημερών και τη θηλάζω αποκλειστικά!Έχω δύο απορίες. Καταρχήν αυτή την εβδομάδα πήρε 130 γρ ενώ η παιδίατρος είποε οτι πρέπει να παίρνει 200-250 γρ. Είναι ανησυχητκά λίγο το βάρος που πήραμε; Και δεύτερη απορία είναι οτι σήμερα με έπιασε τρεις φορές διάρροια. Λέτε να επηρεάσει και τη μικρή μου; Πρέπει να κάνω κάτι; Ηπια τσάι και κοκα κόλα και έφαγα μια μπανάνα και από το απόγευμα δεν ξαναπήγα τουαλέττα.

Η μπεμπούλα μου είναι 19 ημερών και τη θηλάζω αποκλειστικά!Έχω δύο απορίες. Καταρχήν αυτή την εβδομάδα πήρε 130 γρ ενώ η παιδίατρος είποε οτι πρέπει να παίρνει 200-250 γρ. Είναι ανησυχητκά λίγο το βάρος που πήραμε;

Τα περισσότερα μωρά τις πρώτες τρεις εβδομάδες παίρνουν λίγο βάρος. Το ελάχιστο που πρέπει να πάρουν σε αυτές τις 20 μέρες, είναι να επανέλθουν στο βάρος γέννησης.

Η παιδίατρος δεν σου τα λέει πολύ καλά.

Τα 200 γρ. (όχι τα 250) είναι ο μέσος όρος που βάζουν τα μωρά. Όμως όλα τα μωρά δεν είναι στο μέσο όρο, είναι φυσιολογικό κάποια να είναι πάνω από το μέσο όρο και κάποια κάτω από το μέσο όρο.

Το ελάχιστο βάρος που πρέπει να παίρνει ένα μωρό σε αυτή την ηλικία είναι 145 γρ. την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Δηλαδή αν στη μια εβδομάδα το μωρό πάρει 200 γρ. και την άλλη 100 γρ., ο μέσος όρος είναι 150 και είναι πάνω από το ελάχιστο.

Και δεύτερη απορία είναι οτι σήμερα με έπιασε τρεις φορές διάρροια. Λέτε να επηρεάσει και τη μικρή μου;

Δεν επηρεάζει το μωρό.

Πρέπει να κάνω κάτι;

καλό πλύσιμο χεριών πριν βγεις από την τουαλέτα

Ακολουθείς το πρόγραμμα αυτό εδώ και ένα μήνα αλλά ακόμα το στήθος πετρώνει αν έχεις να θηλάσεις 3ώρο, σιντριβάνια και αναγωγές. Δηλ. δεν βλέπεις κάποια ουσιαστική μείωση. Για αυτό σου είπα να σκεφτείς ένα πιο δραστικό μέτρο πάντα παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του μωρού και ακολουθώντας την όρεξή του. Από την άλλη η ανάπτυξή σας δεν επηρεάζεται αρνητικά. Δηλ ο λόγος που ίσως επιβάλει μια αντιμετώπιση είναι καθαρά και μόνο να διαχειριστεί καλύτερα το γεύμα του, να θηλάζει πιο ήρεμα και να χορταίνει σταδιακά όχι απότομα παίρνοντας περισσότερο από το λιπαρό γάλα και έτσι ίσως κρατήσει ένα μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ γευμάτων. Ακολούθα το ένστικτό σου σε κάθε περίπτωση, καθώς μόνο εσύ είσαι σε θέση να καθορίσεις πια λύση σου ταιριάζει καλύτερα.

Σ'ευχαριστώ! Θα το παλέψω λίγο καιρό ακόμα. Φοβάμαι να πάρω φασκόμηλο... θα περιμένω λίγο ακόμα και βλέπουμε...

PuMep3.png?UOeroVFC

Kαλησπέρα κορίτσια.Και εγώ νέα μανούλα είμαι και αν και είμαι νοσηλεύτρια και υποτίθεται ότι έχω διαβάσει σχετικά βιβλία, τίποτα δεν είναι πολυτιμότερο από συμβουλές άλλων μαμάδων όταν αντιμετωπίζει κανείς μια δυσκολία με το νεογέννητο αγγελούδι του.Θα ήθελα τα φώτα σας. Η μπεμπούλα μου είναι 19 ημερών και τη θηλάζω αποκλειστικά!Έχω δύο απορίες. Καταρχήν αυτή την εβδομάδα πήρε 130 γρ ενώ η παιδίατρος είποε οτι πρέπει να παίρνει 200-250 γρ. Είναι ανησυχητκά λίγο το βάρος που πήραμε; Και δεύτερη απορία είναι οτι σήμερα με έπιασε τρεις φορές διάρροια. Λέτε να επηρεάσει και τη μικρή μου; Πρέπει να κάνω κάτι; Ηπια τσάι και κοκα κόλα και έφαγα μια μπανάνα και από το απόγευμα δεν ξαναπήγα τουαλέττα.

Κι εγω περασα παρομοια κατασταση και μαλιστα αυτες τις μερες με τριγυριζει ιοσουλα,αλλα μην ανχωνεσε...ενας παιδιατρος μου ειχε πει οτι καθε φορα που η μαμα ειναι αρρωστουλα το μωρακι παιρνει το δηλητηριο και το αντιδοτο μαζι.Η μπεμπουλα σου τωρα εχει λιγοτερες πιθανοτητες να κολλησει κατι παρομοιο στο μελλον;).Οσο για το βαρος σας...μια χαρα!Παει να σου ξεκινησει τη γνωστη ιστορια ο κυριος...οτι δε του φτανει το δικο σου και δωσε λιγο συμπληρωμα...και τετοια.....αγνοησε τα.Καθε 15 και καθε μηνα-καλυτερα-.θα συμπληρωνεις τις καμπηλες πισω στο βιβλιαρακι του κι ετσι θα ξερεις που βρισκεται.Υποψην οτι η μετρηση βαρους ημερων δεν αποτελει σωστο γνωμονα.Καθε μηνα θα βλεπεις τι γινεται.Εμενα ο μικρος υπαρχουν φορες που βαζει για 3 μερες 15 γραμμαρια,αλλα καθε μηνα τελικα βαζει κιλο.Εινα 3,5 μηνων και εχει διπλασιασει το βαρος γενησης:-PΘα στα πουν και οι εμπειροτερες.Ειναι νωρις πιστευω για συμπερασματα

<<φυσης ουδεν ποιει ματην>>

αν ητανε η γνωση ψωρα θα θηλαζε ολη η χωρα

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...