Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Μεγαλώνοντας εφήβους απο δωρεά ωαρίων / σπέρματος

Recommended Posts

Ο νομος 3305 του 2005  που ισχυει και σημερα ελεγε οτι θα δημιουργηθει μητρωο που θα καταγραφονται ολες οι δοτριες ωστε να μην προκυπτουν πανω απο 10 παιδια απο την καθε μια. Ειναι υποχρεωση των κεντρων εξωσωματικης να ενημερωνουν μια on line πλατφορμα.

Αυτη η πλατφορμα λοιπον τον Σεπτεμβρη του 2020 μπηκε σε λειτουργια, ψαξτε το λιγο στο internet αν θελετε να επιβεβαιωσετε τα λεγομενα μου...

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 223
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Just now, athinais είπε:

Στατιστικες δεν υπαρχουν γιατι απλα δεν υπαρχει καταγραφη των ποσων δωρεων γινετια καθε χρονο στην ελλαδα.

Για να ειμαι ακριβης δεν υπηρχε μεχρι το Σεπτεμβρη του 2020. Τοτε ξεκινησε να λειτυοργει το μητρωο δοτων/δοτριοων γενετικου υλικου στην Ελλαδα.

Υπαρχουν αντιστοιχες ερευνες με δωρεα σπερματος. Γενικα καλο ειναι να μιλησεις με εναν γενετιστη κ εναν ψυχολογο. Θα σου λυσουν πολλες αποριες

Just now, anemoni1989 είπε:

Βέβαια, για να μην είμαι απόλυτη, εδώ και χρόνια γίνονταν εξωσωματικες με δωρητές σπέρματος. Θα μπορούσες ίσως να ψάξεις για την επίπτωση που είχε στα παιδιά η ανακάλυψη ότι προέρχονται από δανεικό σπέρμα... Δεν είναι το ίδιο, αλλά είναι παρόμοια κατάσταση... 

Εχω διαβασει πολλες ερευνες για την δωρεα σπερματος, σπο εξωτερικο εννοεται, απο Ελλαδα δεν βρηκα τιποτα. Παντου προκυπτει η αναγκη των παιδων να βρουν τον δοτη. Σε πολυ μεγαλο ποσοστο... μΙλαμε για πανω απο 70%...  οπως επσης και ετεροθαλη αδερφια (half siblings).

Υπαρχει ενα site we are donor conceived λεγεται, δεν επιτρεπεται να βαλω το link, ψαξτε το αν θελετε.. Πολυ αποκαλυπτικο για το πως αισθανονται τα παιδια...

Απο εκει αρχισα να το ψαχνω και να αναρωτιεμαι τι συμβαινει στην Ελλαδα...

Αλλα δεν βρισκω τιποτα... ομερτα...

Just now, ninaki80 είπε:

Υπαρχουν αντιστοιχες ερευνες με δωρεα σπερματος. Γενικα καλο ειναι να μιλησεις με εναν γενετιστη κ εναν ψυχολογο. Θα σου λυσουν πολλες αποριες

Εχεις καποιον γενετιστη να προτεινεις?

Just now, athinais είπε:

Εχω διαβασει πολλες ερευνες για την δωρεα σπερματος, σπο εξωτερικο εννοεται, απο Ελλαδα δεν βρηκα τιποτα. Παντου προκυπτει η αναγκη των παιδων να βρουν τον δοτη. Σε πολυ μεγαλο ποσοστο... μΙλαμε για πανω απο 70%...  οπως επσης και ετεροθαλη αδερφια (half siblings).

Υπαρχει ενα site we are donor conceived λεγεται, δεν επιτρεπεται να βαλω το link, ψαξτε το αν θελετε.. Πολυ αποκαλυπτικο για το πως αισθανονται τα παιδια...

Οχι δεν γνωριζω γιατι ειναι κ μια ειδικοτητα που δεν εχω χρησιμοποιησει μεχρι τωρα αλλα φανταζομαι οτι ρωτωντας καποιον θα βρεις να σου εξηγησει κινδυνους κ εννοιες που σκεφτεσε ενας επιστημονας θα σε διευκολυνει σε καποιες αποφασεις

Just now, ninaki80 είπε:

Βρε παιδια πως γινετε θα κανεις τεστ dna σε καθε ανθρωπο πριν πας μαζι του. Ετσι κ αλλιως κ εμεις μπορει να εχουμε παει με μακρινο συγγενη μας κ να μην το ξερουμε . Κ πως θα αποκαλειφθει η συγγενεια αν δεν σε εχει απασχολησει αυτο το θεμα ποτε δηλαδη αν υπαρχει μια μεσογειακη αναιμια ψαχνεις να δεις αν ειστε μακρινοι συγγενεις,?

Μα αυτο λεμε οτι δεν μπορεις προφανως να το κανεις αλλα μη εχοντας μια βαση δεδομενων με τα παιδια αυτα που ειναι μεταξυ τους αδερφια ειναι ενα ρισκο που μπορει μεν να μην σου τυχει αλλα αν σου τυχει να κανεις σχεση και μετα να παντρευτεις και μετα να τυχει εγκυμοσυνη κτλ ε σου ερχεται ο ουρανος στο κεφαλι...καταλαβαινεις οτι κατι τετοιο μπορει κυριολεκτικα να φερει τα πανω κατω στην ζωη ενος ενηλικου παιδιου...

Διαφημίσεις

Just now, athinais είπε:

Κορίτσια το θεμα ειναι συνθετο.

Και δεν ειναι μαυρο ασπρο.

Στο parentscafe εχω μπει, μιλαω κατα καιρους με τα κοριτσια εκει. Ζουν το θαυμα τους οι πιο πολλές, και αφηνουν τις έννοιες για αργοτερα.. Δεν τις κακολογω, κι εγω αν  αποφασισω να προχωρησω με δωρεα αυτο θα κανω συνειδητα! Θα αφησω τα προβληματα να τα αντιμετωπισω οταν θα ερθουν!

Προς το παρον το βλεπω σαν μια διαδικασια με την οποια μπαινουμε σε αχαρτογραφητα νερα και δεν μπαινουμε μονο εμεις, αλλα και τα παιδια που φερνουμε στον κοσμο...

Γιαυτο και θελω να βρω περιπτωσεις που το εχουν κανει.

Στην Ελλαδα η δωρεα εναι νομιμη απο το 2005 με τον ν.3305/2005.

Συνεβαινε  ομως και παλιοτερα σιγουρα. Εχω ζωντανο παραδειγμα.

Στην γειτονια μου μια κυρια που ειναι 70+ χρονων και τα παιδια της (τριδυμα) ειναι φοιτητες.

Ειχε πει οτι εκανε εξωσωματικη και μπραβο της... Τωρα, στα 44 χρονια μου, που οι γιατροι μου δινουν κατω απο 1% για γεννηση παιδιου με το δικο μου γενετικο υλικο, συνειδητοποιω οτι κατεφυγε σε δωρεα...

Δεν εχω το θαρρος να της μιλησω.

Δεν ξερω αν τα παιδια γνωριζουν κατι. Πιθανον οχι.

Εκεινη ομως δεν θα εχει τον φοβο για τους συντροφους των παιδιών της?

Μπορει να την εκανε στο εξωτερικό.

Είναι πολυ λογικα αυτα που σκέφτεσαι.

Δενβτα σκεφτονται ομως ολοι.Εγω αυτο εχω καταλαβει.

Just now, Fenia27 είπε:

Μα αυτο λεμε οτι δεν μπορεις προφανως να το κανεις αλλα μη εχοντας μια βαση δεδομενων με τα παιδια αυτα που ειναι μεταξυ τους αδερφια ειναι ενα ρισκο που μπορει μεν να μην σου τυχει αλλα αν σου τυχει να κανεις σχεση και μετα να παντρευτεις και μετα να τυχει εγκυμοσυνη κτλ ε σου ερχεται ο ουρανος στο κεφαλι...καταλαβαινεις οτι κατι τετοιο μπορει κυριολεκτικα να φερει τα πανω κατω στην ζωη ενος ενηλικου παιδιου...

Ε ναι αλλα θα πρεπει για να κανεις τεστ dna να το εχεις αυτο στο μυαλο σου απο εκει πρεπει να ξεκινησουμε πως θα εξηγησεις σε εναν ενηλικα καποια πραγματα αν θες φυσικα να το αποκαλυψεις ωστε να μην νιωθει οτι ολος ο κοσμος ειναι αδερφια του. 

Υπαρχει κ η επιλογη να μην το μαθει ποτε πως ειναι απο δωρεα 

Just now, Fenia27 είπε:

Γι΄αυτο τουλαχιστον προσωπικα πιστευω οτι το παιδι πρεπει να ξερει οτι εχει προελθει απο δωρεα.

Υπαρχουν και τεστακια στο internet που περα απο εθνολογικα χαρακτηριστικα σου δινουν πληροφοριες αν εχουν στις βασεις τους αλλους ανθρωπους που εχουν κανει το τεστ νωριτερα και εχουν ενα ποσοστο ομοιοτητας του dna με εσενα. Kι αναλογα το ποσοστο ομοιοτητας μπορει να ειναι parents, siblings, half siblings, cousins κλπ....

Just now, athinais είπε:

Ο γενετιστής δεν θα σου πει κάτι που δεν ξέρεις.Γνωστος γενετιστής ειναι ο πάγκαλος.

Στη θέση σουγι αυτούς τους λόγους,αν είχα τη δυνατότητα θα πήγαινα στο εξωτερικό.Νομιζω οτι ετσι λιγοστεύουν πολυ οι πιθανότητες για ατυχήματα.Επισης δεννξερω αν εκει γίνεται κάποιος έλεγχος,όχι ιατρικός,για ψυχιατρικά νοσήματα η αλλες ασθένειες κλητονομικα μεταβιβαζομενες.

Διαφημίσεις

Just now, athinais είπε:

Γι΄αυτο τουλαχιστον προσωπικα πιστευω οτι το παιδι πρεπει να ξερει οτι εχει προελθει απο δωρεα.

Υπαρχουν και τεστακια στο internet που περα απο εθνολογικα χαρακτηριστικα σου δινουν πληροφοριες αν εχουν στις βασεις τους αλλους ανθρωπους που εχουν κανει το τεστ νωριτερα και εχουν ενα ποσοστο ομοιοτητας του dna με εσενα. Kι αναλογα το ποσοστο ομοιοτητας μπορει να ειναι parents, siblings, half siblings, cousins κλπ....

Γράφεις πολυ ενδιαφέροντα πράγματα.πως γινεται αυτο?

Just now, ninaki80 είπε:

Υπαρχει κ η επιλογη να μην το μαθει ποτε πως ειναι απο δωρεα 

Τωρα ειναι σαν να λεμε τα αυτονοητα. Το αν θα το μαθει η οχι το παιδι οτι προεκυψε απο δωρεα ωαριου και μπορει να εχει αδελφια εκει εξω δεν αλλαζει την πραγματικοτητα. οτι μπορει να εχει αδερφια και αυτο εχει και ενα ρισκο το να μην ξερει ποια ειναι αυτα...ποσες οι πιθανοτητες? Δεν ξερω. Νομιζω οτι ομως αυτο απαρχολει αρκετους γονεις....Οποτε? Η γνωση του παιδιου πανω σε αυτο δεν αλλαζει κατι ως προς τον κινδυνο να συσχετισει την ζωη του με καποιον αδερφο/αδερφη...

Just now, μαγιοπουλας είπε:

Στη θέση σουγι αυτούς τους λόγους,αν είχα τη δυνατότητα θα πήγαινα στο εξωτερικό.Νομιζω οτι ετσι λιγοστεύουν πολυ οι πιθανότητες για ατυχήματα.Επισης δεννξερω αν εκει γίνεται κάποιος έλεγχος,όχι ιατρικός,για ψυχιατρικά νοσήματα η αλλες ασθένειες κλητονομικα μεταβιβαζομενες.

Τα χρηματα ειναι παρα πολλα... Στην Μεγαλη Βρετανια βρηκα μονο οτι επιτρεπεται η identifiable δωρεα, απο Ευρωπη... με παρομοιες εξετασεις οπως διαβαζα... και περιπου 15.000 € η μια εμβρυομεταφορα 2 βλαστοκυστων...

Just now, Fenia27 είπε:

Τωρα ειναι σαν να λεμε τα αυτονοητα. Το αν θα το μαθει η οχι το παιδι οτι προεκυψε απο δωρεα ωαριου και μπορει να εχει αδελφια εκει εξω δεν αλλαζει την πραγματικοτητα. οτι μπορει να εχει αδερφια και αυτο εχει και ενα ρισκο το να μην ξερει ποια ειναι αυτα...ποσες οι πιθανοτητες? Δεν ξερω. Νομιζω οτι ομως αυτο απαρχολει αρκετους γονεις....Οποτε? Η γνωση του παιδιου πανω σε αυτο δεν αλλαζει κατι ως προς τον κινδυνο να συσχετισει την ζωη του με καποιον αδερφο/αδερφη...

Νομιζω οτι στο μέλλον θα ανοιχτεί το κουτί της Πανδώρας με αυτο τονθεμα κ οτι η ελληνική νομοθεσία θα αλλαξει

Just now, athinais είπε:

Στατιστικες δεν υπαρχουν γιατι απλα δεν υπαρχει καταγραφη των ποσων δωρεων γινεται καθε χρονο στην ελλαδα.

Για να ειμαι ακριβης δεν υπηρχε μεχρι το Σεπτεμβρη του 2020. Τοτε ξεκινησε να λειτυοργει το μητρωο δοτων/δοτριων γενετικου υλικου στην Ελλαδα.

Μητρωο??δηλαδή?

Διαφημίσεις

κι εγω το πιστευω...

ακριβως οπως το ειπες το κουτι της Πανδωρας...

Στην Αγγλια, το εγραψα και παραπανω, ειχαν για πολλα χρονια το δικο μας καθεστως...

ανωνυμες δωρεες..

και απο το 2005 το αλλαξαν, τωρα οι δωρεες εινια identifiable, το παιδι δηλαδη μπορει να μαθει τον δοτη στα 18 του.

Για τις δωρεες που εγιναν πριν το 2005 το κρατος δινει την δυνατοτητα στα παιδια που το θελουν να μαθουν αν ειναι half -siblings με τον συντροφο τους... κανουν μια αιτηση απο κοινου και τους το λενε... στην Αγγλια ομως κρατουν αρχεια απο το 1991... εμεις ξεκινησαμε πριν κατι μηνες...

Ακαδημαϊκά μιλώντας ειναι η πρώτη φορά που πέφτει στα μάτια μου τοσο συνειδητοποιημενη ανάρτηση από την πλευρά της θεματοθετριας.

Έχω φιλη ψυχολόγο που δουλευει σε μεγάλο μαιευτήριο και έχει έρθει σε επαφή με τέτοια περιστατικά.Της εχουν τύχει περιπτώσεις με γυναίκες που γεννησαν και δεν δεν ήθελαν τα παιδια τους μετα.και δεν ήταν μόνο ορμονικο.

Πρέπει το ζευγάρι να είναι πολύ συνειδητοποιημενο και να έχει μιλήσει με ειδικούς ψυχολόγος.και όχι σίγουρα με αυτούς των κέντρων.

Είναι πολύ σοβαρή απόφαση. 

Just now, μαγιοπουλας είπε:

Έχω φιλη ψυχολόγο που δουλευει σε μεγάλο μαιευτήριο και έχει έρθει σε επαφή με τέτοια περιστατικά.Της εχουν τύχει περιπτώσεις με γυναίκες που γεννησαν και δεν δεν ήθελαν τα παιδια τους μετα.και δεν ήταν μόνο ορμονικο

δηλαδη μπηκαν στην διαδικασια της δωρεας, γεννησαν και η μητερα μετα δεν μπορουσε να διαχειριστει την κατασταση?

σοβαρα?

Just now, athinais είπε:

δηλαδη μπηκαν στην διαδικασια της δωρεας, γεννησαν και η μητερα μετα δεν μπορουσε να διαχειριστει την κατασταση?

σοβαρα?

Ναι.δεν μπορούσε.αλλα να ξερεις οτιβγενικαψπριν γίνεις γονιος δεν φαντάζεσαι τι σε περιμενει.Ειναι αντικρουομενρς οι ανάγκες.ειναι ενας διαρκής αγώνας.πρεπει να κατέβεις στο επίπεδο του παιδιου ,να γίνεις μικρός να μπεις στην ψυχή του,να φτιάξεις σχέση.Πολυ μεγαλη χαρα και μεγαλη κούραση και δυσκολίες από την άλλη.αλλαζει η ζωή σου.

Just now, athinais said:

σοβαρα?

Δεν μου ακούγεται παράλογο. Και μένα όταν μπήκα στο χωρίς της εξωσωματικής μου έλεγαν για δανεικά , αλλά το είχα απορρίψει για το λόγο αυτό. Δεν ήμουν καθόλου σίγουρη ότι θα μπορούσα να διαχειριστώ την κατάσταση. Και για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Πολλές γυναίκες το κάνουν χωρίς να το καλοσκεφτούν, δέχονται και πίεση από γιατρούς και συζύγους, ένας γιατρός μου είχε πει το αμίμητο "από δω θα βγει", δείχνοντας την κοιλιά μου. "Ποια η διαφορά"?

Δικιο εχετε...

αλλα μου εκανε μεγαλη εντυπωση... αυτο σημαινει οτι δεν ειχε συνειδητοποιησει τι σημαινει δωρεα...

ποσο ακομη μας κυνηγουν και καθοριζουν την ζωη μας τα στερεοτυπα που θελουν την γυναικα ολοκληρωμενη οταν γινει μανα...

Just now, Fenia27 είπε:

Γιαυτο σου λεω ακομα κ να γινει κ δεν το ξερει κανεις κ δεν το σκεφτετε δεν υπαρχει κατι το κακο σε αυτο..γιαυτο σου λεω οτι οποιος το παρει αποφαση μπορει να το δει οτι ακομα κ να γινει κατι δεν ειναι συγγενεια. 

Οι σκεψεις οτι ειναι κατι κακο ξεκιναει απο τις σχεσεις κυριως των γονιων.. Κ εσυ μπορει να εχεις συναντησει εναν τριτοξαδερφο κ να μην το ξερεις κ τι εγινε,? 

Απο τι ξερω νομικα επιτρεπεται γαμος μεταξυ δευτερων ξαδερφων και περα....

Για να επιτρεπεται σημαινει οτι οι πιθανοτητες για μια κληρονομικη ασθενεια ειναι ελαχιστες, ως μηδαμινες...

Για τα ετεροθαλη αδερφια ομως προφανως εινια πολυ μεγαλυτερες...

Αλλα κοριτσια μην μενουμε μονο εκει... το παιδι για εμενα πρπει να μεγαλωνει μεσα σε καθαρους δεσμους αγαπης, χωρις μυστικα και ψεματα...

και περα απο αυτο εχει δικαιωμα να ξερει, μην το ξεχναμε...

Just now, athinais είπε:

Δικιο εχετε...

αλλα μου εκανε μεγαλη εντυπωση... αυτο σημαινει οτι δεν ειχε συνειδητοποιησει τι σημαινει δωρεα...

ποσο ακομη μας κυνηγουν και καθοριζουν την ζωη μας τα στερεοτυπα που θελουν την γυναικα ολοκληρωμενη οταν γινει μανα...

Γενικα παντως οσα ζευγαρια κατεφυγαν σε αυτη την λυση δυσκολο να το εκαναν μονο για τα στερεοτυπα. Ειναι μια δυσκολη αποφαση γενικα αλλα δεν ξερω αν κατευθυνετε τοσο απο τα στερεοτυπα κ τα θελω των γυρω σου

Just now, athinais είπε:

Απο τι ξερω νομικα επιτρεπεται γαμος μεταξυ δευτερων ξαδερφων και περα....

Για να επιτρεπεται σημαινει οτι οι πιθανοτητες για μια κληρονομικη ασθενεια ειναι ελαχιστες, ως μηδαμινες...

Για τα ετεροθαλη αδερφια ομως προφανως εινια πολυ μεγαλυτερες...

Αλλα κοριτσια μην μενουμε μονο εκει... το παιδι για εμενα πρπει να μεγαλωνει μεσα σε καθαρους δεσμους αγαπης, χωρις μυστικα και ψεματα...

και περα απο αυτο εχει δικαιωμα να ξερει, μην το ξεχναμε...

Καποια ειναι μονο θρησκευτικα κολληματα κ οχι επιστημονικα που εχουν ερθει απο παρα πολυ παλια χωρις τις γνωσεις τις σημερινες. 

Η γιαγια μου ελεγε απο 4 αρτα ξαδερφια δεν υπαρχει συγγενεια. 

οχι, το αντιθετο πιστευω κι εγω... οτι οσοι καταληγουν στην δωρεα το εχουν σκεφτει παρα πολυ καλα και το κανουν συνειδητοποιημενοι...

αλλα για να λεει η μαγιοπουλα οτι υπαρχουν περιπτωσεις που εγκατελειψαν το παιδι τους στο μαιευτηριο, τελικα δεν το σκεφτονται ολοι τοσο ωριμα...

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...