CutiePies

Xριστουγεννιάτικες συνταγές

    Recommended Posts

    Μιας και σχεδόν φτάσαμε στα Χριστούγεννα, έχετε καμία αγαπημένη κάπως διαφορετική συνταγή να μοιραστείτε; Γλυκιά ή αλμυρή; 

     

    Mέχρι στιγμής έκανα κουραμπιέδες και βρήκα μία καταπληκτική συνταγή του Παρλιάρου όπου καραμελώνουμε τα αμύγδαλα πρώτα. Αν ψάξετε για "κουραμπιεδεσ με καραμελωμενα αμυγδαλα" είναι στο site xrysessyntages. Καταπληκτικοί, δε θα μείνουν για κεράσματα!

     

    Και έχω κάνει και gingerbread για να μυρίσει ωραία το σπίτι, τα κρεμάω και στο δέντρο.

     

    150 γρ βούτυρο

    150 γρ μαύρη ζάχαρη

    150 γρ μελάσα

    Τα χτυπάω καλά να γινουν κρέμα. Έχω βάλει καμιά φορά μέλι αντί για μελάσα, αλλά χάνει λίγο σε γεύση νομίζω.

    Προσθέτω 1 αυγό, 450 γρ αλεύρι, 1 κουταλάκι σόδα και μια τσιμπιά αλάτι και τα αρωματικά:

    Τζίντζερ και κανέλα, από 3-4 κουταλάκια του γλυκού + 1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι, μια τσιμπιά πιπέρι και μια τσιμπιά γαρύφαλλο.

     

    Η ζύμη πρέπει να μπει στο ψυγείο για να πλάθεται. 

    Κόβετε λεπτά μπισκότα σε αλευρωμένο τραπέζι με την κρύα ζύμη, και ψήνετε περίπου 7-10 λεπτά στους 170 βαθμούς. Πρέπει να είναι λίγο μαλακά, γιατί θα σκηρύνουν με την ώρα.

    Για το δέντρο κάνω τρύπες στη ζύμη με καλαμάκι για να μπει κορδέλα και τα ψήνω λίγο παραπάνω να σκληρύνουν καλά.

     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Εκπληκτικά είναι και τα μελομακάρονα του Πετρετζίκη! Δεν το έχω με την κουζίνα αλλά αυτά είναι και για ακαματρες όπως εγώ. Πανευκολα και τέλεια! 

    Επίσης, εγώ είμαι το αντίθετο με τον πληθυντικό, δεν μου πάει καθόλου, δυσκολεύομαι.

    • Μου αρέσει 1

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    προσωπικα μου αρεσει το μοσχαρι κοκκινιστο,γτ το τρωνε σχεδον ολοι,κ το κανεις χυτρα χωρις πολλα-πολλα

    αλλιως τηγανια κοτοπουλο η χοιρινο,εκτος απο μανιταρια μας αρεσουν πολυ οι πιο γλυκοξινες σαλτσες,τπτ ιδιαιτερο,κτ με αλκοολ,μπαλσαμικο,μελι

    • Μου αρέσει 2

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    1 hour ago, λουκουμαδάκι said:

    Και εγώ Γαλλίδα γιαγιά σας το έχω πει; Τη Νέσλι Τουλουάουζ. Θα επανέλθω με γαλλικές συνταγές μέσα στη βδομάδα! 

    Όχι Νέσλι! Νεσλί! Αχ, τίποτα δεν έμαθες από τη Γαλλίδα γιαγιά! Για πες καμιά γαλλική berceuse  που σου έλεγε για να σε νανουρίσει!:-P

    @annoulen αν αποφασίσεις να πάρεις το "γιορτινό" χοιρινό, θα προσθέσεις στη γάστρα κάστανα, ξερά βερύκοκα και δαμάσκηνα και θα προσθέσεις στη γάστρα ένα γεμάτο φλυτζάνι ημίγλυκο κρασί και χυμό πορτοκάλι. Αν πάρεις το κλασικό, οπωσδήποτε χυμό πορτοκάλι. Είτε χοιρινό, είτε κοτόπουλο.

    • Μου αρέσει 4

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites




    για συνοδευτικο οτιδηποτε σε φουρνου η ογκρατεν με μακαρονια η πατατα μπορει να γινει κ νωριτερα κ διατηρειται

    • Μου αρέσει 1

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    45 minutes ago, μαγιοπουλας said:

    Κι εσείς μανδαμ γαλλικές καταβολές έχετε?

    Όχι μάνα μου! Η μια μου γιαγιά από τον Πύργο, η άλλη από την Εύβοια! Σου χω όμως γαλλική συνταγή ακριβώς από κάτω! Gratin dauphinois! Ναι, είχα και στο χωριό μου!

     

    Λοιπόν, @annoulen, Θα κόψεις μπόλικες πατάτες σε ροδέλες σχετικά λεπτές. Θα πάρεις ένα πυρεξ, θα το βουτυρώσεις και θα κόψεις ένα σκόρδο και τρίψεις με αυτό το πυρεξ. Τοποθετείς τις πατάτες, όσο πιο συμμετρικά μπορείς. Ανακατεύεις σε ένα μπολ μισό λίτρο περίπου γάλα και μια κρέμα γάλακτος. Ρίχνεις αλάτι, λευκό πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Περιχύνεις τις πατάτες. αν δεν καλύπτονται (ας εξέχουν και λίγο), προσθέτεις γάλα. Σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο και ψήνεις περίπου 2 ώρες πάνω-κάτω. Προς το τέλος ξεσκεπάζεις να ροδίσουν ωραία. Μου έχει δείξει τη συνταγή Γάλλος σεφ, φιλαράκι παλιό.

     

     

    • Μου αρέσει 1

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    1 ώρα πρίν, Yovanna είπε:

    Λοιπόν, θα πάρεις απλά από το χασάπη σου, ένα ωραιότατο ρολό χοιρινό, έτοιμο για ψήσιμο. είτε με τυρί-ζαμπον -πιπεριά κλασικό, είτε γιορτινό με φρούτα και κάστανα (το αγαπημένο μου). αν δεν θέλεις χοιρινό, μπορείς και κοτόπουλο. Αν έχεις γάστρα, θα το ψήσεις εκεί (2,5 ώρες περίπου και το τελευταίο μισάωρο θα την ανοίξεις. Δεν υπάρχει λόγος να κουράζεσαι.

    Τέλειο ρύζι με αιγίνης-σταφίδες και φιδε για να το συνοδεύσεις : Βράζεις ρύζι μπασμάτι, όπως το κάνεις. Σπας 2 φωλιές φιδέ σε κομματάκια, σε αντικολλητικό τηγάνι. Το καβουρδίζεις να ροδίσει (όχι να καεί). Το ρίχνεις στο ρύζι. Έπειτα καβουρδίζεις ένα φλυτζάνι φυστίκια αιγίνης και ένα φλυτζάνι σταφίδες (προσθέτω λίγο βουτυράκι στο καβούρδισμα). Τα ρίχνεις όλα στο ρύζι και ανακατέβεις . Καλή όρεξη!

    Όσες φορές πήραμε ρολό χοιρινό το καταστρέψαμε. Δεν τρωγότανε. Εκτός από κοτόπουλο-ψάρι, είμαι άχρηστη στο μαγείρεμα κρέατος. Δεν έχουμε γάστρα. Το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο. Μήπως φταίει το ρολό-εννοώ το κομμάτι κρέατος; Ζητάω ρολό με κρέας από συγκεκριμένο μέρος του ζώου;

    Επίσης τον φιδέ σε συνοδευτικό ρύζι πρώτη φορά το βλέπω! Τι προσφέρει; Υφή; Είναι κομματάκια κριτσανιστά; Ή γεύση; 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    26 minutes ago, samsympan said:

    Όσες φορές πήραμε ρολό χοιρινό το καταστρέψαμε. Δεν τρωγότανε. Εκτός από κοτόπουλο-ψάρι, είμαι άχρηστη στο μαγείρεμα κρέατος. Δεν έχουμε γάστρα. Το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο. Μήπως φταίει το ρολό-εννοώ το κομμάτι κρέατος; Ζητάω ρολό με κρέας από συγκεκριμένο μέρος του ζώου;

    Επίσης τον φιδέ σε συνοδευτικό ρύζι πρώτη φορά το βλέπω! Τι προσφέρει; Υφή; Είναι κομματάκια κριτσανιστά; Ή γεύση; 

    Πάρε γάστρα! Βγαίνει λουκούμι! Πήλινη καλύτερα! Αλλά και σε ταψί, δεν το έχω καταστρέψει ποτέ. Απλά βγαίνει πιο στεγνό.

    Ο φιδές δεν μένει κρατσανιστός, Προσθέτει όμως σε υφή και γεύση. Είανι πολύ νόστιμο. Όλοι μου ζητάνε συνταγή.

    • Μου αρέσει 2

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Λοιπόν, ετοιμάζω τραπέζι τις επόμενες ημέρες (8 μεγάλοι - 4 παιδιά), πείτε μου πως σας φαίνεται το μενού:

     

    Pολό αγριογούρουνο με δαμάσκηνα/βερύκοκα στη γάστρα, με συνοδεία πατάτες (αυτό θα γίνει την ίδια μέρα)

    Κοτόπουλο τηγανιά. (αυτό θα γίνει την ίδια μέρα)

    Ρύζι jasmin με μανιτάρι/καρότο/καλαμπόκι (αυτό θα γίνει την ίδια μέρα)

    Παστίτσιο τεμπέλας (ζυμαρικά σχήμα σέλινο με τυριά, αυγά, βούτυρο και γάλα στο φούρνο - σαν ογκρατέν - εύκολη συνταγή, γίνεται σαν πίτα, τρώγεται κρύο) και το τρώνε τα παιδιά ευχάριστα. (προηγούμενη μέρα)

    Τζατζίκι και πατζαροσαλάτα. (προηγούμενη μέρα)

    Σαλάτα πράσινη με ρεθύβι (την ίδια μέρα)

    Σαλάτα λάχανο καρότο με μήλο, γιαούρτι, ρόδι και μέλι. (την ίδια μέρα)

    Σαλάτα κλασική χωριάτικη (την ίδια μέρα)

     

    Για γλυκό, τρουφάκια (γίνεται την προ-προηγούμενη για να σφίξει καλά το βούτυρο με τα υπόλοιπα υλικά)

     

    Σκέφτομαι μήπως κάνω και κεφτεδάκια τηγανιτά από την προηγούμενη για τα μικρά.

    Τι λέτε;

    • Μου αρέσει 4

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Έχει και η Μπαρμπαρήγου μια συνταγή για γάστρα, χοιρινό λαιμό με πατάτες και χυμό από εσπεριδοειδή. Έχεις το κρέας στην μαρινάδα από την προηγούμενη μέρα και την ίδια μέρα κόβεις πατάτες στην γάστρα, βάζεις μαζί τα κομμάτι του κρέατος και περιχύνεις με την μαρινάδα και σε 2-2,5 ώρες είναι έτοιμο χωρίς πολλές παρεμβάσεις. Αν βρεις την συνταγή, ακολούθησε πιστά τους χρόνους που δίνει, είναι δοκιμασμένη.

    • Μου αρέσει 3

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Το ρυζάκι είναι κλασικό ατμού, έχει λίγο προεργασία με τα μανιτάρια γιατί προτιμώ φρέσκα. Τα σωτάρω με φρέσκο βούτυρο και αφού ετοιμαστούν τα ρίχνω στο ρύζι. Το καρότο το κόβω σε κυβάκια, καλαμπόκι επίσης βρασμένο από πριν. Προτιμώ το jasmin γιατί μου αρέσει το άρωμά του.

     

    Το παστίτσιο της τεμπέλας (όπως το έχω μάθει από τη μαμά μου - γιατί κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές αλλά καμία άλλη δε μου αρέσει τόσο) είναι το εξής:

    Σε ένα μεγάλο ταψί ανακατεύεις

    -ένα πακέτο μακαρόνια σέλινο (σαν τις πένες αλλά γυριστά και με μεγαλύτερη τρύπα) ΟΧΙ ΒΡΑΣΜΕΝΑ.

    -4 αυγά

    -μισό κιλό φέτα

    -1 κούπα κίτρινο τυρί (όποιο θέλεις αρκεί να μαστιχώνει)

     

    Αφού τα ανακατέψεις όλα αυτά καλά, περιχύνεις με φρέσκο γάλα μέχρι να σκεπαστούν ίσα ίσα τα ζυμαρικά (αν κάποιο λίγο "πετάει" δεν πειράζει).

    Τέλος, ρίχνεις δύο δάχτυλα φρέσκο βούτυρο που έχεις λιώσει και ανακατεύεις ελαφρά να πάει παντού.

    Το βάζεις στο φούρνο, αέρα, στους 200 για μία ώρα. Όταν βγαίνει είναι πολύ μαλακό, όταν κρυώσει σφίγγει.

     

    Προαιρετικά, μπορείς να ρίξεις καπνιστή γαλοπούλα κομμένη σε καρεδάκια ή λουκάνικα τύπου πικ-νικ. Είναι πανεύκολο και πολύ νόστιμο.

    • Μου αρέσει 2

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    πρίν από 28 λεπτά , Yovanna είπε:

    Κορίτσι τι ώρα ερχόμαστε?? Προτιμάς cheesecake η προφιτερόλ?:mrgreen: 

    Σιγά μην τηγανίζεις και κεφτέδες! Γιατί τόσες σαλάτες?? Εγώ θα έβγαζα τη χωριάτικη και αυτή με το ρεβύθι. Ούτε τρουφάκια θα καθόμουν να φτιάξω, εκτός αν το θες πολύ για το απεριτίφ. Όχι για επιδόρπιο τρουφάκια. Θα φέρουν γλυκά οι καλεσμένοι! Αν σε ρωτήσουν τι να φέρουν, πες τους το!

     

    Ναι, και εγώ το σκέφτομαι για τις σαλάτες. Τα τρουφάκια τα λατρεύω και τα περιμένουν όλοι, είναι μια πολύ πετυχημένη συνταγή (επίσης της μαμάς μου) και έχεις δίκιο, πιο πολύ για το απεριτιφ μου κάνει. Πρέπει να το σκεφτώ για το γλυκό...

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    πρίν από 29 λεπτά , vtgian είπε:

     

    Ναι, και εγώ το σκέφτομαι για τις σαλάτες. Τα τρουφάκια τα λατρεύω και τα περιμένουν όλοι, είναι μια πολύ πετυχημένη συνταγή (επίσης της μαμάς μου) και έχεις δίκιο, πιο πολύ για το απεριτιφ μου κάνει. Πρέπει να το σκεφτώ για το γλυκό...

    Mπορείς να κάνεις έναν ωραίο χριστουγεννιάτικο κορμό! Όχι απαραίτητα τον κλασικό με σοκολάτα κλπ. Ο Πετρετζίκης έχει στο σαιτ του ένα σωρό κορμούς! 

    • Μου αρέσει 3

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    πρίν από 40 λεπτά , vicky86 είπε:

     

    επισης το σουφλε με μακαρονια της μαμας σου ειναι ακριβως ολοιδιο με την συνταγη που κανω απο μπαρμπαρηγου,απλα η συνταγη ηταν με ριγκατονι κ χρωματιστες πιπεριες,τις οποιες τις εβαλα μονο την πρωτη φορα ,μετα ξανα οχι,χαλουσουν την τυρενια γευση

     

    Βόρεια Ελλάδα παίζει πολύ αυτή η συνταγή. Καλά οι πιπεριές θα το κατέστρεφαν το συγκεκριμένο!!!

    Το σέλινο όταν ήμουν παιδί το είχε μόνο η ΑΒΕΖ και η ΜΙΣΚΟ, τώρα νομίζω το έχει και η ΜΑΚΒΕΛ, τα Stella είναι πιο στενά αν θυμάμαι καλά.

     

    @annoulen ορεκτικό επίσης, πλευρώτους στη σχάρα με μπαλσάμικο και τριμμένη γραβιέρα. Τα μανιτάρια εμένα μου αρέσουν πολύ αλλά έχω διαπιστώσει ότι πολύς κόσμος τα φοβάται. 

     

    Ένα ακόμα σουφλέ που αγαπώ είναι με κοτόπουλο, μανιτάρια - πράσινη πιπεριά σε ροδέλες, 2 πατάτες σε κυβάκια, μπέικον ψιλοκομμένο  και κρέμα γάλακτος, απλά είναι λίγο μπελαλίδικο. Βράζεις και ξεψαχνίζεις κοτόπουλο (εγώ κάνω μόνο στήθος γιατί δεν μας αρέσει κανένα άλλο μέρος). Περνάς από το τηγάνι (να πάρουν χρώμα, όχι να γίνουν) τα λαχανικά). Τα βάζεις σε ταψί με το κοτόπουλο, δύο κούπες τυρί της αρεσκείας σου και κρέμα γάλακτος και ψήνεις για μισή ώρα. Αλάτι ανάλογα με το τυρί που θα βάλεις, πιπέρι σίγουρα.

     

    Τραπέζι είχα να κάνω από πριν τον κορωναϊό και μου έχει λείψει τόσο πολύ. Όλα μας τα Χριστούγεννα σαν παιδί τα κάναμε σε σπίτια με φίλους ή συγγενείς, τα θυμάμαι με αγάπη. Θέλω βέβαια και ένα τραπέζι αυστηρά οικογενειακό, αλλά μου έχει λείψει και το τζέρτζελο. 

     

    • Μου αρέσει 1

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    1 ώρα πρίν, vicky86 είπε:

    επισης σαν συνοδευτικο-ορεκτικο μπορουν χρησιμοποιηθουν φλωρινης γεμιστες με ρυζι,κουκουναρι-σταφιδεςτυρι

    Επίσης αντί για ρύζι και με πλιγούρι μας αρέσουν πολύ.

     

    Και σχετικά με συνδυασμούς αλμυρού-γλυκού-φρούτου (τους λατρεύω μπορώ να φτάσω στα άκρα... το αφήνω εκεί) μια σαλάτα που έφτιαχνα κάποτε -και σαν γεύμα- κι όχι πια (καθώς μόνο εγώ θα την τιμήσω) και στέκεται σε γιορτινό τραπέζι, είναι:

    μαρούλι/σαλάτα/λόλα, κρεμμύδι ξερό/φρέσκο, τοματίνια, ραπανάκια, τόνο/σολωμό (κονσέρβα η γνωστή εταιρεία έχει και σολωμό), flakes παρμεζάνας/πεκορίνο/γραβιέρας, σύκα ξερά και dressing  βαλσάμικο/λεμόνι-λάδι-μέλι.

    • Μου αρέσει 2

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Γιορτινή σαλάτα:

    Λάχανο άσπρο 

    Λάχανο μωβ 

    Ντοματινια 

    Αγγούρι 

    Πιπεριές κόκκινες, πράσινες, κίτρινες

    Σπανάκι 

    Ρόκα 

    Καρότο 

    Κρεμμύδι φρέσκο 

     

     Οτιδήποτε λαχανικό μας αρέσει και υπάρχει διαθέσιμο σε οποιαδήποτε ποσότητα. 

     

    Κρουτον 

    Τυρί τριμμένο

    Ρόδι  ή/και  μήλο 

     

    Ντρέσινγκ:μουστάρδα, μέλι, βαλσαμικο ή ξύδι απλό, λάδι, αλατι

     

    Βγαίνει απίστευτα δροσιστική! 

     

    • Μου αρέσει 2

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Χρόνια πολλά και καλά σε όλες! Έχει καμία σας συνταγή για χήνα ή πάπια στο φούρνο με πορτοκάλι; Μου φέρανε το πουλερικο κ λέω να το φτιάξω για αύριο. @vicky86;

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    1 ώρα πρίν, Lenia16 είπε:

    Χρόνια πολλά και καλά σε όλες! Έχει καμία σας συνταγή για χήνα ή πάπια στο φούρνο με πορτοκάλι; Μου φέρανε το πουλερικο κ λέω να το φτιάξω για αύριο. @vicky86;

    ειναι λιγο πιο δυσκολο το ψησιμο της παπιας ,θελει περισσοτερη ωρα,σε σχεση με κοτοπουλο.αλλα σαν γευση μου ταιριαζει κ αυτο που αναφερθηκε παραπανω για χοιρινο η κοτοπουλο.μπορεις να βαλεις κ πατατες-γλυκοπατατες-κολοκυθα-καροτα γυρω.η μαριναρα ειτε να το βαλεις απο βραδις η απλα αυριο να τα περιχυσεις πριν το ψησεις.κ σιγουρα στην αρχη σκεπασμενο σε γαστρα πχ

    μαριναρα:χυμο απο 2πορτοκαλια,χυμο απο 1λεμονι,2κρεμμυδια γυρω στο ταψι χοντροκομμενα,3σκελιδες σκορδο,αλατι,πιπερι,μιση κουπα λαδι,3-4κουταλιες της σουπας μπαλσαμικο,2κουταλιες της σουπας μελι,λιγο παπρικα,μυρωδικα βαση γευσης προσωπικα προτιμω δενδρολιβανο,δυοσμο,κολιανδρο ξερα.το μπαλσαμικο κ η παπρικα προεραιτικα,δ αρεσουν σε ολους

    μπορεις να βαλεις κ ξυσμα απο τα εσπεριδοειδη η μερικες φετες πανω στο πουλερικο

    • Μου αρέσει 1
    • Ευχαριστώ! 1

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Φάγαμε το ωραιότερο κρέας στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η συνταγή του Πετρετζίκη για χοιρινό μπούτι, αλλά με χοιρινό λαιμό (χωρίς το κόκκαλο) αντί για μπούτι, +1 ώρα επιπλέον μαγείρεμα. Υπέροχο! Έλιωνε στο στόμα. 

    • Μου αρέσει 4

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Guest
    Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις