Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Δημόσιο Σχολείο ή Ιδιωτικό και γιατί

Δημόσιο σχολείο ή Ιδιωτικό  

1.164

1. 1. Δημόσιο σχολείο ή Ιδιωτικό

• Δημόσιο
      554
    • Ιδιωτικό
      504

Recommended Posts

Αν κ έχω μιλήσει για την επιλογή των ιδιωτικών παραπάνω αν δεις...Στο δημόσιο μπαίνεις με πάρα πολύ διάβασμα μέσω ασεπ...

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 762
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Αν κ έχω μιλήσει για την επιλογή των ιδιωτικών παραπάνω αν δεις...Στο δημόσιο μπαίνεις με πάρα πολύ διάβασμα μέσω ασεπ...

αυτό δεν τους κάνεις καλούς εκπαιδευτικούς αυτόματα....

γνώστες αντικειμένου ίσως.....

και αποθηλασε επιτελους!

Όχι δεν τους κάνει καλούς εκπαιδευτικούς το διάβασμα συμφωνώ απόλυτα. Απλά είπα πώς μπαίνουν.

Και το τόνισα γιατί έχω "καεί" κ η ίδια από αυτό το διάβασμα κ μου έχει μείνει.:oops::D

Τα κριτήρια που χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά ... είναι υποκειμενικά.

Δηλαδή... μπορεί να είναι:

- θρησκευτικές πεποιθήσεις,

- οικονομικά κριτήρια (νεότεροι και πιο άπειροι = χαμηλότεροι μισθοί)

- καλοί γνώστες αντικειμένου

και πολλά άλλα.

Αυτό όμως που ΔΕΝ μπορεί να μετρηθεί ΟΥΤΕ στο ιδιωτικό ΟΥΤΕ στο δημόσιο είναι ... οι ΚΑΛΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ.

Δεν υπάρχει "μετρητής" παιδαγωγικής επάρκειας (στην πράξη, όχι θεωρία).

Το ουσιαστικότερο λοιπόν χαρακτηριστικό της εκπαίδευσης, δεν έχει μέτρο........

Άρα... καλό σχολείο είναι όπου υπάρχουν (τυχαίο ίσως?!)... περισσότεροι καλοί παιδαγωγοί.

Οι μόνοι που μπορούν πραγματικά να κρίνουν κατά πόσο είναι καλός παιδαγωγός ένας δασκαλος ή καθηγητής, είναι τα ίδια τα παιδιά, αφότου όμως τον έχουν "λουστεί".

Η γνώμη των παιδιών, από την άλλη, εύκολα αλλοιώνεται με άλλου είδους δασκάλους/καθηγητές που προσπαθούν να είναι αρεστοί στα παιδιά (π.χ. "καλύπτουν" τους μαθητές σε απουσίες, κάπνισμα, "φουσκώνουν" βαθμούς κτλ).

Άρα.... δύσκολα μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα από τις γνώμες των παιδιών.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Διαφημίσεις

Μα ίσα ίσα δε νομίζω πως κάναμε κάποια γενίκευση. Αντιθέτως είπαμε πως εξαρτάται από το ανθρώπινο δυναμικό κάθε φορά.

Μειονεκτήματα κ πλεονεκτήματα έχουν κ τα δύο. Με το να τα εκθέτεις δεν γενικεύεις ούτε αφορίζεις.

και πώς βρε κοπέλα μου γίνεται σε ένα σχολείο δημόσιο να είναι ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοι καλοι??

τουλάχιστον στο ιδιωτικό γίνεται μια επιλογή...στο δημόσιο πώς????

Μα ίσα ίσα δε νομίζω πως κάναμε κάποια γενίκευση. Αντιθέτως είπαμε πως εξαρτάται από το ανθρώπινο δυναμικό κάθε φορά.

Μειονεκτήματα κ πλεονεκτήματα έχουν κ τα δύο. Με το να τα εκθέτεις δεν γενικεύεις ούτε αφορίζεις.

Εδώ στάθηκα περισσότερο....;)

iyuNp3.png4hNCp3.png

• 1 month later...

Παιδιά, είναι να μη σου τύχει παιδί με πρόβλημα, όποιο κι αν είναι αυτό. Εμένα το πρόβλημα του παιδιού μου (ΔΕΠΥ) επιδεινώθηκε στο άθλιο δημόσιο σχολείο που τον πήγα. Οι δάσκαλοι φέρονται άσχημα στα παιδιά, πολλοί βρίζουν, τιμωρούν ανεξέλεγκτα, δείχουν αδιαφορία μεγάλη για την ασφάλεια των παιδιών και γενικά προσπαθούν να κάνουν κοπάνα όποτε μπορούν. Πιστεύω ότι για τέτοια παιδιά είναι ελάχιστα τα δημόσια σχολεία που θέλουν και να μπορούν να βοήθησουν. Αντε ψάξε να τα βρεις. Τουλάχιστο στο ιδιωτικό πληρώνεις και έχεις συνεργασία και πολιτισμένη αντιμετώπιση.

Για μενα ο κεντρικος αξονας ολων ειναι το παιδι.Εαν το παιδι ειναι αστερι οπου και να το βαλεις θα διαπρεψει αν οχι βαλτο και στο καλυτερο ιδιωτικο με τις σουπερ εγκαταστασεις(που μεταξυ μας ενα-δυο το πολυ εχουν ολα τα αλλα ειναι σε κακη κατασταση), τους καλυτερους εκπαιδευτικους το καλυτερο συστημα διαπαιδαγωγησης δεν νομιζω οτι θα κανει κατι.Εχω απειρα παραδειγματα παιδιων που πηγαν ειτε σε δημοσιο ειτε σε ιδιωτικο και οι γονεις ξοδευσαν μικρες περιουσιες για την εκπαιδευση τους αλλα τα παιδια δεν το ειχαν .

nSRtp3.png

Διαφημίσεις

Τα παιδιά μας δεν είναι ανάγκη να είναι είτε αστέρια είτε πάτοι! Μπορεί να είναι και κάπου στη μέση, και να χρειάζονται το καλύτερο δυνατο περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Νομίζω ότι αυτό είναι το θέμα μας.

Και εγώ προς το δημοσιο κλείνω και μάλιστα το ολοημερο ..εαν υπάρχει τότε , αλλιώς θα σκεφτώ και τι ιδιωτικό γιατί ποιός θα παίρνει το παιδί από το σχολείο όταν εγω θα γυρίζω κατα τις 18¨00 ?

jHgFp3.png

Συμφωνώ! Και πάνω σ΄αυτό να προσθέσω και κάτι άλλο. Δύο ακριβώς ολόιδιους σπόρους ανάλογα με το έδαφος που θα τους φυτέψεις, θα τους δεις να εξελίσονται εντελώς διαφορετικά! Άλλο να φυτευεις σε αφράτο χώμα και άλλο σε πετρώδες έδαφος (μη πω άμμο).

Εδω μπαινει ο παραγοντας του τι ειναι "αφρατο χωμα" και τι "πετρωδες εδαφος". Αυτο που για μενα ειναι αφρατο για σενα μπορει να ειναι σκετα μπαζα, και αυτο που για μενα ειναι αμμος για σενα μπορει να ειναι το καλυτερο καστανοχωμα! (το ριξα στην κηπουρικη μου φαινεται ;))

Θα προτιμησω το δημοσιο σχολειο, ασυζητητι. Οχι για το εκπαιδευτικο του επιπεδο. Το θεωρω δευτερευον σε ενα σχολειο. Οσο για την ποικιλομορφια στην "κοινωνια" του. Στην ποικιλομορφια στους μαθητες, στην ποικιλομορφια στους καθηγητες, στα στραβα του, στα καλα του. Σε ολα του. Οχι οτι δε θελω να αλλαξει το σχολειο του σημερα, το σχολειο εξεταστικο κεντρο. Θελω, αλλα η κοινωνικη του μορφη, τολμω να πω οτι μου αρεσει...

Διαφημίσεις

• 2 εβδομάδες μετά...
Εδω μπαινει ο παραγοντας του τι ειναι "αφρατο χωμα" και τι "πετρωδες εδαφος". Αυτο που για μενα ειναι αφρατο για σενα μπορει να ειναι σκετα μπαζα, και αυτο που για μενα ειναι αμμος για σενα μπορει να ειναι το καλυτερο καστανοχωμα! (το ριξα στην κηπουρικη μου φαινεται ;))

Θα προτιμησω το δημοσιο σχολειο, ασυζητητι. Οχι για το εκπαιδευτικο του επιπεδο. Το θεωρω δευτερευον σε ενα σχολειο. Οσο για την ποικιλομορφια στην "κοινωνια" του. Στην ποικιλομορφια στους μαθητες, στην ποικιλομορφια στους καθηγητες, στα στραβα του, στα καλα του. Σε ολα του. Οχι οτι δε θελω να αλλαξει το σχολειο του σημερα, το σχολειο εξεταστικο κεντρο. Θελω, αλλα η κοινωνικη του μορφη, τολμω να πω οτι μου αρεσει...

Πόοοσο συμφωνώ μαζί σου με την πρώτη παράγραφο!!! Είμαι σε φάση που ψάχνομαι για σχολεία κλπ και βλέπω οτι το τι φαίνεται να κάνει ένα σχολείο "καλό" (και μιλώ για ιδιωτικά) έχει να κάνει μόνο με το αν καλύπτει τις ανάγκες που έχουν κυρίως οι γονείς και όχι τα παιδιά! Τεσπα, δεν θα το αναλύσω...

Οσο για τη δεύτερη παράγραφο, εγώ έχω στείλει το παιδί σε ιδιωτικό σταθμό και σκέφτομαι σοβαρά το ενδεχόμενο να συνεχίσει σε ιδιωτικό για τα επόμενα χρόνια (και τα 2 παιδιά δλδ, απλά ο μικρός έχει καιρό ακόμα). Δεν είμαι απολυτα ικανοποιημένη απο τον σταθμό, ούτε απο τα ιδιωτικά που έχω επισκεφθεί μέχρι στιγμής, ωστόσο έχοντας πολύ καλή εμεπιρία απο το ιδιωτικό δημοτικό που πήγα & πολύ πολύ κακή εμπειρία απο το δημόσιο μάλλον κλίνω προς το ιδιωτικό. Θα δείξει...

• 3 εβδομάδες μετά...
Τα παιδιά μας δεν είναι ανάγκη να είναι είτε αστέρια είτε πάτοι! Μπορεί να είναι και κάπου στη μέση, και να χρειάζονται το καλύτερο δυνατο περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Νομίζω ότι αυτό είναι το θέμα μας.

Να αγιάσει το στόμα σου! Έχω κουραστεί να βλέπω να χωρίζουν τα παιδιά σε αυθεντίες και τούβλα και να ξεχνάνε το υπόλοιπο 90% των παιδιών!!!

• 2 εβδομάδες μετά...

Ψήφισα δημόσιο σχολείο. Δεν θέλω ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, γιατί ούτε η κοινωνία μας είναι αποστειρωμένη. Διδάσκω ξένες γλώσσες και έχω να πω ότι τα περισσότερα ιδιαίτερά μου είναι μαθητές από ιδιωτικά σχολεία. Υπήρξα μαθήτρια ιδιωτικού δημοτικού σχολείου και δημόσιου γυμνασίου& λυκείου. Υπήρξα δασκάλα ιδιωτικού& δημόσιου σχολείου.

Ως μαθήτρια υπήρξα πιο ευτυχισμένη στο δημόσιο δίπλα στο σπίτι μου, εκεί κοινωνικοποιήθηκα, εκεί έκανα φιλίες που κρατούν μέχρι σήμερα, εκεί έζησα και διδάχτηκα πολλά, είχα καθηγητές καλούς & κακούς.

Ως δασκάλα είδα πως και στο ιδιωτικό υπήρχαν πολλοί ανάξιοι δάσκαλοι που δεν μπορούσαν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και μάλιστα μια συγκεκριμένη δασκάλα δεν μπορούσαν να τη διώξουν γιατί είχε πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και δεν τους συνέφερε να δώσουν μεγάλη αποζημίωση. Έτσι παρά τα τόσα παράπονα των γονιών, εκείνη διδάσκει ακόμα και σήμερα εκεί. Επίσης οι διευθυντές μας έλεγχαν αυστηρά στο θέμα βαθμών από φόβο μήπως κάποιος μαθητής τους φύγει. Τα παρουσίαζαν όλα ωραιοποιημένα! Και μετά οι μαθητές αυτοί αποτύγχαναν στις πανελλήνιες και οι γονείς απορούσαν γιατί!

Παντού& πάντα θα υπάρχουν καλοί και κακοί καθηγητές, συμμαθητές που δεν αποτελούν καλό παράδειγμα για τα παιδιά μας, συνθήκες που δεν είναι ιδανικές. Το θέμα είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να παρατηρούν τα κακώς κείμενα και να τα παίρνουν ως παράδειγμα προς αποφυγή, να αποκτούν άμυνες και να καταλάβουν πως δεν υπάρχει κόσμος αγγελικά πλασμένος& αποστειρωμένος.

UAQCp2.png

Με τα τώρα δεδομένα μου ψήφισα δημόσιο για τους εξής λόγους:

1) Πήγα σε άθλιο (από πλευράς εγκαταστάσεων) δημοσιο. Ζεσταινόμασταν με ξυλόσομπα και είχαμε σπασμένα τζάμια μονίμως. Τα παιδιά ήταν λογιών λογιών και από διάφορου τύπου οικογένειες. Αλλά όποιο ήθελε πραγματικά να προχωρήσει, προχώραγε. Και είναι θέμα δασκάλων/καθηγητών και οικογένειας. Υπήρχαν παιδιά "αλητάκια", παιδιά "ψώνια" του στιλ "φοράω μόνο τάδε", παιδιά συνεσταλμένα, παιδιά επιθετικά. Απ' όλα είχε ο μπαξές. Και κατάφερα μια χαρά να επιβιώσω, να μάθω, να μπω στο πανεπιστήμιο, να κάνω τέλος πάντων αυτό που ήθελα.

2) Από φίλους και συγγενείς που έχω που τελείωσαν σε ιδιωτικά σχολεία, μου επιβεβαίωσαν ότι εκτός των σούπερ εγκαταστάσεων (μεγάλο αβαντάζ, είναι αλήθεια) όλα τα υπόλοιπα τα αντιμετώπισαν και αυτοί. Το σχολείο είναι μικρογραφία της κοινωνίας, ιδιωτικό ή δημόσιο.

3) Μία οικογένεια μέσου εισοδήματος, δύσκολα θα στείλει 2 ή 3 παιδιά σε ιδιωτικό. Εμείς δε θα μπορέσουμε.....

KjMfp2.png

Together we stand, divided we fall

Είχα ψηφίσει ιδιωτικό... Πριν όμως αρχίσω να τα παίρνω σβάρνα για να βρω σχολείο για το παιδί.

Απογοητεύτηκα οικτρά. Δυστυχώς, με μία και μοναδική εξαίρεση (που όμως είναι πολύ μακρθά και δεν μας βολεύει), τα υπόλοιπα είναι μόνο επιχειρήσεις, όχι σχολεία. Τουλάχιστον για τα δικά μου κριτήρια... Και δεν ξέρω τι θα κάνω...

τεσπα, μπορώ να ξαναψηφίσω??

• 2 εβδομάδες μετά...

Γεια σας μανούλες! Πολύ χαίρομαι που θίξατε το θέμα γιατί νομίζω πως υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση όσον αφορά τα ιδιωτικά και τα δημόσια σχολεία. Είμαι νηπιαγωγός και η γνώμη μου, έχοντας μια ιδέα (από μέσα) καί για τα δύο είναι πως το δημόσιο σχολείο έχει περισσότερες πιθανότητες ν σας "βγει" καλό, παρά το ιδιωτικό. Το ιδιωτικό βεβαίως, θα κοιτάξει να σας κρατάει πάντα ευχαριστημένες, καθότι είναι μία επιχείρηση η οποία οφείλει να είναι κερδοφόρα. Θα παίρνετε πανέμορφες και ευφάνταστες εργασίες για να τις δείχνετε στις φίλες σας, τις οποίες θα έχουν ωραιότατα φτιάξει οι νηπιαγωγοί και θα έχουν βάλει το παιδί σας να κολλήσει ένα χαρτάκι στο τέλος ή να κάνει μια ζωγραφιά επάνω. Επίσης, θα κοιτάει να σας λέει πάντα πράγματα που θέλετε να ακούτε χωρίς απαραίτητα να είναι αλήθεια και γενικότερα να σας γλείφει. Έχετε επιπλέον υπ όψιν, οτι στο ιδιωτικό οι δασκάλες δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες με πολύ περισσότερη πίεση , άρα είναι λιγότερο παραγωγικές, και συνήθως είναι "δευτέρας διαλογής" αφού είναι εκείνες που δεν πέρασαν τις εξετάσεις του Ασεπ, σε αντίθεση με του δημοσίου που σίγουρα πέρασαν- και πιστέψτε με δεν είναι μικρό κατώρθωμα. Επιπλέον σύμφωνα με την εμπειρία μου πολλές φορές διδάσκουν βρεφονηπιοκόμοι (που δεν έχω τίποτα με τις κοπέλες, αλλά είναι άλλο επάγγελμα) σε τάξεις νηπιαγωγείου και νηπιαγωγοί σε τάξεις δημοτικού. Σημειώστε επίσης, οτι τα ζωηρά παιδάκια μπορεί να βρεθούν να κάνουν παρέα και με την μαγείρισσα στην κουζίνα εάν ενοχλούν την τάξη...

Εν κατακλείδι, τα ιδιωτικά έχουν σίγουρα καλύτερες εγκαταστάσεις, στις οποίες ποντάρουν, και σίγουρα θα κοιτάν να σας κρατάν ευχαριστημένες, όμως είναι πολύ πιθανό να ζήτε σε μία πλάνη και η ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχουν στο παιδί σας να είναι πολύ κατώτερη του δημοσίου, που όπως και να χει είναι πιο δημιουργικά τα πράγματα και πιο ειλικρινή (πάντα εξαρτάται βεβαίως που θα πέσεις). Υπάρχει πάντα η περίπτωση να πέσεις σε μία δασκάλα που βαριέται και περιμένει τη σύνταξη, ειδκά στις πόλεις. Ομως εν τέλει στο δημόσιο ρισκάρεις ενώ στο ιδιωτικό 99 τοις εκατώ παίρνεις χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση.

Την γνώμη αυτή έχουν και όλες οι συνεδέλφισσες που έχουν εργαστεί και στα δύο, και σειδιωτικό και σε δημόσιο...και δεν είναι λίγες!

Ελπίζω κάπως να βοήθησα..

:-)

• 2 εβδομάδες μετά...
τα ιδιωτικά έχουν σίγουρα καλύτερες εγκαταστάσεις, στις οποίες ποντάρουν
,

Και καλά κάνουν και ποντάρουν, γιατί είναι σημαντικό για την εκπαίδευση να υπάρχει μία οργανωμένη βιβλιοθήκη, ένα θέατρο- χώρος εκδηλώσεων, θέρμανση -βασικό αυτό, άκουσες τί έγινε φέτος στα σχολεία -, χώροι άθλησης κλπ κλπ

και σίγουρα θα κοιτάν να σας κρατάν ευχαριστημένες,

Αυτό δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται, αφού κάθε γονιός ευχαριστιέται με διαφορετικά πράγματα. Αν πχ. η τάση του σχολείου είναι να βάζει εύκολα βαθμούς, τότε εγώ δεν θα είμαι ευχαριστημένη, η άλλη μάνα μπορεί όμως να είναι, οπότε ΟΛΟΙ δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένοι.

Και στο κάτω κάτω, δεν βλέπω πού είναι το θέμα να προσπαθεί ένα σχολείο να με έχει ευχαριστημένη, από τη στιγμή που ευχαριστημένη θα με έχει όταν προσφέρει στο παιδί μου υψηλού επιπέδου μόρφωση, το κάνει ανεξάρτητο, ανταγωνιστικό, του δίνει εμπειρίες, και το πληρώνω και ένα σκασμό λεφτά. Αυτό έλλειπε να μην με έχει ευχαριστημένη.

Εγώ νομίζω ότι από τη φιλοσοφία του σχολείου καταλαβαίνεις αν θα είσαι ευχαριστημένος ως γονιός, ή όχι.

όμως είναι πολύ πιθανό να ζήτε σε μία πλάνη και η ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχουν στο παιδί σας να είναι πολύ κατώτερη του δημοσίου

Ε, καλά δεν είμαστε και αγράμματοι, ούτε παρατάμε τα παιδιά μας και περιμένουμε τους ελέγχους για να δούμε την πρόοδό τους. Στον κόσμο μέσα ζούμε, με άλλα παιδάκια συναναστρεφόμαστε, μπορούμε να καταλάβουμε αν μας παραμυθιάζει ένα σχολείο, έλεος!

, που όπως και να χει είναι πιο δημιουργικά τα πράγματα και πιο ειλικρινή

Καλά το πρώτο με τη δημιουργικότητα (όταν δεν υπάρχουν ούτε χαρτί για την τουαλέτα) δεν θα το σχολιάσω καθόλου.

Ομως εν τέλει στο δημόσιο ρισκάρεις ενώ στο ιδιωτικό 99 τοις εκατώ παίρνεις χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση.

Αυτό από πού προκύπτει? Έχεις κανένα στοιχείο ή είναι η προσωπική σου εκτίμηση?

Πάντως... αν το σκεφτεί κανείς... το δημόσιο vs ιδιωτικό, δεν είναι εύκολη απάντηση, ούτε μονοσήμαντη.

1. Δεν είναι όλα τα δημόσια σχολεία ίδια μεταξύ τους, ούτε τα ιδιωτικά. Άρα πάντα εξαρτάται από ποια είναι τα συγκεκριμένα σχολεία συγκρίνει κανείς.

2. Ο παράγοντας που καθορίζει την ποιότητα ενός σχολείου δεν είναι ένας.

Πρέπει κάποιος να εξετάσει (ενδεικτικά):

- γνωστικό αντικείμενο

- εγκαταστάσεις

- δραστηριότητες

- παιδαγωγική κατάρτηση του προσωπικού

- διαφάνεια (σχολείου ως προς τους γονείς)

- ...

- ...

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...